Voorbereiding/Be Prepared

BE PREPARED, WANT ANDERS KAN DIT U OOK OVERKOMEN!

door Henk Kraaijvanger

Verdwalen in de natuur gebeurt vaker dan u denkt en meestal (maar niet  altijd) loopt het goed af. U kunt u echter wel voorbereiden om te voorkomen dat u dat overkomt en mocht u het toch overkomen, u voldoende training en drinken & eten plus uitrusting hebt, om een nachtje buiten te verblijven. Lees het korte onderstaande krantenberichtje van het afgelopen weekend maar eens.

DE 42-JARIGE  MAN  DIE ZONDAGMIDDAG  IN DE POLDER BIJ HOOGERHEIDE VERMIST RAAKTE, IS TERECHT.

De zoektocht naar een vermiste man die onwel was geworden in polder Hoogerheide is een succes gebleken. Volgens de politie is de man tijdens een wandeling vermoedelijk onwel geworden. De man belde zondag naar huis dat hij niet goed werd en hij wist niet waar hij was. Hierop belde zijn vrouw de alarmdiensten.

Er werd  zondagmiddag al direct een grote zoektocht  op touw gezet. Er werd zondag en maandag met een politiehond gezocht in de omgeving van de Groene Papegaai. Ook werd gezocht in de omgeving van de Noordpolder. Bij deze zoektocht werd ook gebruik gemaakt van een politiehelikopter. De politie schakelde ook de hulp in van Burgernet, een online samenwerking tussen politie, gemeente en burgers.       

De politie kreeg rond kwart voor tien maandagochtend een melding dat iemand in het bosgebied een man had zien liggen. Agenten en een ambulance gingen naar de plek en vonden de vermiste man. Hij was niet aanspreekbaar, maar ademde nog wel toen hij maandagochtend gevonden werd. Hij is rond tien uur door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Bron: BN De Stem.

Dit is een recent (2014) voorval uit eigen land. Elk jaar lees je weer berichten over Nederlanders die in het buitenland in problemen zijn gekomen, soms met fatale afloop. Ze dachten een “eenvoudige” wandeling te gaan maken maar raakten door onderschatting, verdwalen, een plotselinge weersomslag, enz. zwaar in de problemen.

DUS OOK OP VAKANTIE MOET JE WETEN WAAR JE JE BEVINDT EN WAAR JE HEEN MOET.

THIS HAPPENED TO US.
Ik was  in Sauerland met mijn gezin, een van merktekens voorziene lange wandeltocht aan het lopen.  Mijn auto stond aan het begin van de route op een P-plaats in het bos. Het onverharde wandelpad lag op een  van de flanken van de heuvels (moeilijk begaanbaar naar boven en beneden). Door dat gebied liep op circa de helft van de wandelroute een drukke Bundesstrasse, die we dus over moesten steken om de route te kunnen volgen. Daar bij die oversteekplaats lag ook een parkeerplaats met (school)bushalte.  We waren na het oversteken weer een flink aantal kilometers verder op route, toen we op een gegeven moment niet meer verder konden. MOE? NEE, Nee, nee, bosarbeiders hadden alle bovenaan het pad staande naald- en loofbomen omgezaagd en die lagen vele honderden meters ver op het pad. GEEN DOORKOMEN AAN DUS. De veiligheid van mijn gezin is prio-1, dus wat is wijsheid? Veiligheid prefaleerde in deze. Ik ben toen zelf eerst naar boven de heuveltop op gegaan om een omweg te zoeken, daarna naar beneden voor dito hetzelfde. Geen omweg/begaanbaar pad te vinden voor het hele gezin dus. Dan maar weer naar boven naar het pad klimmend en hijgend (met rugzak om), naar mijn vrouw en wachtende kinderen. Na krijgsraad gehouden te hebben, besloten we terug te gaan naar de  P-plaats (school)bushalte.                                         

Zij zouden daar achter blijven met een drinkvoorraad  en ik zou daarna “cross country hikend”, de auto ophalen om hen daarna op de P-plaats met (school)bushalte op te pikken. Langs de Bundesstrasse lopen was gewoon te link en nog verboden ook.                                               

Dus mijn rugzak geopend en de navigatie-gear (kaart/kompas) gepakt , daarna op een kaart een kompaskoers uitgezet naar de P-plaats met onze geparkeerde auto. Na ruim een tweetal uren “stoempfen” en navigeren bereikte ik de P-plaats met onze auto. Hierna kon ik mijn vrouw en kinderen op de P- plaats van de (school)bushalte oppikken. Blije gezichten toen ik die P-plaats  met (school)bushalte opreed!

DUS MIJN TIP, “BE PREPARED”:

# Zorg dat weet waar u zich bevindt.

# Zorg dat uw naasten weten waar u zich bevindt (routebeschrijving achterlaten).

# Neem een lokale kaart en kompas mee.

# Draag een (Zwitsers Victorinox) zakmesje bij u.

# Draag altijd uw mobiele telefoon bij u (met voldoende beltegoed/opgeladen accu).

#  Draag altijd een noodfluitje bij u met een geluidssterkte van 120 Db. (fluiten is een niet in de natuur voorkomend geluid, het geluid draagt ver en wordt dus sneller opgemerkt en dat fluiten houdt u ook veel langer vol).

# Draag ook een zogenaamde “space-blanket” reddingdeken bij u om u te beschermen tegen de koude (zilverkleurige kant naar binnen) of hitte (zilverkleurige kant naar buiten).

# Draag een klein opvouwbaar winddicht en waterafstotend (Pertex) jasje bij u.

# Neem twee petflesjes met drinkwater mee.

# Neem twee energie repen mee.  

# Draag een aansteker bij u.

# Draag een klein LED lampje bij u.

# Neem enkele pleisters en een noodverbandje Nr. 1 mee.

# Neem enkele meters (para) koord mee (t.b.v. repareren geknapte veters).

# Neem een beetje Duck-tape mee (om een oud b.v. ANWB pasje gewikkeld).

# Neem ook contant (klein) geld mee.

U kunt dat alles kwijt in een riemtasje, heuptasje, een  messengerbag of klein dagtour rugzakje. Of u kunt dit te verdelen over uw goed afsluitbare jas- en broekzakken.


VEEL WANDELPLEZIER!