Dakota Kookvuur

HET DAKOTA KOOKVUUR/VELDOVEN.

INLEIDING.

Vuur kan het verschil uitmaken tussen leven en dood!
Enerzijds verschaft het vuur warmte om het lichaam op temperatuur te houden, anderzijds kan er water mee gekookt worden om oppervlaktewater te zuiveren door de aanwezige bacteriën en virussen te doden en om water en voedsel te bereiden. Maar vuur kan ook gebruikt worden om kleding en uitrusting te drogen (pas op met lederen laarzen, die als ze snel gedroogd worden “krimpen” en Cordura nylon gear wegens smelten/brandvlekken).

In een noodgeval kan het vuur ook als signaalvuur gebruikt worden, dit om hulp “in te roepen”. Zorg er dan voor dat er nat gras, natte takken, natte kleding, olie e.d. op gegooid wordt om hevige rook te produceren. Deze rook is vanaf grote afstand zichtbaar. Maak ook de grond/lucht tekens voor noodhulp!

NOOT: Houd het vuur beperkt en beheersbaar, denk aan de eigen en andermans veiligheid!

Wat hebben we aan materiaal nodig om een goed vuur te maken (gereedleggen)?

ONTSTEKINGSMIDDELEN:

  1. Doosje lucifers;
  2. Aansteker;
  3. Army “Light my Fire” vuurstaal;
  4. Stroombron (accu, batterij), met draadjes (of staalwol), dit om kortsluiting (vonkjes) te maken.

 BRANDBAAR MATERIAAL:  

Droog ontstekingsmateriaal (tondel): droog fijn gras, stro, hooi, vermolmd hout, fijn gesneden of gestampte boombast (liefs oliehoudende witte berkenbast), pluizen van planten (bol lisdode), materiaal uit vogelnestjes, gerafeld hout, oude kleren, plukje watten uit EH kit met vaseline, kruit uit patroon, schoensmeer uit poets-kit. Eventueel aangevuld en besmeurd met benzine, snippers kaarsvet, harsballetjes en dierlijk vet. 

Ontvlammingsmateriaal:Dit fijne, dunne “tussenmateriaal” als droge fijn geschilde takjes/twijgjes (vuursticks), droge varens, stengels is bedoeld om de ontstoken tondel (begin vuur) geschikt te maken voor de grovere, dikkere brandbare materialen.  

 

Brandstoffen: droog, hard hout geniet de voorkeur, maar in principe is alles wat brandbaar is geschikt. Eerst altijd als binnenste laag droog hout gebruiken, daarna van binnen naar buiten natter hout, wat door de warmte van het vuur droogt. Mest, vogelnesten, veen/turf branden goed. Evenals Esbit blokjes en dierlijke vetten met hout. 

  

DOELSTELLING DAKOTA KOOKVUUR/VELDOVEN:

-          Minder zichtbaar (weinig rook overdag en minder vuurgloed tijdens duisternis),

-          Wordt zeer heet en bespaart brandstof.

-          Is minder weer en windgevoelig.

 

DE OPBOUW VAN EEN VUUR.

  1. Leg enkele takjes op de grond en daarop het ontstekingsmateriaal. Het ontstekingsmateriaal ligt dan niet op de (natte) grond en blijft luchtig.
  2. Hierna wordt het ontvlammingsmateriaal “losjes” op het ontstekingsmateriaal (tondel) gelegd. Er moet voldoende zuurstof bij kunnen komen om het vuur gaande te houden. Steek de tondel aan de onderkant aan (denk aan de eventuele wind).
  3. Bouw voorzichtig het kleine vuurtje op met steeds iets dikker materiaal.
  4. Maak voor de opwarming van personen in een noodbivak ook gebruik van een vuurreflector (door stammetjes achter het vuur te plaatsen).   

 

UITVOERING DAKOTA KOOKVUUR/VELDOVEN.

a. Het Dakota kookvuur/de veldoven kan op “elke plaats” gegraven worden.

b. Verwijder wel de eventuele brandbare begroeiing rondom het Dakota kookvuur/veldoven.

c. Het Dakota kookvuur/de veldoven wel bij voorkeur n een stevige grondsoort graven, anders valt/zakt hij in.  

d. De ingang hiervan moet op de wind liggen, zodat er een goede trek (“schoorsteeneffect”) ontstaat!               

Let om de windrichting te bepalen daarbij op bewegende takjes, bewegend gras, windvaantjes, bewegende wolken, in een richting waaiend opgooiend fijn zand, stofwolken, richting wolkje van uit busje voetpoeder gespoten talgpoeder, natte vinger.                                                                                                                 

e. Het gebruikte kookgerei is bepalend voor de maat/diameter van het gat/de sleuf.  

1. Voor de standaard Defensie etensbakken (mess-tins), gebruik ik de breedte (ca. 15 cm) van mijn “pioschop”, waarmee ik al rechtsomdraaiend/borend de twee recht tegenover elkaar liggende, verticale gaten maak. De afstand tussen deze gaten is ca. 25-30 cm. 

                                                                                                                               

2. De diepte hiervan maak ik ca. 25-30 cm, dit om inzakken van het Dakota kookvuur/de veldoven te voorkomen.

 Foto 1

3. Nu graaf ik op bodemdiepte (25-30 cm diepte) met een PGU lepel of blote hand een horizontale verbindingssleuf/tunnel met een diameter van 15-20 cm tussen de beide verticale gaten (foto 1).  

 

4. Het gat aan de windzijde maak ik flink wat schuin, dit voor een betere trek ter verbetering van het “schoorsteeneffect” (zie foto 2).

5. Het brandbare ontstekingsmateriaal (tondel) en het ontvlammingsmateriaal worden in het tegenoverliggende gat op de bodem gelegd en aangestoken. Door zijn werking zal de opstijgende warme lucht van het Dakota vuurtje, de koude lucht door de verbindingssleuf/tunnel uit het andere gat aanzuigen en het vuur verder aanwakkeren.

Foto 2 

6. Nu kan het Dakota vuurtje in het gat verder met de brandstof opgebouwd worden.

 

7. De grote etensbak/mess-tin wordt nu boven het vuurtje geplaatst/klemgezet (zie foto 2).

 

8. Nu kun je je potje of water koken (zie foto 3).

Foto 3