Drijfpakket

HET DRIJFPAKKET VOOR HET OVERSCHRIJDEN VAN WATERHINDERNISSEN MET BEHULP UW UITRUSTING.

Er zijn vele manieren om met behulp van allerlei soorten materiaal een waterhindernis (meer; rivier; beek; kanaal e.d.) over te steken. Denk hier bijvoorbeeld aan vlotten, rubberboten en dergelijke.

Maar het is ook mogelijk een waterhindernis te overschrijden uitsluitend met behulp van uw uitrusting en deze bovendien toch droog te houden. Dit gebeurt dan met het zogenaamde “drijfpakket”. Dit drijfpakket met de eigen uitrusting kun je individueel/een persoon of per buddypaar (uitrusting van 2 personen) maken. Voor de over de groep verdeelde groeps/bivak uitrusting kun je ook drijfpakketen maken.

Het drijfvermogen van een drijfpakket is ongeveer 80 kg en werkt volgens de jaren geleden ingestampte “Wet van Archimedes” (= een lichaam geheel of gedeeltelijk ondergedompeld  in een vloeistof, ondervindt een opwaartse kracht, die gelijk is aan het gewicht van de verplaatste hoeveelheid vloeistof).

Op drie drijfpakketen kun je overigens ook een gewonde groepslid  vervoeren. Deze drijfpakketten moet je dan wel aan elkaar vastbinden. Overweeg welke kleding u in verband met de weersomstandigheden & situatie ter plekke, tot het laatste moment aanhoudt (deze daarna waterdicht bovenop het drijfpakket verpakken) of tijdens het overschrijden aanhoudt. Draag altijd wel schoeisel, omdat de oevers en bodem veelal niet vrij zijn van stenen, glas en dergelijke.

 Henk Kraaijvanger

HET MAKEN VAN EEN TWEEPERSOONSDRIJFPAKKET.

-  Leg alle beschikbare (mantel) riemen, touw, scheerlijnen, broekriemen, veters, paracord, e.d. alvast gereed. Twee korte riemen kunt u aan elkaar bevestigen (aan elkaar gespen en deze na de gesp met een knoop borgen), of u kunt deze twee riemen met platte knoop aan elkaar knopen (is na gebruik weer gemakkelijk los te halen), zodat u een lange bruikbare riem heeft. U heeft van deze lange riemen minimaal drie setjes nodig.

-  Overweeg of u een trektouw /sleeplijn aan het drijfpakket nodig heeft.

-  Gebruikt u de Defensie poncho (trek dan het koord van de capuchon geheel naar een zijde en bindt de capuchon vlak onder de opening met een mastworp dicht). Vouw nu de capuchon zodanig dubbel dat het koord opnieuw onder de opening met een mastworp vastgebonden kan worden en werkt de rest van het koord weg. Zorg ervoor dat de mastworpen goed vastzitten (dit voor de waterdichtheid van de poncho) .

OPMERKING 1:  trek de mastworpen  langzaam vast, anders veroorzaakt dit brandvlekken in en daardoor lekkage van de poncho.

-  Doe ditzelfde met de tweede poncho van je buddy.

-  Spreid de 1e poncho op de grond uit met de dichtgebonden capuchon aan de onderzijde.

-  Leg de 2e poncho hier op dezelfde wijze bovenop. Wanneer u ook nog een buitenhoes van een slaapzak bij u heeft, leg deze uitgespreid op de 2e poncho. Hoe meer waterdichte lagen, hoe beter!

-  Leg hierop kruislings enkele korte stokken, dit ter versteviging van de bodem van het drijfpakket.  

-  Leg hierop nu de uitrusting & kleding, welke tijdens de oversteek niet gedragen wordt zodanig neer, dat er een langwerpige vorm ontstaat, die niet langer is dan 1 meter en niet breder is dan een halve meter.

-  Leg eventueel de 2e uitgespreide buitenhoes van uw buddy daarbij op de uitrusting & kleding.

-  Vouw het drijfpakket zo strak mogelijk dicht.

-  Sluit het drijfpakket daarna zo strak mogelijk door de zijkanten aan alle kanten zo hoog mogelijk op te trekken en over elkaar vouwen, zodat er later geen water door de kieren het drijfpakket binnen kan lopen.

-  Je buddy kan nu een voor een, de drie setjes riemen strak om het drijfpakket bevestigen, zodat de ponchodelen niet terugrollen.

-  Bevestig het trektouw/ sleeplijn aan de onderzijde van het drijfpakket  met een paalsteek aan de voorste riemen, maak het trektouw daarna voor de zekerheid nog vast aan de middelste riemen.

-  Bevestig de direct benodigde uitrusting en (nood/reddingsmes) aan de bovenzijde en borg deze met een slipsteek. Kleed u eventueel verder uit en wikkel de kleding in een waterdichte buitenjas/vuilniszak en bindt deze tevens met een slipsteek aan de bovenzijde vast.

OPMERKING 2.  Zorg ervoor dat u altijd minimaal een grote, stevige vuilniszak in uw rugzak heeft. Is eigenlijk overal voor te gebruiken.

HET TE WATER LATEN VAN EEN DRIJFPAKKET.

  1. Draag het drijfpakket voorzichtig het water in (geluidsdiscipline en tegen lekkage).
  2. Bij lage watertemperaturen is het van levensbelang de ademhaling onder controle te houden en ga zo geleidelijk mogelijk te water.
  3. De beste zwemmer gaat voorop en trekt het drijfpakket aan het trekkoord mee, maak daarbij rustige zwembewegingen om zo min mogelijk af te koelen.
  4. De ander houdt het drijfpakket aan de achterzijde vast en stuurt dit in lengterichting.
  5. Voorkom bij het verlaten van het water dat het drijfpakket gedeeltelijk onder water komt.

OPMERKING 3.  

  1. Een individueel / een persoonsdrijfpakket kun  je aan de uiteinden als soort “toffee” dichtrollen (links/rechtsom) en dan de uiteinden aan elkaar vastbinden. Is zeer goed waterdicht gebleken.
  2. Tijdens zeer koud water kun je ook als de situatie dit verlangt/toelaat, je hoofd/nek droog houden, door met je bovenlichaam op het drijfpakket te leunen en met je voeten zwembewegingen te maken. Werkte bij mij perfect. Deze manier zou ook bij een slechte zwemmer uit de groep kunnen helpen. Let daarbij wel extra op hem/haar.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, SAM en AK-56.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.