QSP Bison

THE QSP BISON A FIXED BLADE FOR OUTDOOR USE. Door: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Ik ken het Chinese messenmerk QSP van de DKE 2019, alwaar het Parrot vouwmes de prijs voor het Beste Productiemes 2019 won. Daarna heb ik de importeur benaderd voor een review over deze terechte winnaar en een vaststaand QSP mes, de Toekan 1.Zie hieronder het resultaat: http://www.bushcraft.nl/qsp-parrot-en-toukan-1.

QSP Knives 

Onlangs heb ik QSP China een email gestuurd voor een gebruiksreview over hun QSP Bison. Want “meten is weten” en ik wil ondanks de “wandelgangengeruchten” zelf alles wel proefondervindelijk tijdens mijn normale veldtesten vaststellen. So We Shall See!

DE QSP BISON.

DE BESCHRIJVING VAN DE QSP BISON.

HET LEMMET: Het vrij korte, vrij brede en 4,4 mm dikke hoog vlak/Saber geslepen lemmet met zijn brede doorgaande angel (Tang) is uit het bekende D2 semi-roestvaste lemmetstaal vervaardigd. Het lemmet met geïntegreerde enkele stootplaat en bijna cm grote vingeruitsparing (Choil) is glanzend afgewerkt. Het heeft een stevige clippunt met sierlijke schijnscherpte en verjongt zich vanaf circa 3,5 cm vanaf de lemmetpunt. De zijkanten lemmet rug zijn fraai ergonomisch afgeschuind/ “gebroken”, wat esthetisch en fraai is.

QSP Bison

De keerzijde van de medaille is dat met een vuurstaal een vuur ontsteken best moeilijk gaat, maar gelukkig hebben we die vingeruitsparing (Choil) en lemmet rillen (Jimping) daarvoor ook nog. De genoemde afgekante haakse lemmet rug heeft zeven brede groeven net voor de enkele vingerbeschermer en is als grove duimrust (Jimping) bedoeld, dit voor een verbeterde sturing van het lemmet bij zware snijklusjes.

HET D2 GEREEDSCHAP/ LEMMETSTAAL. Dit is een “sinds jaar en dag” beproefd gereedschap/lemmetstaal met een voor een koolstofstaal vrij hoog gehalte aan chroom (met circa 12 % Chroom), maar dat is net niet genoeg om zich te kwalificeren als roestvast /roestvrijstaal (met 13 % Chroom). Wordt dan ook vaak semi-roestvast (semi-stainless) genoemd, omdat het toch roestbestendiger is dan de “gewone” in de bushcraft gebruikte koolstofstaalsoorten, zoals bijvoorbeeld 5160, O1, 1095 enzovoort.

D2 heeft een uitstekende standtijd (tijdsduur scherp blijven), maar is door de aanwezige grote carbiden in de snede, iets minder taai en schokbestendig dan b.v. het ELMAX lemmetstaal. Daarom wordt dit D2 staal tegenwoordig veel “ voor EDC vouwmessen en Medium Size “Hard Use” tactische, bushcraft en gebruiksmessen. En wegens die genoemde grote carbiden wordt D2 gereedschap/lemmetstaal dus minder vaak voor grote en lange kapmessen gebruikt.

SAMENSTELLING D2 GEREEDSCHAP/LEMMETSTAAL. Naast de onderstaande elementen in de tabel, bestaat het gelegeerde semi-roestvaste gereedschap/lemmetstaal voor het grootste gedeelte uit ijzer.                                                                              

Koolstof: 1,40 - 1,60 %.

Molybdeen: 0,70 - 1,20 %.

Vanadium: 1,10 %.

Chroom: 11,00 - 13,00 %.

Nikkel: 0,30 %.

Lemmet niet roestvast, maar semi roestvast.

Mangaan: 0,60 %.

Silicium: 0,60 %

Te harden tussen: 59- 60 HRC.


JUISTE WARMTEBEHANDELING NOODZAKELIJK:
Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

DE HANDGREEP: De volslanke ergonomische handgreep is van het favoriete “Anita Ekberg type” waar ik zo van houdt en bestaat uit de “sandwich constructie” van een greep plaat, de brede angel/ Tang en dan weer een greep plaat. Op de brede doorgaande angel (Tang) zitten de twee blauwige ietwat stroeve Denim Jeans Micarta greep platen door middel van drie roestvaststalen T15 Torx-schroeven en bussen bomvast gemonteerd. Ook bezit deze handgreep een polsriemoog, waardoor de gebruikersveiligheid tijdens diverse klusjes sterk is toegenomen.

Close up handgreep

Hierdoor heb ik een stukje groen parakoord getrokken en daarna een “Snake Dot” lanyard gemaakt, waardoor verlies en het rondvliegen van het vaststaande mes bij het hakken voorkomen kan worden. Want als ik van “rondvliegende messen” hield, was ik wel een carrière in het Circus begonnen. Ziet u het al voor U, The “Henk The Knife Throwing Show”? 

DE SCHEDE: De zeer robuuste, weerbestendige en multifunctionele zwarte Kydex schede laat nagenoeg niets meer te wensen over. Het is ontworpen om MOLLE-compatibel te zijn en het heeft daarvoor aan de achterkant:                                                                                                                                                            

1. Een hoog dragend Multi-flexibel “Tek-Lok type met Lock” koppel/riem montagesysteem. 

Achterzijde schede

Het Tek-Lok type koppel/riem montagesysteem: Het hoog dragende Tek-Lok type heeft een verende blokkeerbare schuifvergrendeling tegen onbedoeld openspringen. De stand OFF betekend dat deze verende schuifvergrendeling NIET in te drukken dus geblokkeerd & vergrendeld is, terwijl je op de stand ON deze verende schuifvergrendeling kunt indrukken om hem open te kunnen klappen voor de bevestiging aan je riem/koppel.                                      

Door deze demontabele en omzetbare Tek-Lok type, kun je deze QSP Bison bijvoorbeeld ook horizontaal of na demontage en weer montage verticaal aan de riem/koppel of aan de OPS-vest of rugzak bevestigen. Ook is het MOLLE geschikt.

2. Als extra ook nog een laaghangende demonteerbare koppel/riem draagadapter uit Kydex en zwart nylon. Dit voor een laaghangende verticale draagwijze, wat comfortabel is als je een rugzak met brede heupriem draagt.

Trekken uit & terugsteken vaststaande mes in de schede: Het vaststaande mes is vrij gemakkelijk met de duim drukkend op de schedemond, uit deze schede te trekken (springt iets omhoog). Bij het terugsteken van het vaststaande mes in zijn Kydex schede hoor je ook hier de duidelijke solide “fixatie klak”, dat je vertelt dat het mes verliesveilig in de schede gefixeerd is. Aan de onderzijde van deze schede bezit het twee functioneel riemogen en een noodzakelijk afwaterings gat/Drainhole dus.

Voorzijde schede

TIP: bij het terugsteken van het vaststaande mes in zijn schede wel kijken of de lemmetpunt/het lemmet er veilig in gaat.

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE QSP BISON.

SOORT MES:

Outdoor,Field & bushcraft, EDC en jacht

MERK/TYPE AANDUIDING:

QSP Bison / QS134-B.

HERKENBAARHEID:

Linker lemmetzijde: QSP Logo.

Rechter lemmetzijde: D2

TEVENS GESCHIKT VOOR:

Keuken en verzamelen.

VORM LEMMET:

Clippunt met sierlijke schijnscherpte.

LEMMETSTAAL:

D2 semi-roestvast lemmetstaal.

LEMMET HARDHEID:

Geen fabrieksopgave.

AFWERKING LEMMET:

Glanzend.

SOORT SLIJPWIJZE:

Sabelvormig hoog vlak geslepen, met stevige secundaire snede.

LEMMETLENGTE:

11, 4 cm.

EFFECTIEVE SNEDE LENGTE:

10,5 cm.

LEMMETBREEDTE:

31 mm.

LEMMETDIKTE:

4,4 mm.

GEMETEN DIKTE SCHOUDER SECUNDAIRE SNEDE:

3 x gemeten, gemiddeld 0,62 mm.

SOORT ANGEL/DOORN/TANG:

Brede doorgaande angel / Tang.

MATERIAAL GREEP PLATEN:

Stroeve Denim Jeans Micarta (blauwig).

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Is greep vol en heeft een ergonomische  Palmswell.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Door middel van 3 stuks roestvaste T15 Torx-schroeven & schroefbussen.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

9,4 cm.

ZEER GESCHIKT VOOR MAX. HANDGROOTTE:

Maximaal 10.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

27 mm (31 mm aan de vingerbeschermer).

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

20 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Zwarte Kydex

MATERIAAL KOPPELRIEM ADAPTER:

Zwarte Kydex en zwarte nylon.

DRAAGWIJZEN SCHEDE:

1. Aan de Tek-Lok type adapter: verticaal (af fabriek) of horizontaal/Scouts draagwijze.

2. Aan de verlaagde koppel/riem draagadapter: verticaal en laag.

LENGTE VASTSTAANDE MES:

22,5 cm.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

198 gram.

TOTALE DRAAGLENGTE:

24,8 cm.

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:

340 gram.

 

DE VELDDIENSTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAF: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                                                     

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft QSP Knives uit China /Europe het fraaie testmes aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe QSP veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

GEZOND BOERENVERSTAND/COMMON SENSE: Ik had “in de wandelgangen” al gehoord en gezien over de lemmetbreuk van een tweetal QSP Bison’s, derhalve wilde ik tijdens mijn normale maar harde veldtesten zelf onderzoeken of dat ook in mijn geval het geval was of niet. Ik doel dan ook op echt structurele fouten die lemmetbreuk veelvuldig veroorzaken (zoals verkeerde warmtebehandeling) en geen incidentele. Gelukkig ben ik iets ouder, heb meer veldervaring en ben ook rustiger & productwijzer dan sommige reviewers /testers.

Uiteraard doe ik dus normale gebruikers veldtesten en niet aan in mijn ogen onzinnige, maar voor sommigen wel peppie uitziende “slooptesten”. Dat slopen heeft de fabrikant zelf meestal zelf al gedaan, als gebruiker test je een auto toch ook niet door hem bewust tegen een betonnen muur omhoog te rijden om hem daar te parkeren en daarmee zo te slopen?

Ik test de messen tijdens mijn outdoor klusjes in het veld dan ook “functioneel hard, maar fair en “met gezond boerenverstand”. Tijdens mijn lange militaire diensttijd als beroepsmilitair, scoutingleider in mijn scoutingtijd en als messentester (ook bij/voor Defensie), voormalig auteur van een Wapenmagazine en nu bushcraft reviewer heb ik door ondeskundig gebruik ook best veel gebroken lemmeten en tangpunten en dat bij veel merken ook van “naam en faam” gezien. Maar dan was/is dan mijns inziens een “maandagmorgen model” en daarna was het tijd voor een honderd procent “geen gezeur garantie”.

DE NULMETING VAN DE QSP BISON:

TOPS.

-  Uiterlijk & Esthetiek: Zeer goed / ****.

-  Fit & Finish: Zeer goed/ ****.

-  Scherpte lemmet “Out of the box”: Zeer goed.

-  Gebruikte lemmetstaal: Goed tot zeer goed / ***half.

-  Esthetiek schijnscherpte lemmet rug: Goed tot zeer goed / ***half.

-  Gebruikte greep materiaal: Zeer goed / ****.

-  Ergonomie handgreep: Goed tot zeer goed / ***half.

-  Kwaliteit schede: Zeer goed / ****.

-   Flexibele inzetbaarheid schede: Excellent goed / *****.

-  Verstelbaarheid riembreedte van de adapter: Goed tot zeer goed / ***half.

-  Passing mes / rammelvrij in de schede: Zeer goed / ****.

-  Trekken uit en wegsteken mes in de schede: Goed tot zeer goed / ***half.

TIPS.

-  De handgreep is vrij kort, dus a.u.b. deze circa 1- 1,5 cm langer maken. Speciaal voor handen als ‘kolenschoppen” en bij gebruik met handschoenen aan.

-  Ook a.u.b. de vrij kleine vingeruitsparing / Finger Choil groter maken of anders weglaten ten gunste van een kleine slijpaanslag.

-  Voorzie de lemmet rug na de Jimping van een 1,5 cm lange scherpe 90 graden hoek voor gebruik van een vuurstaal. Daardoor zal het gebruiksgemak vuur ontsteken en de score hiervoor ook vergroot worden.

-  De schedemond a.u.b. in de volgende batch voorzien van omgevouwen duimsteun als “duwsteun” bij het trekken van het mes.

- Maak ook een versie uit het goede roestvaste Zweedse Sandvik 14C28N.

 DAG 1, IN HET BOS/VELD.

-          Hakken:  Goed tot zeer goed / ***half.

-          Schillen takken: Zeer goed / ****.

schillen

-          Doorbatonneren (horizontaal) : Zeer goed / ****.

-          Batonneren (verticaal): Zeer goed / ****.

Horizontaal batonneren

-          Schaven van een vuurstok: Zeer goed / ****.

-          Schaven van tondel: Zeer goed / ****.

-          Comfort handgreep: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Hanteerbaarheid vaststaande mes: Zeer goed / ****.

-          Draagcomfort schede laag: Zeer goed / ****.

DAG 2, DE THUISTESTDAG.

-          Karton snijden: Zeer goed / ****.

karton snijden

-          Touw snijden: Goed tot zeer goed / ***half.

touw snijden

-          Roestvastheid: Goed / ***.

uien snijden

DAG 3, IN HET BOS/VELD:

-          Hakken:  Goed tot zeer goed / ***half.      

-          Schaven van tondel: Zeer goed / ****.

schaven van tondel

-          Schillen hout: Zeer goed / ****.

-          Comfort handgreep: Goed tot zeer goed / ***half. 

-          Vuur ontsteken: Redelijk tot goed / **half.

vuur ontstoken

-          Draagcomfort schede hoog: Goed tot zeer goed / ***half.

DAG 4, IN HET BOS/VELD

-          Comfort handgreep: Goed tot zeer goed / ***half. 

-          Hanteerbaarheid vaststaande mes: Zeer goed / ****.

-          Draagcomfort schede laag: Zeer goed / ****.

-          Hakken: Goed tot zeer goed / ***half.

hakken

-          Schillen hout: Zeer goed / ****.

-          Batonneren (verticaal): Zeer goed / ****.

Verticaal batonneren

-          Een vuurstok maken: Zeer goed / ****.

DAG 5, IN HET BOS/VELD.

-          Takken hakken: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Takken schillen: Zeer goed / ****.

-          Vuurstokken maken: Zeer goed / ****.

vuurstok maken

-          Batonneren (verticaal) : Zeer goed / ****.

-          Berkenbast snijden/oogsten: Goed tot zeer goed / ***half.

berkenbast

DAG 6, IN HET BOS/VELD:

-          Dikke droge takken hakken: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Takken schillen: Zeer goed / ****.

-          Vuurstokken maken: Zeer goed / ****.

-          Batonneren (verticaal) : Zeer goed / ****.

nog een keer houtsplijten

-          Draagcomfort schede laag: Zeer goed / ****.

-          Hanteerbaarheid vaststaande mes: Zeer goed / ****.

-          Standtijd tot nu toe: Zeer goed / ****.

DAG 7, IN HET BOS/VELD:

-          Hakken takken: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Batonneren verticaal: Zeer goed / ****.

-          Vuurstokken schaven: Zeer goed / ****.

krullen schaven

-          Hanteerbaarheid vaststaande mes: Zeer goed / ****.

-          Draagcomfort schede laag: Zeer goed / ****.

-          Slijtage tot nu toe is minimaal: Zeer goed / ****.

-          Standtijd tot nu toe: Zeer goed / ****.

Ik weet genoeg van de QSP Bison, sluit de veldtesten af en maak de scorelijst op.

MIJN BEVINDINGEN EN EINDBEOORDELING VAN DE QSP BISON.

TIJDENS HET GEBRUIK:

Score: 

 

 

HET COMFORT & SLIPVASTHEID  HANDGREEP BLOTE HAND:

Goed tot zeer goed / ****.

HANTEERBAARHEID VASTSTAANDE MES:

Zeer goed / ****.

DE KARTON SNIJTEST:

Zeer goed / ****.

SNIJTEST TOUWSNIJDEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SNIJTEST HOUT SNIJDEN IN HET BOS:

Zeer goed / ****.

DOORBATONNEREN (HORIZONTAAL):

Zeer goed / ****.

BATONNEREN (VERTICAAL):

Zeer goed / ****. 

SCHAVEN/SCHILLEN:

Zeer goed / ****.

HAKKEN HOUT:

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHAVEN/MAKEN TONDEL:

Zeer goed / ****.

GATEN IN HOUT “BOREN”:

Goed tot zeer goed / ***half.

MAKEN VUURSTOKKEN:

Zeer goed / ****.

VUUR ONTSTEKEN M.B.V. EEN VUURSTAAL:

Redelijk tot goed / **half.

DRAAGCOMFORT SCHEDE HOOG AAN TEK-LOK TYPE:

Goed tot zeer goed / ***half.

DRAAGCOMFORT SCHEDE LAAG AAN DRAAGRIEM:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKSGEMAK TREKKEN MES UIT SCHEDE / TERUGSTEKEN IN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

SNIJTEST ALS VASTSTAAND KEUKEN EDC MES:

Zeer goed / ****.

 

 

NA HET GEBRUIK:

SCORE:

 

 

DE STANDTIJD VAN HET LEMMET TOT NU TOE:

Zeer goed / ****.

CORROSIE/ ROESTVASTHEID TOT NU TOE:

Goed / ***.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIJTAGE TOT NU TOE IS MINIMAAL:

Zeer goed / ****.

 

 

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE QSP BISON / QS134-B:

Zeer goed / Very Good  / ****.


Het lemmet presteerde bij de meeste snijklussen zeer goed en dat verwacht je ook bij een vaststaand outdoor mes, dus wat wil een outdoor mens nog meer? Jammer genoeg kostte het vuur ontsteken m.b.v. een vuurstaal iets meer moeite, maar de Bison is als een outdoor mes op de markt gekomen en niet als specifiek bushcraft mes.


RESUME:
De QSP Bison heeft een vrij korte handgreep, derhalve schoorde deze handgreep “slechts” goed tot zeer goed. Het scherpe D2 lemmet bleek na gebruik ook zeer goed scherp en bij het veelvuldig batonneren, boren en hakken ook heel. D2 gereedschapstaal is wegens de wat grovere staalstructuur & carbiden, geen eerste keuze lemmetstaal voor grote kapmessen doordat D2 in theorie wel wat breukgevoeliger is, een en ander ook afhankelijk van de warmtebehandeling. Maar voor een korter lemmet met een gewenste goede standtijd is het OK. Want het lemmet van de QSP Bison bleef tijdens mijn realistische best zware veldtesten zonder “BS Spielerei” heel en ook nog zeer scherp. 

TIP: Ik maakte bij terugkomst uit het veld wel het gehele vaststaande mes droog en schoon en vertroetelde het D2 lemmet met een olijfoliehoudend doekje. Uiteraard werd ook de schede schoon geblazen. Tja, die beroepsdeformatie & militaire disciplines blijven van dagelijkse waarde.

MET DANK AAN: Met dank aan Michelle van QSP China en aan het QSP Europa Team voor het toezenden van het QSP Bison testexemplaar. Zonder dat hadden we deze review niet kunnen maken.   Mochten ze bij QSP nog een aantal mes modellen getest willen hebben, zeg ik net als Leonard Cohen destijds al zong, “I ‘m Your Man”.   https://www.youtube.com/watch?v=yOnXe8ttmjY

www.bushcraft.nl