Basha of Tarp?

De een noemt het een tarp, de ander een basha. Wat is het verschil tussen die twee? Geen.

Tarp is de civiele naam, en basha is de militaire naam, voor een zeiltje dat is voorzien van ogen en/of lussen om het op verschillende manieren als een afdakje, dekzeil of luifel te kunnen spannen.

Ze zijn gemaakt van watericht (meestal) of waterafstotend materiaal. Door het lage gewicht is het een goed alternatief voor een tent in de meeste gebieden. Je kunt er lekker droog onder liggen slapen wanneer het regent. Dat zou je ook in een bivvy bag (bivakzak) kunnen doen, maar dan zit je met het probleem van aan- en uittrekken van kleiding tijdens regen. De combinatie van bivvy bag plus basha/tarp is dus ideaal.

Je spant de tarp of basha tussen bomen of palen met behulp van touw, bijv. paracord, of bungees (elastische koorden met haken). Je kunt ze ook over je hangmat spannen, of als een lean-to. En niet alleen als bescherming tegen regen, maar ook tegen zon of wind.

Behalve touw/cord en/of bungees heb je tentpennen of haringen nodig. Er zijn ook bushcrafters die die ter plaatse snijden uit houten stokken. Even vooruit denken kan geen kwaad. Zo moet je geluk hebben om op een strand houten stokken te vinden. Trekking stokken of kano peddels kunnen goed dienst doen als tentstokken.

 

Fox Jungle System

Basha's worden meestal gemaakt van gecoat pu en zijn doorgaans olijfgroen of bedrukt met een camouflage patroon. De betere zijn IRR, infra rood werend, om ontdekking door nachtzichtkijkers te bemoeilijken.

Tarps worden gemaakt uit een veelheid van stoffen. Van superlicht nylon tot katoen/polyester. De katoen/polyester uitvoering is redelijk goed bestand tegen vonken van een kampvuur.

Na thuiskomst moet de basha of tarp goed de kans krijgen om te drogen, net zoals u met een tent zou doen om te voorkomen dat het weer er in komt. In de wasmachine met het ding is geen goed idee. Gebruik ook geen chemische reinigingsmiddelen maar water met een zeepoplossing. En niet in de droger!

Wanneer u een zeiltje gebruikt om uw bivvybag of slaapzak schoon te houden, zorg er dan voor dat deze niet buiten de tarp uitsteekt. Anders kan er water op komen te staan.

U kunt de tarp aan de windzijde dichter bij de grond bouwen. Hoe harder het waait hoe lager of platter u de tarp moet houden om zo weinig mogelijk wind te vangen.  Wilt u 's avonds eerst nog even een kaartje leggen met uw maten, dan hangt u hem hoger wanneer het weer dat toestaat. Zorg er in ieder geval voor dat regenwater er af kan lopen en er niet op blijft liggen. Veel water zal via de laagste hoek van de basha weglopen, hou daar rekening mee door het laagste punt van de basha op de meest gunstige plek te plaatsen. Wanneer u wel eens water via een schuin gespannen scheerlijn heeft zien lopen weet wat ik bedoel. Graaf eventueel even een gleuf om uw slaapmat en uitrusting heen waardoor het water weg kan lopen. Zeker wanneer het terrein wat glooiend is kan dit raadzaam zijn.

 

Hieronder een foto overzicht een Tarp/Basha:

 

Zij aanzicht

Aanzicht van afstand

Close Up

Benodigdheden

Voorbeeld hoe compact=

 

Uiteraard zijn dit voorbeeld foto's van hoe een tarp eruit ziet, kleur kan altijd anders net als het formaat. Er zijn heel veel verschillende groottes en qua materiaal waarvan de tarp/basha is gemaakt.