Maserin Hunting/Survival Knife 986

MASERIN KNIVES SHARP STEEL FROM MANIAGO.  By Henk Kraaijvanger

 

In 1934 werd de oprichter Maserin van de latere gelijknamige messenfirma geboren. Die tijdperiode was geen “goeie oude tijd” in het politiek en sociaal verdeelde en voor de meesten erg arme Italië. Dus begon Maserin al op 14- jarige leeftijd fulltime in een fabriek van messen, scharen en diverse landbouwartikelen te werken. En dat gedurende zes lange werkdagen in de week, waarbij hij alleen de zondag “vrij” was. Maar op die “rustdag” werkte hij zoals destijds gebruikelijk mee op het land van zijn ouders.  Hij kwam zijn dienstperiode in die donkere Italiaanse en Wereldgeschiedenis gelukkig goed door en hij ging daarna wederom in de messen en staalindustrie werken. Want daar lag toch zijn hart en zag hij daar zijn toekomst in. Over “bloed, zweet en tranen” en visie gesproken.

DE START VAN MASERIN KNIVES.

Maar in 1960 stichtte Maserin in de typische “messenstad” Maniago de gelijknamige messenfabriek Maserin Knives. Hij begon met een typisch Italiaans mes, het bekende lange slanke springmes, de “Stiletto” genaamd.  Deze “Stilletto” werd ook veelal voor de Amerikaanse markt geproduceerd en was destijds velen malen als “ jeugdbende wapen ” in Hollywood films en Amerikaanse kranten te zien, totdat dit mes daardoor door de Amerikaanse Overheid verboden zou worden (alleen Overheidsdiensten mochten en mogen deze “automatische springmessen” nog legaal gebruiken).  Door het ambachtelijke smeden en ook de machinale afwerking, stegen zijn Maserin producten boven de massa uit, daardoor kon Fervido Maserin zijn messenonderneming verder uitbreiden. Maar hij snapte toen al dat naast hard werken ook de samenwerking de sleutel tot succes is, daarom stapte hij met zijn familiebedrijf in een soort van Coöperatieve messenonderneming. Met moderne technieken zoals lasers en CNC machines kon Maserin zijn kwaliteit wederom verhogen en productaanbod wederom verbeteren. Hij zou zelfs verhuizen naar een volledig nieuwe moderne messenfabriek en dus kwamen er weer diverse fraaie nieuwe modellen bij.

DE HUIDIGE MASERIN PRODUCTIE.

Door meer dan 54 jaar hard werken, een lange ervaring in het messen maken, het gebruik van unieke nieuwe materialen, de toepassing van nieuwe technologieën, een oog voor kwaliteit & de controle hierop, de visie om samen te werken en de speciale aandacht voor de ontwerpen is het Italiaanse merk Maserin heden ten dage een synoniem voor gegarandeerde kwaliteit en efficiency.                                                                                                                                 

Door “de lat steeds hoger te leggen” en steeds te willen verbeteren & innoveren, zijn er bij Maserin diverse messenlijnen van goede kwaliteit gerealiseerd. Maserin biedt een breed scala aan snijgereedschappen van de hoogste kwaliteit met dito geweldige prestaties.                                                                                                        

 

De huidige Maserin collectie bestaat uit: keukenmessen; hobbymessen; sportmessen; jachtmessen; militaire messen; reddingmessen; outdoor messen; speciale collectie messen en bijhorende accessoires. Zij leveren zelfs diverse speciale messen aan de Italiaanse overheid zoals Luchtmacht en politie.

HET NIEUWE MASERIN HUNTING SURVIVAL KNIFE 986 / MC.

De Maserin Hunting Survival Knife 986 / MC werd door de designer Max Bachilega als veelzijdig jachtmes ontworpen. 
Max Bachilega

DE BESCHRIJVING.

MES:

Het bijzondere aan dit vaststaande hunting survivalmes is zijn uitgespaarde doorgaande lemmettang en de gemakkelijk demonteerbare en aan de binnenzijde uitgeholde “zwarte” Micarta greepplaten waardoor er een bergplaats voor kleine specifieke survival items gecreëerd is.  Deze survival items dient u wel zelf aan te schaffen. Denk daarbij aan watervaste lucifers, waterzuiveringspilletjes, medicijnen, een knoopkompasje enzovoort.  Natuurlijk gaat dat niet allemaal in die ruimte, dus u zult een eigen keuze moeten maken. Door deze uitgespaarde lemmettang is het vaststaande mes ook wat lichter van gewicht geworden.   

Het “eigenzinnig” gevormde lemmet met de Droppoint vormige lemmetpunt heeft naast een fijne “stonewash” een verhoogde schijnscherpte en meerdere slipvaste duimrillen (Jimping) op de lemmetrug. Hierdoor is het lemmet bij fijne delicate snijklusjes en ook onder natte omstandigheden goed te sturen.                                                                                                                                               

HANDGREEP:

Zowel het begin van de lange ergonomisch gevormde handgreep als ook het lemmet heeft een diepe vingeruitsparing (choil).  Die van het lemmet kun je naast het korter kunnen vastpakken van het mes voor de al genoemde fijne delicate snijtaken, ook gebruiken voor het ontsteken van vuur met een firestarter.

Holding the Maserin

De ergonomisch gevormde Micarta handgreep heeft geen drukpunten, de zogenaamde “hot spots” en de reeds genoemde holle ruimte ( lengte 6 cm bij een breedte van 1 cm) die te “bereiken” is door de twee grote speciale roestvaststalen greepschroeven met een klein muntje (Euro cent) of een RVS ringetje los te draaien en een van de “zwarte” Micarta greepplaten op te tillen en te verwijderen. Er zijn ook nog twee extra kleine ruimtes, ontstaan door de vorm van de lemmettang. Om na gebruik de bergplaats te sluiten, geschiedt alles in omgekeerde volgorde.

Opmerking:
deze bergplaats is niet waterdicht, dus de op te bergen items moeten weer en watervast zijn. Tevens bezit deze handgreep een oog voor een polsriem, die echter niet bijgevoegd was.

Maserin gedemonteerd

SCHEDE:

De fraaie zwarte nylon schede komt bij de eveneens Italiaanse firma RADAR vandaan, deze is gespecialiseerd in Police Duty Gear zoals kwaliteitsfoedralen, schedes en holsters enzovoort (http://www.radar1957.com).  Maar ik heb dit type Maserin mes ook in fraaie bruine lederen schede gezien.

De bijgevoegde schede is uit ballistisch nylon vervaardigd en heeft een kunstlederen binnen schede met dito zekeringsriempje met drukknop (met RADAR embleem).  Het mes past rechts dragend met de snede naar achteren wijzend, op de millimeter nauwkeurig hierin, dit wegens de vorm van de schedemond en greepplaten.

Maar het mes kan ook andersom weggestoken worden, waarbij de greepplaten niet geheel in de schedemond aansluiten, maar dankzij het ietwat verende kunstlederen zekeringsriempje kan het weggestoken mes toch goed gezekerd worden.

De voorzijde van de schede heeft twee PALS voor bevestiging van een klein nylon tasje (tip voor Maserin) en een drain-eye/oog voor beenriem. De achterzijde heeft een klinknagel voor het kunstlederen zekeringsriempje en het labeltje met RADAR embleem. De schede van dit jagers survivalmes kan alleen aan (tot ca. 6 cm) brede riemen, koppels of heupriemen van rugzakken gedragen worden.

 

DE SPECIFICATIES.

Specificaties

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).

Het mes kwam meer dan scheermesscherp binnen en dat moest uiteraard weer op een stukje onderarm gecontroleerd worden. En meer dan scheermesscherp was het lemmet wel (++++). Na even het lemmet schoongemaakt te hebben werd het mes in de keuken ingezet voor het snijden van diverse uien voor de spaghetti. Meer Italiaans kan eigenlijk haast niet.

Keuken activiteiten

Daarna op de eerste winterdag het bos bij Fort de Roovere op de Brabantse Wal in om het fraaie mes aan diverse snijproeven te onderwerpen. http://www.vvvbrabantsewal.nl/brabantse-wal/westbrabantsewaterlinie/fortderoovere

Om veiligheidsredenen werd er eerst een zwarte polsriem door het oog in de handgreep toegevoegd. Er werd met het scherpe vaststaande mes wat “papier bast” van een omgewaaide berkenboom gesneden. Dankzij het scheermesscherpe lemmet lukte dit zeer goed (++++).  Het aanpunten van diverse stokken voor diverse gebruiksvoorwerpen, waaronder een erg harde uitgedroogde tak voor een speer ging ook goed (+++).

Berkenbast snijden      

Houtsnijwerkzaamheden

Hierna volgde thuis de zoutwatertest, die door het lemmet uit het Oostenrijkse roestvaste staal zeer goed (++++) volbracht werd. Eigenlijk had ik van een lemmetstaal met 17,3 % Chroom en een gladde afwerking ook niet anders verwacht.

Ook de kartonsnijtest werd thuis gehouden, waarbij het lemmet zijn snijkwaliteiten op een aantal kartonnen dozen moest bewijzen. Ruim vier kartonnen dozen werden kort en klein gesneden, wat ondanks de conventionele snede zeer goed lukte (++++). Wel is het daarbij aanwezige plakband een vervelend item om daarna van het lemmet te verwijderen.

Karton snijtest

Hierna op een echt donkere dag voor Kerst maar weer het bos in om te hakken, te snijden en te batonneren. Wegens het korte lemmet is dit mes geen echte hakker, maar het mes (en zijn bediener) klaarden de klus bij een circa 5 cm dikke uitgedroogde harde tak redelijk goed (+++/-). Dit natuurlijk wel dankzij het scherpe lemmet en de extra aangebrachte polsriem.  En dankzij de erg comfortabele handgreep zonder “ Hot Spots” kreeg de tester geen blaren, want voor het doorhakken van die harde tak moest er wel gewerkt worden.   

Hak test                                                    

Nu verder naar mijn favoriete testarea met “bankje” en was het voor dit “gewoontedier”  koffietijd uit mijn groene vriend, want de ober was weer traag of gewoon de weg kwijt. Hierna volgde ook nog een rondje batonneren voor wat aanmaakhoutjes. Dit batonneren verliep ook goed (+++), waarbij er niets van de handgreep losrammelde af zelfs brak.                                                                                                                                   

Ook diverse snijklusjes gingen het lemmet wederom goed (+++) af. Tijdens deze werkzaamheden werd mijn fototoestel door een plotselinge regenbui nat dus was het tijd om ermee “te nokken”. Dus opruimen maar en op de mountainbike terug naar huis.

Ook moest het lemmet daar zijn scherpte bewijzen op diverse touwen en koorden, die allen zeer goed (++++) doorgesneden werden.

Als laatste (dat dacht je dan maar) van deze testen en na reiniging van het lemmet ging het mes de kerstrollade te lijf, wat ook zeer goed (++++) lukte.

Maar op een mooie echte winterdag met veel zon, sneeuw en vorst weer het bos in. Enkele simpele snijklusjes uitvoeren en wat winterse foto’s maken dan maar. Ook even proberen of het mes met een Issue lederen handschoen aan goed te “sturen” was. En dat ging goed (+++).

Na afloop werd de scherpte van het lemmet op een testpapiertje getest waaruit bleek dat het geen slijpsessie nodig had. De standtijd (tijdsduur scherp blijven) van het gebruikte lemmetstaal in combinatie met de harding is zeer goed (++++).

PERSOONLIJK TESTOORDEEL : DE MASERIN 986 MC scoorde zeer goed (++++). 

RESUME.

De Maserin 986 / MC is door zijn zeer scherpe lemmet met een goede standtijd en diepliggende Jimping en zijn ergonomisch gevormde “holle” handgreep een perfect & zeer goed jachtmes met echte survival kwaliteiten. Een mes zonder verdere “tierelantijntjes”, maar dat heeft dit mes ook helemaal niet nodig!   Wel zou ik een extra setje met greepschroeven toevoegen.

Ook heb ik het vermoeden dat Maserin dit type mes ook voor een andere naamsbekende messenfabriek produceert. 

Zie voor verdere informatie en ook de andere fraaie Maserin messen, hun website.    

 

DANKBETUIGING.

Met dank aan de heer en mevrouw Maserin voor het beschikbaar stellen van het testmodel en de bereidheid tot medewerking aan deze review.

Grazie Mr. & Mrs. Maserin per averci permesso questa recensione.

 

Henk Kraaijvanger tijdens het testen

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.