Altberg Barningham

DE HOGE ALTBERG (BARNINGHAM) HIGH COUNTRY BOOTS, MADE BY PROFESSIONALS FOR PROFESSIONALS.
By: Henk Kraaijvanger.

Ik test best veel buitensport Gear en dat langdurig en zwaar op de specifieke bedoelde functies en kom na de lange testweken daarna pas (na het plussen en minnen) met een eindbeoordeling! Dus bij mij geen populair YouTube filmpje in het Engels met eenzijdige reclame en dergelijke en mijn reviews zijn ook voor de Nederlanders en Vlamingen (on)gewoon in het Nederlands.  Daardoor zal ik best wat bushcraft hobbyisten missen, maar “beter een kleine baas dan een grote knecht”. Ik test dus eigenlijk “alles” op outdoor, militair, jacht, survival, prepping en bushcraft gebied. Daarbij komt mijn lange militaire veldervaring, mijn iets minder lange scouting periode en mijn buitensport hobby best goed van pas. En ik leer nog elke dag van iedereen!

Altberg Barningham

Nu ben ik weer een paar functionele Altberg laarzen aan het testen, namelijk de (Barningham) High Country boot. Deze hoge en waterdichte Altberg laarzen lijken mij  ideaal voor militair gebruik en alle bovengenoemde takken van Outdoors te zijn. Ik heb begrepen dat er best veel militairen met voetproblemen niet ver in de door KPU’s eigen “ontworpen/gespecificeerde” Meindl’s klompen” kunnen marsen en zelfs daardoor (onnodig) uit de opleiding moeten. Tja, die eigen bedachte  kostenbesparende ontwerpen vanachter een bureau zorgden lang geleden ook voor erge problemen bij/met de KLu. Starfighter. Dat het beter kan bewijst het Engelse schoenen/laarzenmerk Altberg!

Had  ik vorig jaar al de Altberg  Warrior Microlite MOD Brown Boots getest en voor goed bevonden, nu is het de beurt aan de nieuwe Altberg (Barningham) High Country Boots. Zie a.u.b. ook http://www.bushcraft.nl/altberg-warrior-microlite-mod-brown-boots.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE ALTBERG (BARNINGHAM) HIGH COUNTRY BOOTS.

DOELGROEP LAARZEN:

Militairen, bushcrafters, hikers, jagers, outdoor liefhebbers.

KLEUR:

Bruin.

MATERIAAL BOVENWERK BRUINE LAARS:

Stevig Italiaans Anbibio leder 2,6 -2,8 mm dik. Komt uit de Dani leerlooierij vandaan.

VOERING:

Sympatex = waterdichte en ademende voering.

LOOP/BUITENZOOL:

Zwart rubberen Vibram Masai.

TUSSENZOOL:

Tri-flex micro middenlaag ( 3 seizoenen).

BESCHERMING LAARS:

Rondom lopende rubber rand ter bescherming en voorkomen van slijtage.

 

BINNENZOOL:

a. Uitneembare standaard Altberg.

b. Op maat gemaakte extra FootBalance binnenzolen en spacer.

MAATVOERING:

UK maat 7-14, in halve maten oplopend.

LEESTBREEDTE:

A-voetvorm , wat inhoud t.o.v. de medium uitvoering: een smaller hiel & enkel gedeelte, een hogere teenstand, een bredere voorvoet dat ook de zijdelinkse druk aan de grote teen verlaagt.

DRAAGGEWICHT PER LAARS:

In UK maat 10 met standaard binnenzool: 860 gram.

HOOGTE LAARS:

22,5 cm.

ADVIESPRIJS:

€ 245,00

 

DE NUL METING/EERSTE INDRUK VAN DE ALTBERG (BARNINGHAM) HIGH COUNTRY BOOTS.

-          Zeer fraai gestikt en afgewerkte hoge “buitenlaars ”uit robuust leder,

-          Hoge maar vrij lichte laars,

-          Waterdicht en ademende Sympatex voering,

-          Zeer goede slipvaste Vibram Masai buitenzool,

-          Geen Hydrolyse gevoelige PU tussenzool, maar Tri-flex micro middenzool,

-          Goede pasvorm door A-vormige leestvorm,

-          Extra’s bij de importeur: opgemeten voeten en op maat gemaakte extra FootBalance binnenzolen en spacer,

-          Uitgebreide informatie toegevoegd.

 

DE VELDTESTEN.

DAG 1.  (Met op maat gemaakte FootBalance zool en Spacer).

Het inlopen van de (Barningham) High Country laarzen gebeurde op de vroege morgen zonder bepakking, waarbij de inloopafstand ruim 3 km bedroeg. Als ik een eindje op pad ben, trek ik na een aantal honderden meters de veters na/aan!  Ook heb ik nog een stukje versnelde mars/speedmars gedaan, waarbij de laarzen erg goed afwikkelden. Daarbij ging ook alles OK, dus geen problemen te melden. Ik vind deze laarzen door de stand van de schoen erg goed afwikkelen, wat het comfort en de prestaties tijdens de reeds genoemde versnelde mars/speedmars bevorderden.

Aan de wandel

DAG 2:  (Met op maat gemaakte FootBalance zool en Spacer).

Op een fraaie lentedag ging ik onder zeer warme omstandigheden en de massa hysterie van processie rupsen trotserend met een flink gevulde rugzak voor een circa 9 km lange Hike. Onderweg moesten de Altberg (Barningham) High Country laarzen en de tester het warme zand van de dichts bij zijnde  zandplaat trotseren, waarbij de Vibram Masai zolen een erg goede grip hadden. Daarna kris/kras door het bos wandelend, waarbij zandpaden en ook hardere paden gebruikt werden en ook ging de route over asfaltwegen en klinkers. Na een harde en drukke doorgangsweg overgestoken te hebben, lekker weer een bosperceel in met een ondiep meertje.

klinkers langs de weg

Dus om de waterdichtheid van de Sympatex binnen voering te controleren, heb ik een tijdje in het ondiepe water gestaan, waarna er geen natheidsproblemen waren. Als laatste test was de kilometer lange looproute over de lange smalle strook met rottige afscheidings-stenen tussen het asfalt en de grasberm. Gelukkig kreeg ik door de stevige constructie van de Vibram loopzolen en de gehele (Barningham) High Country laarzen er geen zere voeten van. Bij thuiskomst heb ik de binnenzooltjes eruit gehaald en de laarzen in de schaduw laten luchten en drogen.

natte voetjes krijgen?

DAG 3. (Nu met standaard Altberg binnenzolen).

Had ik gisteren nog een ophef over de eiken processierupsen, vandaag heb ik op mijn armen en nek brandblaartjes van hun aanwezigheid en brandharen. No “Pain no Gain” zal het motto van vandaag wel zijn.  Op een gedeeltelijke bewolkte dag eerst via de openbare harde weg het bos weer in om de Altberg (Barningham) High Country laarzen goed te testen. De route ging naast het genoemde asfalt over in onverharde paden en daarna in zanderge paadjes en paadjes met humusrijke ondergronden. Ook met de standaard binnenzooltjes liepen deze hoge laarzen zeer fijn en zaten ook erg comfortabel. Ondanks het feit dat deze laarzen een waterdichte, ademende Sympatex binnen voering hebben, had ik geen last van warmere voeten t.o.v. de Altberg  Warrior Microlite MOD Brown Boots. En eigenlijk heb ik zelf ook geen aangemeten zooltjes nodig. De hoge schachten van de Altberg (Barningham) High Country laarzen beschermen tegen allerlei invloeden van buiten zoals bramentakken en geven tevens veel steun aan de enkels en de onderbenen.

heuvel beklimmen

TIP: mocht je wel loop en voetproblemen hebben, laat dan wel de binnenzooltjes aanmeten, want die kunnen veel problemen voorkomen.

DAG 4. (Nu met standaard Altberg binnenzolen).

Op een fraaie gedeeltelijke bewolkte en zonnige dag op de 3e dag van de Vierdaagse van Nijmegen mijn eigen “Zevenheuvelen weg” gelopen. Niet de geijkte afstand van bovengenoemde wandeltocht, maar deze slingerroute liep wel via de zwaardere en geaccidenteerde zanderige heuveltjes, paden en paadjes over het bekende oefenterrein en terug. Ik kwam er wel achter dat ik meer water nodig had dan ik in mijn kleine rugzak bij me had, dus het was even doorbijten. De Vibram buitenzolen van de Altberg (Barningham) High Country laarzen hadden daarbij voldoende grip en ondanks dat deze laarzen een Sympatex binnen voering hebben, kreeg ik geen “zweetpatatten” = zweetvoeten. De hoge schachten ondersteunden de enkels en onderbenen in dit ruige terrein erg goed tegen omzwikken en invloeden van buitenaf. No problemo Signor.

lopen goed!

DAG 5. (Met standaard Altberg binnenzolen).

Op een fraaie maar eerst bewolkte en later zonnige dag de heuvelachtige bossen in om te Hiken en de Altberg (Barningham) High Country laarzen verder te testen. De route liep via zanderige heuvelachtige paden, half verharde paden, harde wegen en humusachtige paden. De Vibram Masai zolen bleven daarbij zeer slip vast op de zanderige ondergrond van de heuvels. Na al die pittige klimmen en diepe dalingen eerst maar een verdiende koffiepauze gehouden.

Pauzeren

Daarna via een slingerende Hike eerst over een stuwbetimmering en later langs de lokale trimbaan. Aan de ingang stonden twee auto’s geparkeerd, die naar het later bleek van twee pseudo sporters bleken te zijn. Want ik denk niet dat hun bewegingen Olympische medailles zouden opleveren. Tegen een trimapparaat geleund stonden een man en vrouw hitsig te bewegen met bijna hun buik geheel ontbloot. Dus om ze maar te matsen even flink gekucht, waarop de opgestroopte T-shirts razendsnel zakten. Bij het passeren kon ik het niet laten om toch maar even een opmerking te maken “dat het daarvoor bijna te warm was”, waarop de man wat terug mompelde. Daarbij heb ik natuurlijk wel over mijn schouder gekeken op een mogelijke verdere negatieve actie zijnerzijds. Er is eigenlijk altijd wat wel wat daar in die area, namelijk maanden geleden was er een heuse Man Hunt op zo’n globale twee kilometer afstand van die trimbaan. Daarna heb ik mijn geplande route via de bospaden en later via de verharde weg vervolgd. De Altberg (Barningham) High Country laarzen voldeden daarbij zoals al eerder vermeld ook deze dag zeer goed (****).

Over een hindernis

DAG 6. (Met standaard Altberg binnenzolen).

Op een heerlijk warme zonnige dag de heuvelachtige bossen in om te Hiken en de Altberg (Barningham) High Country laarzen verder te testen. De cross country route liep ook weer via zanderige heuvelachtige paden, half verharde paden, harde wegen en humusachtige paden. En daarbij presteerde de laarzen ook weer zeer goed en dat zonder “zweetpatatten” = zweet voeten te krijgen (****). Natuurlijk droeg ik daarin de zeer goede  Darn Tough Tactical  Boot Full Cushion Socks/Sokken uit de U.S.A. Een perfecte combinatie wat mij betreft dus.

halfverharde paden

DAG 7. (Met standaard Altberg binnenzolen).

Op een winderige en buiige dag weer de fraaie bossen in om zowel het Terävä Jääkäripuukko mes als ook de zeer comfortabel lopende hoge Altberg (Barningham) High Country laarzen te testen. Het merendeel van de route liep door de fraaie bossen en over zanderige paden maar ook via lager liggende stukjes met modderpaden. Daarbij bleven deze kwaliteitslaarzen het zeer goed doen. No problemo Signor.

lastig terrein

DAG 8. (Met standaard Altberg binnenzolen).

Op een bewolkte maar verder droge dag de bossen in om de hoge Altberg (Barningham) High Country verder te testen. De route liep over smalle bospaden met lastige blootliggende wortels in de grond. De laarzen deden waarvoor ze ontworpen gemaakt zijn, namelijk comfortabel lopen. Ik blijf op de verdere veldtestdagen de laarzen dragen, maar ik weet nu genoeg om niet elke dag deze laarzen te moeten beschrijven. Als er zaken veranderen laat ik het weten!

 heuvel op

DE PERSOONIJKE BEVINDINGEN/SCORES VAN DE  ALTBERG (BARNINGHAM) HIGH COUNTRY BOOTS.

 

VAKMANSSCHAP EN  CONSTRUCTIE LAARS:

Excellent goed / *****.

PASVORM:

Zeer goed / ****.

SOUPLESSE SCHACHT:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT LAARS:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKSGEMAK:

Uitmuntend goed / ****half.

DRAAGGEWICHT:

Zeer goed / ****.

TORSIESTIJFHEID ZOLEN:

Zeer goed / ****.

AFWIKKELEN ZOLEN BIJ NORMAAL GEBRUIK:

Uitmuntend goed / ****half.

AFWIKKELEN ZOLEN BIJ EEN SPEEDMARS:

Uitmuntend goed / ****half.

UITERLIJK LAARS:

Excellent goed / *****.

ADEMEND VERMOGEN:

Zeer goed / ****.

WATERDICHTHEID:

Zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID & PROFIEL LOOPZOOL:

Zeer goed / ****.

ANTI-DICHTSLIPPEN BUITENZOOL:

Zeer goed / ****.

SLIJTVASTHEID VIBRAM MASSAI BUITENZOOL:

Zeer goed / ****.

SCHOKDEMPING TUSSENZOOL NORMAAL:

Zeer goed / ****.

SCHOKDEMPING TUSSENZOOL BIJ EEN SPEEDMARS:

Zeer goed / ****.

SCHOKDEMPING BUITENZOLEN NORMAAL:

Zeer goed / ****.

SCHOKDEMPING BUITENZOLEN BIJ EEN SPEEDMARS:

Zeer goed / ****.

COMFORT VERWISSELBARE BINNENZOOL:

Zeer goed / ****.

ONDERSTEUNEND ROND DE ENKELS:

Uitmuntend goed / ****half.

ONDERSTEUNEND BIJ DE HIEL:

Uitmuntend goed / ****half.

EENVOUD VAN ONDERHOUD:

Zeer goed / ****.

ONDERHOUDSBOEKJE/GEBRUIKSAANWIJZING:

Excellent goed / *****.

PRIJS / KWALITEIT:

Zeer goed / ****.

AANKOOP TIP:

Ja.

VAKMANSCHAP AANMETEN & SERVICE NEDERLANDSE ALTBERG IMPORTEUR:

Excellent goed / *****.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELD TESTOORDEEL ALTBERG (BARNINGHAM) HIGH COUNTRY BOOTS: Zeer goed / Very Good / Sehr Gut / ****.

 Schaduwrijk pad

RESUME: De Altberg (Barningham) High Country Boots heeft zoals reeds gezegd een A-vormige leest, wat betekent dat het t.o.v. de medium voetleest een smaller hiel & enkel gedeelte, een hogere teenstand, een bredere voorvoet heeft, dat ook de zijdelinkse druk aan de grote teen verlaagt. Voor oudere personen die soms last van jicht aan de grote teen hebben een echte oplossing & verademing en verlichting van de klachten.

De zeer fraaie Altberg (Barningham) High Country boots/laarzen zijn ondanks de hoogte van de schacht vrij licht van gewicht, ze zijn zeer goed waterdicht en tevens zeer goed ademend. Ze zijn tevens erg robuust geconstrueerd en hebben zeer slipvaste kwaliteits loopzolen.

Tevens dragen ze in alle terreinen zeer comfortabel en je krijgt er daar de waterdichte maar ademende voering ook minder snel zweetvoeten in.

Ik denk ook dat deze Micro-lite middenlaag/tussenzool ook minder gevoelig is voor het “starten” van het hydrolyse probleem als bij PUR tussenzolen.

De Vibram Massai profielzool is zoals zeer slipvast en ook slijtvast (tot nu toe). Dankzij het vrij lichte draaggewicht en zijn zeer goede schokdemping kon ik er zoals verwacht vele kilometers zonder blaren en andere problemen mee HHiken.

TIP: Gebruik regelmatig hun Altberg onderhoudsmiddel Leder-Gris, waardoor deze laarzen dan erg lang meegaan.

DANKBETUIGING: Met dank aan de heren Mike en Joe Sheehan, de befaamde Yorkshire bootmakers van Altberg Boots voor het beschikbaar stellen van deze zeer goede Altberg (Barningham) High Country testlaarzen en de extra informatie. Zie a.u.b. ook hun fraaie informatieve website: https://www.altberg.co.uk.

Ook dank aan de heer Jan Noorloos van de Nederlandse Altberg Importeur Noorloos Specialist Equipment: https://www.noorloos-se.com/NL/footwear/bergschoenen.html voor de extra informatie en het aanmeten van de laarzen en de speciale binnenzooltjes.

www.bushcraft.nl