PINEWOOD JACHT & WANDEL SCHOEN - MID

DE ECHT LEDEREN PINEWOOD JACHT & HIKING LAARZEN.

By: Henk Kraaijvanger

 

Met de vraag naar betaalbare lederen, comfortabele maar stevige jacht en hiking laarzen, die echter wel  in Europa geproduceerd worden, kwam Pinewood met de spiksplinternieuwe Pinewood Hunting & Hiking laarzen op de jacht en outdoor markt. Daar zijn ook al veel “zichzelf op de borst rammende” merken” op deze lucratieve markt aanwezig, die naast een echte “kruideniersmentaliteit “ ook nog denken dat ze geen email hoeven te beantwoorden. “Wie deze jacht of hiking schoen past, trekke hem maar aan”!

Tja, en dan neemt een nieuw schoenenmerk erg graag de opengevallen reviewplaats en tijd in, want deze lederen Pinewood laars “komt uit de praktijk en is voor de praktijk” bedoeld. Geheel comfortabel en robuust, maar zeker betaalbaar zoals je van Pinewood kleding inmiddels al gewend bent. Deze Pinewood jacht en hiking laarzen worden in MID (Medium hoogte) en HIGH (hoog) geproduceerd en zijn een welkome aanvulling op de Pinewood collectie van herfst/winter 2016/2017 en natuurlijk ook latere.

DE PINEWOOD MID JACHT & HIKING LAARS.
Deze jacht & hiking laarzen worden in een kleine ambachtelijke schoenenfabriek te Slovenië gemaakt, waarbij de onderdelen met zorg zijn uitgekozen uit verschillende gespecialiseerde fabriekjes en fabrieken uit  geheel Europa. In eerste instantie bedoeld als jachtlaars denk ik, maar deze jachtlaars is veelzijdiger derhalve is deze ook geschikt als hiking laars.

Pinewood mid laars

DE GEBRUIKTE MERK COMPONENTEN:

KLUMPEN LEER (uit DUITSLAND):
Het bovenwerk van deze laars/schoen is van bruin gekleurd, waterafstotend Nappaleer gemaakt. Dit nappa koeienleer is geproduceerd door Klümpen uit Duitsland. Het leer heeft een dikte van 1,2 - 1,44 mm en is vrij zacht, zodat het behalve comfortabel ook niet scheurt. Ook niet na dagenlange wandelingen (beloofd is beloofd). 100 % leer dus geen plastic achtige uitvoeringen.

VIBRAM (uit Italië):
Zo heeft de laars/schoen een Vibram buitenzool die een schok dempende hak heeft en bestaat uit PU en een goede kwaliteit rubber. Het profiel van de buitenzool verzekerd dan ook een goede grip om uitglijden te voorkomen en houdt irritante steentjes en modder weg uit  het profiel ervan.  Een Vibram zool wordt beschouwd als een van de beste zolen in Europa. En ik vind zelf door mijn arenlange buiten praktijkervaring zelf dat Vibram buitenzolen ook veel langer meegaan dan eigen merk buitenzolen en ook veel meer grip in geaccidenteerd terrein en op rotsbodems bieden. Ik heb zelf mega goede ervaringen met de Vibram zolen, die ik destijds als militaire instructeur/ klasse commandant na verstrekking van nieuwe PGU laarzen, direct eronder liet zetten! Want ik was naast een kilometer vreter ook nog een best goede klimmer tijdens GVA (oefeningen) en dergelijke (Lead the way).

Natuurlijk wel voor mijn tijdens de Dienst overkomen militair ”bedrijfsongeval”, die ervoor zorgde dat ik als militair bijna naar de Kl**te was gegaan. Na mijn “Tour met bloed, zweet en tranen” in het RMC te Doorn weer goedgekeurd, maar behield wel “wat” restklachten. Gelukkig genoeg kwam een burger orthopedisch chirurg vier jaar na dato wel achter de echte oorzaak en het gevolg ervan en moest ik toch onder het mes. Tja, CMH chirurgen, meten is echt weten en luisteren vooral een kunst!                                                                                                                                       

SECAL: Het voetbed is gemaakt door Secal. Het voetbed van de uitneembare binnenzool bestaat uit een deel textiel met een leren bovenzijde. De schoen krijgt hierdoor extra demping en het voetbed absorbeert vocht en voorkomt daardoor mogelijke blaren en biedt extra comfort tijdens het lopen. Dit voetbed is tevens uitneembaar.

binnenzool

PIDIGI: De stevige neus- en hak kappen zijn geproduceerd in Pidigi, Italië. Twee verschillende diktes rubber zijn hierbij gebruikt, dit om vorm en stabiliteit te geven aan de neus van de schoen en een deel van de hak. Samen met de versterkte neus en hak beschermd deze schoen je tegen schokken van buitenaf.

TE-POR (Pidigi): Pidigi is ook “verantwoordelijk” voor het Te-por membraan van de schoen, die met 150.000 poriën per vierkante centimeter, uw voet (de binnenzijde schoen) beschermt tegen water. Deze poriën zijn kleiner dan een watermolecuul, wat betekent dat een waterdruppel er niet door kan, maar de kleine condens/zweet molecuul er wel uit kan en deze laars/schoen daardoor wel goed ademt. Dit voorkomt ongewenste zweetlucht, maar beschermt je voeten wel tegen invloeden van buitenaf (per persoon wat afhankelijk ).

AIRNET (Pidigi): Ook het gebruikte Airnet van de binnen voering stamt van Pidigi. Deze voering is slijtvast en sterk, neemt veel vocht op en draagt zorg voor een goede ventilatie.

MARK (uit Oostenrijk): De metalen veterhaakjes op deze  laarzen/schoenen worden geproduceerd door Mark uit Oostenrijk. Deze haakjes zijn gemaakt van roestvrij staal en houden de veters nagenoeg altijd op zijn plek.

POLIPET. De sterke veters worden geproduceerd door Polipet uit Slovenië. Deze veters zijn gemaakt van waterbestendig polyester.

VERKRIJGBARE MATEN:
Deze Pinewood MID is net als de HIGH verkrijgbaar in maten van 37 t/m 47. Bij deze laarzen werd ook heel keurig een onderhoudspamflet bijgevoegd, edoch niet in het Nederlands, dus die krijgt u van mij uit het Duits en Engels vrij vertaald! Het ook in halve maten vervaardigen van deze laarzen zou ook een goede zaak zijn.

ONDERHOUDSTIPS:
Deze Pinewood laarzen worden met een bovenwerk uit echt leder (leer) vervaardigd. Leder is een natuurproduct, welke te vergelijken is met de menselijke huid. De menselijke huid wordt van nature gesmeerd door de talgklieren en zo blijft onze huid soepel en sterk. Het nappaleder waar uw laarzen van gemaakt zijn, dient u om dezelfde reden goed te onderhouden, dit om het mooi maar vooral ook soepel en sterk te houden.

Leder heeft derhalve het juiste onderhoudsmiddel nodig, waardoor de functie en het fraaie uiterlijk van deze jacht en hiking laarzen behouden blijven. Vooral onze wisselende weersomstandigheden en seizoenen kunnen de levensduur van niet goed onderhouden laarzen aanzienlijk verkorten. Ook verlengt dit juiste onderhoud het draagcomfort en de draagvreugde van de jacht en hiking laarzen. Want als u uw voeten en uw laarzen niet verzorgd, zullen die tijdens een lange mars ook niet voor u zorgen. Geloof me maar, ik kan dat echt wel uit de harde praktijk weten! In de Caring Instruction stond geen speciaal opgegeven onderhoudsmiddel, maar volgens mij moet dit middel speciaal voor lederen bergschoenen met een waterdichte en ademende membraam geschikt zijn, om het verstoppen en loslaten te voorkomen! Gebruik daarom voor onderhoud dus geen lederolie of “standaard” ledervet!

DE UITVOERING ERVAN:

 • Reinig de laarzen zorgvuldig en “onmiddellijk” na het dragen, zeker wanneer de laarzen nat en vies geworden zijn.
 • Verwijder grote verontreinigingen eerst met een doek met lauwwarm water.
 • Haal dan de binnenzool eruit, zodat deze kan luchten of zodat je deze ook kunt reinigen.
 • Laat de laarzen dan drogen en reinig de laarzen in die droge toestand!
 • Reinig de gehele laars, dus ook de naden, de tong, de veterhaken en de veters zorgvuldig onderhouden (dit door ze door een droge doek te trekken).
 • Het juist voorgeschreven onderhoudsmiddel licht op het leder aanbrengen, in het leer laten trekken om te drogen, alvorens het onderhoudsmiddel verder uit te poetsen.
 • Bedenk echter wel dat dit onderhoudsmiddel afhankelijk van het soort gebruik van de laars, de weersomstandigheden en mate van reinigen “verdwijnt” en daarna opnieuw aangebracht dient te worden. Ik houd zelf het volgende criterium aan: parelt het water nog van de buitenkant van het leer af, is er nog voldoende onderhoudsmiddel aanwezig. Parelt het water er niet af, dan wederom het leer met het voorgeschreven onderhoudsmiddel insmeren, laten intrekken /opdrogen en daarna uitpoetsen.
 • Laat de laars op een warme en droge plaats (binnen) op een natuurlijke wijze langzaam drogen. 
 • Zet de natte laarzen NIET bij de verwarming, NIET bij de kachel, NIET in de felle zon, NIET bij het kampvuur en/of andere hittebronnen, want het leer zal daardoor dan uitdrogen, krimpen of scheuren!
 • Laat de laarzen indien niet in gebruik zoveel mogelijk ventileren en haal daarbij ook de binnenzool eruit.
 • Het beste is eigenlijk dat u twee paar laarzen aanschaft (of het oude paar ook nog mee gebruikt) en deze om en om draagt (dat verlengt de levensduur van de nieuwe laarzen aanzienlijk). Niet voor niets hebben militairen twee paar laarzen verstrekt gekregen!
 • Gebruikt u de laarzen langdurig niet, berg ze dan op een schone, koele en droge plaats op. Haal daarbij ook de binnenzolen ter bevordering van de ventilatie eruit.
 • Bedenk dat niet gebruikte laarzen ook kunnen uitdrogen, dus controleer ze periodiek en onderhoud ze ook regelmatig.
 • Droog en gebarsten leer kan tevens de ademende membraam beschadigen en daardoor de levensduur van de laars verkorten. 
 • Teveel aan onderhoudsmiddel kan ook schade aan de schoen berokkenen. Ook kunnen dan de poriën van het leer of de ademende voering daardoor verstoppen.

Tip voor in het natte veld: Voor het onder zeer primitieve omstandigheden drogen van drijfnatte laarzen / bergschoenen moet je deze eerst flink uitschudden, de binnenzolen eruit halen en dan de jachtlaarzen / bergschoenen omgekeerd op twee stokjes in de grond onder je Basha zetten en laten uitlekken en in de wind en aan de lucht laten drogen. Want bij hevige regen is het uitgedroogde gras voor mogelijke opvulling ook drijfnat en de krantenman komt niet op remote plekken (om krantpapier in de natte laarzen te stoppen, waardoor dit het vocht opzuigt en de laarzen drogen.

 Pinewood

DE SPECIFCATIES PINEWOOD JACHTLAARS MID.

BOVENWERK:

Bruin Nappaleer 1,2 - 1,44 mm dik.

TREKLIP:

Nee.

LAARSTONG FIXATIE:

Ja, door middel van open donkere RVS veterhaak.

ADEMENDE MEMBRAAM:

Ja, van TE-POR (Pidigi).                                                                                                                                                       

BINNENVOERING:

AIRNET (Pidigi).

BUITENZOOL:

VIBRAM.

BINNENZOOL:

Uitneembaar, uit foam/leer en textiel.   

NEUS/HAKDELEN:

Rubber met verschillende diktes.

VETERHAKEN:

Van Mark, donker RVS, onderste 5 gesloten, bovenste  2 open.

VETERS:

Waterbestendig polyester.

VERZOOLBAAR:

Niet bekend.

PASVORM:

Normale (tot smalle) voet.

DRAAGGEWICHT LAARS:

Gewogen gewicht enkele laars in maat 45: Links = 839 gram / R=841 gram.

MATEN:

37 t/m 47.

PRIJS:

MID: €169,00    / HIGH: €189,00 

 

EERSTE INDRUK:                                                                                                                                                    
De Pinewood Hunting & Hiking boots (verder te noemen de jacht & hiking laarzen) kwamen keurig verpakt en voorzien van diverse informatielabeltjes op het testcentrum aan.

Het geheel was keurig (goed tot zeer goed / ***half )afgewerkt, met slechts een schoonheidsfoutje in de vorm van een iets kierend siernaadje aan de binnenkant van de schoentong. Dat zal echter mijns inziens de functionaliteit en de waterdichtheid van deze jacht & hiking laarzen niet aantasten. De laarzen zaten direct OK aan mijn wat smallere wat “afgestoemfte” voeten. Gelukkig heeft de laarstong een haakje om deze in het midden te fixeren. Ik denk zelf dat deze laarzen geschikt zijn voor de normale tot smalle voet en ook weinig inlooptijd behoeven, want ik liet er zo mee weg. Zo zie je dat ik toch niet direct met mijn Mil.Def account, mijn militaire gehardheid, Skills & drillls gedeletet heb. In de Caring Instruction stond geen speciaal opgegeven onderhoudsmiddel, maar volgens mij moet dit middel speciaal voor lederen bergschoenen met een waterdichte en ademende membraam geschikt zijn, om het verstoppen en loslaten daarvan te voorkomen! Ja, ja, ik weet het “de kracht van de boodschap zit hem in de herhaling”!

Hiking boots met verpakking

Doordat ik niet weet in welke veelal Duitse gebruikscategorie deze laarzen vallen (Duits ABCD-systeem), weet ik niet of ze voor de bergen zijn ontworpen of hoe ze in die bergen zullen voldoen. Nu heeft Zweden ook wat bergen en heuvels waar ook gejaagd wordt, derhalve zal Pinewood ongetwijfeld ook aan de jagers daar gedacht hebben. Zelf vindt ik deze jacht & hiking laarzen wegens het gebruikte leer; de toegepaste neus en hielkap; de steun rondom de enkels; de Vibram loopzool en het gewicht voor “mijn ervaringsgevoel” in klasse B/C vallen, maar meten is dus echt weten.

 

DE DRAAG/VELDTESTEN.
Behoudens de onderstaande testdagen heb ik deze jacht & hiking laarzen MID natuurlijk ook bij boodschappen doen, korte wandelingen enzovoort gedragen. TIP: Na circa 10-15 minuten gelopen te hebben is het raadzaam de veters van de jacht & hiking laarzen even los te maken en opnieuw te strikken (met de laars op een verhoging zoals een paaltje of boomstam).

DAG 1.
Op een fraaie maar wat winderige dag het bos in om een en ander te testen en kilometers voor de Pinewood laarstesten te maken. Ja, jacht & hiking laarzen test je langdurig in de harde praktijk en niet vanachter je computer. Daar zit ik na de veld & bos testen wel om in de “Sheriff stand” mijn bevindingen “op papier” te zetten.                                                                   

Vandaag ben ik dus begonnen met de door de firma Vriezz Trading gesponsorde Pinewood jacht & hiking laarzen MID. Met een meer dan prima pasvorm (****)  voor mijn wat smalle voeten en er waren onderweg totaal geen problemen te bespeuren, maar deze had ik ook niet verwacht. Ja en toen moest ik een plekje graven voor mijn vuur te ontsteken maken en daar waren de met rubber versterkte neuzen prima geschikt voor. Nee, nee niet te bang zijn, outdoor Gear moet namelijk voor je werken. Daarna via omwegen om kilometers te maken via gedeeltelijke zandpaden en gedeeltelijke verharde wegen op huis aan. Ik denk dat ik de jacht & hiking laarzen circa 8 -9,5 kilometers ingelopen heb. Geen problemen te bespeuren, ze droegen en liepen comfortabel (****)!

DAG 2.  
Op een fraaie zonnige maar in de schaduw frisse zaterdag te voet het fraaie bos met vernielde bunkers in. Met heuvelachtig geaccidenteerd terrein en veel zandpaden, veel oude bomen naast jonge bomen, alwaar ik zo van hou. Deze Pinewood jacht & hiking laarzen waren tijdens het “beklimmen” van die zanderige heuvelpaden zeer goed slipvast (****), dit dankzij de Vibram buitenzolen. Jammer genoeg waren ze niet “hondenpoep resistent”, zodat ik eerst die onfris riekende smurrie met een stokje mocht verwijderen. Want ik moest nog wel pauzeren & eten en dan ruik ik graag echt wat anders. Hallo Partij voor de Dieren, neem uw verantwoordelijkheid eens tegen deze hondenpoep overlast, dan zal ik geen plofkippen meer eten!  O, was ik nog vergeten te vertellen, ik heb dezelfde Anti-Pinoccio crème op als Rutte toen hij over die duizend Euro terug berichtte en u “nog steeds voor het lapje houdt”.  Daarbij kent hij denk ik ook niet de term “een man een man, een woord een woord”. Na alle poep  (bijna dan) verwijderd te hebben, maar door de bramenstruiken, gladde begroeiingen en het natte rietveld cross country gestruind (volgens een bordje was het rietveld een jeugdvisvijver???), waarbij de jacht & hiking laarzen een zeer goede grip ( ****) boden en waarbij de loopzolen ook niet dicht slipten (****). Na een tijdje marsen kwam ik op de bostrimbaan een bankje tegen waar ik even mijn walnoten menu genomen heb, daarna een klein reclame blikje cola en daarna maar weer op pad gegaan en “de paden in, de lanen door”. Ik had in deze laarzen geen te warme, geen koude, geen zweet of zere voeten gekregen, derhalve via een harde omweg om kilometers te maken maar op huis aan. Daar heb ik uiteraard de loopzool met mijn praktijk schoenborstel /takje vrij van honden- poep gemaakt.  Tip: gebruik thuis voor ruw onderhoud van je laarzen een oude afwasborstel.

In de bossen

DAG 3.
Doordat ik de jacht & hiking laarzen slechts in hele maten beschikbaar waren, had ik een ruimere maat gekozen. Nu wilde ik eens zien of  een extra inlegzooltje die ruimere maat iets zou verkleinen, wat inderdaad het geval was. Maar wat een fijne en gezonde (uit de hand gelopen) hobby heb ik toch. Heerlijk het bos in met jacht & hiking laarzen, dit om ze uit te testen en een groot vaststaand mes “om aan de tand te voelen”. Nadat ik het bosperceel betreden had een testplekje gezocht en gevonden, edoch moest er wel voor door die hardnekkige bramenstruiken! Gelukkig kan een lederen bovenwerk veel meer aan dan laarzen die geheel of gedeeltelijk met een textiel bovenwerk vervaardigd worden.  Want die rottige bramenstruiken blijven veelal in dat textiel bovenwerk haken, waardoor het kan gaan rafelen  (net als je veters overigens). Leder kan alleen maar bekrast worden (***half). Na diverse testen en de door de “VVGMMEVAG” verplichte koffiepauze (Vereniging Van Gewezen Militairen Met Een Verboden AOW-Gat) weer omgehangen en via een langere route weer op huis aan. Daarna tekencontrole, douchen en onderhoud uitrusting/Gear. De Pinewood jacht & hiking laarzen voldeden daarbij zeer goed (****).

DAG 4.
Op een fraaie zaterdag weer het fraaie bos in om de jacht & hiking laarzen uit te testen zowel in het geaccidenteerd terrein als ook op de harde weg. Natuurlijk had ik daarbij wel mijn favoriete Pinewood outdoorbroek aan die evenals de rest een dekkende kleur heeft.  Waarnemen en zien zonder gezien te worden dat is mijn motto. En die natuurlijk plenty of zakken heeft voor mijn persoonlijke Gear, waaronder een volle mobiele telefoon en een vouwmes.

De jacht & hiking laarzen moesten wederom door braamstruiken, natte bladeren, modder en ook voor de waterdichtheidstest door een fraai stromend stroompje. Ik kreeg zoals verwacht geen natte voeten (***). Dus dat reeds genoemde schoonheidspleetje deed zoals ik al gezegd had, geen inbreuk op de functionaliteit van de jacht & hiking laarzen. Daarna maar weer op pad om weer wat kilometers te maken, eerst door zanderige paden en daarna over de met klinkers verharde weg. Gelukkig was er op het laatst ook nog wat asfaltweg. Thuis aangekomen de jacht & hiking laarzen eerst met een afgedankte afwasborstel (zijn 2e leven) grofweg schoongepoetst en daarna nog met een oud doekje na gepoetst. Er waren geen beschadigingen te bespeuren, deze jacht & hiking laarzen “liepen” onderweg zeer comfortabel (****).

Pootje baden

DAG 5. 
Op een wat mistige dag weer wat kilometers maken door het dorp en omstreken. Nu bleef ik bewust op de geasfalteerde wegen en klinkerpaden, dit om het comfort, de hogere wrijving en mogelijke vroegtijdige slijtage te kunnen controleren  en beoordelen. Van warmere voeten en extra slijtage was overigens geen enkele sprake. En de laarzen wikkelden mijn voeten correct af (zeer goed / ****) en niet zoals destijds die “dikke lederen Duitsers” op de bodem neerkwamen, echter zonder goed af te wikkelen. Maar ja, time goes on. Gelukkig hoefde ik deze keer ook geen “Dog shit” onder mijn loopzool uit te peuteren.

DAG 6.
Ja, deze Pinewood jacht & hiking laarzen MID’s zijn ook geschikt als “zondagse schoenen”. Op een zonnige zondag werden ze namelijk met veel plezier op biking & walking tocht gebruikt. Nee, deze keer geen testmessen mee om het bos in te gaan, dat komt morgen wel weer. Zoals meerdere mallen gezegd lopen deze laarzen erg fijn (****) . De schachten van deze laarzen zijn bij het fietsen ook nog goed tot zeer goed (***half) buigzaam & soepel om geen last met het fietsen te verkrijgen. Pinewood OK zo.

In het veld

DAG 7.  
Een eerst wat koude dag veranderde toen de zon erdoor kwam in een toch fraaie velddag. Natuurlijk was ik te voet onderweg met mijn oude ingehangen KarrimorSF (met KMA memories), die goed gevuld was en mijn zeer comfortabel lopende Pinewood jacht & hiking laarzen. Door de deels modderige, deels zanderige paden en door het gras presteerde de laarzen mede dankzij de slipvaste Vibram loopzolen zeer goed (****). Daarna tussen het veldtesten van allerlei Gear weer kilometers gemaakt om de Pinewood jacht & hiking aan de tand te voelen. En die Pinewood jacht & hiking voldeden zeer goed (****), daarvoor hoef je perse geen “overpayed” en naast de laarzen lopend ander buitensport merk aan te schaffen. Thuis aangekomen gelijk maar onderhoud op de laarzen uitgevoerd, wat nog in mijn militaire Roots zit.

DAG 8.
Op een fraaie gedeeltelijk heiige gedeeltelijk zonnige zaterdag heb ik me best ver af laten zetten om te voet naar huis terug te lopen. Kilometers op verschillende ondergronden voor Pinewood maken dus. Waar ik het bos inging was nagenoeg een “nieuw stuk “bos, dus maar de kaart en kompas er bij gepakt, want verdwalen is balen (ook om de basis skills bij te houden). Ik kwam op een gegeven moment op een ATB-pad en zag in de verte al een ATB’ er aankomen crossen. Om maar met de omgehangen rugzak niet in de weg te staan even aan de kant gegaan en naar de ATB‘er  gekeken. Hoorde ik die ATB’er roepen “Ha “collega” en zie hem plotsklaps remmen en stoppen.

Bleek een oud collega van mijn laatste werkplek KLu te zijn. Even bijgepraat over werk en Gear (laarzen e.d.) en daarna vervolgden we beiden onze weg weer. Daarna kwam ik langs en door een heuvelig militaire oefenterrein met zandpaden overgaand in graspaden en verder paden met hele grove stenen. Een beter testmedium kun je eigenlijk bijna niet hebben. En natuurlijk weer even pauzeren met koffie en zelf gesneden Chiori worstschijfjes, jammie jammie en daarna ook nog wat messen testen. Daarna de rugzak weer ingepakt en omgehangen “gepakt en gezakt “ weer op pad. Ja, John hier wordt echt getest en mogelijk voor goed bevonden. Op een gegeven moment (enkele uren later) zag ik een mooie “boomtroon en nam “dus weer mijn verdiende pauze. Ja, ja ik zeg het zelf wel, ik had flink gezweet, derhalve direct mijn T-shirt gewisseld en flink wat te drinken. Na wat nagenieten en waarnemen in de natuur, een foto gemaakt en via een verharde weg terug. Ook kijken of de Vibram loopzolen daarop slip en slijtvast zijn.  En dat waren ze op die gebieden alle twee zeer goed (****).  Thuis aangekomen direct de weer nat bezwete kleding uit, veel drinken, teken controle en douchen. Daarna de binnenzooltjes uit de laarzen gehaald om deze en de binnenzijde laarzen te laten drogen en met de afwasborstel het grove vuil eraf borstelen. En natuurlijk dit stukje van de review en kijk op de dag te schrijven.

STRAMME SPIEREN & BOTTEN:
De volgende dag had ik door de grote afstand, de best gevulde rugzak, het flinke marstempo en wat oude blessures wat pijn in de spieren en botten. Tja, alles een bewijs van veldtesten. Destijds tijdens mijn actieve OPC dienst op de KMA had ik na de GVA te Marche-les-Dames (Klimcentrum Belgisch Paracommando’s) van al die klim en klauterpartijen flinke blauwe plekken en bloeduitstortingen gekregen. Ja, als een instructeur hoogteangst heeft, zal je om hem te ontlasten, zelf de cadetten op hoogte moeten begeleiden en tevens te beoordelen (Lead the way). Mijn klimbuddy omhoog was een jonge zeer fitte vrouwelijke cadet, die tijdens haar Militaire opleiding, fysiek en mentaal nooit opgaf. Had ik veel professionele respect voor!

in het bos

TRAGISCH KONINKLIJK ONGEVAL. Maar het kan nog erger, ik heb begrepen dat daar destijds in 1934 de Belgische Koning Albert I tijdens zijn solo klimpartij tragisch verongelukt is.

DAG 9.
Op een wat gure dag op pad met zowel de Pinewood Jacht & hiking laarzen MID als ook de RoughStuff loden jas het veld in. Om even mijn stramme spieren en pezen na die ATB valpartij wat los te lopen. Niet te ver deze keer en gedeeltelijk door het dorp met zijn klinkers en asfalt ondergrond. Ondanks mijn stramme spieren liepen de MID’s weer OK. Voor de koffiepauze nu eens niet uit mijn groene vriend koffie gedronken, maar deze keer GEWOON thuis.  Deze laarzen wikkelen op een harde ondergrond goed af en de Vibram loopzolen lijken me ook zeer slijtvast (tot nu toe). Ze zijn ook snel en zeer goed (****) te onderhouden.  Dat gegeven kan de Nederlandse importeur wel tegen Pinewood Sweden tijdens zijn bezoek aan Zweden vertellen. Daar hoeft ik echt geen overpriced ander merk voor aan te schaffen.

 

 PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/BEOORDELINGEN PINEWOOD JACHTLAARS MID.

DRAAGGEWICHT:

Goed.

AFWERKING:

Goed tot zeer goed.

PASVORM:

Zeer goed.

ROBUUSTHEID:

Goed tot zeer goed.

COMFORTABELHEID:

Zeer goed.

AFWIKKELEND VERMOGEN:

Zeer goed.

SOUPLESSE:

Goed tot zeer goed.

COMFORT BIJ AANTREKKEN LAARS:

Goed.

STEUN HIELKAP:

Zeer goed.

STEUN ENKEL:

Goed tot zeer goed.

WATERDICHTHEID (tot nu toe):

Zeer goed.

ADEMEND VERMOGEN:

Goed.

ANTI-DICHTSLIPPEN BUITENZOOL:

Goed tot zeer goed.

GRIP BUITENZOOL:

Zeer goed.

SLIJTVASTHEID BUITENZOOL:

Zeer goed.

ONDERHOUDSVRIENDELIJK:

Zeer goed.

PRIJS/KWALITEIT:

Zeer goed.

AANKOOPTIP:

Ja.

 GEMIDDELD PERSOONLIJK TESTRESULTAAT: ZEER GOED.

RESUMÉ. 
Deze Europese comfortabele lederen jacht& hiking laarzen MID’s zijn zeer betaalbaar (ja,ja ik ben nog een Nederlander); zijn robuust en comfortabel tijdens het jagen & hiken en zijn tevens waterdicht en ademend gebleken. Dus meer dan prima geschikt voor de jacht & hiking, outdoor en vrije tijd en daar hoef ik echt geen overpriced ander merk voor aan te schaffen. Zoals gezegd weet ik de reeds genoemde gebruikscategorie niet, maar deze Pinewood  jacht & hiking laarzen zullen u in ieder geval niet op de hogere heuvels in de steek laten.

Mochten er door het langer dragen nieuwe feiten en/of bijzonderheden aan het licht komen meldt ik deze via www.bushcraft.nl aan u.

TIP VOOR PINEWOOD: maak deze fraaie jacht & hiking laarzen ook in halve maten en zet de gebruiksclassificatie via het Duitse ABCD systeem op het bijhorende label.

 

DANKBETUIGING.
Met dank aan Dhr. J. de Vries van Vriezz Trading (http://www.vriezz.nl/nl/pinewood/ ) en Pinewood Sweden (http://www.pinewood.eu/uk/ ) voor de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review. Zie dus hun fraaie website.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.