Tasmanian Tiger Dakota Jacket

DE TASMANIAN TIGER DAKOTA REGENJAS.
Door: Henk Kraaijvanger.

Op 2 januari kreeg ik een e-mailtje van de BeNeLux hoofdvertegenwoordiger van Tasmanian Tiger of ik de “spiksplinternieuwe” Tasmanian Tiger (regen)jas TT Dakota Rain Jacket (7200.040) wilde veldtesten. Nou daar had ik natuurlijk wel zin in, want wat is er nou op tegen om met waterdichte stretch Gear van naam & faam lekker buiten in de bossen bezig te zijn? En begon het nieuwe jaar zeer goed! Houdt er wel  rekening mee dat deze ongevoerde (regen)jas de buitenste beschermlaag is en u in de winter zonder de basis en tweede isolerende tussenlaag niet warm houdt. Maak derhalve gebruik van het beproefde drielagen systeem met deze jas als derde & buitenste beschermlaag.

Henk met TT Dakota jacket aan

TER INFORMATIE, HET 3-LAGENSYSTEEM ONDER KOUDE OMSTANDIGHEDEN:

* 1. DE EERSTE & BASISLAAG: deze belangrijke laag houdt je huid droog (geeft vocht door aan de tweede & tussenlaag) en houdt je lichaam dus naast droog ook warm.  Deze basis laag bestaat uit: een lang T-shirt en lange onderbroek, bij voorkeur uit Merino wol, een synthetische stof of een mix van beiden. Gebruik bij voorkeur geen katoen, want dat katoen houdt je zweetvocht lang vast en wordt doornat, waardoor je dan weer flink afkoelt. Dit afkoelen komt door- dat het natte katoen om te kunnen drogen veel warmte nodig heeft en trekt dus die warmte dan uit je lichaam. Tevens droogt katoen heel erg langzaam waardoor je het langdurig koud heb en lang rillerig blijf (niet voor niets bestaat er het gezegde ”Cotton Kils You “). We gebruikten destijds op dienst naast het standaard PGU ondergoed, ook het zogenaamde “Noorse katoenen badstof shirt” met rits en lange mouwen. Ook heb ik met veel voldoening ondergoed van Brynje Super Thermo gebruikt. Neem ook altijd voldoende en het juiste reserve ondergoed en sokken in je rugzak mee. Destijds na terugkomt van een lange mars, trok ik in het bivak direct een droog T-shirt aan.

* 2. DE TWEEDE & TUSSENLAAG:  ook deze laag houdt de warmte van je lichaam nog vast, absorbeert het zweetvocht en/of voert het zweetvocht ook verder af naar de volgende buitenste laag. Het bestaat uit: dikkere wollen vesten of truien uit Merino of scheerwol, fleece truien in verschillende diktes, stretch fleece truien en/of dons. Ikzelf had destijds tijdens militaire oefeningen tijdens koude winters goede ervaringen met een PGU wollen trui, een Arktis trui en puf-vest.

* 3. DE DERDE EN BUITENSTE BESCHERMLAAG: Al het vocht dat vanaf het lichaam via de lagen eerste en tweede lagen is doorgevoerd, krijgt na deze buitenste laag de volledige vrijheid het lichaam te verlaten. Het is dus belangrijk, dat deze laag wind- en waterdicht zijn, maar toch goed ademen. Deze beschermlaag bestaat twee soorten te weten: hardshell en soft shell. 

- Hardshell:  Deze veelal ademende laag beschermt tegen regen en natte sneeuw. Er zijn verscheidene stofnamen, die in meer of mindere mate een ademend vermogen hebben. De meest bekende zijn: Gore-tex, Triplepoint, eVENT, 3 laags T-Vent 3L Stretch, TE-POR (van Pidigi) enzovoort. Deze buitenste laag houdt wind en water tegen en heeft een ademende werking. Hierdoor kan/gaat het transpiratievocht verder naar buiten, maar komt er geen vocht van buitenaf naar binnen.

Privé gebruikte ik destijds nadat een MPC buitensportjas bij natte sneeuw in de bergen niet voldaan had, een Gore-Tex jas van Sprayway.  “Dienstlich” gebruikte ik de verstrekte PGU natweerparka en dito broek. Nu ik retired ben, gebruik ik Outdoors veelal de zeer goede Pinewood Lappland Extreme Outdoor jas.

- Softshell: dat naast windicht ook waterafstotend, maar niet waterdicht is. Het is elastischer dan hardshell en heeft een hoger ademend vermogen, maar is specifiek voor gebruik zonder regenbuien. Het is wel veel slijtvaster dan de hardshell laag, maar is niet echt waterdicht.           Ik ben nu overgestapt op de voortreffelijke RoughStuff Deubelskerl loden jas.

DE WINTERPARKA: Bij extreme koude of onder arctische omstandigheden kun je nog een extra laag gebruiken, namelijk een donzen parka of een parka met een synthetische vulling. Die draag je bij droog weer over je tussenlaag. Ik heb privé jarenlang en met veel voldoening een dikke Tenson winterparka gebruikt, edoch dat Outdoor merk is nu meer een modemerk geworden. Daarom zit ik te denken om deze parka te zijner tijd te vervangen door een parka van een ander betaalbaar Zweeds merk. Van dienstwege gebruikte ik de verstrekte buitenkleding met de reeds genoemde items van de basis laag en middenlaag.

OPMERKINGEN: Denk aan je benen, gebruik niet te strakke broeken en die broeken moeten winddicht en waterafstotend zijn. Tevens moeten deze broeken ook snel kunnen drogen. Gebruik ook de lange thermo onderbroeken. Denk ook aan je voeten en gebruik goede vorstbestendige schoenen/laarzen met vilt/wollen inlegzolen. En gebruik ook wollen sokken of een mix van wol/kunstvezels.  Ik gebruikte veelal de voortreffelijke Rohner Grenadier sokken, nu zijn dat de Rohner Army Boot sokken geworden. Natte lederen schoenen en laarzen moet je NOOIT bij het vuur of andere hittebronnen te drogen omdat ze dan krimpen, mogelijk barsten en te klein worden. Gebruik ook een warme muts, vuisthandschoenen / Mitts en eventueel een bivakmuts of een gezichtsmasker, liefs van Merino wol. Er is een oud Zweeds spreekwoord dat zegt ” Wie in de extreme koude zijn handschoenen verliest (plus muts), verliest zijn leven”! Gelukkig heb ik ook nog een Armadillo Merino wollen Balaclava.

DE SPECIFICATIES VAN DE TT DAKOTA RAINJACKET 7200.040.

SPECIFICATIES JAS (zie ook onder):

Duurzame regenjas uit een 3 laags
T-Vent 3L Stretch materiaal.

SNIT:

Regulair fit.

SPECIFICATIES BUITENSTOF:

92% Polyamide,  8% Elastiek (Elastane).

SPECIFICATIES VOERING:

100% Polyamide.

SPECIFICATIES MEMBRAAM:

100% Polyurethaan(Polyurethane).

GEWICHT IN GROOTTE LARGE:

530 gram.

RUGLENGTE JAS IN LARGE:

78 cm.

ADEMEND VERMOGEN (THEORETISCH):

15 000 g/m²/24 uur.

WATERKOLOM:

20 000 mm.

BESCHIKBARE KLEUREN:

040 zwart, 331 olijfgroen, 798 donkergrijs.

BESCHIKBARE GROOTTES:

XS - 3XL.

WASVOORSCHRIFTEN:

Volgens label.

ADVIESPRIJS:

300 Euro.

AANKOOPTIP:

Ja.

BIJZONDERHEDEN/ UITRUSTING TT DAKOTA RAINJACKET 7200.040.  

1. Tweezijdig verstelbare capuchon met versterkte omklapbare klep.
Two-way adjustable hood with reinforced brim.

Verstelbare capuchon

2. Verhoogd kin gedeelte met zachte kin beschermer.
Chin part with soft chin protection.

3. Naadloze schouderpartij voorkomt schuren & slijtage.
Seamless shoulder to avoid chafing.

4. Waterbestendige door warmte gesealde ventilatie ritsen (thermische fusieproces) onder de oksels voor verbeterde ventilatie.
Thermo fusion pit zips for increased ventilation.

5. Ergonomisch gevormde raglan mouwen.
Ergonomically shaped raglan sleeves.

6. Met behulp van Velcro verstelbare mouwmanchetten.
Velcro-adjustable cuff tabs.

7. Velcro patch plaats op linker bovenarm.
Velcro patch on left upper arm.

Velcro patch

8. Waterbestendige door warmte gesealde tweeweg YKK ritssluiting (thermische fusieproces) met aan de binnenzijde de winddichte beschermingsflap. Deze rits kan van onderen ook opengeritst worden (de zogenaamde “plasrits”).
Water repellent two-way front zip with inner wind protection.

9. Verstelbare en elastisch trekkoord in de heup-area.
E/string-adjustable hem.

10. Waterbestendige Napoleon zak met een door warmte gesealde ritsluiting (thermische fusieproces).
Napoleon pocket with thermo fusion zip.

11. Twee waterbestendige zijzakken met door warmte gesealde ritsen (thermische fusieproces).
Front pockets with water repellent thermo fusion zips.

12. Alle zakken met een zogenaamde “kabel aansluit gat”.
All pockets with cable port.

13. Logo borduursel op linker borstdeel.
Logo print on left chest part.

14. Normale pasvorm.
Regular fit.

 

DE VELD EN DRAAGTESTEN.
Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

 

TIP: Mocht u bij militaire oefeningen in de bergen of op militaire klimcentra zoals bijvoorbeeld het Belgische Para-Commando Opleidingscentrum te Marche-les-Dames met touwen bezig zijn of via de zogenaamde “Cat crawl methode” (dus op uw buik op een touw liggend) een kloof of andere natuurlijke/ kunstmatige hindernis willen oversteken, doe dan eerst uw fraaie waterdichte & ademende TT regenjas uit. Want door snel over het touw te gaan verbrandt de “kunststof” buitenstof door de wrijvingshitte wat en zie je na afloop het touwspoor op de voorzijde van de regenjas zitten. Maar ook bij abseilen op de “Old School manier” (touw over schouder geslagen waarbij de wrijving je afremt) zou ik deze regenjas uitdoen. Want beschadigingen van je fraaie TT regenjas, hoe zonde is dat? En blijf ook uit de buurt van je kampvuur en notoire rokers.

ADEMEND VERMOGEN & ZWETEN: Bij lange en zware fysieke inspanningen blijft niemand ondanks een ademende jas echt helemaal “vrij van zweet en dus droog”. Maar dat zweten en ademende vermogen zijn naast de kwaliteit van de gebruikte membraam natuurlijk ook persoonsgebonden items en zijn ook afhankelijk van de mate van inspanning, de fysieke conditie & de “aard van het beestje”, de buitentemperatuur en luchtvochtigheid.

Aan het wandelen

EERSTE INDRUK TT DAKOTA RAINJACKET 7200.040 : De TT DAKOTA RAINJACKET 7200.040 kwam goed verpakt op mijn testarea aan. En nog wel in het olijfgroen dus een lust voor mijn oog. Vergeleken met waterdichte & ademende jassen uit het verleden, is deze waterdichte & ademende TT Dakota regenjas erg soepel (geen plank) en ook vrij licht van gewicht. De waterbestendige en door warmte gesealde ritsluitingen zijn fraai om te zien, sluiten zeer goed  en lopen best soepel. Dankzij de lange ritsen onder de oksels kun je zelf de ventilatie goed regelen. Het geheel van de regenjas was ook keurig afgewerkt, de ritsen moesten even inlopen maar liepen zoals gezegd soepel en goed, maar de rest zal de harde praktijk moeten uitwijzen! Met de juiste lagen onderkleding kun je deze regenjas ook in de winter dragen.

Ventilatie gesloten

Ventilatie geopend

DAG 1.
Even” de stoepen (ook van de oudere buren) in de buurt sneeuwvrij maken op die eerste spekgladde winterdag. Dankzij de Armadillo Merino wollen shirt,  de ademende stretch buitenstof en de ventilatie risten onder de oksels van de TT regenjas bleef ik daarbij zweetvocht vrij. Daar blijf je ondanks het flink zweten dus droog en dus warm in en daar wordt je wel blij van. Zie de bijhorende foto’s van de noeste winterwerkzaamheden.  En elke dag een goede daad is het streven. 

Sneeuw schuiven                                                                                                                                                  

Dat kun je volgens mij niet van Rijkswaterstaat Top zeggen, getuige de bijna 500 ongelukken met gewonden en jammer genoeg ook nog dodelijke slachtoffers alleen al op de Nederlandse snelwegen! Nalatigheid, verkeerde bezuinigingen en/of domheid, want regeren is namelijk wel vooruitzien! Vroeger toen er minder personen op kantoor en meer “handjes aan de weg bezig waren, waren de snelwegen meestal wel veilig berijdbaar, waren de bruggen gecontroleerd en bibberden Waterstaat en de NS-top niet bij het woord Winter! Alles van waarde en veiligheid is volgens mij kapot bezuinigd door het kabinet Rutte 2. Laten we ook dat feit op 15 maart 2017 tijdens de komende Tweede Kamer verkiezingen vooral NIET vergeten.                                                                                                                                                

Maar nu terug naar leukere zaken zoals de fraaie Tasmanian Tiger Dakota Rainjacket 7200.040. Want slecht weer bestaat niet, slechte kleding jammer genoeg wel. Maar dat feit is tot nu toe NIET van toepassing op deze TT Dakota regenjas. Zoals gezegd is deze TT jas als derde & buitenste beschermlaag met de juiste onderlagen goed geschikt voor de vier seizoenen.

DAG 2.
Weer met een rugzak op pad het natte en gedeeltelijk ondergesneeuwde bos in. Ik begon de tocht bij plus 3 graden Celsius en met veel wind, maar kreeg al gauw veel natte sneeuwbuien over me heen, waarbij de buitentemperatuur snel tot rond het vriespunt zakte. Gelukkig was de TT Dakota regenjas water en wind dicht, maar gelukkig ook zeer goed ademend.

MEMORIES OVER SLECHTE KLEDING: Jaren geleden had ik hetzelfde soort nattige sneeuwweer in de Duitse Alpen met een splinternieuw Tenson MPC buitensportjas, die waterdicht en ademend moest zijn. Ik zei moest, maar dat waterdicht zijn was hij niet, waardoor ik in die bergen door onderkoeling bijna “het loodje” legde. Gelukkig herkende ik de gevaarlijke situatie en had ik genoeg warme soep bij me om het interne kacheltje nog even op te stoken om een berghut te kunnen bereiken. Daar klappertandend aangekomen goulashsoep en rum-thee besteld en genuttigd, mezelf flink opgewarmd en tegelijkertijd mijn kleren gedroogd. Daarna maar weer onder dezelfde omstandigheden terug na mijn eigen bivak. Thuis in Nederland aangekomen heb ik een “boze beklagbrief” naar de importeur gestuurd, waarna ik een andere product mocht uitzoeken. En dat was echt geen Tenson MPC jas meer!

Maar nu jaren later, ouder en wijzer (en grijzer) geworden, terug naar een veel beter product, de Tasmanian Tiger Dakota als derde laag/ beschermlaag. Onder deze beschermlaag droeg ik als basis/eerste laag het Armadillo Merino wollen Tiger shirt en als tweede laag de blauwe dunne wollen PGU trui met V-hals en die tezamen hielden me warm. Het was een drassige boel op en rond de bospaden en het was flink “klunen” in dat modderige geaccidenteerde terrein en bossen richting de Boudewijn Groeve. Op een open stuk kreeg ik zowel de harde wind als ook de natte sneeuw van voren, maar dankzij de zeer goede verstelbare capuchon met omklapbare klep bleef ik erg droog en warm.

Klep capuchon omgevouwen

De omklapbare klep ervan is daarbij zeer functioneel gebleken en houdt je naast droog ook warm. Even een aantal foto’s gemaakt en verder op mijn schuilhut aan. Ja, daar was weer “werk aan de winkel”, de takken begonnen de bladeren te verliezen. Ook even wat gegeten om de interne kachel wat op te stoken en weer wat fraaie foto’s gemaakt. Daarna via een aantal wateroversteken en modderige paden op huis aan. In het laatste stroompje mijn waterdichte lederen Pinewood Hiking laarzen “professorisch” schoongemaakt, dat scheelde me thuis weer schoonmaakwerk. Op de rand van het bos sprong ook nog een grote loslopende hond met zijn poten tegen mij op, gelukkig kon ik hem van me afduwen en kon de baas hem (na sorry gezegd hebben) aanhaken. Gelukkig was de buitenstof van de TT Dakota niet door zijn scherpe poten of belangrijker nog zijn scherpe tanden beschadigd. Pfff en daarbij hoefde ik gelukkig niet mijn “langere tanden” te laten zien / in de hond te zetten.

DAG 3.
Nu eens niet het bos in maar gewoon een dagje op de fiets en het dorp en de omgeving in. Daarbij deze fijne comfortabel dragende regenjas over mijn isolerende laagjes aan (Merino wol en scheerwol) heen gedaan. Hierdoor kreeg ik ondanks de wind het niet koud en ademde deze jas ook zeer goed. Deze regenjas ziet er ook voor normaal dragen in een dorp OK uit. Nee, deze regenjas is geen echt schreeuwend tactisch model regenjas, maar een gedekte ademende regenjas. En nog fraai om te zien ook.

DAG 4.
Op een fraaie wat warmere winterdag weer op de ATB het bos in crossen, dus flink bewegen en zweten. Natuurlijk had ik als basis laag het Armadillo Tiger Merino shirt aan, als tweede laag een dunne wollen truitje en dan de voortreffelijke TT Dakota stretch regenjas als derde laag/ beschermlaag. Nee, nee, het ging jammer genoeg niet regenen, maar dat betere testweer komt nog wel. Deze elastisch jas gaf bij bewegingen goed mee en ademde zeer goed, mede door de gedeeltelijk geopende ventilatie ritsen onder de oksels. Een zeer goede uitvinding overigens! En dankzij de gedekte kleur van de Dakota ging de tester op in het terrein en viel dus niet op. Daar ik spatborden gebruikte bleef mijn rug ondanks de natte bospaden schoon, wat weer onderhoud scheelt. Ik zou deze TT Dakota jas dan zelf niet in de wasmachine doen, maar met een natte spons cleanen en laten drogen. En nee, ik bedoel met een natte spons NIET onze Hollandse Pinoccio! Thuis liet ik de jas gewoon over een stoel in de wind drogen.

In het bos

DAG 5.
Op een fraaie winterdag met wisselende weersomstandigheden met mijn EGA als fotograaf het bos van de Staatse Duinen in. We kregen verschillende weerstypen op “ons dak”, maar mijn TT Dakota regenjas met daaronder een fleecevest en de zeer goede Armadillo Merino basis laag hielden mij OK. De TT regenjas is ook bij andere weersoorten inzetbaar, mits je met een lagensysteem werkt. Wat in een noodgeval in het bos ook positief kan werken is de “zilverkleurige” binnenkant van de jas, die omgekeerd gedragen een echte signaalfunctie heeft. Want ze moeten dan WEL je positie spotten/waarnemen/zien, zie mijn memory onder!                                                                                                                                                               

ZORG SOMS DAT JE GEZIEN WORDT: Ik moest eens gekleed in mijn Woodland tenue in de Belgische Ardennen een route door een zeer dicht bos verkennen en kwam daar een waarschuwingsbord met “Chasse” tegen. Want ik was als klasse commandant bezig een nieuwe GVA oefening voor de KMSL leerlingen te maken. Daar ik toch wat eigenwijs was en ook die totale route moest verkennen, gewoon maar doorgelopen!!! Totdat ik dichtbij een hoornsignaal en direct erachteraan schoten hoorde (het leek echt “De Slag bij Waterloo” wel). Ik was dus zoals gezegd in mijn Woodland camouflage tenue gekleed en was derhalve slecht zichtbaar.  Ik heb daarna maar snel de stafkaart geheel opengeslagen en de witte achterkant als signaalvlak voor me houdend gebruikt en ben toen het eerste stuk achteruit het bos uit gelopen en daarna speed-marsend naar mijn collega in de wachtende Mercedes Benz terreinwagen aan de rand van het bos.

 Voor als je gezien moet worden

DAG 6.
Op een echte sneeuwvolle winterdag op de ATB het bos in om diverse Gear items en mijn stuurmanskunst met de ATB in de sneeuw verder te testen. Ik droeg het Armadillo Tiger shirt als basis laag, daar overheen de RoughStuff Deubelskerl en als beschermlaag de TT Dakota. Never Change a Winning Team! Mijn onderlichaam stak in een katoenen shorts en een katoenen winter gevoerde werkbroek.  Want het waaide best flink, waardoor de “Windchill factor” en daardoor de gevoelstemperatuur flink toenam. Eerst maar in een “sneeuwstorm” naar mijn eerste schuilhutje “gecrosst”, waarbij mijn bovenlichaam dankzij de TT Dakopta regenjas ondanks de natte sneeuw droog en warm bleef. Edoch mijn werkwinterbroek werd wel wat nat en kreeg ik het daardoor wat koud. Volgens mij is een bijhorende TT regenbroek uit hetzelfde materiaal als de Dakota “een must have”. Daarna verder op de ATB naar mijn tweede schuilhutje in een ander bos om een Safari mesje verder te testen. Ik had tijdens de messentest ook nog vuur ontstoken, waarbij een rond gewaaide houtdeeltje op de mouw kwam, ik deze er snel afsloeg en gelukkig er niets van beschadiging te zien was. Blijf dus uit de buurt van een kampvuur. Zoals verwacht bleef de jas mij droog en warm houden (met uiteraard de kleding lagensysteem eronder). Dankzij de elastische stof geeft de TT Dakota ook mee, wat bij ATB ‘en zeer comfortabel en dus prettig was en is. Een meer dan prima kwaliteitsjasje dus.

Met de fiets

DAG 7.
Op een fraaie waterkoude zondag tezamen met mijn vrouw het bos van de fraaie Pilberg van de Brabantse Wal in om te wandelen en diverse Gear te testen. Zij is dan de fotograaf van de fraaie foto’s. De TT Dakota regenjas deed het ook goed zonder regen! Dankzij de wat flexibele buitenstof had ik bij diverse hak en snijactiviteiten geen last van “afklemmen”. Ook bleef ik dankzij het ademende vermogen van de Dakota droog en daardoor warm. Echt, de TT Dakota is een zeer goed outdoor regenjack en zijn prijs waard.

Vuurstok snijden

Op dit moment heb ik de jas in allerlei weerstypen getest en voor zeer goed bevonden en sluit de review af! Het testen gaat evenwel door dus mochten er veranderingen voordoen, houdt ik u op de hoogte!

 

PERSOONLIJKE BEOORDELING/BEVINDING TASMANIAN TIGER.

DESIGN.

Zeer goed / ****

FUNCTIONALITEIT JAS.

Zeer goed / ****

FUNCTIONALITEIT KRAAG.

Zeer goed / ****

FUNCTIONALITEIT CAPUCHON.

Zeer goed / ****

COMPLEETHEID.

Goed tot zeer goed / *** half

KWALITEIT BUITENSTOF.

Zeer goed / ****

KWALITEIT RITSEN.

Zeer goed / ***half

WATERDICHTHEID.

Zeer goed / ****

WINDDICHTHEID.

Zeer goed / ****

VUILAFSTOTENDHEID.

Zeer goed / ****

ONDERHOUDSVRIENDELIJKHEID.

Zeer goed / ****

ADEMEND VERMOGEN.

Zeer goed / ****

DUURZAAMHEID.

Goed tot zeer goed / ***half

DRAAGCOMFORT.

Zeer goed / ****

BEWEGINGSVRIJHEID.

Zeer goed / ****

INPAKMAAT.

Goed tot zeer goed / ***half

PRIJS & KWALITEIT.

 Zeer goed / ****

 

TOTALE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL:  SEHR GUT / ****

 

RESUMÉ. Ik vind deze Tasmanian Tiger een zeer fraaie, zeer goed ademende, zeer goed winddichte, erg elastische, maar “normaal” uitziende tactische regenjas. Hij is niet “echt schreeuwerig”, waardoor je deze TT Dakota jas dus ook in het dorp/de stad kunt dragen. Dankzij de zakken met waterbestendige ritsen en de temperatuur regulerende ritsen onder de oksel is Tasmanian Tiger Dakota in  de veldtesten een zeer goede outdoor jas gebleken. Het is niet een spotgoedkope uitvoering van een ademende regenjas, maar een kwalitatief hoogwaardige ademende uitvoering van Tasmanian Tiger en een aanbeveling waard. Want slecht weer bestaat niet, slechte kleding jammer genoeg wel. Maar dat feit is tot nu toe NIET van toepassing op deze zeer fraaie TT Dakota regenjas. Zoals gezegd is deze TT jas als derde & buitenste beschermlaag met de juiste onderlagen goed geschikt voor de vier seizoenen.

 

TIPS VOOR HET R&D DEARTMENT:

1. De ritsen moesten even inlopen en waren waterbestendig, maar die aan de voorzijde hadden voor gebruik onder ruwe omstandigheden ondanks dat ze zeer goed voldeden, wel een maatje groter en daardoor nog robuuster mogen zijn.

2. Ook een stuff bag zou standaard bijgeleverd dienen te worden.

3. Ook zou een reparatie setje met zelfklevende 3 laags T-Vent 3L pleisters het geheel completeren.

4. En een bijpassende regenbroek en/of poncho zou het geheel als set afmaken.

 in het bos

DANKBETUIGING.
Met dank aan de heer R. Poursaidi  (Aussendienst NRW & Benelux Tasmanian Tiger) voor de ondersteuning.   Vielen Dank Herr Poursaidi fur die Unterstutzung! Voor meer info, bekijk a.u.b. hun uitgebreide fraaie website op http://www.tasmaniantiger.info/shop/aktuelle-top-produkte/.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.