Gerber BG Folding Sheath Knife

THE GERBER BEAR GRYLLS FOLDING SHEATH KNIFE.   By Henk Kraaijvanger

Deze back-lock (of lock-back) is in de zelfde karakteristieke stijl vervaardigd als alle Bear Grylls producten. Dat maakt de bekendheid alleen maar groter, terwijl ook de zichtbaarheid bij verlies in het veld is vergroot.

DE BESCHRIJVING VAN HET FOLDING SHEATH KNIFE.

Het vouwmes bezit een scherp en gecoat droppointvormig lemmet met gedeeltelijke kartelsnede. Voor de snelle eenhandige opening (met zowel links/rechts)  bezit het vouwmes een tweezijdig aangebrachte duimpal.  Aan het eind van de lemmet rotatie vergrendelt “sinds jaar en dag” het beproefde back-lock vergrendelsysteem het geopend lemmet.  Om het lemmet weer veilig te kunnen sluiten, dient u het onder veerdruk staande ontgrendelstuk van dit vergrendelsysteem, aan  de boven/achterzijde met de duim naar beneden, dus in te drukken.  

BG Folding Sheat Knife

De comfortabele, wat dikkere handgreep (jammer genoeg zonder stalen liners) bestaat uit een oranje plastic stootplaat, dito montageplaten (liners) met een gestructureerde  slipvaste antraciet kleurige rubber “overmold”  met Bear Grylls embleem en een oranje plastic eindkap met  polsriemoog.  

Het zwarte nylon foedraal met Gerber Bear Grylls signatuur heeft inwendig naast de opbergplaats voor het vouwmes,  een speciale opbergplaats voor de uitstekende survival instructies. Las Bear die ook maar eens vaker, hoefde hij niet zo hard te rennen!  Het foedraal is zowel horizontaal als ook verticaal te dragen, waardoor een flexibele draagwijze mogelijk is.

Folding Sheat Knife Foedraal

SPECIFICATIES.

LEMMETTAAL:                                   7Cr17MoV Rvs 

LENGTE VOUWMES OPEN:                      22 cm

LEMMETLENGTE:                               9,6 cm 

GEWICHT  VOUWES:                                 122 gram 

LEMMETBREEDTE:                            28 mm

GEWICHT VOUWMES IN FOEDRAAL:     156 gram

LEMMETDIKTE:                                  3,8 mm

PRODUCTIELAND:                                       China

LENGTE VOUWMES GESLOTEN:     12,4 cm

 

 

IN DE PRAKTIJK.    (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).

Het Folding Sheath Knife werd scheermesscherp afgeleverd en wederom moesten wat onderarmharen “het onderspit delven”. Het snijden van hout en diverse soorten takken ging redelijk tot goed (+++/-), maar een conventionele snede is een betere houtsnijder. Wel was die kartelsnede in het voordeel bij het snijden van diverse touwsoorten (+++). Ook bij het karton snijden moest het lemmet “ zijn mannetje kunnen staan”, wat mede dankzij zijn scherpe lemmet en de wat dikkere slipvaste handgreep goed lukte (+++) .  Dankzij het gebruikte lemmetstaal en de lemmetcoating bleef het lemmet ook in het  zoute water goed corrosievrij (+++). De infame Spinewack vergrendeltest werd voor zowel de tester zijn vingers, alsmede het vouwmes goed volbracht (+++). Het lemmet had echter na al die snijwerkzaamheden wel een “ritje” over de Lansky-Fold- a -Vee slijper nodig, dit om weer op oorlogsscherpte te komen.

Folding Sheat Knife test

 

RESUME:   

Het Gerber Bear Grylls Folding Sheath Knife ligt bij diverse snijklusjes slipvast en comfortabel  in de hand en het lemmet heeft een redelijk tot goede standtijd (+++/-). Ook blijft het  bij natte omstandigheden vrij van corrosie.

Maar voor langdurig professioneel en zwaar gebruik is deze folder door het ontbreken van stabiele roestvaststalen montageplaten (liners) minder geschikt.  Het vouwmes is echter wel een goed mes voor Every Day Carry (EDC), bij het kamperen en outdoor, voor gebruik in survivalkitjes, voor gebruik bij de scouting, voor verzamelaars, en als leuk “hebbedingetje” .  Ik ben benieuwd naar de nieuwe Bear Grylls 2014 producten.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.