The Fox Njall

THE REAL SMART KNIVES OF FOX KNIVES DIVISION.

 

STATEMENT: een vos staat bekend om zijn slimheid.

In 1977 richtte de Italiaanse zakenman Oreste Frati na een lange ervaring in de productie en op het commerciële gebied, in Maniago de Italiaanse messenfirma FOX Coltellerie op. De naam van het nieuwe bedrijf werd overigens gevormd uit de eerste letters van de eigenaar. Het bedrijf is mede sterk gegroeid door de briljante ideeën, het onderzoek naar nieuwe materialen en de toepassing van nieuwe technologie en daarbij horende innovaties.                                                                                                                          

Ook zijn de FOX kwaliteitseisen en de controle erop zeer hoog, het bedrijf is namelijk ISO 9001 gecertificeerd en door de NAVO/NATO geregistreerd als officiële leverancier onder de code: N / CAGE CODE: AG180.                                                                                                                                                    

Natuurlijk kreeg de gedreven Oreste bij zijn zoektocht naar perfectie en premium kwaliteit van zijn messen, ook de vakkundige hulp van zijn vrouw Valnea en zijn zoon Gabrielle. Jaren later nam zoon Gabrielle het “stokje” van Oreste over en is nu nog de huidige CEO.

Ergens in de Jaren Tachtig van de Vorige Eeuw raakte ik als militair wel bekend met de FOX messen, maar getest heb ik die fraaie messen destijds niet. JAMMER, Jammer, jammer, maar dat haal ik nu ruimschoots in. De grote FOX Lock Back vouwmessen hadden (en hebben) dezelfde uitstraling dan de veelgeprezen Al Mar Sere Attack vouwers, maar deze waren destijds veel vriendelijker geprijsd. Fox heeft deze fraaie vouwmessen nog in de collectie zitten, terwijl die befaamde Al Mar messen uit de productie zijn. Na de dood van de legendarische designer en oud militair Al Mar ging het befaamde bedrijf in andere handen over met alle gevolgen vandien.

In 2005 werd een speciaal afdeling van FOX namelijk de FOX KNIVES MILITARY DIVISION (FKMD) opgericht met als doel om speciale werktuigen (waaronder messen) te leveren aan overheidsdiensten zoals: de (Italiaanse) politie, de militairen en de reddingsdiensten. Natuurlijk wordt er ook aan de NATO/NAVO geleverd onder de code: N / CAGE CODE: AG180. Hierbij worden de ervaringen van de Close Combat specialisten en de “Lessons Learned” van de militairen omgezet in zeer bruikbare tools en messen. Uiteraard worden bij de productie daarvan veel Premium materialen gebruikt. Sinds enige tijd maakt FOX niet alleen maar fraaie messen, maar ook multi-tools, enkele tomahawks, een schopje e.d. Natuurlijk heeft Fox ook in de U.S.A. zijn speciale afdeling, namelijk Fox Knives U.S.A                                                                                                                              

In 2008 werd Euro Knives Italia s.r.l. als firma van hoogwaardige specialistische messen en projecten voor belangrijke internationale merken en overheden opgericht, waarvan FOX deel uitmaakt. Hierdoor heeft FOX, en ook dochterfirma FMKD, een zeer goede naam verkregen.

Ook voor de messenliefhebbers met een smallere beurs (en wie heeft dat “dankzij” dit huidige VVD/ PvdA Kabinet m.u.v. de bekende “Grootgraaiers” niet), heeft FOX de fraaie BLACK FOX messenserie, waarbij je echt veel mes voor je geld krijgt. 

Maar heb je iets meer te besteden, ga dan voor hun messen uit Italiaanse productie.                                                                                                              

Voor het Eeuwenoude Italiaanse wapenmerk Armi Beretta maken ze de Premium jacht en vouwmessen, wat wel wat zegt over de kwaliteit en het vertrouwen in FOX Knives!

Sinds het begin van het ontstaan van FOX, is de Apeldoornse firma Adola B.V. de Nederlandse importeur, waardoor je altijd van de juiste service verzekerd bent. En dankzij hun CEO kwam ik bij de juiste personen bij FOX Knives binnen. Want wie bij FOX Cutlery in Italië kent nu Ome Henk (The Knife) Kraaijvanger, de huidige veldtester van www.bushcraft.nl?

 

DE DESIGNER VAN DE FOX NJALL, JESPER VOXNAES.

VoxKnives / VoxDesign werd in 2007 opgericht door de Deense ontwerper en messenmaker Jesper Voxnaes. Het bedrijf is een “One man Operatie bedrijf " en gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van handgemaakte Custom messen en het ontwerpen van messen voor de messen en outdoor industrie.

Jesper Voxnaes

Jesper Voxnaes was meer dan 20 jaar geleden begonnen met het ontwerpen en maken van messen en speciale gereedschappen en na de toetreding tot een paar bedrijven, besloot hij om voor zichzelf te beginnen als messendesigner in zijn eigen designstudio. Dit als aanvulling op zijn reeds gestichte messen workshop. Met verschillende ontwerpen voor een aantal van de toonaangevende messenfabrieken zoals Fox en door de wereldwijde erkenning als designer, heeft de Vox Knives Company haar plaats in de messenindustrie bewezen.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE FOX NJALL (FX-511).

LEMMET.

Het vrij korte, brede en vrij dikke vlakgeslepen lemmet met zijn volle doorgaande angel (Tang) is uit het bekende hoogwaardige Bohler N690Co vervaardigd. Het lemmet met geïntegreerde enkele stootplaat en vingeruitsparing (Choil) is glanzend afgewerkt en heeft een stevige clippunt met sierlijke schijnscherpte en verjongt zich vanaf 2,5 cm vanaf de lemmetpunt. De haakse rug van het lemmet heeft drie brede groeven bedoeld als grove duimrust (Jimping) en bijna aan het eind ervan vijf brede groeven als grove Jimping voor een verbeterde slipvastheid van de handgreep. Op de brede doorgaande angel (Tang) zitten de Canvas Micarta greepplaten door middel van twee RVS bussen gemonteerd (voorste oog van ca. 6 mm/ achterste oog van ca. 8 mm). Die laatste wordt later door mijn rode polsriem gebruikt, waardoor verlies en rondvliegen bij het hakken voorkomen kan worden. Want Circus Renz kon mij niet gebruiken voor hun show.

Fox Njall

HERKENBAARHEID MES: Op de linkerzijde van het lemmet staat het FOX merkteken en de naam NJALL. Op de rechterzijde: het Vox merkteken; FOX KNIVES; FX-511; MANIAGO ITALY – N690Co.

HANDGREEP.

De ergonomische handgreep wordt zoals reeds gezegd gevormd door twee groene Canvas Micarta greepplaten die door middel van twee RVS bussen op de brede doorgaande angel (Tang) gemonteerd zitten. Hierdoor zijn deze greepplaten dus bomproof op de brede doorgaande angel (Tang) bevestigd. De handgreep is daardoor erg robuust, zeer stijlvol en om het in mijn “ 2e Heimat-taal ” te zeggen, echte “Handsmeiglers” zonder drukpunten dus. Aan de bovenzijde, bijna aan het eind heeft de handgreep (angel & de greepplaten) vijf brede groeven als grove Jimping voor een verbeterde slipvastheid. Daardoor biedt deze handgreep naast stevige ook slipvaste grip. Wilt u voor delicate snijklusjes het mes korter vastpakken om beter “te kunnen sturen”, gebruik dan de reeds genoemde vingeruitsparing (Choil). Voor mijn hand (maat 9,5) is de handgreep perfect van grootte, personen met “ kolenschoppen van handen ” zullen zich denk ik wat moeten behelpen.

SCHEDE.

De fraaie zwart lederen schede zonder zekeringsriempje is een lust voor het oog en heeft een zeer goede, maar strakke pasvorm. Het vaststaande mes zit daar goed gefixeerd in en valt ook op zijn kop gehouden er niet uit. Natuurlijk wordt in de loop van de tijd de pasvorm iets minder strak. Deze fraaie schede bestaat uit twee delen zwart leder die fraai op de beschermende tussenlaag (souffle) gestikt zijn. Op de achterzijde zit de twee centimeter brede zwarte riemlus keurig en stevig gestikt. Tevens zijn er de FOX naam en merkteken en Made in Italy in gestempeld. Jammer genoeg heeft deze zeer fraaie schede geen waterafloopgat (drain hole). Voor het gebruik in deze review heb ik de schede iets met olijfolie (ook uit Italië) behandeld.

Schede Fox Njall

 

DE SPECIFICATIES VAN DE FOX NJALL.

LEMMET MATERIAAL:

BOHLER N690Co.

DIKTE HANDGREEP:

Max. 18,1 mm.

LEMMET HARDHEID:

58-60 HRC.

GEWICHT MES:

234 gram.

LEMMET FINISH:

Glanzend.

TOTALE LENGTE MES:

22,5 cm.

LEMMETVORM  EN SNEDE:

Clippoint / conventioneel.

MATERIAAL SCHEDE:

Leder.

LEMMET LENGTE:

11,5 cm.

HERKOMST SCHEDE:

Italië.

LEMMET BREEDTE:

Max. 38 mm.

MES ONTWORPEN IN:

Denemarken.

LEMMET DIKTE:

4,86 mm.

PRODUCTIE LAND MES:

Italië.

MATERIAAL HANDGREEP:

Canvas Micarta.

DRAAGLENGTE:

23,1 cm.

LENGTE HANDGREEP:

10,5 cm.

DRAAGGEWICHT:

288 gram.

BREEDTE HANDGREEP:

Max. 38 mm.

ADVIESPRIJS:

145 Euro.

 

 

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

 

DE NULMETING.

Het fraaie vaststaande mes werd in een eveneens fraaie doos afgeleverd. Het lemmet kwam scheermesscherp uit de doos en het was wederom bingo, snoeitijd. Na het lemmet met olijfolie schoon gemaakt te hebben, was het tijd voor de tomaten snijtest. Deze werd uiteraard zeer goed (++++) volbracht. Daarna werd de Fox Njall van een rode polsriem uit Mil spec. parakoord 550 voorzien. Bij controle op de afwerking bleek dat het testexemplaar aan de punt tussen de geïntegreerde enkele stootplaat en vingeruitsparing (Choil) twee ietwat scherpe randjes had zitten, die ik met een  Fällkniven DC4 slijpsteentje verwijderd heb.

 

DAG 1.

Op een mooie zonnige zaterdag (hé, hé, die zon werd tijd ook) het bos in om de Tasmanian Tiger en de spiksplinternieuwe  Fox Njall  flink aan “de tand te voelen”. Bij het bereiken van de bosrand eerst de broekspijpen in mijn sokken gedaan (tegen aanvallende teken e.d.), daarna mijn “Rig” met mijn Silky Pocket Boy 170 vouwzaag in handgemaakt lederen HKD foedraal, een groot Spyderco Manix2 XL vouwmes in een dito HKD foedraal en de brandnieuwe Fox Njall vaststaander omgehangen.

Halverwege de tocht werd het plotseling best warm en werd er gepauzeerd om de Njall uit te testen en tevens te lunchen. Eerst dus hakken met de extra aangedraaide polsriem (om het koord korter te maken) en daarbij de greep achteraan vastpakkend, lukte het hakken van ca. 3-4 cm. dikke takken verrassend goed (+++). Mede natuurlijk door zijn brede, vrij dikke en vlakgeslepen scherpe lemmet met zijn uitstekende lemmet geometrie. Het verticaal batonneren ging ondanks dit korte lemmet ook goed (+++).  Wel had het mes en de tester even wat moeite met de harde, taaie noesten in een dikke eikentak. Het snijden van tondel en vuurstok lukte zeer goed (++++).  Daarna was het moment om weer even de scherpte van de snede controleren op de onderarmharen, natuurlijk.

Thuis aangekomen eerst tekencontrole, daarna onderhoud van lijf & leden (douchen) en de noodzakelijke onderhoud van het mes en zijn schede. Beide werden daarna met wat olijfolie gepoetst en verwend.

Hout kappen

DAG 2 (DE THUIS TESTEN).

DE KARTONSNIJTEST.

Op een snikhete, drukkende zondag moest de dikke kartonnen doos waarin het vaststaande mes goed verpakt verstuurd werd, maar eens in stukken gesneden.

Dit voor de infame kartonsnijtest die mede dankzij het brede, vlakgeslepen zeer scherpe lemmet met zijn uitstekende lemmet geometrie zeer goed (++++) volbracht werd. Wel moest de tester later het stevig plakkende Fox plakband proberen te verwijderen, zonder in zijn vingers te snijden. Dat lukte gelukkig goed.

Karton snijtest

DE TOUWSNIJTEST.

Bij deze test werden diverse soorten touw op een ruwhouten ondergrond doorgesneden. Ondanks dat het lemmet geen kartelsnede heeft, lukte ook dit weer dankzij het brede, vlakgeslepen zeer scherpe lemmet met zijn uitstekende lemmet geometrie zeer goed (++++).

Njall touw snijtest

 

DE ZOUTWATERTEST.

Ook de zoutwatertest met zeewater uit Vlissingen werd zeer goed (++++) volbracht. NEE, nee, niet meer met een vleugje urine van onze Zuider & Oosterburen en onszelf. De corrosiebestendigheid komt doordat het Oostenrijkse BOHLER N690Co. messenstaal 17% Chroom en 1,10 % Molybdeen bezit, waardoor de corrosiebestendigheid verbeterd wordt.

Fox Njall Zoutwater test

Opmerking: Mocht u het mes & schede outdoors in het water gebruikt hebben, laat dan de schede op een natuurlijke manier aan de lucht drogen. Maak het mes daarna droog en olie het even licht in. Idem indien de schede gedroogd is, met een goede lederolie.

VUUR ONTSTEKEN.

Het vuur ontsteken ging dankzij de geprepareerde wattenbolletjes en de haakse lemmet rug van de Njall zeer goed (++++). Ik had sneller vuur gemaakt dan mijn camera- assistent kon afdrukken. De lemmetrug was wat zwart geworden, edoch dit was gemakkelijk schoon te maken.

Rond vliegende vonken

MELOEN SNIJDEN.

Voor mijn herstellende dochter moest een watermeloen in partjes gesneden worden. De Italiaanse Njall decimeerde de Spaanse watermeloen erg snel en goed.

Meloen snijden

DAG 3.

Wat begon als een zonnige dag zou uiteindelijk eindigen in een regenachtige dag. Na het uit de auto stappen de TT Observer omgehangen, de RIG omgedaan en het bos in om te snijden, te hakken en te batonneren. Ik deed deze dag wat lichte snijwerkzaamheden, zoals stokken aanpunten, hakken en horizontaal en verticaal batonneren, wat weer goed (hakken +++) tot zeer goed lukte (++++). Ook moest het mes in de pauze op de Huzarenberg nog wat fruit snijden. Na afloop was het lemmet van de Njall nog scherp genoeg om het testpapiertje door te snijden. En natuurlijk wat onderhoud op het mes als op de schede gedaan.

DAG 4.

Op een zeer fraaie dag wederom het fraaie bos van de Brabantse Wal in (http://www.brabantsewal.nl/), om zowel de Fox Njall, de Tasmanian Tiger Observer rugzak en de MWC Kampfschwimmer Uhr aan de tand te voelen. De Njall werd eerst gebruikt om een stok horizontaal te door te batonneren en daarna te schillen.

Daarbij werd flink op de stevige lemmetrug geramd ook. Ik had bij het hakken het MWC automatische Kampfschwimmer Uhr/horloge nog om mijn pols. Ook het hakken en het verticaal batonneren werden weer met succes uitgevoerd. Zelf in de koffie roeren ging de Njall goed af, de in het veld slecht te verwijderen hars kleefde daarbij nog wel aan het lemmetoppervlak. De Fox Njall draagt door zijn compacte vorm en fraaie lederen schede fijn aan de koppelriem en het mes zit nog steeds goed “strak zittend” in zijn lederen schede. Het mes zal niet onbedoeld uit deze schede vallen. Na afloop werd thuis eerst het lemmet met olijfollie behandeld om wat hars op te lossen, daarna werd het lemmet onder de heet waterkraan schoongeborsteld, afgedroogd en met olijfolie ingewreven.

Bakje koffie erbij!

DAG 5.

Op een late zomerdag het fraaie bos en de paden weer in om de fraaie Njall op scherpte, robuustheid en duurzaamheid te testen. Het hakken ging goed  met bevestigde polsriem ging goed (+++ ). Daarna waren snijden, batonneren, aanpunten de klusjes. Daarbij presteerde het mes nog steeds zeer goed (++++).  De fraaie lederen schede blijft het mes zeer goed fixeren (++++), waardoor het eruit vallen en daardoor het verlies nagenoeg uitgesloten is. Wel moet je het mes met enige zorg in de schede terugsteken, omdat het scherpe lemmet bij een verkeerde plaatsing zo door het leer snijdt. Na thuiskomst wederom wat hars van het lemmet verwijderd en werd de schede iets met olijfolie behandeld. Bij het snijden van het testpapiertje bleek dat ik in het bos een hard stuk hout geraakt had, want over ca. 5 mm was de snede iets botter. Even twee stroken over een wetstaal en klaar was Kees. Het “slijpgemak ” is dus goed en gaat snel.

 

DAG 6.

De laatste testdag bestond uit allerlei batonneer en snijklusjes, welke door de Fox Njall wederom zeer goed volbracht werden. De hakklusjes werden goed uitgevoerd (met bevestigde polsriem natuurlijk), omdat dat de veiligheid bevordert. Alleen in “ Bananenrepublieken & Blote Voeten Landen” en in het circus mag je de messen laten rondvliegen. Dus nog even in Nederland wachten, de tijd van die Bananenrepubliek komt waarschijnlijk dankzij dit Kabinet sneller terug dan je nu zou denken. Ook heb ik daarna bewust uitgedroogd hardhout voor de haktesten gebruikt, maar het lemmet bleef inzetbaar en op oorlogssterkte. Het dikste deel van die harde uitgedroogde tak heb ik net als de bevers doen, rondom “doorgeschild”, waarbij op het laatst de grove jimping wat minder comfortabel (+++/-) werd.

TIP: In een noodgeval kan het brede glanzende lemmet van de Fox Njall in combinatie met de zichtbaar aanwezige zon, als primitief noodsignaal spiegeltje dienen. Dit mes kan dus in een noodgeval/ongeluk in een woestijn & remote area je leven daarmee redden.

Dienst als Signal Mirror

Na afloop en na thuiskomst heb ik eerst de tekencontrole en daarna met olijfolie het onderhoud op het mes uitgevoerd. Het testpapiertje voor de scherptetest was nog goed in te snijden.

Hierbij sluit ik de FOX Njall review af.

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST FOX NJALL. (Max. 5 sterren per item).

(+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

UITERLIJK & ESTHETIEK

++++

SLIJPGEMAK

+++

AFWERKING FIT & FINISH

++++/-

ERGONOMIE HANDGREEP

++++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN

+++

MATERIALEN HANDGREEP

++++

GEBRUIKTE MATERALEN

+++

SLIPVASTHEID HANDGREEP

+++

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK

++++

BEVESTIGING HANDGREEP

+++

STAALKWALITEIT & HARDHEID

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE

++++

SNIJVERMOGEN

++++

PASVORM MES IN SCHEDE

++++

HAKVERMOGEN

+++

DUURZAAMHEID SCHEDE

+++

ROESTVASTHEID

++++

DRAAGCOMFORT SCHEDE

++++

STANDTIJD

++++/-

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING

++++

                       

                     TOTALE TESTOORDEEL:++++(ZEER GOED / VERY GOOD).

 

RESUME.

De Fox Njall heeft het robuuste uiterlijk van de Bulldog, maar dan met wat extra verfijnde scherpe trekjes. Het brede vlakgeslepen lemmet is zeer scherp en behoudt zijn scherpte nagenoeg zeer goed. De ergonomisch gevormde handgreep heeft geen drukpunten en ligt goed en ook onder natte omstandigheden goed slipvast in mijn hand (maat 9,5). Bij het kappen dien je door de afgeronde vorm van de handgreep, echter wel een polsriem te gebruiken.

De lederen schede is fraai gemaakt en zit goed in elkaar gestikt, edoch een drainhole is mijn inziens wel een zinvolle toevoeging. Het mes zit goed gefixeerd in deze lederen schede, waardoor het onbedoeld eruit vallen ervan en dus mogelijke verlies voorkomen wordt. Het mes zit vrij hoog aan de koppel/riem en draagt zeer comfortabel.

Mij valt op dat de Italianen zeer fraaie messen kunnen maken, die NIET voor messen uit een ander land onderdoen! En daarom VEEL mes voor uw zuurverdiende geld bieden.

 

MET DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:

Met dank aan de heer Centazzo van FOX Knives voor de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review.

Grazie Mr. Centazzo di Coltellerie FOX per averci permesso questa recensione. 

http://www.foxcutlery.com/

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.