Fox Magna TFG Slipjoint Folder

DE FRAAIE FOX MAGNA TFG SLIPJOINT FOLDER.
By: Henk “the Knife” Kraaijvanger.

 

STATEMENT: Gudy van Poppel staat bekend om zijn fraaie messencreaties, de Duitse firma Tools For Gents (TFG) staat bekend om fijne heren producten en een vos staat bekend om zijn slimheid

DE MESSENMAKER EN DESIGNER GUDY VAN POPPEL.
Gudy van Poppel begon zo’n kleine 20 jaar geleden met het smeden en het vervaardigen van messen en zwaarden. Eigenlijk heeft iedereen om vakkundig te kunnen groeien een mentor/medestander nodig, waardoor Gudy bij de kunstsmid Juul Baltussen terecht kwam. Vanaf het begin van zijn carrière bouwde Gudy een breed repertoire van allerlei stijlen en soorten lemmeten & messen. Vanaf die tijd begon hij ook messen en zwaarden naar oude historische voorbeelden van de “oude” Saksen, Franken en Vikingen te smeden en begon hij ook specifieke messen te ontwerpen en ook te maken. Gudy van Poppel die wegens zijn mes ontwerpen en vervaardigde creaties bekend geworden is “in de binnenste cirkel” van de eerst Nederlandse en daarna globale messen gemeenschap, begon ook de vraag naar vouwmessen in zijn specifieke stijl te beantwoorden en dus ook te maken. Daarvoor kwam hij zelfs met zijn messen naar de DKE shows om deze messen te promoten en alwaar hij onlangs met de zeer fraaie Gitano ook de 1e prijs won. Wat zijn meeste lemmeten gemeen hebben, is het feit dat ze groot en meestal zijn gemaakt uit O2 of Damascusstaal zijn. Damaststaal dat hij ook zelf gesmeed heeft. En ook maakt hij zijn de gestructureerde Titanium handgrepen en gepatineerde bronzen onderdelen zelf, die Gudy’s kenmerken zijn. Hij maakt overigens alle delen van zijn messen zelf, inclusief handgrepen; stootplaten; pommels; schedes; schroeven; sluitringen enzovoort, enzovoort. Gudy staat in Nederland, Europa en de Verenigde Staten van Amerika erg goed bekend om het feit dat hij een hoge kwaliteit kan leveren en heeft hij daardoor onder zowel de messenverzamelaars als ook serieuze messengebruikers een gestaag groeiende groep klanten en liefhebbers. Als bewijs van echtheid gebruikt Gudy een logo met een gestileerd popje met een hoofdletter L er achter, wat dan Pop L = Poppel wordt. Qua uiterlijk lijkt onze Gudy met zijn hoedje wel wat op de jongere uitvoering van Vader Abraham en nee cadet, die woont niet op de Efteling.

1977: DE START FOX COLTELLERIE: In 1977 richtte de Italiaanse zakenman Oreste Frati na een lange ervaring in de productie en op het commerciële gebied, in Maniago de Italiaanse messenfirma FOX Coltellerie op. De naam van het nieuwe bedrijf werd overigens gevormd uit de eerste letters van de eigenaar. Het bedrijf is mede sterk gegroeid door de briljante ideeën, het onderzoek naar nieuwe materialen en de toepassing van nieuwe technologie en daarbij horende innovaties. Ook zijn de FOX kwaliteitseisen en de controle erop zeer hoog, het bedrijf is namelijk ISO 9001 gecertificeerd en door de NAVO/NATO geregistreerd als officiële leverancier onder de code: N / CAGE CODE: AG180. Natuurlijk kreeg de gedreven Oreste bij zijn zoektocht naar perfectie en premium kwaliteit van zijn messen, ook de vakkundige hulp van zijn vrouw Valnea en zijn zoon Gabrielle. Jaren later nam zoon Gabrielle het “stokje” van Oreste over en is nu nog de huidige CEO.                  

80’ ER JAREN: Ergens in de Jaren Tachtig van de Vorige Eeuw raakte ik als militair wel bekend met de FOX messen, maar getest heb ik die fraaie messen destijds niet. JAMMER, Jammer, jammer, maar dat haalde ik later ruimschoots in. De grote FOX Lock Back vouwmessen uit mijn militaire bewakingstijd hadden (en hebben) dezelfde uitstraling dan de veelgeprezen Al Mar Sere Attack vouwmessen, maar deze Fox messen waren destijds veel vriendelijker geprijsd. Fox heeft deze fraaie vouwmessen nog in de collectie zitten.

In 2005 werd een speciaal afdeling van FOX namelijk de FOX KNIVES MILITARY DIVISION (FKMD) opgericht met als doel om speciale werktuigen (waaronder messen) te leveren aan overheidsdiensten zoals: de (Italiaanse) politie, de militairen en de reddingsdiensten. Natuurlijk wordt er ook aan de NATO/NAVO geleverd onder de code: N / CAGE CODE: AG180. Hierbij worden de ervaringen van de Close Combat specialisten en de “Lessons Learned” van de militairen omgezet in zeer bruikbare tools en messen. Uiteraard worden bij de productie daarvan veel Premium materialen gebruikt. Sinds enige tijd maakt FOX niet alleen maar fraaie messen, maar ook multi-tools, enkele tomahawks, een schopje e.d. Natuurlijk heeft Fox ook in de U.S.A. zijn speciale afdeling, namelijk Fox Knives U.S.A

In 2008 werd Euro Knives Italia s.r.l. als firma van hoogwaardige specialistische messen en projecten voor belangrijke internationale merken en overheden opgericht, waarvan FOX deel uitmaakt. Hierdoor heeft FOX, en ook dochterfirma FMKD, een zeer goede naam verkregen.

In 2014 had ik een fraaie review van de destijds nieuwe Fox Njall gemaakt, die destijds door de verkoopmanager, de heer Centazzo van FOX Knives aangeleverd werd. http://www.bushcraft.nl/the-fox-njall.

Jammer genoeg is deze prettige directe samenwerking door veranderde handelsbelangen gestopt, alles moest nu namelijk via de NL importeur “lopen”. De rest is naast historie ook toekomstmuziek. Ook voor de messenliefhebbers met een smallere beurs en wie heeft of krijgt dat niet “dankzij” dit huidige “links/groene” door het idiote rode hersenvirus getroffen VVD/CDA/D66 en CU Kabinet met zijn Klimaat en migratiegekte, heeft FOX de fraaie BLACK FOX messenserie, waarbij je echt veel mes voor je geld krijgt.     

Fox Knives

Maar wil je echt wat bijzonders, ga dan voor de TFG messen uit Italiaanse productie zoals deze door Gudy van Poppel voor TVG ontworpen en door FOX gemaakte speciale uitvoering van de fraaie Magna TFG voor Tools For Gents. You love that slipjoint knife!

Fox Magna

TOOLS FOR GENTS (TFG). Het Duitse Internetbedrijf Tools For Gents (TFG)  presenteert met trots deze Special Factory Order in samenwerking met Gudy van Poppel en Fox Knives uit Italië.

En van deze Duitse firma komt Magna testmes vandaan, waarvoor WIEDER VIELEN DANK. Zie daarvoor ook de fraaie website van TFG. https://toolsforgents.com/category/messer/.                                                                                       

 

DE BESCHRIJVING VAN DE FOX MAGNA TFG SLIPJOINT VOUWMES.                                               

ONTWERP: Het nieuwe model " Magna " is ontworpen door de Nederlandse messensmid en messen designer Gudy van Poppel en het mes is een uitstekend alledaags vouwmes, dat zich echter wel onderscheidt van de andere vouwmessen. Dit door zijn grote lemmet in relatie met de handgreep verhouding en het verbeterde medium Cran Force” fixatiesysteem.

HET FIXATIESYSTEEM: Het gebruikte fixeersysteem van deze slipjoint is het middelsterke “ medium Cran Force” slipjoint fixatiesysteem met zijn medium tot sterke fixatie van het geopende lemmet. Dit komt door een binnenzijde wat afgeronde verende haak die in geopende toestand vrij soepel in een rechthoekige uitsparing met een ronde overgang van de lemmetspiegel valt/“klikt”. En dankzij de goede Pull bij het tweehandig openen en het sluiten van het lemmet daar weer soepel “uitrolt” natuurlijk. Nee, het betreft jammer genoeg niet het “zeer sterke iets dikkere Cran Force” fixatiesysteem met zijn ruim 2,5 kg fixatie, zoals bij de rode Fox Magna TFG uitvoering, maar dit geteste “normale” vouwmes voldoet voor het te wachten snijwerk ook erg goed.

 binnenkant slipjoint mes

                                              MET DANK AAN TOOLS FOR GENTS (TFG).

 

DE LEMMETVORM: De lemmetvorm is een speciaal Poppel ontwerp en een mix van een schaapvoet en harpoenpunt. Het lemmet heeft een bewuste robuuste snede en hierdoor heeft het mes een breed toepassingsgebied en is het geschikt voor allerlei snijtaken.

Het brede lemmet is uit het roestvaste N690Co lemmetstaal vervaardigd, is hoog vlakgeslepen, heeft een grote slijpaanslag en het heeft tevens een schijnscherpte aan de bovenzijde van de hybride schaapvoet & harpenvormige lemmetpunt. Voor een soepeler lemmet rotatie van het robuuste lemmet, zitten er rond de lemmet-as twee fosforbronzen lemmet afstandsplaatjes.

Fox Magna Tools for Gents

DE HANDGREEP: De greep platen zijn uit het bruine sterke G10 vervaardigd, zijn ruitvormig gequadrilleerd en zitten met de grote lemmetas-schroef en zes kleine Torx-schroeven solide op de geskeletteerde RVS montageplaten geschroefd. Mijn maat 9,5 grote hand past perfect, om het smallere boogvormige middenstuk van deze handgreep, dat zich tussen de ronde voorkant en de driehoekige achterkant bevindt.  Aan de binnenzijde van de handgreep op de plaats waar het gesloten lemmet “rust”, zit ook nog een roestvaststalen stop-pin/pinnetje die voorkomt dat het snel ingeklapte/ “dichtgeveerde” lemmet met de zeer scherpe snede de bodem raakt en daardoor bot wordt.

DE KLEDINGKLIP: Op de rechter greep plaat zit aan het eind de kledingklip uit RVS staaldraad bevestigd, die demontabel en omkeerbaar is (naar links) met de lemmetpunt omhoog/ tip up. Het “contactpunt” van de greepplaat en de kledingklip is van een verzonken ronde, gladde uitsparing voorzien, wat de stof van je broekzak wat spaart en het snellen trekken van het vouwmes uit je broekzak bevorderd. Ook de andere greep plaat heeft deze zinvolle modificatie. Met deze kledingklip ligt de handgreep erg goed in mijn hand en deze kledingklip klemt tevens erg goed.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE FOX MAGNA TFG SLIPJOINT VOUWMES.

ONTWERPER:

Gudy van Poppel.

ONTWERP GEMAAKT VOOR:

Tools For Gents (TFG).

GEPRODUCEERD DOOR:

FOX Knives uit Italië.

MODEL NAAM:

MAGNA TFG.

SOORT MES:

Verbeterd slipjoint vouwmes (met medium tot sterke “Cran Force” fixatie systeem).

LEMMET STAAL:

N690 Co roestvaststaal.

VORM LEMMET PUNT:

Hybride tussen schaapvoet & harpoen vorm.

LEMMET SLIJPWIJZE EN SNEDE:

Hoog vlakgeslepen met conventionele snede.

LEMMET SNEDE:

Stevig en licht gebogen.

LEMMET AFWERKING:

Stone-washed

LEMMET LENGTE:

9,2 cm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

27 mm.

LEMMETDIKTE:

3,5 mm

GEMETEN SNEDE DIKTE:

0,68 mm.

MATERIAAL LEMMETPLAATJES:

Fosfor brons.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN:

Roestvaststaal (geskeletteerd).

MATERIAAL GREEP PLATEN:

Bruine G10 (ruitvormig gequadrilleerd).

GREEPDIKTE:

13,5 mm.

GREEPDIKTE MET KLEDINGKLIP:

18 mm.

MATERIAAL KLEDINGKLIP:

Roestvast staaldraad.

AANTAL DRAAGPOSITIES:

Twee (links/rechts) met de lemmetpunt omhoog.

LENGTE UITGEKLAPT:

21,9 cm.

LENGTE INGEKLAPT:

12,8 cm.

TOTAAL GEWICHT (GEWOGEN):

151 gram.

ADVIESPRIJS / NU AANBIEDINGPRIJS:

Euro 179,-   / nu Euro 149,-

 

MIJN EERSTE INDRUK:

PLUS:

 • Robuust tweehandig te openen slipjoint vouwmes (bijna overal legaal te dragen).
 • Robuuste constructie en toch gewicht besparend geconstrueerd, dit door de twee geskeletteerde RVS montageplaten/ Liners.
 • Medium tot sterke fixatie van het lemmet door het gebruikte “Medium Cran Force” fixatiesysteem.
 • Zeer scherp geslepen lemmet uit een goede roestvaste staalsoort.
 • De vorm van het licht gebogen lemmet en de stevige snede is ook ideaal voor het zware snijwerk.
 • De handgreep is zeer comfortabel en door quadrilleren van de G10 greep platen zeer slipvast.
 • Uitgekiende “verdekte” plaats voor een vangriem.
 • De kledingklip uit RVS staaldraad is zijdelinks wat beweeglijk maar zit goed vast, hij is geheel demontabel en omkeerbaar naar links en ligt goed in mijn maat 9,5 hand.
 • De uit staaldraad vervaardigde kledingklip valt buiten je broekzak veel minder op dan een massief plat exemplaar.
 • De klemwerking van deze kledingklip is erg goed.
 • Ideaal outdoor trekking vouwmes voor al die veelal “linkse landen”, waar de zogenaamde “Eenhandmessen” met een vergrendeling verboden zijn om bij je te dragen.
 • Constructie bepalend geen half-stop stand lemmet nodig en aanwezig, omdat de haak van de sterke fixatieveer bij het sluiten van het lemmet deze wat in rotatiesnelheid afremt. Ook de lange brede lemmetspiegel geeft ook nog veiligheid bij het inklappen van het scherpe lemmet.

MIN:

 • Minimale axiale lemmetspeling.

DE VELDTESTEN.

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                   

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

DAG 1, DE VELDDIENST DAG. Op een zeer warme fraaie lentedag weer een erg lange Hike met tussentijdse stops voor de messentesten en natuurlijk de drinkpauzes.  Ik had eerst het vouwmes in een afgesloten broekzak, later stak ik hem in de speciale smalle jachtzak van de Pinewood Pirsch jacht & outdoor broek. Dankzij de goede klemming van de kledingklip bleef deze goed zitten. Na elke pauze en ook onderweg voelde ik of het vouwmes nog goed in deze zak zat.

DE RESULTATEN VAN DEZE TESTDAG:

 • Open en sluiten van het lemmet, mede dankzij het brede lemmet: Zeer goed / (****).
 • Comfort handgreep: Zeer goed / ****.
 • Slipvastheid handgreep: Zeer goed / ****.
 • Scherpte lemmet tijdens het aanpunten van het droge uitgeharde hout: Zeer goed / ****.
 • Klemming kledingklip: Zeer goed / ****.

 

DAG 2, DE THUISDAG EN EDC TESTDAG.

Tja, ik kan niet elke dag de nog bestaande fraaie bossen induiken om de messen te testen op meestal hout van omgewaaide en omgevallen bomen. Omgewaaide bomen, ja, ik gebruik die wel. Terwijl de beherende instanties van de Nederlandse bossen dat niet doen en deze CO2 absorberende en zuurstof producerende bossen gigantisch omhakken en uitdunnen. Mijns inziens voor de houtlevering voor de zogenaamde milieuvriendelijk bio-centrales, die ook nog veel meer schadelijke CO2 en ook veel fijnstof uitstoten (20x zoveel)  dan de oude gasgestookte varianten! Waar is de eerlijke echte transparantie, het sociale geweten en het gezonde boerenverstand van de bosbeheerders, de Nederlandse Politiek en de Nederlandse burgers gebleven terwijl bijna iedereen van dat feit weet? Voor hen dit muziekplaatje die “niets aan zijn scherpte verloren heeft”.  Zie/hoor a.u.b.  https://www.youtube.com/watch?v=RvotUyF0yMY&list=RDMM1BfEUevxKig&index=4.

Karton is eigenlijk een “snede killer”, dit door de aanwezigheid van het achtergebleven kiezelzuur van het fabricatieproces in het karton.

Het is zeer belastend voor de standtijd van de scherpte van de snede.  Maar nu terug naar de wel eerlijke transparantie van de EDC snijresultaten van de dag.

 • De kartonsnijtest: Zeer goed / ****.
 • Het snijden diverse groentes: Zeer goed / ****.
 • Het snijden van vlees: Zeer goed / ****.
zeer scherp
 
scherpte testen
 

 

DAG 3, DE VELDDIENST DAG.

Op een zeer fraaie lentedag weer de favoriete bossen in om de Magna verder te testen en te kijken of het enige tijd geleden gemaakte A-frame onderkomen nog OK waren, maar nee hoor niet dus, ongewoon gesloopt, mogelijk als voortekens van het asociale Nieuwe Normaal (= abnormaal). En terwijl ik onder het Hiken toch aan onze grote Nederlandse sloper dacht, kreeg ik spontaan last van het zogenaamde “Cor Vriend effect” en moest ik dus razend snel “uit de broek”. Na dit voorval mijn handen uiteraard gewassen en maar weer naar mijn testarea gegaan om de fraaie Magna weer verder te testen.

hout splijten

De snijtest op droge takken: Wegens de solide fixatie van het zeer scherpe lemmet en de comfortabele handgreep: Zeer goed/ ****.

 • De klemming van de kledingklip in de beenzak: Zeer goed / ****.
 • Batonneren van twee duimdikke takken: Ik hield bij deze werkzaamheden met de slipjoint wel extra goed mijn vingers bij het lemmet weg, maar het lemmet bleef daarbij goed gefixeerd: Goed tot zeer goed/***half.
 • Snijden van fijne tondel: Zeer goed / ****.

dikke tak doorsnijden 

DAG 4, DE KEUKENDIENST DAG. Bij zonnige warm weer hoort mijns inziens spaghetti en dus moesten er daarvoor diverse ingrediënten doorgesneden worden. En wat is er nu beter om een Italiaans vervaardigd mes op een van oorsprong Italiaans gerecht in te zetten. Dus moesten er onder andere veel uien gesneden worden. Het lemmet heeft mijns inziens de juiste vorm met zijn karakteristieke (auw, scherpe door penetrerende) lemmetpunt en licht gebogen snede om een ster in de keuken te zijn, het enige wat het snijden iets verminderde, was de robuuste dikte van het lemmet. Maar niet getreurd, het slipjoint vouwmes volbracht zijn taak naar aller tevredenheid.

De snijresultaten in de keuken: 

 • Het snijresultaat was op de uien: Zeer goed/ ****.
 • De snijresultaten was op de diverse groene ingrediënten: Ook zeer goed / ****.
 • Slipvastheid en comfort handgreep: Uitmuntend goed / ****half.
 • Scherpe penetrerende lemmetpunt: Auw en zeer goed / ****.

uien snijden voor de spaghetti 

DAG 5, DE LAATSTE VELDDIENST DAG VAN DE FOX MAGNA. Op een eerst twijfelachtige maar later mooie dag weer het bos in voor diverse snijklusjes.

Want de Fox Magna moest weer zijn snijkunsten tonen, dus tijd voor verdere actie. En in een bos is het altijd goed toeven, want je komt er onder andere geen gladde draaiende politicus tegen.

De snijresultaten van deze dag waren:

 • Fijn snijden harde stokken: Zeer goed / ****.
 • Vuurstokken en tondel maken: Zeer goed / ****.
 • Schillen van harde stokken: Zeer goed / ****.
 • Draagcomfort aan kledingklip: Zeer goed / ****.
 • Hanteerbaarheid: zeer goed / ****.

 vuur krulletjes snijden

fijne tondel snijden

DE PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE FOX MAGNA TFG.

WOW GEHALTE ONTWERP:

Uitmuntend goed / ****half.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Uitmuntend goed / ****half.

FIT & FINISH BUITENZIJDE:

Zeer goed / ****.

FIT & FINISH BINNENZIJDE:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Uitmuntend goed / ****half.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT:

Zeer goed / ****.

HARDHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

OPENEN / SLUITEN LEMMET:

Zeer goed / ****.

FIXATIE GEOPEND LEMMET:

Zeer goed / ****.

AXIALE LEMMETSPELING:

Goed tot zeer goed / ***half.

PENETRATIE SCHERPTE LEMMETPUNT:

Goed tot zeer goed / ***half.

CENTERING GESLOTEN LEMMET:

Zeer goed / ****.

ROBUUSTHEID VOUWMES:

Zeer goed / ****.

ERGONOMIE HANDGREEP:

Uitmuntend goed / ****half.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Uitmuntend goed / ****half.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN HOUT:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN POREUZE MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD LEMMET:

Zeer goed / ****.

HANTEERBAARHEID VOUWMES BIJ SNIJKLUSJES:

Zeer goed / ****.

KLEMMING KLEDINGKLIP BIJ DUNNE BROEKENSTOF:

Zeer goed / ****.

KLEMMING KLEDINGKLIP BIJ DIKKE BROEKENSTOF:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed nu / ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

TOTALE GEMIDDELDE TESTOORDEEL FOX MAGNA: Zeer goed/Sehr Gut/Very Good / ****.

RESUME: De door Gudy voor TvG ontworpen robuuste Fox Magna is een zeer goede tweehandig te openen, slipjoint vouwmes / Folder, die zoals reeds gezegd bijna overal legaal te dragen is.

De Fox Magna is volgens de “beruchte” Duitse paragraaf 42A ook daar te lande legaal te dragen. Voor de rest kan ik kort zijn: de Magna is een uitmuntend goed design, het bezit een uitmuntend goede techniek en is tevens zeer goed vervaardigd. In het veld maar ook in de keuken staat de Magna zijn mannetje/vrouwtje. Ik zou zeggen gezien zijn genoemde kwaliteiten en zijn exclusiviteit een aanrader.

         duimpje omhoog                   

 

                                   EEN ECHTE AANBEVELING WAARD.

 

MET DANK AAN: Met dank aan de heren Richard en Florian van Tools For Gents voor de sponsoring en de ondersteuning bij het tot stand komen van ook deze review.Vielen Dank! Bij deze de weblink van hun fraaie website: https://toolsforgents.com/category/messer/

www.bushcraft.nl

En voor een ouderwets gezellige & drukke DKE, het navolgende advies voor het Kabinet:

één van de problemen in 2020