Wat is survival?

Wat is survival?

 

Nee, survival is niet hard rennen en door de modder kruipen en zo. Dat is Survival of the Fittest. Lang geleden een populair AVRO programma en wat is uitgegroeid naar een tak van sport.

Leuk, maar met survival heeft het niets van doen. Survival is de kunst te overleven in een gevaarlijke situatie. Survival technieken moeten zorgen voor de basis levensbehoeftes: water, voedsel, bescherming tegen het weer, en de noodzaak om to think on your feet, zoals ze in het Engels zo mooi zeggen. De kop / je hoofd er bij houden, zeggen wij. En ook: noodsignalen geven, je weg vinden in onbekend terrein, omgaan met wilde dieren en giftige planten, en het beheersen van EHBO.

Lang geleden hoefden de mensen die technieken niet te leren. Je beheerste ze of je ging dood. Tegenwoordig is het, omdat wij meer reizen, echter ook zaak een aantal andere technieken te kunnen, bijvoorbeeld: overleef vallend puin tijdens een aardbeving, voorkom meegesleurd te worden tijdens een tsunami of een modderstroom, overleef een treinbotsing of scheepsramp, enz.

In een survival situatie zul je proberen zo snel mogelijk weer in de vertrouwde bewoonde wereld te komen, dit in tegenstelling met bushcraft waarbij het overleven in de natuur juist doel is geworden