Fenix EO1

FENIX EO1 LED, KLEIN VAN AFMETINGEN, GROOT IN DADEN.

By: Henk Kraaijvanger

Na twee keer een grote USA made handlamp aan u voorgesteld hebben, is het nu de beurt aan een “klein, maar fijn” LED sleutelhanger lampje uit China. Hallo, helemaal uit China, kwam hij langs de oude Zijderoute via het Midden-Oosten? Nee, nee deze FENIX EO1 LED kwam via de luchtvracht bij de Nederlandse FENIX importeur Kato Group BV uit Apeldoorn terecht. Natuurlijk wel met diverse leveringstoebehoren en bijhorende garantie.

Fenix EO1

DE FENIX EO1 LED.

De FENIX EO1 heb ik al jaren als back-up lampje in mijn WebTex rugzaktoilettas en ook om mijn nek of met een extra kledingklip aan het T-shirt gedragen en dit heldere LED lampje kwam mij in het veld zeer goed van pas. Zo ook bij mijn pijnlijke noodgedwongen overnachting in het ziekenhuis kwam hij goed van pas. Dit om tijdens de nacht de toilet te kunnen bezoeken, zonder het licht aan te moeten doen en hierdoor de mede patiënten op de zaal wakker te maken. Tijdens een laat bezoek aan een toilet (met bewegingsschakelaar) in een overheidsgebouw, zat ik ineens plotseling in het donker. Het spreekt voor zich dat dit lampje mij enorm hielp.

Nu zit hij in een zak van mijn Fjallraven outdoorjas, tezamen met een schrijfblokje (met opgeplakte sticker met naam/adres/telefoon nummer/bloedgroep e.d.) en een Fisher bulletpen (gekocht bij Country Store te Epe). Dat is overigens een perfect setje gebleken. In het schrijfblokje schrijf ik tijdens de messentesten mijn bevindingen en bijzonderheden in.

Ik heb overigens dit grijze hard geanodiseerde (type III)  aluminium LED lampje wel geüpgraded door een perfect passende kledingklip en een trekkoordje te monteren. Dit kleine LED lampje werkt op slechts een AAA batterij, maar  geeft een helder witte bundel licht tot ca. 5 - 6 meter (met een vleugje blauw). De draaibare, gestructureerde, kop met LED module is ook de aan/uit schakelaar (aan = rechtsom / uit = linksom), en tevens de afsluiting van de batterijruimte.

Fenix EO1

 

DE TECHNISCHE GEGEVENS FENIX EO1 LED.

 • Nicha Witte GS LED, met levensduur van 100.000 uur.
 • Lichtopbrengst 13 lumen, dit gedurende 16,5 uur.
 • Bereik van de bundel: 21 m, volgens de ANSI norm.
 • Vervaardigd van 'Aircraft Grade' aluminium.
 • Gewicht: 14 gram (excl. batterij).
 • Draaggewicht met genoemde extra’s: 29 gram
 • Lengte 7,1 cm / Dikte 1,4 cm.
 • Waterdicht volgens IPX-8 standaard.

 

LEVERINGSTOEBEHOREN .

 • AAA alkaline batterij.
 • Ringetje voor bevestiging aan sleutelhanger.
 • Reserve o-ring (afdichtingsring).

RESUME.

De EO1 is robuust geconstrueerd, goed (spat)waterdicht, betrouwbaar, vrij licht van gewicht, duurzaam, eenvoudig te bedienen, slipvast en geeft een helder wit licht (met een vleugje blauw). Ook gebruikt hij een bijna overal verkrijgbaar “goedkoop” batterijtype. Bij een advies verkoopprijs van € 11,95 is dat veel licht voor relatief weinig geld. 

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.