Fallkniven S1-Pro

THE NEW FALLKNIVEN S1PRO, AN IMPROVED FOREST KNIFE OF SWEDEN. By: Henk Kraaijvanger.

 

Zoals reeds veelvuldig geschreven begon Peter Hjortberger van Fällkniven in 1987 met de ontwikkeling van een eigen stijl messenlijn en dat legde Fällkniven beslist geen windeieren. Zie daarvoor de geschiedenis van Fällkniven AB op:  http://www.bushcraft.nl/fallkniven-f1-pilot.

 

                                     De familie Hjortberger.

De familie Hjortberger

HET S1 PRO FOREST KNIFE.
Was de S1 Forest al een zeer goed bevonden Forest survivalmes, Fällkniven’s streven naar perfectie bracht in eind 2015 de verbeterde Pro serie met de uitvoeringen van het oudere modellen F1, A1 en S1 uit. Naast de nog steeds verkrijgbare standaard S1 kwam de onderstaande verbeterde S1 Pro. In 2010 was men bij Fällkniven al met de verbetering van deze genoemde messen begonnen. Niet doordat deze standaard S1 niet voldeed, maar stilstaan is namelijk achteruitgang. Dat hebben veel zichzelf op de borst kloppende messen-, Gear- en wapenfabrikanten jammer genoeg aan “den lijve ondervonden”. De productie van deze messen is wederom bij een kwalitatief hoogwaardig producerende Japanse messenfabriek met een echte trouwe “Samoerai- traditie” ondergebracht, terwijl de fraaie functionele schedes uit Europa komen.

Daarna komen deze separate delen naar Boden om geïnspecteerd, samengevoegd en naar de importeurs verzonden te worden. In Nederland is dat sinds 2012 de bekende messenfirma Adola B.V. uit Apeldoorn. Zie hun fraaie website maar eens: http://www.adola.nl/fallkniven/.

DE BESCHRIJVING VAN HET FALLKNIVEN FOREST KNIFE S1 PRO.
De Fällkniven S1 Pro is een verbeterde en hoogwaardiger versie van de Mid size “Combat Proven Airborne” S1 Pilot Survivalmes, die al lang zijn kwaliteit in diverse testen bewezen heeft. In 1999 al werden zowel de F1BL als ook de S1BL door de Amerikaanse Aircraft Divisie van het NAVAL Air Warfare Centre getest en voor goed bevonden. Wat eigenlijk al genoeg zegt over hun vertrouwen in die “niet Amerikaanse messen”. Ook ik heb de standaard S1 in een blanke uitvoering getest, zie a.u.b. daarvoor mijn review: http://www.bushcraft.nl/fallkniven-s1. De Pro is zoals gezegd een verbeterde versie ervan edoch wil ik deze S1 Pro ook zelf reviewen om te zien of dat inderdaad klopt. En als bewijs van Fällkniven’s goede naam en faam, heeft de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht de grotere A1 BZ in zijn “bewapening” opgenomen. Dit omdat ze boven remote gebieden in het Midden-Oosten vliegen, waar een gevonden neergestorte vijandelijke piloot door IS veelal doodgemarteld wordt. Dit mes is als deel van de survival kit tijdens de Escape and Evasion fase op de grond dan ook van groot belang. Naast natuurlijk ook een automatisch zelfverdedigingswapen. En eenmaal ontdekt is een directe aanval (hit en run) vaak de beste verdediging.

DE VERBETERINGEN EN WAT TOEPASSINGEN VAN HET FALLKNIVEN FOREST KNIFE S1 PRO TEN OPZICHTE VAN OUDERE BEPROEFDE S1.

- Het gelamineerde VG10 staal van het S1 lemmet is bij de S1 Pro vervangen door een laminaat Kobalt staal (Lam. CoS), die onder andere zorgt voor een duurzamere snede en verbeterde standtijd /snede retentie.

- De lemmeten zijn wat dikker uitgevoerd, waardoor deze een verhoogde torsiestijfheid hebben en kunnen daardoor nog grotere uitwendige krachten weerstaan dan voorheen met de “oude” S1.

- De taps toelopende angel (Tapered Tang) is breder en dikker en dus aanzienlijk sterker. Ook zorgt de tapered tang voor een betere gewichtsverdeling richting lemmetpunt. Hierdoor is het kapvermogen weer vergroot.

- De enkelvoudige stootplaat annex vingerbescherming is gemaakt van roestvrij staal en zit vast aan de angel (tang) gemonteerd. Hierdoor is de handgreep tijdens het batonneren beter tegen beschadigingen beschermd. Ook glij je bij ruw werk onder natte ziltige omstandigheden niet tegen het zeer scherpe lemmet aan en heb je de bijgevoegde pleisters niet nodig. Ook is het beter geschikt voor het pareren van de tegenstander zijn lemmet tijdens “hand to hand” gevechten. Top gedaan Fällkniven AB!

- De Convex snede is verfijnd om de snijeigenschappen nog verder te verbeteren.

- Dankzij de sierlijke schijnscherpte heeft het lemmet een zeer goed penetrerend vermogen en kan dus gaten in hout “boren”.

Ook kan het S1 Pro mes in een noodweersituatie als zelfverdediging mes ingezet worden. Vergeet niet dat in de bossen naast natuurliefhebbers ook gevaarlijke criminelen zoals autostrippers, drugsdealers en drugs afvaldumpers kunnen “rondlopen” en als je dan op de verkeerde plaats en tijd bent, kun je het haasje zijn. Een plotsklaps ingezette penetrerende lemmetpunt geeft je dan het voordeel en de Edge.  Want als je naam in Opsporing Verzocht komt, ben je “The Sitting Duck en/of het Haasje” geweest. Safe a Life with a Knife because Better Safe Than Sorry and Refuse To Be a Victim!

- Volgens mij zit er ook meer en dikker Thermorun greep materiaal om de brede doorgaande angel (tang), wat de duurzaamheid bij ruw en veel gebruik aanzienlijk verhoogt. Bij de pink is deze handgreep ook wat smaller, wat het veldgebruik ten goede komt. Ook heeft deze handgreep meer buik en een flessenvorm en een speciale ruitvormige wat “agressieve” slipvaste checkering, wat het slipvaste gebruik onder koude, natte en zilte omstandigheden bevordert.

- De Zytel scheden werden opnieuw ontworpen en zijn daardoor zijn daardoor duurzamer en hebben speciale webbing sleuven, dit om de schede geschikt te maken zijn voor het MOLLE bevestigingssysteem. Natuurlijk wel met speciale riempjes, die niet meegeleverd zijn.  Als je bij de rechtse schede een dunne webbing riem door deze sleuven haalt en de schede dan links op je heup draagt, draagt deze schede hoger en steekt de handgreep licht naar voren uit, waardoor het mes sneller te trekken en beter weg te steken is.

- De messen worden geleverd met hun meest gewaardeerde combinatie slijpsteen, de DC4. Het is zowel een diamant slijpsteen als ook een keramische slijpsteen, waardoor je geen excuus meer hebt om niet altijd een scherp lemmet te hebben.

- De messen zijn verpakt in schokbestendige waterdichte boxen, die ook gebruikt kunnen worden gebruikt voor de opslag van gevoelige smartphones, GPS apparaten, documenten, survival Gear en nog veel meer.

- Het is dus begrijpelijk dat deze Pro messen in een hogere prijsklasse vallen. Echter, gezien de ongeëvenaarde kwaliteit en de extra leveringsitems zijn ze volgens Fällkniven AB geenszins te hoog geprijsd. Een professioneel survival mes moet onder alle weersomstandigheden en situaties gebruikt en onderhouden (geslepen) kunnen worden. Het Forest mes moet dan ook comfortabel, prettig en veilig te hanteren zijn of het nu gaat om fijn of ruw werk in de zomerwarmte of winterkoude. Ze hebben bij Fällkniven AB goede alle ervaringen in het ontwerp van deze zeer prachtige mes gestoken en ze geven daarom een levenslange garantie op de materialen en het vakmanschap. En vakmanschap is meesterschap zoals we allemaal (horen) te weten.

HET LEMMET.
De lemmetkern & snede bestaat uit het Kobalt lemmetstaal (Lam. CoS) dat aan beide zijden gelamineerd is /door een zachtere laag uit 420J2 RVS ondersteund wordt. Zo bij zo is gelamineerd lemmetstaal 20 % sterker dan een lemmet uit een massief stuk staal.

Deze harde kern zorgt voor een hoogwaardige zeer scherpe slijtvaste snede, terwijl deze snede aan beide zijden door een zachtere (breuk vastere) laag uit RVS ondersteund wordt. Op circa vier millimeter vanaf de convex snede kun je de fraaie slijpovergang van de beide lemmetstalen zien. Het Convex geslepen lemmet heeft een brede doorgaande angel (Tang) en een scherpe droppoint punt met sierlijke schijnscherpe. Hierdoor heb je bij de S1 Pro dus een sterk penetrerend en nagenoeg onbreekbaar lemmet verkregen, die door de Convex slijpwijze ook nog een zeer scherpe snede heeft. Het lemmet heeft een zeer korte lemmetspiegel met slijpaanslag en geen vingeruitsparing (Choil), de lemmetscherpte begint direct na de korte slijpaanslag en enkelvoudige roestvaststalen stootplaat annex vingerbescherming, waardoor je direct wat meer kracht bij het snijden kunt zetten. Het lemmet vernauwt/verjongt zich op ca. 2,5 cm vanaf de scherpe lemmetpunt, waardoor het lemmet een goed penetrerend vermogen heeft.

De lemmet rug is 90 graden geslepen, waardoor deze erg geschikt is voor een eveneens Zweeds kwaliteitsproduct, de Light My Fire Firesteel (of natuurlijk ook andere merken) en is ook bruikbaar voor het schrapen van verse bast van een afgewaaide tak in het bos. Het lemmet is blank afgewerkt, wat voor een survival, bush en fieldcraftmes erg OK is. Kun je ook nog mee seinen en ook het onderhouden en de controle op dit onderhoud is ook gemakkelijker.  De brede doorlopende angel loopt vanaf het einde van de slipvaste handgreep nog circa drie millimeter door en kan daardoor dus ook als slagstuk gebruikt worden. Ook kun je daar met een harde tak op slaan, waardoor het lemmet nog beter in hout penetreert of waarbij je het lemmet diep in het hout slaat om het verticale mes als schaafgereedschap te gebruiken. Zo te schaven werkt perfect!

Mooi uitzicht                                                                                                                                                     

HERKENNING.
Op de linkerzijde van het lemmet staat in een ovale cirkel de S1 Pro type aanduiding het Fällkniven merkteken en de staalaanduiding in dit geval: Lam. CoS zodat u zeker weet dat u het origineel koopt. 

SAMENSTELLING KOBALT LEMMETSTAAL (KERN/SNEDE):
Naast onderstaande elementen bestaat gelegeerd staal voor het grootste deel uit ijzer.

C = Koolstof : 1,1 %

Si = Silicium: 0,0 %

Cr = Chroom: 16 %

W = Wolfram: 0,3 %

Mo = Molybdeen: 1,5 %

Co = Kobalt: 2,5 %

V = Vanadium: 0,3 %

P = Fosfor (wit): 0,0 %

Hardheid: 60 HRC.

 

DE JUISTE WARMTEBEHANDELING.
Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat niet anders.

DE STOOTPLAAT.
De enkelvoudige sierlijke stootplaat is uit het hoogwaardig RVS vervaardigd en is excellent keurig afgewerkt. Deze goed vastzittende stootplaat zit met behulp van twee stalen op de doorgaande angel geklonken bevestigingsstukken onder de eendelige Thermorun handgreep rammelvrij en solide gefixeerd. Die stootplaat was eigenlijk een must have op de Pro.

Haringen gesneden

DE HANDGREEP.
De handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) wordt gevormd door de reeds genoemde roestvaststalen enkele stootplaat (Guard) en de zwarte ergonomisch gevormde eendelige Thermorun handgreep, die van een ruitvormig en daardoor slipvaste checkering voorzien is die om de brede doorgaande angel “gespoten” zit. En ook onder natte zilte en ook koude omstandigheden blijft de grip daardoor goed en veilig slipvast en warm aanvoelen. Dit ondersteunt het hakken en snijden van dit compacte mes en zorgt tevens voor meer veiligheid. Bij de pink is deze handgreep ook wat smaller, wat het comfort tijdens veldgebruik zeker ten goede komt.  Als extra zekerheid is deze eendelige handgreep van een roestvaststalen bus met een circa vier millimeter groot oog voor een polsriemoog voorzien. Deze polsriemoog wordt jammer genoeg als het mes in deze schede geplaatst is, bedekt door het nylon veiligheidsriempje. Maar mijn rode vinger/pinkriempje uit parakoord 550 was wel te bevestigen, waardoor de veiligheid en het kapvermogen tijdens het kappen automatisch gestegen is (dus gewoon doen, laat al die andere testers maar l*llen). De handgreep is voor mijn maat 9,5 gelukkig groot en dik genoeg om veilig en comfortabel in het gebruik te zijn. Mede door de brede doorgaande taps toelopende angel en het medium lange lemmet ligt het zwaartepunt van de Fällkniven S1 Pro voor zijn stootplaat richting lemmetpunt.

DE BIJGEVOEGDE SCHEDE.
Ook deze schede werd verbeterd. Deze voor rechtshandige gebruikers geschikte zwarte schede met geribbeld duimstuk/zijsleuf is uit thermoplastisch Zytel kunststof vervaardigd. Zoals gezegd is deze schede (beperkt) MOLLE compatibel en heeft daarvoor twee lange zijsleuven voor riempjes e.d. Onder de linker riemsleuf zit tevens een langwerpig verende Zytel fixatiestuk, die de stootplaat bij geplaatste S1 Pro rammelvrij fixeert. Ook zonder vastgedrukt veiligheidsriempje bleef het mes bij het met normale kracht schuddend met de schede op zijn kop in deze schede zitten. In het veldbivak (zonder drukknop vast) bij normale draagwijze is deze fixatie goed genoeg om het mes goed in deze schede te houden. De schede is dus beperkt MOLLE geschikt met speciale riempjes, die niet meegeleverd zijn, maar die heb ik zelf nog wel. En ook heeft Country Store een speciale adapter voor de A1 in zijn programma zitten.

Schede Fallkniven S1 Pro                                                                                        

Een bushcrafter heeft overigens deze MOLLE geschiktheid niet echt nodig.  Als je zoals reeds gezegd bij een rechtse schede een dunne webbing riem door deze vier cm brede sleuven haalt en met de schede dan links op je heup, draagt deze schede hoger en steekt de handgreep licht naar voren uit, waardoor het mes sneller te trekken en beter weg te steken is.

Natuurlijk is deze stevige schede ook waterbestendig, rot niet en vervormt niet als hij nat is niet. Tevens heeft het een functioneel afwatering gat (Drainhole) achter de riemgleuf onderaan deze schede. Ik spoelde in het veld het binnengedrongen zand aan de binnenzijde van deze schede met mijn waterrantsoen weg! Even uitschudden en “klaar is Kees”.

De schede heeft tevens een aangeklonken zwarte nylon koppel/riemlus met eveneens een aangeklonken zekeringsriempje met een positieve drukknop sluiting. Hierdoor is het verlies van je levensredder nagenoeg uitgesloten. Hij zit zoals reeds gezegd net ter hoogte van de polsriemoog van de handgreep, waardoor bij gesloten veiligheidsriempje de optionele pinkriem iets in de weg zit. Maar dat heb ik boven al opgelost, mede doordat er in een nylon veiligheidsriempje wel wat rek zit. De nylon koppel/riemlus is geschikt tot 6 cm brede riemen en koppels.

DE BIJGEVOEGDE HOOGWAARDIGE EXTRA’S.
Deze fraaie en vooral nuttige extra’s verhogen het gebruiksgemak en het kwaliteitsbewustzijn tot een hoger level. Deze extra’s bestaan uit een schokbestendige waterdichte koffer/box en een hoogwaardige DC 4 combinatie slijpstaal & slijpsteen. Natuurlijk kost het geheel meer geld, maar daarvoor heb je een wel een erg bruikbaar en altijd inzetbaar Forest knife-system. Zo’n setje is natuurlijk wel een prima Sinterklaas & Zwarte Piet cadeau of zal het bijzonder goed doen onder de Kerstboom.  Van deze S1 Pro krijg je naast het traditionele Zwarte Pieten gevoel waar de meerderheid van de Nederlanders zo voor is, pas een warm gevoel (of zou het toch van de “schnaps” komen)?

Fallkniven pakket

  

HOFLEVERANCIER VAN DE ZWEEDSE KONING.

 

 Hofleverancier

 

DE SPECIFICATIES VAN DE FALLKNIVEN FOREST SURVIVAL KNIFE S1 PRO.

LEMMET MATERIAAL:

Kern uit laminaat Kobalt staal (Lam.CoS) en twee steunlagen uit 420J2 RVS.

SOORT LEMMET SNEDE:

Convex,  conventioneel (Plain) geslepen.

LEMMET HARDHEID:

HRC. 60.

LEMMETPUNT:

Droppoint.

LEMMET FINISH:

Blank.

LEMMET LENGTE:

13,2 cm.

BRUIKBARE LEMMETSNEDE:

12,8 mm.

LEMMET BREEDTE:

30,9 mm.

LEMMET DIKTE:

5,96 mm.

MATERIAAL STOOTPLAAT:

RVS, enkelvormig.

MATERIAAL HANDGREEP:

Opgespoten zwart Thermorun, eendelig.

LENGTE HANDGREEP:

10 cm.

BIJZONDERHEDEN HANDGREEP:

Met ruitvormige slipvaste checkering.

BREEDTE HANDGREEP:

28,6 mm.

DIKTE HANDGREEP:

18,5 mm.

TOTALE LENGTE MES:

24,8 cm.

GEWICHT MES:

 242 gram.

MATERIAAL SCHEDE:

Zwarte Zytel, beperkt MOLLE compatibel.

DRAAGGEWICHT (MES IN SCHEDE):

326 gram.

DRAAGLENGTE:

26,8 cm.

ONTWORPEN IN:

Zweden.

PRODUCTIE LAND MES:

Japan.

PRODUCTIEPLAATS ZYTEL SCHEDE:

Europa.

GARANTIE TERMIJN:

Levenslang garantie!

AFGELEVERD IN / MET:

Met Zytel schede in waterdichte koffer met DC4 combinatie slijpstaal & slijpsteen.

KOSTPRIJS:

3050 Zweedse Kronen/€501,95 in Nederland

 

>>>Klik Hier voor de Test resultaten van de Fallkniven S1-Pro<<<