Brisa Scara 60

DE NIEUWE BRISA SCARA 60, DE DAVID ONDER DE OUTDOOR NEKMESSEN. By: Henk “The Knife”Kraaijvanger.

Er zijn messenfirma’s “in de grote messenwereld” die na een gegeven woord tot medewerking plotsklaps “hun keutel terugtrekken”/ niet sturen wat destijds wel beloofd is, wat eigenlijk meer over hen dan mij/ons zegt.

Dat zal die als recidiverende woordbreker bekend staande premier Rutte klaarblijkelijk met het Nieuwe Normaal = Abnormaal bedoeld hebben, dus snel terug naar het Oude Normaal met zijn Grondwettelijke rechten en een man een man, een woord een woord. Dus geen extra Nederlands belastinggeld naar het Zuiden om daar toch, nu onder een Covid-19 noemer de noodlijdende Banken conform het oude afgewezen EU-plan te redden. We moeten dat geld NU ECHT in Nederland gebruiken om de MKB, de ZZP érs, de horeca, de boeren enzovoort te redden van hun ondergang.                          

Gelukkig zijn er wel messen en Gear firma’s waar je wel vanop aan kunt en waar je bij een onverwachte lege plek in je test/review agenda, direct een beroep op kunt doen. Na mijn verzoek om medewerking voor een nieuwe review, was het Finse Messen & Gear bedrijf BRISA bereid om directe medewerking te verlenen en dat nog wel met hun nieuwste compacte mes model,  de BRISA SCARA 60. Ik denk gezien zijn lemmetspecificaties en compactheid, de David onder de nekmessen, maar dat zullen we nog wel eens zien! Ik heb in het verleden voor www.bushcraft.nl BRISA messen getest en voor zeer goed bevonden. Zie daarvoor a.u.b. mijn oudere reviews op: http://www.bushcraft.nl/brisa-nessmuk en http://www.bushcraft.nl/brisa-trapper. En geloof me op mijn woord, ik weet waaraan een kwaliteit mes moet voldoen, derhalve zit ik ook al jarenlang tijdens de messenverkiezingen in de DKE jury bij de jaarlijks terugkerende DKE messenbeurs. Deze beurs is voor de messen en Gear liefhebber echt een bezoek waard.

Brisa Scara 60

DE BRISA SCARA 60. Als u tijdens de Bijbelse Geschiedenis destijds op school opgelet heeft, weet u dat de kleine David het tegen de Grote Goliath opnam en deze ook overwon. Mij lijkt de nieuwe” kleine maar fijne” BRISA Scara van dat zelfde kaliber, edoch daar zullen we bij de veldtesten wel achter komen.

DE GESCHIEDENIS RWL-34 ROESTVASTSTAAL: RWL34 ™ roestvaststaal is vernoemd naar de wereldberoemde Amerikaanse messenmaker Robert Waldorf (Bob) Loveless (geboren op 2 januari 1929 – gestorven op 2 september 2010).  Bob Loveless of RW Loveless was een Amerikaanse messenmaker, die het hol geslepen, droppoint vormig lemmet en het gebruik van volledig conische/Tapered angel/Tang ontwierp en populair maakte. Ook zijn schroefsystemen voor de bevestiging van de handgrepen werden een echte messen hit. Bob wordt door andere messenmakers en verzamelaars genoemd als een van de meest  innovatieve Custom messenmakers ter wereld en daar sluit ik me bij aan. Bob ontdekte dat het gebruik van het in Japan gemaakte kogellagerstaal ATS-34 van Kobe Steel voor hem het meest geschikt soort lemmetstaal was. Dus perfect voor zijn hoge eisen die hij aan een roestvrij hardbare lemmetstaal voor zijn Custom messen stelde.

DE ZWEEDSE FIRMA DAMASTEEL: Pelle Billgren de oprichter van Damasteel ® was op zoek naar de beste roestvrijstalen lemmetstalen en leerde van wat Bob ontdekt had. Pelle was in staat om de toch al goede ATS-34 te transformeren in een superieur poedermetallurgie gemaakt roestvaste lemmetstaal. Damasteel ® was daarmee de eerste ter wereld die een poedermetallurgieversie van de ATS-34 genaamd RWL34 ™ naar Bob Loveless idee produceerde. Tegenwoordig wordt de RWL34 gemaakt in 's werelds modernste productiefaciliteit voor poedermetallurgie, wat een onvergelijkbare zuiverheid van het messenstaal garandeert, met andere woorden geen onbedoelde toevoegingen aan het staal. RWL34 komt overigens dicht bij de samenstelling van het Amerikaanse 154CM lemmetstaal.

WAAROM IS RWL34 ROESTVASTSTAAL POEDERSTAAL ZO GEWILD? RWL34 is een bijzonder zuiver staalproduct met een fijnmazige/fijnkorrelige structuur, een zeer goede roestvastheid, een hoge hardheid na het warmteproces, een zeer hoge sterkte & taaiheid ook bij de snede. Dat alles zorgt voor een extreem scherp te slijpen snede, die tevens gemakkelijk te onderhouden/ te slijpen is. De bij messenmakers meest gewaardeerde eigenschappen van de RWL34 zijn het gebruiksgemak en de mogelijkheid om de afwerking tot in een spiegelglans te verkrijgen. RWL34 is een staal in lijn met Bob's compromisloze denken over kwaliteit en bruikbaarheid.

SAMENSTELLING: RWL34 ROESTVAST.

Koolstof:

Silicium:

Mangaan:

Chroom:

Molybdeen:

Vanadium:

1,05 %

0,50 %

0,50 %

14 %

4 %

O,2 %

 

DE BESCHRIJVING VAN DE BRISA SCARA 60.

HET LEMMET: Het vlakgeslepen lemmet van de BRISA Scara is zoals gezegd uit het roestvaste Zweedse RWL34 poederstaal van de firma Damasteel vervaardigd en heeft een volle doorgaande angel / Tang. De compacte Scara heeft een spitse droppoint lemmetpunt voor een goede penetratie bijvoorbeeld bij het boren van gaten in hout en een ruime vingeruitsparing in het handgreep gedeelte, waardoor het lemmet van dit drie-vinger mes bij alle snijklusjes goed en veilig te sturen is. Het lemmet heeft tevens een stevige buik van de snede, waardoor snijklusjes goed uitgevoerd kunnen worden, dit doordat de echte snijweg wat langer is dan de lengte van het lemmet.

Zeer scherp lemmet

DE HANDGREEP: De goed hand vullende handgreep is van het “Bobtail en Anita Ekberg type” en is opgebouwd uit twee volle geronde jute Micarta greep platen  en twee dunne kunststof montageplaten / Liners. Dat geeft de handgreep een figuurlijke “La Dolce Vita” aan uitstraling en comfort. Micarta is een “Space-Age” composietmateriaal dat is opgebouwd uit in dit geval jute linnen en kunsthars. Deze fraaie volle greep platen met zijn montageplaten / Liners zijn eerst verlijmd en zijn daarna met twee roestvaststalen Corby nieten en een dito holle bus op de doorgaande angel Tang bevestigd. Dit tilt het uiterlijk optisch naar een hoger niveau en maakt het geheel ook mechanisch wat sterker, want het beperkt onder andere de werking tussen de handgreep platen en de lemmet angel/Tang. Gezien de lengte van deze samengestelde handgreep is deze handgreep vrij vol, waardoor een drie-vinger-greep erg goed in mijn maat 9,5 hand past en mijn pink speelruimte heeft.

De ruime vingeruitsparing in deze handgreep zorgt voor aanvullende greep veiligheid en zoals reeds gezegd zorgt het ervoor dat je het korte lemmet van het vaststaande mes bij alle snijklusjes goed sturen kunt. De bijgevoegde vierkante groen/zwart en wit koord gevlochten vangriem is wel wat moeilijk door het roestvaststalen oog van de handgreep te bevestigen, maar eenmaal bevestigd ondersteunt het daarmee het gebruiksgemak aanzienlijk. Tevens glijdt deze hand vullende handgreep als je hem ook onder natte en zilte omstandigheden stevig in je “knuisten / handen houdt, niet uit je hand. Want het Linnen Micarta is als het nat wordt, stroever doordat het “gepolijste”  vrij liggende linnen van het linnen Micarta aan het oppervlak wat opzwelt en voor extra grip zorgt.

DE SCHEDE: De aan de bovenzijde afgeronde Kydex schede is uit twee delen Kydex gemaakt, gevormd en daarna met zeven holle zwarte nieten samengevoegd. Aan de boven-zijkant van deze samengestelde schede is een speciale platte drukplek voor de duim, dit om het mes veilig en sneller uit deze schede te kunnen trekken, terwijl er aan de achter/onderkant van de schede ter hoogte van de mespunt een afwateringsgat / Drainhole zit. Het begin van de handgreep zit tot de ruime vingeruitsparing in deze schede en klikt bij het wegsteken van het mes in deze schede, hoorbaar in zijn fixatieplaats van de schedemond.

Kydex schede

Er is bij dit fraaie nekmes echter geen bevestigingsmiddel voor de nek bijgevoegd.  Waardoor u deze creatief als u bent, zelf kunt maken en daarbij heeft u de keuze uit meerdere holle nieten ter bevestiging. Wel is er een uit groen/zwart en wit koord gevlochten vierkante vangriem bijgevoegd.

DE SPECIFICATIES VAN DE BRISA SCARA 60.

GEBRUIKSTYPE:

Drie-vinger nekmes voor E.D.C.; Outdoor, Jacht, Bushcraft en als hebbedingetje.

LEMMETSTAAL:

RWL-34 roestvast poederstaal van Damasteel uit Zweden.

LEMMET HARDHEID:

58-59 HRC.

LEMMETSLIJPING:

Vlak met kleine secundaire snede (ca. 20 graden).

LEMMETLENGTE:

60,9 mm.

LEMMETBREEDTE:

22,1 mm.

LEMMETDIKTE:

3,5 mm.

MATERIAAL HANDGREEP:

Bison jute linnen Micarta (donkerbruin).

LENGTE HANDGREEP:

7,5 cm

BREEDTE HANDGREEP:

21,5 mm.

DIKTE HANDGREEP:

15,6 mm.

MATERIAAL BEVESTIGING HANDGREEP:

Roestvaststaal.

MATERIAAL SCHEDE:

Kydex (zwart).

MATERIAAL DRAAGSYSTEEM:

-------------

TOTALE LENGTE MES:

13,8 cm.

DRAAGGEWICHT / MES IN SCHEDE:

100 gram.

GARANTIETERMIJN:

Levenslang

ADVIESPRIJS:

140 Euro.

EERSTE INDRUK: De compacte BRISA Scara werd op mijn verzoek direct en zonder stalorders geleverd. Hieronder mijn 1e indruk van deze kleine maar fijne Scara.

PLUS:

 • Zeer compact nekmes.
 • Erg fraai design.
 • High-end lemmetstaal van Damasteel.
 • Scheermesscherp lemmet,  zo uit de doos.
 • Zeer goede afwerking zowel van het vaststaande mes als ook de schede.
 • Zeer fraaie en volle bruine jute linnen handgreep met onderliggende rode dunne kunststof liners.
 • Goed passende Kydex schede.

MIN:

 • Daar we nog soevereine en ook zuinige Nederlanders zijn, zou een bijgeleverd nekkoord niet misstaan.

 

Maar een handige creatieve buitensporter/bushcrafter fabriceert er zelf wel een uit parakoord. Of een oud militair zoals ikzelf ben, heeft altijd wel een back-up nek-riem met een trekveiligheid en een karabijn haakje “ of een metalen “kogelketting” in het gelid liggen.

 

DE VELDTESTEN:

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                  

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

TESTDAG 1 (THUIS TESTDAG).

DE INITIELE SCHERPTETEST: Het lemmet van de BRISA Scara moest zijn initiële scherpte “Out of the box” demonstreren op mijn linker onderarmharen, die zoals verwacht “bij bosjes sneuvelden”. Ja, dat RWL34 is een Uitmuntend goed lemmetstaal / ****half.

DE CORROSIETEST IN ZOUT WATER: Het lemmet van de Scara werd een tijdje in oud Zeeuws zeewater gezet om de corrosievastheid ervan te beproeven, die overigens zeer goed / **** was.

 

DE KARTON SNIJTEST: De kartonsnijtest werd op diverse soorten karton gehouden en dat doorsnijden ervan ging zeer goed /**** en snel. Na afloop was het lemmet nog steeds scheermesscherp.

Scherpte testen

DE TOUWSNIJTEST: Het doorsnijden van diverse soorten touw waaronder oud parakoord ging zeer goed / ****. Dit uiteraard dankzij het zeer scherpe lemmet en een goede volle grip van de drie-vinger handgreep.

DE TESTRESULTATEN VAN DEZE TESTDAG:

 • DE INITIELE SCHERPTETEST: Uitmuntend scherp lemmetstaal / **** half.
 • DE CORROSIETEST: Zeer goed / ****.
 • DE KARTON SNIJTEST: zeer goed / ****.
 • DE TOUWSNIJTEST: Zeer goed / ****.

 

TESTDAG 2. Op een mooie zonnige dag heb ik mij met de auto laten uitzetten om te voet via diverse bossen, zandpaden en B-wegen terug te lopen. Ik had daarbij een oude zijzak van mijn vertrouwde Berghaus Vulcan van schouderriemen voorzien en deze ingepakt met voldoende water, koffie en energierepen. Want die energierepen en het water zou ik nog flink nodig hebben, want het was best warm en de route liep gedeeltelijk over de Brabantse Wal , dus was het soms “klimmen en dalen” en dat op lage schoenen. Achteraf had ik beter mijn goed ingelopen Chiruca jacht & outdoor laarzen aan moeten doen. No pain no gain.

In de vele pauzes deed ik in het bos diverse snijklusjes op droog hout, zoals het aanspitsen van de vele takken, wat zeer goed / **** lukte. Ook het snijden en schaven van fijne tondel stond op het testmenu. Dankzij het geringe formaat van de Scara kun je deze snijklusjes vrij onopvallend doen, want er zijn bosbezoekers hier die best “angsthazen” zijn als ze me bezig zien, terwijl ik geen zwarte baard draag, rood geverfde handen of “een soepjurk” aan heb.

DE TESTRESULTATEN VAN DEZE TESTDAG:

 • Houtsnijden en aanpunten: Zeer goed / ****.
 • Snijden tondel: Zeer goed / ****.
 • Schaven fijne tondel: Zeer goed / ****.
Vuurstok krullen

Na afloop van deze houtsnijtest was het lemmet zoals verwacht nog steeds scheermesscherp / ****half.

TESTDAG 3. Op een aanvankelijk mooie zomerdag weer “gepakt en gezakt” de bossen in en via de BE/NL grens (weer met echte “ Belgische Corona draadafscheiding”, nu zonder elektriciteit) naar de militaire oefenterreinen en bossen van de Ossendrechtse Heide. Beetje om de “vergane militaire glorie van weleer” weer te ruiken en later om een goede daad te doen. Een wat ouder Belgische mountainbiker op een fraaie elektrische mountainbike was net als EU’er Rutte 180 graden de weg kwijt. Deze mountainbiker moest terug naar Kalmthout maar ging op deze route zo verder van België af, dus ik heb hem maar weer op het goede spoor naar Kalmthout gezet.

De BRISA Scara had ik aan een camo-sleutelkoord om mijn nek en op de borst/buik hangen en dat droeg zeer comfortabel / **** en dat zonder te rammelen / ****. Zelfs die Belg op zijn mountainbike schrok niet van de fraaie BRISA Scara outfit om mijn nek hangend. Onderweg op de route lag een omgevallen berkenboom alwaar ik met de BRISA Scara een paar stukken berkenbast van heb geoogst. Daarna liep ik over de zandplaten en zandwegen naar een van mijn fraaie testarea’s met “boomstam zitjes”, dit om de BRISA Scara verder te testen op het daar liggende droog / hard en daardoor dus ook keihard hout.

Snijden en schaven stonden op het doel van deze dag, waarbij ik aanvankelijk wel even (enkele seconden) aan de drie-vinger greep moest wennen. Ik wilde tondel en vuurstokken maken en dat lukte uit de hand als ook via de schaaftechniek zeer goed / ****. Die snij-klusjes heb ik zowel met mil. Spec. handschoenen als met de blote hand gedaan. Dankzij de volle handgreep vond ik de Scara comfortabel echt zeer comfortabel / **** in het gebruik. schaven                                                                                                                            

Na de laatste koffiepauze op weg naar het ophaalpunt, alwaar ik zoals afgesproken zou bellen om opgepikt te worden. Want in tegenstelling tot die gezochte Duitse “Rambo” zou ik gewoon relaxt thuis slapen. Tja, er was daar op het oppikpunt geen mobiele communicatie mogelijk, maar ik had van tevoren een deadline tijd/plaats of eerder langs de route afgesproken om uiteindelijk daar of op route terug naar huis opgepikt te worden. Ik moest nog ruim een uur wachten, dus maar te voet door de regenbuien heen en via de afgesproken route langs de harde weg maar op huis aan. Twee kilometer vanaf het dorp zag ik mijn zoon’s auto aankomen, gaf het teken en werd ik nat opgepikt.

Thuis snel de natte kleding uit, mezelf gedoucht en daarna de spullen droog maken en onderhouden. Daarna moest de BRISA Scara nog wel zijn scherpte bewijzen op mijn testpapiertje. De scherpte was nog uitmuntend goed /**** half. Ook het roestvaste lemmetstaal was nog fraai blank, zonder corrosie dus.

DE TESTRESULTATEN VAN DEZE TESTDAG:

 • Draagcomfort mes aan een sleutelkoord: Zeer goed / ****.
 • Trekken mes uit de schede / terugsteken: Zeer goed / ****.
 • Snijden hard hout tot tondel: Zeer goed / ****.
 • Schaven hard hout tot tondel: Zeer goed / ****.
 • Maken vuurstokken: Zeer goed / ****.
 • Comfort handgreep met blote hand: Zeer goed / ****.
 • Comfort handgreep met Mil. Spec. handschoenen aan: Zeer goed / ****.

 

TESTDAG 4. Op een zeer warme dag lekker met de gevulde rugzak de fraaie en koele bossen in om de BRISA Scara weer “flink aan de tand te voelen”. Batonneren, tondel maken en vuur ontsteken stonden op het programma. Dat batonneren deed ik op ruim 3 cm dikke droge takken en dat ging voor deze klein in afmeting, maar groot in daden zijnde Scara zeer goed / ****. Ook het snijden en aanpunten van stokken en het maken van tondel en vuurstokken ging zeer goed / ****.

hout splijten

Daarna was het schaven van tondel aan de beurt, wat zeer goed / ****  ging.  Ook het vuur ontsteken met behulp van de lemmet rug van de Scara, een vuurstaal /Ferrocerium Firesteel, opgeruwde berkenbast en wat katoen kwam aan de beurt. Dat vuur ontsteken ging overigens sneller dan de tijdontspanner van mijn camera aankon. Het resultaat van vuur ontsteken was dankzij de scherpe 90 graden lemmet rug voor de Scara was dus zeer goed / ****. Daarna was het tijd voor “koek en zopie” en vanaf deze mooie uitzicht plek beslist geen straf. Nog even wat snijklusjes gedaan en daarna via de fraaie paden maar op huis aan. Onderweg ook nog twee volwassen reeën gespot, maar door een over een zandpad naderende ruiter gingen deze reeën zoals verwacht er plotsklaps vandoor. Gelukkig kon ik van een afstandje van een net staande ree een foto maken. Had ik in een echte noodsituatie een kruisboog bij mij gehad, had ik hem echt niet kunnen missen. Daarna zoals het plan was maar op huis aangegaan.

DE TESTRESULTATEN VAN DEZE TESTDAG:

 • Batonneren van 3 cm dikke takken: Zeer goed / ****.
 • Snijden en aanpunten van stokken: Zeer goed / ****.
 • Snijden van tondel en vuurstokken: Zeer goed / ****.
 • Opruwen berkenbast: Zeer goed / ****.
 • Schaven van tondel: Zeer goed / ****.
 • Ontsteken van vuur m.b.v. de lemmet rug en Firesteel: Zeer goed / ****.

Na afloop moest het schoongemaakte lemmet zijn overgebleven scherpte op het testpapiertje bewijzen, die nog uitmuntend goed / ****half was.

vuurstok maken 

TESTDAG 5. Op een eerst fraaie dag wederom de bossen in om met de BRISA Scara “te rossen in de bossen”. De BRISA Scara droeg ik zeer comfortabel en ook veilig aan mijn camo-koordje met trekontsluiting. Ik heb daar wederom een aantal snij en schraaptesten gedaan, dit om de Scara wederom verder te kunnen beoordelen. Die snij en schraaptesten gingen beiden zoals verwacht zeer goed / ****. Ook moest ik nog mijn eerder achtergelaten houten knuppeltje verder verfraaien en dat lukte zeer goed / ****.  Tijdens de koffiepauze moest het lemmet ook nog zijn scherpte bewijzen op het overgebleven stukje Zeeuwse spek, die daarna lekker opgepeuzeld werd. Als ik niet oppas, wordt ik echt nog “dik van de lucht”.    

spek snijden                                                                                                                  

Na de koffiepauze verder de bossen door alwaar plotsklaps het fraaie weer omsloeg in een langdurige vette regenbuien. Dus toch maar mijn oude vertrouwde destijds in Zweden gekochte Fjallraven Telemark-jas aangedaan en via smalle paden op de harde weg aan de rand van de bossen aan. Daarna in de hevige regen via die harde weg, circa 3,5 km speed-marsend op huis aan en eerlijk gezegd had ik snel mijn oude cadans & ritme van weleer terug. Maar dat zal ik morgen wel moeten bezuren. Alleen mijn 27 jaar oude vertrouwde Telemark-jas had blijkbaar weer een waxbeurt nodig, want hij sloeg flink door. Thuis alle natte spullen uitgedaan en daarna onder de douche gestapt.

DE TESTRESULTATEN VAN DEZE TESTDAG:

 • Snijden Zeeuws spek: Zeer goed / ****.
 • Snijden en aanpunten van stokken: Zeer goed / ****.
 • Schrapen en gladden hout: Zeer goed / ****.
 • Dragen schede aan koord: Zeer goed / ****.
 • Roestvastheid tegen regenwater: Zeer goed / ****.

Na het douchen heb ik wederom de scherpte van het lemmet op mijn testpapiertje getest, deze was nog steeds uitmuntend goed / ****half. Daarna heb ik de Gear onderhouden. Ik weet eigenlijk genoeg over de snijkwaliteiten van de BRISA Scara in het veld en ga nu EDC testen uitvoeren.

 

HIERONDER VOLGEN DE E.D.C TESTDAGEN.

TOMATEN SNIJDEN: Zoals verwacht ging het snijden van de groenten waaronder tomaten zeer goed / ****. Bij te grote tomaten voor deze geringe lemmetlengte, roteerde ik de tomaat tijdens het snijden.

Daar gaan de tomaatjes

ZEEUWS SPEK SNIJDEN IN DE KEUKEN:  Dit mes houdt net als de veldtester van Zeeuws Spek en het lemmet sneed dit vezelige voedsel zoals verwacht, weer zeer goed / ****. 

Tip: neem nooit een keramische plaat of bord als ondergrond tijdens het snijden van voedsel, want dat werkt als slijpmiddel en maakt de snede snel bot.

AARDAPPELS SCHILLEN: Aardappels schillen om de scherpte op zachte groentes te testen en tevens om “moeder de vrouw te ontlasten”, ging zeer goed / ****.

 Klaar om te koken

DE PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST BRISA SCARA 60.

AFWERKING EN FIT & FINISH MES:

Uitmuntend goed /****half.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Uitmuntend goed /****half.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed /****half.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Uitmuntend goed /****half.

ROBUUSTHEID LEMMET:

Uitmuntend goed / ****half.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN HOUT:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN KARTON:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN TOUW:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD BATONNEER/ SPLIJTVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SCHRAAPVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD HAKVERMOGEN:

N.V.T.

VUUR ONTSTEKEN:

Zeer goed / ****.

ROESTVASTHEID:

Zeer goed / ****.

EDGE RETENTIE / = STANDTIJD:

Uitmuntend goed / ****half.

MATERIAAL HANDGREEP:

Uitmuntend goed / ****half.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Uitmuntend goed / ****half.

COMFORT & ERGONOMIE HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

MATERIAAL & PASVORM SCHEDE:

Zeer goed / ****.

KWALITEIT & AFWERKING SCHEDE:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT SCHEDE OM DE NEK:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Ja, zeker een must have voor liefhebbers van een drievinger nekmes.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELD TESTOORDEEL / EINDCONCLUSSIE BRISA SCARA 60:  Zeer goed / Very Good/****.

Tijd voor een slokkie 

RESUME: Het drievinger Scara nekmes met zijn scheermesscherpe lemmet en volle handgreep is voor liefhebbers van korte stevige, wat gedrongen nekmessen een “Must have”. Niet te groot, niet te zwaar, niet te fragiel, nee dus. De BRISA Scara is een echte performer in klein formaat, zoals verteld en verwacht, een echte “David” dus.

TIP: lever er om het fraaie leveringspakket verder af te maken, er wel nekkoord bij.

DANKBETUIGING: Met dank aan de Finse firma BRISA in het algemeen en mevrouw Daisy in het bijzonder voor het beschikbaar stellen van deze fraaie BRISA SCARA 60. Zonder dat had ik deze nieuwe BRISA Scara review niet kunnen maken. Zie hier de website met hun fraaie BRISA messen: https://www.brisa.fi/brisa-knives.

www.bushcraft.nl