Een aanslag. Wat nu?

Ze lopen overal rond, gekken die uit zijn op 1 dag roem en dat denken te bereiken door dood en verderf te zaaien. In Amerika is gebleken dat vrijwel al die figuren  medicijnen slikten waarbij de naam Ritalin opvallend vaak genoemd werd. Maar aan die wetenschap heeft u niets wanneer u op een gegeven moment op dezelfde plek bent.

Wen u aan om overal waar u bent direct te zoeken naar ontsnappingsroutes. Niet alleen de hoofdingang maar ook nooduitgangen, ingang voor het personeel of leveranciers, enz.

Wanneer u ooit in de situatie komt dat u moet vluchten, doe dat en blijf niet hangen op de parkeerplaats, en probeer al helemaal niet uw jas uit de garderobe te vissen. Uw jas en auto komt later wel. Hou rekening met een 2e aanslag.

Pas wanneer u eenmaal veilig bent belt u de politie. Als duidelijk is dat die al gebeld zijn, dan doet u dat natuurlijk niet ook. Zij hebben het dan al druk genoeg.

Dient u in alle gevallen te vluchten? Ja, behalve wanneer u in de situatie bent de dader uit te schakelen. Gebruik elk voorwerp dat u als wapen kunt gebruiken. Een fles bijv., of een diepvrieskip of wat dan ook. Zolang u er maar een flinke opdonder mee kunt uitdelen.

"Ik kijk wel uit", zegt u. "Dan draai ik ook nog de bak in. Dit is wel Nederland, ja?".

Hmm, tja...

En wanneer u niet kunt vluchten? Zoek dan dekking.

Er zijn twee soorten dekking: zichtdekking en vuurdekking.

Zichtdekking ontrekt u aan het zicht, verder niet.

Vuurdekking ontrekt u niet alleen aan het zicht, maar geeft tevens bescherming tegen kogels, granaatsplinters, enz.

Zoek een betonnen plantenbak, kolom, om de hoek in een gang, onder een tafel of bureau. Alles is beter dan in open zicht.

Waarmee kunt u zich dagelijks bewapenen? Uw mogelijkheden zijn zeer beperkt. Onze wetgeving staat nauwelijks toe dat u zich uit voorzorg wapent. De wetgever heeft het geweldsmonopolie gegeven aan de politie. Wanneer u die wel eens gebeld heeft weet u dat ze niet bepaald altijd gelijk op de stoep staan. En is er iets ergs aan de gang, dan zullen ze ook nog eens eerst wachten tot ze met genoeg mensen zijn.  

De enige mogelijkheid is eigenlijk een kleine zeer krachtige zaklamp. Daarmee kunt u een agresieveling tijdelijk verblinden. Neem een stevige lamp gemaakt van vliegtuigaluminium en met LED verlichting. Sommige types hebben een gekartelde rand om de LED-unit waarmee u iemand aardig pijn kunt doen. Sommige modellen hebben een klem wat heel handig is om de lamp een goede plek te geven. Wanneer u eerst in uw zakken moet graaien, of nog erger, in een schoudertas, bent u te laat. Zorg dat dat ding altijd voor het grijpen is. En ja, het werkt ook overdag.

Een ander voordeel van zo'n krachtige lamp is dat hij in geval er rook hangt u in staat stelt een stukje verder door de rook te kunnen kijken. Blijf laag bij de grond, daar is de rook minder dik, en localiseer andere personen en een vluchtweg.