Maserin Tusk

DE MASERIN TUSK 988/G10V, THE WARRIOR’S EDGE. 
By: Henk Kraaijvanger.

Na al die survival, prepper en bushcraft messen reviews weer eens een test van een echte tactisch mes met allure. Dat de Italianen in het algemeen naast allerlei industriële machines, mode, motoren, auto’s ook nog goede wapens en goede blanke wapens & messen in het bijzonder kunnen vervaardigen is mij en vele anderen allang genoegzaam bekend.                                           

Denk daarbij maar eens aan de legendarische Romeinse werpspeer de Pilum, het bijhorende effectieve Romeinse kortzwaard Gladius en als back-up de Pugio dolk. Mede dankzij deze wapens zijn destijds vele veldslagen gewonnen en grote gebieden en werelddelen op de vijanden veroverd. En waarvan de Maserin Tusk die functionele kwaliteit in zijn Roots heeft zitten.                                                                                                                                       

En dat de show en muziekprofessionals van “Overseas” ook van delen van die al Eeuwenoude fraaie Italiaanse legendarische “functionele kleding & uitrusting” gebruiken,  ziet en hoort u op dit Fleetwood Mac YouTube filmpje met dezelfde klinkende titel als het Maserin testmes, namelijk de fraaie Tusk. Zie en luister a.u.b. naar mijn jeugdsentiment. https://www.youtube.com/watch?v=InjF8xj93LU&index=1&list=RDInjF8xj93LUEn om daar bij hun tekst aan te sluiten  “Just tell me that you want me”! TUSK, TUSK….

DE HISTORIE VAN MASERIN: Voor de liefhebbers hieronder de geschiedenis van de bekende Italiaanse Maserin messenfabriek. Zie daarvoor a.u.b. mijn oude review op: http://www.bushcraft.nl/maserin-hunting-survival-knife-986.                                                                     

DE HUIDIGE MASERIN COLLECTIE: De huidige Maserin collectie bestaat uit: keukenmessen; hobbymessen; sportmessen; jachtmessen; militaire messen; reddingmessen; outdoor messen; speciale collectie messen en de bijhorende accessoires. Zij leveren daar vanuit Maniago zelfs diverse speciale messen aan de Italiaanse overheid zoals de krijgsmacht en de politie. En die “Die Hards” eisen en verdienen ook die kwaliteit van hun benodigde messen en Gear!

Out of the Box

DE MILITAIRE MASERIN TUSK 988 / G10V.
De Maserin Tusk 988 /G10 komt uit de “Tactical and Special Edition Knives” collectie en is inderdaad een fraaie “Warriors Edge”. Zelf vindt ik de Tusk 988 “een wolf in schaapskleren”. In die militaire “Tactical and Special Edition Knives” collectie zitten zeer bruikbare functionele vaststaande als ook vouwmessen met nuttige extra’s. Want vergeet niet dat in remote oorlogsgebied zoals bijvoorbeeld Afghanistan, de Italiaanse (en eigenlijk elke) militair behoefte heeft aan een goed en beschikbaar en onmiddellijk inzetbaar “scherp blank wapen” om in een noodgeval zijn buddy’s en zijn eigen “lijf en leden” te beschermen. Want je munitie kan opraken, je wapen kan storingen vertonen, maar een goed en scherp mes laat je nooit in de steek!                                                                                               

De fraaie Maserin Tusk is overigens ontworpen door de van oorsprong Russische en nu in Italië woonachtige schrijver, kunstenaar, designer en messen verzamelaar Nicolai Lilin. Ik vind zelf wel dat de Maserin Tusk wat fraaie Oriëntaalse re-curve lijnen in zijn re-curve lemmet heeft zitten. 

Ik begrijp dat de meeste Italianen en ondergetekende zelf wel van die “curves” houden gezien, de populariteit destijds van Anita Ekberg in de Fellini film “ La Dolce Vita. Maar die curves in dat Tusk lemmet kunnen zowel in een “Mano & Mano situatie” als ook bij werkzaamheden in het veld hun diensten bewijzen.

Uiterlijk aanzien Maserin Tusk

HET LEMMET:
Het functionele militaire vaststaande mes heeft een roestvaststalen vlak en conventioneel geslepen (Plain) vormig lemmet met fraaie glooiende re-curve lijnen (net als Anita Ekberg destijds bezat), een stevige omhoog wijzende  lemmetpunt “Trailling Point” ; een golvende sierlijke schijnscherpte (False Edge); een agressief gerilde duimrust (Jimping); een enkele geïntegreerde stootplaat en een brede doorgaande angel met driehoekpuntige ruitenbreker /slagstuk benodigd voor in een militair handgemeen beëindigen van “negatieve vijandelijke sociale contacten”. Lijkt erg cru, maar oorlog haalt zowel het beste als ook slechtste in mensen boven.             

En vergeet vooral niet dat de politici wel de militairen naar een oorlogsgebied sturen, maar vooral niet hun politieke handen “smerig” willen maken, derhalve de echt adequate Combat middelen zullen uitblijven. Denk maar aan het destijds verwijderen van de 35 mm Oerlikon snelvuurkanonnen van de IPR’s, dit op bevel/namens de PvdA Minister van Defensie net voor het vertrek naar het voormalige Joegoslavië, want die 35 mm snelvuurkanonnen waren te agressief! En geen hoge Generaal die echt ingreep. En onze militairen in het uitzendgebied van Srebrenica mede daardoor en op die buitenlandse politici vertrouwend daardoor ook onder de voet werden gelopen en geheel Nederland een erge smet op zijn blazoen kreeg, die u alleen de Haagse politiek kunt aanrekenen! Ik hoop echt dat u dat begrijpt.

Het middellange vrij brede roestvaste lemmet is uit het hoogwaardige en praktijkbeproefde BÖHLER N690 roestvast staal vervaardigd en heeft een fraaie donkere zogenaamde “Stone Wash” finish. Deze finish is natuurlijk ook om hinderlijke lichtreflecties te voorkomen, want als ze u als militair niet zien kunnen ze ook niet gericht op u schieten. Refuse to be a Sitting Duck, so camouflage yourself.

DE HERKENNING VAN ITALIAANSE KWALITEIT:
Op de linkerzijde van het lemmet, net onder de gerilde duimrust staat het fraaie militaire Maserin embleem, terwijl op de lemmetspiegel KOLIMA design (de naam van de ontwerper) staat. Op de rechterzijde van het lemmet staan op de bovenste regel het Maserin embleem en de naam Maserin en dan Italy, terwijl op de onderste regel Stainless Steel N690 staat.

DE HANDGREEP:
De slanke handgreep bestaat uit twee gestructureerde stevige G10 greep platen met een enkele geïntegreerde stootplaat. Deze greep platen zijn elk ook half over de zijkanten van de angel geplaatst en zitten met epoxy lijm verlijmd en met twee stevige zwartstalen speciaal bouten op de brede doorgaande angel geschroefd (dubbele zekerheid dus). Voor het bevorderen van de slipvastheid zijn deze greep platen van in-gefreesde gestructureerde 3D uitsparingen, de zogenaamde “Rocky Mountain Tread” voorzien. Natuurlijk heeft dit mes ook een gat voor een polsriem aan de boven/achterkant van de handgreep.

Dit helpt om het laten vallen en dus verlies te voorkomen, maar ondersteund bij een bevestigd riempje ook het hakken van bijvoorbeeld hout.

DE SCHEDE:
De fraaie functionele zwarte Cordura nylon schede is door de Maserin fabriek zelf vervaardigd. Natuurlijk is deze schede voor de M.O.L.L.E. draagwijze geschikt, dus kan hij zo aan je OPS-vest, maar past uiteraard ook aan je brede koppelriem. Deze Cordura nylon schede heeft daarvoor aan de achterzijde ten eerst een 12 cm brede opening voor die koppel en dan ten tweede het functionele M.O.L.L.E. laddersysteem met vier horizontale PALS en een sterk verticaal bevestigingsriempje met drukknop (ook met Maserin embleem). Het vaststaande mes past zowel links als ook rechts in deze Cordura nylon schede.

Mes en schede op de uitkijk

DUBBELE ZEKERING VAN JE KOSTBARE MES:
Voor een veilige dubbele zekering van het scherpe mes in de schede heeft deze schede twee nylon omdraaibare en omzetbare zekeringsriempjes met drukknoppen (met het Maserin embleem). Het eerste zekeringsriempje is draaibaar (links/rechts) en gaat over de geïntegreerde stootplaat, waarna hij op de drukknop vastgedrukt wordt, de tweede zit in lengte beweeglijk in een lus aan de bovenzijde van de schede geschoven, is omzetbaat en gaat over de handgreep en wordt tevens met een drukknop gefixeerd. Dubbelle zekerheid tegen verlies dus goed gedaan Maserin!                                             

En aan de onder/achterzijde van deze schede zit een functioneel en zeer nuttig afwatering gat  (Drainhole). Tevens heeft de punt van deze schede ook nog een nylon lus voor een beenriem.

DE SPECIFICATIES VAN DE MASERIN TUSK 988 / G10V:

LEMMET MATERIAAL:

BÖHLER N690 roestvast staal.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Conventioneel geslepen (Plain), re-curve.

VORM LEMMETPUNT:

Omhoog wijzend /  Trailling Point.

LEMMET HARDHEID:

Geen officiële opgave, maar ik denk zelf minimaal 58 HRC.

LEMMET SLIJPWIJZE SNEDE:

Vlak geslepen met secundaire snede.

SNEDE SLIJPWIJZE:

Conventioneel / Plain.

LEMMET AFWERKING:

Stone Wash.

LEMMET LENGTE:

14,8 cm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

13,9 cm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

40,2 mm.

LEMMET DIKTE:

5,84 mm.

BIJZONDERHEID ANGEL / TANG:

Breed en doorgaand, uiteinde voorzien van een uitstekend driehoekig slagstuk.

MATERIAAL HANDGREEP:

G10 kunststof, tweekleurig groen/zwart.

BEVESTIGING HANDGREEP:

M.b.v. twee speciaal bouten.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

3D gestructureerd.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

32,8 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

18,6 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Cordura nylon (zwart)

BIJZONDERHEDEN SCHEDE:

Plastic inserts.

GEWICHT MES:

289 gram.

TOTALE LENGTE MES:

26,6 cm.

DRAAGLENGTE:

30,4 cm.

DRAAGGEWICHT:

393 gram.

ONTWERP / PRODUCTIELAND:

Italië / Italië.

ADVIESPRIJS:

Circa 150 Euro.

 

GESCHIKT GEBRUIKSDOEL:
De Maserin Tusk 988 / G10 V is naast specifiek militair & politie Fighter & gebruik mes ook best geschikt als:  kampeermes; outdoormes; survivalmes; B.O.B. / Preppermes voor in je rugzak en als modern bushcraftmes. En natuurlijk ook als “Goodie cadeau” voor een messenverzamelaar!

HET AFLEVERINGSPAKKET: De fraaie Maserin Tusk 988/G10V werd fraai en goed verpakt en ook scheermesscherp op mijn testadres afgeleverd. Ook zat er nog een fraaie origineel (optioneel te kopen) zwarte Maserin T-shirt bij, hoe peppie is dat?

DE NULMETING, WANT METEN IS WETEN, GISSEN IS MISSEN. 
Het stevige re-curve vormig lemmet werd net scheermesscherp in zijn fraaie doos afgeleverd. Hij moest direct zijn scherpte bewijzen op het testpapiertje, wat goed tot zeer goed lukte. De afwerking was gemiddeld zeer goed, edoch door een paar lijmresten bij de stootplaat jammer genoeg wat puntenaftrek. De schede is uitgebreid uitgevoerd, stevig, functioneel en goed tot zeer goed afgewerkt.

DE VELDTESTEN:

Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                          

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

DAG 1, DE THUISTESTDAG.

DE KARTON SNIJTESTEN: 
De kartonsnijtest bestond uit het decimeren van een aantal droge kartonnen dozen, waaronder oude computerdozen van mijn zoon. Het zeer scherpe re-curve lemmet ging zeer goed (****) door dit karton zonder rottige plakband..

De Tusk gaat los op het karton

DE TOUWSNIJTESTEN: 
Het zeer scherpe lemmet van de TUSK ging tijdens de touwsnijtest zeer goed (****) door de standaard gebruikte testtouwen, zoals het dikke Manilla touw en het taaie bergtouw. Na afloop van beide snijtesten was het lemmet nog zeer scherp, wat ik uiteraard met het testpapiertje gecontroleerd heb.                                                                                                                                                             

Snijden kan de Tusk wel                                                                                                   

DE ZOUTWATERTEST:
De zoutwatertest werd ook weer op het zoute water van Zeeland uitgevoerd. En daarbij stond uiteraard slechts een gedeelte van het lemmet in het zoute water. Waardoor ik na afloop de verschillen tussen het onder gedoopte nat geworden lemmetdeel en het niet nat geworden lemmetdeel zou kunnen zien. Ik zag geen verschil want door het hoge percentage chroom van 17,3 % was het gebruikte lemmetstaal zoals verwacht zeer ongevoelig voor dat zoute water met mogelijke bijproducten. Het TUSK lemmet scoorde daarbij  zeer goed (****).

Zoutwaterbad

DAG 2.
Op een vrieskoude winterdag “gepakt en gezakt” het veld en het bos weer in om een en ander uit te testen. De vrij korte Maserin Tusk moest eerst een tweeduim dikke droge tak doorhakken wat dankzij het extra bevestigd vinger//duimkoordje goed tot zeer goed (***Half) ging. Daarna volgde het batonneren van die tak in vieren, wat door zijn scherpte en robuustheid zeer goed (****) ging. Hierna volgde de koffiepauze, want het water stond dankzij het BCB Crusader systeem te koken. En met deze vrieskoude ging die warme koffie er wel bij uw veldtester in. Hierna volgde de fijnere snijtesten zoals het snijden van tondel en vuurstokken. Ook deze snijtest werd zeer goed (****)uitgevoerd. Daarna werd het lemmet ter plekke wat schoongemaakt om thuis nog verder onderhouden te worden.

Hout splijten

Thuis eerst de scherpte van het lemmet tijdens de snijtest op mijn standaard testpapiertje gedaan, die zeer goed (****) volbracht werd en daarna heb ik het lemmet onderhouden. 

DAG 3.
Op fraaie zonnige dag van het Chinese Nieuwjaar lekker een andere windrichting met de gevulde Karrimor SF Thor op en een heuvelachtig bos met enkele oude en gebombardeerde Duitse WW2 FLAK bunkers. Het was even flink “klunen” met de goed gevulde Karrimor SF Thor rugzak om boven te komen, tenslotte ben ik geen Twintig Jaar oud meer. Jaren later is het daar nu goed vertoeven, ook om er te pauzeren “ Mit Kaffee und Kuchen”. Destijds aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitse FLAK-bedienaars aan de restanten van de bunkers te zien, minimaal flink koppijn gekregen! Gelukkig werd daarmee wel voorkomen dat we verplicht Duits moesten spreken.  Maar ja, nu is een andere sneaky vijand en ook inside broeit het bijgekomen.  Tevens heb ik daar na de pauze nog een aantal snijtesten met het kwaliteitsproduct, namelijk de Maserin Tusk gedaan. En die snijtesten bestonden uit hakken, verticaal en horizontaal batonneren en vuurstokken snijden van uitgedroogd hard hout. De hak, batonneer en snijtesten werden allen zeer goed (****) volbracht. Thuis werd het lemmet onderhouden en moest het de snijproef op mijn testpapiertje doen. All OK.

Punt snijden

DAG 4.
Op een echt vrieskoude winderige dag “even” het bos in om de TUSK weer “aan de tand te voelen”. Daarbij had ik mijn zwarte lederen krijgsmacht handschoenen aan en deed ik best veel snij en batonneerwerk. Natuurlijk deed ik die fijne snijproeven ook zonder handschoenen aan. En dat scheelt toch iets door die fijne motoriek controle op het lemmet.  Die snij en batonneer  testen werden overigens ofschoon het mes geen bushcraft mes maar een echte Fighter is, zeer goed (****) volbracht. Het mes draagt dankzij zijn goede schede met brede koppellus erg fijn aan de brede nylon dienstkoppel en Tasmanian Tiger (TT) Tactical Belt MKII. En daarbij is het mes dankzij zijn lengte best goed onder een lange jas “te verbergen”, want hier in Nederland snapt de gemiddelde burger niet waarvoor je in een bos een mes draagt. Gelukkig droeg ik daarbij geen zwarte “soup-dress” en was ik clean shaven.

Haktest

DAG 5.
U kent het spreekwoord hopelijk nog wel “na regen komt zonneschijn” en na vorst komt de dooi. Dus op een fraaie zonnige zondag met vrouw en dochter het bos in om gecombineerd te wandelen en de Maserin Tusk te testen. Wederom hout “bewerken”, hakken en snijden. Uiteraard met verschillende greep houdingen waarbij je moet kijken waar de zeer scherpe gekromde lemmetpunt zich bevindt, want je hebt zo een gaatje in je kleding. Tja, die punt is echt bedoelt om in een noodsituatie mee te prikken! Alles werd zeer goed (****) volbracht.

Tondelsnijden

DAG 6.
Op een weer wat natte dag weer een ander fraai bos in, want hier op de fraaie Brabantse Wal is echt keuze genoeg. Bij het testen van Gear & het rondstruinen weet ik nog veel fraaie plekjes te vinden.  De hoofdtaak van vandaag lag in het doorsnijden van allerlei houtsoorten, dit om te kijken of/ en wanneer het lemmet bot werd (dus testen van de standtijd). En het lemmet werd vandaag niet bot, dus de standtijd van het gebruikte lemmetstaak is zeer goed (****)!

DAG 7.
Op een wat onbestendige dag een ander fraai bosperceel van de Brabantse Wal in met de goedgevulde Karrimor SF Thor (capaciteit circa 40 liter) met te testen Gear. Was het eerst droog, even later zou dat weer drastisch in dikke druppels veranderen. Maar dat nam niet weg dat de veldtesten met de Maserin Tusk ook in die regen doorgingen, want de tester is nog geen “watje” en dat vaststaande mes is NIET van “pisbakkenijzer” gemaakt! Hakken, horizontaal en verticaal batonneren, vuurstokken en tondel snijden, alles ging OK. Geen problemen bij de Tusk te bespeuren. Voor zo’n relatief kort mes kun je goed tot zeer goed hakken (***Half) met bevestigd vinger/duimkoortje). Het horizontaal en verticaal batonneren, de vuurstokken en tondel snijden werden overigens zeer goed (****) volbracht.              

Gespleten                                                                

Thuis werd het mes na de scherptetest op mijn testpapiertje zeer goed (****) uitgevoerd te hebben, weer goed vertroeteld en heb ik de nylon schede laten drogen. Daarna zelf maar gaan douchen.

Ik weet nu echter genoeg van deze no nonsens Fighter en sluit de veldtesten af. Mocht er op een later tijdstip zaken veranderen hoort u het via de webmaster.

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN / SCORELIJST MASERIN TUSK 988 / G10V. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;                    *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed;             ***** = excellent.

AFWERKING FIT & FINISH:

Goed tot zeer goed / *** half. (lijmresten stootplaat = aftrekpuntjes).

WOW GEHALTE:

Zeer goed / ****.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

HAKVERMOGEN:

Goed tot zeer goed/ ***half.

SCHERPTE EDGE RETENTIE = STANDTIJD:

Zeer goed / ****.

SLIJPGEMAK:

N.v.t.

PENETREREND VERMOGEN LEMMETPUNT:

Zeer goed / ****.

MATERIALEN HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

ERGONOMIE HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP MET HANDSCHOENEN AAN:

Zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP BLOTE HAND:

Zeer goed / ****.

KWALITEIT SCHEDE:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

Zeer goed / ****.

DUURZAAMHEID SCHEDE:

Zeer goed / ****.

DUURZAAMHEID RIEM / KOPPEL DRAAGSTUK:

Zeer goed / ****.

HANTEERBAARHEID MES:

Zeer goed / ****.

PRIJS/KWALITEIT:

Zeer goed / ****.

AANBEVELING WAARD:

Ja.

 

PERSOONLIJKE TOTALE TESTOORDEEL MASERIN TUSK 988 /G10V: Zeer Goed / Very Good.


 

RESUMÉ:
De Maserin Tusk 988 /G10 is een eigenzinnig uitziende, maar perfecte  ”Lean Mean Fighting Machine pierce of Military Kit”. Niet te groot, niet te klein en met een zeer scherpe oriëntaals geïnspireerde praktijk geschikte lemmetpunt. Het vaststaande mes kan dankzij zijn M.O.L.L.E. geschikte schede zo aan je OPS-vest (ook op zijn kop hangend) waardoor hij snel en zeer goed inzetbaar is.  

Ook hoeft de TUSK zich totaal niet te schamen en doet echt niet onder voor die veel duurdere Fighters uit dezelfde area, die overigens hetzelfde zeer goede lemmetstaal gebruiken! Dus dat hoge prijsverschil zit hem mijn inziens in die extreme naam!

TIPS:
Make the nylon sheath also in Ranger green, Desert Earth or Multi-cam. Or supply it wih a Kydex Sheath.

DANKBETUIGING:
Met dank aan Mr. Gianfranco Maserin en Mr. Puiatti voor de ondersteuning en het testmodel bij het tot stand komen van deze nieuwe Maserin review.                                                  Grazie per averci permesso questa recensione.

Ook in de keuken een goede hulp


Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.