Armadillo Merino Tiger Shirt

HET ARMADILLO WOLLEN ONDERGOED, ONDERGOED MET POTENTIE! 
By: Henk Kraaijvanger.

Waarschijnlijk spitsen de dames (heren) de oortjes na de kreet “Ondergoed met potentie” wel. Nee, dames (heren) hierbij geen pikante voorbeelden, foto’s of teksten waarbij u het nu warm van krijgt. Het enige item waar u dan warm wel van wordt is na het aantrekken van dit Armadillo Merino wollen ondergoed! Want dit fraaie merk heeft naast functionele ook prachtige onderkleding voor U! Werd een tijd geleden wol als oubollig gezien, nu is dat wel anders, want met de basiseigenschappen van wol is mijns inziens niets mis mee. Je ziet dat de geschiedenis zich steeds in een “iets gemoderniseerde vorm” herhaalt.

Armadillo logo 

TER INFORMATIE, HET 3-LAGENSYSTEEM ONDER KOUDE OMSTANDIGHEDEN:

* 1. DE EERSTE & BASISLAAG: deze belangrijke laag houdt je huid droog (geeft vocht door aan de tweede & tussenlaag) en houdt je lichaam dus naast droog ook warm. Deze basis laag bestaat uit: een lang T-shirt en lange onderbroek, bij voorkeur uit Merino wol, een synthetische stof of een mix van beiden. Gebruik bij voorkeur geen katoen, want dat katoen houdt je zweetvocht lang vast en wordt doornat, waardoor je dan weer flink afkoelt. Dit afkoelen komt door- dat het natte katoen om te kunnen drogen veel warmte nodig heeft en trekt dus die warmte dan uit je lichaam. Tevens droogt katoen heel erg langzaam waardoor je het langdurig koud heb en lang rillerig blijf (niet voor niets bestaat er het gezegde ”Cotton Kills You “). We gebruikten destijds op dienst naast het standaard PGU ondergoed, ook het zogenaamde “Noorse katoenen badstof shirt met rits en lange mouwen. Ook heb ik met veel voldoening ondergoed van Brynje Super Thermo gebruikt. Neem ook altijd voldoende en het juiste reserve ondergoed en sokken in je rugzak mee. Destijds na terugkomt van een lange mars, trok ik in het bivak direct een droog T-shirt aan.

* 2. DE TWEEDE & TUSSENLAAG:  ook deze laag houdt de warmte van je lichaam nog vast, absorbeert het zweetvocht en/of voert het zweetvocht ook verder af naar de volgende buitenste laag. Het bestaat uit: dikkere wollen vesten of truien uit Merino of scheerwol, fleece truien in verschillende diktes, stretch fleece truien en/of dons. Ikzelf had destijds tijdens oefeningen in koude winters goede ervaringen met een PGU wollen trui , een Arktis trui en een puf-vest.

* 3. DE BUITENSTE BESCHERMLAAG: Al het vocht dat vanaf het lichaam via de lagen eerste en tweede lagen is doorgevoerd, krijgt na deze buitenste laag de volledige vrijheid het lichaam te verlaten. Het is dus belangrijk, dat deze laag wind- en waterdicht zijn, maar toch goed ademen. Deze bestaat twee soorten te weten: hardshell en soft shell.                                          

- Hardshell:  Deze veelal ademende laag beschermt tegen regen en natte sneeuw. Er zijn verscheidene stofnamen, die in meer of mindere mate een ademend vermogen hebben. De meest bekende zijn: Gore-tex, Triplepoint, eVENT , 3 laags T-Vent 3L Stretch, TE-POR (van Pidigi) enz. Deze buitenste laag houdt wind en water tegen en heeft een ademende werking.

Hierdoor kan/gaat het transpiratievocht verder naar buiten, maar komt er geen vocht van buitenaf naar binnen. Privé gebruikte ik destijds nadat een MPC buitensportjas bij natte sneeuw in de bergen niet voldaan had, een Gore-Tex jas van Sprayway.  “Dienstlich” gebruikte ik de verstrekte PGU natweerparka en dito broek. Nu ik retired ben, gebruik ik Outdoors de zeer goede Pinewood Lappland Extreme Outdoor jas. Zie ook: http://www.bushcraft.nl/pinewood-lappland-outdoor-jas

- Softshell: dat naast windicht ook waterafstotend, maar niet waterdicht is. Het is elastischer dan hardshell en heeft een hoger ademend vermogen, maar is specifiek voor gebruik zonder regenbuien. Het is wel veel slijtvaster dan de hardshell laag. Ik ben nu overgestapt op de voortreffelijke RoughStuff Deubelskerl loden jas.

DE WINTERPARKA: Bij extreme koude of onder arctische omstandigheden kun je nog een extra laag gebruiken, namelijk een donzen parka of een parka met een synthetische vulling. Die draag je bij droog weer over je tussenlaag. Ik heb privé jarenlang en met veel voldoening een dikke winterparka van het Zweedse Tenson gebruikt, edoch dat Outdoor merk is nu meer een modemerk geworden met dito kwaliteiten. Daarom zit ik te denken om deze parka te zijner tijd te vervangen door een parka van een ander betaalbaar Zweeds merk. Van dienstwege gebruikte ik de verstrekte buitenkleding met de reeds genoemde items van de basis laag en middenlaag.

OPMERKINGEN: Denk aan je benen, gebruik niet te strakke broeken en die broeken moeten winddicht en waterafstotend zijn. Tevens moeten deze broeken snel kunnen drogen. Gebruik ook de lange thermo onderbroeken. Denk ook aan je voeten en gebruik goede vorstbestendige schoenen/laarzen met vilt/wollen inlegzolen. En gebruik ook wollen sokken of een mix van wol/kunstvezels.  Ik gebruikte veelal de voortreffelijke Rohner Grenadier sokken, nu zijn dat de Rohner Army Boot sokken geworden. Natte lederen schoenen en laarzen moet je NOOIT bij het vuur of andere hittebronnen te drogen omdat ze dan krimpen, mogelijk barsten en te klein worden. Gebruik ook een warme muts, vuisthandschoenen / Mitts en eventueel een bivakmuts of een gezichtsmasker, liefs van Merino wol. Er is een oud Zweeds spreekwoord dat zegt ” Wie in de extreme koude zijn handschoenen verliest (plus muts), verliest zijn leven”! Gelukkig heb ik ook nog een Armadillo Merino wollen Balaclava te testen.

 Armadillo Merino Tiger Shirt

HET ARMADILLO MERINO SUCCES VERHAAL.
In 2011 zag de Armadillo oprichter Andy Caughey de beelden van gewonde soldaten die uit Irak en Afghanistan terugkeerden. In zijn ogen hadden veel van deze gewonde soldaten eigenlijk vermijdbare brandwonden en andere verwondingen. Dat ze zo erg verbrand waren kwam mede door de standaard issue kleren ( katoen of katoen/polyester & nylon) die ze droegen. Opmerking: Dat weet ik nog uit mijn eigen praktijk met mijn oude grijze en grijsgroene  GVT pak, dat als het een vlammetje vatte, erg snel begon te door te branden en “kunststof rommel” begon te lekken. En daar kunnen verschrikkelijke brandwonden en verminkingen van komen. Om nu deze vermijdbare brandwonden en verwondingen te doen stoppen, richtte hij Armadillo Merino® op. En de rest is succesvolle toekomstmuziek!

ARMADILLO MERINO WOLLEN KLEDING.
Het vervaardigen van functionele “next-op-de huid kleding” die als het brandt NIET smelt of druppelt, niet naar penetrante lichaamsgeur ruikt, wel comfortabel draagt, je warm houdt als het koud is en je helpt om je koel te houden als het warm is. Dit is wat ze bij Armadillo Merino®  allemaal voor je doen en daar zijn ze erg trots op. Kleding die is gemaakt voor veeleisende gebruikers in de meest extreme omgevingen onder de meeste extreme omstandigheden.

WAT IS NU MERINO WOL?
Merino wol is uniek. De alpiene Merino wol is veel dunner dan traditionele wol die van schapen van de laaglanden komt. Omdat Merino wol zo dun is, voelt het zijdezacht aan, isoleert het beter, ademt het veel effectiever en houdt het geen geur vast. Merino wol is een samengestelde eiwitachtige vezel die bestaat uit keratine. Keratine is een bouwsteen die we ook terugvinden in onze huid, haren en nagels. Het spreekt voor zich dat de wol van jonge schapen veerkrachtiger is dan van oude “bokken” en dus beter geschikt is voor onderkleding waarvan wat gevraagd mag worden.

 

DE STANDAARD EIGENSCHAPPEN VAN MERINO WOL.                                                                      

VERWARMEND: Als vocht wordt geabsorbeerd uit de koude lucht, maken de Merino wol vezels warmte vrij via een moleculair proces dat “Heat of Sorption” heet.

VERKOELEND: In een warme of erg aerobische omgeving wordt zweet uit het lichaam de stof in getrokken, verspreid en omgezet in vochtdamp, waardoor het lichaam wordt “gekoeld door verdamping”.

TRANSPORT VAN VOCHT: Merino wol is dus geschikt voor de efficiëntie in het transport van vocht uit de buurt van de huid.

GEEN BACTERIEGROEI: Het heeft een uitzonderlijke hoge weerstand tegen bacteriën en de geur vorming daardoor.

HOGE BESCHERMING TEGEN VUUR CONTACT: Merino wol is op zich niet ontvlambaar, het kan niet branden met een open vlam. Tot circa 570 graden Celsius beschermt Merino wol u tegen vuurcontact.

DE UITRUSTING VOOR ELKAAR HEBBENDE.
Een aantal KMAR leden van de Nederlandse MINUSMA Mali missie gebruiken met veel succes de Armadillo Merino T-shirts en hebben hun uitrusting daarmee op +100% gebracht. Zie ook de bovenstaande standaard eigenschappen van Merino wol boven en de specifieke Armadillo Merino onder. En zijn ze mijns inziens daarmee veel slimmer dan de leden van het Kabinet en de Legertop bij elkaar, die een “Verre Missie in een Blotevoetenland” zonder 100% gegarandeerde Nederlandse Luchtsteun gewoon door laten gaan (eigen beschermende heli’s weg, dan maar lenen bij de Oosterburen).

Het destijds in Bosnië uitblijven van die beloofde VN / Franse Luchtsteun heeft Ons Land in het roemruchte Srebrenica debacle flink genekt en daar voor veel leed & onheil gezorgd en ons Land schande en aanklachten gebracht. En waar belangrijke bewijsfoto’s daarvan plotseling “weg“ waren.  JA, Ja, ja, in Politiek Den Haag spookt het echt wel en houden ze ons “flink voor het lapje”. Remember the Words of the Writer “George Santayana”: " Those who cannot remember the past are condemned to repeat it”. Dus, heren/dames politici,  u houdt uzelf uiteindelijk voor het lapje.

 

ARMADILLO GOES TO SPACE.
Ze hebben bij Armadillo Merino zelfs producten die u beschermen als u naar de ruimte gaat. Ook wordt Armadillo Merino gedragen door professionals die actief zijn in een aantal van de hoogste risicoplaatsen en omgevingen op aarde. Bij hun terugkomst waren ze zeer te spreken over de Armadillo Merino® onderkleding. Deze professionals vragen door hun toegewijde werk veel van hun uitrusting en hun kit. Bij Armadillo Merino staan ze ook voor de toewijding om deze professionals te helpen en hen te beschermen met de meest geavanceerde “next-op-huid kleding” ter de wereld.

 

DE SPECIFIEKE VOORDELEN VAN DE ARMADILLO MERINO WOLLEN KLEDINGSTUKKEN.

Wat is de functie van een Armadillo Merino Basislaag?
De functie van een basis laag is om je temperatuur te reguleren. Bij een overdaad aan warmte in je lichaam zorgt de basis laag (Baselayer) ervoor dat het zweet weg getransporteerd en dus wegblijft van je huid. Hierdoor koel je niet te snel af en is je shirt niet zo doorweekt als bij bijvoorbeeld een katoenen shirt.                                                                                                                                   

Mocht het dan toch koud worden?
Dan zorgt de thermische werking van het Merino wol ervoor dat je lekker warm blijft. Een goede basis laag houdt dus de lichaamswarmte vast en binnen je systeem en daardoor kun jij langer buiten blijven!                                                                                                                     

Waarom Merino wol en geen katoen? 
Het unieke effect van Merino wol is hoe het zweet weg transporteert en weghoudt van je huid. Doordat je Merino basis laag minder snel nat wordt, koel jij minder snel af. Dit komt doordat Merino wol fungeert als een drager van warme lucht tussen zijn kleine natuurlijke wol vezeltjes en deze werken zelfs als de wollenstof tot ca. 80% nat is! Een katoenen of synthetische basis laag wordt drijfnat en verliest hiermee snel zijn ademend vermogen. Niet alleen wordt je dan sneller koud en mogelijk later ziek, je gaat ook nog eens stinken naar zweet (door de bacteriën groei).                                                                                                                                                                 

Wat zijn andere functies van de Armadillo Merino basislaag?
Een goede Merino wollen basis laag mag niet ruiken bij & na gebruik, want er is niets ergers dan een stinkende basis laag.

Zoals reeds gezegd komt die geur van de bacteriën die groeien op die basis laag en deze bacteriën komen rechtstreeks van je huid. Dit is normaal, maar eigenlijk funest tijdens het gebruik Outdoors, waarbij de “camouflage grondslagen van herkenning ”  waarvan reuk er een van is, niet mogen voorkomen. Denk aan diverse militaire werkzaamheden (buddy), het jagen en vissen enzovoort. Merino wol heeft als grote voordeel dat het niet (snel) zal gaan ruiken, ook al zou je het dagen onder zware omstandigheden dragen, de bacteriën zullen er niet op groeien. Je geur zal je tijdens het werken in het veld, het jagen en het vissen je nooit meer verraden! En daar wordt ook je buddy weer vrolijk van.                                                                                                                                                        

NIET SMELTEN.
De Armadillo basis laag zal bij hoge temperaturen/ open vuur niet smelten op je huid. Bij blootstelling aan extreme temperaturen bij een vlamoverslag door vlammen/explosie kunnen synthetische (m.u.v. Nomex /Aramide & Kevlar mix tot circa 600 graden Celsius) of katoenen stoffen smelten op en dan met je huid “samensmelten”, iets wat je te allen tijde wil voorkomen! De “arme” Engelse  militairen op de brandende HMS Sheffield en andere schepen hadden ten tijde van de Falkland-Oorlog volgens mij met Armadillo Merino ondergoed een veel betere overlevingskans gehad! Want Armadillo Merino brandt niet zelfstandig door, smelt en druipt niet bij erge contacthitte (tot circa 570 graden Celsius). Zie ook dit Armadillo YouTube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=MOoBP_iPmYg.

 

WOL ALS GRONDSTOF VOOR BRANDWERENDE PAKKEN.
Destijds toen “De boten nog van hout en de mannen van staal waren” was wol als grondstof het meest geschikt om er een brandwerend pak van te maken. Nomex en Aramide waren destijds nog niet in het  “Brandlieden wereldje” bekend. In mijn Militaire Diensttijd bij de 3e Groep Geleide Wapens te Blomberg (BRD) had ik naast mijn hoofdfunctie diverse bij functies zoals Chauffeur/pompbediener van de “spuitwagen”. Het spreekt voor zich dat we met regelmaat trainden op de brandplaat van de voormalige LETS. Ook dat ik daarbij zelf ook flink aan de bak moest en diverse soorten branden moest kunnen blussen. Daarbij droeg ik veelal een dik wit wollen brandweerpak, die na afloop flink wat bruine schroeiplekken had. Maar waarbij de wol zijn brand en hitte werende taak flink volbracht had. Later blusten we in de mess de interne hitte meestal nog eens goed na. (Zie ook de actiefoto onder).

 

BRANDGEVAAR TOEGELICHT:

EEN VLAMOVERSLAG OF FLASHOVER. Dit is een term in de brandbestrijding waarmee het plotseling ontbranden van een hete rookgas laag wordt bedoeld. De flashover is een opeenstapeling van hete rookgassen (pyrolysegassen), in deze rook laag blijft de temperatuur stelselmatig oplopen tot deze rook laag zijn zelfontbrandingstemperatuur bereikt en ontsteekt. Deze zelfontbrandingstemperatuur schommelt tussen de 250 °C en 350 °C. Deze temperatuur kan variëren afhankelijk van welke materialen er branden (brand calorische waarden, type materiaal enz.). Wanneer de flashover is opgetreden, staat de hele ruimte in brand, temperaturen lopen snel op tot wel 600 °C. Een andere voorkomende vorm is de ventilatie-geïnduceerde flashover.

Deze kan voorkomen, wanneer een rookgaslaag zijn zelfontbrandingstemperatuur heeft bereikt, er voldoende gassen aanwezig zijn, maar er een gebrek aan zuurstof is. Wanneer men hier zuurstof aan toevoegt (raam of deur openen, glas springt stuk) gaat men op een bepaald moment een goede mengverhouding krijgen tussen brandbare gassen en zuurstof (stoichiometrisch mengsel) en gaat de flashover plaatsvinden.

BACKDRAFT. Een backdraft is een gesmoorde brand, door een tekort aan zuurstof, welke genoeg temperatuur heeft ontwikkeld om te blijven pyroliseren. Dit wil zeggen dat de ruimte zich blijft vullen met brandbare gassen. (Als hier niets aan wordt gedaan, kan deze actie zichzelf geruime tijd verderzetten.) Doordat de ruimte zich blijft vullen met pyrolisegassen, zit het mengsel dus boven de UEL (Upper Explosion Level). Het enige dat hier ontbreekt, is zuurstof. Wanneer men dus een deur zou openen, gaat de gesmoorde brand zuurstof aanzuigen en zakt het mengsel tot in de explosieve zone met als gevolg dat al de aanwezige pyrolisegassen, bij heropflakkering van de vuurhaard, zich explosief ontsteken.

 

 Brandweer

MANNEN IN WITTE WOLLEN PAKKEN HET VUUR AAN HET BESTRIJDEN.

 

DE FUNCTIES & SPECIFCATIES VAN HET ARMADILLO MERINO TIGER SHIRT.

- Het Tiger shirt biedt alle voordelen van de Armadillo Panther, maar met het gemak van een hals met rits, wat ideaal is voor het “ontluchten” van warmte of voor extra bescherming tegen de kou om de hals.

-  De Tiger is voorzien van twee enkele panelen (voor en achterzijde) die onder de armen samenkomen.

-  Extra comfortabel doordat er geen labels/etiketten aan de binnenkant van de stof zitten en lange manchetten aan de mouwen die op hun plaats blijven.

- De Tiger is een nuttig kledingstuk bij gemiddelde inzet waarbij je regelmatige zweet en dan weer stil moet staan.

- De Merino vezels en kleding pasvorm zullen dan zeker helpen mijn en ook uw lichaamstemperatuur te reguleren.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE ARMADILLO MERINO TIGER, SPECIAAL  VOOR DE MATERIAAL LIEFHEBBERS.

• 1/4 rits voor ventilatie.
• Naadloze oksels verminderen irritatie.
• raglanmouwen en geen naden op de schouders. Ontworpen om te irritatie te voorkomen bij het dragen van vest/rugzak.
• Relaxed Fit (niet strak dus).
• Geen irritante labels/etiketten in de nek
• Enkel gestikt
• Hoge stretch stiksels

VEZELS, GAREN EN STOF.

• 18,9 micron Merino wol vezel.
• ZQUE® Gecertificeerd (terug te herleiden naar de boerderij).
• Garen: 18,9 micron Merino wol.
• Stof: 100% Merino wol.
• Gewicht: 170 gsm.
• Jersey Knit

 TECHNISCHE SPECIFICATIES:

• Product gewicht: 252 gram + -25gram (maat Medium).
• Lengte: Langere rugzijde.
• Verkrijgbaar in de maten: XS, S, M, L, XL, XXL, XXXL (bekijk daarvoor hun maattabel).
• Kleuren: Zwart, Licht olijfgroen, grafiet, blauw, paars, rood.
• Ontwerp en materiaal (100% Merino wol) uit Nieuw-Zeeland.
• Geproduceerd in Fiji.
• Adviesprijs: 110 Euro.

 

EERSTE PERSOONLIJKE INDRUK ARMADILLO MERINO TIGER SHIRT.

- De Armadillo Tiger is een fraai en lichtgewicht wollen shirt gemaakt van een dunne en fijn geweven soepel vallende Merino wollen stof zonder hinderlijke en kriebelende labels en platte naden bij de schouders en met temperatuur regulerende ritssluiting.
- Het Tiger shirt werd door de tester als basis laag gebruikt (op de huid dus) en de Merino wol transporteerde het zweet verder naar de tussenlaag en rook daarbij niet penetrant.
- Het shirt is wegens zijn licht olijfgroene kleur perfect voor militair en outdoor gebruik (maar hij is natuurlijk ook in andere kleuren leverbaar).
- De pasvorm  van het Tiger Shirt en de manchetten zijn perfect en de wol kriebelt NIET.
- Voor de milieubewuste gebruiker is de boerderij van herkomst na te zoeken.

 

>>>Klik Hier voor de Test resultaten van het Armadillo Merino Tiger Shirt<<<