Puma XP Packable Hatchet & Forever Knife

DE NIEUWE EN ZEER BETAALBARE PUMA XP-OUTDOOR MES & BIJL MODELLEN.
By: Henk Kraaijvanger.

DE LANGE EN ROEMRIJKE PUMA GESCHIEDENIS. 
De roemrijke geschiedenis van PUMA begon specifiek in 1769, toen Johann Lauterjung zijn handelsmerk registreerde en zijn de rol van messenmaker daarin. Maar de traditie van de fabrikant gaat eigenlijk nog verder terug, in een tijd dat er langs de rivier de Wupper talrijke maalinstallaties stonden, de zogenaamde “Kotten”. De lemmeten werden daar geslepen op natuurlijke zandstenen, welke aangedreven werden door waterkracht van de rivier de Wupper. Een van de vroege Kotten behoorde tot de Lauterjungs. Historische documenten over een juridisch geschil van de familie Lauterjung "tegen de Vischerey  van het kasteel" getuigen hiervan. De Lauterjungs wonnen de rechtszaak tegen de Fischer-erfgenamen in 1691 en mochten vanaf dat moment de laagste Wupper Werth in Balkhausen gebruiken. Op die vermoedelijke locatie staat nog steeds de Balkhauser Kotten, nu een levend museum. Aan het begin van de 19e eeuw waren er aan de oevers van de Wupper precies 93 maalschijven en zes hamersmederijen. Pas met de uitvinding van de stoommachine begon het keerpunt in de messenverwerking, want men was niet langer afhankelijk van waterkracht.

1769:  Johann Lauterjung betreedt zijn handelsmerk als messenmaker in Solingen, de geschiedenis van de PUMA-fabriek begon.

1855:  Zijn achterkleinzoon Nathanael (1815-1865) verhuist met de productie naar de nabijgelegen stad Solingen.

1876:  Nathanael’s zoon Ernst Otto Lauterjung (1855-1931) produceert in een extra gebouwd fabriekje voor het eerst ook zakmessen, stiletto's, sabels en hartsvangers.

1900:  Op 26 mei wordt de naam "PUMA-fabriek, Lauterjung en zoon" ingeschreven in het handelsregister van Solingen.

1920:  De beide zonen van Ernst Otto, Eugen (1883-1961) en Franz (1888-1976) richten in Solingen een tweede fabriek op en bevorderen de export. "PUMA" werd voor de Tweede Wereldoorlog al internationaal gewaardeerd als een kwaliteitsterm.

1936-1945:  Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de productie onder controle van de oorlogsindustrie.

1946:  Puma gaat terug naar de civiele fabricage van zak- en huishoudmessen.

1953:  Oswald von Frankenberg en Ludwigsdorf (1915-1986), echtgenoot van Renate Lauterjung, verschuift de productie in de PUMA-fabriek naar functionele jacht-, vis-, vrijetijds- en sportmessen. Deze werden door de vooral Duitse jagers zeer gewaardeerd.

In samenwerking met meester bosmeester en jachtschrijver Walter Frevert ontstaan tal van PUMA-klassiekers (ontweid-bestek, jachtnikker, ontweid-mes, universeel jachtmes en drijfspeer). De jachthondengeleider Tassius ontwerpt de Rüdemann en Game killers.

1956:  PUMA ontwikkelt het White Hunter-model voor de Oost-Afrikaanse jachtorganisatie. Ook was dit speciale White Hunter jachtmes in 1962 te zien in een Duitse Western film “The Treasure of the Silver Lake / Der Schatz im Silbersee” met Pierre Brice (Winnetou) en Lex Barker (Old Shatterhand).

1964:  Introductie van het PUMA-nummersysteem. Elk PUMA model krijgt een eigen testnummer met het bouwjaar, inclusief het garantieboekje.     

1967:  Renate von Frankenberg neemt het beheer van de PUMA-fabriek over. 

1986:  Oswald von Frankenberg en Ludwigsdorf sterft en laat een economisch zeer winstgevend en internationaal erkend messenbedrijf achter.  

1991:  Verkoop van de PUMA messenfabriek aan de familie Solingen Hindrichs.

1995:  Harald Lauer, die sinds eind jaren zeventig bij het bedrijf werkt, wordt de algemeen directeur van de PUMA-fabriek. Onder zijn leiding ontstaan nieuwe fabricagemethoden met behulp van CNC-machines en lasertechnologie. 

 1998:  Verkoop VAN PUMA aan zakenman Hendrik Hiepass-Aryus en verhuizing naar het moderne hoofdkantoor in de wijk Solingen "Auferhöhe".

2003:  Naast de klassieke lijn biedt PUMA haar klanten onder het label "PUMA IP" (International Production) een reeks hoogwaardige messen met een modern design.

2008:  Met “PUMA TEC” vult het bedrijf zijn messenprogramma aan met economisch aantrekkelijke, vaste en opvouwbare messen met een moderne uitstraling.

2009:  PUMA viert zijn 240ste verjaardag. Ter ere van het jubileum worden nieuwe jacht- en jachtzakmes-series gemaakt in de klassieke PUMA-stijl, maar aangepast volgens de nieuwste ergonomische bevindingen.

2009/2010:  Met de "PUMA Individual" een internet-programma waarin de klant zijn eigen originele PUMA kan mes zelfstandig en individueel samen te stellen, biedt de Solingen traditionele bedrijf opnieuw voor een primeur in de industrie. Hoe peppie is dat?

2015:  De terugkeer na 40 jaar afwezigheid, de klassieke PUMA Rüdemann 40 en Wildtöter. In 1975 ontwikkelde de huiseigen designer Heinz-Peter (HP) Knoop namens PUMA de eerste modellen "Rüdemann" en "Wildtöter". Na 40 jaar zijn deze gemoderniseerd en het ontwerp aangepast aan de huidige tijd en zijn ze terug in het PUMA-programma.

2017:  Harald Lauer gaat met pensioen. Onder leiding van Heinrich-Ernst Hiepass-Aryus nemen Hendrik Hiepass-Aryus en Julia Nicolai het beheer van de traditionele PUMA messenfabriek over. De comfortabele, vernieuwde internetwinkel gaat online.

2019:  PUMA viert een kwart millennium van bedrijfsgeschiedenis. 250 jaar "Solingen-messenfabrikant" - en het verhaal gaat nog verder. En na een kleine terugval rond het millenniumjaar, veel succesvoller dan destijds.

2020: De veldtesten van de PUMA XP Forever Survival Knife en Packable Hatchet door uw echt langdurig testende Mil. Spec. veldtester van www.bushcraft.nl.

DE PUMA MODELLEN LIJN IN VIJF PRODUCTIE NIVEAUS OMVAT:

   Puma Merken lijn      

                          

Zie a.u.b. ook:  https://www.pumaknives.de/ueber-puma/puma-marken/.

 

DE PUMA COLLECTIE OMVAT:

-  Vaststaande en vouwbare jachtmessen (inclusief het PUMA systeem-mes en de PUMA individueel).

-  Vaststaande en vouwbare outdoor & vrijetijdsmessen (inclusief de PUMA individueel).

-  Vaststaande en vouwbare speciale messen.

-  Toebehoren voor de PUMA messen.

-  De exclusieve PUMA Jaarmessen.

-  Allerlei PUMA Accessoires (zogenaamde “Gooddies”).

 Leeftijdsverschil

MIJN EIGEN EERSTE KENNISMAKING MET DE PUMA MESSEN. 
Voordat ik als dienstplichtige soldaat verplicht in militaire dienst moest, werkte ik als houtbewerkingsmachine monteur bij een machinebedrijf te Arnhem. In die tijd kregen we het loonzakje nog in de hand en eens per maand ging ik op mijn Honda bij het zeer gerenommeerde en nu jammer genoeg niet meer bestaande Jachthuis Hes van Zweeden te Arnhem aan, om daar een mooi Duits jachtmes te gaan kopen. En daar hadden ze veel van die fraaie PUMA’s, waarvan ik er destijds ook een aantal kocht. In de loop van de tijd zijn er twee verloren gegaan, de rest heb ik nog wel. Zoals de oude PUMA Bowie met een lemmet uit “Genuine-Pumaster-Steel” in zijn oude model schede. Daarna kwamen er tijdens mijn tijd als dienstplichtige en latere beroeps militair gedurende mijn NATO-tijd in West-Duitsland nog meer fraaie Duitse messen bij. Dus u “ziet” dat ik met PUMA messen zeer bekend ben.     

HET PUMA XP (VS) FOREVER SURVIVALMES MET VUURSTAAL. 

Puma XP

PUMA XP (VS).

Het merk PUMA XP is opgericht om messen en gereedschappen te produceren voor specifieke toepassingen. De PUMA XP-machetes zijn een voorbeeld. Dit zijn geweldige tools voor het hakken van zware struiken of takken. Ontdek nu de kwaliteiten van de PUMA XP VS FOREVER SURVIVAL MES EN DE XP PACKABLE HATCHET tijdens mijn langdurige echte veldtesten.

DE BESCHRIJVING PUMA XP VS FOREVER SURVIVAL MES: Het nieuwe PUMA XP (VS) Forever survival-mes met vuurstarter is de perfecte metgezel voor buitenenthousiasten. De look wijkt al duidelijk af van de klassieke PUMA jachtmessen en laat zien dat dit nieuwe vaststaande mes thuis is in de outdoor buitensport en survival gebieden.                                                                                                                             

HET LEMMET: Het droppointvormige lemmet van de XP Forever is gemaakt van het goede 440 roestvaststaal, het heeft een brede bijna doorgaande angel/Tang, een middel hoge holle (Sabergrind) slijping en een korte “bloedgleuf”. Tevens heeft het lemmet een duurzame en optische fraaie zwarte coating om roestvorming minder kans te geven en hinderlijke lichtreflecties te vermijden. Want als ze u niet zien, kunnen ze ook niet gericht op u vuren.                                                                                                                                                         

DE HANDGREEP: De olijfgroene eendelige handgreep uit Thermoplastisch elastomeer rubber met zijn geïntegreerde enkele stootplaat, zijn duim, zijn pink en zijn handpalmrillen en de zwart rubberen inlage, die ervoor zorgen mede ook dankzij de uitgesproken vinger-uitsparingen voor een bijzonder stevige grip bij het grijpen, ook onder koude, natte zilte omstandigheden. Deze eendelige handgreep is om de brede doorgaande angel gespoten en zit daarop met twee zwarte inbus schroeven bevestigd. Uiteraard is de handgreep aan de linkerzijde van het fraaie en trotse PUMA XP embleem voorzien! Om het mes tijdens het gebruik niet te verliezen en/of als extra hulp bij het hakken is de handgreep van een polsriemoog voor een polsriem voorzien.          

Close up handgreep                                                                                             

EXTRA VUURSTARTERS FUNCTIE: Een Ferrocerium Rod /vuurstaal / vuurstarter is bij de XP Forever inbegrepen, die goede vonken produceert wanneer je de lemmet rug krachtig over de vuurstarter trekt. Want vergeet nooit dat vuur een van de basale items is om te overleven. Prima gedaan PUMA, geen “kruideniers mentaliteit” bij jullie dus.                       

DE SCHEDE: De zwarte nylon schede van het PUMA XP Forever Knife is zowel gestikt en met klinknagels verstevigd en ziet er functioneel goed uit. Zowel het survival mes als ook het vuurstaal kunnen veilig worden opgeborgen in de deze bijpassende zwarte nylon schede.   Op het voorvlak van deze schede zit een nylon tasje voor de vuurstaal aan twee riempjes en deze sluit positief met een drukknop systeem. Ook is deze klep van het tasje van het trotse PUMA XP logo voorzien. De schede heeft om dit dus mogelijk te maken een ruime passing/fit. Een positief zekeringsriempje met drukknopsysteem zekert het mes veilig in de nylon schede.  Deze functionele nylon schede is laag aan de koppellus of dwars / horizontaal aan de riem op het lichaam te dragen, het mes past daarbij zowel links als ook rechts gestoken in deze schede. Om de prijs van het Forever Knife bewust laag te houden is deze schede vrij eenvoudig en vrij dun, maar toch functioneel uitgevoerd.

DE SPECIFICATIES VAN DE PUMA XP FOREVER KNIFE / XP PACKABLE HATCHET.

SOORT/MODEL:

PUMA XP PACKABLE HATCHET.

PUMA XP FOREVER KNIFE MET VUURSTAAL.

LEMMETSTAAL:

AISI 420 roestvaststaal.

440 roestvaststaal.

LEMMETSCHERPTE AF FABRIEK:

Zeer scherp.

Zeer scherp.

LEMMETHARDHEID:

52 - 54 HRC.

55 - 57 HRC.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Lang en vlak geslepen; conventioneel met stevige secundaire snede.

Middel hoog hol geslepen (Sabergrind); conventioneel  met secundaire snede.

LEMMET AFWERKING:

Zwarte coating.

Zwarte coating.

LEMMETLENGTE:

Snede 10 cm lang.

12,2 cm.

LENGTE/BREEDTE HAMERVLAK:

5,5 cm bij 5 mm.

N.V.T.

KOP/ LEMMETBREEDTE:

12,4 cm.

35 mm.

BIJLKOP/LEMMETDIKTE:

5 mm.

5 mm.

MATERIAAL HANDVAT:

Thermo Plastisch Elastomeer rubber / TPE (tweekleurig).

Thermo Plastisch Elastomeer rubber / TPE (tweekleurig).

LENGTE HANDVAT:

Effectief 11,5 cm.

Effectief 11, 5 cm

BREEDTE HANDVAT:

33 mm.

33 mm.

DIKTE HANDVAT:

19 mm.

19 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Zwart nylon/kunststof.

Zwart nylon/kunststof.

EXTRA’S SCHEDE:

Vijf klinknagels voor de snedebeveiliging en twee zekeringsriempjes.

Opgestikte tasje met drukknop voor het meegeleverde vuurstaal (werklengte 35 mm).

LENGTE BIJL/MES:

30,5 cm.

25 cm.

GEWICHT BIJL/MES:

475 gram.

237 gram.

DRAAGLENGTE:

30 cm.

26,5 cm.

DRAAGGEWICHT:

528 gram.

302 gram.

PRODUCTIELAND:

China.

China.

ADVIESPRIJS:

45,00 Euro.

49,95 Euro.

 Puma XP Hatchet

DE PUMA XP PACKABLE HATCHET.

DE BIJLKOP EN STEEL. De bijllichaam/bijlkop en de geïntegreerde brede steel zijn uit het flexibele, stress bestendige, goed roestvaste 420 roestvaststaal vervaardigd en dit eenvoudige roestvaste staal is in het veld met eenvoudige middelen gemakkelijk weer scherp te slijpen. En dat is een pluspunt voor “real users tools”. Het bijllichaam is aan elke zijde van drie stijlvolle rillen voorzien en net is als het bovenstaande mes ook van een geheel zwarte coating voorzien.

DE HANDGREEP: De olijfgroene eendelige handgreep is net als bij het XP Forever Survival mes ook uit Thermoplastisch elastomeer rubber gemaakt.

Handgreep

De geïntegreerde enkele stootplaat, de duim, de pink, de handpalmrillen en de zwart rubberen inlage zorgen mede ook dankzij de uitgesproken vingeruitsparingen voor een bijzonder stevige grip bij het grijpen en hakken, natuurlijk ook onder natte zilte omstandigheden. Deze eendelige handgreep is om de brede doorgaande steel gespoten en zit daarop met twee zwarte inbus schroeven bevestigd.  Om de Hatchet tijdens het gebruik niet te verliezen, lees “ongecontroleerd rond  te gooien” en/of als extra hulp bij het hakken is de handgreep van een polsriemoog voor een polsriem voorzien. Want u en ik werken gewoonlijk niet in het Circus als bijl gooiende artiest. Uiteraard is de handgreep aan de linkerkant van het trotse PUMA XP embleem voorzien! 

TIP: zet bij het hakken ermee echt een (Mil. Spec veiligheidsbril) op, want de spaanders zullen echt in de rondte vliegen en het licht in uw ogen is een kostbaar bezit!

HET FOEDRAAL: Het zwarte nylon foedraal van de Puma XP Packable Hatchet  is zowel gestikt als ook met klinknagels verstevigd en ziet er functioneel goed uit. Dankzij de twee zekeringsriempjes met hun drukknoppen aan de zij en bovenkant en de extra vijf klinknagels aan de bijlsnede, kan deze Hatchet veilig worden opgeborgen in de dit zwarte nylon foedraal. Om de Hatchet aan de riem of koppel te dragen zijn er aan het foedraallichaam twee verticale nylon bandjes gestikt. Ook het foedraal is van het trotse PUMA XP logo voorzien. Om de prijs van de Packable Hatchet bewust laag te houden is dit foedraal eenvoudig uitgevoerd.

 

DE BEGINSITUATIE:

+ Beide PUMA’s kwamen zeer scherp “out of de box”.
+ Goede eerste indruk van kwaliteit en afwerking van beiden.
+
Optische fraaie kleuren en designs.
+ Betaalbaarheid ook voor de smalle beurzen.
+ Beide PUMA’s hebben karakter. 
+ functionele schede/foedraal met extra vuurstaal / Ferro cerium rod.

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de Puma XP hatchet and Knife<<<