SCHO-KA-KOLA

SCHO-KA-KOLA VOOR DE ECHTE “DYE-HARDS”.
By: Henk Kraaijvanger.

De klein van gestalte, maar groot van daden zijnde Franse Veldmaarschalk  en latere Keizer Napoleon Bonaparte wist het destijds al veel eerder te vertellen, “een leger marcheert op zijn maag”. Derhalve kwamen daardoor en er daarna de ingeblikte gevechts en noodrantsoenen in gebruik.

Tijdens het begin van mijn militaire “leven” als dienstplichtig soldaat in 1976, kreeg je op oefening ook van die harde, veelal wit uitgeslagen chocoladebrokken mee, die je honger ook echt stilde. Je moest om het goed te kunnen verteren, wel veel water erbij bij drinken. But what don’t kills you, makes you stronger en ik kon toen nog niet vermoeden dat ik heel veel jaren later als Beroepsmilitair een Gouden Medaille voor Langdurige, Eerlijke en Trouwe Militaire Dienst zou verdienen! En daarna een tijdje later zonder chocolade en met een door de politiek gewild fors AOW-Gat, verplicht met Functioneel Leeftijds Ontslag moest gaan! Gelukkig hebben wij oud militairen ons gegroepeerd om daar tegen nagenoeg succesvol terug te vechten. Nu de laatste losse eindjes nog!

Tijdens mijn nieuwe bezoek aan Country Store te Epe, kregen mijn zoon en ik elks een blikje SCHO-KA-KOLA mee voor de lange terugweg naar het meestal zonnige Zuiden. Tja, een chauffeur moet oplettend en wakker en net zo scherp als zijn mes moeten blijven.

DE GESCHIEDENIS VAN SCHO-KA-KOLA.
SCHO-KA-KOLA Cafeïne pure chocolade is zoals de naam al aanduidt, echter geen gewone fancy chocolade. SCHO-KA-KOLA (voor SCHO kolade – KA ffee -KOLA Nuss = noot ) werd in 1935 door de Duitse fabrikant Hildebrand, Kakao- en Schocoladefabrik gecreëerd en gepatenteerd. Deze chocoladefabriek werd al lang geleden in het Duitse Alt-Berlijn door de chocolatier Theodor Hildebrand (1791-1854) opgericht. SCHO-KA-KOLA werd speciaal als handelsmerk en pepmiddel geïntroduceerd op de Olympische Zomerspelen 1936 als een prestatie verbeterende energie "Sport Chocolate" (Duitse Sportschokolade ). Want de Duitse atleten moesten destijds wel hun suprematie tonen, edoch hadden buiten de Amerikaan Jesse Owens gerekend . SCHO-KA-KOLA werd echter ook door de chocoladefabrikant B. Sprengel & Co. te Hannover geproduceerd, evenals later door andere Duitse chocoladefabrikanten.

SCHO-KA-KOLA ALS DE TWEEDE WERELDOORLOG RANTSOENEN. 
In de Tweede Wereldoorlog stond SCHO-KA-KOLA in de volksmond bekend als de "Aviator Chocolate" (Duitse Fliegerschokolade ), omdat het gewoonlijk als rantsoen werd verstrekt aan de Luftwaffe piloten- en bemanningen, dit om de waakzaamheid en alertheid vooral bij nachtbombardementen op te wekken of zelfs uit te breiden. Het werd echter ook afgegeven aan bestuurders van de “ blauwe” bussen en als noodrantsoen om op zee te overleven (Duitse Seenotpackung ). SCHO-KA-KOLA werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ook uitgegeven aan Duitse tankbemanningen evenals aan Duitse U-bootbemanningen en het Duitse leger.

duur blikje                  

                          EEN OUD EN NU PEPERDUUR BLIKJE SCHO-KA-KOLA.

 

  Zelfs in de WWII                

  SCHO-KA-KOLA WERD IN DE WW2 DOOR DE DUITSE SOLDATEN ZEER GEWAARDEERD.

SCHO-KA-KOLA NA DE RAMPZALIGE TWEEDE WERELDOORLOG. 
Na het einde van de Tweede wereldoorlog en tijdens de bezettingsperiode werd het ook door de geallieerden onder de hongerlijdende Duitse bevolking verspreid. In 1969 nam de Duitse chocoladeproducent Hans Imhoff het chocoladebedrijf Hildebrand over en in 1972 kocht hij ook de “kwakkelende” Stollwerck- chocoladefabrikant van Deutsche Bank. Op 1 juli 2005 verkreeg het Duitse Genuport-bedrijf alle merk- en distributierechten op het SCHO-KA-KOLA product. Momenteel wordt SCHO-KA-KOLA gemaakt door een dochteronderneming in Berlijn en is beschikbaar in heel Duitsland en in wordt in een beperkt aantal buitenlandse landen verspreid. In Nederland is het verkrijgbaar bij de Groenste Buitenwinkel van Nederland, namelijk Country Store te Epe.

HET GESCHIL OVER HET HANDELSMERK SCHO-KA-KOLA.
Op vrijdag 1 mei 1998 werd een federale handelsmerkregistratie van de Verenigde Staten ingediend voor SCHO-KA-KOLA door Waldbaur GmbH. Het patent- en handelsmerkkantoor van de Verenigde Staten had het SCHO-KA-KOLA-handelsmerk serienummer 75477887 gegeven. De huidige federale status van deze handelsmerkaanvraag is op 18 oktober 2001 opgegeven na een beslissende overeenkomst tussen de “strijdende partijen”. De in mijn ogen “alles willen bepalende” machtige globalistische Coca-Cola Company had het geschil van het handelsmerk ingediend onder procedure nummer 91116244.

SCHO-KA-KOLA IN ONZE HUIDIGE TIJD. 
De unieke chocolade receptuur is nimmer gewijzigd en bevat een flinke dosis cafeïne uit natuurlijke bronnen zoals cacao, koffie en cola-noot poeder. Met SCHO-KA-KOLA cafeïne chocolade krijg je langdurige energie en meer kracht en een betere concentratie. En dat zonder de soms dubieuze toevoegingen die je in de huidige “stinkende chemische” energiedrankjes vindt.                               

Scho-Ka-Kola puur                                    

                                                 SCHO-KA-KOLA PUUR (OUDER BLIKJE).

DE INGREDIENTEN VAN SCHO-KA-KOLA: Cacaomassa (Zartbitter/rood 58%; Vollmilch/blauw 30%), suiker, cacaoboter, koffie (2,6%), volle melkpoeder, kolanotenpoeder (1,6%), Lecithine (emulgator), E476 (emulgator), aroma.                                                                                                                                             

Let op:

•  SCHO-KA-KOLA kan sporen van hazelnoten, amandelen, soja en gluten bevatten.

•  Het gebruik van SCHO-KA-KOLA door kinderen en zwangere dames wordt afgeraden.

•  Neem het middel in beperkte mate, twee “taartpunten” ineens is meer dan genoeg.

HET GEBRUIK VAN SCHO-KA-KOLA PUUR (ROOD BLIKJE). 

*  Er zitten 16 voorgesneden “taartpuntvormige”  SCHO-KA-KOLA stukjes in twee lagen in een fraai blikje.  
* Vier stukjes SCHO-KA-KOLA cafeïne chocolade bevatten ongeveer evenveel cafeïne als een kopje Espresso en dat houdt je langer wakker en geeft je extra energie.
* Inhoud: 100 gram (16 taartstukken) in een retro blikje. 
* Smaak: Puur.

Tip 1: het lege blikje is ideaal om voor een survivalkitje te gebruiken.

Tip 2: Een populaire doe-het-zelf snack in het Duitse leger is de "Kalter Hund": Laat daarbij 250 gram SCHO-KA-KOLA bijvoorbeeld in je mok smelten. Giet die gesmolten SCHO-KA-KOLA daarna op twee stuks outdoor kekse/kakies en leg daar weer als een sandwich twee andere outdoor kekse/kakies op. Laat het geheel afkoelen en smikkelen maar. SCHO-KA-KOLA is er ook in een melkvariant in een blauw blikje leverbaar.

 Scho-Ka-Kola melk                            

                                         SCHO-KA-KOLA MELK (OUDER BLIKJE).

MIJN EIGEN BEVINDINGEN.

  • Beide soorten SCHO-KA-KOLA smaken mij even goed.
  • Als je geen zelfdiscipline hebt blijf je ervan snoepen.
  • SCHO-KA-KOLA gaf mij energie om op een koude vrijdag de schuur te herindelen.
  • SCHO-KA-KOLA in zijn blikje verpakt smelt ook in je vestzakken niet door je lichaamswarmte edoch wel in je mond.  
  • Gaf mij de energie om in deze donkere koude dagen het leerbewerken weer op te pakken, dit voor een foedraal voor de nieuwe LionSteel Gitano.
  • Gaf mij ook de broodnodige energie om de schutting in de regen af te bouwen.
  • Kan ook prima in een rugzak of draagtas mee en geeft echte energie.
  • Het lege blik kan ook prima als doosje voor allerlei bushcraft activiteiten gebruikt worden

MIJN TIP AAN DE DUITSE SCHO-KA-KOLA PRODUCENT: 
Machen Sie bitte für ein Rucksack oder ein Tasche ein Kombiniertes Blechdose mit Ecken Vollmilch und Zartbitter Scho-Ka-Kola. Das Spart  das Tragegewicht von zwei Blechdosen Scho-Ka-Kola aus weil ein Rucksack manchmal Schwer genug ist.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de staf van de Groenste Winkel/de speciaalzaak voor buitenmensen van Nederland, namelijk Country Store te Epe voor het beschikbaar stellen van de twee soorten blikjes CHO-KA-KOLA. Jammie!

 

Voor de verzamelaars 

                

VOOR DE PURE LIEFHEBBERS, EEN ZEER OUD DUITS WW2 BLIKJE SCHO-KA-KOLA PUUR.

www.bushcraft.nl