Gerber geschiedenis

THE U.S.A MADE GERBER KNIVES & GEAR.
By Henk Kraaijvanger.

DEEL I: DE HISTORY VAN GERBER LEGENDARY BLADES.

DE START VAN GERBER LEGENDARY BLADES EN EEN REIS DOOR DE TIJD.
Het befaamde Amerikaanse merk Gerber Legendary Blades werd in 1939 door de reclameman Joseph (Joe ) R. Gerber opgericht als leverancier/bedenker van meerdere setjes houtsnijmessen. De messen waren echter door de lokale messensmid David Murphy handgemaakt en door Joe Gerber die een groot reclamebureau had, had als relatiegeschenk aan zijn klanten uitgeleverd. Deze en latere messen hadden een lemmet welke uit afgedankte zaagbladen geslepen werd, met een aangegoten gladde aluminium handgreep. 

 Legendary set

                                    THE GERBER LEGENDARY BLADES CARVING SETS.

 

DE TWEEDE WERELDOORLOG “HITS” GERBER.
Direct na de lafhartige Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941, dus bij het uitbreken van de WWII ging David Murphy zijn fraaie Combatmessen voor de naar de slagvelden vertrekkende G.I.’s ging maken. Dit onder het zeer bekende motto uit het Time Life magazine ” Safe a Life with a Knife”.  David heeft overigens in zijn werkzame leven ruim 90.000 van deze fraaie Combatmessen gemaakt. Recycling was toen ook al hot.

 David Murphy design

                                              HET DAVID MURPHY WWII COMBAT KNIFE.

 

De zoon van Joe, de latere President van Gerber Legendary Blades Pete Gerber nam vrijwillig militaire dienst om het Land en Uncle Sam te dienen en de Gerber messenproductie lag dus noodgedwongen een aantal jaren stil.

NA DE TWEEDE WERELDOORLOG.
Joe’s zoon Pete Gerber was nu de grote drijfveer achter de Gerber Legendary Blades en startte na het einde van de 2e Wereldoorlog noodgedwongen zelf met de messenproductie, dit doordat David Murpy daarna echter wegens diverse meningsverschillen nooit meer “op de thuishonk” bij Gerber teruggekomen was.  Maar volgens de wandelgangen geruchten ging het tussen beiden ook over veel Dollars & Dimes. Jammer genoeg is die relatie tussen beiden nooit meer goed gekomen.

Gerber Shorty

      DE GERBER SHORTY.

DE VIJFTIGER/ZESTIGER JAREN: In de “Vijftiger/Zestiger Jaren van de Vorige Eeuw” produceerde Gerber onder de naam Gerber Legendary Blades fraaie kwalitatief hoogwaardige jachtmessen wederom met aangegoten aluminium handgrepen en zeer slijtvaste lemmeten uit M2 toolsteel. Deze jachtmessen verkochten erg goed en daardoor kwam Gerber “goed op stoom” te liggen. En het eerste voor jagers ontworpen vouwbare jachtmes, de Gerber Folding Hunter zou ook al snel een grote hit onder de jagers worden.  

 Folding Hunter

                                       DE GERBER FOLDING HUNTER.

 

Naast deze jachtmodellen produceerden ze bij Gerber Legendary Blades ook  “militaire modellen”, zoals de Combat (Survival) Mark II dolk.

DE ZESTIGER/ ZEVENTIGER JAREN: Voor jagers en de “Sportsmen” kwamen er in die jaren onder andere de fraaie “Armorhide Steel” en de Presentation jachtmessen; de Folding Hunter; de Magnum Folding Hunter, de PK-serie en de Sportsman vouwmessen bij.      

MIJN EIGEN GERBER MESSENBESMETTING.
Rond 1975/1976 na het lezen van een Amerikaans artikel over de Los Angeles SWAT, raakte ik besmet met het Gerber bacterie. Daar mogen ze echt geen medicijn & tegenmiddel tegen vinden! De “militair” getrainde SWAT LA operators droegen een fraaie Gerber Combat (Survival) Mark II dolk, die ook tijdens de Vietnamoorlog al snel befaamd en gevreesd werd/was. De Gerber Combat (Survival) Mark II werd in 1967 door de gepensioneerde US ARMY kapitein Bud Holzman ontworpen, die op zijn beurt door de oud Romaanse Gladius geïnspireerd werd. En die Gladius was mijns inziens weer op de Xiphos van de Oud-Griekse Hoplieten geïnspireerd. Deze fraaie Gerber Combat & Survival MK-II dolk zou door de jaren heen in diverse uitvoeringen geproduceerd worden. Via West-Duitsland en de Duitse import & jachtfirma “Sport und Jagd” kreeg ik een Mark II met een grijze Armorhide handgreep te pakken, man o man wat was ik daar trots op.                                                                                                                            

 Combat Mark II

                                         DE GERBER COMBAT MARK II.

 

Later bij mijn NATO plaatsing (vanaf 1976 - tot 1984 te West-Duitsland) ten tijde van de Koude Oorlog (die echt niet over was en is) kwamen er via de US. PX Stores diverse Gerber messen bij zoals: de PK-1; de Sportsman III en de zeer fraaie Magnum Folding Hunter. 

  Gerber Magnum Folding Hunter

         DE GERBER MAGNUM FOLDING HUNTER.

 

DE GERBER CUSTOM MODELEN: En met Kerst kreeg ik destijds van mijn toenmalige vriendin een fraai Gerber Custom C375 jachtmes met hardhouten handgreep, hoe peppie is dat? Het mes is nog aanwezig, de toenmalige vriendin wegens “mijn wilde haren” en dito streken destijds verdwenen. Overigens werden deze messen slecht twee jaar gemaakt (1976-1978).

 model C 375

                                   DE GERBER CUSTOM MODEL C 375.

 

DE TACHTIGER JAREN: Een aantal Amerikaanse messenmakers &  designers zoals bijvoorbeeld meester-messenmaker R.W. Loveless zouden specifieke mes modellen voor Gerber gaan ontwerpen. De fraaiste vond ik destijds de Gerber Loveless design Camouflage Guardian dolken. Deze Guardian dolken werden in een drietal grootten en ook in verschillende uitvoeringen en sets gemaakt.

  Guardian boot knife                                                                 

GERBER LOVELESS CAMOUFLAGE GUARDIAN BOOTKNIFE.

DE SURVIVAL RAGE: Tijdens de “survival-messentijd van de jaren 80” kwamen er dus na de eerste Rambo film veel survivalmessen met holle handgrepen (tevens bergplaats voor survival items) op die lucratieve messenmarkt, maar ook Gerber zou met fraaie survivalmessen op die markt komen. Deze Gerber survivalmessen zoals de fraaie en robuuste Basic Multi Function (B.M.F.) en de sierlijke Light Multi Function (L.M.F.) hadden  in tegenstelling tot hun concurrenten geen holle handgrepen maar wel een brede doorgaande  en daardoor stevige lemmetangel/tang. Dit vanwege de al snel negatieve berichten over deze holle handgrepen, want van sommige goedkopere merken liepen de handgreepmoeren tijdens het hakken los en/of brak de korte lemmetangel/tang daarbij en daardoor af. En Gerber had wegens de brede doorgaande  lemmetangel/tang daar totaal geen last van, terwijl de echt noodzakelijke kleine survival items (zoals die uit die holle handgreep) in het opgestikte Cordura nylon tasje van de eveneens Cordura nylon schede zat. Beide modellen waren met of zonder agressieve tanden leverbaar.

 

 Gerber BMF

                                                             DE GERBER B.M.F (met zaagrug).

 

OVERNAME BENCHMARK U.S.A. DOOR GERBER.
In 1984 werd de directe concurrent van de betere jachtmessen, namelijk Benchmark Knives U.S.A. door Gerber overgenomen. Sommige Benchmark modellen zouden onder de “Gerber brand” verder geproduceerd worden.

 DEEL II: EEN NIEUW GERBER TIJDPERK BREEKT AAN.
In 1986 werd Gerber Legendary Blades op zijn beurt door de Fiskars Manufacturing Corporation uit Wausau (U.S.A).werd overgenomen. Deze Fiskars organisatie is overigens een dochteronderneming van de grote Finse Groep Fiskars, OY. Door dat overnemen kwam er een einde aan die oude zeer gewaardeerde Gerber Legendary Blades mes modellen, die voor de verzamelaars echter wel plotsklaps in waarde zouden stijgen. Elk nadeel heeft ook zo zijn voordeel. Vanaf dan zou er bij Gerber Gear een andere wind gaan waaien en de rest is eigenlijk ook weer historie en ook mooie toekomstmuziek.

DE NEGENTIGER JAREN NA DE FISKARS OVERNAME. Na de overname door Fiskars zouden er meer, lichtere en betaalbaarder Gerber messen & Gear bijkomen zoals bijvoorbeeld de Gerber Gator Fixed Blade en Folder. De Gator had een handgreep uit met glasvezel versterkt kunststof  met een zeer slip vaste rubber overtrek. De Gator was zowel in een vaststaand mes model als in folder collectie leverbaar. Het spreekt voor zich dat deze Gator’s dankzij zijn comfortabele slip vaste handgrepen destijds zeer populair en gewild waren.

 Gerber Gator Folding knife

                                     DE GERBER GATOR FOLDING KNIFE.

 

DE EERSTE MULTI TOOL: Rond 1991 bracht Gerber zijn eerste echt eenhandig te bedienen Multi tool uit. Dit eerste model was glanzend gepolijst en erg “bling- bling”. De tang kop was uit/inschuifbaar en daardoor snel eenhandig te openen/sluiten. Jammer genoeg hing er aan het glanzend polijsten een stevig prijskaartje en bij de volgende modellen werd dit glanzend oppervlak dan ook vervangen door een eveneens fraaie satijn finish.

 Multi Plier 1

                                        DE GERBER MULTI TOOL / MULTI-PLIER 1e MODEL.

Natuurlijk zouden er later ook zwarte Multi-Pliers met meer mogelijkheden en echt vergrendelbare gereedschap componenten bijkomen.

Blundnose multi tool                                                                   

                      DE GERBER BLUNDNOSE MULTI-PLIER.

 

En ook kwam er naast de eenhandig te openen/sluiten Multi-pliers ook een inklapbare zwarte variant met Butterfly Opening op de markt die veel leek op de originele Leatherman PST, maar die veel comfortabele en sterkere benen had. Deze Gerber Military Provision Tool (MPT) word dan ook per direct bij de US ARMY/ MARINES ingevoerd.

   army tool

DE GENUINE GERBER US ARMY MULTI TOOL.

 

DE MP 600 DET:
Voor de Amerikaanse EOD militairen kwam Gerber uiteraard in samenwerking met de US ARMY in de Negentiger Jaren (1997)  met de functionele eenhandig te bedienen MP 600 DET in een zwarte uitvoering uit. Dit officiële EOD model had onder andere een droppointvormig lemmet, die later echter vervangen zou worden door een Wharncliffe vormig lemmet (zie voor de gereedschap componenten de foto onder). Ik heb destijds het eerste model eens flink getest en voor goed bevonden. Het tweede EOD model heb ik weleens in mijn handen gehad en kritisch bekeken edoch nog niet in de harde praktijk getest! Opmerking: Voor militairen en sportschutters heeft Gerber de  fraaie MP600 ST (Sight Tool) in zijn programma.

  MP 600 DET                                        

                                                  DE GERBER MP 600 DET (1e model).  

 

GERBER GEAR ANNO 2017.
Na de Bear Grylls survivalrage van enkele jaren terug zag ik het aantal mes modellen en de belangstelling voor Gerber wat teruglopen, maar nu legt Gerber meer de nadruk op de meer “USA Made” messen met lemmeten uit premium Lemmetstalen S30 V 154 CM of het taaie 420 HC lemmetstaal.  Van deze Bear Grylls messen heb ik er enkele typen getest. Zie daarvoor a.u.b. ook mijn review: http://www.bushcraft.nl/bg-gerber en http://www.bushcraft.nl/gerber-bg-folding-sheat-knife.

Natuurlijk worden de in prijs goedkopere messen nog steeds in China worden vervaardigd. Best veel snijwaar voor het zuur verdiende geld dus, want niet iedereen kan of wil “veel geld voor een stuk gereedschap betalen, wat een mes dan eigenlijk ook is. Toch is de vraag naar Gerber’s met vooral hoogwaardiger US messenstaal en dito productie nu gestegen. Trouwens, het mes is wel een van de oudste gereedschappen van de mens en zonder dat mes waren we zeker uitgestorven geweest!                                                                                               

Ook heb ik enige tijd geleden voor de Wapenmagazines SAM en AK-56 diverse Gerber’s beschreven, getest en voor goed bevonden. En heb ik enkele jaren geleden tezamen met mijn vrouw op verzoek van de Gerber importeur de firma Mikx  b.v. de Gerber stand bij de Bever Dealer dag gerund.

En de rest is eigenlijk ook allemaal historie. Voor de militairen produceerde Gerber de razend populaire LMF II.  Zie daarvoor a.u.b. ook mijn andere review: http://www.bushcraft.nl/gerber-lmf-ii.                                                                                             

TERUG NAAR DE OORSPRONG EN DE U.S.A. MODELLEN.

Het is na de Gerber Bear Grylls rage in Nederland een beetje stil geweest geworden omtrent Gerber Gear. Mede door “de wisseling van de wacht” bij Nederlandse Gerber verdeler en misschien ook door het feit dat bijna alles op survivalgebied bij Gerber oranje gekleurd en made in China was. Overdaad schaadt, maar toch timmert Gerber Gear U.S.A. nog steeds flink aan de messen & Multi tools weg en komen er in Nederland meer U.S.A. made Gerber’s bij. Met natuurlijk in de praktijk bedachte designs, betere lemmetstalen, meer service en betere marketing.  

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

 

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

 

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

 

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.