Fällkniven S1

THE S1, THE REAL FOREST KNIFE FROM FALLKNIVEN.
By: Henk Kraaijvanger

Dat “Real Forest Knife” is de onderstaande S1. Voor de Fällkniven geschiedenis gelieve a.u.b. de review over de Fällkniven F1 te lezen.                                            

De al genoemde Fällkniven S1 werd in 1999 gepresenteerd en was het eerste in massa geproduceerd vaststaande mes met roestvaststalen convex geslepen lemmet. Het vaststaande S1 Forest mes is geschikt voor diverse taken in de jacht en bij de visvangst. De S1 is ook zeer geschikt als militair mes, bushcraft en fieldcraftmes. En wat dacht van het gebruik als veldmes voor de grotere Explorers van de Scouting?         

Fjällkniven S1

SCOUTING?
Ook daar heb ik nog leiding aan gegeven en we hebben destijds in de Schotse Highlands een erg goede en fijne Hike-vakantie gehad.  Zelfs op de top van de Ben Nevis echt genoten, met drie soorten weer (be prepared met kleding/voedsel), edoch de tocht er naar toe was iets minder! Een SAR helikopter had het druk die dag, maar onze groep bleef dat “meeliften” ermee gelukkig bespaard. Door mijn voorbereiding (info opgevraagd bij Mountain-Leaders van het Korps Mariniers) op Schotland en de militaire ervaring “moest” ik gelijk de 1e dag na het uit de bus stappen, met kaart en kompas cross-country navigerend, de aansluiting van het grote Highland pad proberen te bereiken.  Waar ken ik dat altijd voorop lopen toch van? Dus ook dwars door de korenvelden, weilanden, ruige grond e.d. met de grote groep achter me aan, maar we bereikten dit brede pad op tijd en op de juiste plek. En ondanks de opgelopen striemen vond bijna iedereen het “stoer en tof”.                                         

Daarna proberen “smoel op het terrein te verkrijgen”, dan rechtsaf en lopen maar weer (zie foto met kaart & kompas en grote Berghaus rugzak Vulcan II). Op zoek naar de 1e fraaie bivakplaats aan het pad en deze gevonden ook!

Op de Ben Nevis

Maar we dwalen geloof ik af (zonder kompas) en nu dus terug naar Fällkniven S1, die ik destijds niet bezat en daardoor daar jammer genoeg ook niet bij mij droeg. Deze S1 was erg handig voor het kappen van het vele hout voor het kampvuur geweest.

BESCHRIJVING FALLKNIVEN FOREST S1.
De Fällkniven S1 is een medium Forest & Survivalmes, die ook al zijn kwaliteiten in diverse testen bewezen heeft. Toch wil ik ook deze zelf reviewen om een oordeel te vellen. Doordat de Fällkniven S1, en uiteraard de andere modellen, veel in China nagemaakt worden koop je deze dus altijd het beste bij een vertrouwde  dealer en check de Fällkniven website!  http://www.fallkniven.com/en/counterfeit Zie ook de onderstaande lemmet afbeeldingen voor de echte verschillen. 

HET LEMMET.
Het gelamineerde/sandwich sabelvormig geslepen lemmet met brede doorgaande angel (Broad Tang, protruding) en scherpe clippointpunt met sierlijke schijnscherpte (Falls Edge) heeft het hoogwaardige VG-10 RVS messenstaal als harde kern/snede, terwijl deze kern/ snede aan beide zijden door een zachtere laag uit 420-J2 RVS ondersteund wordt. Hierdoor krijg je net als bij de F1 een sterk en nagenoeg onbreekbaar lemmet, die door de convex slijpwijze ook nog een zeer scherpe snede heeft.                                                                                                    

Het lemmet heeft ook een korte lemmetspiegel en geen Finger-choil, de lemmetscherpte begint direct na de korte slijpaanslag en vingeruitsparing, waardoor je wat meer kracht bij het snijden kunt zetten.                                                                                                                                   

Op circa vier millimeter vanaf de convex snede kun je de slijpovergang van de beide lemmetstalen zien. Mooi hé, en natuurlijk zijn beide gebruikte lemmetstalen roestvast! Het lemmet vernauwt/verjongt zich op ca. 3 cm vanaf de scherpe clippunt vormige lemmetpunt, waardoor het lemmet mede hierdoor een zeer goed penetrerend vermogen heeft. Ook de sierlijke schijnscherpe versterkt dit penetrerende vermogen.     

OPMERKING: De fameuze US “ Knife specialisten” Rezin en James Bowie zouden trots op deze scherpe lemmetpunt zijn geweest. En de smid van een van hun modellen “Bowiemes”, de vermaarde James Black, natuurlijk ook.                                                                              

De lemmet rug van de S1 is 90 graden geslepen, waardoor deze erg geschikt is voor een eveneens zeer goed Zweeds kwaliteitsproduct, de Light My Fire steel. Ook is deze lemmetrug voor het schrapen van verse bast van afgewaaide takken in het bos geschikt. En die liggen er momenteel plenty. Denk bij het doorkruisen van het bos op de boven loshangende “weduwemakers”.                                                                                           

Het lemmet is blank afgewerkt, wat voor een bushcraftmes, fieldcraftmes, en survivalmes OK is.  Kun je ook nog mee seinen en ook controle op het onderhoud is gemakkelijker. De brede doorlopende angel loopt vanaf het einde van de slipvaste handgreep nog circa twee millimeter door en kan daardoor dus ook als slagstuk gebruikt worden. Ook kun je daar met een harde tak op slaan, waardoor het lemmet nog beter in hout penetreert. Zeer geschikt om dikke  stammetjes op deze manier zo te splijten door op kopshout een diepe sleuf en drie diepe gaten te maken, dit voor de drie wiggen.                                                                                                                                                        

HERKENNING.
Op de linkerzijde van het lemmet staat in een ovale cirkel de S1 type aanduiding het Fällkniven merkteken en de staalaanduiding in dit geval: Lam. VG10, zodat u zeker weet dat u het origineel en “waar voor uw geld” koopt.  

Merkteken/haktest

OPMERKINGEN:
Er zijn ook S1 modellen met een zwarte Cera Coat 8H lemmetcoating verkrijgbaar.                                                                                                                                                                                              

VG-10 SPECIFICATIES/STAALKAART VOLGENS FALLKNIVEN AB. 

KOOLSTOF:     1,0 %

CHROOM:            15,0 %

SILICIUM:     0,6 0%

MOLYBDEEN:       1,05 %

MANGAAN:    0,50 %

COBALT:             1,40 %

FOSFOR:     0,030 %

HARDHEID:            59 HRC. 

VANADIUM:  0,20 % 

LAND VAN HERKOMST: Japan 

 

Maar hoe ziet nu een Convex geslepen lemmet eruit? Zie daarvoor de afbeelding van de lemmet doorsnede onder.  En bij onderstaande afbeelding kun je ook gelijk het lemmet van een Chinese Fällkniven kopie zien.                                                                                                         

VOORBEELD FALLKNIVEN CONVEX SNEDE EN DE NAMAAK CHINESE KOPIE.

Verschil tussen echt en nep

 

DE HANDGREEP.
De zwarte  ergonomisch gevormde Thermorun handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) is van een geïntegreerde enkele stootplaat (Guard) en een slipvast en ruitvormig patroon voorzien en zit om de brede doorgaande angel “gespoten”. Ook onder natte zilte en/of koude omstandigheden blijft de grip daardoor zeer goed (++++) slipvast en warm aanvoelen.  En dat bij diverse greep manieren en weertypen.  

Als extra zekerheid is deze eendelige handgreep van een roestvaststalen bus met een vier millimeter groot oog voor een polsriem voor bijvoorbeeld parakoord 550 voorzien. Dit ondersteunt het hakken met dit compacte mes en zorgt tevens voor meer veiligheid. De handgreep is voor mijn maat 9,5 hand groot en dik genoeg, ook met handschoenen aan, om veilig en comfortabel in het gebruik te zijn. Mede door het medium lange lemmet ligt het zwaartepunt van de Fällkniven S1 wat voor in het lemmet. Dat is bij het hakken een groot voordeel. Bij het hakken wel een polsriem gebruiken a.u.b.

DE BIJGEVOEGDE SCHEDE.
De voor rechtshandige gebruikers geschikte zwarte eenhandige schede met duimstuk is uit thermoplastisch Zytel kunststof vervaardigd en heeft een aangeklonken zwarte nylon riemlus met eveneens een aangeklonken zekeringsriempje met een positieve drukknop sluiting.  Hierdoor is het verlies van je levensredder nagenoeg uitgesloten.           

OPMERKING: als je je mes NIET aan het gebruiken bent, deze niet ergens wegleggen, maar direct in de schede terugsteken!                                                                                                                                                          

Ook de S1 kan slechts op een manier in de goed afgewerkte schede en wordt intern gezekerd door een verende lip, waarvan de inwendige nok achter de geïntegreerde enkele stootplaat valt. Deze schede is alleen geschikt voor de Forest S1 en hierdoor zit het Forest mes geheel rammelvrij (+++) in de schede. Prima gedaan Fällkniven! De schede past voor bevestiging aan een ca. 6,5 cm brede broekriem en deze schede draagt goed en comfortabel (+++), maar is niet MOLLE compatibel.

S1 in schede en barang             

Ik zou dit Forest mes als militair wel aan mijn OPS vest willen dragen, want het is een goed Last Ditch en Back-up mes. Met wat parakoord 550 e.d. lukt dat echter ook goed. Aan de onderzijde van deze schede bevindt zich een vijfentwintig millimeter brede en drie millimeter brede sleuf voor bevestiging van een brede riem voor een up-side down draagwijze, parakoord 550 voor een beenriem of ter bevestiging aan je rugzak of OPS vest. Uiteraard heeft deze schede ook de type aanduiding, in dit geval S1 en een waterwegloop gat (Drainhole), wat uiteindelijk beter is voor het geplaatste lemmet.  

OPTIES: Ook zijn de S1’s met Zytel schedes voor linkshandige gebruikers (en dat zelfs zonder meerprijs) en ook met een fraai zwart, vrij swingend open lederen exemplaar verkrijgbaar.                          

 

DE SPECIFICATIES VAN DE FALLKNIVEN FOREST S1.

Tabel S1

 

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

 

BEGINTEST/NUL METING:
Ook de S1 werd  scheermesscherp (++++) afgeleverd en weer was het bingo, snoeitijd.  Nee. Ik hoefde wegens de aantredende lente niet veel haren te hebben, want de truien kunnen in de kast! Ook kun je de scherpte van de snede testen door er met een vingernagel over te gaan. Je voelt daar waar de snede bot is geworden.

Uiteraard moest het mes ’s avonds nog een appeltje schillen om zijn scherpte en corrosie- bestendigheid te testen, wat zeer goed (++++) lukte. Ik moest natuurlijk wel bij het schillen wat oppassen, dit omdat het lemmet wat langer en de lemmetpunt wat puntiger is.

Appeltje schillen

Ook  moest het mes als test op lemmetscherpte daarna het inmiddels gestandaardiseerde testpapiertje snijden, wat ook zeer goed lukte (++++). Volgens mij presteert elke Fällkniven daarbij zo goed.

De kruisjes vindt u ook in de onderstaande tabel: PERSOONLIJKE BEVINDINGEN / SCORELIJST FALLKNIVEN FOREST KNIFE S1 terug.

 

DE EERSTE LANGE TESTDAG.                                                                                          

HET BOS IN OM TE SNIJDEN TE HAKKEN EN TE BATONNEREN. 
Op een vrij frisse wat mistige dag weer naar een van de fraaie bossen van de Brabantse Wal. ( http://www.brabantsewal.nl ).  

Nee, nee, ik kap in principe geen grote levende bomen, dat doet de Overheid daar wel. Even later liet zelfs het zonnetje zich door de bomen nog zien ook. Natuurlijk was ook de KarrimorSF Predator 45 Patrol met de “groene vriend” met warm water gevuld en een busje oploskoffie mee.

 

HAKKEN.
De circa 3 a 4 cm cm dikke takken waren al vrij uitgedroogd, maar het doorhakken ervan lukte dankzij de slipvaste, comfortabele Thermorun handgreep van de S1 zeer goed (++++). Ik had overigens daar wel een polsriem aan bevestigd. Daarna was duimdik hout aan de beurt om gekapt te worden, dit wederom ten behoeve van zelfgemaakte basha haringen. Daarvan kun je er niet genoeg van hebben. Veel van deze drogen op den duur uit en barsten, waardoor ze als een na laatste nog goed genoeg zijn als brandstof. Het laatste is as voor een waterfilter of als nood- middel tegen diarree.

Tentharingen snijden

BATONNEREN.
Het batonneren van zowel horizontale als ook verticale takken ging door het stevige convex geslepen lemmet zeer goed (++++). En de slipvaste, comfortabele Thermorun handgreep absorbeerde ook de optredende trillingen bij het treffen en doorslaan van een knoest. En doordat het lemmet blank is, kan het harde hout van een knoest ook niet de coating van het lemmet beschadigen en kun je ermee in een noodgeval mee seinen ook. Ook het onderhoud na stevig gebruik is gemakkelijker.

Maar waarom eigenlijk batonneren?
Als je onder zeer natte survivalomstandigheden bij een noodgedwongen overnachting, droge aanmaaktondel of houtjes nodig hebt, vind je meestal alleen natte takjes en takken. En daarmee kun je geen noodzakelijk vuur mee maken.  Om nu toch droog brandbaar materiaal te kunnen gebruiken, zoek je afgewaaide takken of hak je deze lange takken van de boom af en  kort je ze eerst tot 30-40 cm lengte in en dan splijt je deze in partjes. Nu kun je van de droge kern een Fire stick maken en die voor het vuur ontsteken en aanmaken gebruiken

Horizontaal batonneren

SNIJDEN.
Het snijden van afgewaaide takken ging dankzij het zeer scherpe convex geslepen lemmet van de S1 zeer goed (++++). Toch ligt de reeds geteste F1 daarbij met een ¼ neuslengte voor.

 

 

DOORSNIJDEN DUIMDIKKE “NATTE” TAKKEN.
Als je deze levende takken door wilt snijden, dan moet je deze tak boven beetpakken en onder spanning houden, dan onderaan met het scherpe lemmet onder druk en een hoek van ca. 45 graden een lange duwende snede maken totdat deze tak knapt. Dit doorsnijden ging zeer goed (++++).

BEITELEN.
Dankzij het 2 mm uitstekende stuk van de brede lemmettang kon ik de S1 ook zeer goed (++++) als (nood)beitel inzetten door er met een droge tak op te slaan.  Met deze techniek kun je echt diepe verticale gaten in hout slaan voor bijvoorbeeld wiggen. Hoezo wiggen? Met deze techniek kun je op het kopshout van het korte stammetje eerst een horizontale snede en daarin drie diepe verticale smalle gaten slaan, waarin je drie smalle houten wiggen stopt, die je daarna steeds weer om en om met kracht naar beneden slaat. Op een gegeven moment barst het stammetje in tweeën, waarna je die delen verder met je lemmet door middel van batonneren kunt splijten.

Mocht je een langere stam uitkiezen, dan moet je langere en daardoor breukgevoelige wiggen gebruiken of als het stammetje bijna halve wege gebarsten is, een wig vanaf de zijkant inslaan. En dit telkens weer totdat het stammetje in tweeën is. Dit werkt echt goed.

Hieronder een foto reeks van de wig methode:

Beitelen in het hout

Drie wiggen in het hout

Wig erin slaan

Eind op weg

Eind resultaat!

SCHILLEN MET DE SNEDE EN SCHAVEN MET DE LEMMETRUG.
Na het doorhakken van duimdikke takken voor wederom haringen, moesten deze ook nog geschild worden, wat ik eerst met de zeer scherpe snede en later met de 90 graden lemmet rug  deed. Dit klusje lukte dankzij het convex geslepen zeer scherpe lemmet zeer goed (++++). Ook het schrapen met de lemmet rug lukte zeer goed (++++).

Bast Schaven

AANPUNTEN EN INSNIJDEN VAN DE HARINGEN.
Met het zeer scherpe lemmet was het aanpunten van deze haringen en het insnijden voor de V-groef “een fluitje van een Eurocent “. Bij het aanpunten van de ruwe haringen begin ik daarmee steunend op een boom of boomstronk en als ik bijna klaar ben, snijd ik de punt rustig uit vrije de hand bij. Dit alles ging dus zeer goed (++++). 

Na afloop was het verwijderen van taai hars erg oppassen met het zeer scherpe lemmet. Ik had overigens wel mijn EH kit van Tasmanian Tiger bij me. Thuis smeer ik olijfolie op de overgebleven hars en laat dit uren inweken. Daarna weer voorzichtig poetsen, maar pas ook daarbij weer op je vingers.

 

DE TWEEDE TESTDAG.
Natuurlijk weer met mijn fraaie groene KarrimorSF Predator 45 Patrol (welke ik aan het duurtesten ben) met de S1 daarvoor het bos.  

De hoofdzaak van deze messenmiddag lag wederom bij het snijden van takken, het batonneren en het maken van tondel voor vuur. Pas daarbij op met vuur, want de ondergrond in de bossen is alweer vrij droog.                        

Wegens het langere lemmet en de lemmetgeometrie lukte het batonneren weer zeer goed (++++). Ook het splijten van het hout in partjes lukte zeer goed (++++). Dus maar droge tondel snijden en met de scherpe 90 graden lemmet rug met mijn Light My Fire Firesteel en HKD vuurstarter bolletje geprobeerd een vuurtje te startenen, wat zeer goed (++++) lukte. Pas op daarbij op voor bosbrand!                                                                                                                                      

DAARNA DE NAVOLGENDE TESTEN THUIS UITGEVOERD.

BOREN.
Voor de liefhebbers van vuurbogen heb ik getest of de lemmetpunt in staat is om gaten in houd “te boren”. Dit lukte met de clippunt goed (+++) zonder dat er iets van het fijne lemmetpuntje afbrak.

Gat boren met de S1

DE TOUWSNIJTEST.
Op een wat mistige dag moest het convex geslepen lemmet van de S1 zijn scherpte bewijzen tijdens de touwsnijtest. Diverse touwsoorten waaronder en het duimdikke wat zanderige manillatouw moesten doormidden, wat zeer goed lukte. (++++) Ik had overigens ook niet anders verwacht!

DE KARTONSNIJTEST.
Na het touw snijden moest het lemmet zijn kunnen bewijzen bij de infame kartonsnijtest. Karton is door de tijdens de productie aanwezige kiezelzuren welke altijd de scherpte proberen “te nekken” een goed bruikbaar testmedium. Natuurlijk werd ook deze test dankzij het scheermesscherpe lemmet “met glans” (++++)  doorstaan.

S1 karton test

DE SPEKSNIJTEST.
De geteste S1 zal ook goed bruikbaar zijn als jacht of vismes. Bij gebrek aan wild heb ik thuis maar een snijtest gehouden. Natuurlijk heb ik eerst het lemmet met olijfolie schoongewreven. Hierna moest het S1 lemmet zijn scherpte bewijzen op een groot stuk spek. Dat doorsnijden ging dankzij het nog zeer scherpe lemmet en de slipvaste handgreep zeer goed (++++).

Fjällkniven S1 glijdt door het spek heen

DE ZOUTWATER CORROSIETEST.
Het lemmet werd daarbij nu gedeeltelijk in zeewater gedompeld om de overgangsvlakken op corrosie te kunnen controleren. Beide soorten lemmetstaal bleven bij deze test echter goed bruikbaar (+++) en roestvast. Dat kan eigenlijk ook niet anders, want VG-10 bezit 15% Chroom.

 

DE DERDE TESTDAG.
Op een zaterdag, waarbij het weer diverse variaties had (zompig, zon, regen), wederom het bos in om weer wat snijklusjes met de S1 te doen.  Wederom op mijn favoriete testplek hakken, snijden, wrikken en batonneren.

Ik maakte diverse gebruikshulpmiddelen waaronder een wandelstok en zelfs een ruwe eetlepel, wat met het medium grote mes goed lukte (+++).                                                                                                                                                      

Voor fijne snijwerkzaamheden zoals het snijden van tondel is het lemmet van de S1 zeer goed (++++) geschikt. Wederom batonneren om hout in partjes te splijten wat wederom zeer goed (++++) lukte.                                                                                                                                                              

Daarna vuur ontstoken/gemaakt (en weer gedoofd) met de rugzijde van de S1,  de Light My Fire firesteel en HKD bolletje en tondel. Dat lukte goed (+++), mijn automatische camera-assistent was even te traag om het net ontstekende “vuur shot” te maken.

Wegens de regen werd besloten met fotograferen te stoppen, maar het testen ging door.

Thuis werd eerst de droge Drentse metworst in stukjes gesneden, dit voor de tester zijn kacheltje, daarna het testpapiertje gesneden wat ook zeer goed (++++) ging. Daarna werd er direct onderhoud aan de S1 en de natte Gear gedaan.

Omdat ik nu eigenlijk wel genoeg over eigenschappen van de S1 weet, sluit ik de testen af.

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST  FALLKNIVEN S1                                (Max. 5 sterren per item).

UITERLIJK & ESTHETIEK:

++++

SLIJPGEMAK:

+++

AFWERKING FIT & FINISH:

++++

ERGONOMIE HANDGREEP:

++++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

++++

MATERIALEN HANDGREEP:

+++

GEBRUIKTE MATERALEN

++++

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

++++

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

++++

BEVESTIGING HANDGREEP:

+++

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE:

+++

SNIJVERMOGEN:

++++

PASVORM MES IN SCHEDE:

+++

HAKVERMOGEN:

++++

DUURZAAMHEID SCHEDE:

++++

ROESTVASTHEID:

+++

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

+++

STANDTIJD:

++++

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING

++++

                                     

                               TOTALE TESTOORDEEL: ++++  (zeer goed/very good).

 

RESUME.

De Fällkniven S1 is een zeer goed medium allround Forest mes met hybride functies. De S1 van Fällkniven is de juiste keuze voor wie de hoogste stabiliteit wil hebben tegen het laagste gewicht. Ik vind de Fällkniven S1 door zijn grootte, zijn zeer scherpe lemmet met dito lemmetpunt, zijn breukvastheid, zijn standtijd, zijn zeer comfortabele en zeer slipvaste handgreep ook een zeer geschikt militair veld & back-up mes.

Dus ook echt een aanbeveling waard!  Ook de S1 komt zonder “veel tierelantijntjes”, maar die heeft dat wegens zijn zeer goede snijeigenschappen ook helemaal niet nodig!

TIP 1: Ik zou daarvoor echter wel een speciale adapter bijvoegen, waardoor de S1 MOLLE compatibel en dus geschikt voor een OPS vest wordt.

TIP 2: In China worden, zoals reeds verteld, de succesvolle messenmerken waaronder ook de Fällkniven’s gekopieerd en dan vaak via schijnwebshops op het internet als echt aangeprezen.  Koop dus deze fraaie Fällkniven messen alleen via de bekende dealers.

En voor de eerste eigenaar, die de Fällkniven S1 bij een Fällkniven dealer heeft gekocht (bonnetje goed bewaren), geeft FALLKNIVEN AB een garantie van tien jaar op het mes! Wie durft dat voorbeeld meer te volgen?  Dus kijk op de website van een betrouwbare dealer zoals Country Store te Epe voor de beschikbaarheid.                                                                                  

Voor meer informatie en andere fraaie modellen bekijk a.u.b. hun website, http://www.fallkniven.com 

 

MET DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:

Met dank aan de heer Peter Hjortberger  - Businessman of the Year in Boden City 2014 -   van Fällkniven AB voor de spontaniteit om direct mee te willen werken aan onze reviews, de verstrekte testexemplaren en de extra informatie tijdens de emailing. 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.