ALTBERG WARRIOR MICROLITE MOD BROWN BOOTS

THE ALTBERG WARRIOR MICROLITE MOD BROWN BOOTS.
By: Henk Kraaijvanger.

DE LANGE ROEMRUCHTE ALTBERG GESCHIEDENIS (VOLGENS M. SHEEHAN):                                                                                                      

HET BEGIN VAN HET AMBACHTELIJKE SCHOENMAKEN: William Shepherd, de befaamde Meester laars en schoenmaker, leerde zijn ambachtelijke handwerk tijdens de jaren 1920 - 1930 bij de Engelse Rochdale Shoe Company te Rochdale, Lancashire. Maar door de moeilijke economische tijden begin 30 ér jaren moest deze schoenfabriek noodgedwongen zijn deuren sluiten.

DOORSTART: Na de sluiting van de Rochdale Shoe Company, vormde William Shepherd met een aantal collega’s een coöperatieve schoenenfabriek Rochdale. De plaats Rochdale was de thuisbasis van de coöperatieve bewegingen en door deze coöperatie te vormen, volgden William Shepherd en zijn collega's in de voetsporen van de Rochdale Pioneers, de grondleggers van de coöperatieve beweging. De schoencoöperatie werd een succes en de arbeiders gingen ook goed met elkaar om en noemden elkaar zelfs “broer en zus”. Maar de tijden waren erg hard, ze waren hun schoenonderneming begonnen in de moeilijkste economische tijden en uiteindelijk moest ook de coöperatie weer sluiten.

DOORZETTER: William Shepherd was vastbesloten om zijn traditie van het laarzen en schoenmaken voort te zetten, dus begon hij onversaagd opnieuw. Het was weer niet gemakkelijk, maar heel langzaam werd dankzij het harde werken en goede prijs & kwaliteitsbewustzijn zijn bedrijf gevestigd. Hij omhelsde de nieuwe schoen- en schoenmakertechnieken en was een van de eersten die de nieuwe generatie machines en materialen gebruikte, die zich eind jaren veertig en begin vijftig begon te ontwikkelen.

Voetstuk

TWEEDE SCHOENFABRIEK: In 1960 deed de laars en schoenfabriek in Rochdale het erg goed. Wegens dat feit en William Shepherd's liefde voor de Dales trok hem naar de andere kant van de Pennines, waar hij op de Gallowfields een tweede laars en schoenfabriek opende. En met uitzicht op Richmond, een oude marktstad die zich verzamelt rond het oude Normandische kasteel, dat als een schildwacht staat boven de rivier als bij de toegangspoort tot Swaledale. Gallowfields ligt op een heuvel met uitzicht op die stad en wordt aan beide zijden geflankeerd door Westfields en Eastfields, met een lange geschiedenis die teruggaat tot de Angelsaksische tijd. Tijdens de vroege jaren van 1900 en tot in de late 1940 ‘er  jaren van waren de Gallowfields in gebruik als legerkamp. De tweede fabriek van William Shepherd ontstond in een aantal afgedankte militaire gebouwen, die achterbleven waren nadat het kamp was gesloten. Ze waren koud, tochtig en vochtig, maar de economische uitzichten waren goed en daardoor kwam deze laarzen en schoenmaker naar Richmond. De “nieuwe” fabriek was een succes en in de vroege jaren van 1970 produceerde onze William elke week 25.000 paar schoenen en had hij 320 mensen in dienst. De moeilijke economische tijden zijn voor hardwerkende mensen echter nooit ver weg en tegen het einde van de jaren '70 stond het “rad van fortuin” op het punt om weer te gaan draaien. De eerste “Thatcher”-recessie trof de industrie als een voorhamer. Overal in het land begonnen zelfs fabrikanten “van naam en faam” de sluitingsborden op te hangen.

Een nieuwe generatie “werken zonder vuile handen te krijgen” was in opkomst en de toekomst voor hen was financiële dienstverlening, de informatietechnologie of detailhandel. Degenen die in de industrie werkzaam bleven, begonnen hun vaardigheden en hun expertise over te brengen naar goedkope fabrieken aan de andere kant van de wereld. Maar de laarzen en schoenfabriek in Richmond bleef waar hij was en overleefde het nog steeds. Maar de overschotten die in de goede jaren waren opgebouwd, de bezittingen die waren opgeborgen voor de slechte tijden, waren echter ernstig uitgeput. Dus toen eind jaren ‘80 de tweede recessie opnieuw de schoenproductie trof (de Lawson boom en bust recessie), hadden de fabrieken van Richmond en Rochdale niet meer de middelen om te overleven. Dus op een droevige dag eind 1989 sloot de fabriek in Richmond voor de laatste keer haar deuren. De bewindvoerders werden ingeschakeld en alles werd opgemaakt voor de verkoopveiling,  de machines, het gebouw, de oude materialen, de gereedschappen en een “heel leven vol vaardigheden ging onder de hamer”. Onder het personeel bevond zich de toen nog jonge en getalenteerde laars en schoenmaker Mike Sheehan.

Altberg

START ALTBERG IN 1989: Maar het leven ging verder en de laars en schoenmaker Mike Sheehan begon met het ontslaggeld opnieuw. Zijn doorzettingsvermogen, zijn handvaardigheden en traditiebewustzijn weigerden namelijk “te sterven”, dus werd de Altberg schoenfabriek gestart om goede wandelschoenen te gaan maken. In een oud WO I-gebouw, met vocht en schimmel langs de muren  en op slechts 100 yards verwijderd van de oude schoenenfabriek werd de productie gestart. Het personeelsbestand bestond uit een kleine groep van slechts 5 mensen en de meesten werkten al sinds het verlaten van de school in de oude nu failliete schoenenfabrieken. De eerste 5 jaren van Altberg waren een voortdurende strijd, met een steeds toenemende rekeningcourantkrediet en de oude machines die Altberg geassembleerd had. Deze ongelijksoortige reeks machines die andere fabrieken destijds niet wilden, waren verouderd en het was onmogelijk om reserveonderdelen te krijgen. Langzaam maar zeker werden er nieuwe machines aangekocht en de bestellingen voor Altberg-laarzen begonnen zich op te bouwen. De vraag nam gestaag toe, alles gebaseerd op “mond-tot-mondreclame”, want er was geen geld voor chique& fancy reclamecampagnes. Tegen het jaar 2000 was de vraag naar de goede Altberg-laarzen toegenomen en begon Altberg een tweede fabriek te gebruiken om aan de vraag te voldoen. Eerst werkten ze samen met al drie Generaties bestaande Orton's van Earl Shilton in Leicester, maar die fabriek werd in 2002 gesloten.                                                                                                                                                   

ITALIAANS HANDWERK: Mike Sheehan van Altberg startte derhalve een tweede fabriek in het Treviso-gebied in Italië, waar het maken van laarzen en schoenen nog steeds een bloeiende industrie is en de benodigde componenten, materialen en vaardigheden direct beschikbaar zijn. Mike Sheehan, de eigenaar en oprichter van Altberg zegt dat de Italiaanse industrie rondom Treviso hem herinnert aan hoe het vroeger was, toen hij voor het eerst in 1969 met William Shepherd begon te werken. In Italië is hij terug in een gerespecteerde gemeenschap van laarzen en schoenmakers. Mike brengt elke maand een week in de Alt-Berg fabriek in Italië door. Toen hij daar acht jaar geleden begon, werkten er maar 3 mensen in die fabriek, nu zijn het er 40. De overige drie weken van de maand werkt Mike in de fabriek van Altberg Richmond (Yorkshire). Er werken daar 20 mensen en ze maken nog steeds alle gespecialiseerde laarzen in Richmond.

MIKE SHEEHAN:  De sympathieke Senior Bootmaker Mike Sheehan is de eigenaar van Altberg en hij maakt al meer dan 40 jaar laarzen en schoenen. Hij werd geschoold en onderwezen door de familie Shepherd van Rochdale. Hij voert nu het “ambachtelijke erfgoed” voort dat 80 jaar geleden in een kleine coöperatie te Rochdale begon. Vandaag de dag maakt Altberg enkele van de beste laarzen in Europa. Hun laarzen zijn een bewijs van de vele jaren opgebouwde vaardigheden en kennis. Ook de Engelse MOD/ Defensie is overtuigd van de Altberg kwaliteit gezien hun goedkeuring tot invoering van een aantal militaire laarzen. Zie ook hun eigen YouTube videofilms “Altberg The Yorkshire Bootmakers”: https://www.youtube.com/watch?v=oGVVVES-Jwg en https://www.youtube.com/watch?v=8atTZdM0uss.

LEERING UIT DE GESCHIEDENIS: Er is een gezegde dat voordat je verder gaat, je eerst in de tijd moet terugkijken, om vooral niet dezelfde fouten te maken. Hun geschiedenis geeft hen de richting. We kunnen onze ogen richten op verre horizonten, maar onze voeten blijven op de grond, waar de geschiedenis is gebeurd en we lopen in de voetstappen van degenen die ons zijn voorgegaan .

HET RELAAS VAN MR. MIKE SHEEHAN: " De begintijd van Altberg was heel erg somber, we hadden een paar dagen dat we geen geld hadden, geen bestellingen en de machines bleven stuk. Ik wist niet of we nog een week konden blijven draaien. Maar ik werd destijds onderwezen  door een goede vakman. Die de donkere dagen van de jaren '30 -depressie overleefd had en hij zou zeggen “als de tijden slecht zijn, concentreer u zich alleen op het maken van goede laarzen, er zal altijd iemand zijn die een paar goede laarzen wil “en dat is wat we deden en dat is wat we nog steeds doen!

DE OMVANGRIJKE ALTBERG COLLECTIE: De Altberg collectie omvat: wandellaarzen/ Walking Boots; militaire laarzen/ Military Boots; politie laarzen/ Police Boots; motorrijlaarzen/ Motorcycle Boots; laarzen onderhouds-middelen/ Bootcare en Svartz speciale inlegzolen/  Svartz footbeds. En in die omvangrijke collectie zitten ook de speciaal laarzen. Zie daarvoor hun uitgebreide en informatieve website onder: https://www.altberg.co.uk/.                                                                  

Maar nu terug naar het testitem van de schoenen/laarzen test, de ALTBERG WARRIOR MICROLITE MOD BROWN BOOTS.

Altberg over het Romeinse voetenpad 

DE BESCHRIJVING VAN DE ALTBERG WARRIOR MICROLITE MOD BROWN BOOTS.
Na email contact met de heer Mike en Joe Sheehan van de Engelse schoenen & laarzenfirma Altberg waren ze bereid om de echt vanuit de praktijk testende bushcraft website te ondersteunen met hun echt functionele ALTBERG WARRIOR MICROLITE MOD BROWN BOOTS, waarvoor dank. De Altberg laarzen worden door de Nederlandse Altberg importeur, Noorloos Specialist Equipment exclusief naar Nederland gehaald.                                                                     

 

De ALTBERG WARRIOR MICROLITE MOD BROWN BOOTS zijn er ook in een zogenaamde Para-uitvoering met geheel gesloten veterhaken leverbaar, waardoor je daarmee niet achter je paralijnen enzovoort kunt blijven hangen, met alle gevolgen van dien. Tevens zijn deze in een middel brede en brede leest leverbaar. Ook zijn deze laarzen in een zwarte kleur als Altberg Warrior Microlite Black leverbaar.

MEMORIES OVER DAT BLIJVEN HANGEN: Dat doet me overigens ineens denken aan die militaire oefening in de BRD, waarbij een militair bezig was de “5 ton’s VAU/ huifdaf” zoals gewoonlijk te camoufleren en dat hij door domme pech aan/achter een camouflagenet was blijven haken en van het VAU dak gevallen was. Een tijdje daarna mocht niemand meer boven op de voertuigen, radarsystemen e.d. staan om die met camouflagenetten te gaan camoufleren. Na onderzoek, kansberekeningen en risico management werd dat besluit later door de Hogere Legerleiding dus teruggedraaid en kwamen er veel later ook ander haken op de nieuwe gevechtslaarzen.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE ALTBERG WARRIOR MICROLITE MOD BROWN BOOTS.

DOELGROEP LAARZEN:

Militairen (MOD), bushcrafters hikers.

BIJZONDERHEID BRUINE KLEUR:

Multi Cam / MTP Compatible.

MATERIAAL BOVENWERK BRUINE LAARS:

1e keus Europees Anfibio full grain leer / leather,  2,2–2,4 mm dik.

BIJZONDERHEID GEBRUIKTE LEDER:

Waterafstotend.

MATERIAAL VOERING:

-Sneldrogend en ademend Cambrelle.              - Niet waterdicht.

LOOPZOOL:

Rubber Vibram® Masai met geïntegreerde micro cushion middenlaag.

BESCHERMING LAARS:

Rondom lopende rubber rand ter bescherming en voorkomen van slijtage.

MIDDENZOOL:

Voor elke maat individueel gevormd, voor extra ondersteuning en flexibiliteit.

BINNENZOOL:

Uitneembare standaard Altberg.

MAATVOERING:

UK maat 7,5 -14.  (inclusief  ½ maten).

LEESTBREEDTE:

Middel en breed.

DRAAGGEWICHT:

727 gram (in maat 9).

HOOGTE LAARS:

22, 2cm  (in maat 9).

ADVIESPRIJS:

£ 164.99.

 

DE AFLEVERING EN DE FIRST IMPRESSIONS.

-De ALTBERG WARRIOR MICROLITE MOD BROWN laarzen werden keurig in plastic beschermzakjes en daarna in een kartonnen doos verpakt opgestuurd. In deze kartonnen doos zat ook nog een uitgebreide en erg goede gebruiksaanwijzing en een blikje speciale onderhoudsmiddel LEDER-GRIS Brown voor de MOD laarzen. Hoe fijn is dat?

-De Altberg Warrior Microlite MOD Brown laarzen stralen een en al functionaliteit en duurzaamheid uit.

-Eigenlijk voelen deze functionele laarzen meer als comfortabele hoge sportlaarzen aan mijn voeten.

-Deze laarzen doen hun naam eer aan want ze zijn best licht van gewicht vergeleken met andere merken.

-De afwerking van deze geheel lederen laarzen ziet er zeer goed uit.                                                       

  >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de Altberg Boots<<<