DE GERBER LMF II SURVIVAL. By Henk Kraaijvanger
DE EERSTE GERBER BESMETTING.
Rond 1976 na het lezen van een Amerikaans artikel over de Los Angeles SWAT, raakte ik besmet met het Gerber virus. Want deze “militair” getrainde SWAT operators droegen een fraaie Gerber Combat (Survival) Mark II, die tijdens de Vietnamoorlog al befaamd was. Via via kreeg ik een Mark II met een grijze handgreep te pakken, man o man wat was ik daar trots op.
Later tijdens de Koude Oorlog (die echt niet over is) bij mijn NATO plaatsing in West- Duitsland kwamen er via de US. PX Stores diverse Gerber’s bij zoals: de PK-1; de Sportsman III en de Magnum Folding Hunter. Ook kwamen er tijdens de “survival-messentijd van de jaren 80” na de eerste Rambo film, de fraaie survivalmessen zoals de zware Basic Multi Function (B.M.F.) en de Light Multi Function (L.M.F.) bij. En de rest is eigenlijk historie.
DE LIGHT MULTI FUNCTION II SURVIVAL.
De “Head Honcho” van de huidige Nederlandse Gerber importeur Mikx bv. te Groningen wilde graag aan de reviews van Bushcraft.nl. meewerken en leverde een Gerber LMF II testexemplaar. Vers uit de U.S.A. Dank u wel Gerber en Mikx.
Natuurlijk moest deze LMF II Survival zoals gewoonlijk wel in het veld getest worden en niet vanachter een bureau beschreven (harde eis).
De LMF II Survival is een verbetering van de reeds genoemde “oer” LMF. De LMF II werd door de voormalige US. militair Jeff Freeman ontworpen en dit ontwerp verdiende in 2005 op een belangrijke messenbeurs ” The International Knife Award of 2005”. Nee, nee, de Dutch Knife Exhibition (DKE) bestond destijds nog niet!
De LMF II is bij de US. militairen en survival instructeurs populair. Het vaststaande mes is in twee uitvoeringen leverbaar, namelijk als LMF II SURVIVAL (met speciaal Escape Knife/ Strap Cutter met polsriem in eigen foedraal) en als LMF II Infanterie. Het verschil tussen beide modellen zit hem in het schedesysteem en de toebehoren. Destijds bij de introductie waren deze LMF II varianten afhankelijk van het model in verschillende tactische kleuren (tactisch zwart, foliage green en coyote zandkleur) en met een lemmet uit Sandvik 12C27 leverbaar, maar sinds enige tijd is de LMF II Infantry in tactisch zwart en coyote en de LMF II Survival alleen in coyote leverbaar.
HET MES.
Het droppoint vormige lemmet van de LMF II bezit een gedeeltelijke kartelsnede en een zwarte coating. De oversized polymeer greep bestaat uit een met glasvezel versterkte harde kunststof binnenkant met zachte TVD “rubber”overtrek met geïntegreerde dubbele stootplaat (met jimping en twee gaten voor parakoord of touw).
Deze gecombineerde handgreep is over de ¾ lange verborgen/hidden angel/tang gegoten en is door zijn vorm en gebruikte materiaal zeer comfortabel en slipvast. Ook onder natte, zilte omstandigheden. Hierdoor worden blaren bij langdurig snijden, hakken en batonneren voorkomen, wat niet onbelangrijk is. Want blaren doen pijn en kunnen gaan ontsteken, met alle gevolgen van dien.
ELEKTRISCH GEISOLEERD:
Door deze ¾ angel/tang constructie en de speciale polymeer handgreep is de functioneel gevormde stalen eindkap (met hamervlak, punt en gat voor parakoord) elektrischgeïsoleerd van de angel/tang (zie het verhaal onderaan).
Dankzij de drie genoemde gaten is de LMF II met parakoord 550 of andere soorten touw aan een lange stok te bevestigen en kan daardoor dus een “speer” worden. Zou ik ook onder remote condities willen afraden, want als je je prooidier niet gelijk ermee uitschakelt, gaat het er met je speer en mes vandoor. Droog en hardt daarmee dus de scherpe punt van je houten stok boven/in het kampvuur of bevestig er een stuk lavasteen, glas, metaal e.d. aan. Ik heb een polsriem door het achterste oog gedaan in verband met hakwerkzaamheden.
DE GECOMBINEERDE SCHEDE.
De gecombineerde schede bestaat uit een demontabele kunststof bovenschede, een ballistic nylon draagunit en twee beenriemen. De geluidsarme, brandvertragende en demontabele kunststof bovenschede bezit een geïntegreerde demontabele lemmetslijper en verschillende sleuven van bevestigingsriemen voor bevestiging aan de ballistic nylon draagunit. Het lemmet past goed in deze bovenschede, zowel met de lemmetsnede naar links als ook rechts wijzend, de handgreep wordt in beide posities goed door de schedemond gefixeerd. Het mes is dus geschikt voor zowel links als rechtshandige gebruikers.
Deze demontabele kunststof bovenschede wordt door drie nylon riempjes (twee horizontale en een verticale) op de ballistic nylon draagunit met brede koppellus bevestigd. Op deze ballistic nylon draagunit zitten naast de twee van drukknopen voorziene M.O.L.L.E bevestigingsriemen voor bevestiging aan de PALS van b.v. het OPS-vest, ook de twee van drukknopen voorziene zekeringsriempjes, die om de handgreep gaan en deze handgreep extra zekert. Hierdoor is de LMF II jumpproof geworden. En daardoor zorgen deze twee zekeringsriempjes er mede voor dat het mes niet uit de kunststof bovenschede kan zakken, wat destijds bij de “Tour of Duty” serie wel het geval was. Maar ja, ze hadden mij daarvoor ook niet als adviseur ingehuurd. Voor een goede en flexibele draagwijze van het gecombineerde schede zijn twee verstelbare beenriemen met een 6 cm lang elastische stuk bijgevoegd. De binnenkant hiervan is van een laagje rubber voorzien, waardoor ze slipvaster zijn. Deze gecombineerde schede is dus geschikt voor het M.O.L.L.E. bevestigingssysteem /PALS van een OPS-vest, de PALS van een rugzak, een brede militaire koppel, een smalle webbing broekriem of door middel van de twee bijgevoegde verstelbare (been)riemen aan je onderbeen. Ook zijn deze van een stukje klittenband voorzien, zodat ze niet van hun plaats van de ballistic nylon draagunit verschuiven.
De LMF II aan de rugzak bevestigen zou ik zelf niet gauw doen, want als je in een noodgeval je rugzak moet afwerpen, ben je je belangrijkste overlevingsgereedschap kwijt en daardoor dus “de pisang”.
DE BEVESTIGING OP HET OPS-VEST.
Bent u rechtshandig, bevestig dan bij voorkeur de schede op de “linkerborst”, met de handgreep naar beneden gericht. Bent u linkshandig, dan op de “rechterborst”.
TIP: De gecombineerde schede is gemakkelijker te bevestigen zonder het geplaatste mes in de kunststof bovenschede. Ook dienen de twee beenriemen verwijderd te zijn.
- Maak nu de drukknop los van de bovenste M.O.L.L.E. bevestigingsriem en trek en duw hem onder zijn fixatieriem vandaan.
- Bepaal de juiste bevestigingshoogte en steek deze M.O.L.L.E bevestigingsriem door de PAL van het OPS-vest, trek hem onder de fixatieriem door en sluit de drukknop.
- Doe hetzelfde met de onderste M.O.L.L.E bevestigingsriem. Het geheel kan wat lastig gaan i.v.m. de nieuwe stugge M.O.L.L.E bevestigingsriemen en de ongeoefendheid.
HAMEREN:
Om een spijker of wat anders met het platte hamervlak van de stalen eindkap te kunnen “hameren”, moet je voor de veiligheid eerst het mes uit de kunststof bovenschede halen. Dan de twee horizontale van klittenband voorziene riempjes van de ballistic nylon draagunit aan de bovenkant van de kunststof bovenschede losmaken en deze uit de sleuven ervan trekken. Hierna kun je het van klittenband voorziene lange riempje aan de onderzijde lostrekken en uit zijn dubbele borgplaats halen. Plaats nu het mes terug in de kunststof bovenschede en u kunt veilig hameren (dus altijd met het mes in de losgekoppelde kunststof bovenschede). Ook kun je in een noodgeval met de scherpe punt van de stalen eindkap door een helikopter of autoraam slaan om te “escapen”, de handgreep absorbeert ook de daarbij optredende schokken. Dan gaat je horloge / navigatiemiddel ook niet onbedoeld plotseling stilstaan!
Het weer bevestigen van de kunststof bovenschede aan de ballistic nylon draagunit gebeurt in omgekeerde volgorde.
ESCAPE/EGRESS KNIFE:
Het speciale Escape Knife / Strap Cutter met polsriem kwam in zijn eigen coyotekleurig foedraal met M.O.L.L.E bevestiging en is voor het doorsnijden van parakoord 550 en dunne webbing riemen goed bruikbaar. In de demontabele handgreep zaten reserve mesjes bijgevoegd. Prima gedaan Gerber.
U kunt dit foedraal separaat op uw OPS-vest plaatsen, door de M.O.L.L.E bevestigingsriem “om en om” door de PALS te “vlechten”. Maar hij kan ook aan uw brede koppel cq. smalle webbing riem of aan een van de beenriemen.
SPECIFICATIES LMF II SURVIVAL – ITEM: 22-41400.
LEMMETSTAAL: 420 HC RVS |
|
LEMMETVORM: Droppoint, sabergrind, met gedeeltelijke kartelsnede |
LENGTE BRUIKBARE HANDGREEP: 10 cm |
LEMMETLENGTE: 12,5 cm |
BREEDTE HANDGREEP: max. 3,4 cm |
LEMMETBREEDTE: 3,4 mm |
DIKTE HANDGREEP: max. 2,8 cm |
LEMMETDIKTE: 4,61 mm |
“OORLOGSGEWICHT” met Escape Knife/ |
LENGTE MES: 26,9 cm |
PRODUCTIELAND MES: U.S.A. |
GEWICHT MES: 329 gram |
|
DE VELDTESTEN. (- = punten aftrek; + = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed).
SNIJDEN:
Het lemmet van de LMF II kwam scheermesscherp uit de doos en de rest is wel te raden. De zachte rubber overmold van de polymeer handgreep zorgt bij het snijden voor een comfortabele slipvaste grip en is ook geschikt voor grotere handen.
Hoewel 420 High Carbon RVS geen “High End” lemmetstaal is, sneed hij dankzij de gedeeltelijke kartelsnede het stugge karton goed (+++ ).
Het doorsnijden van diverse soorten touw, waaronder zanderig bergkoorden en het manilla touw lukte wegens de stevige lemmetgeometrie van het conventioneel geslepen deel redelijk, maar dankzij de scherpe kartelsnede ging dat goed . Het totale testoordeel werd hierdoor dus goed (+++).
Hierna volgde de diverse houtsnijtesten op dito hout, die allen ook goed (+++) volbracht werden. De eerste test bestond uit het doorhakken van 3 a 4 cm dikke droge takken en het doorsnijden en aanpunten van diverse Basha haringen, beide taken werden goed (+++) volbracht. Ook groen, nat hout was met het lemmet goed (+++) te snijden. Ondanks dat het robuuste lemmet voor ruw militair gebruik ontworpen is, kun je kleine snijklusjes redelijk tot goed (+++/-) uitvoeren. Met tweehandig gebruik en een begeleidingsduim bij de lemmetpunt. Het batonneren van takken met diverse dikten en soort hout, lukte goed (+++).
TIP: Bij het batonneren niet met harde voorwerpen op de handgreep van een mes slaan, dit ter voorkoming van mogelijke beschadigingen aan en deuken in de handgreep, waar je bij langdurig snijden weer blaren van krijgt.
Je kan dus beter met een dikke tak op het uitstekende deel van de lemmetrug slaan en met de andere hand de handgreep naar beneden begeleiden / duwen. En gebruik geen takken dikker dan circa ¾ van de lemmetlengte.
Het lemmet doorstond ook de aangeleerde militaire prikprocedure, zonder door zand en humus echt bot te worden.
Het zilte Zeeuwse water had bij de corrosietest geen vat op het zowel het lemmet alsmede het gehele mes (+++).
Niemand wilde zijn autoruit aanbieden, derhalve tikte ik met punt van de stalen eindkap maar op hout om de stevigheid te testen. Er brak of rammelde niets. Ondanks dat de lemmetrug geen speciaal vlakje voor een vuurstaal heeft, lukte het produceren van vonken goed (+++). Wel was op die plaats wat coating verdwenen.
Na al die snij en haktesten moest het lemmet echter weer op oorlogssterkte gebracht te worden.
SLIJPEN ONDER REMOTE CONDITIONS:
Om de geïntegreerde lemmetslijper te kunnen gebruiken, moet je voor de veiligheid eerst het mes uit de kunststof bovenschede halen.
Dan de twee horizontale van klittenband voorziene riempjes van de ballistic nylon draagunit aan de bovenkant van de kunststof bovenschede losmaken en deze uit/door de sleuven ervan trekken. Hierna kun je het van klittenband voorziene lange riempje aan de onderzijde lostrekken en uit zijn dubbele borgplaats halen. Nu kun je onderzijde van de kunststof bovenschede op een hard oppervlak plaatsen, waardoor nu de lemmetslijper te gebruiken is.
Trek nu het bot geworden conventioneel geslepen deel van het lemmet (niet de kartelsnede) via de voorkant door de V-vormige lemmetslijper (u kijkt op de schroef daarvan), totdat de bruikbare scherpte terug is. Dit lukte bij de LMF II redelijk (++). Deze geïntegreerde lemmetslijper is speciaal als noodslijper onder remote condities bedoeld en werkt niet zo nauwkeurig als je uitgebreide dure slijpset thuis.
RESUME.
De LMF II survival is ontworpen voor “non-nonsens” militaire professionals en dat zie je echt terug in het vrij stevige lemmet en het militair design. Wat goed genoeg is om onder zeer gevaarlijke omstandigheden dikke powerkabels door te kunnen snijden, is ook goed genoeg voor ons veldgebruik. Voor het snijden van hout is een lemmet met een conventionele snede (plain-edge) een betere keuze, maar voor het snijden van poreuze materialen is een kartelsnede meer geschikt. Het lemmet van de LMF II Survival is dus een “Best of both Worlds”.
De LMF II kan in een levensbedreigende situatie onder remote condities, echt je Lifesaver zijn. Je munitie kan opraken, je wapen kan storingen vertonen, maar een goed beschikbaar mes laat je nooit in de steek.
UIT DAT LICHT, NO SITTING DUCKS.
Met de LMF II kon Sergeant First Class Johnson destijds een onder spanning staande elektrisch powerkabel aan de bouwlampen van de Iraakse “rebellen” “veilig” doorsnijden en redde daarmee die actie en waarschijnlijk vele Amerikaanse levens. Deze in het donker aanvallende US militairen werden namelijk plotseling in het licht gezet en werden daarmee een “Sitting Duck”.
WAARSCHUWING: Doe dit doorsnijden niet na!
MET DANK AAN:
Met dank aan de wapenfirma Mikx b.v. te Groningen voor de ter beschikking stellen van de LMF II Survival.
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.