Bear Grylls/Gerber

GERBER BEAR GRYLLS & ULTIMATE FIXED BLADE SURVIVAL KNIFE
Final by Henk Kraaijvanger

Wie kent Bear Grylls eigenlijk niet? Als u regelmatig naar het survivalprogramma “Ultimate Survival en Man vs. Wild” van Discovery Channel gekeken hebt, kent u ongetwijfeld de altijd opgejaagd sprekende, rauw vlees etende overlevingsspecialist Bear Grylls. Menige opname is natuurlijk gescript en vakkundig ge-edit en gemonteerd, maar het neemt niet weg dat Grylls in het echte leven een zogenaamde “Outdoorsman” is die van het buitenleven houdt en van geen wijken weet. Dat hij nu aan het cashen is, doet niets af aan zijn kwaliteiten en van de survival uitrusting die Gerber onder de Bear Grylls naam heeft uitgebracht. Bear Grylls is dus bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn “snelle” survival-programma’s, maar wie is nu die Bear Grylls?

Edward (Bear) Grylls (1974) was destijds een Specialist Combat Survival Instructor en Patrol Medic bij de Engelse Special Air Service (21 Regiment SAS Reserve). Tijdens een parachutesprong in Afrika brak hij een drietal rugwervels, wat hem een jaar revalidatie opleverde en daarna het einde van zijn militaire loopbaan betekende. Dat was mij overigens ook bijna overkomen. Bear richtte zich daarna vervolgens op zijn jongensdroom: het beklimmen van de Mount Everest, wat hen ook lukte. Hij was de jongste ooit! Daarna volgde de reeds genoemde en zeer bekende programma’s Ultimate Survival, Man vs. Wild en Worse Case Scenario. En werkte hij naast televisie presentator ook nog als duur betaalde mental coach/trainer en als auteur. Ook is hij nog de jongste Chief Scout van de Engelse Scout Explorers.

BG Ultimate Knife

ULTIMATE SURVIVAL KNIFE. 

De meeste Gerber Grylls Ultimate messen zijn doorontwikkelde beproefde Gerber modellen die op aanwijzing van Grylls zijn aangepast. Een ander deel is speciaal ontworpen, zoals het Grylls schedesysteem met de extra overlevingssnufjes die in een noodsituatie zeer van pas kunnen komen. De belangrijkste zaken heeft u dan altijd bij u. Die kunnen namelijk in combinatie met uw gezond boerenverstand en enige survivaltraining uw leven redden.

DE ULTIMATE SPECIFICATIES.

Het 12 cm lange droppointvormige lemmet met speciale grijze coating is uit het  goede Chinese 7Cr17MoV  roestvaststaal vervaardigd en heeft een Bear Grylls signatuur. Het lemmet zit met een lange lemmetdoorn/angel in de handgreep en heeft een gedeeltelijke zeer scherpe kartelsnede  en op de lemmet-rug een speciaal vlakje, speciaal bedoeld om met het meegeleverde Fire Steel goede vonken te kunnen produceren. Als je dit namelijk met het lemmet moet doen, beschadig je de snede wat.  De geïntegreerde dubbele oranje kunststof stootplaat gaat over in de dito binnengreep en bezit twee oogjes voor een polsriem. Ook kun je met behulp van deze oogjes het mes aan een lange stok bevestigen, waardoor het een speer geworden is.

TIP VAN FLIP:  ik raadt deze methode af, want als je je prooidier niet direct uitschakelt, gaat het op de loop met jouw “kostbare survivalmes”. Maak daarom aan een 2,5 meter lange stok een scherpe punt en hardt deze dan in het vuur. De gestructureerde TacHide rubber “overmould” handgreep met het BG embleem gaat over in de kunststof spacer en de gecoate geribbelde stalen eindkap/pommel, die overigens niet met de lemmetdoorn/angel verbonden is.

Deze eindkap/pommel is prima als lichte hamer te gebruiken, maar koppel wel de kunststof bovenschede van de nylon onderschede. Pas anders op voor de omhoog gerichte lemmetpunt, als u gaat hameren!

BG Ultimate Knife

ULTIMATE SCHEDESYSTEEM. 

Het uitgekiende schedesysteem bestaat uit een Ballistic nylon onderschede met diverse bevestigingslussen en de kunststof bovenschede, welke door drie riempjes met klittenbandsluiting op de onderschede wordt bevestigd. Voor het extra zekeren van het mes in de schede heeft de onderschede een elastisch zekeringsriempje met klittenbandsluiting. De kunststof bezit naast de fixerende bergplaats voor het mes (naar links of rechts wijzend) ook de bergplaats voor de goed werkende FireSteel en een “Diamond” slijpstaal.

BG Ultimate Knife

Collegae: deze schede is jammer genoeg niet “Molle Compartible” met andere woorden, hij kan niet standaard aan uw OPS-vest. Hij kan echter wel aan een koppelriem gedragen worden of aan een schouderband van je rugzak. Mijn voorkeur is de koppelriem, omdat je soms in bepaalde noodsituaties je rugzak moet afwerpen, bijvoorbeeld als je in een snel stromend water valt. Hierdoor ben je dan wel je rugzak en primaire survivalmes kwijt en dat moet je niet willen! De onderschede heeft als extra een aan de achterzijde opgestikte oranje bergplaats met Alpine Resque Signals en Ground To Air Distress Symbols ten behoeve van de op waterafstotend papier gedrukte duidelijke overlevings-instructies . Keurig gedaan, Gerber.

IN DE PRAKTIJK.

De Ultimate Survival werd scheermesscherp afgeleverd en “beet” tijdens de veldtest het “baasje”. Diens ego liep daardoor meer schade op dan zijn vel. Het inslaan &hameren van 5 cm lange spijkers in een plank met behulp van de stalen eindkap/pommel  (met het mes in de schede) leverde geen problemen op. Het snijden van diverse houtsoorten (takken, stokken) ging met de gecombineerde kartelsnede goed af, maar met een conventioneel geslepen lemmet (Plain Edge) lukt dit nog beter. Wel kun je met een kartelsnede allerlei poreuze materialen zoals karton en dik touw sneller en beter doorsnijden. Dankzij de coating en het gebruikte lemmetstaal bleef het lemmet ook in het zilte water corrosievrij. Na alle snij, hak en priktesten had het lemmet wel een ritje over het Diamond slijpplaatje van de schede nodig. 

PLUSSEN EN MINNEN. 

De oranje accenten in het uiterlijk van het Bear Grylls Ultimate survivalmes zorgen voor een betere zichtbaarheid bij verlies in het veld, maar ik vind dat minimaal een lemmetzijde glanzend gepolijst en dus “bling-bling” zou moeten worden. Hierdoor kan het lemmet in een noodsituatie ook als zonneseinspiegel gebruikt worden en kun je sneller gered worden. Zeker bij hulp vanuit de lucht. Wat anders: Ik heb in de wandelgangen begrepen dat de eerste serie Ultimate’s last hadden van een losbrekende eindkap/pommel. Gerber heeft dat echter in de 2e serie opgelost. Mijn testexemplaar had daar in ieder geval met mijn standaard testmethode  in het veld geen last van. Toch is bij langdurig zwaar professioneel gebruik een survivalmes met volle doorgaande doorn/angel en een conventionele snede (plain edge) een betere keuze. En die heeft Gerber nu in zijn grote collectie zitten, namelijk de Bear Grylls Ultimate Pro Fixed Blade. Maar ook de in de rauwe praktijk beproefde Gerber LMF II ASEK en LMF II Infanteriemodellen hebben een massieve eindkap/pommel. Mocht u echter voor een echt militair survivalmes willen kiezen, kijk dan naar de Ontario US Jet Pilot’s Survival Knife of de nieuwe Ontario US Aircrew Survival Egress Knife.

 Afbeelding Ultimate Knife Bear Grylls

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.