Wat als de stroom uitvalt?

Waarom zou de stroom uitvallen?

De meest voorkomende oorzaken zijn kleinschalig. Een kapot getrokken kabel bij graafwerkzaamheden bijvoorbeeld.

Meer consequenties heeft het wanneer een hoogspanningsleiding uitvalt, bijvoorbeeld omdat er een vliegtuig tegenaan is gevlogen. Wat in het recente verleden al een paar keer is voorgekomen.

Een heleboel consequenties zal het hebben wanneer er een grote zonnestorm uitbreekt. Een monsteruitbarsting van geomagnetische deeltjes van de zon kan alle hoogvoltage transformatoren in een groot deel van Europa (of ergens anders) verwoesten. Zo’n ding is zo groot als een klein huis en weegt 227 ton. Vervanging kan wel een jaar of langer duren.

Deskundigen schatten de kans dat een dergelijke zonnesuperstorm binnen 10 jaar uitbreekt op 6 tot 7%. Geen groot risico dus, maar de kans dat u de hoofdprijs van de staatsloterij wint is kleiner. En het is al eens gebeurt, in 1859 en 1921. Elektriciteit was toen nog nauwelijks voorhanden waardoor de schade relatief klein was. Het kan nog 500 jaar duren voordat er weer zo’n storm losbarst, maar het kan ook volgende week gebeuren.

Wanneer de stroom uitvalt, vallen ook pompen uit. Dus even geen brandstof tanken. Of pinnen bij de supermarkt, die natuurlijk sowieso sluit omdat verlichting en kassa’s het niet meer doen.

U zult willen weten wat er in de wereld om u heen gebeurt. Heeft u een radio op batterijen? Batterijen genoeg? Of toch maar beter een radio die je op kunt winden? En een zaklamp waar u niet perse verse batterijen bij nodig heeft?

Ha! Zegt u. Mij kan niets gebeuren. Ik heb thuis zonnepanelen op het dak laten aanbrengen.

Heel goed van u. Maar u heeft er niets aan wanneer de stroom uitvalt. Schakel de hoofdschakelaar in de meterkast maar eens uit. Ziet u wel?

De electronica die er voor zorgt dat de panelen hun stroom aan het lichtnet kunnen leveren werkt op… stroom. Niet op electriciteit die door de panelen opgewekt worden, maar electriciteit uit het stopcontact.

U dient dit door een specialist te laten aanpassen want dit is een vrij ingewikkelde klus.

Wanneer u zich heeft voorbereid, met een etensvoorraad voor een paar weken, een manier om aan drinkwater te komen, en een houtkachel met een voorraad brandhout, is er weinig aan de hand. U overleeft het wel.

De consequenties echter van een EMP zijn zo groot dat we in één klap teruggeworpen zouden worden naar het midden van de 19e eeuw. Een EMP, Electro Magnetische Puls, ontstaat wanneer een of ander duister regiem een atoombom op grote hoogte boven Europa laat ontploffen. Omdat daar geen stof is, is er geen kans op fall-out. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat een EMP alle elektrische en elektronische circuits verwoest. Ook van moderne auto’s en zelfs van uw zakjapanner.