Varusteleka TERÄVÄ JÄÄKÄRIPUUKKO

DE SCHERPE EN RUIGE TERÄVÄ JÄÄKÄRIPUUKKO VAN HET FINSE  VARUSTELEKA.COM.
By: Henk “ The Knife” Kraaijvanger.

Tijdens mijn korte blessuretijd en bijhorende surfsessies op de computer kwam ik enige tijd geleden weer op de fraaie website van de Finse grote militaire Surplus firma Varusteleka terecht (www.varusteleka.com ), die allerlei fraaie Militaria & outdoor Gear in zijn programma heeft zitten. Echt authentieke leger items en ook functionele outdoor producten zoals messen dus. Enkele van die no nonsens gebruiksproducten waren de twee fraaie functionele Terävä Jääkäripuukko Puukko’s, leverbaar in vier uitvoeringen met een carbon stalen = niet roestvast of een roestvaststalen lemmet, in zowel een 110 mm als 140 mm lemmetlengte. En standaard nu verstrekt met alleen een simpel omhulsel, maar tegen een meerprijs wordt er een fraaie lederen Dangler schede bij geleverd. Daarna direct maar naar Varusteleka.com gemaild en in tegenstelling tot veel Amerikaanse en Engelse bedrijven, kreeg ik redelijk snel een bericht uit Finland terug. Dus het kan echt wel, maar ik moest wegens de populariteit van dit vaststaande mes wel een tijdje wachten. O ja, ze hebben daar ook nog mini-mes modellen van de Terävä Jääkäripuukko, fraaie Savotta rugzakken/ MOLLE tasjes en Victorinox zakmessen met Finse 05 vlekcamouflage.

Varusteleka

DE BESCHRIJVING VAN DE TERÄVÄ JÄÄKÄRIPUUKKO 140.
Tijdens zijn militaire diensttijd kwam de designer Stefan M achter het feit dat de daar veel gebruikte messen eigenlijk best verbeterd konden worden, wat hij dan ook daadwerkelijk deed. De Terävä Jääkäripuukko is geen “fancy vitrine” mes, maar een gewone echt no-nonsense Utility mes/mes voor algemeen buitengebruik. Vervaardigd uit robuust praktijk getest koolstofstaal, goed gehard en met het traditioneel Fins Puukko lemmetprofiel met een kleine droppoint/druppelpunt. De Jääkäripuukko is dus niet ontworpen om op een plank te laten liggen of voor de vitrine als decoratie, maar voor het harde werk in de bossen. Het is een eerlijke robuuste gebruikstool voor hard werken. Dus “Nothing fancy but all function”! Je kunt aan dit ontwerp zien dat “de vorm de functie gevolgd heeft”. Tegenwoordig worden er op allerlei gebieden ontwerpen gedaan, die volgens de ontwerpers en zijn volgers mooi zijn, maar waarbij totaal niet naar het gebruik in de praktijk gekeken wordt. Of zoals je straks ziet en leest, is dat bij de Terävä Jääkäripuukko niet het geval. Maar je kunt wel op dit vaststaande mes “verliefd” worden en hem na gebruik in een vitrine tentoonstellen.

DE ONTWERPER, STEFAN M. AAN HET WOORD.
Het basis idee voor zijn Jääkäri was heel eenvoudig: maak een functioneel outdoor mes met alle pluspunten en zonder de nadelen van een traditionele Finse Puukko. Een traditionele Puukko is prima, maar door de dunne “rattenstaart” angel/tang, de gladde houten handgrepen en de oude typen slappe lederen schedes zijn deze traditionele messen niet echt de meest praktische ontwerpen voor ruig bushcraft gebruik meer. Daarom hebben ze het lemmet van de Terävä Jääkäripuukko 140 ruim 4 mm dik en daardoor sterk gemaakt, met een volle brede tang die helemaal door de handgreep gaat. Het handvat is gevormd voor een goede grip en gemaakt van rubber.

De optionele lederen schede lijkt in het niets op zijn wild “swingende Puukko voorouder”, deze nieuwe schede is gemaakt met een bewegende maar stevige Dangler voor aan de riem en een drukknop om het mes solide op zijn plaats te houden. Dat alles is geen echte “rakettenwetenschap”, maar gewoon een eenvoudige goede vervaardigde Puukko voor het echt no nonsens gebruik Outdoors.

DE ALGEMENE KENMERKEN VAN DE TERÄVÄ JÄÄKÄRIPUUKKO 140:

-          Middelgroot mes voor algemeen gebruik, een degelijke keuze voor de meeste outdoor (en soms indoor) situaties.

-          Traditionele Puukko stijl lemmetprofiel met geringe drop-point.

-          Hoge Scandi slijpkant met een kleine secundaire microbevel snede.

-          Lemmet rug wat schuin geslepen voor gebruik van een vuurstaal.

-          Volle / brede doorlopende angel / Tang zonder de verzwakkende rechte hoeken en met een knop en oog voor een polsriemoog.

-          Aangegoten/gespoten rubberen handgreep voorzien met een slip vaste textuur.

-          Het uitsteeksel van de brede doorlopende angel/ Tang heeft een oog voor een dikke polsriem / Lanyard.

HET LEMMET: 
Alle Terävä lemmeten worden door hun Finse partners bij Laurin Metalliek in Kauhava, Finland vervaardigd. Dit is Finlands leidende lemmet fabrikant, met wortels die teruggaan tot 1918. Een Terävä lemmet is Fins vakmanschap, puur, eenvoudig en door zijn brede doorlopende angel/tang erg sterk! En "Terävä", dat is gewoon het Finse woord voor scherp. In dit geval is het 4,20 mm dikke Scandi geslepen 80CrV2 koolstofstalen lemmet 140 mm lang en erg scherp. Het stevige droppointvormige lemmet  zonder schijnscherpte “verjongt” zich pas op 8 mm vanaf de lemmetpunt, wat maakt dat de lemmetpunt ook erg stevig is. Met uitzondering van de blanke lemmetsnijkant en snede en de lemmet rug is het lemmet “zwart gelaten”. Tja, Silvana, het is wat het is, blank en zwart dus. By the Way: bij de UP reportage op YouTube had je ineens geen lef om hun vragen te beantwoorden. How come?

 Varusteleka        

HET LEMMET MET DE BREDE DOORGAANDE ANGEL/TANG ZONDER RECHTE HOEKEN.

HET GEBRUIKTE 80CRV2 KOOLSTOFSTAAL (NIET ROESTVAST).                                                                                                                 

Alle koolstofstalen lemmeten van Terävä zijn gemaakt van het Duitse 80CrV2 van Thyssen Krupp. Dit gereedschapstaal wordt veel gebruikt in de Finse messenindustrie en is zoals ze bij Varusteleka zelf zeggen, echt niets bijzonders of speciaal. Het is echter wel een zeer goede veren/ gereedschapsstaal, dat tegen een stootje kan en ook een goede standtijd = tijdsduur scherp blijven biedt. 80CrV2 heeft in de loop van de decennia al een reputatie opgebouwd als een solide en betrouwbaar no nonsens lemmetstaal (mits goed gehard), vooral voor onze outdoor doeleinden. Wel behoeft een mes uit koolstofstaal (carbon staal) wel goed onderhoud na het gebruikt. Of u moet een liefhebber van patina zijn en ik ben dat als gewezen militaire instructeur met een beroepsdeformatie niet!

DE SAMENSTELLING VAN HET DUITSE 80CRV2 KOOLSTOF/VERENSTAAL.
Naast onderstaande elementen bestaat gelegeerd staal voor het grootste deel uit ijzer.

Chroom (Cr) : 0,40 - 0,60 %.

Vanadium (V) : 0,15 % - 0,25 % (maximaal).

Koolstof (C) : 0,75 - 0,85 %.

Mangaan (Mn) :  0,30 - 0,50 %.

Silicium (Si) : 0,15 - 0,35 %.

Fosfor (P) : 0,025 % (maximaal).

Zwavel (S) : 0,025 % (maximaal).

Molybdeen (Mo) : 0,1 % (maximaal).

Nikkel (Ni) : 0,40 % (maximaal)

Hardheid snede : 59 HRC.

WERKSTOFF-NUMMER: 1.2235

Staalfabrikant : Thyssen Krupp uit Duitsland.

 

OPMERKING: Het lemmetstaal dat dit Duitse 80CRV2 koolstof/verenstaal het meest benaderd is: AISI L2 / AISI 1084.

DE BELANGRIJKHEID VAN DE JUISTE WARMTEBEHANDELING. 
Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met het harden/de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

DE TOEGEPASTE WARMTEBEHANDELING. 
De warmtebehandeling die ze gebruiken laat het oppervlak van het staal bij de snede wat harder (ongeveer 59 HRC) dan het binnenste (52 HRC). Deze bewerking lijkt veel op mooie differentiële warmtebehandelingen, waardoor het lemmet extra stevigheid tegen breuk krijgt zonder dat het aan snijkracht/scherpte inlevert. Het lemmetoppervlak is dus zeer resistent tegen microscopisch kleine breuken of andere onvolkomenheden terwijl de kern wat flexibeleris, dit resulteert in vrijwel nul problemen veroorzaakt door materiaalgebreken!

NOODZAKELIJKE LEMMET/ MES ONDERHOUD.
Koolstofstaal vereist zorg als je mes nat wordt door het snijden van fruit & groente, de natte struiken, het slechte weer of bij het gebruik in/rond het water. Droog het gehele mes in het algemeen en het lemmet in het bijzonder dan zo goed mogelijk. Bewaar het mes nooit in zijn lederen schede, zonder eerst het lemmet te drogen en in te oliën / het mes te onderhouden. By the way: uw “trouwgereedschap” hangt u na gebruik toch ook droog en schoon weg? Berg bij langdurige opslag het vaststaande mes ook buiten de schede op.

Beter zicht op de greep

DE HANDGREEP:
De aangegoten/gespoten (Injection Molded) gestructureerde rubberen grip is ergonomisch gevormd en heeft voor de veiligheid van de gebruiker aan de voorzijde een kleine maar effectieve vingerbeschermer annex geïntegreerde enkele stootplaat. Had die modern ogende Amerikaanse “naamgenoot” ook maar zo’n ergonomisch veilige enkele stootplaat. Deze handgreep heeft tevens een kleine buik /Palmswell in het midden en een “Birds Head” achtige knop aan de achterkant.  Dit om te voorkomen dat uw hand van de handgreep glijdt en het is ook bedoeld om een houthandgreep in Leuku stijl mogelijk te maken. Derhalve is deze handgreep ook niet voorzien van die soms oncomfortabele vingergroeven, die bij een andere greep wijzen als de gebruikelijke hamergreep voor drukpunten kan zorgen. De brede angel / Tang loopt helemaal door de greep en komt uit de achterkant en vormt een kleine knop met een vrij groot gat erin voor polsriem / Lanyard en dergelijke. Deze knop kan natuurlijk ook worden gebruikt om dingen zoals ruiten in een noodgeval te breken.

leren schede

DE LEDEREN SCHEDE:
De stevige lederen Dangler schede is gebouwd met een solide en ruime plastic voering en dat in een traditionele Finse “schachtconstructiestijl”. Deze plastic voering is ruim genoeg voor water en vuil om er doorheen te lopen en uit het gat aan het einde te verdwijnen. Hierdoor wordt de corrosie van het koolstofstalen lemmet sterk verminderd, maar als je niet van patina houdt, is onderhoud met een olielapje de beste oplossing. Rond de mond van de schede is het leer dubbelgevouwen en vormt een sterke en stijve brede band. Hierdoor fixeert het vaststaande mes met een duidelijk “klak” veilig in de schede. Deze band wordt met behulp van een drukknoop als extra verliesveiligheid stevig rond de handgreep gesloten. Wanneer je na het openen van de drukknop het mes uit de schede trekt, loopt de snede mooi tussen de twee leren zijkanten van de band door. Hierdoor is het grote nadeel van het ongewild doorsnijden van het schede leder nagenoeg voorkomen, behalve als je lomp bent. Dit doorsnijden was/is een veelvoorkomend nadeel bij de traditionele Puukko schedes in "sok" stijl en natuurlijk ook bij andere soorten lederen schedes. Vooral bij geen mes gebruikers is dat het geval! Zelfs zonder de drukknop te sluiten, behoudt deze schedehuls voldoende spanning om de Puukko veilig op zijn plaats te houden, dus op je werkplek in het kamp hoef je de drukknop en dus de schede niet altijd te sluiten/ weer te openen. Ga je echter van je werkplek in het kamp weg, vergeet dan niet om de drukknop op de schedemond dicht te klikken, voordat je op pad gaat! En trek het vaststaande mes ook niet uit deze schede, zonder echter de drukknop te openen! Hoewel als je wederom zo lomp bent om bij een ongeopend drukknop het mes te willen trekken wel kan (noodgeval), maar dat uiteraard erg zwaar gaat, is het op de lange duur niet goed voor de drukknop en kan deze beschadigd raken. Ook kan de passing van de lederen schedemond daardoor rond de handgreep “uitlubberen” dus ruimer worden met alle gevolgen van dien. Open dus gewoon de drukknop voordat u het mes uit de schede trekt. Deze fraaie lederen schede wordt niet standaard bij het mes geleverd edoch is voor een redelijke prijs optioneel te koop.

achterzijde schede

ONDERHOUD SCHEDE: Het is het beste om de drukknoop af en toe te oliën om te voorkomen dat deze stijf en smerig wordt en ook de schede “lust” zo nu en dan wel wat ledervet. Al was dat maar om het leder naast geconserveerd ook waterafstotend te maken.

U neemt toch ook op tijd “uw natje en droogje” / hapje & drankje?

 

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE TERÄVÄ JÄÄKÄRIPUUKKO 140.

LEMMET STAAL:

80CrV2 Carbon/ koolstofstaal (niet roestvast).

SOORT LEMMETANGEL (TANG):

Brede doorlopende angel (Tang) met afgeronde schouders en polsriemoog.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Hoge Scandi met een snedehoek van 23 ° en kleine micro bevel.

VORM LEMMET PUNT:

Lichte droppoint (minimaal).

LEMMET HARDHEID:

59 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Zwart gelaten en snede blank geslepen.

LEMMETLENGTE:

14,1 cm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

13,6 cm.

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:

26,3 mm.

LEMMETDIKTE:

4,23 mm.

TOTALE LENGTE MES:

26,8 cm.

GEWICHT MES ZONDER SCHEDE:

192 gram.

MATERIAAL HANDGREEP:

Aangespoten /gegoten gestructureerd rubber materiaal.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,4 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

24,4 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

10,6 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Zwart leder circa 2,16 mm dik.

MATERIAAL BINNENSCHEDE:

Kunststof.

BIJZONDERHEID SCHEDE:

Met verlagende Dangler systeem.

DRAAGGEWICHT: (mes in schede):

304 gram.

MATERIAAL RIEM/ KOPPEL DRAAGSTUK:

Lederen Dangler aan D-ring geklonken en is circa 2,12 mm dik.

ONTWERPER/ONTWERPLAND:

Stefan M.  / Finland.

PRODUCTIELAND LEMMET & MES:

Laurin Metalliek in Kauhava/ Finland.

PRODUCTIELAND SCHEDE:

Finland.

 afleverpakket

DE EERSTE INDRUK/ 0-METING:

PLUS:

-          De Terävä Jääkäripuukko en zijn optionele schede werden zeer goed verpakt afgeleverd in een solide kartonnen doos. Moesten meer firma’s zo doen!

-          Scheermesscherp lemmet zo uit de doos.

-          De langere Terävä Jääkäripuukko 140 heeft nog meer karakter dan het J-P Peltonen M95 Ranger Knife/ veldmes, want daar had ik destijds “een hoge pet van op”/ deze was in de praktijk erg goed.

-          Ondanks dat het een ruig gebruik mes betreft, is het gehele vaststaande mes goed  afgewerkt.

-          Ergonomisch gevormde ietwat “plakkerige” slip vaste en comfortabele handgreep.

-          De fraai gemaakte functionele en stevige lederen schede met Dangler systeem is wel optioneel te koop.

MIN:

-          Gebruik bij de productie van deze schede voor tactisch gebruik zwarte klinknagels; drukkers en de D-ring. Zeker voor militairen is het zogenaamde “bling-bling” verschijnsel niet de beste manier om gedekt en ongezien te blijven.

-          Scherpe rand van het oog voor de polsriem (die deze polsriem langzaam door raspt).

 

DE VELDTESTEN.

DE VOORWAARDEN:
Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                            

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. 

LANGDURIG TESTEN EN DAARBIJ GEEN GESJOEMEL:
Om zeker van de gebruiksgeschiktheid te  zijn, dien je de messen mijn inziens vele dagen achtereen lang en ook zwaar te testen. En natuurlijk ga ik het lemmet niet zoals sommige testers op YouTube en elders voorafgaande aan hun snijtesten namelijk wel doen door de fabriekssnede “dunner, scherper of in een andere hoek te slijpen/pimpen” waardoor de testresultaten veel gunstiger zullen uitvallen. Ook praat ik de andere testers niet na, ik doe mijn eigen veldtesten en kom met mijn eigen conclusies en bevindingen.

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING:
Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de CEO van de Finse firma Varusteleka de robuuste Terävä Jääkäripuukko plus optionele lederen schede aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster ter verwerking opgestuurd. Ook krijg ik van de hoofdsponsor zoals het ook hoort, geen stalorders.

DAG 1, DE THUISTESTDAG.

DE KARTONSNIJTEST:  Een van de testen die het snijvermogen en de standtijd van een lemmetstaal van een mes sterk beproeven is de infame kartonsnijtest! Door de achtergebleven sporen van het kiezelzuur na de productie, wordt de lemmetsnede tijdens het karton snijden erg aangepakt, waardoor het lemmet soms warmer en botter wordt. Het lemmet van de Terävä Jääkäripuukko klaarde de kartonsnijtest zonder bot te worden en dankzij zijn comfortabele rubberen handgreep ging het dus zeer goed (****) en excellent comfortabel (*****).

scheermesscherp

DE TOUWSNIJDAG: Het lemmet moest zijn scherpte bewijzen op het zwarte wat smerige nylon bergtouw, wat het stevige koolstofstalen lemmet van de Terävä Jääkäripuukko dan ook goed tot zeer goed volbracht /***half.

 Varusteleka aan het snijden

DAG 2, DE VELDTESTDAG.
In mijn verborgen bosje aan het water heb ik de Terävä Jääkäripuukko “flink aan de tand gevoeld” en daarbij stevig getest dus. Hieronder de testresultaten van diverse testen. 

DE RESULTATEN VAN DIE TESTDAG.

DOORHAKKEN VERS HOUT: Zeer goed / ****.                                                                                

BATONNEREN: Zeer goed / ****.

SNIJKLUSSEN: Zeer goed / ****.

STERKTE LEMMETPUNT: Zeer goed / ****.

COMFORT HANDGREEP: Excellent goed / ***** (door excellente Palms well).

DRAAGCOMFORT DANGLER SCHEDE: Zeer goed/ ****.

PASFORM SCHEDE & FIXEREN HANDGREEP: zeer goed / ****.

GELUIDSARM DRAGEN VAN HET MES: goed tot zeer goed/ ***half (punten aftrek, dat komt door ruime plastic binnen schede, waarin het lemmet kan bewegen als de drukknop niet ingedrukt is).

CORROSIEBESTENDIGHEID DOOR NAT GEBRUIK AAN DE WATERKANT: Redelijk tot goed / **half (daarna het lemmet met een olielapje vertroeteld) .

 hakken

DAG 3, DE VELDTESTDAG. Onder zeer warme omstandigheden en de massa hysterie over de processierups trotserend, lekker het bos en het veld in. Ik heb daar met de Terävä Jääkäripuukko weer veel hak, batonneer en snijklusjes met succes uitgevoerd.

DE RESULTATEN VAN DIE TESTDAG.

DOORHAKKEN DROOG EN HARDER HOUT: Zeer goed / ****.                                                                          

SNIJKLUSSEN: Zeer goed / ****.

BATONNEREN: Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT DANGLER SCHEDE: Zeer goed/ ****.

STERKTE LEMMETPUNT: Zeer goed / ****.

 Doorgehakt
DAG 4, DE EDC TESTDAG. Ook in de keuken moest de Terävä Jääkäripuukko zijn scherpte en bruikbaarheid bewijzen.

DE RESULTATEN VAN DIE TESTDAG.

DOORSNIJDEN ALLERLEI VERPAKKINGS MATERIAAL: Zeer goed / ****.

SNIJDEN TOMATEN: Zeer goed / ****.

SNIJDEN ALLERLEI GROENTE: Zeer goed / ****.

 Tomaten gaan eraan!

DAG 5, DE VELDTESTDAG. Op een gedeeltelijk bewolkte & zonnige dag weer het fraaie bos in. Gezien de droogte daar wel droge stokken doorgehakt, gebatonneerd en daarvan vuurstokken gemaakt maar geen vuur ontstoken. Be smart en denk aan de natuur!

DE RESULTATEN VAN DIE TESTDAG.

HAKKEN: Zeer goed / ****.

BATONNEREN: Zeer goed / ****.

VUURSTOKKEN MAKEN/SNIJDEN: Zeer goed / ****.

Vuurstok maken 

DAG 6,  DE VELDTESTDAG.

Op een fraaie dag op de ATB het veld en bos in. Uiteraard wel met een ATB helm op, want ik heb mijn lesje uit het verleden wel geleerd. Uiteraard werd daarbij de zwaarte van mijn rugzak wel aangepast, edoch ik heb altijd wel de mogelijk benodigde EHBO Gear bij me. Dit om de beruchte Murphy en zijn Wet voor te zijn. Het doel van de dag was het hakken, door batonneren, afschrapen bast  en snijden van droog en daardoor wat harder hout voor Basha haringen enzovoort.

DE RESULTATEN VAN DIE TESTDAG.

HAKKEN: Zeer goed / ****.

DOORBATONNEREN: Zeer goed / ****.

BAST AFSCHRAPEN: Zeer goed / ****.

BASHA HARINGEN PUNT MAKEN/SNIJDEN: Zeer goed / ****.

hakken met de handschoenen aan

DAG 7, DE VELDTESTDAG.

Op een fraaie gedeeltelijke bewolkte en zonnige dag op de 3e dag van de Vierdaagse van Nijmegen mijn eigen “Zevenheuvelen weg” gelopen. Natuurlijk wel via het oefenterrein en mijn testterrein. De hoofdmoot van de snijtesten voor de Terävä Jääkäripuukko bestond uit hakken, hakken en nog eens hakken. Dit ook om de ATB en paard rijroutes en paden vrij te houden van afgewaaide of gevallen takken.

Takken ruimen

Onderweg kwam ik weer een circa 6 cm dikke tak op het pad tegen, dus die moest af en door gehakt worden. Onnodig te zeggen dat het scherpe lemmet in combinatie met de duim/vinger riem het klusje snel en goed klaarde. Ik had net mijn verdiende drinkpauze met water en daarbij ook het mes goed weggelegd, toen er twee amazones langs het geruimde pad kwamen en mij daarvoor nog bedankten ook. Daarna naar een van mijn favoriete testplekjes gelopen om verdere hakklusjes op droog hout uit te voeren. Ook daar nog even wat snijtesten gedaan. De Terävä Jääkäripuukko bleef onversaagd zijn werk doen en zou ook een prima militair veldmes zijn. Mits je hem net zo goed als je persoonlijk wapen onderhoudt natuurlijk! Daarbij viel mij op dat de Finnen erg goede functionele messen kunnen maken. Dat alles heeft mijns inziens natuurlijk met het harde Finse buitenleven en de daarvoor functionele gereedschappen zonder onnodige tierelantijntjes te maken.

DE RESULTATEN VAN DIE TESTDAG.

HAKKEN: Zeer goed / ****.

SNIJDEN: Zeer goed / ****.

 Basha haring maken

DAG 8, DE VELDTESTDAG. Op een snikhete dag is het goed in het bos en in de schaduw toeven en ook werken. Veel hak, batonneer en snijklusjes werden op gedroogd en gehard eikenhout met noesten uitgevoerd, dit om het lemmet verder te beproeven. Dat hakken en snijden lukte zeer goed, maar na afloop zag ik wel wat doffe plekjes “op de buik” van de snede. Dit mede door het herhaaldelijk hakken op dat harde droge noestige eikenhout. Bij de scherpte controle “hakkelde” de snede op mijn testpapiertje daar iets, dus kreeg het lemmet  “een ritje” over mijn keramische slijpstaaf en het homemade stropplankje. Daardoor was het lemmet weer snel op “oorlogsscherpte” gebracht.

DE RESULTATEN VAN DIE TESTDAG.

HAKKEN: Zeer goed / ****.

SNIJDEN: Zeer goed / ****.

BATONNEREN: Zeer goed / ****.


DAG 9, DE VELDTESTDAG.  Op een fraaie maar eerst bewolkte en later zonnige dag de heuvelachtige bossen in om te Hiken en het vaststaande Finse mes verder te testen.

Ik begon met het wederom doorhakken van droge takken, stukken keihard eikenhout te batonneren en daarvan de Fire sticks te snijden. Doordat het in het bos nog steeds kurkdroog is, heb ik op een grote zanderige plaats een ondiep gat gemaakt en daarin met behulp van boomschors, zeer droge bladeren, een BCB vuurstaal en de scherp geslepen lemmet rug van de Terävä Jääkäripuukko een klein startvuurtje ontstoken. Deze wegens de droogte daarna maar goed geblust en daarna onder een zandlaag bedolven.

Vonkenregen

DE RESULTATEN VAN DIE TESTDAG.

HAKKEN: Zeer goed / ****.

SNIJDEN VAN VUURSTOKKEN: Zeer goed / ****.

BATONNEREN: Zeer goed / ****.

VUUR ONSTEKEN MET NATUURLIJKE TONDEL: Zeer goed / ****.

 

DAG 10, DE LAATST BESCHREVEN VELDTESTDAG. Op een winderige en buiige dag weer de fraaie bossen in om zowel de Terävä Jääkäripuukko als ook de zeer comfortabel lopende hoge Altberg Barningham Country laarzen te testen. Met de Terävä Jääkäripuukko deed ik de standaard hak en snijtesten en deze werden zoals verwacht ook weer zeer goed (****) volbracht. Na al die testen waren er geen deformaties aan de snede te bekennen, wel had het lemmet halverwege de snede en de lemmet rug wat minuscule krasjes van het batonneren van het keiharde eiken en beukenhout.

DE RESULTATEN VAN DIE TESTDAG.

HAKKEN: Zeer goed / ****.

SNIJDEN VAN KEIHARD HOUT: Zeer goed / ****.

BATONNEREN VAN KEIHARD HOUT: Ook zeer goed / ****.

puntsterkte testen

Ik weet nu genoeg om de de Terävä Jääkäripuukko 140 (Carbon uitvoering) met optionele schede te beoordelen.

DE PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST TERÄVÄ JÄÄKÄRIPUUKKO 140:

AFWERKING FIT & FINISH MES:

Goed /***.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Excellent goed / *****.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

SLIJPGEMAK:

N.V.T.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

ROBUUSTHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN HOUT:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN KARTON:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN TOUW:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD HAKVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD BATONNEER/ SPLIJTVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SCHRAAPVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

ROESTVASTHEID “AAN DE WATERKANT”:

Goed / *** (mits onderhouden).

VUUR ONTSTEKEN:

Zeer goed / ****.

EDGE RETENTIE / = STANDTIJD /  =  TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Zeer goed / ****.

MATERIAAL HANDGREEP:

Goed tot zeer goed / ***half.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

COMFORT & ERGONOMIE HANDGREEP:

Excellent goed / *****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

MATERIAAL SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

KWALITEIT SCHEDE:

Zeer goed /****.

PASVORM MES IN SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

AFWERKING SCHEDE:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT SCHEDE OP DE HEUP:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEIT MES EN OPTIONELE SCHEDE:

Excellent goed.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELD TESTOORDEEL / EINDCONCLUSSIE TERÄVÄ JÄÄKÄRIPUUKKO 140: Zeer goed / Very Good / 4 out 5 STARS / ****.

 

RESUME:
De langere Terävä Jääkäripuukko Puukko 140  (in koolstof/Carbon Staal) is gezien zijn 14 cm lemmetlengte qua formaat een middelgroot vaststaand mes, maar is wel erg groot in zijn snijdaden. Om wegens de lemmetlengte van 14 cm maar “geen appels met peren te gaan vergelijken” is de Terävä Jääkäripuukko Puukko 140 mijns inziens “geen Mora Garberg of  Casström Killer”, maar een wel sterk verbeterde versie van het al erg goede in de harde praktijk beproefde Finse M95 Ranger Knife  en heeft daarbij ook nog “ a lot of Soul. De Terävä Jääkäripuukko Puukko 140 presteerde met zijn 80CrV2 Carbon/ koolstofstalen lemmet zeer goed in het veld en ik miste daarbij niet eens een nieuw High-End messenstaal.  Natuurlijk wordt elke soort lemmetstaal op den duur bot en zal dan direct geslepen moeten worden om er veilig en zeer goed mee te kunnen snijden. Het 80CrV2 Carbon/ koolstofstalen lemmet is in het  veld ook met eenvoudige slijpmiddelen snel weer zeer scherp te krijgen. Dankzij de ergonomisch gevormde rubberen handgreep is deze handgreep excellent comfortabel en blijft dat ook tijdens zwaar gebruik. De optionele fraaie lederen Danger schede droeg zeer goed en volbracht zijn taak zoals bedoeld was, ook zeer goed en naar behoren.Deze functionele, geteste en echt goed presterende Terävä Jääkäripuukko Puukko is een perfect cadeau voor een verjaardag, een Sinterklaasfeest of een Kerstfeest. Maar is uiteraard ook perfect om jezelf cadeau te doen.

                                                             

 goede gear

VEEL GOEDBEDOELDE TIPS VOOR HET VARUSTELEKA R&D DEPARTEMENT VOOR EEN NOG BETER PRODUCT:

-          Gebruik bij de productie van deze schede voor tactisch gebruik zwarte klinknagels; drukkers en een D-ring.

-          Maak voor de EU militairen ook een tactische M.O.L.L.E geschikte schede uit een geruisarm Cordura nylon materiaal voor op een militair body draagsysteem.

-          Maak aan de achterkant van de schedemond een “stijf druklipje” voor de duim om zo een snellere ontsluiting van de drukknop te krijgen.

-          Maak optioneel ook een variant met een zwarte PVD of DLC coating op het koolstofstalen lemmet.

-          Verzink / ontbraam de randen van het oog voor de polsriem.

REMEMBER ALWAYS: “ A knife-less man is a life-less man…” (een oud  Scandinavisch spreekwoord, vertaald in het Engels. Ook zou ik graag in de toekomst graag de Terävä Skrama en een van hun “Shorties” willen testen. Want “meten is weten”.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer Mikko Luoma van de Finse firma VARUSTELEKA voor het beschikbaar stellen van het testmodel en de extra info. Zonder dit alles was deze review niet mogelijk geweest. Zie ook hun fraaie website: https://www.varusteleka.com/en?utm_medium=referral&utm_source=bushcraft_nl&utm_campaign=jaakaripuukko

www.bushcraft.nl