QSP Parrot & Toukan 1

DE NIEUWE ZEER BETAALBARE MESSEN VAN QSP KNIFE.  
By: Henk Kraaijvanger.

De QSP Knives messenfabriek is gevestigd in Yangjiang Guangdong het zogenaamde “Chinese Solingen”. Deze stad is namelijk het messencentrum van China, waar ook diverse andere grote messenfabrikanten zijn gevestigd. QSP staat voor "Quality, Service and Price” (of was het Quit Simpley Perfect) en QSP Knife heeft hiervoor gekozen om hun missie statement, de doestelling en hun principes te benadrukken. Na deze belangrijke keuze is QSP in 2017 gestart met de productie van messen met als missie: "QSP-Better Knife, Better Life". Op basis hiervan wil men bij QSP dat iedere messenliefhebber in de gehele wereld een kwaliteit gebruik mes uit China kan en wil kopen en dat voor een redelijk bedrag. Want mijns inziens rijzen de prijzen van sommige oudere en meer bekendere Chinese merk messen “toch wel wat de pan uit”. Terwijl dat wel wat in de materiaalkosten en het Westerse design, maar echt niet in het daar verdiende uurloon kan liggen. Veelal zijn deze dure messen voor velen een vitrinestuk en dus ook nog te fraai om voor het ruige outdoor werk te gebruiken, derhalve is mijns inziens de zoektocht naar (budget) gebruiksmessen met een erg goede prijs/kwaliteit ratio allang begonnen. Tijd voor een Change dus, terug naar het betaalbare stuk scherpe kwaliteitsgereedschap voor ruig outdoor gebruik!

EERSTE PRIJS: Het is namelijk mijns inziens niet voor niets dat op de DKE 2019 het QSP Parrot vouwmes de 1e prijs voor het beste fabrieksmatig geproduceerd mes heeft gewonnen. Dat wegens de uitstekende verhouding van prijs/kwaliteit door de volgende specificaties: 440C Rvs lemmet; Liner-lock vergrendelsysteem; fosfor bronzen lemmetplaatjes; dubbele duimsteunen; “Jimping”; medium dikke handgreep met G10 greep platen; 2-positie kledingklip en een polsriemoog en dat voor “slechts” 21 Euro. Is bijna niet te bevatten, zoveel mes voor dat geld. En op die jaarlijks terugkerende DKE wordt "het kaf echt van het koren gescheiden. Door zoveel kwaliteit zullen nog veel van de overgebleven oude en nieuwe messenfabrieken van naam en faam zich achter de oren gaan en moeten krabben, zoveel mes voor het betaalde geld. Want door de aanhoudende verhoging van de prijzen in combinatie met de soms lagere kwaliteit, hun behoudende koers, de hoge loonkosten en ook hun arrogantie, zijn er jammer genoeg al te veel oude Duitse (o.a. Schlieper; Wingen) en Amerikaanse messenfabrieken (o.a. Western; Good Old Camillus) “achter de muziek aangegaan toen het Circus de stad verliet”/ of te wel dat deze fabrieken ophielden te bestaan.

QSP Toukan 1

De eerste messen van QSP Knives zijn voornamelijk “in house designs”. De eigenaar van het QSP bedrijf is tevens de designer en is ook nog een ware messenliefhebber. Hij heeft een goed oog voor details en vindt kwaliteit voor het gevraagde geld het allerbelangrijkste. Nu het OSP bedrijf groeiende is gaat men meer collaboraties aan met andere messendesigners. Op IWA 2019 heeft QSP contact gelegd met diverse Europese messendesigners, wat hopelijk zal resulteren in enkele goede mes ontwerpen en ook met de importeurs heeft QSP contact gelegd. Elk mes van QSP Knife is gemaakt van goede tot erg goede kwaliteitsmaterialen voor het beschikbare geld en elk productieproces wordt strikt gecontroleerd en getest.

WEL GOED LUISTEREN NAAR DE GEBRUIKERS: En de feedback van klanten wordt voortdurend meegenomen in de ontwikkeling van nieuwe producten en voor de verbetering van bestaande producten. Ze durven bij QSP als jong messenmerk het zelfs aan om hun nieuwe messen te laten testen & reviewen door het Nederlandstalige, echt langdurig in de praktijk testende www.bushcraft.nl. waarvan de hoofdveldtester een meer dan 45 jaar messen-ervaring en een meer dan 37 jaar militaire wapenervaring heeft. Bij QSP knife wordt er nooit op de productiekosten gekort, want het ontwerpen en produceren van een mes van wereldklasse met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding  is en blijft het doel van QSP Knife. De winstmarges die men daar zelf hanteert, worden altijd aan de lage kant gehouden om zo de prijs voor de consument zo laag mogelijk te maken. Hierdoor kunnen meer mensen die messen verzamelen of er gewoon een nodig hebben, een fraai en functioneel QSP gebruik mes aanschaffen.

QSP Knife heeft diverse soorten messen in hun assortiment zodat iedereen wel “een mes van zijn gading” kan vinden die het beste bij hem of haar past. Daarvoor kun je bij QSP knife dus kiezen uit twee messenlijnen, namelijk BUDGET vriendelijke messenlijn met een lemmet uit goede beproefde messenstalen en met veelal G10 handgrepen en de PREMIUM serie met een lemmet uit een High-end lemmetstaal en veelal titanium handgreep met of zonder Carbon fiber inlegplaatjes. Elke serie heeft  diverse varianten zodat je daarin ook voldoende keuze hebt. Veel succes bij het kiezen en gebruiken. Voor de bushcrafters en preppers heb ik twee messen uit de QSP budget messenlijn getest.

 QSP Parrot

DE TE TESTEN & TE REVIEWEN QSP MODELLEN.
Op de reeds genoemde jaarlijkse DKE messenshow waren mijn collegae en ik erg onder de indruk van de prijs & kwaliteit verhouding van de nieuwe QSP messen in het algemeen en de Parrot vouwer in het bijzonder.

Dus een week na de DKE heb ik maar eens contact met de importeur opgenomen, dit voor een nieuwe QSP messenreview.  Deze stuurde het QSP Toukan 1 vaststaande mes en het prijswinnende vouwmes, de QSP Parrot. Eens kijken of deze Chinese messen de harde Nederlandse veldtesten in de praktijk aankunnen. Dat verwacht ik eigenlijk gezegd wel van deze nieuwe QSP messen. Om de review van deze twee messen niet te lang te maken heb ik zowel de beschrijving en de technische specificaties van beide messen in de onderstaande tabel gezet.

DE BESCHRIJVING/TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE QSP MESSEN.

 

QSP PARROT.

QSP TOUKAN 1.

SOORT MES:

Vouwmes / Folder.

Vaststaand mes /Fixed Blade.

ITEM NUMMER:

QS102-A Parrot.

QS113 Toukan I.

SOORT SLIJPWIJZE:

Vol vlakgeslepen met vrij slanke secundaire snede.

Vol vlakgeslepen met vrij slanke secundaire snede.

FINISH LEMMET:

Satijn/satin finish.

Satijn/satin finish.

BIJZONDERHEID LEMMET RUG:

Scherpe 90 graden.

Scherpe 90 graden met Jimping op lemmet rug.

SOORT LEMMETPUNT:

Hybride Drop/Spear point.

Droppoint.

BIJZONDERHEID LEMMET:

Jimping op de lemmet rug.

Jimping op de lemmet rug.

LEMMETSTAAL:

440C Rvs.

9Cr14Mov Rvs.

LEMMET HARDHEID:

Geen opgave.

57-59 HRC.

SOORT ANGEL /TANG:

N.V.T.

Vol en doorgaand.

 

OPENEN & GEBRUIK LEMMET:

 

Door de geribbelde dubbele duimsteunen (links/rechts).

Je duim op de schedemond zetten en licht duwen. Het mes veert licht uit en dan kun je het uit de schede trekken.

LEMMETLENGTE:

8,2 cm.

10,4 cm.

LEMMETBREEDTE:

21,3 mm.

32,4 mm.

LEMMETDIKTE:

2,94 mm.

3,81 mm.

LEMMETCENTERING:

Midden.

N.V.T.

SOORT VERGRENDELING:

Liner-lock (m.b.v. stop pen).

N.V.T.

FIXATIE GESLOTEN LEMMET:

M.b.v. een stalen kogeltje / Ball Detent.

N.V.T.

OPENINGSWIJZE:

M.b.v. dubbele duimpallen.

N.V.T.

MATERIAAL LINERS:

Roestvaststaal.

Oranje kunststof Liners.

MATERIAAL SPACERS:

2 ronde Rvs busjes.

N.V.T.

MATERIAAL HANDGREEP:

G10.

G10 met kunststof (Liners),  3-D gefreesd en polsriemoog.

KLEUR HANDGREEP:

Zwart, groen en rosé/pink.

Zwart (met oranje Liners).

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,2 cm.

11,5 cm.

BREEDTE HANDGREEP:

22 mm.

29,9 mm.

DIKTE HANDGREEP:

Zonder kledingclip: 12,8 mm.

Met kledingclip: 17,7 mm.

16,1 mm.

MATERIAAL KLEDINGCLIP:

Rvs.

N.V.T.

BIJZONDERHEID KLEDINGCLIP:

Niet diep in de broekzak dragend.

N.V.T.

POLSRIEM OOG:

Ja, ovaal.

Ja, driehoekig.

TOTALE LENGTE MES:

18,4 cm (geopend).

21,9 cm.

GEWICHT MES:

90 gram.

173 gram.

MATERIAAL SCHEDE:

N.V.T.

Kydex.

 

BIJZONDERHEDEN SCHEDE:

 

                     N.V.T.

Enkelvoudig omgevouwen, met holle nieten geniet en voorzien van een afwateringsgat.

SCHEDE RAMMELVRIJ:

N.V.T.

Ja.

MERK EN MATERIAAL KOPPEL / RIEM ADAPTER:

N.V.T.

Chinees type Tek-lok koppel / riem adapter.

BIJZONDERHEDEN KOPPEL / RIEM ADAPTER:

 

N.V.T.

In stappen verstelbare riembreedte en vergrendelbare sluiting.

GESCHIKT VOOR MAX. KOPPEL / RIEM BREEDTE:

N.V.T.

5,8 cm.

BREEDTE ADAPTER:

N.V.T.

54 mm.

KOPPEL / RIEM ADAPTER VERGRENDELBAAR:

N.V.T.

Ja, m.b.v. een verende klapsluiting vergrendel baar d.m.v. een blokkeerbare OFF/ON schuifknop.

DRAAGGEWICHT MES / MES IN SCHEDE:

90 gram.

276 gram.

 

DOELGROEPEN:

E.D.C.; Scouting; Outdoor; Bushcraft; werk en verzamelaars.

Outdoor; Scouting; Bushcraft; jacht en verzamelaars.

ADVIESPRIJS:

Euro 21,-

Euro 59,-

GARANTIE TERMIJN:

Levenslang op materiaal- en fabricagefouten.

Levenslang op materiaal- en fabricagefouten.

 

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de QSP Parrot & Toekan 1<<<