Fenix PD35

DE FENIX PD35 LED EDC ZAKLAMP 2014 EDITIE.
By: Henk Kraaijvanger 

Na de reviews over de 3 D-Cell grote Maglite zaklampen en de kleine Fenix EO1, is het nu de beurt aan een EDC LED lamp, in dit geval van Fenix.

Waarom eigenlijk weer een Fenix?  Dit wegens de populariteit van dit merk en type, de goede naam & faam, het kunnen gebruiken van oplaadbare accu’s, de complete leveringsomvang en het garantietermijn. En natuurlijk ook wegens mijn “eigen eigenwijsheid” voor producten en de snelle sponsoring door Fenix BENELUX/Kato.

 

BESCHRIJVING FENIX PD35 LED 2014 EDITIE.

De uit vliegtuig aluminium vervaardigde en hard geanodiseerde Fenix PD35 2014Editie is een compacte, sterke maar toch vrij lichte LED EDC zaklamp met een indrukwekkende lichtvermogen van 960 lumen!                                                                                                                         

In de lampkop en voor de metalen speciaal gecoate reflector zit de glazen lens met een anti-reflecterende coating gemonteerd. Op de buitenzijde van deze lampkop staan de waarschuwing HOT in een driehoek en het serienummer van de lamp.                                                                                                                                                         

De zes verschillende lichtstanden zijn via de rechthoekige modeschakelaar met rubber kapje aan de zijkant van de lamp /op de lampkop snel en perfect te selecteren. Houdt u deze rechthoekige modeschakelaar echter langer dan een seconde ingedrukt, schakelt de stroboscoop direct in (is perfect bij noodgevallen en/of voor zelfverdediging dus).                                                                                          

LET OP: pas hiermee op, indien u gevoelig voor deze stroboscopische lichtflitsen bent! Wilt u deze stroboscoop nu weer uitschakelen, druk wederom op de rechthoekige modeschakelaar.                                                                                                                                              

De aluminium lampbody bestaat uit drie losschroefbare delen: de lampkop, het middenstuk en de eindkap. Voor verbeterde werking tijdens en na het vallen heeft zowel de eindkap als ook de achterzijde lampkop, spiraalveren voor maximale veerdruk op de batterijen of accu.

Ook heeft deze PD35 de ingebouwde zogenaamde ”Reverse Polarity Protection”, wat voorkomt dat verkeerd geplaatste batterijen of accu niet uw fraaie lamp vernielen. De tactische aan/uitschakelaar annex momentele schakelaar op de achterkant van de eindkap is snel en ook onder “stress situaties” en met dunne handschoenen gemakkelijk te bedienen.                                                                                                

De digitaal gereguleerde “licht output” garandeert een constante lichtsterkte om zo het maximale vermogen uit de batterij of accu te halen. Daarnaast schakelt de lamp automatisch een standje lager bij dreigende oververhitting bij een gebruik langer dan 5 minuten. De driehoekige “koelribben” op de lamp zorgen voor extra koeling en voorkomen het wegrollen van deze LED lamp.  Het middenstuk met checkering en langsrillen zorgen daarnaast ook nog een slipvastere en stevige grip.

Aan het eind van het middenstuk is de demontabele, vrij strakke kledingklip geplaatst. Ook de hoekige eindkap met langrillen en koordogen versterken deze slipvastheid.                                                                                        

Met de geplaatste polsriem voorkom je het vallen van dit fraaie apparaat of bij het struikelen in het donkere bos, het verlies ervan. Ook kun je met het koordje de LED lamp aan je uitrusting & riem zekeren.                                                               

 

SPECIFICATIES FENIX PD35 LED EDC ZAKLAMP 2014 EDITIE.

 

MATERIAAL BODY: Vliegtuig aluminium. 

POLSRIEMOOG:  Ja, twee stuks. 

AFWERKING BODY: Type III hard geanodiseerd.  

TACTISCHE SCHAKELAAR: Ja, deze zit aan de achterkant van de body, met ook een tijdelijke en permanente aan/uitfunctie.

AFMETINGEN EN GEWICHT BODY:

-  Lengte: 13,9 cm.

 

-  Dikte body: 25,4 mm.

 

 - Dikte kop: 26 mm.

 

- Gewicht zonder batterijen: 87 gram.

 

- Gewicht met batterijen: 119 gram.

 

-Gewicht met accu: 135  gram.

 

6 (LICHT)STANDEN MODE SCHAKELAAR  IN DE LAMPKOP:

- Eco: (14 ANSI lumen, 150 uur energie),

 

- Low: (50 ANSI lumen, 38 uur energie),

 

- Medium: (180 ANSI lumen, 10 uur energie),

 

- High: (460 ANSI lumen, 3 u 15 min. energie),

 

- Turbo:(960 ANSI lumen, 1 u 10 min. energie

 

- Stroboscoop:  Ja.

SOORT LAMP: LED Cree XM-L2 (U2). 

LICHTOPBRENGST: Constant, dit door digitale regeling.

LEVENSDUUR LED: ca. 50.000 uur. 

BEREIK BUNDEL: 208 m volgens de ANSI norm. 

MATERIAAL REFLECTOR: metaal met speciale licht opbrengst verbeterende coating. 

BIJZONDERHEDEN LAMP: de lamp schakelt na ongeveer 5 minuten automatisch terug naar een lagere stand om oververhitting te voorkomen. Waarschuwt ook bij laag voltage. 

MATERIAAL LENS: glas met een speciale anti-reflecterende coating. 

WATERDICHTHEID: ja, volgens IPX-8 norm   (= tot 2 meter onder water waterdicht / submersyble.

SCHOK/VALBESTENDIG: ja, tot 1 meter.  

VOEDING: 2 stuks CR123A batterijen of 1 stuk 18650 accu (oplaadbaar). 

PRODUCTIELAND:  China. 

POCKETCLIP: Ja, te verwijderen. 

GARANTIE TERMIJN: 5 jaar garantie op materiaal- en fabricagefouten. 

 

LEVERINGSOMVANG FENIX PD35 LED 2014 EDITIE.

* Nylon foedraal (eenvoudig).

* Polskoord.

* Twee reserve O-ringen.

* Een zwarte reserve rubber schakelaars dopje.

* 2 stuks CR123A batterijen.

* De garantiekaart en de gebruiksaanwijzing (echter niet in het Nederlands).

Leveringsomvang Fenix PD35

 

VERKORTE GEBRUIKSAANWIJZINGFENIX PD35LED 2014 EDITIE.
 

 

1.DE TWEE BATTERIJEN (CR123A LITHIUM) OF EEN 18650 ACCU PLAATSEN: 

a. Schroef de eindkap linksom los, plaats de twee volle batterijen of de opgeladen accu met de pluszijde (+) als eerste richting de lampkop en schroef daarna de eindkap weer rechtsom handvast.
b. Test daarna de functie van de LED lamp


2.DE LED LAMP IN EN UITSCHAKELEN:

a. Druk voor een moment licht de tactische schakelaar aan het eind van de body met de duim “kort” tegen de veerwerking half in. Zolang u deze schakelaar ingedrukt houdt, geeft de LED lamp licht (in elke ingestelde mode).
b. Voor langer benodigd licht drukt u de schakelaar volledig in, totdat u de schakelklik hoort (en voelt) waarna u de schakelaar kunt loslaten, de lamp blijft branden totdat u wederom op de schakelaar drukt om hem uit te schakelen (of via de mode schakelaar een andere lichtstand wilt kiezen).

DE KEUZE VAN EEN LICHTSTAND VIA DE MODE STANDEN:
Deze modes doorlopen bij het kortstondig indrukken van de modeschakelaar de volgende cycly: Eco (economische spaarstand), Low (laag), Medium (middel), High (hoog) en Turbo (maximaal) en zolang u deze modeschakellaar kortstondig indrukt,     begint de cycly weer van voren af aan.                                     

 

Voor het selecteren van de gewenste mode/lichtstand volg de volgende werkwijze.

  1. Via de rechthoekige modeschakelaar met rubber kapje aan de zijkant is de gewenste mode/lichtstand snel en perfect te selecteren. Eerst schakelt u de LED lamp met de tactische schakelaar in, daarna drukt u kortstondig met de duim de modeschakelaar in, waarna de cycly “begint te lopen” totdat u de gewenst lichtstand bereikt heeft.

  2. Houdt u deze rechthoekige modeschakelaar echter langer dan een seconde ingedrukt, schakelt de stroboscoop direct in (is perfect bij noodgevallen om signalen af te geven en/of bij zelfverdediging voor het desoriënteren van de aanvaller dus).                                                                                 
  3. Wilt u deze stroboscoop nu weer uitschakelen, druk wederom op de rechthoekige modeschakelaar, waardoor de LED lamp weer in de “oude” lichtstand terugkeert.De stroboscoop is vanuit elke genoemde lichtstand in en uit te schakelen.
  4. Het “interne geheugen” van de PD35 zorgt ervoor nadat u de LED lamp uit- geschakeld heeft, deze bij opnieuw inschakelen in de “oude gekozen lichtstand” terugkomt.

Voorbeeld: u heeft de PD35 in de Eco lichtstand aan, u schakelt uit, bedenkt u echter waarna u de LED lamp weer inschakelt. De PD35 brandt nu weer in de Eco lichtstand.  

Opmerking: dit geldt echter niet in de Stroboscoop lichtstand.                                                                                                                                                                                                 

 

DE BEVINDINGEN BIJ DE WANDELINGEN TIJDENS DE AVONDUREN/NACHT.

Na het lezen van de gebruiksaanwijzing in de “Heimat Taal”, de CR123A batterijen geplaatst, thuis “even droog geoefend”( wat wel even handig is) met de mode en tactische schakelaar. En daarbij de kledingklip naar midden-rechts wijzend als oriëntatiepunt voor de modeschakelaar gebruikt, zodat ik straks in het duister weet en ook duidelijk voel waar deze modeschakelaar zich bevindt.

1e TESTDAG EN BEVINDINGEN.

Op een fraaie donkere zaterdag avond/nacht met de Fenix PD35 LED 2014 EDITIE op pad. Daar ik aan de rand van een dorp woon, ben ik direct via een donker pad in de natuur. Natuurlijk begon ik op de laagste lichtstand en al lopend steeds een hogere stand inschakelend. In het bos de High en Turbo lichtstanden pas ingeschakeld, die voor veel en helder licht zorgden. Ik leek zowat een stroper met zoveel licht. Daarna de Stroboscoop ingeschakeld en het leek wel wat op een VIP optreden met zoveel pulserend licht. Mijn nachtzicht was daarna even naar de knoppen, maar daarvoor kreeg ik nu de Fenix met zijn High en Turbo stand voor terug. Ook nog even een voetbalveldje verlicht, de doelpalen waren goed zichtbaar.  Dit lukte met de High lichtstand al goed om van de Turbo lichtstand maar te zwijgen.

2e TESTDAG.

 Op de avond van een fraaie warme dag wederom de natuur in om de Fenix LED lamp met een opgeladen Eden accu 18650 te testen. De PD35 geeft voor zijn formaat een ongekend heldere, vaste bundel. Tijdens de schemering naar een fraaie bosweg op de Brabantse Wal gefietst. Op die bosweg alwaar ook wat oude schuren aan staan, de op insecten jagende vleermuizen in het licht gezet en bewonderd. Met de Turbo lichtstand waren deze “levende Stealth’s ” en hun vliegbewegingen zeer goed te zien.

En met zo'n lamp "keert het kind in je weer terug", want je blijft maar met de lichtstanden spelen. Daarna de LED lamp maar snel weer uitgeschakeld, want de muggen "vraten" me bijna op.

Zowel de Fenix PD35 alsmede de Eden accu 18650 “gaven geen krimp” en voldeden zeer goed. Daarna maar weer op huis aangefietst, in het bos de PD35 in de High lichtstand als koplamp gebruikend.

3e TESTDAG.

Voor deze testdag (en andere dagen) weer de CR123A batterijen terug in de lamp en nu met de lamp op “jacht” naar schadelijke slakken, die mijn vrouw’s kruidentuintje leegvreten. Met de High lichtstand zijn deze rovers al goed te betrappen.  Daarna weer alle lichtstanden via de modeschakelaar doorlopen. Ook wilde ik zeker zijn dat de lamp na ongeveer 5 minuten Turbo lichtstand, automatisch terug naar een lagere stand schakelt om oververhitting te voorkomen, wat hij vanuit de gebruikte Turbo lichtstand dan ook deed. En ja, HOT staat niet voor niets op de lampkop, deze werd in de Turbo lichtstand inderdaad wel “warm”.  Ik kwam er tevens achter dat het “interne geheugen” bij ingeschakelde Stroboscoop lichtstand na het  uitschakelen en daarna de LED lamp bij het opnieuw inschakelen, NIET meer in de “oude gekozen Stroboscoop lichtstand”  terugkomt.

4e TESTDAG.

Voor wat betreft de structurele “slakkenjacht” presteerde de PD35 zeer goed. De slakken werden daarbij gewoonweg verblind en waren door de hoeveelheid licht en hun eigen slakkengang goed op te pakken. Hierna samen met mijn zoon de duisternis en frisheid in om de diverse schakelstanden weer eens goed te checken en te fotograferen/filmen. Schijnend over de gemaaide velden kwam ik er achter dat de lichtstraal in de vijf standen een vaste bundel licht heeft, die jammer genoeg niet te focussen is.

5e TESTDAG. 

Wederom buiten de natuur en bospad in en ook de modestanden weer doorlopen. Moet wel wat gaan oppassen, want elke avond zo veel licht zou op een stroper kunnen duiden. En zoals elke avond wordt de tuin tevens op slakken geïnspecteerd. Dankzij de Turbo lichtstand ontsnapt er geen een aan onze aandacht. De Fenix PD 35 “draaide ”nog steeds op dezelfde set batterijen en gaf echt “geen krimp”.

Daarna als speciale test de waterdichtheid maar eens “getest”. Nee, niet op 2 meter diepte, gewoon de brandende lamp in een doorzichtige bak met water gedaan en zeker 5 minuten laten zitten. De lamp bleef branden en na afloop heb ik wel even de batterij /accuruimte op vocht gecontroleerd. Deze was droog gebleven, dit doordat beide O-ringen hun taak goed volbracht hadden! Prima zo.

Waterdichtheid test

6e TESTDAG.                                                                                                                                                        

Voor de zekerheid “opgetopt” en een opgeladen accu in de PD35 gedaan, want ik moest nog met de auto weg.  De PD35 was ook een goede LED lamp bij een inspectie tijdens duisternis aan mijn auto, met de Turbo lichtstand zie je echt wat je aan het repareren of daarna inspuiten bent. Maar ook overdag is deze LED lamp voor werk onder de auto een prima hulpmiddel.                                                    

En bij het ophalen van bezoek aan het begin van de nacht vanaf een druk station met  veel zakkenrollers en dito “ratjes”, heb je met de PD35 ook nog een legaal zelfverdedigingsmiddel in je zak. Want de NS Spoorwegpolitie is verder weg dan ooit het geval was.

Hieronder een foto reeks van de verschillende lichtsterktes: (P.s. Foto's zijn helaas gedraaid, wel aan te passen, maar eenmaal geupload komt het weer zoals hieronder afgebeeld)

Lichtstand 1

Lichtstand 2

Lichtstand 3

Lichtstand 4

Lichtstand 5

RESUME:

De geteste Fenix PD35 geeft heel veel licht voor zijn compacte formaat. Daarbij overtreft hij mijn destijds zeer gewaardeerde D-Cell Maglite’s met een straatlengte. De lichtsterkte van de Fenix PD35 is via zijn modeschakelaar gemakkelijk en snel in te stellen.

Ook is de leveringsomvang bij deze LED lamp erg goed. Vergeleken bij andere maar peperdure en zichzelf op de borst kloppend Amerikaans lampenmerken, komt deze Fenix PD35 erg goed mee, zonder die topprijs te moeten betalen.                                                                     

Dit alles gezegd hebbende, vindt ik deze LED lamp een aanrader/toppertje. Wel zou een te focussen lichtbundel zijn score nog verhoogd hebben.

Opmerking: in het veld/bos droeg ik de PD35 in mijn comfortabele Nite Ize Lite Stretch foedraal, met een 360 graden te kunnen roterende riemclip, waardoor je de lichtbundel op je doel kunt richten, terwijl je je handen vrijhoudt.

TIP:

  1. Gebruik je de LED lamp onder “tactische omstandigheden”, schaf dan een rood lenskapje aan.
  2. En om vooral uw portemonnee en het milieu te sparen, schaf dan de optionele accu oplader en 18650 oplaadbare accu’s aan, dit omdat de PD35 best veel energie uit de vrij dure lithium CR123A batterijen haalt en die dus na veel gebruik leegraken.

 

EINDSCORE:

De Fenix PD35 heeft in mijn review de score Nagenoeg Excellent  / +++++/- verdiend.

 

MET DANK AAN:

Met dank aan de heer E. van de Pol van KATO/Fenix BENELUX voor het beschikbaar stellen van het Fenix testmodel.

Henk met de Fenix PD35

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, SAM en AK-56.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.