FALLKNIVEN PILOT SURVIVAL KNIFE F1 , FROM SWEDEN WITH LOVE.
By: Henk Kraaijvanger.
HOE HET ALLEMAAL IN HET FRAAIE ZWEDEN BEGON.
Het Zweedse bedrijf Fällkniven is een echt familiebedrijf uit Boden, Zweden en werd in 1984 door Peter en Ann Sofie Hjortberger gesticht. Het innovatieve Zweedse bedrijf begon met het uitrusten van Zweedse jagers, bosarbeiders en buitensporters. In 1994 ben ik op vakantie in Zweden geweest, waar ik wel een paar Zweedse messen aangeschaft heb, maar jammer genoeg niet het Fällkniven F1 model.
In 1987 begon Fällkniven met de ontwikkeling van een eigen stijl & lijn en dat legde Fällkniven beslist geen windeieren, want sinds 1995 levert Fällkniven een vaststaand survivalmes aan de Koninklijke Zweedse Luchtmacht (Swedish Air Force). Dit is het compacte F1 Pilot Survivalmes, dat eigenlijk een klein, maar zeer vitaal item is van het JAS 39 SAAB Gripen project.
HOEZO VITAAL?
Het kost miljoenen om een gevechtsvlieger te selecteren, op te leiden, bij te scholen en gevechtsklaar te maken en te houden. Als hij /zij tijdens een noodgeval zijn/haar vliegtuig met de schietstoel noodgedwongen moet verlaten (Bailout), heeft hij/zij onder gevechts- en/of survivalomstandigheden en daar bijhorende ESCAPE &EVASION niets aan een inferieur goedkoop gemaakt survivalmes. Daarom werd er dus na uitgebreide testen, voor het uitstekend ontworpen en in opdracht gemaakte FALLKNIVEN F1 Pilot Survivalmes gekozen. Ook werd de oude survivaldoctrine voor het gebruik van de vrij korte F1 aangepast. Dit officieel ingevoerde en in de plastic schede gefixeerde Fällkniven F1 is een echte levensredder. De F1 zit overigens in een separaat vakje op het Duty Survivalpak, daar waar het mes tijdens het “sturen” niet in de weg zit en toch gemakkelijk te pakken is. Sinds 2000 zijn volgens Uncle Sam de F1 en de S1 goedgekeurd bij de US Marine en US Navy vliegdiensten. En er zouden daarna nog meer Krijgsmachten volgen, waaronder Nederland.
JACHT ERVARINGEN.
De uitvoerige messen- en andere jachtervaringen werden door genoemde Zweedse jagers aan Peter Hjortberger doorgegeven, die deze als verbeteringen in zijn vele designs meenam. En de Hjortbergers zijn zelf ook jagers en buitenmensen, die goed weten wat werkt en wat niet. Het design van de Fällkniven messen is hier een goed voorbeeld van: veilig, comfortabel, scherp en sterk. Daarom zijn deze messen in de gehele wereld erg populair.
Later kwamen er in Boden de Internationale gebruikers en importeurs bij, met de o zo nuttige feedback. Want de eindgebruikers zijn belangrijk bij de ontwikkeling en productie van goede messen en hierdoor kan op hun behoeftes ingespeeld worden. Goed luisteren betaalt zich altijd terug! Nee, nee, ik begin nu niet over het huidige Kabinet, want ik heb net goed gegeten en Payday komt er toch aan.
De eerste vaststaande Fällkniven military & survival modellen met een Thermorun handgreep waren de F1, later de A1 en S1. Als tussenmodel en “Best of Both Worlds” kwam er de WM1 bij. En er kwamen daarna natuurlijk nog diverse modellen zoals de H1, K1, K2 en G1 voor de military & survival collectie bij. Mooi scherp spul allemaal!
LOON NAAR WERKEN.
In 1999 werd Fällkniven als dank voor het initiatief, de kwaliteit & kwaliteitsbewustzijn en dito controle daarop, de Hofleverancier van Zijne Majesteit de Koning van Zweden.
Maar nu terug naar het Zweedse Boden en de heer Peter Hjortberger, die in 2014 in Boden City de Businessman of the Year werd, waarvoor hulde. En ook felicitaties voor de firma Fällkniven AB, die in dat zelfde jaar zijn Dertig Jarig Bestaan vierde.
Fällkniven AB wordt nu algemeen erkend als een van de belangrijkste specialisten van messen in Scandinavië en dat geldt ook in “de Survival/bush- en Fieldcraft Wereld”. En nog steeds is dit gelukkig een familiebedrijf gebleven met Peter, Ann Sofie, Ellinor, Åsa, Maria en Eric in het FALLKNIVEN TEAM. Waar normen en waarden nog wel gelden, die in veel grote andere ondernemingen vieze woorden blijken te zijn.
ONTWERP, PRODUCTIE EN DISTRIBUTIE.
Ieder Fällkniven mes wordt in Boden ontworpen en natuurlijk ook getest door de Lulea University of Technology. De messen worden daar in het grote LKAB Test Laboratory of Luleå uiteraard getest op sterkte, kracht en roestvastheid. Want zoals al veelvuldig gezegd, meten is weten, gissen is missen.
De productie van de messen is bij een kwalitatief hoogwaardig producerende Japanse messenfabriek met een echte trouwe “Samoerai- traditie” ondergebracht, terwijl de fraaie functionele schedes uit Europa komen.
Daarna komen deze separate delen terug naar Boden om geïnspecteerd, samengevoegd en naar de leveranciers verzonden te worden. In Nederland is dat sinds 2012 de bekende messenfirma Adola B.V. uit Apeldoorn.
WELKE PRODUCTEN?
Fällkniven produceert naast de reeds genoemde vaststaande militaire & survivalmessen ook functionele jachtmessen, slagersmessen en natuurlijk vouwmessen. Deze vouwmessen hebben veelal een liner of backlock of zijn een zogenaamde “Slip-Jount” (vouwmes met sterke rugveer, maar zonder lock). De zeer fraaie TK-4 wordt zelfs door de Zweedse Survivalspecialist Lars Falt aanbevolen. Ook hebben ze bij Fällkniven diverse slijpmiddelen en “diverse goodies” in de collectie zitten. Het is echter teveel om gedetailleerd op te noemen: zie daarvoor dus hun uitgebreide website http://www.fallkniven.com
HET FALLKNIVEN PILOT SURVIVALKNIFE F1.
Zoals al gezegd is de F1 ontworpen als survivalmes voor het JAS 39 SAAB Gripen project van de Zweedse Luchtmacht.
Maar ook buiten deze Zweedse Luchtmacht heeft dit survivalmes een verdiende goede naam & faam en is de “Nummero Uno” bestseller van Fällkniven AB.
DE BESCHRIJVING VAN HET FALLKNIVEN PILOT SURVIVAL KNIFE F1.
De Fällkniven F1 is een compact “Combat Proven Airborne” Pilot Survivalmes, die al lang zijn kwaliteit in diverse testen bewezen heeft. Toch wil ik hem ook zelf reviewen om dat te zien.
HET LEMMET.
Het gelamineerde/sandwich lemmet met brede doorgaande angel (Tang) en scherpe droppoint punt is vlakgeslepen en heeft het hoogwaardige VG-10 RVS messenstaal als harde kern/snede, terwijl deze kern/ snede aan beide zijden door een zachtere laag uit 420-J2 ondersteund wordt. Hierdoor krijg je een sterk en nagenoeg onbreekbaar lemmet, die door de convex slijpwijze ook nog een zeer scherpe snede heeft. Het lemmet heeft een korte lemmetspiegel en geen Finger-choil, de lemmetscherpte begint direct na de korte slijpaanslag en vingeruitsparing, waardoor je wat meer kracht bij het snijden kunt zetten. Op circa vier millimeter vanaf de convex snede kun je de slijpovergang van de beide lemmetstalen zien. Mooi hé, en natuurlijk zijn beide gebruikte lemmetstalen roestvast! Het lemmet vernauwt/verjongt zich op ca. 2,5 cm vanaf de scherpe lemmetpunt, waardoor het lemmet een goed penetrerend vermogen heeft. De lemmet rug is 90 graden geslepen, waardoor deze erg geschikt is voor een eveneens Zweeds kwaliteitsproduct, de Light My Fire Firesteel en ook voor het schrapen van verse bast van een afgewaaide tak in het bos. Het lemmet is blank afgewerkt, wat voor een survival, bush en fieldcraftmes OK is. Kun je ook nog mee seinen en ook controle op het onderhoud is gemakkelijker. De brede doorlopende angel loopt vanaf het einde van de slipvaste handgreep nog circa twee millimeter door en kan daardoor dus ook als slagstuk gebruikt worden. Ook kun je daar met een harde tak op slaan, waardoor het lemmet nog beter in hout penetreert.
HERKENNING. Op de linkerzijde van het lemmet staat in een ovale cirkel de F1 type aanduiding het Fällkniven merkteken en de staalaanduiding in dit geval: Lam. VG10, zodat u zeker weet dat u het origineel koopt.
OPMERKINGEN:
1. Er zijn ook F1 modellen met een zwarte CeraCoat 8H lemmetcoating verkrijgbaar.
2. En ook met een lemmet uit 3G High End lemmetstaal, met een hardheid van 62 HRC.
3. Het topmodel is een fraaie handgemaakte Limited Edition F1 met 3G lemmetstaal, een nikkel-zilveren stootplaat en groene Micarta greep.“Moeder” waar is mijn gespaarde zakgeld, want het is werkelijk een functioneel plaatje.
DE HANDGREEP.
De zwarte ergonomisch gevormde Thermorun handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) is van een geïntegreerde enkele stootplaat (Guard) en een slipvaste en ruitvormig patroon voorzien en zit om de brede doorgaande angel “gespoten”. En ook onder natte zilte en ook koude omstandigheden blijft de grip daardoor goed slipvast en warm aanvoelen.
Dit ondersteunt het hakken van dit compacte mes en zorgt tevens voor meer veiligheid. Als extra zekerheid is deze eendelige handgreep van een roestvaststalen bus met een vier millimeter groot oog voor een polsriemoog voorzien. De handgreep is voor mijn maat 9,5 gelukkig net groot en dik genoeg om veilig en comfortabel in het gebruik te zijn. Mede door de volle doorgaande angel en het vrij korte lemmet ligt het zwaartepunt van de Fällkniven F1 in zijn handgreep.
DE BIJGEVOEGDE SCHEDE.
De voor rechtshandige gebruikers geschikte zwarte eenhandige schede met duimstuk is uit thermoplastisch Zytel kunststof vervaardigd en heeft een aangeklonken zwarte nylon riemlus met eveneens een aangeklonken zekeringsriempje met een positieve drukknop sluiting. Hierdoor is het verlies van je levensredder nagenoeg uitgesloten.
OPMERKING: als je je mes NIET aan het gebruiken bent, deze niet ergens wegleggen, maar direct terug in de schede steken! De F1 kan slechts op een manier in de goed afgewerkte schede en wordt intern gezekerd door een verende lip, waarvan de inwendige nok achter de geïntegreerde enkele stootplaat valt. Deze schede is geschikt voor zowel de Pilot Survival Knife F1 en het Police Resque Knife (PRK), waardoor er wat speling met de geplaatste F1 is. Hierdoor zit het mes niet geheel rammelvrij (+++/-) in de schede. De schede is geschikt voor de bevestiging aan een 6 cm brede broekriem en deze draagt goed en comfortabel (+++), maar is niet MOLLE compatibel. Ik zou dit survivalmes als militair ook niet aan mijn OPS vest, maar aan de broekriem dragen. Aan de onderzijde van deze schede bevinden zich twee vijf millimeter grote ogen voor bevestiging van parakoord 550 voor een beenriem of ter bevestiging aan je rugzak of OPS vest. Uiteraard heeft deze schede ook de firmanaam, het internetadres en de typen aanduidingen en een waterwegloop gat (Drainhole), wat uiteindelijk beter is voor het geplaatste lemmet.
OPMERKING: Ook zijn de F1’s met Zytel schedes voor linkshandige gebruikers leverbaar (en dat zelfs zonder meerprijs) en ze zijn natuurlijk ook met de fraaie lederen exemplaren leverbaar
DE SPECIFICATIES VAN DE FALLKNIVEN PILOT SURVIVAL KNIFE F1.
LEMMET MATERIAAL: |
VG-10/ 420-J2 Laminaat |
BREEDTE HANDGREEP: |
27 mm |
LEMMET HARDHEID: |
59 HRC. |
DIKTE HANDGREEP: |
17 mm |
LEMMET FINISH: |
Blank |
TOTALE LENGTE MES: |
21,2 cm |
LEMMET LENGTE: |
9,7 cm |
GEWICHT MES: |
150 gram |
LEMMET BREEDTE: |
27 mm |
DRAAGGEWICHT (MES IN SCHEDE): |
199 gram |
LEMMET DIKTE: |
4,45 mm |
DRAAGLENGTE: |
22 cm |
MATERIAAL HANDGREEP: |
Thermorun |
ONTWORPEN IN: |
Zweden |
LENGTE HANDGREEP: |
9,5 cm |
PRODUCTIE LAND MES: |
Japan |
BIJZONDERHEDEN HANDGREEP |
Ruitvormige Slipvast patroon |
PRODUCTIEPLAATS ZYTEL SCHEDE: |
Europa |
DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent / - = punten aftrek).
BEGINTEST/NUL METING:
De F1 werd scheermesscherp (++++) afgeleverd en weer was het bingo, snoeitijd. Ook moest het mes daarna nog een appeltje schillen om zijn scherpte en corrosie bestendigheid te testen, wat zeer goed (++++) lukte. Daarna moest het mes als test op de lemmetscherpte daarna het testpapier snijden, wat ook zeer goed lukte (++++). De kruisjes vindt u ook in de tabel: PERSOONLIJKE BEVINDINGEN / SCORELIJST FALLKNIVEN F1 PILOT SURVIVALKNIFE terug.
DE EERSTE TESTDAG.
Op een fraaie zonnige vrijdagmiddag met de KarrimorSF Predator 45 Patrol met de ingepakte Fällkniven F1 het veld en bos in om de snij en haktesten te doen.
Heerlijk, wat een hobby, lekker het bos in en schrijven wat ik er zelf van vind, mede ook doordat ik onafhankelijk ben en daardoor niet gebonden ben door/aan zogenaamde “stalorders! En dankzij de sponsoring van service gerichte bedrijven zoals Fällkniven en Country Store is er altijd wel wat door en voor bushcraft.nl te testen en reviewen.
Direct in het bos de F1 maar aan mijn nylon riem gedaan, die zoals gezegd comfortabel draagt (+++). Bij, op en met een grote omgewaaide boom dus flink wat hak, batonneer en snijtesten gedaan. Ik had er daarbij zelfs mijn koffiemok van mijn groene vriend op staan.
ROEREN.
Ook werd de corrosie bestendigheid van de F1 getest bij het doorroeren van mijn oploskoffie. Ik heb in mijn rugzak conform mijn “ingebakken skills & drills” altijd een thermosfles warm water en busje/blikje oploskoffie bij me.
HAKKEN.
De circa 3 cm dikke takken waren al vrij uitgedroogd, maar het doorhakken ervan ging ondanks het korte lemmet en dankzij de slipvaste Thermorun handgreep van de F1 nagenoeg goed (+++/-). Bij dikkere takken moet je ervoor zorgen dat de takken rondom worden door gekapt. Daarna was duimdik vers hout aan de beurt om gesnoeid te worden, dit ten behoeve van zelfgemaakte basha haringen. Dit doorsnijden van die takken lukte zeer goed (++++). Minder goed was dat er na afloop wat spaanders in mijn koffiemok ronddreven.
Maar het spreekwoord ”waar gehakt wordt vallen spaanders”, klopt nog steeds als een bus. Die spaanders er dus maar direct uitgevist, waardoor de onderstaande memories boven kwamen drijven.
MEMORIES. Destijds in 1976, toen ik als dienstplichtig soldaat net van de LIMOS af was en in de BRD tegen de grote Russische agressor geplaatst werd, gingen we heel veel op oefening. Train Hard, Fight Easy! Op mijn eerste grote oefening in de Duitse sneeuw, viel ik tijdens duisternis in het bivak over een slecht ingegraven verbindingskabel. Op zichzelf niet erg, maar wel met mijn net met rijst gevulde etensblik/mess tin (was destijds van blik/tin), die in de sneeuw belande.
In het donker die rijst maar bijeen geraapt, in het etensblik gegooid en in de tent de bladeren, takjes e.d eruit gevist/gegooid en eten dan maar. Want oefenen tijdens koude maakte hongerig en niet kieskeurig! Maar nu terug naar warmere tijden in 2015!
BATONNEREN.
Het batonneren van zowel horizontale als ook verticale takken ging door het stevige convex geslepen lemmet zeer goed (++++). En de slipvaste Thermorun handgreep absorbeerde ook wat trillingen bij het treffen en doorslaan van een knoest. En doordat het lemmet blank is, kan het harde hout van een knoest ook niet de coating beschadigen. Waarom eigenlijk batonneren? Als je onder zeer natte survivalomstandigheden bij een noodgedwongen overnachting, droge aanmaaktondel of houtjes nodig hebt, vind je meestal alleen natte takjes en takken. En daarmee kun je geen vuur maken. Om nu toch droog brandbaar materiaal te kunnen gebruiken, zoek je afgevallen takken of hak je de lange takken van de boom af en door het zogenaamde “ 360 graden batonneren” kort je ze eerst en dan splijt je deze in partjes. Nu kun je van de droge kern een Fire stick maken en die voor het vuur ontsteken en aanmaken gebruiken.
SCHILLEN MET DE SNEDE EN SCHAVEN MET DE LEMMETRUG.
Na het doorhakken van duimdikke takken moesten deze ook nog geschild worden, wat ik eerst met de zeer scherpe snede en later met de 90 graden lemmet rug deed. Dit eerste klusje lukte dankzij het convex geslepen zeer scherpe lemmet zeer goed (++++). Ook het schrapen met de lemmet rug lukte zeer goed (++++).
AANPUNTEN EN INSNIJDEN VAN DE HARINGEN.
Met het zeer scherpe lemmet was het aanpunten van deze haringen en het insnijden voor de V-groef “een fluitje van een Eurocent ”. Dit ging dus zeer goed (++++). Ik leek na afloop met die puntige Basha haringen onder mijn arm, zowaar wel wat op een zogenaamde “Vampier Hunter” uit een oude griezelfilm. De F1 gedroeg zich bij al die snijwerkzaamheden als een “David tegen een Goliath”, erg dapper dus.
Na afloop was het bij het verwijderen van taai hars best oppassen met het zeer scherpe lemmet. Ik had overigens wel wat echte Fällkniven pleisters en mijn EH kit bij me.
DE TWEEDE TESTDAG.
Op een mooie maar vrij frisse zaterdag het bos in voor de “Tweede Ronde” voor de F1. Net zoals er destijds door Mevrouw Stemband bij Peter Jan Rens in “De Grote Meneer Kaktus Show” altijd geroepen werd. Gelukkig waren Kweetniet en Mevrouw Stemband niet in de buurt. Dus daardoor was het lekker rustig op mijn fraaie testplek.
WEDEROM BATONNEREN.
Dit verticaal batonneren van een ruim 6 cm dikke droge tak lukte ook vandaag zeer goed (++++). Daarna moest die in partjes verdeeld worden, dit voor de basis van een Fire-stick en tondel. Ook dat lukte dankzij het nog steeds zeer scherpe convex geslepen lemmet zeer goed (++++).
TONDEL MAKEN.
Dankzij het zeer scherpe lemmet was het zeer goed (++++) te doen. En die tondel nam ik in plastic zakjes mee.
DOORSNIJDEN DUIMDIKKE TAKKEN.
Als je deze levende takken door wilt snijden, dan deze tak beetpakken, onder spanning houden en net boven de grond met het scherpe lemmet onder een hoek van ca. 45 graden een lange drukkende snede maken. Dit doorsnijden ging zeer goed (++++).
VUUR ONTSTEKEN.
De F1 moest vuur ontsteken, wat door zijn scherpe 90 graden rugzijde en met behulp van het Light My Fire Army vuurstaal en mijn perfect geprepareerde wattenbolletjes erg goed ging (++++). Natuurlijk moet je daarbij wel goed oppassen, want de grond en de begroeiing wordt al weer vrij droog. Een bosbrand moeten we hier op de Brabantse Wal niet hebben (en ergens anders natuurlijk ook niet).
BEITELEN EN GEBRUIK WIGGEN.
Dankzij het 2 mm uitstekende stuk van de brede lemmettang kon ik de F1 ook zeer goed (++++) als (nood)beitel inzetten door er met een droge tak op te slaan. Doordat het lemmet van de F1 vrij kort is, en wanneer je in een noodgeval toch korte dikke stammetjes moet splijten, dan kun je met deze techniek op het kopshout van het stammetje eerst een horizontale snede en daarin drie diepe verticale smalle gaten slaan, waarin je de drie smalle houten wiggen stopt en die daarna steeds weer om en om met kracht naar beneden slaat. Op een gegeven moment barst het stammetje in tweeën, waarna je die delen verder met je lemmet door middel van batonneren kunt splijten.
WEDEROM HAKKEN.
Voor het verhogen van de borstwering tegen “pottenkijkers” op mijn testarea had ik takken nodig. Er lagen veel losgewaaide erg lange takken die dus ingekort moesten worden, wat met de compacte F1 bijna goed lukte (+++/-). Gelukkig hoor je de meeste pottenkijkers al kwakend aankomen.
WEDEROM SNIJDEN.
Echt, tijdens het veldtesten is het een genot om met de F1 te snijden. Dit dankzij de comfortabele en slipvaste handgreep en de zeer scherpe snede.
WEDEROM SCHRAPEN.
Ook het afschrapen van de bast van een lange tak met behulp van de rug van het scherpe lemmet ging weer OK. Want de 90 graden rug is best scherp en daar zeer goed (++++) bruikbaar voor. Nadat de accu van mijn Olympus VG-110 nagenoeg leeg was, nog even verder getest en daarna na de koffie maar op huis aan.
GATEN BOREN.
Met de scherpe lemmetpunt kon je ook goed (+++) gaten in hout “boren”. Voor de liefhebbers van een vuurboog erg handig. Zelf gebruikte ik voor het vuur starten dus de Light My Fire Army Firesteel.
RONDOM BATTONNEREN.
Om dikke takken doormidden te kunnen krijgen, kun je dit ook doen door middel van 360 graden (rondom) te batonneren. Daardoor kun je die dikke stukken erg goed doorkrijgen (++++).
DE DERDE TESTDAG.
Nee, deze werd niet in het bos of veld, maar op het thuisbivak gehouden.
DE ZOUTWATER CORROSIE TEST.
Het lemmet werd daarbij gedeeltelijk in erg zout water gedompeld om de overgangsvlakken op corrosie te kunnen controleren.
Het puntje stond daarbij in een “bergje zoutkristallen” en begon na vele uren iets aan te slaan, edoch dat was goed weg te poetsen. Beide soorten lemmetstaal bleven bij deze test echter goed bruikbaar (+++) en roestvast.
DE KARTONSNIJTEST.
Natuurlijk moest het F1 lemmet zijn scherpte en standtijd op diverse dikke en ook dunne kartonnen dozen laten zien. En probeerde ik daarbij niet het rotte plakband te raken, zodat ik het nog zeer scherpe lemmet niet hoefde te cleanen. De kartonsnijtest werd zoals ik wel verwacht had, zeer goed (++++) volbracht.
DE TOUWSNIJTEST.
Het doorsnijden van het duimdikke manillatouw en ook andere touwsoorten lukte zeer goed (++++). Na afloop moest het gelamineerde F1 lemmet zijn scherpte en dus ook zijn standtijd op het testpapiertje bewijzen.
Natuurlijk werden er weer wat houtsnijtesten uitgevoerd en werd er ook weer wat karton gesneden. Nog steeds waren er geen verrassingen te bespeuren.
PERSOONLIJKE BEVINDINGEN / SCORELIJST FALLKNIVEN PILOT SURVIVALKNIFE F1. (Max. 5 sterren per item).
UITERLIJK & ESTHETIEK: |
++++ |
SLIJPGEMAK: |
+++ |
AFWERKING FIT & FINISH: |
++++ |
ERGONOMIE HANDGREEP: |
++++ |
GEBRUIKTE TECHNIEKEN: |
++++ |
MATERIALEN HANDGREEP: |
+++ |
GEBRUIKTE MATERALEN: |
++++ |
SLIPVASTHEID HANDGREEP: |
++++ |
SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK |
++++ |
BEVESTIGING HANDGREEP: |
+++ |
STAALKWALITEIT & HARDHEID: |
++++ |
GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE |
+++ |
SNIJVERMOGEN: |
++++ |
PASVORM MES IN SCHEDE: |
+++/- |
HAKVERMOGEN: |
+++/- |
DUURZAAMHEID SCHEDE: |
++++ |
ROESTVASTHEID: |
+++ |
DRAAGCOMFORT SCHEDE: |
+++ |
STANDTIJD: |
++++ |
PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING |
++++ |
TOTALE TESTOORDEEL: ++++ (zeer goed).
RESUME.
Wegens het zeer scherpe hoogwaardige lemmet, de breukvastheid, de hoge standtijd en de comfortabele slipvaste handgreep is de Fällkniven F1 een echte aanbeveling.
De F1 komt zonder “veel tierelantijntjes”, maar dat heeft het vaststaande mes wegens zijn veelal zeer goede eigenschappen ook helemaal niet nodig! Het geteste functionele vaststaande mes is nog beter dan zijn ingetogen uiterlijk doet vermoeden!
Wilt u een nog hogere standtijd, neem dan de uitvoering met 3G lemmetstaal! En wilt u iets ook nog iets exclusiefs, dan is de Limited Edition F1 de beste keuze.
Maar als u echter “echte kolenschoppen van handen” heeft, is het verstandig om deze F1 wel eerst te “passen”. Is de handgreep dan echter te klein en wilt u wel het genoemde merk met de positieve eigenschappen, dan kunt u op het grotere Forest model S1 overstappen. En op de nog grotere, sterke Army 1 overstappen kan natuurlijk ook.
Natuurlijk test en reviewt bushcraft.nl binnenkort ook deze genoemde functionele modellen.
En voor de eerste eigenaar, die de Fällkniven F1 bij een Fällkniven dealer heeft gekocht (bonnetje goed bewaren), geeft FALLKNIVEN AB een garantie van tien jaar op het mes! Wie durft dat meer te volgen? Dus kijk op de website van een betrouwbare dealer zoals Country Store te Epe voor de beschikbaarheid.
DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:
Met dank aan de heer Peter Hjortberger - Businessman of the Year in Boden City 2014 - van Fällkniven AB voor de spontaniteit om direct mee te willen werken aan onze reviews, de verstrekte testexemplaren en de extra informatie tijdens de emailing.
Voor meer informatie en andere fraaie modellen bekijk a.u.b. hun website http://www.fallkniven.com
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.