Terava Skrama 240 - 200 en 80

THE VARUSTELEKA TERAVA SKRAMA’S REAL FOREST KNIVES FROM FINLAND.  By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Enige tijd geleden heb ik voor www.bushcraft.nl de Terävä Jääkäripuukko Puukko 140 getest en voor zeer goed bevonden (http://www.bushcraft.nl/varusteleka-ter-v-j-k-ripuukko). En natuurlijk volgen veel bushcraft en fieldcraft liefhebbers mijn echte veldtesten “op de voet”. Volgens een Nederlandse bushcrafter was dat de reden dat hij zelfs een Terävä Jääkäripuukko Puukko gekocht had en waar hij zo te horen erg blij mee was. Zo nu en dan kijk ik weer eens op de fraaie en omvangrijke website van deze Finse grote militaire Surplus firma Varusteleka (www.varusteleka.com.), die allerlei fraaie Militaria & outdoor Gear in zijn programma heeft zitten. Echt authentieke surplus leger items en ook functionele outdoor producten zoals eigen en andere merkmessen dus. Daarna direct maar naar Varusteleka.com gemaild en in tegenstelling tot veel Amerikaanse en Engelse bedrijven, kreeg ik redelijk snel een positief bericht uit Finland terug. Ze hadden bij Varusteleka wel trek in een veldtest en aansluitende review over de Terävä Skrama 240 ; de Terävä Skrama 200 als ook de kleinere Terävä Skrama 80. Veel bosmessen zonder High-tech lemmetstaal, maar wel messen die het zware hak en snij werk veel lichter maken!

By the way Savotta producten: Ze hebben voor de Nederlandse Savotta liefhebbers van Savotta producten, die wegens het wegvallen van de Nederlandse import deze producten niet meer kunnen kopen, deze Finse Savotta rugzakken en kleinere MOLLE tasjes ook in hun verkoopprogramma zitten.

WAAR STAMT HET WOORD SKRAMA NU VANDAAN? De Skrama, zoals in Scramasax of Seax is een kort, enkelzijdig slagzwaard dat in de in de Middeleeuwen erg populair was. Net als de Scandinavische Leuku doet het naast dienst als werktuig ook dienst als slag en snijwapen. Een mooie naam is altijd leuk en de beste namen zijn degenen met een roemruchte geschiedenis achter de rug. De 21e Eeuwse Terava Skrama zou zeer zeker aan de eisen van elke Saksische man uit “de goede oude dagen” voldoen.

DE BESCHRIJVINGEN VAN DE VARUSTELEKA SKRAMA’S: De lemmeten van de genoemde Terävä Skrama 240, de Terävä Skrama 200 als ook de kleinere Terävä Skrama 80 versie zijn uit het functionele makkelijk te slijpen koolstofstaal /Carbon Steel vervaardigd en deze messen zijn  door de designer Stefan M. ontworpen.

DE LEMMETEN: Het lemmet van de drie Skrama’s is uit het beproefde koolstofstaal 80CrV2 (niet roestvast) vervaardigd, het lemmet is licht gebogen en heeft een brede doorgaande angel/tang met een groot oog voor een vangriem en bij de twee grootste Skrama’s, een opening in de gebogen Seax & Sheepfoot punt om het grote kapmes op te kunnen hangen.

De rugzijde  van het lemmet is 90 graden vlak, er zijn geen zaagtanden en daardoor is deze lemmet rug perfect om er met een stuk hout / baton op te slaan om kopshout te batonneren/te splijten. Of om in combinatie met een goede Zweedse vuurstaal / Ferrocerium Rod een levensreddend vuur te kunnen ontsteken. Door het fabricageproces kan het lemmet wat kleine roestvlekken op de tang van het handgreep hebben, naar deze zijn voor de functie onschadelijk en gemakkelijk te verwijderen.

TIP: gebruik bij het op de lemmet rug slaan geen steen, geen bijl, geen hamer of iets anders dan iets van hout, die genoemde gereedschappen uit hard materiaal zal uiteindelijk de lemmet rug beschadigen/ van lelijke bramen en deuken voorzien.                                                                                                                                                  

 finse vakmanscchap

                                                   FINS VAKMANSCHAP.

80CrV2 KOOLSTOFSTAAL: Nu zullen de High-end staalpuristen mogelijk kunnen zeggen dat een mes gemaakt uit het “oude” maar vertrouwde 80CrV2 koolstofstaal in de praktijk minder presteert dan hun new High-end staalsoorten, maar daar ben ik het dus in de harde praktijk niet mee eens. Alles is ook afhankelijk van de juiste warmtebehandeling. En ik sta echt niet alleen, het is niet voor niets dat de befaamde Amerikaanse Custom messen & bijlen en toolmaker  Daniel Winkler uitsluitend dit 80CrV2 koolstofstaal voor zijn Combat Proven messen gebruikt, die veelal bij militaire Operator’s in gebruik zijn. Ook waren zijn traditionele messen te zien in de fraaie film “De laatste der Mohikanen”. Daarbij is een lemmet uit 80CrV2 koolstofstaal in  het veld met eenvoudige slijpmiddelen ( in een noodgeval met een stuk rots of steen) weer snel en zeer goed scherp te krijgen.

SLIJPWIJZE LEMMETEN: Het lemmet van de twee grootste Terävä Skrama’s is in twee verschillende hoeken voor verschillende snijklusjes geslepen. Ter hoogte van de handgreep heeft een gedeelte van 5 cm een fijnere hoek van 25 ° voor fijne snijwerk, terwijl de rest van het lemmet een steviger snede van 34 ° heeft, wat zich uitstekend heeft bewezen bij dit type hakmes. Dit fijne snijgedeelte met  25 ° snijhoek is echter niet bedoeld als scalpel, zoals de modelbouwers die gebruiken, maar bijvoorbeeld voor het maken van Firesticks en tondel.  De grote Skrama’s zijn ook niet bedoeld als slechts één lemmet mes, maar zijn duo-functioneel, zoals bij elk zichzelf respecterend Finse mes kan het lemmet multifunctioneel gebruikt worde. Dit bijvoorbeeld om een echte houten haan /de zogenaamde “Leirikyrpä” voor schietoefeningen te snijden, zoals het bekend is in het Finse militaire jargon. De twee grote Skrama kapmessen zijn redelijk goed rond de vingerbescherming uitgebalanceerd, daarbij zijn de handgrepen gripvast en daardoor geeft dat het “zware” lemmet geen problemen bij het fijn bijsnijden van hout. Beide grote Skrama’s zijn tevens van het Varusteleka logo voorzien. De kleine Skrama 80 bezit al die fijne balans en erg goede hanteerbaarheid.

TWEE OGEN: Waarom zitten er in de Skrama 240 en 200  eigenlijk twee ogen in het lemmet en de Tang? Het is er alleen voor praktische productiedoeleinden zoals  dat het gebruikt wordt bij het harden/temperen van de lemmeten en later tijdens andere productiestappen. Je kunt er natuurlijk ook je eigen toepassingen voor bedenken, zoals het ophangen aan de brede lemmetpunt of door het oog van de verlengde Tang, er een vangriem door doen, maar het belangrijkste is dat het er voor een doel is, dus niet puur voor decoratie!

Oog voor en achteraan

DE RUBBER HANDGREPEN:                                                                                                                               

DE TERAVA SKRAMA 240: De aangegoten ergonomische gevormde rubber handgreep van de  Terävä Skrama 240 is ontworpen als een handgreep van “de anderhalve hand” zoals in het verleden van slagwapens gebruikelijk was. Deze gestructureerde rubberen handgreep heeft voor de veiligheid van de gebruiker aan de voorzijde een kleine maar effectieve vingerbeschermer annex geïntegreerde enkele stootplaat. De handgreep bestaat eigenlijk uit 3 greep secties te weten: de voorkant dicht bij de snede, de middenkant met verhoging/Swell en de achterkant bij het riemoog. De achterkant van de handgreep heeft een “Birds Head” achtige knop dat het uitschieten van de hand voorkomt en geeft tevens een goede, stevige grip bij de zware hakacties, waardoor de slagen meer kracht door de langere swing krijgen.  

Skrama 240

Het voorste deel van de handgreep dicht bij de snede is gevormd om u een goed grip en meer kracht gevoel te geven bij gedetailleerd snijwerk /Choke up, zoals bijvoorbeeld bij het maken van Firesticks/vuurstokken, tondel en aanpunten van stokken.

DE TERAVA SKRAMA 200: De aangegoten ergonomische gevormde rubber handgreep van de  Terävä Skrama 200 is ontworpen als een handgreep voor “de grotere eenhand” of gehandschoende hand ” zoals in de harde praktijk noodzakelijk is. Deze gestructureerde rubberen handgreep heeft voor de veiligheid van de gebruiker aan de voorzijde een kleine maar effectieve vingerbeschermer annex geïntegreerde enkele stootplaat.

Deze handgreep heeft tevens een kleine buik /Palmswell in het midden en een “Birds Head” achtige knop aan de achterkant.  Dit om te voorkomen dat uw hand van de handgreep afglijdt en het is ook bedoeld om een houthandgreep in Leuku stijl mogelijk te maken. Je kunt deze handgreep ook dicht bij de snede vastpakken, want deze handgreep is zo gevormd om u een goed grip gevoel en meer kracht te geven bij gedetailleerd snijwerk/Choke up, zoals bijvoorbeeld bij het maken van vuurstokken, tondel en aanpunten van stokken.

DE TERAVA SKRAMA 80: De aangegoten ergonomische gevormde rubber handgreep van de  Terävä Skrama 80 is ontworpen als een handgreep voor normale hand. Deze handgreep kun je dus ook dicht bij de snede vastpakken en is zo gevormd om u een goed grip gevoel en meer kracht te geven bij gedetailleerd snijwerk/Choke up, zoals het maken van vuurstokken en aanpunten van stokken.

 

DE SCHEDE KEUZES VOOR DE TERAVA SKRAMA. Welk soort schede u bij de Terävä Skrama’s kiest ligt aan het gebruiksdoel en aan uw portemonnee. U kunt voor de Terävä Skrama 240 de standaard bijgevoegde kunststof binnenschede kiezen of voor de optionele fraai gemaakte zwarte of bruine lederen rechtse schede’s of voor de zwarte linkse lederen uitvoering. Bij de Terävä Skrama 200 heeft u de keuze uit standaard bijgevoegde kunststof binnenschede of de zwart lederen rechtse schede. Bij de Terävä Skrama 80 is de keuze uit de standaard bijgevoegde kunststof binnenschede, de kunststof binnenschede met draadstalen houder annex kledingklip of geheel zonder schede. Alle schedes hebben een speciale geribbelde duimrust, waardoor je het vaststaande mes beter en veiliger uit de schede kunt trekken!

 Kunststof schede

DE OPTIONELE LEDEREN SKRAMA’S SCHEDES.  De functionele lederen schede wordt uit duurzaam lokaal leder vervaardigd. Het leder van de Terävä schede is afkomstig van Pelo Leather, een familiebedrijf in het centrum van Ostrobothnian en hun leerlooierij werd al in 1897 opgericht. Naast het produceren van schedes  vervaardigen ze daar ook nappaleder van topkwaliteit en dat met minimale verspilling van materialen en uitstootemissies. Pelo Leather maakt gebruik van koeien, eland- en yakhuiden, die de lokale boeren, jagers en nomaden binnenbrengen. Alleen koeienhuiden die een bijproduct zijn van de melk en vleesindustrie worden gebruikt en deze koeienhuiden zijn afkomstig van lokale slachthuizen. Die overigens goede normen hebben om het welzijn van de dieren te waarborgen. Er worden geen dieren gefokt om deze leersoorten te produceren. Bij Pelo Leather zijn ze respectvol voor de bron van de grondstoffen bij zowel de dieren als de natuur waarin ze leven.

Draagt goed 

DE SPECIFICATIES VAN DE GETESTE LEDEREN SCHEDE’S VAN DE TERAVA SKRAMA 240 en 200:

  • De lederen schede bezit een 60 mm brede riem of koppellus. Hierdoor past hij vrijwel op elke riem of koppel die je kunt vinden, zelfs op die extra brede militaire types.
  • De lederen schede heeft een metalen D-ring en een lange lederen riem of koppellus, hierdoor kan het mes aan je riem swingen/draaien, zodat het niet in de weg zit als je gaat zitten of moet autorijden in remote gebieden.
  • De Terävä Skrama zit dankzij de speciale constructie klemvast in de kunststof binnenschede, en is dankzij de geribbelde duimknop snel en veilig uit deze schede te trekken.
  • Het nauw aansluitende lederen veiligheidsriempje met drukknopen houden (gesloten) het mes goed op zijn plaats in de schede. Als dat lederen riempje splinternieuw is, lijkt hij misschien “kort”, maak hem nat met lauwwarm water en trek er gewoon een beetje aan en hij zal snel een perfecte lengte en vorm krijgen!
  • De lederen schede bezit voor de beveiliging van de drager, een reeds genoemde stevige kunststof binnenschede en bezit tevens een inpandig afwateringsgat / Drainhole.
  • De onderzijde van de schede bezit een metalen oog voor een beenriem.

 

DE SPECIFICATIE VAN DE GETESTE PLASTIC SCHEDE VAN DE TERAVA SKRAMA 80:

  • De kunststof binnenschede annex opberghoes is dankzij de zeer slim bedachte zwarte draadstalen houder annex kledingklip zeer geschikt voor het dragen in een speciale mes zak van een professionele jachtbroek en/of de cargo zak van een militaire broek.
  • Deze kledingklip klemt de stof van de broek zeer goed en deze kledingklip is van links naar rechts om te zetten.
  • Het mes zit goed en rammelvrij in deze plastic binnenschede annex opberghoes, wel zou ik zelf bij het struinen door het veld aan het grote oog in de handgreeptang een vangkoordje met karabijnhaakje vastmaken.

TIP: Of beter nog het schedesysteem wat aanpassen: dit door een splitringetje door het bovenste oog van de schede te maken en een polsriem met karabijnhaakje door het oog van de lemmettang te halen. Hierdoor wordt verlies van je kostbare mes in het veld voorkomen.

 Varusteleka Logo

 

Tijd voor de veldtesten 

 

DE SPECIFICATIES VAN DE VARUSTELEKA TERAVA SKRAMA’S.

 

 

SKRAMA 240.

 

SKRAMA 200.

 

SKRAMA  80.

 

GEBRUIKSDOEL:

Hak & snijmes.

Hak & snijmes.

Snijmes.

LEMMETSTAAL:

Koolstofstaal 80CrV2               (niet roestvast).

Koolstofstaal 80CrV2               (niet roestvast).

Koolstofstaal 80CrV2               (niet roestvast).

HARDHEID LEMMET:

Circa 59 HRC.

Circa 59 HRC.

Circa 59 HRC.

SOORT LEMMETPUNT:

Seax & Sheepfoot vormig.

Seax & Sheepfoot vormig.

Seax & Sheepfoot vormig.

LEMMETLENGTE:

24 cm.

20 cm.

8 cm.

LEMMETBREEDTE:

44,35 mm.

39,5 mm.

26 mm.

LEMMETDIKTE:

4,25 mm.

4,14 mm.

3,25 mm.

AANTAL SNEDES:

2

2

1

MATERIAAL HANDGREEP:

Eendelig rubber.

Eendelig rubber.

Eendelig rubber.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Gegoten om de angel/Tang.

Gegoten om de angel/Tang.

Gegoten om de angel/Tang.

BRUIKBARE HAND-GREEPLENGTE:

16,5 cm.

11,5 cm.

9,5 cm.

OPMERKING LEDEREN SCHEDE:

Optioneel te koop, werd nu bijgevoegd.

Optioneel te koop, werd nu bijgevoegd.

Optioneel te koop.

MATERIAAL SCHEDE:

Leder met kunststof binnenschede.

Leder met kunststof binnenschede.

Standaard kunststof binnenschede.

MATERIAAL RIEM BEVESTIGING:

Lederen “Dangler” adapter.

Lederen “Dangler” adapter.

Draadstalen houder annex kledingklip.

GEWICHT MES:

513 gram.

373 gram.

126 gram.

DRAAGGEWICHT/ MES IN SCHEDE:

727 gram.

548 gram.

158 gram.

PRODUCTIELAND MES & SCHEDE:

Finland.

Finland.

Finland.

VERKRIJGBAAR BIJ:

VARUSTELEKA.COM.

VARUSTELEKA.COM.

VARUSTELEKA.COM.

 

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN:  Bij het falen en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Finse firma Varusteleka de drie de Terävä Skrama’s aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe Terävä Skrama veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

 

DE LANGDURIGE VELDTESTEN.
 
Om het verhaal niet te lang te maken heb ik mijn “avonturen” niet beschreven, maar enkel de resultaten van de hak, snij, batonneer, schaaf  en vuur ontsteektesten tijdens de veldtesten in de bossen.

DE VARUSTELEKA TERAVA SKRAMA 200 IN DE PRAKTIJK.

DAG 1.

HAKKEN (ZONDER BEVESTIGDE VINGER/DUIMRIEM): Uitmuntend goed / ****half.

VUURSTOKKEN EN TONDEL MAKEN: Zeer goed / ****.

Tondel snijden

BATONNEREN: Uitmuntend goed / ****half.

AANPUNTEN STOKKEN: Zeer goed / ****.

SCHRAPEN MET LEMMETRUG: Zeer goed / ****.

Opmerking: na afloop van de testen werd de scherpte van de snede gecontroleerd (zeer goed) en werd het lemmet vanwege mijn ingesleten militaire verleden met een oliehoudend doekje vertroeteld.

Bijna door midden gehakt

DAG 2.

VUURSTOKKEN EN TONDEL MAKEN: Zeer goed / ****.

SCHILLEN: Het schillen van de bast van een boomtak ging zeer goed / ****.

BATONNEREN: Uitmuntend goed / ****half.

Hout splijten

SCHRAPEN MET LEMMETRUG: Zeer goed / ****.

DAG 3:

RONDOM (OP ZIJN BEVERTJES) DOORSNIJDEN STOKKEN: Zeer goed / ****.

VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed / ****.

MAKEN DROGE TONDEL: Zeer goed / ****.

VUUR ONTSTEKEN MET LEMMETRUG: Zeer goed/ ****.

Vuur maken


DE VARUSTELEKA TERAVA SKRAMA 240 IN DE PRAKTIJK.

DAG 1.

DOORHAKKEN 25 CM DROGE DODE BOOM (ZONDER BEVESTIGDE VINGER/DUIMRIEM) MET BLOTE HAND: Uitmuntend goed / ****half.

DOORHAKKEN 25 CM DROGE DODE BOOM (ZONDER BEVESTIGDE VINGER/DUIMRIEM) MET DUTY HANDSCHOENEN: Excellent goed / *****.

25cm dikke boom door gehakt

SCHRAPEN MET LEMMETRUG: Zeer goed / ****.

Opmerking: na afloop werd de scherpte van de snede van de 240 gecontroleerd en deze werd ook zeer goed bevonden. Het lemmet sneed na het doorhakken van de dode 25 cm dikke boom het testpapiertje met gemak dus zeer goed door. Ook werd het lemmet vanwege mijn militaire beroepsdeformatie daarna met een oliehoudend doekje vertroeteld.

DAG 2.

HAKKEN (MET BEVESTIGDE VINGER/DUIMRIEM) MET DUTY HANDSCHOENEN: Excellent goed / *****.

hakken met handschoenen aan

SCHILLEN: Het schillen van de bast van een stok, ging zeer goed / ****.

SCHRAPEN MET LEMMETRUG: Zeer goed / ****.

VUURSTOKKEN EN TONDEL MAKEN: Zeer goed / ****.

DAG 3.

DOOR HAKKEN 23 CM DIKKE DROGE BOOM( MET BEVESTIGDE VINGER/DUIMRIEM EN MET BLOTE HAND): Uitmuntend goed / ****half.

SCHILLEN: Zeer goed / ****

VUURSTOKKEN EN TONDEL MAKEN: Zeer goed / ****.

skrama 240

DAG 4.

DOORHAKKEN 14 CM DIKKE TAKKEN (MET BEVESTIGDE VINGER/DUIMRIEM EN MET BLOTE HAND: Uitmuntend goed / ****half.

BATONNEREN DIKKE TAKKEN: Uitmuntend goed / ****half.

VUURSTOKKEN MAKEN MET BEHULP VAN HET 5 CM GESLEPEN DEEL MET 25 GRADEN SLIJPHOEK (KORT VASTHOUDEN): Uitmuntend goed / ****half.

SCHILLEN: Zeer goed.

VUUR ONTSTEKEN: Zeer goed / ****.

Vuurtje maken

 

DAG 5.

DOORHAKKEN 10 CM DIKKE TAKKEN (MET BEVESTIGDE VINGER/DUIMRIEM EN MET BLOTE HAND: Uitmuntend goed / ****half.

BATONNEREN VAN DIE DIKKE TAKKEN: Uitmuntend goed / ****half.

VUURSTOKKEN MAKEN MET BEHULP VAN HET 5 CM GESLEPEN DEEL MET 25 GRADEN SLIJPHOEK (KORT VASTHOUDEN): Uitmuntend goed / ****half.

VUUR ONTSTEKEN/VEEL VONKEN PRODUCEREN : Zeer goed / ****.

Opmerking: na afloop van de veldtesten werd de scherpte van de snede gecontroleerd (was nog zeer goed) en werd het lemmet vanwege mijn ingesleten militaire verleden met een oliehoudend doekje vertroeteld.

 

DE VARUSTELEKA TERAVA SKRAMA 80 IN DE PRAKTIJK.

DAG 1.

SCHILLEN BERKENBAST: Het schillen/ontbasten van stokken met het lemmet, ging zeer goed / ****.

SCHRAPEN MET DE LEMMETRUG: Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT MES IN SCHEDE IN BEENZAK: Zeer goed / ****.

In beenzak

DAG 2.

RONDOM DOORSNIJDEN STOKKEN: Zeer goed / ****.

SNIJDEN SALAMIWORST: Uitmuntend goed / **** half.

SNIJDEN TONDEL EN VUURSTOKKEN: Zeer goed / ****.

Skrama 80 vuurstok snijden

DAG 3.

RONDOM (OP ZIJN BEVERTJES) DOORSNIJDEN STOKKEN: Zeer goed / ****.

HAKKEN (met duimkoord): Redelijk tot goed /**half.

BATONNEREN: Goed tot zeer goed/***half.

MAKEN DROGE & FIJNE TONDEL: Zeer goed / ****.

tondel snijden

DAG 4.

VUURSTOKKEN EN TONDEL MAKEN: Zeer goed / ****.

MAKEN DROGE & FIJNE TONDEL: Zeer goed / ****.

VUUR ONTSTEKEN: Uitmuntend goed / ****half.

Opmerking: na afloop van de veldtesten werd de scherpte van de snede gecontroleerd (zeer goed) en werd het lemmet vanwege mijn ingesleten militaire verleden met een oliehoudend doekje vertroeteld.

 

MIJN PERSOONLIJKE BEVINDINGEN EN SCORES VAN DE TERRAVA SKRAMA’S.

 

TERAVA SKRAMA 240.

TERAVA SKRAMA 200.

TERAVA SKRAMA 80.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Zeer goed / ****.

 

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

AFWERKING FIT          & FINISH MES:

Goed tot zeer goed  / ***half.

Goed tot zeer goed  / ***half.

Goed tot zeer goed  / ***half.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Goed tot zeer goed  / ***half.

Goed tot zeer goed  / ***half.

Goed tot zeer goed  / ***half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

ROBUUSTHEID LEMMET & TANG:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

COMFORT & ERGONOMIE  HANDGREEP:

Uitmuntend goed/ ****half.

Uitmuntend goed/ ****half.

Zeer goed / ****. (mag iets langer)

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

KWALITEIT SCHEDE:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

PASVORM MES IN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

AFWERKING SCHEDE:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Goed / ***.

 

 

 

 

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN KARTON:

 

Zeer goed / ****.

 

Zeer goed / ****.

 

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN HOUT:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN TOUW:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Goed tot zeer goed /***half

GEMIDDELD HAKVERMOGEN:

Uitmuntend goed / ****half.

Uitmuntend goed / ****half.

Redelijk tot goed /**half.

GEMIDDELD BATONNEER/ SPLIJTVERMOGEN:

Uitmuntend goed / ****half.

Uitmuntend goed / ****half.

Goed tot zeer goed/***half.

GEMIDDELD SCHRAAPVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

VUUR ONTSTEKEN:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Uitmuntend goed/ ****half.

ROESTVASTHEID  “IN HET VELD”.

 

Goed tot zeer goed /***half (met onderhoud).

Goed tot zeer goed /***half (met onderhoud).

Goed tot zeer goed / ***half (met onderhoud).

EDGE RETENTIE / = STANDTIJD:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

SLIJPGEMAK:

N.V.T.

N.V.T.

N.V.T.

 

 

 

 

PRIJS & KWALITEIT MES EN OPTIONELE SCHEDE:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Dikke ja, ook als Mil.Spec. kapmes.

Dikke ja als bosmes.

Ja, als bijmes.

 

 

 

 

 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING:

 

 

 

ZEER GOED /****.

 

 goed

 

 

 

ZEER GOED /****.

 

 goed

 

 

 

 

ZEER GOED / ****.

 

 goed

 

RESUME: Alle Varusteleka Terava Skrama’s voldeden tijdens mijn veldtesten zeer goed/****. Allemaal dankzij de zeer goede standtijd, de comfortabele rubber handgrepen en de schede systemen. Maar er was er voor mijn gevoel echt een kapmes die “de eerste onder de gelijken was “ en mijns inziens als beste waardig is om als militair kapmes in de rugzak of aan een koppel meegedragen te worden, namelijk de VARUSTELEKA TERAVA SKRAMA 240. Dit vanwege zijn lange robuuste zeer scherpe lemmet, zijn zeer goede swing bij het hakken, de standtijd van het lemmet, de comfortabele “anderhalf hand- drie posities handgreep” en zijn fraaie optionele lederen schede. Die hand vullende handgreep zorgt er tevens voor dat de hand ook een solide grip heeft.

Natuurlijk behoeft deze Terava Skrama 240 vanwege zijn koolstofstalen lemmet enig onderhoud na het harde gebruik, maar die onderhoud Drill zit bij een militair gewoon “ingebakken” en als burger zou dat ook zo moeten zijn, want “uw trouwgereedschap” maakt u na gebruik toch ook schoon en droog? Wel zou ik er als militair echter wel een nylon  MOLLE compatibel schede erbij willen hebben.

STATEMENT: YOU NEVER HAVE A DULL DAY WITH THE TERAVA SKRAMA’S VAN VARUSTELEKA.

 doormidden

DANKBETUIGING. Met dank aan de crew van de Finse firma VARUSTELEKA voor het beschikbaar stellen van de testmodellen en de extra info. Zonder dit alles was deze review niet mogelijk geweest. Zie ook hun fraaie website: https://www.varusteleka.com/en.

 

TIP: Bekijk naast hun Terrava Skrama bosmessen ook eens hun nieuwe fraai uitziende Terävä Skrama 200 Chef Knife, die het uiteraard goed in uw traditionele of jachtkampkeuken zal doen. Het is dat ik volgens mijn vrouw zo’n “beroerde kok” ben, anders had ik er een voor mezelf aangeschaft.

www.bushcraft.nl