Veilig drinkwater. Hoe kom je daaraan?

Er zijn twee dingen waar geen mens lang zonder kan. Op de eerste plaats natuurlijk lucht om in te ademen. Maar direct daarna komt water.  Dan moet dat water wel drinkbaar zijn natuurlijk,of je leven verandert alsnog in een martelgang. Voor een dag kun je nog wel voldoende water met je mee dragen als het niet al te warm is. Voor meerdere dagen of hete dagen lukt dat niet. Kom je elke dag in de bewoonde wereld, dan is het probleem van bijvullen opgelost. Maar trek je de natuur in dan kun je niet zonder iets waardoor je water veilig drinkwater maakt.
Er zijn enkele manieren: desinfectie met tabletten of druppels; filteren; koken; UV-licht.
Voor bushcraft gebruik kun je die laaatste mogelijkheid gelijk schrappen. Ze is immers afhankelijk van een electronisch apparaat dat op batterijen werkt. Dat is vragen om moeilijkheden, denk aan de Wet van Murphy.

Met welke problemen kun je te maken krijgen? Met talloze, maar die zijn onder te brengen in slechts een paar groepjes:

-Bacterieën
-Virussen
-Protozoa (eencellige beestjes zoals giardia en cryptosporidium)
-Zware metalen

Die zware metalen haalt een beetje filter er wel uit, bovendien is de kans dat je die in een bergbeek aantreft heel klein. Meer moeite hebben ze met virussen. Die hebben een gemiddelde maat van ongeveer 0,004 micron (0,000004 mm). Dat is aanzienlijk kleiner dan bacteriën (0,2 - 0,5 micron) en protozoa (5 micron).
De meeste filters hebben gaatjes van 0,1 to 0,2 micron. Dat is dus te groot om virussen tegen te houden. Dus vallen de Katadyn Vario, Katadyn Pocket, MSR HyperFlow en MSR MiniWorks bijvoorbeeld al af. Er is maar 1 filter die zulke kleine gaatjes heeft dat zelfs het allerkleinste virusje, of wat dan ook voor ongerechtigheid, er niet doorheen kan en dat is de MSR Guardian Purifier. Een lichtgewicht filter met zeer goede prestaties is de Frontier Pro.

 

LifeSaver Starterpack

Een andere manier is het koken van water. Dat betekent écht koken, niet aan de kook brengen. Een liter water koken duurt een minuut of vijf. En dan moet je het water nog eens af laten koelen. Trek daar ook maar 20 tot 30 minuten voor uit. Hou er rekening mee wanneer je hoog in de bergen zit dat water daar eerder kookt, soms al bij 70 i.p.v. bij 100°. Dat is dus niet voldoende! Tenzij je op brandhout kookt kost dit je elke dag een beste portie brandstof. Efficient en op een  lichtgewicht wijze water koken op een houdtvuur doe je met een RVS fles. Wel de dop er eerst afhalen...

Soms is het veel gemakkelijker om een waterzuiveringsmiddel mee te nemen. Waterfilters zijn vrij zwaar en hebben na enige tijd onderhoud nodig. Een doosje zuiveringstabletten weegt vrijwel niets. Kijk op de instructies hoe lang je tabletten moet laten inwerken voordat je het water veilig kunt drinken. Neem voor de zekerheid een waterzuiveringsrietje mee. Het is vrij lullig wanneer je nog een dag of wat te gaan hebt maar door je tabletten heen bent.

De goedkoopste oplossing is chloordruppels. Maar die hangen je gegarandeerd binnen de kortste keren de keel uit. Alsof je een zwembad leeg moet drinken. Er bestaat echter een oplossing voor en dat is een... lichtgewicht waterfilter. Op zich niet betrouwbaar genoeg voor riskant water, maar ze halen prima de chloorsmaak weg. Er zijn ook filters die je monteert in de slang van je Camelbak, Platypus of dergelijk drinksysteem.

Om het water voor te filteren zijn er de onverslijtbare Millbank waterfilters. Deze halen de grove verontreinigingen uit het water. Daarna moet het nog wel gekookt of met een mechanisch waterfilter behandeld worden.

De basis van goed drinkwater begint bij de bron, als het ware. In de bergen komen de grootste risico's van ontlasting van vee en wilde dieren. En denk je dat die hut daar op de riolering is aangesloten? Kijk op je kaart waar dat beekje waar je bij staat vandaan komt. Langs een veeschuur of zo? Kies een ander water uit of gebruik je filter of tabletten.

Natuurlijk maak je zelf de zaak niet erger dan die al is en ga je niet in de buurt van een stroompje poepen of plassen.