Husqvarna Allround Forest Axe

DE FUNCTIONELE HUSQVARNA ALLROUND FOREST AXE, ZWEEDS HANDGESMEED VAKWERK.
By: Henk Kraaijvanger.

Het hoeft niet altijd “The top of the Bill” te zijn bij het aankopen van goed en betrouwbaar bosgereedschap zoals de Allround Forest Axe en/of kleinere bijlmodellen. Veel bushcrafters zweren echter bij de overigens zeer fraai afgewerkte Zweedse Gränfors Bruk handgemaakte bijlen, maar daar betaal je wegens de extra fraaie polijst en afwerkingstijd echt veel meer van je zuurverdiende geld voor. En is die luxe afwerking in het bos ook echt altijd nodig? Ik snap natuurlijk wel de bezitterstrots bij zo’n nobelmerk. Wil je wel een echt gesmede, multifunctionele “no nonsens” Zweedse Forest Axe en zoek je daarbij bewust een zeer goede prijs / kwaliteit verhouding zonder die luxe/ dure handmatige fit /finish afwerking, dan kom je al gauw bij het Zweedse merk Husqvarna en de Allround Forest Axe uit (de oude naam is Husqvarna Multi Purpose Axe). Veel staalkwaliteit en performance tegen een schappelijke prijs, een ruwe diamant dus, die gemakkelijk zelf “op te waarderen/ pimpen” is. Derhalve “pimpen”/polijsten sommige ervaren bosarbeiders en bushcrafters hun Husqvarna bijlen veelal zelf naar hun eigen smaak, want de geboden basis is zeer solide. Enige jaren geleden had ik de Husqvarna Camping Axe al voor u getest en voor zeer goed bevonden, nu is het de beurt aan zijn grotere broertje de 26 inch Allround Forest Axe. Voor de historie van Husqvarna bekijk a.u.b. deze review met de historie: http://www.bushcraft.nl/husqvarna-camping-axe.  Naar mijn bescheiden mening komen deze bijlen net als die van een aantal andere bekende “Zweedse hakkers” uit dezelfde al eeuwenoude Hults Bruk bijlsmederij (anno 1697) te Östergötland, dat eigenlijk eigendom is van de Hultafors Group.

DE BESCHRIJVING VAN DE HUSQVARNA ALLROUND FOREST AXE.
Deze fraaie handzame Allround bijl wordt uit het hoogwaardige Zweedse gereedschapstaal gesmeed (voor betere staaldichtheid en dus duurzaamheid) en is “selectief gehard”. Dat wil zeggen dat de snede & snede omgeving erg hard zijn, terwijl de rest van de bijl kop zachter en daardoor taaier is. Wel vindt ik de snede wat slordig machinaal geslepen. De snede is ondanks zijn hardheid, handmatig met de juiste aandacht en slijpmiddelen nog beter en scherper te slijpen, zonder dat de snede daardoor warm wordt en de hardheid daarna afneemt. Ik persoonlijk ben voor het naslijpen van een bijl geen voorstander van elektrisch slijpen. De bijlkop heeft naast zijn bijloog / steelinzet twee fraaie en functionele stalen “lips of lugs”. Door deze twee “lips of lugs” heb je een betere staal & hout contact, waardoor de houten steel duurzamer en steviger in de bijlkop zit. Uiteraard heeft deze bijl een sterke geoliede, maar ongelakte Hickory houten steel en wordt deze bijl met een fraaie bruine lederen snedebeschermer met drukknop fixatie afgeleverd.

Husqvarna allround forest axe

DE BIJLSNEDE VAN DE ALLROUND FOREST AXE. Vanaf de bijlaanzet loopt het redelijk snel convex tot aan de zeer scherpe snede (verjongt zich dus), waardoor deze bijl een compromis is tussen een echte houtsnijder en houtkapper. Een echte Allrounder dus.

Met andere woorden, deze bijl is naar zijn snede toe bijna net zo slank & dun uitgeslepen als bij de Jagersbijl van zijn fraaie maar ook veel duurdere opponent. En met zijn bite, de juiste steelhoek en swing ook zeer geschikt voor gebruik in het bos. Ik heb daarna de scherpte van de Husqvarna bijlsnede wel op mijn testpapiertje getest, deze was wel erg scherp maar niet geheel scheermesscherp (***half). Hallo Husqvarna CEO, als uw bijlslijper in Zweden even handmatig en met veel liefde de snede met een steentje “nagelopen en gepolijst ”en daarna gestropt had, was deze snede echter scheermes scherp geweest en had het een nog hogere score verdiend. Ook was de hamerkop niet recht geslepen. Ik snap echter wel dat deze extra bewerking tijd en daardoor extra geld kost!

DE STEEL: De gebogen fraai generfde Hickory houten steel is zoals reeds gezegd ongelakt en ligt zeer goed en vooral slipvast in de hand. Aan het eind van deze fraaie steel “draaiden en draaien deze nerven diagonaal schuin weg, wat de sterkte ervan bij hevige ruige slagen mogelijk iets zal verminderen. Volgens mij is het beste/sterkste dat deze nerven vanaf de achterkant gezien in lijn / verticaal met de bijlkop lopen. Maar om dat te realiseren kost het tijd en dus geld, want dat is wel een zoekpartij en/of verspilling van hout bij de productie. Aan het eind zit ook de grote knop die na de hakbeweging uw hand op tijd stopt en deze knop heeft tevens een oog voor een vangriem of om de bijl aan de wand op te hangen.

DE SNEDE BESCHERMER: Dit is eigenlijk een vrij klein model, die tijdens het vervoer de gebruiker of zijn rugzak tegen de scherpe bijlsnede moet beschermen. Deze snede beschermer zat echter wel wat los om de bijlkop en mist ook een soufflé beschermlaag tussen beide lederen snedebeschermingen, waardoor de snede bij ruw gebruik soms de klinknagels kan raken en daardoor ietwat bot of gedeukt kan worden. Maar verder doet deze snede beschermer goed waar hij voor gemaakt is, namelijk de gebruiker en zijn rugzak beschermen. Natuurlijk kun je als je handig bent, zelf een grotere lederen snedebescherming maken. Ook zijn deze wel op de websites te koop.

DE SPECIFICATIES VAN DE HUSQVARNA ALLROUND FOREST AXE.

PRODUCTIE METHODE BIJLKOP:

Gesmeed.

MATERIAAL BIJLKOP:

Zweeds koolstof smeedstaal.

MATERIAAL STEEL:

Amerikaans Hickory hout.

MATERIAAL SNEDEBESCHERMER:

Bruin leder, omgevouwen en geklonken.

BEVESTIGING SNEDEBESCHERMER:

Met drukknop voor de fixatie.

HARDHEID BIJLKOP:

Ca. 52 – 54 HRC.

SNEDELENGTE BIJLKOP:

9,5 cm gebogen.

WIGGEN:

Twee, een brede houten en een stalen ronde wig.

GEWICHT BIJL:

1,20 kg.

LENGTE STEEL:

67 cm / 26 inch  (gebogen steel).

TOTALE DRAAGLENGTE BIJL:

67 cm.

SCHERPTE AF FABRIEK:

Bijna scheermesscherp.

AFWERKING BIJLKOP AF FABRIEK:

Ongepolijst (behalve de bijlsnede, die is wat gepolijst).

ONTWERP & PRODUCTIELAND BIJL:

Zweden.

COMPLEET DRAAGGEWICHT:

1,23 kg. (met snedebeschermer).

ADVIESPRIJS:

€ 57,50 inclusief B.T.W.

 

NULMETING. De hand gesmede Husqvarna Allround Forest Axe kwam wel erg scherp, maar jammer genoeg niet scheermesscherp uit de meegeleverde snedebescherming en de kartonnen verpakking. Ze hadden na het fabrieksmatige slijpen in de fabriek, de snede even handmatig met een fijn slijpsteentje moeten naslijpen en stroppen om een scheermes scherpe snede te verkrijgen. Het hamervlak van de bijlkop was rustiek en ruw gelaten, maar jammer genoeg was deze ook niet vlak geslepen. Gelukkig was de fraaie houten steel aan de bovenzijde niet afgelakt en de kop van de bijl ook niet met verf gelakt, zodat ik echt beide wiggen kon zien. Want met zo’n verflaag op het bijloog /steelinzet van de bijlkop heb ik een erg slechte ervaring. Voor de liefhebber is dat na te lezen bij de oudere review van de Husqvarna Camping Axe. Ook was de fraaie houten steel niet gelakt en daardoor dus niet glad. De lederen snedebeschermer zat wat los om de bijlkop en is voor het bijl gebruik gemakkelijk te verwijderen en weer te plaatsen, en bleef geplaatst ook goed zitten, zelfs tijdens het schudden van de bijl. Ik zit overigens nog wel te denken of ik er een lederen steelbeschermer voor ga maken.

DE VELDTESTEN:

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. 

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft Husqvarna de Allround Forest Axe aan mij opgestuurd voor het testen en het maken van deze nieuwe review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van de hoofdsponsor geen stalorders.

VEILIGHEIDSTIPS VOORAFGAANDE AAN HET GEBRUIK:

- Controleer visueel voor het onmiddellijke gebruik of de houten en stalen wiggen in het bijloog /steelinzet van de bijlkop geplaatst zijn.

- Controleer visueel en voel of de bijlkop vast op de steel zit.

- Wrijf het hout met wax of lijnzaadolie rond de bijlkop in, dit voor een klemmende betere verbinding tussen de bijlkop en de steel.

- Loop in het bos of het bivak niet met een onbeschermde bijlsnede rond.

- Houdt voor de veiligheid bij het hakken personen uit een zone met een straal van circa 10 meter.

- Weet waar de personen van uw groepje zich bevinden.

- Gebruik eventueel een solide polsriem om rondvliegende bijlen te voorkomen.

- Gebruik bij voorkeur veiligheidskleding en draag altijd een ogen beschermende goedgekeurde veiligheidsbril.

- Houdt rekening met een ketsende bijl en pas daarop uw lichaamshouding aan.

- Zorg dat u ZELF een E.H.B.O kitje met een extra wonddrukverband en noodverband bij u heeft. Of nog beter als u alleen in het bos bent, een tourniquet/knevel.

- Sla voor het splijten van hout niet met een metalen moker of hamer op de bijlkop.

- Gebruik deze Forest bijl niet als hamer, zeker niet zonder foedraal want daardoor is de snede naar je hoofd gericht.

- Ga om te hakken niet op een gladde ijzig bevroren ondergrond staan.

- Ga bij het in stukken willen hakken van een al omgehakte horizontaal liggende boom, niet op deze mogelijk wegrollende boom staan en daardoor bij het hakken uw evenwicht verliest en dan in uw tenen hakt of erger in uw bijlkop valt.

DAG 1: Op een fraaie en nu droge dag het natte bos in met een bijna volledig ingepakte Husqvarna Allround Forest bijl in de rugzak. Op de testplek de Allround Forest bijl eruit gehaald de veiligheidsbril tegen rondvliegende stukken opgezet. Daarna met deze Allround Forest bijl een omgevallen dode en dikke boom er mee “aangevallen”. Dankzij de erg comfortabele gebogen steel en de uitgekiende bijlkop had ik zowel eenhandig als ook tweehandig een zeer goede swing (****). Deze boom was van buiten nat en daardoor iets zachter, maar bezat een harde kern. De scherpe Husqvarna Axe had er totaal geen moeite mee, die dikke boom ging snel en gemakkelijk door. Daarna de natte bijlkop drooggemaakt en met olijfolie ingewreven alvorens verder op pad te gaan. Op een tweede testplek zag ik een omgewaaide hangende boom van circa 15 cm dikte, die moest het ook ontgelden. Hierbij had ik als extra testitem ook de Issue piloten/survival handschoenen aan. Je hoort overigens direct aan het specifiek hoge metaalgeluid /“het zingende staal van de bijlkop” dat deze bijlkop correct gehard en ontlaten is. Nee, geen doffe plop bij een kapactie op dunnere bomen en takken, maar een hoog “zingend” geluid.

hakken deel 1

hakt goed

DAG 2. Weer op pad met de Husqvarna Forest bijl in de grote oude KarrimorSF rugzak. Om geen onnodige vragen en gezeur op de openbare weg te krijgen, heb ik de Forest bijl goed in de rugzak ingepakt. Op de testplek werd ook weer een horizontaal omgewaaide boom zeer goed doorgehakt (****) . Daarna weer even de bijlkop schoongewreven en liep ik weer verder het oefenterrein in. Daar heb ik de op de paden diverse liggende afgewaaide dikke takken, de zogenaamde “weduwemakers” zeer goed doorgehakt (****). Daarbij oplettend dat de takken niet wegrolden en je daardoor mis slaat. Daarbij had ik uiteraard een goedgekeurde veiligheidsbril op en een volledig EHBO setje bij me. Wat mij aan deze Husqvarna Allround Forest Axe opviel en valt is het feit dat ondanks zijn redelijk eenvoudige fit & finish (**half), zijn prestaties & performance zeer goed zijn (****).

 HKD steelbeschermer

HANDGEMAAKTE TOEBEHOREN: Voorafgaande aan deze Hike, had ik eerst een lederen steelbeschermer voor deze Allround Forest Axe gemaakt, want een robuuste bos bijl moet je ook robuust inzetten. Want ik sloeg daarbij met de steel wel eens op de uitgehakte V-snede van de boom en/of tak. Nu kan het Amerikaanse Hickory hout van de steel wel wat hebben, maar toch is voorkomen beter dan genezen. Ook ben ik van plan om een handgemaakte bijlschede voor de Husqvarna Allround Forest Axe te maken, dat een onderdeel gaat worden van een “Old Western Trapper” schouder draag systeem. Wordt dus nog vervolgd.

DAG 3. Opnieuw naar de fraaie bossen van de Brabantse Wal om de omgewaaide takken die over de ATB paden lagen in stukken te hakken en weg te slepen. Ik had voor de fraai generfde Hickory steel en de scherpe bijl kop wel een HKD Custom made lederen steelbeschermer en een lederen vervoersfoedraal gemaakt. Dit ten behoeve van een nog niet gereed zijnde “Old Western Trapper” draagsysteem. Dat kappen van die 5-10 cm dikke takken lukte zeer goed (****), dit dankzij de scherpe bijlkop en de gebogen steel met een goede swing. De bijlsnede van de Allround Forest Axe had nog niets van zijn scherpte verloren en had dankzij de gebogen steel weer een zeer goede swing. Geen problemen betreffende de allround Forest Axe te melden.

Doormidden

DAG 4. Na de harde wind van eergisteren weer het bos in en nu in de hevige regen in die van de Meiduinen. Dat is een prachtig glooiend bosrijk gebied met gevarieerde bomen en natuur. En daar waren aardig veel bomen omgewaaid, waarvan zelfs erg dikke op de wandel en ATB paden. Eentje van ruim 25 cm dikte moest wel twee keer doorgehakt worden om het pad vrij te maken. Gelukkig had ik de Husqvarna Allround Forest Axe in mijn rugzak (nu nog, totdat het draagsysteem ervoor gereed is) en die moest net als de tester in de regen aan de slag. Tja, testen doe je niet van achter de computers, maar gewoon in het veld, ook bij nacht en ontij. En gelukkig valt de meeste regen naast je en zitten ze in de Gobi woestijn meestal te snakken naar regen. Nu terug naar de noeste arbeid en de fitness / haktest van vandaag. Ik begon met de veiligheidsbril op te zetten, want met één oog terugwandelen leek me niets. En door het hoge woeker eigen risico voor de geneeskundige hulp let je meer op de veiligheid (dat is dan het enige positieve van die ziektekosten wurgpolis. Dankzij de gebogen langere steel had de bijl een zeer goede “swing”. En de erg scherpe snede (met tot nu toe goede standtijd = tijdsduur scherp blijven) ondersteunde het kappen positief. Ik heb eerst “met de “blote” handen gekapt”, maar door de regen werd de steel wat gladder dus over op plan B, de Nomex piloten/Aircrew handschoen aan. Dat scheelde toch weer wat in grip en ook comfort. Ook werd de bijl in de zware ronde boomdeel geramd om ingezet te worden als alternatieve sappie/boomhaak om het door gekapte zware ronde boomdeel uit de weg te trekken en daarna te rollen. Uiteraard na de zware taak werd het bijlblad schoon en drooggemaakt en daarna geolied. En was het voor de tester koffiepauze. De Husqvarna Allround Forest Axe presteerde bij de noeste kapwerkzaamheden zeer goed (****).

bijna doormidden

DAG 5. Op de dag voor Kerst met de gepakte rugzak lekker het fraaie bos in om diverse hak en snijtesten te doen. Uiteraard had ik naast mijn Noordelijke scherpe testitems zoals de Husqvarna Allround Forest Axe en de Brisa Nessmuk 125, voor de veiligheid mijn rode EHBO setje, mijn veiligheidsbril, Issue piloten /Aircrew handschoenen en hoofdlamp (voor de veiligheid op de terugweg later) bij me.

als hamer gebruiken

Ik had echter wel de standaard verstrekte lederen snedebeschermer vergeten, die ik eigenlijk nodig had voor het veilig kunnen inslaan van stokken in de grond. Gelukkig was het heerlijk weer om langdurig buiten te zijn. Op de rand van een fraaie zandplaat lagen diverse afgewaaide stukken bomen en takken, dus dat werd mijn nieuwe testarea. Eerst moest de scherpe bijlsnede een tak aanpunten, die ik als alternatief statief voor mijn fototoestel gebruikte. Hallo “ouwe sukkel”, waar is je snedebeschermer, wil je je soms in je hoofd hakken? Net als destijds op de KMA, tien keer opdrukken a.u.b., dat zal je leren! Daarna heb ik daar een aantal circa 15 cm dikke, uitgedroogde takken in stukken doorgehakt, wat zeer goed lukte (****). Tevens heb ik deze stukken in de lengte gespleten wat goed tot zeer goed (***half) lukte. Daarbij dacht ik wel aan mijn eigen veiligheid door het gebruiken van de veiligheidsmiddelen en mijn houding (benen wijd gespreid) aan het kapwerk aan te passen. Ook moest de scherpe bijlsnede van een partje hout een vuurstok maken. Hierbij pakte ik met en zonder handschoenen de steelbeschermer met steel direct achter de bijlkop vast en drukte deze snijdend naar beneden. Dat lukte ook zeer goed (****). Aan het eind van de testen heb ik wegens mijn nog sluimerende militaire beroepsdeformatie de bijlkop dus schoon gemaakt en geolied, daarna kon hij schoon en “gepamperd” in het lederen HKD foedraal.

Vuurstok snijden

Voor deze functionele bos bijl heb ik naast de reeds genoemde lederen HKD steel-beschermer en lederen foedraal ook nog een goed werkend HKD lederen en verwijderbare “handsfree draagsysteem in een zogenaamde “Old Western Trapper style” gemaakt (Zie de foto van deze complete bijl en van het zeer goede boek De man & het hout”).

    Trapper foudraal

                                  HKD CUSTOM OLD WESTERN TRAPPER DRAAGSYSTEEM.

DAG 6 (NIEUWJAARSDAG). Allereerst de beste wensen voor 2019 bushcraft vrienden. En nee, geen Nieuwjaarsduik, maar een Nieuwjaars Hike voor:  1. De traditie en 2. De eindtesten van het Scandinavische outdoor staal. Ik had me “gepakt en gezakt” af laten zetten om zowel de Zweedse Husqvarna Allround Forest Axe, die ik geheel met het zogenaamde “Old Western Trapper style” draagsysteem opgetuigd had, als ook de Finse Brisa Nessmuk 125 verder te testen en daarbij veel Fun te hebben. Op ongeveer 3 kilometer van mijn uitstijgpunt en circa 2 km van een omheind huis, kwam ik op het ATB en wandelpad een omgewaaide bijna droge, ruim 20 cm dikke sparrenboom boom dwars over het pad tegen. En dat gaf natuurlijk een gevaarlijke situatie, daar deze boomstam op circa 30 cm hoog van de grond van een ATB pad hing. Eerst heb ik daarop met de Brisa Nessmuk 125 wat snijtesten gedaan, daarna moest de Husqvarna Forest Axe en de tester zelf “hun zijn beste beentjes voorzetten”. Ik heb daarbij eerst twee haksneden (links en rechts) gemaakt om daarna het middenstuk eruit te kunnen hakken. Natuurlijk meestal wel met een veiligheidsbril op (behalve als deze door het zweten flink beslagen was), eerst zonder handschoenen en later met de Piloten/Aircrew handschoenen aan. En zowel tweehandig als voor mijn precisie hakken eenhandig, ja, ja eenhandig (is nauwkeuriger raken, net als destijds eenhandig pistoolschieten). Want bij het tweehandig hakken raakte ik nog wel eens de rand van de haksnede, maar gelukkig had ik om de steel de lederen steelbeschermer bevestigd. Daarbij wisselde ik van de linker haksnede naar de rechter en omgekeerd. Omdat ik genoeg foto’s had gemaakt, deed ik het fototoestel met de homemade boomadapter in mijn diepe jaszak van de Pinewood Lappland Extreme Jacket (jas).

 

KORTSTONDIG ONTWIJKEN: Ik had beide haksneden bijna doorgehakt toen ik op circa 500-400 meter een mannelijk persoon in een groen/zwart pak aan zag komen, die ook zomaar een kwaadwillende BOA met zijn bonnenboekje zou kunnen zijn en zo niet was dit een prima oefening. U begrijpt dat ik daar niet op bleef wachten en dus greep ik daarna snel mijn niet volledig uitgepakte rugzak en schoot haaks het zijterrein met hoog gras en diverse bomen in. Tja, dan komen die ingetrainde militaire Escape and Evasion Skills & Drills weer goed van pas. Op een vier/vijftal honderden meters daarvan af en achter een boom zittend en observerend, heb ik mijn Gear op aanwezigheid gecheckt, daarna razendsnel de rugzak verder ingepakt en ben ik versneld via een droge sloot met bomen als rugdekking de verder liggende bosrand van het dikke bos ingetrokken. Nee, niet rennend want dat valt extra op en dat gaat ook ten koste van je oplettendheid. Via de goede kant van het afrastering/hek van een natuurgebied liep ik observerend naar een ander “veilig” bosgebied. Mijn voormalige militaire instructeur van destijds zou trots op me zijn geweest, de rest heb ik mezelf noodgedwongen aangeleerd. Dit doordat ik als “vernieler / saboteur” destijds achter moest blijven om “de losse eindjes weg te werken” als de “ Rode Vijand” snel en onverwacht door de linies was gebroken. Dus ik moest daarbij zo scherp als destijds mijn echte en oude Vintage Gerber Legendary Blade messen zijn!Bril weer schoon

Verder op de route kwam ik een echtpaar met dochtertje tegemoet, waarbij het dochtertje vroeg ” Bent u de boswachter?, Waarop ik antwoordde: “ik zie er wel uit als de boswachter, maar ik ben het echter niet”. Daarna verder op pad en toen op een bankje koffie gedronken en wat uitgerust.

Hierna in de schemer maar op huis aan voor het Nieuwjaarsdiner! Ik heb nog wel scherpte van de bijlsnede op mijn testpapiertje getest, dat nog steeds goed tot zeer goed / ***half) was en ik heb daarna de bijl kop onderhouden.

DAG 7.  Voor diegenen die me al langer kennen, spreekt het voor zich dat ik terug kwam om de onafgemaakte klus te klaren. En dat lukte me zeer goed en nu zonder “pottenkijkers”. Ik moest de bijl nog wel als Sappie gebruiken om de stam weggerold te krijgen. De ATB route werd daarna weer veilig en de Allround Forest Axe als zeer goed / **** verklaard.

 Zo weer gelukt!

                                               DE AANHOUDER WINT UITEINDELIJK!

    

Ik weer nu genoeg van de robuuste en functionele middelgrote Husqvarna Allround Forest Axe en sluit de formele veldtesten af.

 

DE BEOORDELING VAN DE HUSQVARNA ALLROUND FOREST AXE.

AFWERKING AF FABRIEK:

Goed / ***.

SCHERPTE AF FABRIEK:

Goed tot zeer goed / ***half.

PERSOONLIJKE WAUW GEHALTE:

Zeer goed / ****.

BEVESTIGING BIJLKOP:

Zeer goed /****.

MATERIAAL BIJLKOP:

Zeer goed / ****.

GEWICHT BIJLKOP:

Zeer goed / ****.

MATERIAAL STEEL:

Zeer goed / ****.

MATERIALEN EN FUNCTIE SNEDEBESCHERMER:

Goed tot zeer goed / ***half.

“SWEEP” & SWING:

Zeer goed / ****.

STEELHOEK T.O.V. DE BIJLSNEDE:

Zeer goed / ****.

KAPVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

SPLIJTEN:

Goed tot zeer goed / ****half.

SCHILLEN:

Zeer goed / ****.

COMFORT STEEL:

Zeer goed / ****.

FUNCTIONALITEIT GEHELE BIJL:

Zeer goed / ****.

STANDTIJD / TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Zeer goed / ****.

FUNCTIONALITEIT SNEDEBESCHERMER:

Goed tot zeer goed / *** half.

DUURZAAMHEID TOTALE BIJL:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed / ****.

 

DE GEMIDDEDE SCORE VAN DE HUSQVARNA ALLROUND FOREST AXE:  ZEER GOED / VERY GOOD / ****.

 

RESUME: De Husqvarna Allround Forest Axe is mijn inziens een zeer betaalbare, veelzijdige, goed presterende, middelgrote, robuuste  “no nonsens” Allround bosbijl. Maar een beetje extra fabrieksaandacht bij de afwerking zou geen kwaad kunnen. En als u de bijlsnede regelmatig goed handmatig slijpt, de gehele bijl kop en steel met gekookte lijnzaadolie goed onderhoud, heb je de rest van je leven plezier van dit no nonsens “werkpaard”, die je later ook nog kunt vererven. Tenminste als je deze bijl op een droge ruimte zonder grote temperatuur schommelingen opslaat en periodiek onderhoud pleegt. Goed handgereedschap zal op den duur gebruiksslijtage en patina van een heel werkend leven dragen en uiteindelijk als “een monument” voor de gebruiker overblijven, maar dat monument kun je aan je nazaten vererven, als tenminste die rare VVD KWiebus ook dat niet extra gaat belasten. Ik hoop de volgende keer hun functionele Husqvarna timmermansbijl te kunnen testen en te reviewen.

TIPS VOOR HET HUSQVARNA R&D DEPARTEMENT.

- Til de afwerking van de bijlkop van de functionele Forest Axe op een hoger niveau.

- Lever er een informatief bijlenboekje bij.

- En een Husqvarna diamant of keramische “slijp puk” zou ook het overdenken waard kunnen zijn. 

 - Ook zou een handige erg korte uitvoering van de Camping Axe voor in de rugzak een bestseller kunnen zijn.

 

                                     Goed                  

                                            MIJN AANBEVELING WAARD.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer Van Hal van Husqvarna Nederland voor het beschikbaar stellen van deze solide veelzijdig Husqvarna Allround Forest Axe.Bekijk a.u.b. ook hun omvangrijke website voor echte “doeners”: https://www.husqvarna.com/nl/.

www.bushcraft.nl