De Darn Tough tactical boot extra cushion sokken

DE USA MADE DARN TOUGH TACTICAL BOOT FULL & EXTRA CUSHION SOCKS. 
By: Henk Kraaijvanger.

 

Naast je goed ingelopen en goed onderhouden laarzen, je volledig “opgetopte”/gevulde veldfles je droge warme slaapzak, je scherpe mes en je fijn dragende rugzak zijn een paar goede wandelsokken een vriend voor het leven. Geloof me maar op mijn woord dat ik te voet best veel kilometers heb “gemaakt”/afgelegd en er hopelijk nog veel zal afleggen.  

Voor die personen die voor een militaire carrière gaan kiezen, heb ik een tip voor het militaire leven, je goed onderhouden laarzen en sokken kunnen nog zo perfect zitten, zorg daarbij ook goed voor je voeten. Met andere woorden: verwissel tijdens lange pauzes je nat bezweette sokken en was je kostbare voeten voordat je je slaapzak in kunt/mag, goed met koud water (wasbak), droog ze daarna goed af (ook tussen de tenen) en poeder ze eventueel met talgpoeder. Dan kunnen deze na het ontwaken/reveille en na schone droge sokken aan-getrokken te hebben, weer goed voor jou zorgen. Maar nu terug naar de Darn Tough sokken.

Zelf vond ik de destijds verstrekte sokken voor lange zware marsen eigenlijk oncomfortabel, dit vooral wegens de voorin de sok bij de tenen in de weg zittende gekleurde maat-aanduiding. Ook bleven ze niet correct om de voet zitten en waren ze erg zweterig. Dus kocht ik maar Duitse zwarte en groene buitensport sokken van naam en faam. Na mijn militair pensioen / FLO, bij mijn hobby als veldtester en reviewer bij www.bushcraft.nl gebruikte ik veelal de grijze Rohner Army Boots/ Working socks en die hebben me tot nu toe nooit in de steek gelaten. Maar ja “die zoektocht naar perfectie” en soms is het tijd voor een chance “And here they are”, de Darn Tough sokken uit de Vermont ,USA.

 

                         LINKS DE FIRMASTICHTER EN RECHTS ZIJN OPVOLGER.

DE KORTE GESCHIEDENS VAN DARN TOUGH SOKKEN UIT VERMONT, USA.
Deze DARN TOUGH SOKKEN worden door de in 1978 door Mark Cabot gestichte Cabot Hosiery Mills Inc. te Northfield, Vermont gefabriceerd. In 1989 voegde zoon Rick zich bij de firma Cabot Hosiery Mills Inc. om zijn vader bij het produceren van sokken te ondersteunen. Gedurende de Jaren Negentig van de Vorige Eeuw produceerde de firma Cabot voor de grote verkoopwinkelketens zoals kledinggigant GAP Inc. de sokken. In 2004 kreeg Ric Cabot echter de slimme ingeving en het plan om in plaats van “een seizoen sokken”, echt zeer slijtvaste dus duurzame sokken onder het huismerk “Darn Tough" te gaan produceren. Werden deze slijtvaste eerst lokaal verkocht, door hun duurzaamheid zouden ze eerst in de gehele USA en later globaal verkocht worden. En natuurlijk was en is de US ARMY een grootafnemer ervan. Vanwege die duurzaamheid durven ze op deze Darn Tough sokken een levenslange garantie op “gaten lopen” te geven. En hier zijn ze dus al aan mijn voeten.

MISSIE STATEMENT.
Zij zijn daar van mening dat Merino wol een van de beste materialen is voor de productie van hun Darn Tough Vermont sokken en voor dat doel hebben ze alleen de beste beschikbare Merino wol uitgekozen. Zij kopen de Merino wol uit Amerika en ook over de gehele wereld.  Ze houden hun leveranciers van deze materialen aan dezelfde hoge normen en waarden als ze in Vermont zelf doen. Ze werken daarbij dus nauw samen met deze leveranciers om ervoor te zorgen dat Darn Tough Vermont alleen duurzaam geproduceerde Merino wol ontvangt van schapen die niet zijn blootgesteld aan de praktijk van dierenmishandeling. Ze zijn trots op de sokken die ze bij Darn Tough Vermont maken. Derhalve durven ze er een levenslange garantie op te geven. Ze zijn trots op waar en hoe we het doen. Hopelijk ben je het ermee eens, dat is iets moet zijn / is om je goed in te voelen.

DE DARN TOUGH TACTICAL BOOT FULL CUSHION SOCKS/SOKKEN. 
Deze sok model is tactisch uniseks model (geschikt voor dames en heren en alles wat daar tussen in zit). De sokken worden in fraaie gedekte kleuren geproduceerd en deze Tactical Boot Full Cushion Socks in Large en Foliage Green zitten perfect om mijn maat 44 voeten. De sokken zijn geschikt voor koelere klimaten en/of zwaardere ladingen. Dichte, veerkrachtige badstof-demping omgeeft het been en de voet. Het voetgedeelte is voor een verbeterde demping bij rennen of een speedmars comfortabel “gepolsterd”, echter zonder zweetvoeten te veroorzaken. Voor een verhoogde duurzaamheid bij het dragen is er een elastische ondersteuning bij voetboog en een versterkte hiel en teen.

De sokken zijn verkrijgbaar in echte tactische kleuren zoals: zwart; Coyote Brown (bruin); Desert Tan en Foilage Green (bladgroen).

DE SAMENSTELLING VAN DE DARN TOUGH TACTICAL BOOT FULL CUSHION SOKKEN.

•          64 % Merinoswol.

•          34 % nylon.

•          2 % Lycra/ Spandex.

De beschikbare sok maten zijn: XS; S; M; L en XL, zie onder de omrekentabel daarvoor.

 Maattabel

DE DARN TOUGH TACTICAL BOOT EXTRA CUSHION SOCKS/SOKKEN. 
Dit sok model is het warmste model tactisch uniseks sok en geschikt bij extreem koud weer / bergbeklimmers (geschikt voor dames en heren en alles wat daar tussen in zit).  Deze sokken worden in ook fraaie gedekte onderstaande kleuren geproduceerd en deze Tactical Boot Extra Cushion Socks in Large en Coyote zitten ook perfect om mijn maat 44 voeten. Voor de wat warme nadagen van deze zomer echter nog wat te warm. De sokken zijn geschikt voor extreem koude klimaten en/of ruige berggebieden. Dichte, veerkrachtige badstof demping omgeeft het onderbeen en de voet. Het voetgedeelte is voor een verbeterde demping bij rennen of een speedmars comfortabel “gepolsterd”, echter zonder zweetvoeten te veroorzaken. Voor een verhoogde warmte bij het dragen is er meer Merinoswol gebruikt en voor de duurzaamheid is er een elastische ondersteuning bij voetboog en een versterkte hiel en teen.

De sokken zijn verkrijgbaar in echte tactische kleuren zoals: zwart; Coyote Brown (bruin); Desert Tan en Foilage Green (bladgroen).

DE SAMENSTELLING VAN DE DARN TOUGH TACTICAL BOOT EXTRA CUSHION SOKKEN.

  • 80 % Merinoswol.
  • 19 % Nylon.
  • 1 % Lycra/ Spandex.

De beschikbare sok maten zijn: XS; S; M; L en XL, zie boven de omrekentabel daarvoor.

DE WASINSTRUCTIES:
Darn Tough adviseert om de sokken alleen in/met koud water te wassen. Met de hand luchtig spoelen of met de machine in een rustig tempo. Het beste is daarna om de sokken aan de lucht te drogen of op een lage temperatuur in de wasdroger.

LET OP: Nooit de sokken uitwringen, in een snel draaiende wasdroger op hoge temperaturen of bij een hittebron laten drogen. 

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Nederlandse firma Vriezz Trading twee paar sokken DARN TOUGH aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de firma Vriezz Trading, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van de hoofdsponsor geen stalorders.

DE DRAAGTESTEN MET DE DARN TOUGH TACTICAL BOOT SOKKEN:

Ik heb beide soorten Darn Tough sokken gebruikt in verschillende schoenen (nee, nee niet in stilletto’s, wat die zijn er volgens mij niet in 44 en staan ook niet bij mijn harige benen). En ondanks dat ik “een boer uit de  mooie Achterhoek ben”, ook geen klompen.           

Aflever pakket                  

De maatvoering van de beide soorten Tactical sokken is erg goed; de schachthoogte is ook goed voor de gebruikte schoeisel; de sokken blijven dankzij de aanwezigheid van het elastische Spandex erg goed om de voeten, enkel en onderbenen zitten; het hoge Merinoswol gehalte zorgt naast warmte ook voor een goede transpiratievocht verdeling en afvoer; het voetbed aan de onderkant en de hiel is wat dikker en erg zacht ; de sokken zitten comfortabel en blijven dat ook zitten gedurende langere Hikes.  

Hieronder staan de bevindingen van het draagcomfort!

  1. 1.      IN DE IMITATIE PLASTIC CROCKS.

 

DAG 1 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort zeer goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 2 met de Tactical Boot Extra Cushion sokken: draagcomfort zeer goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 3 met de Tactical Boot Extra Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed, geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 4 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort zeer goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 5 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort zeer goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

  1. 2.      IN DE GATEWAY I RUBBER WOODWALKER LAARZEN.

 

DAG 1 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 2 met de Tactical Boot Extra Cushion sokken: draagcomfort zeer goed; geen afzakken; lichte transpiratievocht en iets geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 3 met de Tactical Boot Extra Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed, geen afzakken; geen transpiratievocht en iets geur (met kouder weer) ; geen pluisvorming van de Merino wol.

 In gebruik met Altberg

  1. 3.      IN DE LEDEREN ALTBERG MOD LAARZEN.

 

DAG 1 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 2 met de Tactical Boot Extra Cushion sokken: draagcomfort zeer goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur (iets kouder weer); geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 3 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 4 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 5 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

 

  1. 4.      IN DE LEDEREN LAGE BERGHEN MORILLON WANDELSCHOENEN.                                                              

 

DAG 1 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 2 met de Tactical Boot Extra Cushion sokken: draagcomfort zeer goed; geen afzakken; lichte transpiratievocht en iets geur;  geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 3 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 4 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 5 met de Tactical Boot Extra Cushion sokken: draagcomfort zeer goed; geen afzakken; lichte transpiratievocht en iets geur;  geen pluisvorming van de Merino wol.

 

 

  1. 5.      IN DE RUBBEREN APPOLLO GARDENWEAR TUINKLOMPEN.

 

DAG 1 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken;  geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

Dag 2 met de Tactical Boot Extra Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed, geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 3 met de Tactical Boot Extra Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed, geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

  1. 6.      IN DE OUDE LEDEREN MEINDL BORNEO WANDELLAARZEN.

 

DAG 1 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 2 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 3 met de Tactical Boot Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 4 met de Tactical Boot Extra Cushion sokken: draagcomfort zeer goed; geen afzakken; lichte transpiratievocht en iets geur (warm weer, verre afstand in geaccidenteerd terrein); geen pluisvorming van de Merino wol.

 

DAG 5 met de Tactical Full Cushion sokken: draagcomfort uitmuntend goed; geen afzakken; geen transpiratievocht en geur; geen pluisvorming van de Merino wol.

 

Alle geteste schoenen met Darn Tough 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN DARN TOUGH TACTICAL FULL CUSHION SOKKEN: Uitmuntend goed / ****half.

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN DARN TOUGH TACTICAL EXTRA CUSHION SOKKEN: Zeer goed / ****.

 

RESUME:
De Darn Tough Tactische sokken zijn in beide uitvoeringen zeer slijtvast en mede daardoor zeer goed bruikbaar in het veld. Wat mij betreft een aanbeveling waard. Ik heb deze geen maanden maar echter wel weken in verschillend schoeisel getest en voor minimaal zeer goed bevonden. Zie daarvoor ook de bovenstaande bevindingen. Voor de nadagen van deze zomer waren de wat dikkere Tactical Boot Extra Cushion sokken net iets te warm.

Maar geloof me maar, de winter komt eraan. Met feesten zoals Sinterklaas met de echte Zwarte Pieten en een sfeervolle Kerstmis, als dat namelijk niet door enkelingen en klaplopers verpruts worden! En dat ze dan “in de plomp” mogen afkoelen.

 

DANKBETUIGING:
Met dank aan de heer J. de Vries van Vriezz Trading voor de sponsoring, waardoor deze nieuwe Darn Tough review gemaakt kon worden. Zie ook hun omvangrijke website met veel functionele outdoor producten: https://www.vriezz.nl/nl/.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.