Gary Wines L.T. Wright Bushcraft Mes

OLD WORLD KNIFE-IDEAS RESULTS INTO A NEW WORLD L.T. WRIGHT BUSHCRAFT KNIFE.
By: Henk Kraaijvanger.

 

DE HISTORIE VAN GARY WINES EN HET WINES ONTWERP.
De Engelse ex-militair Gary Wines diende enige tijd geleden als meester wapenmaker bij de befaamde 21 Special Air Service Regiment in het Duke of York's Chelsea HQ Squadron. Hij deed zijn messen inspiratie op naar aanleiding van de WW II voorbeelden die gebruikt werden door de geheime Britse Special Operations Executives (SOE) en de Britse Commando’s. Hij werkte vaak samen met militaire experts in het veld en vervaardigde daardoor een speciale serie militaire tactische messen en een serie messen voor algemeen militair gebruik. Zijn messen zijn in veel militaire conflicten zoals Irak en Afghanistan gebruikt. Net als bij mij het geval was, moest ook hij met militair pensioen gaan. En daar de Staat daarna meestal niets meer met oudgedienden opheeft en niet veel aan militair pensioen wil betalen, moet je daarna wel wat geld bijverdienen om te kunnen overleven.

Tegenwoordig werkt Gary Wines aan een civiele/burger messenlijn met bushcraft, outdoor, survival en jachtmessen. Gary gebruikte natuurlijk zijn jarenlang opgedane kennis en ervaring bij de vervaardiging van deze functionele messen.

 Survival experts

BRITSE SURVIVAL GURU’S (v.l.n.r.): Gary Wines, John “Lofty” Wiseman en Chris Caine.

GARY WINES GOES TO AMERICA TO MEET L.T. WRIGHT.
Dat brengt ons naar de verbinding van de Engelse Gary Wines met de Amerikaanse messenfirma L.T. Wright (LTWK).  Gary had in Engeland net een fraai bushcraft mes ontworpen die hij in de Amerikaanse werkplaats van L.T. Wright wilde laten vervaardigen.  En die daarna ook verkrijgbaar zou zijn in de gehele U.S.A. en ook ver daarbuiten. Bij L.T. Wright waren ze zeer enthousiast over Gary ’s  plan had en gingen daarmee akkoord. Fraaie Engelse bushcraft design lijnen in een Amerkaans handgemaakt bushcraft /outdoormes en zoals L.T. Weight zelf zegt “Classic British design meets American Craftsmanship”. Ik heb overigens ook begrepen dat er meer Engelse Survival specialisten uitwijken naar de U.S.A voor productie van hun functionele mesmodellen.

 

DE HISTORIE VAN HET EMBLEEM VAN DE MESSENFIRMA L.T. WRIGHT.

Jaren geleden leefden L.T. Wrights grootmoeders oom met zijn familie op een heuvel in de heuvels van West Virginia. Daar had hij een boerderij en bebouwde tezamen met zijn familie het land. Ook bouwde hij in het bos een houten hut waar hij heen kon gaan als “alles hem wat teveel werd”. Een voorloper van de huidige “Man Cave” nu. En dat bouwen van die hut deed hij alleen en met alleen handgereedschap en met behulp van een blind paard. De tijden gingen door en nadat de vader van L.T. Wright het grondstuk met boerderij had gekocht, bleef de vervallen hut uit sentimentele redenen dus behouden. Op een van zijn strooptochten vond de jonge L.T. die vervallen en geheimzinnige hut. Vanuit deze vervallen hut ging de familie vaak op jacht en ook L.T. ging dus toen hij groter werd, mee op jacht.    Die vervallen hut werd het zogenaamde “Pout House” genoemd. Als opgroeiende jongen al was L.T. WRIGHT daarin al zeer geïnteresseerd, want bij het haardvuur werden door de volwassenen verhalen daarover verteld. De jonge L.T. Wright vroeg dus aan zijn vader wie dat huis had gebouwd en ook waarom. Zijn vader wist te vertellen dat zijn oudoom lang geleden “Pout House” gebouwd had, maar niet waarom.  Een paar zomers terug vroeg L.T. aan zijn grootmoeder meer over de oude hut “Pout House” in het bos. Ze vertelde dat haar oom het gebouwd had om even “te kunnen ontsnappen ” en om dus rust te hebben nadat waarschijnlijk zijn vrouw hem teveel aan zijn hoofd gezeurd had. Wij mannen kennen dat verschijnsel meestal wel, denk ik. L.T. weet echter niet zeker of dat mysterieuze verhaal de waarheid is, maar klinkt mij wel erg goed in de oren.

Pout House

                                                                       “POUT HOUSE”.                           

DE ROOTS VAN DE AMERIKAANSE L.T. WRIGHT MESSENFIRMA.
 L.T. Wright begon rond 2003 met het maken van functionele handgemaakte messen. Na een paar jaar begon hij met een andere getalenteerde Amerikaanse messenmaker de messenfirma Blind Horse Knives. In 2013 echter besloten beide messenmakers “om hun eigen messenweg te gaan” en startte L.T. in het Amerikaanse Wintersville, OHIO weer onder zijn eigen naam een messenfirma, de huidige messenfirma L.T. Wright. Voordat ik aan deze review begon had ik al zeer goede verhalen over deze nu al bekende Amerikaanse messenfirma en hun outdoor messen gehoord. Hun vaststaande custom messen worden uit hoogwaardige materialen door het ervaren L.T. WRIGHT TEAM met de hand gemaakt. De standaard modellen worden eerst door een gespecialiseerde firma in de ruwe vorm voorgesneden. De bijgevoegde lederen schedes worden in handgemaakte semi-custom wijze door bekende leder-Outfitter JRE Industries vervaardigd. Overtuigd van de algehele kwaliteit van hun product, geven ze bij L.T. Wright derhalve ook een levenslange garantie op hun snijproduct. Ze hebben naast de te testen GARY WINES BUSHCRAFTER meer fraaie functionele modellen, zoals bijvoorbeeld de Genesis.  Zie daarvoor de L.T Wright homepage: www.ltwrightknives.com/index.html . Zie ook hun officiële Youtube video: www.youtube.com/watch?v=1zHjUJXrpmg.

 Symbool

DE GARY WINES BUSHCRAFTER VAN L.T.WRIGHT.

DE STANDAARD MESSEN.
LTWK laat voor de standaard messen, de onbewerkte ruwe messenvormen (blanks) door een “naburig” gespecialiseerd snijbedrijf met behulp van waterkracht uit het volle staal snijden. Uiteraard komt het daarna bij de vervolmaking ervan dan op de vakmanschap van het LTWK messenmakers team aan en zo te zien zit die bij LTWK wel goed. Hun vaststaande custom messen worden zoals al gezegd uit hoogwaardige materialen door de ervaren messenmakers van L.T. WRIGHT TEAM met de hand gemaakt.                                                         

HET LEMMET:
Het fraai gevormde scherpe droppointvormige lemmet met zijn volle doorgaande angel (Tang) en geïntegreerde vingerbescherming is uit het slijtvaste O1 gereedschapstaal vervaardigd (wat niet roestvast is en dus echt onderhoud & olie behoeft) en is met zijn 3,6 mm dikte nagenoeg “bomproof”.

TIP 1: gebruik een oliedoekje met Ballistol Sportsman’s Oil of een Tuf-Cloth van Sentry Solutions, voordat u het veld in gaat en natuurlijk ook na gebruik/terugkomst.

TIP 2: Stop ook nooit een gebruikt mes met een vuil geworden lemmet, zomaar vuil terug in zijn schede. In het veld gebruikte ik veelal vegetatie als noodpoetsmiddel.

Koop dus niet wat de natuur u biedt. Het lemmet van de L.T. Wright Bushcrafter  is scheermesscherp geslepen (****) en wat mat satijnachtig afgewerkt. De snede van het lemmet heeft een 11 mm “hoge” en traditionele Scandi tot bijna Zero slijpwijze en is scherp gepolijst (“hard buffed”). Het grote voordeel van een Scandi slijpwijze is dat het lemmet erg scherp is en ook weer eenvoudig scherp te slijpen is, erg goed hout snijdt en klieft (batonneren). Het lemmet behoudt tot 11 mm voor de scherpe lemmetpunt zijn gehele dikte (dit voor de maximale sterkte) en verjongt zich dan in de scherpe punt. Tevens heeft de lemmet rug voor gebruik van een vuurstaal een scherp geslepen, echt 90 graden haakse scherpe hoek. Dat komt het vuur ontsteken met een vuurstaal zeker ten goede. Ook heeft het lemmet geen vingeruitsparing (Choil), de lemmetscherpte begint direct na de korte slijpaanslag en vingeruitsparing waardoor je direct wat meer kracht bij het snijden van je houten item kunt zetten. Voor bushcraft gebruik ook ideaal dus!

SPECIFICATIES GEBRUIKTE O1 GEREEDSCHAPSTAAL (Bron: Spyderco STEEL Chart).
Naast een grote hoeveelheid aan ijzer bevat O1 gereedschapsstaal de volgende percentages staal toevoegingen:

KOOLSTOF:    0,85 - 1,00 %

CHROOM: 0,40 - 0,60 %

MANGAAN: 1,00 - 1,40 %

NIKKEL:           0,30 %

SILICIUM: 0,50 %

TUNGSTEN:  0,50 %

VANADIUM:  0,30 %

O1: is niet roestvast.

 

 

Koolstof (C) : verhoogt snede retentie en verhoogt de treksterkte. Verhoogt de hardheid en verbetert de weerstand tegen slijtage.

Chroom (Cr): verhoogt de hardheid, de treksterkte en de taaiheid. Geeft weerstand tegen slijtage en corrosie.

Mangaan (Mn): verhoogt de hardbaarheid, slijtvastheid en treksterkte. Ook verwijdert het tijdens “het staalproces” zuurstof uit gesmolten metaal. Verhoogt de hardheid (en in hoge percentages echter ook de broosheid).

Nikkel (Ni): verhoogt de taaiheid en de treksterkte.

Tungsten: (W): verhoogt de vorming van kleine carbiden in het staal en verhoogt de treksterkte, de hardheid en de weerstand tegen slijtage.

Silicium (Si): verhoogt de treksterkte. Ook verwijdert het tijdens “het staalproces” zuurstof uit gesmolten metaal.

Vanadium (V): verhoogt de treksterkte, de slijtvastheid en de taaiheid.

HET VERVAARDIGEN VAN GELEGEERD STAAL. Op het zeer eenvoudig uit te leggen is het maken van staal net zo als het bakken van een taart. U volgt een precieze recept voor de soort taart (het gewenste staal) dat u wenst te bereiden. U begint met meel (ijzer) en voegt u daarna diverse gewenste ingrediënten (staal toevoegingen) toe. Deze extra ingrediënten zullen bepalen met welk type taart (staal) u eindigt.

Nadat u alle extra ingrediënten (staal toevoegingen) hebt toegevoegd, heeft u het gewenste taart beslag (staal) dat klaar is om te bakken (warmtebehandeling). Het bakken (warmte behandeling) is een net zo belangrijk onderdeel van het “recept” als toegevoegde ingrediënten (staal toevoegingen).

JUISTE WARMTEBEHANDELING DOOR DE MESSENMAKER OF SPECIALIST. 
Maar zoals zo vaak gezegd en geschreven, het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling.  Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als tijdens het bakken van de bovengenoemde taart, een taart beslag uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.   

HERKENBAARHEID.
Op de linkerzijde van het lemmet staan trots de naam van Gary Wines messen en zijn embleem/merkteken.

  Kwaliteits embleem                                                        

En op de rechterzijde van het lemmet staat het L.T. Wright embleem/merkteken, het mysterieuze “Pout House” dus.

DE HANDGREEP: 
Als ik goed naar de handgreep kijk, zie ik er een gepimpte versie van een “Fur Trade Era” handgreep in. De fraai gestylde ergonomisch gevormde handgreep is dankzij zijn wat afgeronde, nu enigszins wat gladde groene Micarta greepplaten een echte “handsmeigler” zonder drukpunten (hot spots). Door het veelvuldige gebruik zal de Micarta greep vanzelf wel stroever worden. Deze greep platen zitten eerst met watervaste marine epoxy op de volle doorgaande angel (Tang) verlijmd en zijn daarna met twee 4 mm dikke speciale Fish Eye schroeven met 8 mm messing rondmoertjes nagenoeg  “bomproof en watervast” op deze doorgaande angel (tang) bevestigd. Het zwaartepunt van dit mes ligt in de handgreep, waardoor de snede goed te controleren & sturen is. Het nadeel van het zwaartepunt in de handgreep is de verminderde kapwerking. Om verlies van dit fraaie mes te voorkomen, is het eind van de handgreep van een messing polsriemoog met een effectief gat van 6,1 mm voorzien. Ik adviseer u om een rood stukje parakoord hierdoor te doen als vinger& duimriempje voor handige “trekhulp” en als “fixeerhulp” bij het vastpakken van het eind van de handgreep bij het hakken van hout.

DE SCHEDE: 
De fraaie, zeer goed in semi-custom wijze handgemaakte bruine lederen schede komt van JRE Industries en heeft naast de brede geklonken riemadapter, een verlengde riemadapter met metalen D-ring “Dangler” (met een speciale Chicago schroefverbinding) waardoor de schede zeer beweeglijk draagt en ook tien centimeter lager hangt. Ik denk dat de  beroemde US WW2 Generaal George Patton een laaghangend mes zeer gewaardeerd zou hebben!

TIP: smeer de schroefdraad van die schroef van de verlengde riemadapter voor het gebruik wat blauwe Loctite (met niet permanente borging) in, dit om lostrillen van die schroef en verlies van je schede en vaststaand bushcraft mes te voorkomen. Zonder mes wordt alles namelijk een stuk moeilijker! Het vaststaande mes past erg goed en rammelvrij in deze bruin lederen schede.

Gelukkig voor de veiligheid van de drager is deze lederen schede van een lederen tussenstuk (souffle) voorzien, die ervoor zorg draagt dat de scherpe snede niet door de stiksels heen kan snijden en daarna het been van de eigenaar verwondt. De schede heeft tevens een ruim vier centimeter brede bevestiging lus voor een groot model Army vuurstaal (ongeveer 9,5 mm in diameter en optioneel). Het bushcraft mes zit om het uitvallen en verlies ervan te voorkomen diep in deze fraai en zeer goed gemaakte schede, die jammer genoeg geen afwatering gat (Drainhole) heeft. De schede is vervaardigd uit circa 3,5 mm dik (8oz) bruin plantaardig gelooid leder, is voor de robuustheid met bruin draad dubbel gestikt en heeft als extra versteviging drie metalen oogjes. Ook weer nagenoeg “bomproof” is deze constructie.  Op de achterzijde van de schede staat overigens het JRE teken (zie onder) en op de riemlus de letter K.  Tip: smeer voor gebruik de schede iets in met een goed onderhoudsproduct voor leder. Gebruik echter niet te veel van dat product of lederolie.

 

                                        JRE embleem

                                             HET JRE INDUSTRIES EMBLEEM.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE GARY WINES BUSHCRAFTER VAN L.T.WRIGHT.

LEMMET MATERIAAL:

O1 Tool Steel / gereedschapstaal (niet roestvast).

LEMMET SLIJPWIJZE:

Bijna Scandi tot nul (with a hard buffed edge).

VORM LEMMETPUNT:

Scherpe droppoint punt.

LEMMET HARDHEID:

Geen opgave.

LEMMET AFWERKING:

 Grijs mat gesatineerd.

LEMMET LENGTE:

11,5 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

10,6 cm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

2,97 cm.

LEMMET DIKTE:

3,60 mm.

SCHERPE 90 GRADEN LEMMETRUG:

Ja.

BIJZONDERHEID ANGEL / TANG:

Vol en doorgaand.

MATERIAAL HANDGREEP:

Groen Micarta / Green Resiten kunststof.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Met speciale Fish Eye schroeven geschroefd en extra met “marine epoxy” verlijmd.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Gestraald.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,5 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

28 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

22 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Bruine in semi-custom wijze handgemaakte lederen JRE schede met verlengde riemadapter “Dangler” en een brede lus voor een vuurstaal.

BIJZONDERHEDEN SCHEDE:

Deze schede is vervaardigd uit circa 3,5 mm dik  (8oz) plantaardig gelooid leder, dubbel gestikt en van 3 metalen oogjes voorzien.          

GEWICHT MES:

214 gram.

TOTALE LENGTE MES:

22,4 cm.

DRAAGLENGTE MET DANGLER:

 

DRAAGLENGTE ZONDER DANGLER:

32,7 cm.

 

23,4 cm.

DRAAGGEWICHT:

327 gram.

ONTWERPLAND:

Engeland.

HANDGEMAAKT IN:

Proudly made in the U.S.A.

GARANTIETERMIJN:

                           Levenslang dus.            

ADVIESPRIJS:

USD 195.00

 

DE NULMETING. 
Jammer genoeg had een Nederlands postbedrijf namens de Douane weer de afhandeling van een als geschenk bedoeld test mes gedaan, en kon ik dit geschonken pakket slechts overhandigd krijgen door er eerst flink voor te moeten betalen. Tja, dan wordt het als je dit mes als gift van de LTWK “messenfamilie” gekregen hebt en je tevens besmet bent met het messen virus erg moeilijk dus eigenlijk onmogelijk om nee te zeggen en het pakket terug de Atlantische Oceaan over te laten gaan.

L.T. Wright pakket

Thuis aangekomen was het liefde op het eerste gezicht betreffende ondergetekende en de Gary Wines Bushcrafter van L.T. Wright! En daarom een foto van deze zeer fraaie Bushcrafter  gelijk maar op Facebook gezet. En voor de Nederlandse en Vlaamse traditionele bushcrafters is deze LTWK Gary Wines Bushcrafter uit koolstofstaal ook een must have.

Scheermes scherp

Natuurlijk was de eerste test de scherptetest van het Scandi geslepen lemmet op mijn al weer wat aangegroeide onderarmharen. De Bushcrafter kwam zoals het bleek dus scheermesscherp uit de kartonnen doos (****). Na het lemmet met olijfolie schoongemaakt te hebben, moest het lemmet zijn scherpte bewijzen op een tomaat.

Deze tomatensnijtest werd zeer goed (****) volbracht en ook de tomaat smaakte goed. Ook het doorsnijden van het scherpte testpapiertje ging zeer goed (****).

Tomaatjes snijden

Ik heb daarna direct een nuttig rood vinger& duimriempje door het oog van de handriem gedaan, waardoor je het eind van de handgreep in de “Back-Seat grip” beter kunt vasthouden. Dit verhoogt de swing en daardoor de slagkracht aanzienlijk. Ook de schede heb ik uit voorzorg van het omslaande weer en de beloofde regen behandeld en wel met Granger’s Paste WAX voor mijn lederen Pinewood jacht en wandel schoenen (zie ook:  http://www.bushcraft.nl/pinewood-jacht-wandel-schoen-mid ).                                                 

Het vaststaande LTWK mes zat goed gefixeerd in zijn lederen schede en door de schede op zijn kop houden en te schudden, bleef de LTWK Gary Wines Bushcrafter erg goed zitten/hangen. Dat zal natuurlijk door het vele gebruik in het veld en bijhorende nattigheid wel wat kunnen veranderen.

 

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de L.T. Wright Bushcraftmes<<<