FALLKNIVEN PC SURVIVAL ORANGE FOLDER

DE FALLKNIVEN P CONCEPT SURVIVAL ORANGE FOLDER.
By: Henk Kraaijvanger.

Destijds in 2003 was ik de eerste NL-militair en ook veldtester in Nederland die het Fällkniven A1 vaststaande militaire mes flink getest, voor goed bevonden en in het Wapenmagazine AK-56 (april nummer) beschreven had. Deze Fällkniven A1 in zwarte uitvoering met Kydex schede werd destijds door de Groessense Lederwaren firma Horseman Outfitter / W. ter Steeg ter beschikking gesteld. Nu vliegt de fijne A1 mee in de speciale KLu survivalkit boven remote gebieden de wereld rond en dat is niet voor niets, want bij een Bail-out krijgt u maar een echte kans! U kunt dus wel stellen dat ik werkelijk kijk op en ervaring met Fällkniven messen heb. Maar het hoeven niet altijd van die grote vaststaande survivalmessen te zijn om in een echte survival situatie/ leven of dood situatie sterk van pas te komen. Onder een echte overlevingssituatie heeft u echt meer aan een goed zakmes dat u bij u heeft dan het achtergelaten grote robuuste vaststaande mes thuis, op de kazerne, in de bivak of in uw vliegtuig, voertuig of vaartuig. Alleen snappen sommige mensen dat nog niet. De kip op de onderstaande foto was overigens de gehele voeding voor drie personen gedurende vijf dagen! En nee Partij voor de Dieren a.u.b. geen commentaar, want jullie clubje liep toen nog met de speen in de mond en in luiers in “de wooncommunes” rond!

   Kip snijden                     

   DEZE SCHARRELKIP WERD DESTIJDS MET BEHULP VAN EEN KLEIN LEMMET GESLACHT.

De Fällkniven geschiedenis en meerdere oudere reviews kunt u terugvinden op: http://www.bushcraft.nl/fallkniven-a1 ; http://www.bushcraft.nl/fallkniven-f1-pilot; http://www.bushcraft.nl/fallkniven-s1 en http://www.bushcraft.nl/fallkniven-s1-pro.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE FALLKNIVEN PC SURVIVAL ORANGE FOLDER.   

De Fällkniven P Concept Survival Orange Folder is een licht doch stevig, tweehandig te openen EDC zakmes met een robuust Liner-Lock vergrendelsysteem en een opvallende oranje kunststof handgreep. Door die oranje kleur van deze handgreep wordt het zoeken van dit zakmes na het laten vallen in de begroeiing een peulenschil, dus erg gemakkelijk.     En ik weet wel zeker dat het lemmet uit Lam. CoS rvs die outdoor snijtaken prima aankan.

Kwaliteit spul

HET LEMMET.
De lemmet kern & snede bestaat uit het poeder gefabriceerd Kobalt lemmetstaal dat aan beide zijden gelamineerd is /door een zachtere laag uit 420J2 rvs ondersteund wordt (Lam. CoS). Zo bij zo is gelamineerd lemmetstaal 20 % sterker en breuk vaster dan een lemmet uit een massief stuk staal. Deze harde kern zorgt voor een hoogwaardige zeer scherpe slijtvaste snede, terwijl deze snede aan beide zijden door een zachtere (breuk vastere) laag uit 420 J2 rvs ondersteund wordt. Hierdoor heb je een sterk en nagenoeg “on-chip baar lemmet” met een stevige lemmetgeometrie verkregen, die door de Convex slijpwijze ook nog een zeer scherpe snede heeft. Jammer genoeg maakt dit tijdrovende precisieproces van smeden & lamineren en het gebruikte Hightech lemmetstaal, het lemmet overigens wel duurder. Op circa vier millimeter vanaf de convex snede kun je de fraaie overgang / lamineerlijn van de beide lemmetstalen zien. De lemmetsnede heeft daardoor constructiematig een stevige lemmetgeometrie, wat voor een universeel EDC werkmes wat mij betreft wel ok is.

Het Convex geslepen zeer scherpe lemmet heeft een scherpe en sierlijke droppoint punt met  voor een tweehandige erg conventionele maar gemakkelijke opening aan beide zijden een nagelsleuf (Nail-nick). Het lemmet heeft een zeer korte lemmetspiegel dus geen vingeruitsparing (Choil), de lemmetscherpte begint direct na de lemmetspiegel.

DE SAMENSTELLING KOBALT LEMMETSTAAL (HARDE KERN/SNEDE): 
Naast onderstaande elementen bestaat gelegeerd staal voor het grootste deel uit ijzermoleculen. Er is namelijk een Amerikaans spreekwoord dat luidt “There was never a good knife made of bad steel”.                                                                                

C = Koolstof : 1,1 %.

Si = Silicium: 0,0 %.

Cr = Chroom: 16 %.

W = Wolfram: 0,3 %.

Mo = Molybdeen: 1,5 %.

Co = Kobalt: 2,5 %.

V = Vanadium: 0,3 %.

P = Fosfor (wit): 0,0 %.

Hardheid: 60 HRC.

 

DE JUISTE WARMTEBEHANDELING.
Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen.

Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders. Is het lemmet namelijk te laag gehard (te zacht) dan krijg je onder zware omstandigheden vaak last van een omgerolde of platte snede of verbogen lemmet (zogenaamde “Rolled edge”), is hij te hoog gehard (te hard) dan breken er stukjes uit het lemmet (zogenaamde “Chippered edge””) of breekt het gehele lemmet!

De verdere veldpraktijk testen zullen deze “hotte items” wel beproeven en “het kaf van het koren gaan scheiden”.

KWALITEITS HERKENNING:
Op de linkerzijde van het lemmet staat in een ovaal de tekst: PC FALLKNIVEN LAM. CoS, terwijl op  beide zijden van de oranje Grilon handgreep de tekst FALLKNIVEN met de drie Zweedse Kronen staan afgebeeld, zie onder.

 


Fallkniven logo

HET LEMMET. 

Logo 2

DE HANDGREEP.

 

DE VERGRENDELING: 
Het Liner-lock vergrendelsysteem (Michael Walker design) vergrendelt het volledig geopende lemmet spelingvrij en veilig, terwijl de stalen kogeltje (Ball-Detent) in het vergrendelstuk van dit vergrendelsysteem het gesloten lemmet veilig “in de handgreep” fixeert. Zoals gezegd is dit vergrendelsysteem door Michael Walker uitgevonden, maar voor hem jammer genoeg niet gepatenteerd. Gelukkig voor hem heeft hij daarvan geleerd en de daarna komende vergrendeltypen wel gepatenteerd. Dit Liner-Lock vergrendelsysteem is ook nog eens “zelf stellend”, met andere woorden het heft de lemmetspeling na slijtage door langdurig gebruik op. Het ontgrendelstuk van dit vergrendelsysteem is vanwege de bedienveiligheid en het bediengemak overigens best groot en gemakkelijk bereikbaar.

 

DE HANDGREEP.
De survival oranje handgreep is gemaakt van het vrij nieuwe en duurzame Grilon kunststof en heeft voor extra stevigheid inpandige roestvaststalen montageplaten (Liners) onder de Grilon greep platen. Tevens heeft deze handgreep aan beide zijden strakke horizontale lengteribbels rond het Fällkniven embleem.

Close Up              

WATIS NU DAT GRILON KUNSTSTOF? 
Grilon® is de merknaam voor technische polymeer kunststoffen op basis van polyamide 6 en polyamide 66 en wordt vervaardigd door de firma EMS-GRIVORY.  

Met de vervaardiging van speciale polyamide 6 + polyamide 66-legeringen is EMS-GRIVORY erin geslaagd de reeds uitstekende eigenschappen van Grilon verder te verbeteren.

De producten in deze groep zijn semi-kristallijne polyamide materialen, gekenmerkt door de volgende eigenschappen:

  • Hoge sterkte en stijfheid.
  • Hoge slagsterkte.
  • Hoge warmte deflecteer-temperatuur .                                                                                                     
  • Goede afschuur- en oppervlakte wrijving eigenschappen.
  • Weerstand tegen veel chemicaliën.
  • Goede elektrisch beschermende eigenschappen.
  • Geschikt voor economisch verantwoorde verwerking.

“SUB-UNIT/FRAME”: Eigenlijk bestaat het zo te noemen “sub-unit/frame” uit twee rvs montageplaten die beiden met vier stalen afstand en verstevigingsbusjes (de voorste is tevens de lemmetstop) gemonteerd zitten. Het lemmet zit met behulp van zijn verstelbare lemmetbout & scharnier bus met lemmetplaatjes spelingvrij tussen de montageplaten (Liners) gemonteerd. Op deze rvs montageplaten (Spacers voor “Jan-Kees”/ Yankees) ) zijn de twee Grilon greep platen met behulp van twee kleine sleufschroefjes en de verstelbare lemmetbout & scharnier bus op de volle en daardoor stevige rvs montageplaten gemonteerd. Doordat deze montageplaten iets kleiner zijn, liggen ze “verzonken” tegen de haakse rand van de greep schalen. En door die “open” rug is het vouwmes ook echt een lichtgewicht en ook nog zeer gemakkelijk in onderhoud geworden.

TIP: Ik gebruik vaak een bus gecomprimeerde lucht voor het wegblazen van zand en vuil.    De linker montage-plaat herbergt inpandig tevens het reeds genoemde Liner-Lock vergrendelsysteem met het stalen fixatie kogeltje (Ball-Detent).

OPENEN / SLUITEN LEMMET: 

Voor het links of rechtshandig openen van het geopende lemmet kun je een van de twee nagelsleuven gebruiken en wordt het lemmet aan het eind van zijn rotatie dus door het Liner-lock vergrendel-systeem solide en dus veilig vergrendeld. Om het geopende lemmet nu te ontgrendelen moet je met de duim op het grote ontgrendelstuk van het Liner-lock vergrendelsysteem drukken en kun je het lemmet veilig inklappen. Het gesloten lemmet wordt dan door het stalen kogeltje (Ball-Detent) van het inpandige vergrendelstuk van het Liner-lock  vergrendelsysteem zeer goed gefixeerd. Dat scheelt je zelf het plakken van de meegeleverde pleisters en “moeder de vrouw” ook weer de reparatie handwerk van je broekzak.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE FALLKNIVEN PC SURVIVAL ORANGE FOLDER.

LEMMET MATERIAAL:

Kobalt kern / 420J2 rvs steunlagen (LAM. CoS).

LEMMET SLIJPWIJZE:

Convex.

VORM LEMMET PUNT:

Droppoint.

LEMMET OPENINGSWIJZE:

Tweehandig met behulp van nagelsleuven.

LEMMET VERGRENDELSYSTEEM:

Liner-Lock.

LEMMET HARDHEID:

60 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Satijn.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN:

Roestvaststaal.

BIJZONDERHEDEN MONTAGEPLATEN:

N.V.T.

MATERIAAL LEMMET PLAATJES:

Gelaagde Teflonplaatjes, vetvrij (greaseless).

OPHEFFEN LEMMETSPELING:

Door aandraaien lemmetschroef (Torx T10).

LEMMET LENGTE:

75,3 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

73,2 mm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

20,93 mm.

LEMMETDIKTE:

2,97 mm.

MATERIAAL HANDGREEP:

Van Grilon polymeer kunststof.

BIJZONDERHEID  HANDGREEP:

Van strakke horizontale lengteribbels voorzien.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

9,5 cm.

MAX. BREEDTE HANDGREEP:

22 cm.

MAX. DIKTE HANDGREEP:

12,9 cm.

MES LENGTE UITGEKLAPT:

17,5 cm.

MES LENGTE INGEKLAPT:

10 cm.

GEWICHT MES:

68 gram.

ONTWERPER/PLAATS/LAND:

Fällkniven /Boden /Zweden.

PRODUCTIELAND:

Japan.

EINDCONTROLE DOOR/IN:

Fällkniven /Boden /Zweden.

TOEBEHOREN:

N.v.t.

DOELGROEP GEBRUIK:

EDC.

GARANTIE TERMIJN:

10 jaar.

NEDERLANDSE ADVIESPRIJS:

€ 163,95.

 Aankomst Fallkniven mes

EERSTE INDRUK:
De Fällkniven PC is een modern vormgegeven EDC zakmes, gemaakt uit moderne materialen met een modern stevig vergrendelsysteem, maar met een traditionele tweehandige lemmet openingswijze. De PC kwam scheermesscherp (****) uit de doos en weer moesten mijn onderarmharen eraan geloven (zie foto). Het moderne Liner-lock vergrendelsysteem was af fabriek zeer goed ingesteld,  het vergrendelstuk daarvan stond bij het geopende lemmet precies links aansluitend tegen de lemmetangel/tang en kan dus jaren mee, dit dankzij het zelf stellend vermogen van een Liner-lock vergrendelsysteem (*****).  Wel zag ik een ongepolijst gedeelte van die korte angel/tang, die had eigenlijk optisch gezien ook gepolijst moeten zijn. De lemmetpunt was bij het gesloten lemmet keurig “schaafvrij” en nagenoeg in het midden gecentreerd (***half). Tevens werd de Spine Whack test op een normale manier en met beleid op een houten ondergrond uitgevoerd en deze belangrijke test werd zeer goed voldaan (****).  Doe zo’n test  thuis nooit na, want bij sommige merken kan dat gevaarlijke zijn voor uw vingers. NEE, Nee, niet bij deze Fällkniven PC.

Vergrendeling testen

Jammer genoeg roteerde het lemmet in eerste instantie niet echt super soepel (***), wat mijn inziens door de teflon lemmetplaatjes kwam/komt. Na wat speciaal olie en flink wat inlopen ging het roteren en openen van het lemmet weer wat soepeler (***half).

TIP AAN HET FALLKNIVEN R&D DEPARTEMENT:
Gebruik voor een erg soepele lemmet rotatie bij het openen & sluiten van het lemmet, fosforbronzen lemmetplaatjes. Die kosten u echt “de kop nog niet”. Wel  is het zo dat bij een langzamere tweehandige openingswijze van het lemmet (en een zogenaamd politiek correcte manier van openen van het lemmet) dat lemmet niet super soepel te openen hoeft te zijn.                                                                                                                 

HALLO, hallo ouwe Kraai, zeg jij dat, heb je in het bos soms je hoofd flink aan een laaghangende tak gestoten of heb je een zogenaamde “Weduwenmaker op je dak” gehad? Nope, I’m in love with the  Fällkniven PC!

DE THUISTESTEN:                                                                                                            

SPELREGELS VOORAF:
Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij / ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!  (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).               

KEUKENGEBRUIK:
In de keuken staat het Fällkniven PC zakmes ondanks zijn vrij stevige snedegeometrie erg goed zijn mannetje. Het openen van die moderne rottige plastic verpakkingen is eigenlijk geen uitdaging voor het scheermesscherpe lemmet. Tijdens het snijden van uien bleef het lemmet doen wat de gebruiker ervan wilde, namelijk de uien in grovere stukjes snijden. Van dit snijvermogen kreeg uw tester zonder dat hij Fisherman’s Friends gebruikte toch tranen in zijn ogen of zou dat toch van de uien komen? Nee, “alle gekheid op een stokje”, de Fällkniven PC presteerde daarbij zeer goed (****). Ook bij de andere ingrediënten presteerde het lemmet van de Fällkniven PC zeer goed (****). Na afloop heb ik de gewoonte om elk lemmet schoon te maken edoch bij dit scheermesscherpe lemmet moet je wel op je vingers passen. Ik weet nu ook waarom de Fällkniven company er standaard pleisters bijlevert.

Uien snijden

Op een andere dag was het schillen van aardappels mijn taak en daarvoor zette ik nu de scheermesscherpe het Fällkniven PC zakmes in. Dankzij de niet te grote afmetingen & zijn handige formaat en het scheermesscherpe lemmet, ging dat schillen zeer goed (****).

ZOUTWATER BADJE:
Daarna heb ik het lemmet van het zakmes ook “even” in de pan met het zoute kookwater van de aardappels laten pootje baden, waarbij er geen malfuncties en/of kosmische problemen optraden (****).  

Tussen de aardappels in zout water 

DE KARTONSNIJTESTEN: 
Na een wat rommelige week was het weer eens tijd om oude kartonnen dozen te decimeren en in de papiercontainer te doen. En daarvoor heb je een scheermesscherpe lemmet nodig, die ook nog zeer lang scherp blijft, dus een hoge stand tijd (tijdsduur scherp blijven) moet bezitten. Dat zou dankzij het LAM. CoS  lemmet echt wel goed komen, ondanks dat karton een echte “snede killer” is.  De Fällkniven PC presteerde als “een David tegen een Goliath”, die stevige kartonnen dozen werden keurig in container passende stukken gesneden. Het lemmet was na afloop daarvan nog zeer goed in staat om mijn testpapiertje in stukken te snijden (****).  Na afloop van al dat snijden moest ik echter wel goed oppassen om de plakbandresten veilig voor mijn vingers van het scheermesscherpe lemmet af te poetsen, wat goed lukte. De bijgevoegde Fällkniven pleisters had ik gelukkig niet nodig.

Karton snijden

DE TOUWSNJTESTEN: 
De touwsnijtesten werden op het dikke manilla touw en wat zanderige bergtouw gedaan en beide testen werden zeer goed uitgevoerd (****). Dat zanderige bergtouw nekt normaal de scherpte van een zeer scherp lemmet, maar na afloop wat het lemmet nog zeer scherp genoeg om mijn testpapiertje fraai door te kunnen snijden.

Zanderige bergtouw snijden

Manillatouw snijden

BIJ HET KLUSSEN: Het zeer scherpe lemmet van de Fällkniven PC kwam ook zeer goed van pas bij snijklusjes tijdens het snijden en bewerken van leer. Dit bij het vervaardigen van mijn handmade HKD beltadapter met de eenzijdige te openen “Pull the Dot” drukknopsluiting. Daarbij schoot me te binnen dat Fällkniven ook nog wat US GI Bianchi stalen beltadapters heeft, die perfect als militaire adapter op de fraaie custom made lederen schede van de zeer goede A1 kunnen dienen.

Handgemaakt foedraaltje

GEBRUIK IN HET VELD:
Op een wat onbestendige dag een ander fraai bosperceel van de Brabantse Wal in met de goedgevulde Karrimor SF Thor (capaciteit circa 40 liter) met de te testen Gear. Ik droeg de PC om verlies te voorkomen overigens niet in mijn broekzak, maar in een ruim dertig jaar oude en door de voormalige “moderne ledergoeroe van het Eerste Uur” Dhr. Willem ter Steeg (WtS) van Horseman Outfitter uit Groessen gemaakte lederen pancake foedraal. Echt een perfect huwelijk tussen die twee (*****) fraaie uitrustingsstukken. Overigens was die heer Willem ter Steeg onlangs in het Tv-avondprogramma “BinnensteBuiten” als “Oer-kok” te zien.                                            

Voor een snelle trek uit een foedraal mis ik overigens wel een oog in de handgreep. Was het weer eerst droog, even later zou dat droge weer drastisch in dikke druppels veranderen. Maar dat nam niet weg dat de lichte veldtesten met Fällkniven PC zakmes ook in die regen doorgingen. Regen is slechts gewoon water en het meeste valt ernaast! Ik ging daarbij takken 360 graden rondom doorsnijden, deze verticaal licht batonneren, daarvan weer vuurstokken en tondel snijden, alles ging ondanks het geringe formaat zeer goed (****). In de regen werd een natte middel dikke tak gebatonneerd en in partjes voor een vuurstok gemaakt. Jammer genoeg was mijn camera niet waterdicht, zodat ik daarvan geen opnames heb. Ook een vuurstok & tondel snijden lukte zeer goed (****).

Takjes snijden                                                               

Na afloop thuis bleek het lemmet nog zeer scherp te zijn en kon het mijn testpapiertje nog zeer goed (****) doorsnijden. Daarna werd het lemmet schoon & droog gewreven en ook nog met een olielapje vertroeteld.        

Op weer een regenachtige dag wederom het bos in om de snijcapaciteiten van de Fällkniven PC verder te testen. Ik droeg het zakmes om verlies te voorkomen, wederom in het reeds genoemde fraai lederen WtS foedraal. Het zeer scherpe lemmet moest wederom een stok 360 graden rondom doorsnijden (weer op zijn bevertjes dus). Deze stok werd door middel van verticaal batonneren wederom in vier partjes gedeeld en van elk partje werd een vuurstok en tondel gemaakt. Ook andere kleine snijklusjes lukten net als een vuurstok maken, zeer goed (****). Thuis aangekomen werd uiteraard de snijtest op mijn testpapiertje gedaan, die zeer goed (****) volbracht werd, daarna werd het lemmet weer met een olielapje vertroeteld.

Lichte stok doormidden slaan

Op een fraaie lentedag met de familie en met een aangelijnde hond de fraaie paden van het militaire oefenterrein in. Snijden en batonneren waren de uitdagingen tijdens de pauzes. Tijdens het snijden van duimdikke harde uitgedroogde takken bleek het lemmet nog niets aan zijn de scherpte had ingeboet, terwijl de vergrendeling bij het licht batonneren zoals verwacht ook zeer goed was blijven functioneren. Ik had het opvallende zakmes ook even in de begroeiing gegooid (nee, nee niet uit frustratie) maar om hem natuurlijk snel weer terug te vinden, wat dankzij die opvallende kleur van de handgreep goed lukte. Na afloop van aller testen waren er geen axiale lemmetspelingen te constateren, terwijl met het lemmet uit Lam. CoS rvs ook nog het testpapiertje zeer goed doorgesneden kon worden.

Makkelijk terug te vinden

Wederom naar het veld en het fraaie bos om tezamen de hond in de fraaie natuur uit te laten. Langs een pad en vanaf een dikke boom hing een voor wild, mointain bikers en wandelaars een gevaarlijke dikkere lijn, die ik wegens “ophangingsgevaar” maar in stukken wilde doorsnijden. Het eerste deel lukte zeer snel zeer goed, maar in het tweede stuk zat onder een plastic laagje een stuk ijzerdraad verborgen, die een gedeelte van de snede wat bot maakte. Nee, gelukkig geen chips of rolled edge  bij het lemmet te zien, gewoon een plat/bot stukje. Na een aantal keren buigen van dat ijzerdraad brak het gelukkig af/door. Maar ik moest thuis het lemmet van de functionele Fällkniven PC dat met het harde metaaldraad “in botsing gekomen” was, wel eventjes op de eveneens dubbele werkende zeer goede Fällkniven DC4 slijpplaatje naslijpen. Normaal gesproken was het lemmet na al die normale snijklusjes nog erg scherp gebleven. Dat naslijpen lukte overigens zeer goed.

Slijpsessie nodig

Ik weet nu genoeg van de Fällkniven PC en sluit de veldtesten af.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST FALLKNIVEN PC.

AFWERKING FIT & FINISH:

Goed tot zeer goed / ***half.

WOW GEHALTE:

Zeer goed / ****.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Uitmuntend goed / ****half.

STANDTIJD:

Zeer goed  / ****.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

CORROSIE/ ROESTVASTHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

BEDIEN GEMAK VERGRENDELSYSTEEM:

Zeer goed / ****.

SLIJPGEMAK:

Zeer goed / **** (met PC-4 slijpplaat).

STERKTE VERGRENDELSYSTEEM TIJDENS DE SPINE-WACK VERGRENDELTEST:

Zeer goed / ****.

CENTRERING GESLOTEN LEMMET:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Goed tot zeer goed / ***half.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

HANTEERBAARHEID VOUWMES:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

Goed tot zeer goed / ***half.

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL FALLKNIVEN PC: ZEER GOED / ****.

 

RESUMÉ: Ik vind het Fällkniven PC  EDC zakmes “Nothing fancy but all function”. Een echt lichtgewicht doch stevig “werkpaard” met hoge prestaties, dus met een lemmet met een zeer goede vergrendeling en dito standtijd. Die prestaties heb je dus voor een zeer goed EDC werkmes nodig en die zitten standaard al in de Fällkniven PC geconstrueerd. Dankzij de stevig geconstrueerde snede en de reeds genoemde lemmet laminatie, is het “chippen en rollen” van de snede nagenoeg uitgesloten. Ik had er in ieder geval GEEN last van. Remember always, a good knife can safe your life. Wel is de adviesprijs voor het EDC werkmes voor “de gewone werkman” wat stevig is, maar er is een gezegde dat luidt dat “goedkoop meestal duurkoop is, want de ergernis over de slechte kwaliteit duurt voort als de vreugde over de lage prijs allang verdwenen is “. And as told I’m in love with the  Fällkniven PC en heb er zelfs een lederen HKD foedraal voor gemaakt!

                                                                Thumbs Up

                                                   EN EEN DIKKE AANBEVELING WAARD.

 

REMEMBER ALWAYS: “ A knifeless man is a lifeless man…” (een oud  Scandinavisch spreekwoord, vertaald in het Engels.

Tips aan het R&D departement van Fällkniven:

1. Gebruik fosforbronzen lemmetplaatjes.

2. Maak in de volgende batch PC’s een oog voor een vangkoord.                                                           

3. Maak een MOLLE geschikt nylon foedraal voor de Fällkniven PC, die op de kunststof schede van de A1 Pro, S1 Pro en F1 Pro bevestigd kan worden (dubbele Piggy Back sheath, and best of both Worlds).

 

DANKBETUIGING: 
Met dank aan de heer Peter Hjortberger  - Businessman of the Year in Boden City 2014 -   van Fällkniven AB voor de bereidwilligheid om mee te willen werken aan deze review en dank voor het verstrekte testexemplaar. Voor meer informatie en andere fraaie modellen bekijk a.u.b. hun website https://www.fallkniven.com/kniv-kategori/fallknivar/liner-locks.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.