DE NIEUWE BRISA TRAPPER 115 ELMAX VOOR DE “VERWENDE & LUIE” BUSHCRAFTERS.
By: Henk “The knife” Kraaijvanger.
Wat bazel je nu weer met “verwende en luie bushcrafters”? Ja, die “Lucky Ones” die hun high-end lemmet van deze Brisa Trapper 115 Elmax wegens de hoge standtijd niet telkens in het bos behoeven te slijpen, dat bedoel ik daarmee. Ik weet nog wel dat veel “bushcrafters van het eerste uur” veelal de ENZO vaststaande messen erg apprecieerden, ook vanwege de goede standtijd, maar die Enzo’s waren hier in Nederland slecht leverbaar. Dat is nu gelukkig verleden tijd en ze hebben nu ook een eigen website. Nu was ENZO ook een topmerk / topproduct van de Finse moederfirma BRISA, waarbij je veel messen kwaliteit voor het gevraagde geld kreeg. Brisa messen zitten boordevol Finse tradities en ervaringen van het jarenlang maken van functionele messen. Brisa Knives uit het Finse Jakobstad is ook al sinds 1996 gespecialiseerd in materialen voor het maken van messen. Hoogwaardige materialen als staal, Curly Birch berkenhout, been en leer. Een jaar geleden heb ik een uitgebreide review over de nieuwe BRISA Nessmuk 125 gemaakt met daarin ook de korte BRISA historie. Zie daarvoor a.u.b. ook: http://www.bushcraft.nl/brisa-nessmuk.’ De met de BRISA Nessmuk 125 gemaakte snijplank hangt bij ons nu gewoon in de keuken. Voor de liefhebbers van de eindproductie van een tweetal populaire modellen zie a.u.b. hun eigen Brisa YouTube videofilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=QCw_d_1C2UA.
Uit betrouwbare bron hoorde ik echter dat de merknaam ENZO binnenkort zal verdwijnen en BRISA zal gaan heten. Wat uiteraard wel heel logisch is en het goede nieuws is dat de voormalige favoriete ENZO topmodellen nu ook BRISA met een toevoeging gaan heten. Voor de merkpuristen een tip, een nieuwe naam zal echter niets aan het legendarische snijvermogen verminderen, maar afhankelijk van de gebruikte nieuwe staalsoorten zal de stand tijd (is de tijdsduur van scherp blijven) zelfs vermeerderen. En inderdaad het vaststaande testmes met Elmax lemmet bezat het nieuwe Brisa logo. Hoe peppie is dat?
DE BESCHRIJVING VAN DE BRISA TRAPPER 115 ELMAX /FLAT BLADE.
HET LEMMET: Het slanke lemmet van de nieuw gemerkte BRISA Trapper 115 Elmax is uit het High-end Böhler-Uddenholm ELMAX poederstaal vervaardigd. Het vaststaande mes heeft een doorgaande maar in de handgreep geskeletteerde angel, op zijn antieke Jan Kees/ nu in Yankees ook wel Tang genoemd. Het is een wel nieuw gemerkt vaststaand mes, doch het betreft een voormalig beproeft type ENZO mes. Dankzij die vrij grote ovale uitsparing is het vaststaande Brisa mes wat lichter, maar heeft daardoor niets aan stevigheid ingeboet. Het vlakgeslepen scheermes scherpe lemmet is uit het prijzige Hightech Elmax lemmetstaal vervaardigd en heeft een universeel inzetbaar licht gebogen lemmet rug met een droppoint vormige lemmetpunt. Dat maakt hem naast zijn specifieke snijtaken, ook nog zeer geschikt voor het slachten & villen van wild.
Om direct alle snijkracht van het lemmet te kunnen benutten, heeft het lemmet geen vingeruitsparing / Choil of een grote slijpaanslag achter de geïntegreerde handstop/ enkelvormig stootstuk. Daardoor blijft ook niets tijdens het villen van groot wild aan die choil of grote slijpaanslag hangen. Het lemmet heeft voor het kunnen afschaven van boombast van een tak en voor het met behulp van een Ferro cerium vuurstaal ontsteken van levensreddend en/of motiverend vuur, een 90 graden scherpe lemmet rug.
OPMERKING 1: Naast de bovenstaande Trapper 115 Elmax met het vlakgeslepen lemmet is deze Trapper 115 ook nog met een Scandinavische (Scandi) snede en een Curly Birch berkenhouten handgreep leverbaar. Voor de genoemde bushcrafters een must have.
VOOR DE STAAL LIEFHEBBERS WAT AANVULLENDE INFORMATIE OVER STAAL & BOHLER ELMAX.
Staal is een ijzerlegering met min. 0,2% en max. 2% koolstof. Niet gelegeerd staal bevat naast ijzer alleen koolstof en is niet roestvrij. Gelegeerd staal zoals Elmax bevat wel andere eigenschappen verbeterende toevoegingen zoals Chroom, Molybdeen en Vanadium. Deze drie elementen werken “als een drie-eenheid” goed samen, waarbij de hardheid, corrosie/roestvastheid, slijtvastheid, snijvermogen en standtijd = tijdsbuur van scherp blijven verbeterd worden (zie verdere uitleg onder).
Chroom: verbetert de hardbaarheid, slijtvastheid en corrosieweerstand. Het is een zeer belangrijk element in het hardbare martensitisch roestvast staal.
Molybdeen: verbetert de hardbaarheid, treksterkte en corrosieweerstand, met name tegen lelijke putvorming in het gelegeerde staal.
Vanadium: verbetert de hardbaarheid en bevordert de fijne korrelstructuur van het lemmet. Deze fijne korrelstructuur in het lemmetstaal is een andere belangrijke en verbeterende factor in slijtvastheid, schokvastheid en sterkte.
BOHLER-UDDENHOLM ELMAX is een Zweeds poeder-metallurgische Chroom-Molybdeen-Vanadium gelegeerde staalsoort van Uddeholm AB, dat naast “schoon” (weinig verontreiniging), fijnkorrelig, erg druk & slijtvast, sterk & taai en corrosiebestendig is. Dus heeft ELMAX ook een hoge standtijd (= tijdsduur scherp blijven). Met andere woorden, het lemmet behoudt die beginscherpte lang. ELMAX poederstaal bestaat dus uit een groot percentage ijzer en een percentage koolstof (dit om het staal te kunnen harden). Daarnaast worden de gewenste percentages legeringen/elementen toegevoegd, die de staaleigenschappen van het gesmolten staal positief naar de fabrikant zijn/haar wensen verbeteren. Denk daarbij maar aan je moeders en je vrouw “geheime soep ingrediënten”, die ze in de pruttelende soeppan deden (en doen) en daarna die heerlijke hete soep thuis opdienden. Met ELMAX poeder-metallurgische is dat eigenlijk niet veel anders. Het gesmolten gelegeerde ELMAX staal wordt dan daarna onder hoge druk als kleine druppeltjes in vloeibare stikstof verstoven. Deze kleine druppels koelen onmiddellijk af en stollen tot kogeltjes van maximaal 0,8 mm grootte. Doordat elk kogeltje zo snel afkoelde, is de legeringssamenstelling ervan niet veranderd.
Nu worden die kogeltjes net onder het smeltpunt verhit en in twee bewerkingsfasen onder zeer hoge druk tot een vast en homogeen “stuk” staal geperst. Hierna wordt het Hightech staal op grote rollen met Hightech voor de exclusieve klanten gewikkeld en verzonden.
DE SAMENSTELLING VAN BOHLER-UDDENHOLM ELMAX: dit poederstaal bevat 1,7 % Koolstof, 18,0 % Chroom, 0,8 % Silicium, 0,3 % Mangaan, 1,0 % Molybdeen en 3,0 % Vanadium.
DE JUISTE WARMTEBEHANDELING DOOR DE MESSENMAKER OF SPECIALIST.
Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, het taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de nauwkeurig luisterende warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.
DE HANDGREEP: De fraaie uit groen canvas Micarta vervaardigde handgreep is een echte “handstreler” en dus op zijn Duits gezegd ”Ein Handsmeichler”. Nergens drukpunten te bekennen en zo hoort het ook. Het voordeel van canvas Micarta is dat het onder natte omstandigheden meer slip vast wordt doordat de natte canvas vezels aan de oppervlakte opzwellen en derhalve grip vaster wordt. Onder die groene Micarta greep platen zijn twee dunne rode kunststof Liners /angel onderleg platen toegepast, wat het uiterlijk optisch naar een hoger niveau tilt en ook het geheel mechanisch wat sterker maakt, want het beperkt onder andere de werking tussen de handgreep platen en de lemmet angel/Tang. De handgreep is eerst verlijmd en daarna met zogenaamde “Corby RVS bouten” bomvast geschroefd. Om verlies van dit fraaie mes te voorkomen is de handgreep van een polsriemoog met een RVS busje voorzien. Daardoor kan net een dun koord en in mijn geval een stuk commercieel parakoord voor de te maken “Snake Dot” door. Ik gebruik namelijk bij het hakken altijd een erg goed werkende vinger/duim koord als hulpmiddel.
OPMERKING 2: Deze handgreep is in een uitvoering met het natuurlijke materiaal Curly Birch berkenhout leverbaar.
DE SCHEDE: De uitmuntend goed gemaakte donkerbruine open lederen schede is uit het fraaie donkerbruine leder vervaardigd en is met eveneens bruin zadelmakers draad solide gestikt. Als extra stevigheid is deze schede aan de schedemond van een messingkleurige klinknagel voorzien. Om het per ongeluk doorsteken van het scherpe lemmet door de schedenaad te voorkomen, heeft deze kwaliteitsschede een solide lederen tussennaad, ook wel souffle genaamd. De fraaie donkerbruine open lederen schede is met zijn lange en beweeglijke koppeladapter / “Dangler” lager en beweeglijk te dragen en is daardoor perfect voor de Bushcraft, de jacht, de visserij en de outdoor & camping gebruik. Vooral tijdens koude periodes, waarbij je een jas draagt en je toch je mes wilt trekken zonder deze jas te moeten optillen. Maar deze schede is door zijn normale koppel en riemlus ook hoger aan de koppel of riem te dragen. Deze rechtse schede is uitmuntend fraai gemaakt en ook zo afgewerkt en dat benadert een dure Custom gemaakte schede.
Ik heb als hobby lederbewerker echt wel kijk op kwaliteitsleder, het design en de maakwijze daarvan. Jammer genoeg heeft deze kwalitatief hoogwaardige lederen schede geen “water drainage gat”. Het vaststaande mes zit opgeborgen goed in de schede gefixeerd en ook met de schede ondersteboven schuddend bleef hij erg goed in de schede zitten. Edoch leder is een echt natuurproduct en die frictie passing kan in verloop van tijd en na nat te zijn geworden wel wat losser worden. Dus wees wijs en behandel de schede voor het gebruik met lederproduct met wat natuurlijke bijenwas. Better Safe Than Sorry.
OPMERKING 3: Deze fraaie lederen schede is ook met een lus voor een vuurstaal leverbaar.
DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE BRISA TRAPPER.
LEMMETVORM: |
Droppoint. |
LEMMET STAAL: |
Böhler-Uddenhom ELMAX poeder-metallurgisch roestvast lemmetstaal. |
LEMMET LENGTE: |
115,1 millimeter. |
LEMMET BREEDTE: |
25,8 mm. |
LEMMET DIKTE: |
3,51 mm. |
LEMMET HARDHEID: |
Circa 59-60 HRC. |
SOORT LEMMET SLIJPWIJZE: |
Hoog vlakgeslepen. |
SOORT LEMMET SNEDE EN SNEDEHOEK: |
Secundaire snede, 20 graden. |
ANGEL / TANG: |
Geskeletteerde doorgaande angel /Tang. |
AFWERKING LEMMET: |
Satijn blank. |
MATERIAAL HANDGREEP: |
Groene canvas Micarta greep platen en rode kunststof Spacers. |
BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP: |
9,8 cm. |
MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP: |
29,3 mm. |
MAXIMALE DIKTE HANDGREEP: |
17,8 mm. |
VOORZIEN VAN EEN POLSRIEMOOG?: |
Ja. |
GEWICHT VASTSTAANDE MES: |
136 gram. |
LENGTE VASTSTAANDE MES: |
22 ,2 cm. |
MATERIAAL SCHEDE: |
Bruin Spaans ossen zadelleder. |
MATERIAAL SCHEDEADAPTER: |
Bruin Spaans ossen zadelleder. |
DIKTE SCHEDE MATERIAAL: |
3,15 mm. |
DRAAGLENGTE MES IN SCHEDE: |
28,2 cm. |
DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE: |
240 gram. |
GARANTIE TERMIJN OP MATERIAAL & FABRICAGEFOUTEN: |
2 jaren. |
ADVIESPRIJS |
Euro 209,- |
DE NULMETING/ 1e INDRUK.
+ Fraai nieuw Brisa logo met eronder de vermelde staalsoort op de juiste plaats.
+ Uitmuntend scherpe snede van het lemmet.
+ Uitmuntend goede afwerking en Fit & Finish.
+ Uitmuntend goede / High-end lemmetstaal.
+ Uitmuntend functionele design.
+ Uitmuntend goede ergonomische gevormde handgreep.
+ Voorzien van een zeer solide greep bevestiging met een RVS polsriemoog.
+ Een uitmuntend goed gemaakte bruin lederen Dangler schede met souffle.
+ Uitmuntend goede pasvorm van het vaststaande mes in deze schede.
- Geen afwateringsgat / drainhole.
DE VELDTESTEN.
DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.
OPMERKING: Na een aantal “uitstapjes” naar China en zijn snijwaren, ben ik nu weer terug naar bij de Europese fabrikanten in het algemeen en bij het Finse Brisa in het bijzonder. Want zoals wel een gezegd, die Scandinavische designs van messen zijn zeer functioneel.
DAG 1.
Op deze thuistestdag moest de Brisa Trapper 115 Elmax een aantal snijtesten uitvoeren, dit om zijn scherpte en standtijd te kunnen testen en te beoordelen.
DE KARTONSNIJTESTEN: Het uitmuntend scherpe Elmax lemmet moest daarbij karton met diverse dikten doorsnijden en dat zonder bot te worden. Het vlakgeslepen uitmuntend scherpe Elmax lemmet klaarde die snijklussen dan ook uitmuntend goed (****half). Daarna ging het verder met de onderstaande touwsnijtesten.
DE TOUWSNIJTESTEN: Het lemmet van de Brisa Trapper 115 Elmax moest nu zijn scherpte en standtijd bewijzen op het taaie zwarte bergtouw en andere soorten touw. Eigenlijk onnodig te zeggen dat het lemmet ook deze klus uitmuntend goed (****half) klaarde.
DE SNIJTEST OP HET TESTPAPIER: Na de twee infame snijtesten moest het Elmax lemmet wel zijn scherpte bewijzen op het standaard testpapiertje. Uiteraard werd dit ook uitmuntend goed (**** half) volbracht.
HET SNIJDEN VAN UIEN. Daar kun je in plaats van “te huilen” alleen maar bij lachen, zoveel geboden scherpte voor het gevraagde geld. Ook deze belangrijke snijproef werd uitmuntend goed (****half) afgelegd. Dit maakt de Brisa Trapper 115 naast zijn outdoor kwaliteiten dan ook zeer geschikt voor de normale of kampkeuken. Maar dat niet tegen je vrouw vertellen, anders ben je het fijne mes meestal kwijt!
HET SNIJDEN VAN DE TOMATEN: Uiteraard moest het uitmuntend scherpe lemmet de standaard tomatensnijtest uitvoeren. Het lemmet was in staat om flinterdunne plakjes tomaat af te kunnen snijden en scoorde daarbij excellent goed (*****). Bekijk ook de foto’s daarvan.
DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG:
- Het snijden van karton: uitmuntend goed (****half).
- Het snijden van bergtouw: uitmuntend goed (****half).
- Het snijden van uien: uitmuntend goed (****half).
- Het snijden van tomaten: excellent goed (*****).
DAG 2.
Op een fraaie herfstdag op de ATB het bos in om het uitmuntend scherpe lemmet van de Brisa Trapper 115 Elmax op uitgedroogd hout uit te testen, daarvan vuurstokken te maken om daarmee een reddend vuurtje te ontsteken.
Eerst heb ik van een omgevallen boom een aantal takken afgehakt, die later in stukken gebatonneerd werden. Ik heb bij het doorbatonneren van deze afgehakte takken, met een dikke knuppel “als een bezetene” op de vrij slanke lemmet rug gebeukt om deze takken razendsnel door te snijden. Doordat je met de snede op de draad van het hout slaat, is dit een echt stressmoment voor die snede. Maar zoals verwacht, waren er daarna geen deformaties op de High-end snede te bespeuren. Van deze door gebatonneerde stukken en stukjes maakte ik kleine partjes. Dit deed ik door de batonneer/splijt techniek, waarvan velen (vooral de Zweden) zullen zeggen, gebruik een kleine handbijl. Ze hebben daarbij gelijk, maar veelal heb je op een lange Hike of in een noodgeval geen bijl bij je. Dus “nood breekt Wet” in deze. Daarna heb ik wat vuurstokken gemaakt om een vuurtje te ontsteken. Dit met behulp van de scherpe lemmet rug, de meegebrachte BCB Ferro cerium vuurstaal en mijn watjes. Alle testen lukte volgens mijn tijdsplan.
DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG:
- Afhakken van de droge takken: Uitmuntend goed / ****half.
- Door battonneren takken in kleinere stukken: Uitmuntend goed / ****half.
- In partjes batonneren van die stukken hout: Uitmuntend goed / ****half.
- Vuurstokken en tondel maken: Uitmuntend goed / ****half.
- Ontsteken vuurtje: Uitmuntend goed / ****half.
Bij thuiskomst heb ik met olijfolie de plakkerige harsvlekken verwijderd en daarna de snede scherpte op mijn testpapiertje en een nog overgebleven tomaat getest. Ook na het hakken, batonneren en snijden van gedroogd hout was het lemmet nog uitmuntend scherp om de tomaat in dunne plakjes te kunnen snijden. Het lemmet bleek daarbij dus niets aan zijn uitmuntend goede scherpte (****half) te hebben ingeboet. Prima gedaan Brisa of Finland!
DAG 3.
Op een herfstachtige dag en nu weer te voet de fraaie bossen in om een en ander (waaronder mijn helende geblesseerde voet) verder uit te testen. Eerst moest ik door de modderige zandpaden ploeteren, daarna liep ik een regenbuitje in. Ach, dat was maar water en het meeste water viel langs me heen. Het bos was in zijn herfstachtig uiterlijk uitzonderlijk mooi en ik liep tegen een fraaie paddenstoelenkring op.
En nee, Paulus de boskabouter stond er niet bij. Op een van de twee bekende bankjes in de omgeving moest de Brisa Trapper eerst mij “van hapklare energiebrokken” voorzien, dus moest het uitmuntend scherpe lemmet de meegebrachte Zeeuwse spek in die brokjes snijden, wat uitmuntende goed ging. Na de koffiepauze met de beruchte koffie roertest weer verder op pad naar mijn favoriete testplek van die omgeving. Daar moest het lemmet bij een aantal afgebroken en dus half en geheel gedroogde takken, de hinderlijke zijtakken afhakken, dit voor wat houten gebruiksmiddelen waaronder een wandelstok voor het natte gedeelte van het bos. Het uitmuntend scherpe lemmet moest onder andere die takken inkorten, van punten voorzien, de basten verwijderen van deze noestige stukken en bij de wandelstok de handgreep snijden. Bij het schoonmaken van het uitmuntend scherpe lemmet sneed ik met de lemmetpunt door een doekje en prikte ik in mijn “Achterhoekse” wijsvingervlees. Dus was het de hoogste tijd voor mijn EHBO- tasje.
DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG:
- Afhakken van de droge zijtakken: Uitmuntend goed / ****half.
- Doorsnijden van die stukken hout: Uitmuntend goed / ****half.
- Wandelstok snijden: Uitmuntend goed / ****half.
- Met de snede de grove basten wegsnijden: Uitmuntend goed / ****half.
- Wegkappen droge harde noesten: Uitmuntend goed / ****half.
- Fijne snijkarweitjes: Uitmuntend goed / ****half.
- Met de lemmet rug de basten van de stokken afschrapen: Zeer goed / ****.-
DAG 4.
Op een fraaie maar winderige dag te voet de bossen weer in om zowel mijn bijna genezen voetblessure als ook de Brisa Trapper 115 Elmax weer te testen. Beiden hielden zich daar erg goed. Wat ik gezien de vrij harde wind wel noodzakelijk achtte, was het erg goed opletten dat er in de boomtoppen geen losse boomkruinen en/of dikke takken (de zogenaamde “weduwenmakers”) hingen! Daarbij scan ik als het mogelijk is 100 meter van de boomkruinen voor mij. Ik heb het eerste deel van de tocht de Brisa laag aan de Dangler adapter gedragen en later hoger aan de normale koppel/riemlus. Beide systemen zijn erg OK, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar het lager van de schede aan de Dangler dragen. Na een aantal snijklussen moest het lemmet zijn scherpte bewijzen op mijn meegebrachte testpapiertjes. All OK, uitmuntend scherp dus.
DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG:
- Het afhakken van droge takken van omgevallen bomen: Uitmuntend goed / ****half.
- Het afhakken van de droge zijtakjes: Uitmuntend goed / ****half.
- Op zijn bevertjes/360 graden rondom doorsnijden van de takken: Uitmuntend goed / ****half.
- De handgreep wandelstok gladden/ snijden: Uitmuntend goed / ****half.
- Het wegkappen van droge harde noesten: Uitmuntend goed / ****half.
- Fijne snijkarweitjes zoals vuurstokken/tondel maken: Uitmuntend goed / ****half.
- Een survivalboog op lengte snijden: Uitmuntend goed / ****half.
Thuis aangekomen weer de scherpte snijtest gedaan: alles als voorheen.
DAG 5.
Op een fraaie zonnige maar wel wat koude herfstdag weer te voet met de gevulde rugzak de fraaie Brabantse bossen in om de Brisa Trapper 115 Elmax verder te testen. Het doel van deze testdag was het kunnen ontsteken en maken van een motiverend (levensreddend) vuurtje. In het bos heb ik de Brisa Trapper weer aan mijn lederen homemade HKD riem gehangen en wel in de laagste Dangler “stand”. Voor materiaal voor mijn eerste deeltaak kwam ik een door een storm omgewaaide naaldboom tegen, waarbij meestal bij de tak aanzetten, het zogenaamde “Fatwood” zit wat in dit geval ook klopte.
DE VOORBEREIDING VOOR EEN VUUR: Met een uit de rugzak “getoverde” klapzaag heb ik eerst de dikke Fatwood takken van de omgewaaide naaldboom gezaagd en in stukken gezaagd. Die stukken heb ik daarna met de Brisa Trapper in partjes en stukjes Fatwood gebatonneerd. Daarbij moest het vlak geslepen lemmet van de Brisa Trapper ook de keiharde noesten splijten en dat zonder een krimp te geven. Er was na dit stevige splijtwerk zoals verwacht geen deformaties aan het Elmax lemmet te bespeuren. Van deze partjes Fatwood heb ik een aantal vuurstokken en wat tondel gesneden. Ook heb ik om het vuur snel te kunnen ontsteken, met het nog uitmuntend scherpe lemmet wat berkenbast geoogst en dat ontsteekmateriaal met de snede opgeruwd en ook kleine nog krulletjes gemaakt. En als toetje nog wat dunne droge stokjes geoogst.
HET VUUR ONTSTEKEN: Mijn hulpmiddelen daarbij waren de Brisa Trapper en de BCB Ferro cerium vuurstaal (met kompasje). De combinatie van de 90 graden scherpe lemmet rug, de BCB Ferro cerium vuurstaal en mijn in het bos verzamelde materiaal werkte uitmuntend goed, de berkentondel vloog na slechts een strijkpoging direct in de brand.
DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG:
- Het batonneren van de stukken Fatwood in partjes: Uitmuntend goed / ****half.
- Het snijden/maken van vuurstokken en tondel: Uitmuntend goed / ****half.
- Het ontsteken van een motiverend vuurtje met behulp van de lemmet rug: Uitmuntend goed / ****half.
- Fijne snijklusjes: Uitmuntend goed / ****half.
Na mijn thuiskomst heb ik het lemmet vrij van hars gemaakt en daarna de snijtest op het testpapiertje uitgevoerd, de scherpte van het lemmet was nog uitmuntend goed.
Zelfs na al dat gehak, gebatonneer en snijwerk was het Elmax lemmet na 5 zware testdagen nog uitmuntend scherp.
DAG 6:
Op weer een fraaie dag het nog fraaiere bos in om alleen snijtesten met de zeer functionele en zeer fraaie Brisa Trapper 115 Elmax uit te voeren, dit om de scherpte en de standtijd weer te testen. Allerlei soorten en maten natte en droge takken werden daarbij op zijn bevertjes/360 graden rondom doorgesneden en aangepunt.
DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG:
- Het doorsnijden van stokken: Uitmuntend goed / ****half.
- Het aanpunten van die stokken: Uitmuntend goed/ ****half.
DAG 7:
En zoals verwacht was het weer een fraaie dag voor het bosbezoek. Het doel van het bezoek was het verder testen van de fraaie functionele Brisa Trapper 115 Elmax. En dat op de veldtest onderdelen horizontaal batonneren en diverse snijtesten. Op mijn fraaie heuveltje eerst wat hout gesprokkeld en hout gesneden ten behoeve van het opstoken in mijn Savotta Happy Hobo Stove voor het benodigde kokende koffiewater. Outdoors in het veld ben ik altijd al wel “Self Supporting” geweest! Het snijden van die houtjes ging als vanouds (****half). Na de lange koffiepauze zittende in de zon, eerst maar mijn zwartgeblakerd Rvs kookbekertje met zand en water schoon geschuurd en daarna de reeds afgekoelde Savotta Happy Hobo Stove gedemonteerd en schoongemaakt. Tja, die ingetrainde militaire beroepsdeformatie ook. Hierna heb ik nog wat aanvullende snijklusjes gedaan. En daarna maar de rugzak ingepakt en omgehangen en hup op pad naar “mijn” andere testplek met A-frame schuilhutje gegaan.
En dat die 2e testplek populair is, bleek uit het feit dat daar iemand er warempel een tweede A-frame hutje naast het oorspronkelijke hut gebouwd had. Ik heb daar op deze testplek diverse uitgedroogde harde stokken horizontaal door gebatonneerd, om van die stukken hout basha haringen te maken. En daarbij was het flink met een knuppel op de lemmet rug rammen om die harde en soms noestige stokken door te kunnen slaan, wat toch ondanks die harde en ook taaie noesten zeer goed ging (****). Ook heb ik die stukken hout van een scherpe punt voorzien, wat nog uitmuntend goed (****half) ging.
Na afloop heb ik thuis eerst het lemmet schoongemaakt en daarna met een oliedoekje onderhouden. Ook de rest van het mes en de schede heb ik met een doekje onderhouden.
DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG:
- Het doorbatonneren van die harde stokken: Zeer goed / ****.
- Het aanpunten van die stokken: Uitmuntend goed/ ****half.
DAG 8:
Op een waterkoude dag weer de bossen in, nu met de nieuwe KarrimorSF Modi 15 Grey voor een langdurige veldtest. En daar gaat circa 15 liter aan uitrusting in, wat genoeg is voor mijn test equipment, de “koek en zopie” en de Brisa Trapper 115 Elmax.
Daar heb ik nog even wat zacht hout en ook uitgedroogd harder hout gesneden, dit om de scherpte van het lemmet weer te controleren, deze was weer op de oude scherpte.
DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG:
- Het doorsnijden van stokken: Uitmuntend goed / ****half.
- Het aanpunten van die stokken: Uitmuntend goed/ ****half.
Ik weet na al die lange en soms zware testdagen genoeg van deze fraaie Brisa Trapper 115 met Elmax lemmet en maak de score op.
DE PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST BRISA TRAPPER 115 ELMAX.
AFWERKING EN FIT & FINISH MES: |
Uitmuntend goed /****half. |
UITERLIJK & ESTHETIEK: |
Uitmuntend goed /****half. |
GEBRUIKTE TECHNIEKEN: |
Zeer goed / ****. |
SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK: |
Uitmuntend goed /****half. |
GEBRUIKTE MATERIALEN: |
Uitmuntend goed /****half. |
STAALKWALITEIT & HARDHEID: |
Uitmuntend goed /****half. |
ROBUUSTHEID LEMMET: |
Uitmuntend goed /****half. |
GEMIDDELD SNIJVERMOGEN HOUT: |
Uitmuntend goed /****half. |
GEMIDDELD SNIJVERMOGEN KARTON: |
Uitmuntend goed /****half. |
GEMIDDELD SNIJVERMOGEN TOUW: |
Uitmuntend goed /****half. |
GEMIDDELD HAKVERMOGEN: |
Uitmuntend goed /****half. |
GEMIDDELD BATONNEER/ SPLIJTVERMOGEN: |
Uitmuntend goed /****half. |
GEMIDDELD SCHRAAPVERMOGEN: |
Uitmuntend goed /****half. |
VUUR ONTSTEKEN: |
Uitmuntend goed /****half. |
ROESTVASTHEID “AAN DE WATERKANT”: |
Uitmuntend goed /****half. |
EDGE RETENTIE / = STANDTIJD / = TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN: |
Uitmuntend goed /****half. |
MATERIAAL HANDGREEP: |
Uitmuntend goed /****half. |
BEVESTIGING HANDGREEP: |
Uitmuntend goed /****half. |
COMFORT & ERGONOMIE HANDGREEP: |
Uitmuntend goed /****half. |
SLIPVASTHEID HANDGREEP: |
Uitmuntend goed /****half. |
MATERIAAL SCHEDE: |
Uitmuntend goed /****half. |
KWALITEIT SCHEDE: |
Uitmuntend goed /****half. |
PASVORM MES IN SCHEDE: |
Uitmuntend goed /****half. |
AFWERKING SCHEDE: |
Zeer goed / ****. |
DRAAGCOMFORT SCHEDE HOOG OP DE HEUP: |
Zeer goed / ****. |
DRAAGCOMFORT SCHEDE AAN DE DANGLER: |
Uitmuntend goed /****half. |
AANKOOPTIP: |
Dikke ja. |
PERSOONLIJKE GEMIDDELD TESTOORDEEL / EINDCONCLUSSIE BRISA TRAPPER 115 ELMAX: Uitmuntend goed /****half = 4 ½ out of 5 stars.
RESUME: De BRISA Trapper 115 Elmax is ondanks zijn naamsverandering een door de tijd bewezen/time proven functioneel en vaststaand bushcraft, outdoor en jachtmes model, alleen nu met een nieuwe naam & logo. Het BRISA vaststaande mes lijkt eenvoudig van uiterlijk, maar het mes heeft echt geen tierelantijntjes nodig, het is door zijn High-end lemmetstaal groot van bewezen snijdaden. Natuurlijk is het vaststaande Brisa Trapper 115 mes wegens zijn High-end Elmax lemmetstaal iets duurder dan een variant met een “eenvoudiger” lemmetstaal. Maar die Brisa is gezien de hogere prijzen van veelal Amerikaanse merken met hetzelfde gebruikte lemmetstaal duidelijk prijsgunstiger. Hoe peppie en fijn voor de Nederlandse kopers is dat? Het fraaie vaststaande mes Brisa Trapper 115 Elmax verenigd een echt “Time proven” Noordelijk design met een Zuidelijk snijtemperament! Door zijn kwaliteiten is het BRISA Trapper 115 Elmax vaststaande mes, de outdoor traditie volgend, ook op te nemen in de erfenis, om van vader op zoon of dochter over te gaan! Maar nu nog niet Please, want ik moet nog erg veel messen testen!
EEN GOEDBEDOELDE TIP VOOR HET BRISA R&D DEPARTEMENT: Maak een afwateringsgat/ drainhole in de lederen schede.
DANKBETUIGING: Met dank aan de Finse firma Brisa in het algemeen en mevrouw Daisy in het bijzonder voor het beschikbaar stellen van deze fraaie Brisa Trapper 115 Elmax en natuurlijk ook voor de achtergrond informatie. Zonder dat had ik deze nieuwe review niet kunnen maken. Zie hier hun fraaie Brisa Trapper messen: https://brisa.fi/brisa-knives/brisa-knives/brisa-trapper-knives.html