FOX FX-103 MB

DE VASTSTAANDE FOX FX-103 MB, EEN ECHTE OUTDOOR BUDDY.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

DE VASTSTAANDE FOX FX-103 MB IS DESIGNED BY:

markus design

ERE WIE ERE TOEKOMT: De fraaie FOX FX-103 MB (Micarta Black)  is door de Duitse Custom Messer & ook “Pommes & Bratwurst ” eetbestek maker MARKUS REICHART enige tijd geleden rond 2012 ontworpen. Jammer genoeg heeft Fox Knives dit fraaie vaststaande mes geen fraaie naam gegeven, dus noem ik het maar respectvol De Outdoor Buddy”. Voor het Italiaanse Fox Knives heeft Markus een drietal fraaie functionele vaststaande messen ontworpen, die een handgreep in een “standaard kleur ” hebben, net als de eerste T-Fords destijds hadden, zwart dus. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen op die regel, want ik zag dat “het zeer goed aan de messen en Gear weg timmerende” Duitse Internetbedrijf Tools For Gents (TFG) dus deze FOX FX-103 MB naast de “standaard uitvoering”, ook mooi in een gelimiteerde, meer fancy TGV uitvoering met diverse greep kleuren zoals u eigenlijk altijd wel van TFG gewend bent, deze in de collectie hebben.

JAMMER: En ik heb “in de wandelgangen” ook gehoord dat de veelzijdige messenmaker Markus Reichart onlangs zijn messenmakers werkplaats gesloten heeft en alleen designwerk voor enkele messenfirma’s / fabrieken deed & doet. Onder andere voor WE; PMP en FOX. Ik denk dat hij eind 2020 met zijn fraaie messenmakers handwerk gestopt is, derhalve heb ik via de CEO van Tools For Gents het email adres van Markus Reichart opgevraagd en ook gekregen. Dit om het juiste zuivere verhaal over Markus te kunnen schrijven, want net zoals “een mes aan twee kanten snijdt”, heeft een verhaal ook twee kanten. Maar tot op heden heb ik nog geen email van Markus Reichart teruggekregen, wat  ik eigenlijk best jammer vind, maar wat overigens zijn goed recht is. Derhalve laat ik hem verder ook maar met rust en wens hem het allerbeste voor de toekomst toe.

Maar nu verder naar de geschiedenis van de nu al befaamde Italiaanse fabrikant van zijn fraai designed vaststaande mes, namelijk FOX Coltellerie/ Knives uit Maniago.

 

De fabriek 

                                  HET HUIDIGE GEBOUW VAN FOX CUTLERY/ COLTELLERIE.

 

1977, DE START FOX CUTLERY/COLTELLERIE: In 1977 richtte de Italiaanse zakenman Oreste Frati na een lange ervaring in de productie en op het commerciële gebied, in Maniago de Italiaanse messenfirma FOX Coltellerie op. De naam van het nieuwe bedrijf werd overigens gevormd uit de eerste letters van de eigenaar. Het bedrijf is mede sterk gegroeid door de briljante ideeën, het onderzoek naar nieuwe materialen en de toepassing van nieuwe technologie en daarbij horende innovaties. Ook zijn de FOX kwaliteitseisen en de controle erop zeer hoog, het bedrijf is namelijk ISO 9001 gecertificeerd en door de NAVO/NATO geregistreerd als officiële leverancier onder de code: N / CAGE CODE: AG180. Natuurlijk kreeg de gedreven Oreste bij zijn zoektocht naar perfectie en premium kwaliteit van zijn messen, ook de vakkundige hulp van zijn vrouw Valnea en zijn zoon Gabrielle. Jaren later nam zoon Gabrielle het “stokje” van Oreste over en is nu nog de huidige CEO.                 

80’ ER JAREN: Ergens in de Jaren Tachtig van de Vorige Eeuw raakte ik als militair wel bekend met de FOX messen, maar getest heb ik die fraaie messen destijds niet. JAMMER, Jammer, jammer, maar dat haalde ik later ruimschoots in. De grote FOX Lock Back vouwmessen uit mijn militaire bewakingstijd hadden (en hebben) dezelfde uitstraling dan de veelgeprezen Al Mar Sere Attack vouwmessen, maar deze Fox messen waren destijds veel vriendelijker geprijsd. Fox heeft deze fraaie vouwmessen nog steeds in de collectie zitten.

2005: In 2005 werd een speciaal afdeling van FOX namelijk de FOX KNIVES MILITARY DIVISION (FKMD) opgericht met als doel om speciale werktuigen (waaronder messen) te leveren aan overheidsdiensten zoals: de (Italiaanse) politie, de militairen en de reddingsdiensten. Natuurlijk wordt er ook aan de NATO/NAVO geleverd onder de code: N / CAGE CODE: AG180. Hierbij worden de ervaringen van de Close Combat specialisten en de “Lessons Learned” van de militairen omgezet in zeer bruikbare tools en messen. Uiteraard worden bij de productie daarvan veel Premium materialen gebruikt.

Sinds enige tijd maakt FOX niet alleen maar fraaie messen, maar ook Multi tools, enkele tomahawks, een schopje e.d. Natuurlijk heeft Fox ook in de U.S.A. zijn speciale afdeling, namelijk Fox Knives U.S.A.

2008: In 2008 werd Euro Knives Italia s.r.l. als firma van hoogwaardige specialistische messen en projecten voor belangrijke internationale merken en overheden opgericht, waarvan FOX deel uitmaakt. Hierdoor heeft FOX, en ook dochterfirma FMKD, een zeer goede naam verkregen.

2014: In 2014 heb ik een fraaie review van de destijds nieuwe Fox Njall gemaakt, die destijds door de verkoopmanager, de heer Centazzo van FOX Knives aangeleverd werd. Zie a.u.b. daarvoor deze review op: http://www.bushcraft.nl/the-fox-njall. Nu laten ze “uitgelezen” en befaamde internationale Custom messenmakers de messen voor het hogere Fox messensegment ontwerpen, hoe peppie is dat?

2020: In 2020 heb ik wederom een review over een speciaal Fox vouwmes van TFG gemaakt. Zie daarvoor a.u.b. deze review:  http://www.bushcraft.nl/fox-magna-tfg-slipjoint-folder. Ook de in dat zelfde jaar geteste Due Cigni handzagen komen van hun dochteronderneming. Zie ook de zagen review op:  http://www.bushcraft.nl/due-cigni-vouwzaag.

OOK MET EEN BUDGET IS ER EEN FOX MES: Ook voor de messenliefhebbers met een wat smallere beurs en wie heeft of krijgt dat niet “dankzij” dit huidige “links/groene” door het idiote rode/groene hersenvirus getroffen Kabinet met zijn klimaat en migratiegekte, heeft FOX de fraaie BLACK FOX messenserie, waarbij je echt veel mes voor je geld krijgt. En de rest is naast historie ook toekomstmuziek.  Maar nu terug naar het hogere segment van de Fox Outdoor messen, namelijk de Fox FX-103 MB. 

CUSTOM DESIGNED PRODUCTION MADE: Nu is het Italiaanse Fox Knives met een Reichart Custom designed productiemes, namelijk de FX-103 MB “Outdoor Buddy” met een lemmet uit High-End lemmetstaal en een echte stalen enkele stootplaat “op de proppen gekomen” = op de messenmarkt gekomen, die mijn inziens de andere hoog bejubelde merken bushcraft messen in de harde praktijk van de “Dolce Vita” veldtesten zou kunnen verslaan. Maar laten we vooral niet vooruitlopen, dat zullen mijn “smaakpupillen”, mijn langdurige kennis en ervaring van messen & Tools tijdens mijn militaire & scouting leven, deze langdurige veldtesten en mijn eerlijkheid als veldtester dan ook moeten uitwijzen.

Nope, en nog steeds geen 30 minuten testfilmpje met mogelijke stalorders als start voor een review voor mij.

fox embleem

DE BESCHRIJVING VAN DE FOX FX-103 MB (MICARTA BLACK).

HET LEMMET & TANG: Het 12 cm lange en ruim 34 mm brede droppointvormige lemmet uit Niolox roestvast lemmetstaal  is sabelvormig en vlak geslepen. Persoonlijk vindt ik een vlakgeslepen lemmet in combinatie met de juiste lemmetgeometrie en een goede messenstaal de belangrijke items voor snijkwaliteiten. Door die lemmetlengte van 12 cm is het vaststaande mes bij onze Oosterburen / in Duitsland conform & 42A. dus daar “overal” vrij te dragen. De jagers daar en ook hier zullen zeer blij met dit  robuuste vaststaande mes zijn. Het vaststaande FOX mes heeft voor de robuustheid en snijkwaliteiten een brede doorgaande angel/doorn/Tang met een sierlijke schijnscherpe, een functionele half maanvormige kleine slijpaanslag en op de lemmet rug een 4,2 cm lang stuk met vrij agressieve duimrillen, op zijn Amerikaans ook wel Jimping genaamd. Ook de gekozen lemmetslijpwijze en geometrie, de lemmetbreedte en goede snedehoek staan borg voor een zeer scherpe robuuste snede met toch voldoende staal in de snedeflanken voor zeer goede robuustheid bij zwaar outdoor gebruik en bij snij en botten breekwerk bij de jacht. Vooral tijdens “het breken van het slot” van de jachtbuit/trofee en tijdens het batonneren bij bushcraft taken. De snededikte is wat mij betreft bij dit robuuste veldmes een uitmuntend goede compromis tussen de scherpte en de duurzaamheid van de snede. Dat materiaal op de snede flanken staat dus dan borg voor de extra bescherming tegen deformaties van het lemmet. Wat als ik mezelf na ga, kan ik erg lomp in het bos zijn (en daarbuiten tegen jankende Ovits/schapen ook). Een Zweedse messendesigner/fabrikant, die zelf jager en outdoor liefhebber is, vond dat ik voor batonneren toch maar een klein bijltje moest gebruiken. Ik moet hem daarin echt gelijk geven, maar ik vind dat je in een survival situatie met je mes moet kunnen batonneren. Daarbij ben ik soms een echte noodzakelijke dwarsligger, wat OK is want zelfs een drukke succesvolle spoorlijn heeft veel dwarsliggers nodig om het spoor recht en OK te houden.

Lemmet en tang

WAT IS NU DAT NIOLOX LEMMETSTAAL? Niolox RVS lemmetstaal werd in de vroege jaren van 2000 met behulp van onder andere Custom messenmaker Achim Wirtz ontwikkeld en bekend gemaakt. Het is een uitgebalanceerd staal voor een goede taaiheid en slijtvastheid van de snede. Niolox RVS staal is hetzelfde roestvaste staal als SB1 als ook 1.4153.03 en X80CrVMo13-2. Dit multinamige lemmetstaal is na de juiste hardingsprocedure, hard, taai, robuust, scherp, roestvast, heeft een hoge stand tijd en ook nog gemakkelijk te slijpen. Het lemmetstaal is een extreem gelegeerde roestvaste staalsoort en er is een echte Allrounder! Dus ook een zeer goede staalsoort voor bushcraft messen en dat zullen we nog wel eens zien! Om nu de grote (en dus ook kwetsbare) en het aantal van de chroomcarbiden te verminderen wordt bij de productie van Niolox /SB1 lemmetstaal kleine hoeveelheden niobium toegevoegd. Indien tijdens de hardingsprocedure na de hittebehandeling ook het “diep koelen” onder nul graden Celsius wordt uitgevoerd, wordt het roestvaste Niolox / SB1 lemmetstaal extreem flexibel, taai, scherp, robuust en gemakkelijk te slijpen en dat hoewel het lemmetstaal een hardheid van ca. 60-61 HRC. bezit. Om deze reden is deze NIOLOX / SB1 / 1.4153.03 en X80CrVMo13-2 geschikt voor een zeer breed scala van messen.

SPECIFICATIES LEMMETSTAAL NIOLOX RVS. Naast de onderstaande elementen in de tabel, bestaat het gelegeerde roestvaste lemmetstaal voor het grootste gedeelte uit ijzer.                                                                               

Koolstof: ca. 0,8 %.

Chroom: ca. 12,7 %.

Molybdeen: ca. 1,1 %.

Vanadium: ca. 0,9 %.

Niobium: ca. 0,7 %.

Te harden tussen: 56-62 HRC.

 

Niobium is een scheikundig element met symbool Nb en atoomnummer 41 en het is een glanzend wit overgangsmetaal. Niobium wordt gekenmerkt door hittebestendigheid, lage thermische uitzetting, hoge thermische geleidbaarheid, goede elektrische geleidbaarheid, corrosieweerstand en slijtvastheid, hoge dichtheid en stralingsabsorptie.

JUISTE WARMTEBEHANDELING: Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

DE VINGERBESCHERMER/ENKELE STOOTPLAAT: De FOX “Outdoor Buddy” FX-103 MB heeft een gematteerd roestvaststalen enkele vingerbescherming/enkele stootplaat uit AISI 303 RVS, die tezamen met de gestructureerde greep platen voor extra veiligheid tijdens het harde gebruik in het veld zorgdragen. Zeker als je handen nat, koud en daardoor wat gevoelloos kunnen zijn. Dan is het onbedoeld doorschieten tegen het zeer scherpe lemmet zonder een functionele vingerbeschermer/enkele stootplaat best mogelijk. En het uitmuntend scherpe lemmet maakt korte metten met poreus (je vingers dus) en ook niet poreus materiaal (o.a. hout). Dus deze grote stalen vingerbeschermer/enkele stootplaat van de FOX “Outdoor Buddy” FX-103 MB voorkomt dat bloedige feit. Hierdoor heb je ook veel minder pleisters uit je EHBO-kitje of enkele hechtsteekjes van de Eerste Hulp nodig, hoe “peppie en cheepy” is dat?

Aanzicht mes en handvat

DE HANDGREEP: De ergonomische handgreep bestaat uit twee gripvaste greep platen uit zwart jute Micarta en heeft aan de zijkant en in het midden een stevige “handpalmverdikking”/ Palmswell en in het midden van de voor en achterkant drie brede sleuven voor een betere grip onder natte, zilte en  koude omstandigheden en aan het eind een zogenaamd “vogelkopvorm/ Birdshead” tegen doorschieten bij het hakken. Ook een goede volle handgreep draagt echt bij aan goede snijeigenschappen in het veld. De Micarta greep platen zijn met vier holle koordnieten op de brede doorgaande angel/doorn/Tang bevestigd, die voor een bomvaste bevestiging van de greep platen zorgdragen en tevens plaats voor een polsriem bieden. Of als hulpmiddel om het vaststaande mes aan een stok te kunnen binden, waardoor het een langer bereik verkregen heeft. Zodat je een “Hollywood figuur” met een Bowie mes als “Crocodile Dundee” daarmee qua lengte kunt overklassen! Nope, voor het vastmaken van het mes aan een lange stok om zo werpsperen te verkrijgen, ben ik geen voorstander.

Een ander voordeel van holle koordnieten onder survival omstandigheden is het feit dat je bij loszittende greep platen met een hard voorwerp (b.v. een klein stukje rotsblok) op deze holle koordnieten kunt slaan, om zo deze holle koordnieten vaster en daarmee ook de greep platen ook strakker vast te zetten!

DE SCHEDE: De kwalitatief hoogwaardige zwart lederen schede is alleen geschikt voor de horizontale Scout draagwijze (bij voorkeur Cross Draw), met de handgreep naar voren (of voor de “Sneaky Pete’s Tactical draagwijze” op de rug met de handgreep naar opzij). Het lemmet past door zijn grote veilige vingerbescherming/enkele stootplaat echter maar op een manier in deze fraaie schede. Deze schede is na wat verstellingen van het schroefsysteem zowel links als ook rechts naar keuze te dragen en ook de snede richting kan dan gekozen worden. Het vaststaande mes zit zuigend pas in deze lederen kwaliteitsschede, die overigens een echt functioneel afwateringsgat / Drainhole heeft. De lederen schede heeft aan de voorzijde voor de herkenbaarheid en design een groot en aan de achterzijde een klein FOX embleem. De twee bevestigde riemlussen zitten met twee kruiskopschroefverbindingen demontabel aan deze schede gemonteerd, waardoor je deze dan aan een brede broekriem kunt bevestigen.

Horizontale draagwijze

Let op, als je deze kruiskopschroeven verder aandraait, klem je het leder van de riemlussen en de schede wat vaster, waardoor afhankelijk van montageplaats de snede (bij de fabrieks plaatsing) en/of het lemmet rug vaster/stakker in de lederen schede komt te zitten.   

ALTIJD AAN HET VERBETEREN. Ja, dat verbeteren van persoonlijke uitrusting is sinds 1976 na mijn start bij Defensie een ingesleten beroepsdeformatie geworden. Dus ben ik overigens wel voornemens een lichtgewicht lederen HKD koppeladapter voor een verticale draagwijze van deze schede te maken, waarbij het eind van de handgreep op riemhoogte zit. Met een naar keuze een stijve fixering aan de riem of semi-flexibel. Nee, er past wat mij betreft geen hoog te dragen plastic Tek-Lok koppelsysteem voor dit fraaie vaststaande mes bij.
Voorbeeld HKD adapter

DEMONTABEL ZEKERINGSRIEMPJE: Het demonteerbare en ook omzetbare zekeringsriempje is een zeer goed ontwerp en het bezit aan het begin en eind twee drukknoppen met het FOX embleem, waardoor je dit zekeringsriempje naar keuze kunt verplaatsen en fixeren. Ik roteerde in het “Static Outdoor Camp” dit zekeringsriempje 180 graden uit de bewegingsweg van de uitmuntend scherpe snede en klikte hem zo aan de drukknop weer vast. Waardoor je bij het trekken en wegsteken van het vaststaande mes, niet per ongeluk het lederen zekeringsriempje met het uitmuntend scherpe lemmet doorsnijdt. De schede is zo passend dat het mes er normaal gesproken bij bushcraft taken er niet uitvalt. Anders zou je de kruiskopschroeven van de riemlussen wat kunnen aandraaien, waardoor het lemmet bewust wat strakker in de lederen schede komt te zitten. Als ik weer op pad ga, klik ik het zekeringsriempje weer in zijn oude stand zekeringstand met het leder over de vingerbeschermer / enkele stootplaat terug. Ook kun je dit zekeringsriempje gemakkelijk vervangen, als je toch door lomp gedrag bij het trekken en/of terugsteken van het zeer scherpe lemmet, het zekeringsriempje doorgesneden hebt.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE FOX FX-103 MB.

SOORT MES:

Vaststaand Outdoormes.

MERK/TYPE AANDUIDING:

FOX Knives/FX-103 MB.

 

HERKENBAARHEID:

De linker lemmetzijde voorzien van het FOX embleem, de rechter lemmetzijde is voorzien van het Markus Reichart embleem en de gebruikte staalsoort Niolox. 

TEVENS GESCHIKT VOOR:

Militair gebruik; Jacht; Survival; Field & Bushcraft, Outdoor en verzamelen.

VORM LEMMET:

Droppoint & harpoen vormig.

LEMMETSTAAL:

Niolox roestvast lemmetstaal.

LEMMET HARDHEID:

 59-61 HRC.

AFWERKING LEMMET:

Gezandstraald.

SOORT SLIJPWIJZE:

Sabelvormig hoog vlak geslepen, met stevige secundaire snede.

LEMMETLENGTE:

12 cm.

EFFECTIEVE SNEDE LENGTE:

11,4 mm.

LEMMETBREEDTE:

34,4 mm.

LEMMETDIKTE:

5,07 mm.

GEMETEN DIKTE SCHOUDER SECUNDAIRE SNEDE:

0,67 mm.

SOORT ANGEL/DOORN/TANG:

Breed doorgaand.

SOORT EN MATERIAAL VINGER-BESCHERMER/ STOOTPLAAT.

Enkelvormig uit parel gestraald AISI 303 roestvaststaal / bead blasted AISI 303 Stainless Steel.

MATERIAAL GREEP PLATEN:

Zwarte jute Micarta / Black Yute Micarta.

BEVESTIGING HANDGREEP:

D.m.v. vier holle koordnieten.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

In het midden voorzien van drie 6,7 mm brede verticale sleuven.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

9,5 cm.

GESCHIKT VOOR MAX. HANDGROOTTE:

10.

BREEDTE HANDGREEP:

29,5 mm met palmverdikking/Palmswell.

DIKTE HANDGREEP:

19,12 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Leder

KLEUR SCHEDE:

Zwart.

DRAAGWIJZE SCHEDE:

Horizontale Scout draagwijze.

BIJZONDERHEID & TIPS  HORIZONTALE / SCOUTDRAAGWIJZE:

Draagt wat koplastig, derhalve is een brede riem een must.

LENGTE VASTSTAANDE MES:

23 cm.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

245 gram.

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:

340 gram.

 

DE VELDTESTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAF: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                                                     

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft FOX Knives uit Maniago het fraaie testmes aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

TESTDAG 1.

FUNCTIONEEL DESIGN: Uitmuntend goed/ ****half.

SLIPVASTHEID HANDGREEP BLOTE HAND: Zeer goed / ****.

COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND:  Zeer goed / ****.

FUNCTIE VINGERBESCHERMER/ ENKELE STOOTPLAAT: Uitmuntend goed / ****half.

TREKKEN UIT EN WEGSTEKEN MES IN DE SCHEDE: Zeer goed / ****.

SCHERPTETEST ONDERARMHAREN: Uitmuntend goed/ ****half.

zeer scherp

DOORHAKKEN STOKKEN:  Zeer goed/ **** (wel met bevestigd duim/vinger koordje).

HORIZONTAAL DOOR BATONNEREN: Uitmuntend goed / ****half.

VERTICAAL BATONNEREN: Uitmuntend goed / ****half.

VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed / ****.

Houtkrullen

SNEDE GESCHIKT VOOR SCHILLEN STOK VOOR TONDEL:  Zeer goed/ ****.

PASVORM MES IN DE SCHEDE: Uitmuntend goed / ****half.

DRAAGWIJZE SCHEDE HORIZONTAAL / SCOUT DRAAGWIJZE AAN RIEM: Zeer goed / ****.

GEMETEN SCHERPTE VERLIES VAN DE SNEDE NA DEZE TESTDAG: Nee.

 

TESTDAG 2.

HAKKEN EIKEN TAKKEN (met bevestigd duim/vinger koordje): Zeer goed/ ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP MET MIL SPEC HANDSCHOENEN: Uitmuntend goed / ****half.

met handschoenen aan

COMFORT HANDGREEP MET MIL SPEC HANDSCHOENEN: Uitmuntend goed / ****half.

FUNCTIE VINGERBESCHERMER/ ENKELE STOOTPLAAT: Uitmuntend goed / ****half.

TREKKEN UIT EN WEGSTEKEN MES IN DE SCHEDE: Zeer goed / ****.

VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed / ****.

HORIZONTAAL DOOR BATONNEREN: Uitmuntend goed / ****half.

ROBUUSTHEID SNEDE: Uitmuntend goed / ****half.

ONDIEPE BOORGATEN “BOREN”: Zeer goed/ ****.

gat boren

VERTICAAL BATONNEREN: Uitmuntend goed / ****half.

COMFORT HANDGREEP KLEINERE VROUWENHAND: Zeer goed/ ****.

AANPUNTEN STOKKEN VOOR PUNJI-STICKS: Zeer goed/ ****.

GEMETEN SCHERPTE VERLIES VAN DE SNEDE NA DEZE TESTDAG: Nee.

 

TESTDAG 3.

SLIPVASTHEID HANDGREEP BLOTE HAND: Zeer goed / ****.

COMFORT HANDGREEP MET BLOTE HAND: Zeer goed / ****.

FUNCTIE VINGERBESCHERMER/ ENKELE STOOTPLAAT: Uitmuntend goed / ****half.

SCHEDE HORIZONTAAL DRAGEN / SCOUT DRAAGWIJZE AAN RIEM: Zeer goed / ****.

TREKKEN UIT EN WEGSTEKEN MES IN DE SCHEDE: Zeer goed / ****.

HAKKEN SPARRENTAKKEN: Zeer goed/ ****.

sparren hakken

SNEDE GESCHIKT VOOR TONDEL MAKEN: : Zeer goed/ ****.

BERKENBAST OOGSTEN: : Zeer goed/ ****.

VUUR ONTSTEKEN M.B.V. VUURSTAAL (gebruikte scherpe rand schijnscherpte): Zeer goed / ****.

GEMETEN SCHERPTE VERLIES VAN DE SNEDE NA DEZE TESTDAG: Nog niet.

Vuurmaken1

vuurontstoken

 

TESTDAG 4.

DRAAGWIJZE SCHEDE HORIZONTAAL / SCOUT DRAAGWIJZE AAN RIEM: Zeer goed / ****.

TREKKEN UIT EN WEGSTEKEN MES IN DE SCHEDE: Zeer goed / ****.

COMFORT HANDGREEP MET BLOTE HAND: Zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP BLOTE HAND: Zeer goed / ****.

FUNCTIE VINGERBESCHERMER/ ENKELE STOOTPLAAT: Uitmuntend goed / ****half.

HAKKEN SPARRENTAKKEN: Zeer goed/ ****.

ROBUUSTHEID SNEDE: Uitmuntend goed / ****half.

AANPUNTEN STOKKEN VOOR BASHA HARINGEN:  Zeer goed/ ****.

aanpunten stokken

CORROSIE WEERSTAND: Goed tot zeer goed/ ***half.

GEMETEN SCHERPTE VERLIES VAN DE SNEDE NA DEZE TESTDAG: Nee.

 

TESTDAG 5:

DRAAGCOMFORT VERTICALE DRAAGWIJZE SCHEDE MET HKD ADAPTER: Zeer goed / ****.

TREKKEN UIT EN WEGSTEKEN MES IN DE SCHEDE: Zeer goed / ****.

VUURSTOKKEN MAKEN SPARRENHOUT: Zeer goed / ****.

HAKKEN UITGEDROOGD KEIHARD EIKENHOUT (met bevestigd duim/vinger koordje): Zeer goed / ****.

ROBUUSTHEID SNEDE: Uitmuntend goed / ****half.

SNIJDEN KEIHARD EIKENHOUT: Goed tot zeer goed / ****.

hardhout hakken

SLIPVASTHEID HANDGREEP MET MIL SPEC. HANDSCHOEN: Uitmuntend goed / ****half.

COMFORT HANDGREEP MET MIL SPEC. HANDSCHOEN: Uitmuntend goed / ****half.

GEMETEN SCHERPTE VERLIES VAN DE SNEDE NA DEZE TESTDAG: Ietsje, dus lemmet op HKD lederstropplankje gestropt.

 

TESTDAG 6.

DRAAGWIJZE SCHEDE HORIZONTAAL / SCOUT DRAAGWIJZE AAN RIEM: Zeer goed / ****.

TREKKEN UIT EN WEGSTEKEN MES IN DE SCHEDE: Zeer goed / ****.

COMFORT HANDGREEP MET MIL SPEC. HANDSCHOENEN: Uitmuntend goed / ****half.

SLIPVASTHEID HANDGREEP BLOTE HAND: Zeer goed / ****.

krullen

SLIPVASTHEID HANDGREEP MET MIL SPEC. HANDSCHOEN: Uitmuntend goed / ****half.

FUNCTIE VINGERBESCHERMER/ ENKELE STOOTPLAAT: Uitmuntend goed / ****half.

HAKKEN WILGENTAKKEN: Zeer goed/ ****.

VERTICAAL BATONNEREN VAN DROGE WILGENTAKKEN: Uitmuntend goed / ****half.

ROBUUSTHEID SNEDE: Uitmuntend goed / ****half.

VUURSTOKKEN MAKEN VAN DROOG WILGENHOUT: Zeer goed / ****.

SCHAVEN STOKKEN: Zeer goed / ****.

 

TESTDAG 7.

HAKKEN SPARRETAKKEN: Zeer goed/ ****.

HORIZONTAAL DOOR BATONNEREN: Uitmuntend goed / ****half.

SCHAVEN STOKKEN: Zeer goed / ****.

DRAAGWIJZE SCHEDE HORIZONTAAL / SCOUT DRAAGWIJZE AAN RIEM: Zeer goed / ****.

ROBUUSTHEID SNEDE: Uitmuntend goed / ****half.

 

EDC TAKEN IN DE KEUKEN:

GROENTE EN FRUIT SNIJDEN IN DE KEUKEN: Uitmuntend goed/ ****half.

AARDAPPELS SCHILLEN: Zeer goed /****.

 in de keuken

EDC TAKEN IN/RONDOM HET HUIS:

KARTON SNIJDEN: Uitmuntend goed/ ****half.

karton snijden

DIVERSE SOORTEN EN MATEN TOUWEN SNIJDEN: zeer goed/ ****.

snijden manilla touw

TEST STANDTIJD SNEDE: Daarna na afloop van de Testdag 4, na andere soorten touwen getest te hebben ook nog het stugge ruim 1 cm dik Manillatouw 35 x doorgesneden. Daarna direct de papiersnijtest gedaan, met als opmerking: op een puntje van de lemmetbuik “hakkelde” de snede echter wat in het testpapier. Dus ik heb hem weer over mijn HKD-made lederen stropplankje gehaald om hem weer volledig op oorlogssterkte te brengen.

EIGENLIJK WEET IK NA 7 VELDTESTEN EN NA DE EDC DAGEN GENOEG.

Derhalve sluit ik de veldtesten af en maak de beoordeling van deze fraaie FOX  FX-103 MB “THE OUTDOOR BUDDY” op.

 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING FOX FX-103 MB “THE OUTDOOR BUDDY”.

 

NULMETING VOOR HET GEBRUIK:

SCORE:

 

 

DESIGN:

Uitmuntend goed/ ****half.

PRODUCTIEKWALITEIT MES:

Uitmuntend goed/ ****half.

PRODUCTIEKWALITEIT LEDEREN SCHEDE:

Uitmuntend goed/ ****half.

FIT & FINISH:

Uitmuntend goed/ ****half.

ROBUUSTHEID:

Uitmuntend goed/ ****half.

DE SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed/ ****half.

 

 

TIJDENS HET GEBRUIK:

SCORE:

 

 

TEST ROESTVASTHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

ROBUUSTHEID SNEDE:

Uitmuntend goed / ****half.

ROBUUSTHEID LEMMETPUNT:

Uitmuntend goed / ****half.

ROBUUSTHEID LEDEREN SCHEDE:

Uitmuntend goed / ****half.

DRAAGCOMFORT LEDEREN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

TREKKEN UIT EN WEGSTEKEN MES IN DE SCHEDE:

Zeer goed / ****.

HET COMFORT HANDGREEP MET BLOTE HAND:

Zeer goed/ ****.

HET COMFORT HANDGREEP MET DUNNE MIL. SPEC. HANDSCHOENEN AAN:

Uitmuntend goed/ ****half.

DE  SLIPVASTHEID HANDGREEP MET BLOTE HAND:

Zeer goed/ ****.

DE SLIPVASTHEID HANDGREEP MET DUNNE MIL. SPEC. HANDSCHOENEN AAN:

Uitmuntend goed/ ****half.

VEILIGHEID VINGERBESCHERMER/ STOOTPLAAT/ BOLSTER:

Uitmuntend goed/ ****half.

DRAAGGEWICHT:

Zeer goed / ****.

 

 

DIVERSE SNIJTESTEN OP:

SCORE:

 

 

SNIJDEN DIVERSE GROENTEN EN FRUIT (KEUKEN):

Uitmuntend goed/ ****half.

SNIJDEN DIVERSE SOORTEN EN DIKTES TOUW:

Zeer goed / ****.

SNIJDEN DIVERSE SOORTEN EN DIKTES KARTON:

Uitmuntend goed/ ****half.

SNIJTEST DIVERSE SOORTEN HOUT IN HET BOS:

Zeer goed/ ****.

SNIJTEST VUURSTOKKEN EN TONDEL MAKEN:

Zeer goed / ****.

BATONNEREN DIVERSE SOORTEN HOUT:

Uitmuntend goed / ****half.

DOORBATONNEREN TAKKEN:

Uitmuntend goed / ****half.

VUUR ONTSTEKEN MET DE LEMMETRUG:

Zeer goed/ ****.

 

 

NA HET GEBRUIK / NA DE 7 VELDTESTDAGEN:

SCORE:

 

 

DE STANDTIJD VAN HET LEMMET TOT NU TOE:

Zeer goed / ****.

STROPPEN WERKT?:

Ja, zeer goed / ****.

DE CORROSIE/ROESTVASTHEID NA AFLOOP:

Goed tot zeer goed / ***half.

DE TOESTAND VAN HET LEDER VAN DE SCHEDE:

Zeer goed / ****.

 

 

DE PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed / ****.

EEN PERSOONLIJKE AANBEVELING WAARD:

Dikke ja.

 

 

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELDE SCORE FOX FX-103 MB “THE OUTDOOR BUDDY”:

 

 

UITMUNTEND GOED/ **** half  =                  (4,5 Out of 5 stars)

 

RESUME.                                                                                                                                                            

TOP: Ik vind dit Fox vaststaande mes een/mijn echte Outdoor Buddy wegens zijn hoogwaardige lemmet met zeer goede standtijd, zijn robuuste snede, zijn grote veilige enkelvoudige roestvaststalen vingerbeschermer/ stootplaat en zijn comfortabele slipvast Micarta handgreep platen. In mijn ogen is het vaststaande mes zeer geschikt voor militair gebruik; voor de jacht; voor survival; voor Field & Bushcraft en Outdoor algemeen. De zeer goed gemaakte fraaie lederen schede is zeer geschikt voor de Scout horizontale draagwijze, die bushcrafters vooral in de U.S.A. vaak prevaleren. Ik kan er zeer goed “mee uit de voeten” / draagt zeer goed, edoch zelf zou ik naast die zeer goede draagwijze, ook een meer flexibele draagwijze willen gebruiken.

TIP:
1. Een zelf te monteren flexibel inzetbaar lederen riemadapter voor verticale draagwijze aanbieden (of net als ik gedaan heb, zelf er een maken).

2. Optioneel een Tactische Kydex schede bij dit zeer fraaie functionele mes aanbieden.

MET DANK AAN: Met dank aan de Marketing & Communication medewerkster Simone Gardos van Fox Knives voor de medewerking, de e-mails en het gestuurde zeer functionele en fraaie testmes. Zonder dat hadden we deze nieuwe FOX Cutlery review niet kunnen maken.                                     

Zie ook hun omvangrijke fraaie website op: https://www.foxcutlery.com/n/en/category/197/fox_knives.html.

De Nederlandse FOX-importeur is ADOLA Staalwaren b.v. te Apeldoorn en die heeft deze fraaie FOX FX-103 MB ook in zijn omvangrijke collectie zitten. Bekijk a.u.b. hun fraaie website op: https://www.adola.nl/fox-knives/.buitenleven

EN VERGEET OOK DEZE SLOGAN NOOIT.

www.bushcraft.nl