Sentz Tick-Off anti tekenmiddel

HET NIEUWE  SENTZ TICK OFF ANTI-TEKEN MIDDEL.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Dat je je tegen teken, hun beten en de gevaarlijke gevolgen daarvan dient te beschermen staat buiten kijf.  Ik vind echter ook dat veel openbare instanties zoals bijvoorbeeld de basis scholen en het voortgezet onderwijs tijdens de praktijk / biologie lessen meer aan echte natuur en de bijhorende outdoor EHBO met anti-teken voorlichting zouden moeten doen. Want ook op de steedse groene grasvelden van het park en kinderboerderijen zitten “die bloedzuigers.” En leg in die biologielessen daarbij ook eens het aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het verband tussen de dagelijkse reisroute van de schooljeugd en de “verloren” dus weggeworpen plastic flesjes, blikjes en chips en snoepzakjes a.u.b. Ik had laatst bij een supermarkt nog een flinke woordenwisseling met zo’n “half-sterk” jochie, die stoer in het bijzijn van zijn drie scooter vrienden de verpakking van een doosje sigaretten op de grond gooide.

DE ZIEKTE VAN LYME:  Als ervaringsdeskundige heb ik destijds aan den lijve ondervonden wat de Ziekte van Lyme met je kan doen en dus ook doet. Ik had die tekenbeet en de navolgende Lyme ziekte opgelopen tijdens een van de vele velddiensten als militaire instructeur, dit ondanks de body controle s ‘avonds. Na het m.i. op tijd verwijderen van die teek en na het later constateren van de beruchte “Saturnus” ring, volgde het doktersbezoek met een bloedafname. Daarbij werd dus de ziekte van Lyme geconstateerd (wist ik al lang) en kreeg ik twee weken lang een antibiotica kuur. Deze Ziekte van Lyme werd voor mij als militair na het indienen van een Proces-Verbaal van Ongeval echter wel als dienstongeval gehonoreerd. Daarna heb ik om mijn militaire collegae te waarschuwen ook maar een artikel over teken en hun gevaren geschreven in het Defensie KL maandblad “De Onderofficier”. Maar nu terug naar de huidige tijd en natuurlijkere anti- teken & muggen middelen van Sentz, de Tick Off (gelukkig zonder DEET).

Hoezo gelukkig zonder DEET? Destijds tijdens de vele militaire velddiensten op de KMSL en de KMA smeerde ik mezelf keurig met een verstrekt DEET houdend anti-tekenmiddel in (ook de onderarmen). Op een gegeven moment begonnen de contactvlakken van de armen op de coating van de RWW - jas, door die chemische DEET rommel blaren te vertonen / loste die coating ongewoon gewoon op. Onnodig te zeggen dat ik ondanks ik het zelf moest betalen, overstapte op een natuurlijk anti-teken middel. En sinds toen heb ik DEET houdende anti-teek middelen vermeden.

Sentz anti tekenmiddel

HET IDEALE ANTI-TEKEN MIDDEL MOET: 

-  100% bescherming bieden tegen een breed spectrum van gevaarlijke arthropoda;
-  Voldoende lang effectief blijven; voor huis-, tuin- en keukengebruik is de norm minstens 8 uur, maar voor bijvoorbeeld militaire operaties kunnen langere perioden gewenst zijn;
-  Geen irritatie van huid of slijmvliezen veroorzaken;
-  Geen systemische toxiciteit veroorzaken en niet mutageen of carcinogeen zijn;
-  Resistent zijn tegen transpireren, schuren en wrijven
- Reukloos zijn.

Er is momenteel geen enkel middel dat aan al deze opgesomde eisen voldoet, maar sommige middelen komen wel dicht in de buurt. Persoonlijk houd ik niet meer van chemische DEET producten en het impregneermiddel permethrine dat ik al teveel gebruikt heb, dus op naar natuurlijker producten.

De firma VriezzTrading die erg goede praktijk ondersteunende outdoor merken in zijn collectie heeft zitten, stuurde mij derhalve een gratis (maar niet voor niks) test pompfles Sentz Tick Off voor een nieuwe review op www.bushcraft.nl . Uiteraard zoals altijd zonder stalorders of gedicteerde berichten!

 

DE SPECIFICATIES VAN DE SENTZ TICK OFF.

BESCHERMMIDDEL OP NATUURLIJKE BASIS:

Ja.

WERKZAME BESTANDDEEL:

IR3535

 

BESCHERMD TEGEN:

Effectief tegen muggen en teken. Beschermt echter ook tegen ander kruipend en vliegend ongedierte.

GEMIDDELDE BESCHERMTIJD:

+ / - 8  uur (afhankelijk van de mate van inspanning en de buitentemperatuur) . Let op: overmatig zweten vermindert de effectiviteit van elk anti-tekenmiddel.

 

GESCHIKT VOOR:

Kinderen ouder dan 1 jaar (volwassenen moeten bij kinderen tot 11 jaar dit tekenmiddel aanbrengen) en volwassenen.

 

 

WAARSCHUWINGEN:

Denk aan de brandbaarheid van dit tekenmiddel tijdens het opbrengen ervan.

Pas ook op met het spuiten tegen de wind in en daardoor het middel of de damp ervan in de ogen krijgend, het tekenmiddel kan namelijk ernstige oogirritatie veroorzaken.

MILIEU SCHADE:

Volgens fabrieksinfo niet. Is door mij op korte termijn niet controleerbaar.

VERKRIJGBAAR IN:

Aerosol spuitbus van 50 en 100 ml.

Pompspray van 50 en 100 ml.

 

DE WERKZAME STOF IR3535: Ethylbutylacetylaminopropionaat (merknaam: IR3535 van Merck KGaA) is een insecten werend middel. Het is een carbonzuurester en een aceetamide. Ethylbutylacetylaminopropionaat wordt al tientallen jaren gebruikt en is niet meer door een octrooi beschermd. In het kader van de Europese regelgeving rond biociden is de stof met ingang van 1 november 2015 beoordeeld als bestaande werkzame stof en goedgekeurd voor gebruik in biociden voor productsoort 19, insectwerende en lokstoffen.

Ze wordt onder meer toegevoegd aan zonnebrandcrèmes en insectwerende crèmes, sprays, lotions. Bijtende insecten en mijten zoals muggen en teken worden erdoor afgeweerd.

 Even insmeren

MIJN EIGEN BEVINDINGEN VAN TICK OFF TIJDENS DE LANGE TESTDAGEN.

-          Door pompsysteem gemakkelijk op te brengen, bij het opbrengen hield ik echter wel de windrichting en mijn ogen in de gaten.

-          Ruikt/stinkt niet erg.

-          Tot nu toe erg effectief, ik heb op met Sentz Tick-Off behandelde plekken geen teken en op onbehandelde plekken wel teken opgelopen.

-          Geen “gratis gekregen” nevenkwaaltjes zoals roodheid of jeuk.

-          Geen oplossende werking op kunststof materialen.

-          Op de niet behandelde pols had ik tijdens een lange bijzondere Hike (met bijzondere pose) een tekennimfje zitten, terwijl de met Sentz Tick-Off behandelde delen (benen, buik/borst, nek, hoofd tekenvrij waren.

-          Bij mij niet erg zuinig in gebruik.

-          Zag dat de teken vanaf het behandeld deel van de Pinewood outdoor /jachtbroek eraf liepen, edoch ze worden daarbij niet door de werkzame stof gedood door de werkzame stof, maar echter wel door mij “op de Marie Antoinette wijze “.

Conclusie: Het was/is vooral mijn persoonlijke voorkeur geen DEET meer te willen gebruiken, derhalve kwam ik dit testjaar bij Sentz Tick-Off terecht. Dat bij al mijn activiteiten in het bos en veld werkte het anti-insectenmiddel Sentz Tick-Off tot nu toe erg goed en dat zonder opmerkbare bijwerkingen.  

TIP: Pak het pompflesje in een zipzakje en berg het daarna op in het top vak van de rugzak of in je broek/jaszakken. 

 in sprayen

DANKBETUIGING: Met dank aan John van de outdoor & jacht Gear importfirma Vriezz Trading voor het zonder stalorders beschikbaar stellen van dit Sentz Tick-Off anti-insectenmiddel.

www.bushcraft.nl