Test resultaten L.T. Wright

DE VELDTESTEN.

Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).                                            

DE THUISTESTDAG.

DE TOUWSNIJTEST: Daar in het bos en bij de bivakopbouw soms ook diverse touwsoorten gebruikt en dus ook doorgesneden dienen te worden, heb ik ook deze touwsnijtesten maar uitgevoerd. Op zowel manillatouw als ook nylon “ bergsporttouw”, werd het Amerikaanse Bushcraft Knife losgelaten en ook het dikke manillatouw moest er aan geloven. Het gemiddelde snijresultaat op die touwen was zeer goed (****).

bergtouw snijden

touwsnijtest deel twee

DE KARTONSNIJTEST: Daarna maar direct de kartonsnijtest gedaan, dit op de nog wachtende kartonnen dozen. Dit Amerikaanse Bushcraft Knife is echt bedoeld als “houtsnijder”, maar sneed het dikke karton van deze dozen dankzij de Scandi snede zeer goed door (****) door.  Het controle papiertje betreffende de scherpte daarna kon ook nog goed doorgesneden worden.

Karton in stukjes snijden

ZOUTWATERTEST: Het koolstofstalen lemmet van de L.T. Wright Bushcrafter moest een tijdje “pootje baden” in de beruchte bus met zout zeewater.

Ik was hem totaal even vergeten en dat zeewater zorgde na afloop voor twee kleine vlekjes en een grote vlek op de lemmetzijde en de snede van het lemmet.  De snijfunctie bleef evenwel wel intact en ook zeer scherp. Na afloop heb ik wel even een stukje van een schuursponsje over die plekjes en daarna een olielapje over het lemmetstaal en het gehele mes gehaald om een en ander weg te poetsen, wat goed lukte. Sommigen houden van patina, ik echter niet en daar dat poetsen nog in mijn militaire systeem zit. Zoals bekend is O1 gereedschapstaal niet erg roestvast en scoorde derhalve dan ook matig (*).

In het zoute bad

VELDTESTPERIODE 1.
Op een zeer fraaie dag met mijn oude 30 liter rugzak het eveneens fraaie bos in om de LTWK Gary Wines Bushcrafter “aan de tand te voelen” en flink te testen. Het begon met het doorhakken van circa vier centimeter dikke uitgedroogde dus harde takken van een omgevallen boom. Daarna heb ik deze ingekort om te kunnen batonneren. Na het batonneren heb ik van die partjes vuurstokken en tondel gesneden en gemaakt. Ook heb ik met de scherpe lemmet rug de bast van een aantal stokken afgeschraapt.

Mij viel bij deze klusjes totaal geen negatieve items op, echter wel positieve: zoals de zeer scherpe snede, de eveneens zeer scherpe 90 graden haakse lemmet rug en de zeer comfortabele handgreep. Daarna moest het lemmet nog wat salami worst doorsnijden, dit voor de benodigde extra energie van de tester.

DE RESULTATEN VAN DEZE TESTDAG WAREN:

HAKKEN: Dankzij de scherpe snede en het toegevoegde vinger& duimriempje ging het hakken van hard droog hout goed tot zeer goed (***half).

aan het werk

Daarbij was de zeer scherpe snede intact gebleven, er waren geen breukjes / “chips” of een omgekrulde of platte snede/ “rolled edge” te zien en te voelen Prima gedaan LTWK.

VERTICAAL BATONNEREN: Dankzij de splijtwerking van de Scandi snede ging  het batonneren zeer goed (****). Ook was de snede zoals verwacht daarbij intact gebleven.

SNIJDEN: Dankzij het zeer scherpe Scandi lemmet ging het snijden van het droge harde hout zeer goed (****), dankzij natuurlijk ook de zeer comfortabele Micarta handgreep.

SCHRAPEN: En dankzij de zeer scherpe 90 graden haakse lemmet rug ging het afschrapen van de bast van die stokken ook zeer goed (****).

schrapen van de bast

Thuis aangekomen heb ik het koolstofstalen lemmet met olijfolie schoongemaakt en vertroeteld.

VELDTESTPERIODE 2.
Op een eerst wat frisse ochtend op de ATB het fraaie bos in, die al wat herfstachtig wordt. Flink trappend door de zanderige paden van de Meiduinen richting de Boudewijn Groeve.  En jawel hoor, weer een obstakel in de vorm van een omgevallen naaldboom lag in mijn weg. Dat was overigens ook een ideaal klusje voor hun nieuwe LTWK Overland machete geweest. Om mede ATB’ers te matsen en de Silky zaag weer eens te gebruiken/testen, deze vrij dikke boom daarmee in twee stukken gezaagd en daarna opgeruimd.

Daarna ben ik naar mijn favoriete uitzichtheuvel en dito bushcraft openluchtwerkplaats gefietst om daar wat veldtesten met de LTWK Gary Wines Bushcrafter te doen. Dus extra wat stammetjes voor het batonneren afgezaagd, want de LTWK Gary Wines Bushcrafter moest als ontworpen bushcraftmes veel hout hakken, batonneren/splijten en ook snijden, vooral droog en daardoor hard geworden hout. En dat alles lukte weer zeer goed, geen “chips of een rolled edge” te bekennen, maar dat had ik ook niet verwacht.

Batonneren

Hierna moest het lemmet zijn scherpte weer bewijzen bij het doorsnijden van de dikke salami worst wat goed lukte en de tester weer de benodigde energie gaf. En daarna heb ik ook weer vuurstokken en extra tondel gemaakt, edoch mijn fototoestel “vertelde ”mij dat de batterij/accu leeg was. Dat snijden van vuurstokken en tondel lukte zeer goed, dit dankzij de nog zeer scherpe Scandi snede. Daar ik dus geen foto van het vuur ontsteken kon nemen, heb ik dat testitem maar verplaatst tot een later tijdstip. En die gemaakte vuurstokken, tondel en opgeraapte dunne twijgjes maar in de rugzak meegenomen voor een volgende testdag.

DE RESULTATEN VAN DEZE TESTDAG WAREN:

HAKKEN:  Goed tot zeer goed (***half).

VERTICAAL BATONNEREN:  Zeer goed (****).

VUURSTOKKEN MAKEN & TONDEL SNIJDEN:  Zeer goed (****).

Tondel snijden

Thuis aangekomen heb ik het koolstofstalen lemmet weer met olijfolie schoongemaakt en vertroeteld.

VELDTESTPERIODE 3
Op een zeer natte en winderige dag het bos in om een en ander weer uit te testen, waaronder de LTWK Gary Wines Bushcrafter en mijn eigen militaire moreel. Want het was werkelijk “pokkeweer” en ook wat troosteloos, zelfs in het bos. Gelukkig had ik een oude en “ouderwetse” PVC regenjas bij me, die mijn bovenlichaam droog hield.

Doorweekt

En op mijn hoofd had ik mijn trouwe TT cap nu met LTWK patch, waarover ik de regenjas capuchon deed. Doordat ik in de buurt bijna overal te voet kom, wist ik een vervallen steenfabriek te staan om wat te kunnen schuilen en het bushcraft mes verder te kunnen testen. Ik droeg het mes nu zonder gebruik te maken van de verlengde schede “Dangler” deze dus hoger aan de lederen riem en voor onmiddellijk gebruik over de regenjas heen. Want die afgelegen plekken met verlaten bebouwing in het bos zijn vaak broeiplaatsen van criminele activiteiten. Be Prepared because you never know! Jammer genoeg miste ik in deze hevige regen wel een handig afwateringsgat in deze schede. Dus dan deze maar op de kop houden en leegschudden om latere problemen van lelijke roestvorming te voorkomen. Op het wat beschutte dak die ik via een geïmproviseerde en nu gladde loopbrug kon bereiken, besloot ik daar ook een motivatie vuurtje aan te steken, dit voor het versterken van het moreel en verwarmen van de natte wat koude, stijve handen. Eerst moest ik nog wel even wat afgewaaide stokken horizontaal door batonneren, dit als de bodemlaag voor het vuurtje, want de gehele bodem was echt nat en je wil niet dat het vuurtje direct uitgaat.

Vuur ontsteken

Motivatie vuurtje

Het horizontaal batonneren ging overigens ondanks de stijve handen goed tot zeer goed (***half). En dankzij de meegenomen tondel, mijn speciaal geprepareerde wattenbolletje en de zeer scherp geslepen lemmet rug van de LTWK Gary Wines Bushcrafter, kon ik in combinatie met een goedkoop No Brand vuurstaaltje, het motivatievuurtje ook onder natte omstandigheden zeer goed en ook snel ontsteken (****).

Verkleumd

DE RESULTATEN VAN DEZE TESTDAG WAREN:

HET VUUR ONTSTEKEN: zeer goed (****).

HET HORIZONTAAL BATONNEREN: goed tot zeer goed (***half).

Op een gegeven moment had ik het in het natte bos “wel gezien” en ben maar door de aanhoudende regen met veel wind op huis aan gewandeld. Thuis aangekomen de spullen uit de natte outdoor broek en de rugzak uitgepakt en te drogen gezet en gehangen, de outdoor broek en de rugzak heb ik te drogen gehangen. Daarna heb ik ook de LTWK Gary Wines Bushcrafter schoongemaakt, gecontroleerd op beschadigingen en daarna geolied. Op een weg te poetsen roestplekje na, verder geen problemen te zien. De lederen schede ervan, het lederen HKD Silky foedraal en mijn HKD lederen riem ook maar te drogen gehangen. ’s Avonds heb ik deze items ook nog wat ingewreven met Granger’s Paste WAX.

VELDTESTPERIODE 4.
Op een wat regenachtige dag weer te voet het bos in om de LTWK Gary Wines Bushcrafter nogmaals “aan de tand te voelen” dus te testen. Op mijn oude testarea maar weer begonnen om deze wat op te ruimen en te verbeteren. Jammer genoeg hadden bezoekers de aanwezige zitbank gesloopt, verplaatst en deze weer zonder steunbalken terug geplaatst. Er was aan het plat getrapte gras te zien dat daar een of ander soort “bijeenkomst” gehouden was. Zou de Partij van de Dieren hier soms vergaderen?

Hierna begonnen met het doorhakken van een aantal droge en verse (natte) stokken, waaronder eentje waar ik mijn nieuwe graaf annex wandelstok gemaakt heb. Ook heb ik weer (ik kan het gewoon niet laten) gebatonneerd en geschild. Tevens heb ik wat tondel van een droge stok gesneden en daarmee ook een vuurtje ontstoken.

Bast van toekomstige wandelstok schrapen

Al laatste heb ik de bast van mijn wandelstok in wording wat afgeschaafd en afgeschraapt. Door de natte en ook wat agressieve sappen uit de bomen, begon het lemmet al aan te slaan. Daarna dus ter plekke alvast onderhoud aan het lemmet uitgevoerd, daar ik een oud militair en geen corrosie en patina liefhebber ben. De LTWK Gary Wines Bushcrafter ging dus redelijk schoon de schede in.

DE RESULTATEN VAN DEZE TESTDAG WAREN:

SNIJDEN: Zeer goed (****).

HAKKEN: Goed tot zeer goed (***half).

HET SCHAVEN: Zeer goed (****).

HET VUUR ONTSTEKEN: Zeer goed (****).

VERTICAAL BATONNEREN:  Zeer goed (****).

Bezig met hakken

Thuis heb ik mijn onderhoud aan het lemmet vervolgd met een stuk van een schuurspons en olijfolie. Tevens heb ik even het lemmet op mijn homemade stropplank gestropt, ten eerste om hem iets te scherpen en ten tweede om de harde hars van de snede te verwijderen.

VELDTESTPERIODE 5.
Op een zeer fraaie dag op de ATB en met gepakte  rugzak weer het fraaie bos van de Brabantse Wal in om de Bushcrafter verder te testen. Ik weet al veel van deze Bushcrafter, edoch nog niet alles (denk ik dan maar). Ik zat op mijn laatste testarea heerlijk onder een eikenboom te hobbyen en plotseling kreeg ik door een zuchtje wind de halve demissionaire en “leugenachtige en de gelukzoekers aan de boezem drukkende 2e Kamerfracties” over me heen. Daar in de opslag van de 2e Kamer liggen overigens ook nog mijn “versierselen” van mijn militaire medailles, die ik en vele oud-militairen met mij, uit protest van het asociale AOW-Gat daar heen gestuurd hebben. We mogen dan “even” die slag om het AOW-Gat verloren hebben, maar niet de gehele oorlog hierover, we likken slechts de door de politiek veroorzaakte wonden en consolideren!

But life goes on en verder was het was heerlijk in het bos en mijn doelen van de dag waren:

1. Met de LTWK Gary Wines Bushcrafter te hakken, te snijden, het horizontaal batonneren en een vuurtje te ontsteken. O ja, het koffieroeren niet vergeten, dat overigens OK ging.

koffie roeren

2. Het zogenaamde “Fatwood” van plotseling omgewaaide versplinterde naaldbomen te oogsten. En die liggen hier best veel, de bijkomende schade en/of het resultaat van BASF of Doel?

Fatwood snijden

DE RESULTATEN VAN DEZE TESTDAG WAREN:

HAKKEN: Goed tot zeer goed (***half).

SNIJDEN: Zeer goed (****).

HORIZONTAAL BATONNEREN:  Zeer goed (****).

FATWOOD OOGSTEN: Zeer goed (****).

HET VUUR ONTSTEKEN MET BEHULP VAN FATWOOD: Excellent goed (*****).

Vuur en vlam

Uiteraard werd in het bos weer onderhoud op de gebruikte gereedschappen waaronder de LTWK Gary Wines Bushcrafter uitgevoerd.

VELDTESTPERIODE 6.
Op een fraaie dag de eveneens fraaie bossen van de Brabantse Wal in. De hoofdtaak van vandaag lag in het hakken en snijden van allerlei houtsoorten, dit om de stand tijd verder te testen. Dus weer met de mountainbike op pad en ik kwam als snel een dunne omgevallen berkenboom tegen, die het pad behoorlijk blokkeerde. Toch eerst weer wat hak werk met de LTWK Gary Wines Bushcrafter op deze berk gedaan, daarna maar overgestapt op de aan mijn “Barang” zittende Silky PocketBoy 170, uiteraard in mijn fraaie handmade HKD lederen foedraal.

Belt met gear

Daarna maar wat snijtesten met de Bushcrafter gedaan, die zeer goed volbracht werden. De berkenbast en andere tondel heb ik als back up meegenomen. Ik had vorige keer al best veel “fatwood” geoogst en meegenomen, dus aan tondel geen probleem hier. Als laatste moest het lemmet weer uitgedroogd en hard geworden hout snijden, wat goed tot zeer goed lukte.

DE RESULTATEN VAN DEZE TESTDAG WAREN:

HAKKEN: Goed tot zeer goed (***half).

SNIJDEN: Goed tot zeer goed (***half).

horizontaal hakken

En ditmaal heb ik thuis het lemmet onderhouden en daarna moest het lemmet de scherpte test op een testpapiertje showen, die iets teruggelopen was.

VELDTESTPERIODE 7.
Op een wat frisse dag opnieuw het bos in en op mijn favoriete testplek werd bovenstaande hak, snij en batonneertesten opnieuw “dunnetjes” overgedaan. Meten is namelijk weten en tevens werden daar wat extra actie foto’s van gemaakt.  Jammer genoeg had ik op deze wat frisse dag niet mijn warme bodywarmer in de rugzak gedaan. Ik voelde wel dat de initiële scherpte iets afgenomen was, edoch genoeg om de houtsnijklusjes uit te kunnen voeren.

Aanpunten haringen

HAKKEN: Goed tot zeer goed (***half).

SNIJDEN: Goed tot zeer goed (***half).

HORIZONTAAL BATONNEREN:  Goed tot zeer goed (***half).

VERTICAAL BATONNEREN: Zeer goed (****).

Na afloop van deze veldtestdagen werd thuis het gehele vaststaande mes goed schoongemaakt, daarna geïnspecteerd. Behoudens wat opgelopen “patina” op het lemmet was er niets bot, krom of onbruikbaar geworden. Maar dat had ik dan van een kwaliteitsproduct als deze LTWK Gary Wines Bushcrafter ook totaal niet verwacht. 

De metalen delen heb ik daarna geolied en het lemmet kreeg een “verdiend ritje” over mijn keramische wetstaal, dit om het lemmet weer op oorlogsscherpte te brengen.  Daarna mocht het lemmet een testpapiertje doorsnijden wat weer zeer goed lukte  (****).                                                                                                                                                

VELDTESTPERIODE 8.
Dit is voorlopig de laatste beschreven veldtestdag van deze review voor de LTWK Gary Wines Bushcrafter. Het doel van deze dag lag in het hakken van middel dikke uitgedroogd zeer harde takken, het horizontaal batonneren en snijden van haringen voor de basha. Die middel dikke takken waren zoals verwacht zeer hard, maar het hakken ervan ging zeer goed (****). Er waren daarna geen “chips en /of een rolled edge” te bespeuren, wel was de scherpte iets teruggelopen. Maar het horizontaal batonneren en het daarna aanpunten van die droge dunne takken lukte nog goed tot zeer goed (***half). Daar ik licht bepakt was, had ik mijn oliebusje & poetslap niet meegenomen, het onderhoud zou ik daarna thuis wel doen.

HAKKEN: Zeer goed (****).

SNIJDEN: Goed tot zeer goed (***half).

HORIZONTAAL BATONNEREN:  Goed tot zeer goed (***half).

Job Done

En inderdaad thuis heb ik het lemmet twee ritjes over een keramiek wedstaaltje gegeven, schoongemaakt en geolied. Het lemmet was hierna mat glanzend “bling-bling” en ook weer scherp. Ik weet nu genoeg van dit mes om een zinnig review te maken en sluit derhalve de veldtesten voor nu af.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST GARY WINES BUSHCRAFTER MADE BY L.T. WRIGHT.

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).                                              

AFWERKING FIT & FINISH:

****

STROP/SLIJPGEMAK:

***half

UITERLIJK & ESTHETIEK:

*****

ERGONOMIE HANDGREEP:

****

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

***half

MATERIALEN HANDGREEP:

****

GEBRUIKTE MATERIALEN:

***half

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

-  Met tactische handschoenen aan:

 

- Met blote hand/ zonder handschoenen:

 

 

****

 

 

***half

SCHERPTE LEMMET AF MAKER:

****half

BEVESTIGING HANDGREEP:

****

STAALKWALITEIT:

****

PASVORM MES IN SCHEDE:

***half

HARDHEID:

****

DUURZAAMHEID SCHEDE:

****

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

****

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

*****

HAKVERMOGEN:

***half

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

****

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

*

WOW GEHALTE:

*****

VUURONTSTEKEN:

*****

EEN AANKOOP AANBEVELING WAARD:

Ja.

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD LEMMET:

***half

GARANTIE SERVICE:

OK.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELDE TESTOORDEEL VOOR DE L.T. WRIGHT MADE GARY WINES BUSCRAFTER:  ZEER GOED / VERY GOOD / ****.

 

RESUMÉ.
De L.T. Wright Gary Wines Bushcrafter is voor de  kwaliteit bewuste traditionele bushcrafter en liefhebber van een mes met een koolstofstalen lemmet een must have. Zoals reeds geschreven is dit bushcraftmes een beproefd Engels design, dat met Amerikaanse Knowhow van L.T.Wright, vakmanschap en zorgvuldigheid is vervaardigd (“Classic British design meets American Craftsmanship”). Deze LTWK Gary Wines Bushcrafter ziet er namelijk in mijn ogen precies zo uit zoals een traditioneel bushcraft mes er behoort uit te zien!  Ik vind het fraaie vaststaande mes behoudens de Scandi snede zelfs wat op een French Trading Patch Knife uit de tijd van de USA & Go West verkenners Lewis/Clark en de pelsjagers/trappers “Fur Trade Era” lijken.                                                                                                                  

Maar uiteraard is de L.T. Wright Gary Wines Bushcrafter naast bushcraft ook zeer geschikt voor de kampkeuken, het zogenaamde “Preppen”, bij het hiken, voor survival en bij het jagen.                                                                                                                                                                   

Het L.T. Wright handgemaakte vaststaande mes heeft een zeer scherpe Scandinavische snedevorm (Scandi), die ook nog een hoge stand tijd bezit. Voor al die getoonde klasse, behoeft het O1 koolstofstalen (niet roestvaste) lemmet wel extra onderhoud met een oliedoekje.

Deze rustieke lederen schede is overigens zeer fraai vervaardigd en past goed bij het eveneens rustieke bushcraft mes. Dankzij de verlengde riemadapter “Dangler” kun je het bushcraft mes (ook in de winter) laag en beweeglijk dragen. Het vaststaande mes draagt voor de veiligheid tegen verlies diep in de fraaie semi-custom lederen schede. 

TIP AAN LTWK: Maak in de volgende batch schedes een handig afwateringsgat (Drainhole).

 

MET DANK AAN/A LOT OF THANKS.
Met dank aan mevrouw Erin Marshall, L.T. Wright hemzelf en de LTWK crew van de messenfirma L.T. Wright LLT. voor de sponsoring en de ondersteuning bij het tot stand komen van deze nieuwe messenreview.

Please see their website: www.ltwrightknives.com/index.html.

Henk en het LT Wright Bushcraft mes

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.