Tasmanian Tiger Dakota Rain Trouser

TASMANIAN TIGER DAKOTA RAIN MEN’S PANTS/ PAIR OF TROUSERS.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Eindelijk is de nieuwe Dakota regenbroek nu op de markt, die eigenlijk wat mij betreft al een jaar geleden tezamen met het TT Dakota Rain-jacket in een Stuff zak aangeboden zou moeten zijn. Maar “beter laat dan nooit” zal ik maar zeggen en op zo’n kwaliteitsstuk te wachten loonde de moeite.  Zie voor de review van het TT Dakota regenjack a.u.b. http://www.bushcraft.nl/tasmanian-tiger-dakota-jacket.

Halverwege januari 2018 kwam de waterdichte ademde en uitgekiende regenbroek op het testadres aan, waarvoor dank aan Dhr. R. Poursaidi  (Aussendienst NRW & Benelux Tasmanian Tiger).  En natuurlijk in de juiste kleur en maat, hoe raden ze dat zo?

Een regenbroek hoort over een normale broek getrokken, derhalve moet je mijn inziens om voldoende bewegingsvrijheid te hebben, zeker minimaal een maat groter nemen als je reguliere maat. Ook doordat de broekzakken van je outdoor broek meestal gevuld zijn en er moet ook nog een warmtebroek voor winterse omstandigheden onder kunnen.

TIP: voor de actieve buitensporter & Survival Run liefhebbers: Ga met deze fraaie kleding niet via de zogenaamde “Cat Crowl methode” over een horizontaal gespannen koord, daar de wrijving je fraaie ademende broek en jas “verbrandt” plaatselijk. En zie je na afloop de “getrokken baan van het touw” veelal zitten. Dat zag ik op GVA eens op een peperdure Goretex jas van een buiten instructeur.

 

DE TT DAKOTA RAIN PANTS/PAIR OF TROUSERS (ART.-NR.:7201).

DE BESCHRIJVING.

1. De regenbroek is gemaakt van een wat elastische, waterdichte edoch ademende 3 laags buitenstof, genaamd T-Vent 3L Stretch.

2. De regenbroek is voorzien van twee broekzakken (links en rechts aan de zijkant) elk met een waterbestendige YKK rits met trekkoordje (warm gesealde rits d.m.v. thermische fusieproces).

3. De broekspijpen hebben aan de buitenzijde elk een 66 cm lange waterbestendige YKK zij ritssluiting (warm gesealde rits d.m.v. thermische fusieproces) met twee trekkers (een onderaan een bovenaan) , waarvan de bovenste trekker met handig trekkoordje. Dankzij de 66 cm lange rits is deze regenbroek gemakkelijk over je laarzen of schoenen aan te trekken, zonder dat je deze noodgedwongen uit moet doen! Om deze broekspijpen goed te kunnen sluiten en tevens nauwer/wijder te kunnen verstellen, zitten er aan de onderzijde twee stel/sluitriempjes met drukknopen aangenaaid. Tevens zijn de binnenzijden van de broekspijpen van zwarte slijtvaste inzetstukken voorzien.

Beschermende zijstukken

4. De licht gevoerde tailleband is op de rug en lende zijde verhoogd en is vanaf de broekzakken voorzien van een 2,5 cm brede ingezette verstelbare elastisch riem met een gezwarte metalen haakgesp. Aan de binnenzijde van die tailleband zitten ook diverse lussen voor mogelijke bretels.

Riem bijstellen

5. De voorsluiting bestaat naast de genoemde riemsluiting uit een twee stevige, boven elkaar zittende drukknopen. Voor de sluiting van de gulp is een YKK rits belast.

6. Voor de herkenbaarheid en reclame zit het Tasmanian Tiger embleem trots op de rechter broekspijp en dat op circa 7 cm onder de rechter broekzak.

7. Aan de binnenzijde van de broek en op de broeksband zitten diverse labels over de samenstelling broek, de was instructies.

8. De toegepaste metalen drukknopen zijn in een bijpassende donker bruine kleur uitgevoerd.

9. Deze broek komt in een gedekte, wat olijfgroene kleur.

                                                  Regenbroek

                                                    DE TT DAKOTA RAIN PANTS.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE TT DAKOTA RAIN PANTS.

SPECIFICATIES REGENBROEK:

Duurzame regenbroek uit een 3 laags

T-Vent 3L Stretch materiaal.

SPECIFICATIES BUITENSTOF:

92% Polyamide,  8% Elastiek (Elastane).

SPECIFICATIES VOERING:

100% Polyamide.

SPECIFICATIES MEMBRAAM:

100% Polyurethaan (Polyurethane).

GEWICHT IN MAAT 52:

500 gram.

ADEMEND VERMOGEN (THEORETISCH):

15 000 g/m²/24 uur.

WATERKOLOM:

20 000 mm.

BESCHIKBARE KLEUREN:

040 black; 331 olive; 798 darkest grey.

BESCHIKBARE MATEN:

46 – 56.

WASVOORSCHRIFTEN:

Conform label.

PRODUCTIEAND:

Vietnam (eigen Tatonka /TT fabriek).

ONTWERPLAND:

Duitsland.

ADVIESPRIJS:

240 Euro.

 

NIET ONBELANGRIJK, DE WASINSTRUCTIES:

-          Machine wasbaar bij 30 graden.

-          Niet centrifugeren.

-          Geen wasverzachter gebruiken.

-          Niet bleken.

-          Niet in de wasdroger stoppen.

-          Liggend laten drogen dus niet ophangen.

-          Koud strijken en ook binnenste buiten.

-          Niet chemisch reinigen.

Tip: als ik dat allemaal lees, zou ik de regenbroek (en bijhorende regenjas) gewoon met een mild wasmiddel hand wassen en liggende tussen twee badhanddoeken laten drogen. En dan met de hand over de bovenste badhanddoek deze broek vlak, recht en droger strijken. Meer niet!

 

BEVINDINGEN VANUIT HET BOS & HET VELD EN IN/OM HET DORP.   

DAG 1. 
Op een zogenaamde “Blue Monday” wat nu een storm en erg regenachtige dag was, het natte bos van de Brabantse Wal in om twee Duitse “Nobelmerken” te testen. Maar regen is slechts gewoon water en de meeste regen valt naast je. En een regenbroek en andere outdoor items test je in de (natte) praktijk en niet vanachter je computer of in je warme bureau ruimte en iemand moet het doen! In dit geval de test of de Tasmanian Tiger Dakota Rain Pants / regenbroek die hard nodig was en de Pohl Force PrepperTwo Wood Outdoor.

Wel was het daar in het bos opletten geblazen of er geen loshangende takken, de zogenaamde “Weduwenmakers” boven je hingen. En geloof me op mijn woord, die hingen er, maar op bodem lagen er ook best veel afgewaaide takken.

HET STAAND AANTREKKEN VAN DE REGENBROEK IN HET BOS:
Doordat het ook in het bos drijfnat was, besloot ik om de nieuwe TT DAKOTA RAIN PANTS / regenbroek maar staand aan te trekken. Eerst deed ik daarbij beide zijritsen volledig open, daarna rolde ik de rechter broekspijp op en stak eerst de neus van de berglaars door de ontstane opening van het opgerolde deel van de broekspijp en de geopende zijritssluiting. Daarna sloot ik de lange zij ritssluiting en het sluitriempje van de broekspijp met zijn drukknop.  Dat alles herhaalde ik ook voor de linker broekspijp. Hierna sloot ik de voorsluiting van de broeksband door het aandrukken van de twee drukknopen, deed de haakgesp in zijn bestemde opening en trok deze goed strak.  Als laatste sloot ik de rits van de gulp. Gezien het weer was dat aantrekken geen overbodige luxe geweest. Maar deze ademende broek hield mijn benen droog en warm, zonder zweterig te worden. Thuis aangekomen de broek in omgekeerde volgorde uitgedaan, waarbij ik nu natuurlijk wel eerst de grote berglaarzen uitdeed.

Rits open/dicht doen

DAG 2. 
Op een natte gure dag weer de bossen met de door de storm geteisterde bomen in, waarbij ik wel voorzichtig voorwaarts ging. Want er hingen veel kruinen of takken los of lagen al over de paden. Het voordeel is wel dat je deze takken lekker kunt doorhakken en/of snijden. De TT rugzak droeg weer subliem, maar in de regen heb ik toch maar mijn KL regenhoes (maat S) erover getrokken. Tijdens de hevigste bui toch ook een stuk van de route de goed passende en gemakkelijk aan te trekken TT Dakota regenbroek aan gedaan, die voortreffelijk presteerde. Nadat de buien tijdelijk gestopt waren heb ik de gemakkelijk uit te trekken regenbroek weer uitgetrokken en  in een oude nylon schoenenfoedraal en daarna in de rugzak gedaan. TT zou er eigenlijk een waterdichte opbergzak bij dienen te leveren.

DAG 3. 
Op een wat onbestendige dag een ander fraai bosperceel van de Brabantse Wal in met de goedgevulde Karrimor SF. Was het eerst droog, even later zou dat weer drastisch in dikke druppels veranderen. Gelukkig had ik voor de ergste regen mijn TT regenbroek en standaard verstrekte groene nylon Karrimor SF regenhoes bij me. Dankzij de lange zijritsen van de TT Dakota Rainpants kon ik deze zeer fijne en waterdichte regenbroek snel en goed aantrekken. En toen de regenbuien stopte, kon ik de regenbroek weer snel uittrekken, waardoor het gebruiksgemak als zeer goed (****) beoordeeld werd. Daarna heb ik deze regenbroek na droog geschud te hebben, weer tijdelijk in mijn oude groene Adidas schoenenzak opgeborgen. Een kleine waterdichte 6 liter TT Stuffbag zou helemaal OK zijn. Uiteraard heb ik de regenbroek thuis wel uitgehangen om hem natuurlijk en volledig  te laten drogen. Want als je een nog nat uitrustingsstuk nat opbergt kun je schimmelvorming erop of “het weer erin” krijgen.

 Regenbroek uit trekken

 

DAG 4. 
Op een eerst grijze dag weer op pad met de zeer gevulde rugzak en met aan de voeten de van nieuwe loopzolen voorziene oude maar zeer comfortabele lopende Lowa Baffin bergwandelschoenen. Ik was even bezig toen de regenbui losbarstte en ik snel de TT Dakota regenbroek moest aandoen, wat weer als vanouds ging. Dankzij de lange zijritsen kun je de regenbroek gemakkelijk aan en uittrekken. En hij beschermt goed tegen die regen en opspattend grondwater. Toch denk ik dat eigenlijk onder natte omstandigheden ook zogenaamde “Gaiters” nodig heb. Toen de dikke druppels overgingen in wat fijnere regen en ik bij een rustgebied van wild kwam, heb ik de regenbroek uitgetrokken om maar vooral geen geruis en geritsel geluid met die regenbroek te produceren. Snel opbergen en thuis volledig laten drogen.

Eigenlijk weet ik nu genoeg van de TT Dakota regenbroek en sluit de veldtesten af.

 

MIJN PERSOONLIJKE BEVINDINGEN.

FUNCTIONALITEIT:

Zeer goed / ****.

PASVORM / SNIT:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEBRUIKSGEMAK:

Zeer goed / ****.

COMPLEETHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

KWALITEIT BUITENSTOF:

Zeer goed / ****.

KWALITEIT RITSEN:

Zeer goed / ****.

WATERDICHTHEID:

Zeer goed / ****.

ADEMEND VERMOGEN:

Zeer goed / ****.

WINDDICHTHEID:

Zeer goed / ****.

VUILAFSTOTENDHEID:

Zeer goed / ****.

DUURZAAMHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

ONDERHOUDSVRIENDELIJKHEID:

Zeer goed / ****.

BEWEGINGSVRIJHEID:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEIT:

Goed tot zeer goed / ***half.

INPAKMAAT:

Zeer goed /****.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELDE BEOORDELING: Zeer goed / ****.

 

RESUME. 
De TT Dakota Rain Pants is een zeer goede metgezel als back up regenbescherming om in de rugzak mee te nemen. Licht met een kleine pak maat, waterdicht en ademend, wat elastisch en daardoor sterk en gemakkelijk aan en uit te trekken. Hij is wel stevig geprijsd, maar dan heb je ook waar voor je geld. De TT Dakota Rain Pants completeert de afzonderlijk aan te kopen TT Dakota regenjas perfect. Toch zou er om een perfecte set te maken er een waterdichte stuf bag bijgeleverd dienen te worden.

DANKBETUIGING/ DANKE SCHON. 
Met dank aan de heer R. Poursaidi  (Aussendienst NRW & Benelux Tasmanian Tiger) voor de ondersteuning. Vielen Dank Herr Poursaidi für die Unterstützung! Zie ook hun fraaie website: http://www.tasmaniantiger.info/shop/aktuelle-top-produkte.

 

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.