Victorinox Outdoor Boek

HET VICTORINOX OUTDOORBOEK.
Review by: Henk Kraaijvanger.

 

DE NOODZAAK VAN HET LEZEN.

Ik weet nog uit mijn militaire instructeurscursus en de latere praktijk dat de eerste kennisopname binnenkomt via het lezen (cognitief vermogen). En dan zit je met deze boekbespreking wel goed, denk ik. En als er in het boek ook nog fraaie en functionele plaatjes zoals hier het geval is bij staan, blijft het “geheel” ook langer in je hersenen/geheugen “hangen”.

Vrij vertaald is het geheugen in wezen een grote ladekast met veel verschillende “geladen kennislaadjes”, waarvan er een na herkenning van een bepaald woord, teken, geur, smaak, kleur en geluid zichzelf opent voor de rest van de bijhorende relevante informatie. En als je daarna dus de bijhorende voorbeelden/plaatjes flink bestudeert, kun je het geheel “in trainen”. Tip: Om dus snel veel mogelijk kennis op te doen moet je eerst veel over het onderwerp lezen!

 

HET VICTORINOX OUTDOORBOEK, EEN “KNUTSELBOEK” VOOR OUTDOOR PERSONEN EN LIEFHEBBERS.

En al dat lezen is zoals reeds gezegd zeer leerzaam en het nadoen ervan vooral nuttig om te beoefenen.

Zeker nu met het door de heer FELIX IMMLER geschreven Victorinox boek ”THE SWISS ARMY KNIFE BOOK WITH 63 OUTDOOR PROJECTS ”.

Zoals de titel van het boek al aangeeft, in het Engels dus, maar volgens mij heb ik “ergens” ook zo’n outdoor boek in het Duits gezien.

Het fraaie Victorinox Outdoor boek werd overigens opgestuurd door de alom bekende Nederlandse Victorinox importeur, Homeij Nederland B.V. waarvoor hartelijk dank.

Bij de het lezen van de Engelse teksten van dit boek en/of later bij het schrijven van deze review passen ook prima de jeugdsentimentele songs & melodieën van de onlangs overleden favoriete zanger/songwriter Leonard Cohen. Waarvan zijn oude songteksten nu nog steeds actueel lijken te zijn. Zoals bijvoorbeeld:  https://www.youtube.com/watch?v=8IfmiKnZi3E.  

Na het uitlezen van dit outdoor boek is het dus “hup van de stoel”, je uitrusting pakken en snel het bos in om een en ander te gaan uitproberen.                                                                             

TIP: Neem naast je mes en zaag ook altijd een EHBO-setje het bos mee in.

 

HET “MONKEY SEE, MONKEY DO PRINCIPE”, HET NAMAKEN ERVAN:

- Natuurlijk heb ik met een mes en zaag ook nog wat handige en functionele houten gebruiksvoorwerpen gemaakt, zoals de twee verschillende lepels voor gebruik in mijn noodbivak. Zie ook het fabricageproces en de voorbeelden op pagina 109-110.

Houtsnijlepels

Om het geheel nog wat fraaier afgewerkt te verkrijgen heb je behoudens meer tijd, eigenlijk ook een mes met een lepelvormig gebogen lemmet nodig.

- Voor het gebruik van warme dranken op een tafel en onder een heet waxine stoofje, heb ik diverse houten onderzetters in verschillende maten gemaakt. Een scherpe houtzaag zoals die van bijvoorbeeld een Victorinox vouwmes of Multi tool is dan wel een must have.  

Boek met uitgewerkte items

 - Voor mijn Basha onderkomen heb ik de veelvuldig benodigde en noodzakelijke houten haringen gesneden.  

Graaf stok en tentharingen

- Voor het graven van holen heb ik een graafstok gemaakt, die ik tevens als wandelstok op mijn wandeltrips gebruik.                                                                                                

- En voor het bewerken van leer en nylon riemen heb ik ook nog een stuk gereedschap in de vorm van een handige priem gemaakt.

 Victorinox Outdoor Boek

DE BESCHRIJVING VAN HET OUTDOOR BOEK “THE SWISS ARMY KNIFE BOOK WITH 63 OUTDOOR PROJECTS”.

- De tekst is zoals reeds gezegd in het Engels.

- Het kaft van het Victorinox / IMMLER Outdoor boek is stevig, in redelijk gedekte kleur en gelukkig niet schreeuwend bont gekleurd. Ja, een Victorinox zakmes wordt van oudsher af in het rood afgebeeld.   

- De in het boek behandelde projecten zijn meestal leuk om te doen, maar sommigen projecten zijn te uitgebreid voor de gemiddelde lezer. En in Nederland mag je ook niet zomaar in een openbaar bos levend hout omhakken, doorsnijden enzovoort, let dus goed op de heersende regelgeving.   

- De bij de teksten bijhorende foto’s zijn in kleur, waarvan sommige foto’s wel wat scherper en/of ook wat groter hadden mogen zijn.

 

MAAR WAAROM ZOU U DIT BOEK WLLEN KOPEN & BEZITTEN? 

Natuurlijk om (nog) meer creatieve ideeën op te kunnen doen voor een nog creatiever, prettiger, veiliger en gezonder bezigheid en verblijf in de fraaie natuur. In de natuur vind je tevens veel van je positieve krachten teug. Zodat zelfs voorlichtersite SIRE kan zeggen, “die zijn goed bezig daar buiten “.

BEOORDELING VAN HET OUTDOOR BOEK “THE SWISS ARMY KNIFE BOOK WITH 63 OUTDOOR PROJECTS”.

 

FORMAAT BOEK:

GOED.

KWALITEIT KAFT:

ZEER GOED.

KWALITEIT PAPIER:

ZEER GOED.

LAYOUT:

ZEER GOED.

UITLEG VERSCHILLENDE PROJECTS:

ZEER GOED.

DUIDELIJKHEID TEKST:

ZEER GOED.

DUIDELIJKHEID FOTO’S:

GOED TOT ZEER GOED.

FORMAAT FOTO’S

GOED TOT ZEER GOED.

PRIJS/KWALITEIT:

ZEER GOED.

AANBEVELING WAARD:

JA.

 

GEMIDDELDE WAARDERING: Zeer goed / **** en een aanbeveling waard.

 

DANKBETUIGING.

Met dank aan mevrouw  van den Heuvel-Panken van de Nederlandse Victorinox importeur  Homeij Nederland B.V. te Oisterwijk voor het beschikbaar stellen van dit fraaie outdoor boek.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.