Armadillo Thermo kleding

ARMADILLO MERINO GARMENT PROTECTS YOUR BODY AND SAVES YOUR SKIN. By Henk Kraaijvanger.

 

Dat de geschiedenis zich herhaalt zal iedereen zo langzamerhand wel duidelijk worden, behalve de slapers in de 2e Kamer niet. Nee, we moeten vooral niet voldoen aan de contributie voor de NATO/NAVO, maar wel aan het nu al gedateerde Brussel. Regeren is namelijk wel vooruitzien want er zijn tegenwoordig veel “schurkenstaten” actief. Gelukkig worden die slapers en ook een aantal van ons wel wakkergeschut door een energieke jonge FVD Politieke Partij en in de personen van de T. Baudet en Hiddema. Ga zo door heren, maar let daarbij echter wel goed op uw ruggen, want we hebben destijds allemaal gezien hoe het de zeer vooruitstrevende en in de peilingen goed doende Pim Fortuin is vergaan. Huilende politieke krokodillentranen alom, edoch de broodnodige politieke vernieuwing in Den Haag bleef daardoor uit.

Maar net als met “alles” komen ook andere veel goede zaken uit het verleden in een modern jasje terug en zijn deze beter dan ooit. Ook het aloude vertrouwde wol zie je in een moderne variant terugkomen en nu eens zonder de nadelen uit het verleden. Een jong kledingmerk dat “goed aan de weg timmert” is Armadillo Merino uit Nieuw Zeeland. Voor de Armadillo Merino geschiedenis zie a.u.b. mijn vorige review op: http://www.bushcraft.nl/armadillo-merino-tiger-shirt.

                       

Armadillo Merino Wool

MAAR WAT IS NU DIE MERINO WOL?
Merino wol is uniek. De alpiene Merino wol is veel dunner dan traditionele wol die van schapen van de laaglanden komt. Omdat Merino wol zo dun is, voelt het zijdezacht aan, isoleert het beter, ademt het veel effectiever en houdt het geen geur vast. Merino wol is een samengestelde eiwitachtige vezel die bestaat uit keratine. Keratine is een bouwsteen die we ook terugvinden in onze huid, haren en nagels. Het spreekt voor zich dat de wol van jonge schapen veerkrachtiger is dan van oude “bokken” en dus beter geschikt is voor onderkleding waarvan wat gevraagd mag worden.

DE NIEUWE ARMADILLO MERINO KLEDINGSTUKKEN VOOR DE TESTEN.
De heer Hamish Morrin van Armadillo Merino hield na een aantal emailwisselingen zijn woord en stuurde een aantal kledingstukken naar het testcentrum van www.bushcraft.nl. Daar zullen ze weer zoals gebruikelijk uitvoerig en conform de praktijk getest en beschreven worden! Het enige wat ik als tester achter een computer doe is het schrijven van reviews, de rest gebeurt zoals het hoort buiten in het veld of het bos. Geen sjoemel laboratorium praktijken zoals bewezen bij die Duitse automerken dus! De nieuwe te testen kledingstukken zijn de Armadillo Merino Hawk-Raptor (hemd met lange mouwen), de Johnnies (lange onderbroek) en de Kojak (muts).

 

DE SPECIFIEKE EIGENSCHAPPEN VAN DE ARMADILLO MERINO WOLLEN KLEDINGSTUKKEN.

Wat is de functie van een Armadillo Merino Basislaag?
De functie van een basis laag is om je temperatuur te reguleren. Bij een overdaad aan warmte in je lichaam zorgt de basis laag (Base-layer) ervoor dat het zweet weg getransporteerd en dus wegblijft van je huid. Hierdoor koel je niet te snel af en is je shirt niet zo doorweekt als bij bijvoorbeeld een katoenen shirt.

Mocht het dan toch koud worden?
Dan zorgt de thermische werking van het Merino wol ervoor dat je lekker warm blijft. Een goede basis laag houdt dus de lichaamswarmte vast en binnen je systeem en daardoor kun jij langer buiten blijven!                                                                                                                     

Waarom Merino wol en geen katoen?
Het unieke effect van Merino wol is hoe het zweet weg transporteert en weghoudt van je huid. Doordat je Merino basis laag minder snel nat wordt, koel jij minder snel af. Dit komt doordat Merino wol fungeert als een drager van warme lucht tussen zijn kleine natuurlijke wol vezeltjes en deze werken zelfs als de wollenstof tot ca. 80% nat is! Een katoenen of synthetische basis laag wordt drijfnat en verliest hiermee snel zijn ademend vermogen. Niet alleen wordt je dan sneller koud en mogelijk later ziek, je gaat ook nog eens stinken naar zweet (door de bacteriën groei).                                                                                                                                                                 

Wat zijn andere functies van de Armadillo Merino basislaag?
Een goede Merino wollen basis laag mag niet ruiken bij & na gebruik, want er is niets ergers dan een stinkende basis laag. Zoals reeds gezegd komt die geur van de bacteriën die groeien op die basis laag en deze bacteriën komen rechtstreeks van je huid. Dit is normaal, maar eigenlijk funest tijdens het gebruik Outdoors, waarbij de “camouflage grondslagen van herkenning ”  waarvan reuk er een van is, niet mogen voorkomen. Denk aan diverse militaire werkzaamheden (buddy), het jagen en vissen enzovoort. Merino wol heeft als grote voordeel dat het niet (snel) zal gaan ruiken, ook al zou je het dagen onder zware omstandigheden dragen, de bacteriën zullen er niet op groeien. Je geur zal je tijdens het werken in het veld, het jagen en het vissen je nooit meer verraden! En daar wordt ook je buddy of vrouw weer vrolijk van.                                                                                                                                                       

Niet smelten?
De Armadillo basis laag zal bij hoge temperaturen/ open vuur niet smelten op je huid. Bij blootstelling aan extreme temperaturen bij een vlamoverslag door vlammen/explosie kunnen synthetische (m.u.v. Nomex /Aramide & Kevlar mix tot circa 600 graden Celsius) of katoenen stoffen smelten op en dan met je huid “samensmelten”, iets wat je te allen tijde wil voorkomen! De “arme” Engelse  militairen op de brandende HMS Sheffield en andere schepen hadden ten tijde van de Falkland-Oorlog volgens mij met Armadillo Merino ondergoed een veel betere overlevingskans gehad! Want Armadillo Merino brandt niet zelfstandig door, smelt en druipt niet bij erge contacthitte (tot circa 570 graden Celsius).      Zie ook dit Armadillo YouTube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=MOoBP_iPmYg.

Wol als grondstof voor brandwerende pakken?
Destijds toen “De boten nog van hout en de mannen van staal waren” was wol als grondstof het meest geschikt om er een brandwerend pak van te maken. Nomex en Aramide waren destijds nog niet in het  “Brandlieden wereldje” bekend. In mijn Militaire NATO Tour of Duty bij de 3e Groep Geleide Wapens te Blomberg (BRD) had ik naast mijn hoofdfunctie diverse bij functies zoals chauffeur/pompbediener van de “spuitwagen” en ook als gewoon brandweerman/blusser. Het spreekt voor zich dat we met regelmaat trainden op de brandplaat van de voormalige LETS. Ook dat ik daarbij zelf ook flink aan de bak moest en diverse soorten branden moest kunnen blussen. Daarbij droeg ik veelal een dik wit wollen brandweerpak, die na afloop flink wat bruine schroeiplekken had. Maar waarbij het wollen pak zijn brand en hitte werende taak flink volbracht had. Zie ook de actiefoto onder, waarbij ik de 2e “spuitgast” van rechts, die voorste aan de straalpijp ben.

Brand oefening

      RNLAF TEAMWORK IN WOLLEN PAKKEN TIJDENS EEN BRANDWEEROEFENING OP DE LETS.

ARMADILLO NIET ALEEN VOOR BUITENSPORTMENSEN & BUSHCRAFTERS:
Armadillo Merino® ontwerpt en vervaardigt beschermende kleding voor de huid van professionele gebruikers. Deze kledingstukken zijn met behulp van een reeks technische Merino wollen stoffen vervaardigd voor die veeleisende omgevingen waar die superieure bescherming, hoge prestaties en hoog draagcomfort geboden wordt aan die professionele dragers. Ze leveren astronauten, speciale troepen, militairen, SWAT-teams, politie, brandweer, ambulance, search & rescue eenheden, in de motorsport en zware industrie. En dat alles voor die “Die hards” professionals die harder, sneller, beter en langer willen werken. En wat dacht u dat de berggidsen die van oudsher als basis laag wol droegen en nog steeds dragen?  En uw veldtester kon enige jaren geleden het Armadillo ondergoed destijds bij al dat geklauter en bijhorende zweten ook wel goed gebruiken, want zijn KL katoenen / badstof shirt was nat en daardoor klam en koud aanvoelend geworden.

                                  Aan het klimmen

                                             ZWETEND IN DE BELGISCHE ARDENNEN.

 

I.DE BESCHRIJVING VAN DE ARMADILLO MERINO HAWK LONG SLEEVE ZIP TOP.

PRODUCTINFORMATIE: De Hawk uit het Raptor-assortiment maakt gebruik van een Merino-ribbreisel voor snelle warmte- en vochtoverdracht in de zomer, terwijl in de winter de honingraatstructuur de lucht vasthoudt en een buffer warme lucht naast de huid geeft.

De Hawk is ontworpen met een figuur-passend fit en is ontworpen om over elkaar te worden gedragen als een functioneel basis laag/ “base-layer” kledingstuk. De raglanmouwen zorgen voor naadloze schouders en de platte stiknaden zorgen voor gelaagdheid zonder dikke naden. De royale manchetten met duimgaten/lussen (een tip van mij na mijn Tiger review) houden de mouwen op hun plaats en de hoge nek rits maakt ventilatie mogelijk wanneer dat nodig is, maar houdt ook de warmte vast en beschermt het nekgedeelte tegen koude of schurende buitenlagen. De Hawk is een populair jaarrond kleding, hoewel de meeste gebruikers in eerste instantie worden geïntroduceerd in de stijl tijdens hun winteractiviteiten. De Hawk is ook ideaal te combineren met hun lange Merino wollen onderbroek, de Johnnies. Ook daarover gaat de review/veldtest.

 Armadillo Hawk

                           DE HAWK - RAPTOR LONG SLEEVE ZIP TOP (LIGHT OLIVE).

 

KENMERKEN HAWK LONG SLEEVE ZIP TOP:

- Shirt met lange mouwen, nek rits en met royale rug lengte. 

- Lange mouwen met lange comfortabele manchetten en duimlussen.  

- Naadloze schouders ontworpen voor belastingen, zoals het dragen van lasten zoals bijvoorbeeld een rugzak. 

 - Ontworpen om nauwsluitend onder je uniform te passen.

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES:
Stofdichtheid: 195g / m2 = 8.2oz / yd2. 
Pasvorm/ Fit: figuur passend / Body Fit.
Materiaal: 100% Merino wol, rib gebreid.
Gewicht kleding: 222g = 7.83oz (in maat M).
Stikken: Flat-lock stiksels met extra sterke draad en een tagvrije halslijn, waardoor geen irritaties meer. 
Ontworpen voor: nauwsluitende ritssluiting voor onder je uniform.
Voordelen: Geen smelt- of druppelvorming bij open vuur, geen geur en super comfortabel dragen gedurende 365 dagen per jaar. 
Ontworpen in: het Verenigd Koninkrijk en gemaakt in Litouwen.
Stijlnummer : 21221
De was instructies: Wassen op 40 ° C (warm), droog of in de wasdroger op lage temperatuur.
Micron: 18,5 micron jeukvrije Merino wol. 
Beschikbare maten: XS t/m XXL.
Beschikbare kleuren: zwart, licht olijfgroen / light olive en blauw.

 

II. DE BESCHRIJVING VAN ARMADILLO MERINO JOHNNIES LONG JOHN BOTTOMS.

PRODUCTINFORMATIE: De duurzame en ademende Merino wollen lange onderbroek is gebreid van het zachte jersey breisel van de Big Cat Range.

De Armadillo Merino Johnnies 2 heeft afgeplatte naden voor meer comfort en is gemakkelijk in onderhoud, wasbaar in de machine en sneldrogend. Hij zal het goed doen in combinatie met de bovenstaande Armadillo Merino Hawk.

KENMERKEN JOHNNIES - LONG JOHN BOTTOMS.
- Onderbroek met lange onderbroek (legging) met gulp.
- Gemakkelijke toegang via deze gulp “tot je mannelijk trouwgereedschap”.
- Gevouwen kruis voor meer comfort.
- Brede tailleband voor comfort.

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES: 
Stofdichtheid: 170g / m2 = 7.2oz / yd2.
Pasvorm / Fit: figuur passend / Body Fit.
Stof: 100% Merino wol, jersey gebreid.
Gewicht kledingstuk:  146g = 5.15oz (in maat M). 
Micron: 18,5 micron jeukvrije Merino wol. 
Naad: Flat-lock stiksel met extra sterke draad en draagvrije taille. Geen irritaties meer. 
Ontworpen voor: comfortabel onder je uniform of middenlaag te dragen.                            
Voordelen: Geen smelt- of druppelvorming bij open vuur, geen geur en super comfortabel dragend gedurende 365 dagen per jaar.
Ontworpen in: het VK en gemaakt in Fiji of Litouwen. 
Stijlnummer: 11352 of 21352
Was instructies: Wassen op 40 ° C (warm), droog of in de wasdroger op lage temperatuur.
Beschikbare maten: XS t/m XXXL.
 Beschikbare kleuren: zwart, donker blauw, licht olijfgroen/ light olive en coyote bruin.

 Long John

                                        JOHNNIES - LONG JOHN BOTTOMS (LIGHT OLIVE).

III. DE BESCHRIJVING VAN ARMADILLO MERINO KOJAK BEANIE.

PRODUCTINFORMATIE: Zachte en duurzame muts met platte naden voor meer comfort. Lang genoeg om je oren te bedekken en met het perfecte gewicht voor gebruik in vrijwel elke situatie. De Armadillo Merino Kojak is gemakkelijk in onderhoud, wasbaar in de machine en sneldrogend.

KENMERKEN KOJAK BEANIE.
- Muts met afgeplatte naden.
- Ontworpen voor en comfortabel dragend onder een helm. 
- Dubbel gelaagde hoofdband voor extra warmte. 
- Bedekt de onderkant van de oren om de ijsaanslag op de oorlellen te stoppen.

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES:

Weefselgewicht : 170g / m2 = 7.1oz / yd2
Stof: 100% Merino wol, jersey gebreid. 
Gewicht kledingstuk:  28g = 0.98 oz. 
Micron: 18,5 Micron jeukvrije Merino wol.
Stikken: Flat-lock stiksels met extra sterke draad. Discrete plaatsing van logo's.
Ontworpen voor: onder een helm of alleen te dragen.
Voordelen: Geen smelt- of druppelvorming bij open vuur, geen geur en super comfortabel dragend gedurende 365 dagen per jaar.
Ontworpen in: het VK. en gemaakt in Litouwen.
Stijlnummer : 21301. 
Was instructies: Wassen op 40 ° C (warm), droog of in de wasdroger op lage temperatuur.
Beschikbare maten: Een maat / One size fits all. 
Beschikbare kleuren: zwart, donker blauw en licht olijfgroen / light olive.

                          Kojak Beanie

                                            KOJAK BEANIE (LIGHT OLIVE).

SAMENVATTING VOORDELEN BESCHERMENDE MERINO WOL:

 • Hebben een natuurlijke vlam-vertragende werking tot 600 graden Celsius.
 • Smelt, krimp of plak niet aan de huid, wanneer blootgesteld aan hoge temperaturen.
 • Produceren geen giftige geuren bij het verbranden.
 • Zorgt ervoor dat het door een van de hoogste natuurlijke UVP-factoren bescherming biedt tegen de zon.
 • Biedt een hoge weerstand tegen zuren.
 • Biedt een hogere weerstand tegen chemische residuen en aerosolen dan synthetische stoffen.
 • Thermo reguleert de huid, waardoor oververhitting of koelen wordt verminderd.
 • Vocht beheerst de huid - waardoor het vochtverlies tijdens het sporten vermindert.
 • Is van nature antibacterieel - infecteert geen wonden.
 • Produceert geen aanstotende geuren, zelfs na langdurig gebruik.
 • Zijn zacht en toch ongelooflijk sterk en duurzaam.
 • Duurzaam en recyclebaar, de Merino wol vezel is jaarlijks hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar.
 • Gemakkelijk onderhoud, machine wasbaar en sneldrogend.
 • Functioneel en mooi van uiterlijk.

 

 

  >>>Klik Hier voor de Test resultaten van Armadillo Thermo kleding<<<