Maserin Nimrod

THE NEW STRONG BIG FOLDER OF MASERIN CUTLERY.
By: Henk (the Knife) Kraaijvanger.

Ik heb het meerdere en meerdere malen gezegd, de Italianen zijn erg goed in het ontwerpen en produceren van fraaie wapens in het algemeen en in vaststaande- en vouwmessen in het bijzonder. Hun designs, materiaalkeuzes, passingen en vakmanschappen zie je daarin echt terug. En ze zijn in het algemeen ook bijzonder aardig en mailen nagenoeg ook altijd terug. Kunnen veel andere buitenlandse messenfirma’s nog wat van leren.

Afleveringspakket

MASERIN KNIVES.
In 1960 stichtte “de man van het  eerste uur” Maserin Fervido in de typische “messenstad” Maniago de gelijknamige messenfabriek Maserin Knives. Hij begon met een typisch Italiaans mes, het bekende lange slanke springmes, de “Italian Stiletto” genaamd. Natuurlijk had ik destijds ook zo’n fraaie slanke Italiaanse springer, maar ooit is die verloren/ verdwenen geraakt. De slanke Italiaanse “Stilletto’s” echter werden overigens ook veelal voor de Amerikaanse markt geproduceerd en was destijds velen malen als “ jeugdbende wapen ” in Hollywood films en Amerikaanse kranten te zien. Dus die Amerikaanse Nozems deden dat stoere maar verkeerde messengedrag graag na. Dat beïnvloede de US politici zodanig, dat dit springmes daardoor door de Amerikaanse overheid in veel Staten veelal verboden zou worden. Vele andere landen zouden dat besluit jammer genoeg volgen, terwijl de kern van het misbruik ermee niet aangepakt werd en nog steeds niet wordt, namelijk de eigenaar van de misdadiger hand streng straffen. Dat lot zou overigens later ook het bekende Bali-Song vlindermes hier ten lande ondergaan. Ook maakte Maserin overigens ook “stoerder” uitziende functionele jagers springmessen met een meer praktijk geschikter bredere Clip/Bowie vormig lemmet en met extra gereedschappen.                                                                                                    

Ze hebben dus bij Maserin SNC meer dan een Halve Eeuw ervaring in het produceren van allerlei “soorten en maten” messen. En voor de historie van de al meer dan 55 jaar bestaande messenfirma Maserin zie a.u.b. daarvoor mijn oude Maserin review op: http://www.bushcraft.nl/maserin-hunting-survival-knife-986.

Had ik een tijdje geleden de zeer goede Maserin Tusk Fighter al getest en voor goed bevonden ( http://www.bushcraft.nl/maserin-tusk ), nu is het de beurt aan een van hun fraaie nieuwe folders “om met de billen bloot te gaan/ geheel getest te worden dus”. En nee, niet vanachter de computer worden de messen getest, maar echt in het veld. 

In de praktijk maar eens kijken of de prestaties van de splinternieuwe Nimrod 480/MV net zo goed zijn als zijn “Looks” beloven. En met MV achter zijn typenummer moet dat mes wel minimaal goed zijn. Ik weet nog dat destijds “de grote” Giacomo “Ago” Agostini met zijn zeer snelle en betrouwbare Italiaanse MV racemotor in wereldtitels grossierde. In mijn memories zie ik hem daarmee nog door de haakse bocht van de TT te Assen scheuren en daarbij hevig terug en opschakelend. Wat kwam uit de MV 4-tact motor toch een fraaie “muziek”. Zo is het eigenlijk ook met de lemmet “Walk en Talk” van de Maserin Nimrod. Later stapte Ago over op de jankende twee-tact Yamaha, volgens zeggen wegens het fraaie snelle motorblok. Of zouden de “Japs” toch meer biljetten van hogere waarde toegeschoven hebben?

He Henk, ben je echt al zo oud? Ja en nu een stuk levenswijzer dan vroeger.  En je weet het toch het gezegde, “Old Soldiers never die, they just go to hell to re-group”.

DE BESCHRIJVING VAN DE MASERIN NIMROD 480/MV.
De Nimrod folder is ontworpen door de Italiaan T. Rumici en het heeft een Mid-Lock vergrendelsysteem met een ” bij het openen en sluiten van het lemmet de reeds genoemde heerlijk in de oren klinkende “Walk and Talk. I’m in love with that sound!  Voor de verdere specificaties zie onder.

Uitzicht

HET LEMMET: Het droppuntvormig vlakgeslepen uitmuntend scherpe lemmet van de Nimrod is gemaakt van het Oostenrijkse Böhler M390 Microclean roestvaststaal, het heeft een functionele dun uitgeslepen snede en een fraaie “Stonewashed” afwerking. Voor de eenhandige rechtshandige als ook linkshandige openingswijze heeft het lemmet een 25 mm lange en 6 mm brede ovale duim openingsgleuf met daar boven een niet te agressieve geribbelde duimoplage/Jimping. Voor de lemmetlagering doen de Teflon lemmetplaatjes trouw hun dienst, maar ze moesten nog wel wat inlopen. Mijn voorkeur gaat echter wel uit naar slijtvastere en soepeler “te draaien” fosfor bronzen lemmetplaatjes en dat nog boven een open eendelig kogellager systeem, waar bij zware outdoor activiteiten zoals jagen en watersport er vocht en vuil in kan komen met alle gevolgen van dien.

HET BOHLER M390 MICROCLEAN RVS LEMMETSTAAL: Dit nu zeer populaire Oostenrijkse roestvaste staal is uitermate geschikt voor het vervaardigen van hoogwaardige lemmeten. Dit “fijnkorrelige” lemmetstaal heeft daarvoor de hoogste corrosievastheid, een erg hoge verslijtweerstand en is daarnaast uitstekend te polijsten. Naast ijzer bevat dit hoog gelegeerde staal een aantal prestaties verhogende chemische elementen. Voor de chemische samenstelling van dit hoogwaardige lemmetstaal zie de tabel onder.

Koolstof (C): 1,90 %

Silicium (Si): 0,70 %

Mangaan (Mn): 0,30 %

Chroom (Cr): 20,0 %

Molybdeen (Mn): 1,00 %

Vanadium (V): 4,00 %

Wolfram (W): 0,60 %

Koper( C): -----------------------

Hardheid: 58-62 HRC.

 

DE JUISTE WARMTEBEHANDELNG: Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders. Is het lemmet namelijk te laag gehard (te zacht) dan krijg je onder zware omstandigheden vaak last van een omgerolde of platte snede of verbogen lemmet (zogenaamde “Rolled Edge”), is hij te hoog gehard (te hard) dan breken er stukjes uit het lemmet (zogenaamde “Chippered Edge””) of breekt het gehele lemmet!

HET VERGRENDELSYSTEEM. Het geavanceerde Mid-Lock vergrendeling zorgt voor een solide en veilige vergrendeling van het geopende grote lemmet, tijdens het openen en sluiten van het lemmet hoor je de reeds genoemde en bekende “Walk en Talk”.

Dit roestvaststalen vergrendelsysteem bestaat uit het gecombineerde vergrendel / ontgrendelstuk, een stevige veerstang en rug het veer opsluitstuk/eindplaat (Spacer). Aan het eind van de lemmetrotatie wordt de korte lemmettang door de haak van het vergrendelstuk gepakt, gestopt en solide vergrendeld. Het ontgrendelstuk van het Mid-Lock vergrendelsysteem heeft voor een slipvaste grip en daardoor veiliger bediening slipvaste rillen/ Jimping. Het Mid-lock vergrendelsysteem is een iets veranderede versie van het Front-lock vergrendelsysteem dat overigens in de Jaren 70 van de Vorige Eeuw door de Amerikaanse messenmaker Harvey Mc. Burnette ontwikkeld en die door de befaamde Al Mar designer in zijn legendarische AL MAR vouwmessen gebruikt werden. Lucky you if you have one.

DE HANDGREEP: De gestructureerde vrij slanke handgreep van de Maserin Nimrod is uit het fraaie bosgroene Linnen Micarta (met jute) vervaardigd en heeft inpandig een ingelegde kort subframe met stalen busje (insert) voor de stevigheid van de lemmetlagering en het gehele vouwmes. Je kunt aan het bosgroene Linnen Micarta wel zien dat er jute in verwerkt zit. 

Lemmet en handgreep

Ik vind het oppervlak van de greep platen overigens wel als een perzikhuidje aanvoelen. Micarta is een nagenoeg onverwoestbaar ruimtevaart compositie materiaal van linnen (in dit geval dus jute) en kunsthars. Door zijn sterkte en nagenoeg ongevoeligheid voor vocht is dit materiaal uitermate geschikt als greep materiaal voor echte gebruiksmessen en door het licht gestraalde oppervlak is het ook wat handvriendelijker en slipvaster geworden. Dit Space-Age materiaal zorgt tevens onder natte, zilte omstandigheden dus voor een slipvaste stevige en solide grip. En door het vouwmes vaker te gebruiken, “slijt” het kunsthars wat en wordt de handgreep daardoor iets stroever, mooier en verkleurt het ook wat donkerder. De twee Linnen Micarta greep platen zitten met drie setjes kleine Torx-schroefjes op de metalen delen van het vergrendelsysteem en het rug afstand stuk /de rug-spacer geschroefd.

Op het eind van de handgreep en in de metalen het rug afstand stuk /de rug-spacer zit de bevestigingsschroef voor de bevestiging van de kleding klip geschroefd. Als extra heeft Maserin SNC er ook een verwisselbare ruitentikker / glasbreker met een demontage / montagesleutel bij gedaan. Hoe peppie is dat? Om verlies van dit fraaie vouwmes te voorkomen heeft de handgreep een oog voor een vangkoord & snel trek koordje (mijn aanbeveling een snel trekkoordje wegens de zeer goede klemwerking van de kledingklip).

DE KLEDINGKLIP EN GLASBREKER: De verwisselbare en omzetbare roestvaststalen kledingklip kan alleen op de achterzijde van de handgreep gemonteerd worden, waardoor de lemmetpunt van het gesloten lemmet dus altijd omhoog wijst. De Nimrod kwam dus af fabriek met de lemmetpunt omhoog en dat blijft ook zo. Wel kan de kledingklip van rechts naar links gemonteerd worden, waardoor het vouwmes dankzij deze bevestigings-wijze in combinatie met het 25 mm lange en 6 mm brede ovale duimopening sleuf en het Mid-lock vergrendelsysteem een echt vouwmes voor zowel de rechtshandige als ook linkshandige gebruikers is. De klemactie van de diep dragende kledingklip is zeer strak (***half) waardoor hij niet snel uit je broekzak valt, maar de keerzijde van de medaille is dat hij daardoor en wegens zijn gladde uiterlijk bij het diep dragen, zonder extra trekkoordje wat lastiger te pakken is.

Kleding klip

DE SPECIFICATIES VAN DE MASERIN NIMROD 480/MV:

VORM LEMMET PUNT: 

Droppoint.

LEMMTSNEDE:

Vlakgeslepen met kleine secundaire snede.

LEMMETSTAAL: 

BOHLER M390 MICROCLEAN RVS.

LEMMETHARDHEID:

60 HRC.

LEMMETLENGTE:   

9,5 cm.

LEMMETBREEDTE: 

32 mm.

LEMMETDIKTE:

3,20 mm.

AFWERKING LEMMET:

“Stonewashed” grijs.

OPENINGSWIJZE LEMMET: 

D.m.v. een 25 mm lange en 6 mm brede ovale duim opening sleuf in het lemmet.

VERGRENDELSYSTEEM:

Mid-lock.

MATERIAAL LEMMET LAGERPLAATJES:

Teflon.

MATERIAAL KORTE LINERS:

Roestvaststaal.

MATERIAAL HANDGREEP:   

Bosgroen Linnen -Micarta (Jute) gestraald.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:   

10 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

32 mm.

-DIKTE HANDGREEP:               

-DITO MET KLEDINGCLIP:

12 mm.

17 mm.

TOTALE LENGTE MES (UITGEKLAPT):         

22,3 cm.

TOTALE LENGTE MES (GESLOTEN):               

13,3 met normale platte kledingklipschroef.

DRAAGGEWICHT MES:

122 gram.

MATERIAAL:

Roestvaststaal.

BIJZONDERHEDEN POCKETCLIP:

Achterkant op links/rechtse posities te plaatsen, met de lemmetpunt omhoog.

HERKOMST LEMMETSTAAL:

Oostenrijk.

PRODUCTIELAND MES:  

Italië.            

ADVIESPRIJS:

Circa 175 Euro.

 

DE BEGINSITUATIE:
De Maserin Nimrod werd compleet met een extra puntige glasbreker/kledingklip schroef, een kledingklip demontage /montagesleutel en de nodige paperassen( gebruiksaanwijzing Mid-lock vergrendelsysteem, garantiecertificaat en productbeschrijving) in een fraai kartonnen Maserin doosje geleverd. Af fabriek was echter de platte kledingklip schroef gemonteerd. Hieronder de eerste feiten/indruk van de Nimrod 480/MV.

+ Afwerking Fit & Finish: uitmuntend goed (****half).
+ De initiële/ begin lemmetscherpte af fabriek was uitmuntend goed (****half). De onderarmharen vielen tijdens de scherptetest bij bosjes op het lemmet. En ik tikte per ongeluk even met het lemmet tegen mijn vinger tijdens het opvangen van mijn omgevallen fototoestel en moest direct een flinke pleister plakken, zo scherp was het lemmet.
+ De sterkte van het Mid-lock vergrendelsysteem tijdens de Spine-Whack vergrendeltest was uitmuntend goed / **** half.
+ De lemmet centrering van het gesloten lemmet was zeer goed (****).
+ De lemmetspeling van het vergrendelde lemmet van boven naar onderen was nihil, dus uitmuntend goed (****half).
+ De lemmetspeling van het vergrendelde lemmet van links naar rechts was miniem, dus goed tot zeer goed (***half).
+ Het openen van het lemmet ging door zijn gebruikte Teflon lemmetplaatjes goed tot zeer soepel (***half), maar moet nog wat inlopen. Maar met alle respect, ik pleit echter wel voor fosforbronzen exemplaren. Maar ook de onder veerdruk staand haak van het vergrendelstuk van het Mid-lock vergrendelsysteem dat op de ronde lemmetangel rust, zorgt natuurlijk ook voor wat “wrijving en stroefheid” bij het openen van het lemmet.
+ De “als een perzikhuidje aanvoelende” handgreep was ondanks zijn slanke vorm uitmuntend comfortabel (****half) en slipvast en dat in alle greep variaties.
+ Een zeer goede (****) klemwerking van de roestvaststalen, diep te dragen kledingklip.

DE VELD EN THUISTESTEN:                                                                                                          

VOORWAARDEN: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.   

LANGDURIG TESTEN EN DAARBIJ GEEN GESJOEMEL:
Om zeker van de gebruiksgeschiktheid te  zijn, dien je de messen mijns inziens vele dagen achtereen lang en ook zwaar te testen. En natuurlijk ga ik het lemmet niet zoals sommige testers (u en ik weten wel wie dat zijn) op YouTube en elders voorafgaande aan hun snijtesten namelijk wel doen door de fabriekssnede “dunner, scherper of in een andere hoek te slijpen/pimpen” waardoor de testresultaten veel gunstiger zullen uitvallen. Want dat is mijn inziens hetzelfde als bijvoorbeeld bij een Ford autotest in een kleine maar snelle Ford Fiesta ST een “dikke” flink opgepepte Ford Cosworth motor monteren, de prestaties en het rijgedrag zijn daardoor hoger en ook compleet anders geworden. En ik blijf bij deze statement ” Hij die zijn verstand gebruikt, mag ook op het scheidsrechter fluitje blazen”. 

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Italiaanse firma Maserin de fraaie Nimrod aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de firma Maserin, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van de hoofdsponsor geen stalorders.

DAG 1.  

DE KARTONSNIJTEST: De Maserin Nimrod is dankzij de scherpe hoek van de secundaire snede en het gebruikte High-End lemmetstaal uitmuntend goed scherp (****half).

Door dit gegeven was het doorsnijden van allerlei stukken karton van allerlei maten een “fluitje van een cent/ uitmuntend goed (****half). Het lemmet sneed of beter vloog dus als een ”razende Roeland” door het karton.

Maserin Nimrod kartonsnijtest

IN HET BOS/VELD:

TAKKEN EN TAKJES HAKKEN: Dankzij het uitmuntend scherpe lemmet, de uitmuntend stevige vergrendeling en de comfortabele handgreep lukte het hakken van die takken en takjes zeer goed (****).

HOUT SNIJDEN: Zoals reeds gezegd is de Maserin Nimrod uitmuntend goed scherp en sneed het harde hout van benodigde takken zeer goed door. Daarna was het aanpunten van die stukken droog hout aan de beurt om basha haringen te maken. Dat lukte zeer goed (****).

Houtbewerken

BATONNEREN: Maar waarom moet je met een mes eigenlijk kunnen batonneren?  Daarvoor gebruik je toch een goede kampbijl? Ja, dat klopt, maar die moet je dan wel bij je hebben! Als je onder zeer natte survivalomstandigheden bij een noodgedwongen overnachting zonder handbijl, naast takken voor een bivak ook droog aanmaaktondel of houtjes voor een levensreddend, extra motiverend kookvuur nodig hebt, vind je meestal alleen natte takjes en takken. En met die natte takjes en takken kun je geen vuur maken. Om nu toch droog brandbaar materiaal van die takken te kunnen gebruiken, zoek je afgevallen takken of hak je de lange takken van de boom af en door het zogenaamde “ 360 graden batonneren” dus kort je deze lange stukken met het mes dat je bij je hebt eerst in. Dan zet je zo’n gekort deel rechtop en splijt (batonneer) je deze met het lemmet in vier partjes. Nu kun je van de droge kern (van een natte tak) een Fire-stick maken en die voor het vuur ontsteken en aanmaken gebruiken. Dus vindt ik dat elk mes dat batonneren moet aankunnen!                                                                                                                                                   

Vandaag ging ik dus met de Maserin Nimrod licht batonneren, want voor tondel / vuurstokken heb je geen dikke takken nodig. Dit batonneren ging zoals verwacht zeer goed (****), waarbij zowel de vergrendeling als ook de snede zeer goed bleven, Lucky me!

Licht houthakwerk

PRECISIE/ FIJN SNIJDEN: Het snijden van de vuurstokken daarna was eigenlijk een “appeltje/eitje “ (ging dus zeer gemakkelijk) en zeer goed (****). De daaropvolgende test was de oploskoffie roertest die zeer goed volbracht werd. De tester was tevreden met de koffiesmaak en werd het lemmet drooggewreven en daarna het vouwmes in mijn broekzak gestopt met de strakke kledingklip om de dunne stof. Als de kledingklip niet zo’n strakke actie gehad had bezeten, had ik het vouwmes wel in een foedraal gedragen. Zoals gezegd heb ik een trekkoordje door het oog van de handgreep gedaan, waardoor het vouwmes beter uit de broekzak te trekken is.

Vuurstokken snijden

DAG 2. 
Alvorens op pad te gaan heb ik eerst de normale platte kledingklip bevestigingsschroef verwisseld voor de extra bijgeleverde puntige ruitenbreker annex kledingklip bevestigingsschroef. Be prepared and just in case that I needed it badly. Op een al heet wordende zomerdag vroeg op pad en op weg naar mijn hogere testarea op de fraaie zanderige heuvel van de Boudewijn Groeve. Normaal blaast daar altijd wel een fris windje rond.  edoch vandaan niet dus.

En het was er voor het eerst echt windstil daar en kon ik mijn T-shirt rustig uittrekken. Nou ja, rustig, want jammer genoeg hadden de uitgehongerde muggen wel trek in mij. En ook hadden enkele bezoekers voor mij “ongewoon gewoon” hun lege plastic PET flessen daar laten slingeren, die ik maar aan het eind van de testen in mijn rugzak meegenomen heb.  Elke dag een goede daad is het moraal.

Aan het werk in de zon

BATONNEREN: Ik begon de veldtesten met de Maserin Nimrod met de in stukken doorgebroken droge takken van ca. drie cm dikte om die te batonneren en van de partjes vuurstokken te kunnen maken. Het infame batonneren ging weer zeer goed (****) en ook snel. Prima zo Maserin!

FIJNE SNIJACTIVITEITEN: Hierna moest ik een aantal fijn gesneden vuurstokken maken wat ook zeer goed (****) lukte. Na afloop waren er geen beschadigingen / deformaties aan de snede te bekennen, waaruit wel blijkt dat de elasticiteit en hardheid, de standtijd = tijdsduur scherp blijven en de elasticiteit van het Bohler M390 Microclean roestvaststaal uitmuntend goed (****half) is.  

Ook het Mid-lock vergrendel-systeem was nog uitmuntend OK (****half). Na afloop van de gedane veldtesten op het harde droge hout was het lemmet nog uitmuntend scherp (****half). Dus kon het lemmet van de Nimrod het standaard testpapiertje nog uitmuntend goed (****half) doorsnijden. Daarna werd het lemmet als beloning even met olijfolie schoongewreven. 

touw in stukken snijden

DAG 3.
Op een snikhete maar drukke zaterdag nog wat openstaande thuisproeven gedaan zoals de touwsnijtest en de corrosie/zoutwatertest (daar wordt je niet moe van, het water doet namelijk zijn werk wel).

Een lekker bad verdiend na al het werk

TOUWSNIJTEST: De touwsnijtest deed ik op verschillende soorten touw en twee soorten oud bergklimtouw, waarbij het lemmet steeds kleine stukjes moest doorsnijden (die in de rij liggend met wat fantasie wel op de nu lastige processierupsen leken). Het snijden ging met het correct geslepen uitmuntend scherpe lemmet zeer goed (****). Na afloop kon het lemmet nog uitmuntend goed (****half) het testpapiertje doorsnijden, waaruit blijkt dat de slijtvastheid van het Bohler M390 Microclean roestvaststaal en daar bijhorende standtijd uitmuntend goed is (****half).

CORROSIETEST: Hierna mocht het wat warme lemmet “pootje baden” in het koude zeewater van het mooie Zeeuwse Zoutelande, dit om de corrosievastheid te testen. Natuurlijk was het mes niet geheel onder gedompeld, anders kan ik het mogelijk verschil tussen de grensvlakken van het lemmet niet zien. Hierbij als tip ook de veel bekeken en aangehoorde muziekclip op  www.youtube.com/watch?v=N0OLEgc-Glk. Het zorgvuldig uitgekozen High-end lemmetstaal gaf geen kik, het bleef door het agressieve zoute water onaangeroerd (****). En zo hoort het mijns inziens ook. Er zijn in deze moderne tijd namelijk al genoeg zaken om je zorgen over te maken, zoals bijvoorbeeld het Nederlandse politieke beleid om over onze burgerruggen heen de multinationals belastingtechnisch flink te matsen!

En wat dacht je van “het bankroet aan actie” van de Europese Commissie om de samenwerkende NGA’s & mensensmokkelaarsbenden en ook hun boten eens flink aan te pakken. Dat heb ik enkele jaren geleden al gezegd, maar ja regeren is echt vooruitzien.

Pauzeren

DAG 4.
Weer op pad nu op een erg warme middag gepakt en gezakt het militaire oefenterrein in. Veel mulle zanderige paden, veel bomen met bijhorende boomwortels  (is meestal in een bos) en wat zandheuveltjes, dat alles is perfect om de Altberg MOD boots uit te proberen.  En geloof me maar op mijn woord dat ze daarbij fijn liepen. Op een zanderige heuveltop met veel omgezaagde boomstammen aan de rand heb ik lekker in de zon gepauzeerd en koffie gedronken. Daarna moest de Maserin Nimrod licht hakken en ook zwaar snijden. Het licht hakken van dunne takken en onderzijde tak ging met het grote nog uitmuntend scherpe mes zeer goed (****). Daarna moesten voor het maken van onder andere een wantelstok en wat Basha haringen zwaar gesneden worden, wat ook weer zeer goed (****) lukte. Alle snijklusjes met het uitmuntend scherpe lemmet uit het roestvaste Bohler M390 Microclean lemmetstaal zijn eigenlijk “een fluitje van een cent”/ gaat erg gemakkelijk dus. Jammer genoeg voor mij was het uitmuntend scherpe lemmet erg kleverig van de hars residuen geworden en moest het dus wat gereinigd worden, voordat deze ingeklapt werd. Want anders komt die hars troep bij het inklappen van het lemmet in de handgreep terecht met alle gevolgen van dien. En dat residu kan dan ook de veiligheid van de vergrendeling sterk verminderen. Dus schoonmaken die “bende”.

Let op: Dat schoonmaken van het lemmet is niet geheel zonder risico, je snijd je daarbij vrij gemakkelijk in je vingers. Als je in het veld geen EHBO setje bij je hebt (hoe dom), begin er dan niet aan! Ik gebruikte daarbij een WC papiertje welke ik met heet water uit de isoleerkan nat gemaakt had en wreef daar het lemmet mee schoon. Het warme water loste het meeste van het hars op en ik wreef hem daarna droog (wel met mijn EHBO kitje nabij).

Hierna weer op pad en via een bijna uitgedroogde soms modderige grenssloot naar grenspaal 251, even de BE /NL grens overwippend waardoor ik plotsklaps volgens de reclamespotjes van K.Wiebus een Wereldreiziger geworden was. Daarna liep ik via lange bospaden met wortelvorming, stoffige bospaden met mul zand en via een zig/zag route weer op huis aan. Het was echt warm, droog, stoffig en dorstig, maar wel een heerlijke Hike.                            Beste maatjes                                                                                                                                            

Thuis heb ik het lemmet als ook het gehele mes schoongemaakt en moest het lemmet weer de snijtest op mijn testpapiertje doen. Deze werd zoals verwacht weer uitmuntend goed (****half) volbracht. Ik heb na al die dagenlange gedane batonneer, hak en snij klusjes eens gekeken hoe de centrering van het gesloten lemmet nu was en deze stond nog nagenoeg in het midden van zijn bergplaats in de handgreep. De stevigheid is dankzij het roestvaststalen subframe (RVS inserts) en de gebruikte lemmetplaatjes gemiddeld dus zeer goed (****).

DAG 5.
Op een snikhete dag werd de Maserin Nimrod in en rondom huis voor diverse snijklusjes ingezet en ook moest het diverse stukken fruit in schijfjes snijden. Dat alles ging met het nog uitmuntend scherpe lemmet uitmuntend goed (****). Daarbij moest ik echter wel oppassen dat mijn duim erachter uit de snijweg van die zeer scherpe snede bleef.

Eten bereiden

Dit wegens het plotseling door het fruit “schieten” van het lemmet. Dankzij het hoge Chroomgehalte van 20% in het gebruikte lemmetstaal bleef het lemmetoppervlak onaantastbaar tegen die fruitzuren. Voor een EDC vouwmes zeer prima!

DAG 6.
Op een wat minder warme ochtend met de Maserin Nimrod het veld in om licht te hakken en deze doorgehakte takken aan te punten en verder te verspanen. Door het zeer scherpe lemmet en de solide vergrendeling lukte dit alles weer zeer goed (****).

Dankzij al die veldtesten weet ik nu genoeg over de Maserin Nimrod en sluit derhalve de  veldtesten af en maak tevens de balans & score op.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST MASERIN NIMROD.

AFWERKING FIT & FINISH:

Uitmuntend goed / **** half.

WOW GEHALTE:

Uitmuntend goed / **** half.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Uitmuntend goed / **** half.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Uitmuntend goed / ****half.

JUISTE LEMMET GEOMETRIE SNEDE:

Uitmuntend goed / ****half.

STANDTIJD:

Uitmuntend goed / ****half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed / ****half.

GEMIDDELDE SNIJVERMOGEN TIJDENS DE VELDTESTEN:

Zeer goed / ****.

CORROSIE/ ROESTVASTHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

BEDIENGEMAK VERGRENDELSYSTEEM:

Zeer goed / ****.

SLIJPGEMAK:

N.V.T.

STERKTE VERGRENDELSYSTEEM TIJDENS DE SPINE-WACK VERGRENDELTEST:

Uitmuntend goed / **** half.

CENTRERING GESLOTEN LEMMET:

Zeer goed / ****.

COMFORT & SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Uitmuntend goed / ****half.

BEVESTIGING HANDGREEP/GREEP PLATEN:

Zeer goed / ****.

HANTEERBAARHEID VOUWMES:

Uitmuntend goed / ****half.

STEVIGHEID GEELE VOUWMES:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE TEST OORDEEL MASERIN NIMROD: Uitmuntend goed / Near Excellent / ****half.

 

                                                            Zeker aan te bevelen

                                                DUS EEN DIKKE AANBEVELING WAARD.

 

RESUMÉ: Buiten de veldtesten werd het vouwmes ook in & rondom het huis als EDC mes ingezet. Over de Maserin Nimrod kan ik kort zijn, het is een excellent fraai designed vouwmes, met een uitmuntend goed en scherp lemmet, een uitmuntend betrouwbaar vergrendelsysteem en fraaie uitmuntend comfortabele slipvaste handgreep met een stevige kledingklip. Ook het afleveringspakket was erg fraai en compleet.

TIP: Bevestig af fabriek een fraai snel trekkoordje met een fraaie metalen eind-bead en lever er ook een fraai foedraal bij.

DANKBETUIGING: 
Met dank aan Mrs. and Mr. Maserin voor de ondersteuning en het beschikbaar stellen van het testmodel bij het tot stand komen van deze nieuwe Maserin review.                                        Grazie per averci permesso questa recensione.

De volgende Maserin review zou ik graag houden over echt militaire messen zoals bijvoorbeeld de originele fraaie Aeronautica Militare van de Italiaanse Luchtmacht.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.