Testresultaten Puma XP Packable Hatchet & Forever Knife

DE VELDTESTEN.

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

OPMERKING: Na een aantal “uitstapjes” naar merken uit China, de U.S.A. en Italië  en hun fraaie snijwaren, ben ik nu weer terug naar bij de Europese fabrikanten in het algemeen en bij het Duitse PUMA in het bijzonder. Want de messen van dat merk ken ik zo ongeveer al wel zo’n 44 jaar. Om de initiële scherpte te controleren, heb ik mijn testpapiertje gebruikt, de onderarmharen op mijn linkerarm waren nagenoeg op en met links snijdt ik deze niet.                                 

TESTDAG 1.

PUMA XP FOREVER SURVIVAL KNIFE.

DE KARTONSNIJTEST: Als eerste heb ik na de scherpte nulmeting /papiersnijtest, de infame kartonsnijtest gedaan, dit om de scherpte en de standtijd van de PUMA XP Forever Knife te testen. Dat doorsnijden van het dikke karton ging goed tot zeer goed (***half) , het “dikke” lemmet uit 440A Rvs en de holle slijping werkten daarbij goed samen.

karton snijden

TIJD VOOR FRISSE LUCHT ZONDER HET C-VIRUS EN VEEL BEWEGING IN HET BOS:

 En toen was het tijd om “gepakt en gezakt” de bossen in te gaan om zowel het XP Forever Survivalmes als ook de XP Packable Hatchet te testen. Hakken, snijden en het batonneren van het harde droge hout waren de taken die de PUMA XP Forever Survival Knife daarbij moest trotseren. En in tegenstelling met de echte in het wild levende Puma, val ik met deze PUMA “mijn prooi = de boom” wel van voren aan. Er waren na afloop van die kap en snijwerkzaamheden geen snede deformaties (Rolled Edge /= te zacht of Chippered Edge /= te hard) aan de snede te bespeuren. Nee, de snede was zoals verwacht nog recht en ook nog zeer scherp. Wel was er echter op de klem/wrijvingsplaats door het batonneren/spijten, op de zwarte overgang snede lemmetflank een nu blank slijtage plekje te bespeuren. Maar dat is voor een zeer betaalbaar no nonsens gebruiker survival mes geen issue. Het gewicht van het voor de hakklusjes vrij korte lemmet zit bijna in de lemmetpunt, wat hem wel een goede “swing” gaf. Ik had nog geen tijd gehad om een duim/vinger parakoord de zogenaamde “Snake-dot” te maken, dat had swing nog vergroot. Natuurlijk is deze PUMA XP FOREVER KNIFE qua slagkracht geen legendarische PUMA White Hunter of PUMA Auto Messer met hun langere lemmeten en dus betere kapvermogen. En natuurlijk gebruik ik bij deze veldtesten omgevallen droge dode bomen en dikke takken. Zie hieronder de resultaten van mijn bevindingen na de messentesten.

HAKKEN: Het doorhakken van duimdikke droge takken ging zonder duimvingerkoord goed tot zeer goed (***half).

takken hakken

SNIJDEN VAN HOUT: Het aanpunten en snijden van droge takken ging zeer goed (****).

MESWERPEN: Dankzij de zwaardere punt van het survival mes, ging het mes werpen van een afstand van circa twee meter op een boom goed (***). Dat werpen doe ik overigens alleen met kop zware messen.

meswerpen

BATONNEREN: Het batonneren van de zeer harde, zeer droge takken ging dankzij de wigvormige lemmetconfiguratie zeer goed (****).

COMFORT HANDGREEP:  Dankzij de voorgevormde vingeruitsparingen en de comfortabele en schok absorberende elastomeer rubberen handgrepen, was het comfort tijdens de werkzaamheden zeer goed (****).

DRAAGCOMFORT SCHEDE: Zeer goed (****).

SCHERPTE NA DEZE DAG: Het lemmet was na afloop van deze taken nog zeer scherp en deze sneed het testpapiertje nog erg goed door.

Daarna heb ik er toch maar een duim/vinger Snake-knot lanyard uit parakoord aangemaakt.

 

PUMA XP PACKABLE HATCHET.

HET HAKKEN: Het hakken van dikke takken en circa 10 cm dunne boompjes ging zeer goed (****) dit dankzij de comfortabele handgreep en de zeer scherpe dunne snede. Ook het afvlakken van de bovenkant van een omgevallen dode boom dit als camerasteun ging zeer goed (****). Ook hierna waren geen snede deformaties te bespeuren, wel waren er na een dag werken wat krasjes op de zwarte coating te zien. No big deal voor een gebruiksbijl / Hatchet. Het PUMA XP bijltje is een perfecte tool gebleken voor allerlei hakklusjes en zal het mijns inziend ook goed doen tijdens Outdoor’s, zoals onderhoud van de jagershutjes, rond de kampkeuken, bij Bushcraft of gewoon in een grote bostuin. De testen werden zowel met de blote hand als ook met Mil. Spec. Handschoenen gedaan.

KARTON SNIJDEN: Goed tot zeer goed / ***half.

AFVLAKKEN LIGGENDE BOOM: Het afvlakken van de boom ging zeer goed (****).

afvlakken van hout

HAKKEN: Het hakken ging daarbij zeer goed (****).

COMFORT HANDGREEP:  Dankzij de voorgevormde vingeruitsparingen en de comfortabele en schok absorberende elastomeer rubberen handgrepen was het comfort tijdens de werkzaamheden ook zeer goed (****).

 

TESTDAG 2. Op een al warme zonnige en fraaie lentedag lekker het bos in om de PUMA XP’s het bos in om de eigenschappen ervan te leren kennen. Tja, iemand moet dat doen. Het doel van de testdag was om met de PUMA XP Forever Knife te hakken, te batonneren, vuurstokken te snijden en met behulp van de meegeleverde vuurstaal vuur te ontsteken. De XP Packable Hatchet moest hakken, hakken en nog eens hakken. Daarbij natuurlijk ook de standtijd = tijdsduur scherp blijven beoordelen. Voor de testresultaten van beide PUMA’s zie onder.

PUMA XP FOREVER SURVIVAL KNIFE.

HAKKKEN: Het doorhakken van duimdikke droge takken ging met het duim/vingerkoord zeer goed (****).

BATONNEREN: Het batonneren van de zeer harde, zeer droge takken ging dankzij de wigvormige lemmetconfiguratie ook weer zeer goed (****).

SNIJDEN VAN HOUT: Het aanpunten en snijden van droge takken en de vuurstokken ging zeer goed (****).

CONTROLE STANDTIJD: Goed tot zeer goed / ***half.

aanpunten

VUUR ONTSTEKEN M.B.V. DE  XP LEMMETRUG EN HET MEEGELEVERDE VUURSTAAL EN ORGANISCH MATERIAAL: Er waren te weinig hete vonken om het lokale organische materiaal te kunnen ontsteken. Ik had voor die poging wel de zwarte oxide-laag van het vuurstaal wat afgeschraapt en berkenbast wat opgeruwd. Dit vuur proberen te ontsteken deed ik zowel met het mes voorwaarts over het vuurstaaltje bewegend als ook met het vuurstaaltje terug terugtrekkend. Je kunt in een echte noodsituatie met de scherpe snede over het vuurstaal schrapen om vuur te ontsteken, maar nu deed ik dat echter niet. Vanavond of morgen het ontsteken met een volledig opgeruwde vuurstaal en een katoenbolletje maar opnieuw proberen. Met mijn oude Mil.Spec. vuurstaal lukte dat vuur ontsteken met behulp van de XP lemmet rug overigens wel goed. Op naar de nieuwe poging. Ook nu weer werden er door het meegeleverde vuurstaal slechts een onvoldoende aantal geproduceerde hete vuurvonkjes, dus dat ontsteken lukte mij en mijn zoon als 2e tester ook niet. Maar niet getreurd, ik gebruikte daarna een stukje van een harde getand zaagblad en het vuur was snel ontstoken. Daarna ging deze schraper in het tasje bij het vuurstaaltje.  

Meegeleverde vuurstaal

PUMA XP PACKABLE HATCHET:                                                                                           

HAKKEN: Het hakken van allerlei takken en hout ging daarbij zeer goed (****).

SNIJDEN VAN HOUT: Het aanpunten en snijden van droge takken en de vuurstokken ging goed tot zeer goed (***half).

 aanpunten met de bijlkop

TESTDAG 3. Op een zeer mooie warme dag weer het bekende fraaie bos van het nog beter bekende militaire oefenterrein in om de PUMA’s verder “aan de tand te voelen” /te testen. Zowel het XP survivalmes als ook de XP  Hatchet moesten daarbij flink hakken en ook snijden. Een fraaie en al hete zandplaat met veel omgewaaide of gezaagde oude bomen was mijn werkterrein vandaag. Daarbij heb ik naast vuurstokken en tondel snijden op een brandveilige zandplaat ook weer vuur proberen te ontsteken. Better Safe Than Sorry. De XP Hatchet moest “zijn beste beentje voorzetten” en moest daarbij dikke uitgedroogde takken doorhakken, hout snijden en schaven. Voor de testresultaten van beide PUMA’s zie onder.

dun schillen

PUMA XP FOREVER SURVIVAL KNIFE.

HAKKEN: Het doorhakken van duimdikke takken ging met het duim/vingerkoord zeer goed

SNIJDEN VAN HOUT: Het aanpunten en snijden van droge takken en het maken van vuurstokken en tondel ging zeer goed (****).****).

VUUR ONTSTEKEN: M.B.V. DE  XP LEMMETRUG EN HET MEEGELEVERDE VUURSTAAL: Slecht.

VUUR ONTSTEKEN: M.B.V. HET MEEGELEVERDE VUURSTAAL EN EEN STUKJE GERIBBELD ZAAGBLAD: Goed tot zeer goed  / ***half.

in combinatie met mil spec vuurstaal

VUUR ONTSTEKEN: M.B.V. DE  XP LEMMETRUG EN HET MIL.SPEC. VUURSTAAL: Goed tot zeer goed / ***half.

Vuur ontsteken

PUMA XP PACKABLE HATCHET:                                                                                          

HAKKEN: Het hakken van allerlei takken en soorten hout ging daarbij zeer goed (****). Dankzij de voorgevormde rubberen handgreep is deze Hatchet zeer comfortabel bij het hakken: Zeer goed / ****.

takken hakken

GEIMPROVISEERD SNIJDEN: Zeer goed / ****.

HOUT SCHAVEN: Goed tot zeer goed / ***half.

 

TESTDAG 4. Op een zeer fraaie warme lentedag weer mijn favoriete bos in om de beide XP Puma’s verder te testen, want nogmaals “Meten is Weten”, en nee geen waardeloze RIVM /CBS  rekenmodellen hier. Ik wilde een Native War Baton maken en gebruiken, wat in eerste instantie zeer goed lukte. Daarbij gebruikte ik zowel het Puma XP Forever Survival Knife en de XP Packable Hatchet. Ik deed de meeste snijklusjes met het XP Forever Survival mes en de grove bewerkingen met de XP Hatchet. Ik vond dat het lemmet van het XP Forever Survival Knife gedurende het snijden in het harde droge hout wat in scherp terugliep, de XP Hatchet bleef echter net zo scherp als voorheen. Na het gereed hebben gemaakt van deze Native War Baton, nam ik (gelukkig) eerst de extra “Done foto’s” om daarna het primitieve wapen tegen dikke bomen te slaan en te werpen. Dat ging eerst erg goed, doch bij worp 12 barstte de steel. Hij paste overigens ook niet in mijn dagtoer rugzak en om er zo mee over straat te gaan, was ook geen goed idee geweest, dus “elk nadeel heeft zo ook zijn voordeel”!

War baton native

PUMA XP FOREVER SURVIVAL KNIFE.

SNIJDEN VAN HOUT: Het aanpunten en snijden van droge takken en de dikke droge tak voor de War Baton ging nu goed tot zeer goed (***half).

HOUT SCHAVEN: Het schaven van hout ging Goed tot zeer goed / ***half.

PUMA XP PACKABLE HATCHET:                                                                                          

GEIMPROVISEERD SNIJDEN: Zeer goed / ****.

HAKKEN: Het hakken van droog, hard hout voor de Native War Baton ging daarbij zeer goed (****).

 Puma XP aan het werk

TESTDAG 5. Op een erg zonnige erg mooie lentedag weer het fraaie bos om het Corona virus gedrang te ontlopen en lekker met messentesten bezig te zijn. Ik kwam uit de heuvelige terrein en daar zag ik een oude dame met vreemd schoeisel me voorbij lopen (zie ook mijn Chiruca schoenen review). Zij ging even verder zitten om te pauzeren, ik liep voorbij en rechtsaf naar "mijn" Fatwood area om wat Fatwood te scoren. Dat Fatwood scoren (in het Duits Kienspahn) ging met de PUMA XP Packable Hatchet zeer goed, waarna ik met het PUMA XP Forever Survival mes de kleine tondel deeltjes schaafde en sneed. Ook sneed ik ermee harde uitgedroogde takken, die ik tevens aan beide zijden aanscherpte. Jammer genoeg was het hout van de omgewaaide afgestorven boom vrij hard, waardoor de snede van het PUMA XP Forever Survival mes iets terugliep.

En dus een tweetal ritjes over mijn zeer oude PUMA wedstaal nodig had, om weer op oorlogssterke te komen. De snede van de PUMA XP Packable Hatchet bleef overigens zeer scherp, maar de coating van de bijlkop vertoonde uiteraard wat krasjes en afgesleten vlekjes.

Fatwood zoeken

PUMA XP FOREVER SURVIVAL KNIFE.

SNIJDEN VAN FATWOOD TONDELHOUT: Het snijden van droge stukjes Fatwood en het maken van Fatwood tondel ging goed (***).

HOUT SCHAVEN: Goed tot zeer goed / ***half.

PUMA XP PACKABLE HATCHET:                                                                                          

GEIMPROVISEERD SNIJDEN: Zeer goed / ****.

HAKKEN: Het hakken van het droge, harde en harshoudende Fatwood hout voor de tondel om vuur te maken ging daarbij zeer goed (****).

Ik weet nu genoeg over de PUMA XP producten, sluit de veldtesten af en maak de scores op.

 Tijd voor koffie

DE PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE XP PUMA’S.

 

PUMA XP PACKABLE HATCHET:   

PUMA XP FOREVER SURVIVAL KNIFE.

WOW GEHALTE:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

FIT & FINISH:

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

STAALKWALITEIT:

Goed / ***.

Goed tot zeer goed / ***half.

HARDHEID LEMMET:

Goed  tot zeer goed/ ****.

Goed tot zeer goed /***half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

CORROSIEVASTHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD LEMMET:

Zeer goed / ****.

Goed tot zeer goed / ***half.

ROBUUSTHEID LEMMET/BIJLKOP:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD HAK OF SNIJVERMOGEN HARDE HOUT MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD SNIJ-VERMOGEN POREUZE MATERIALEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD BATONNEER / SPLIJTVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

MATERIAAL HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

COMFORT & ERGONOMIE HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

MATERIAAL SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

KWALITEIT SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

PASVORM BIJL OF MES IN HET FOEDRAAL/ SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

AFWERKING SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

DRAAGCOMFORT FOEDRAAL / SCHEDE AAN DE HANGER OP DE HEUP:      

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

 

 

 

BETAALBAARHEID:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

PRIJS &

KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

 

 

 

TOTALE GEMIDDELDE TESTOORDEEL:

Zeer goed / ****.

Goed tot zeer goed / ***half.

 

RESUME:  Het is eigenlijk lang geleden dat ik een PUMA mes langdurig getest heb, maar met dit XP Forever Survival Knife met karakter, heb ik het gevoel weer in het oude “PUMA thuis” ben gekomen. Ik zou zeggen dat de firma PUMA met dit PUMA XP Forever Survival Knife en de PUMA XP Packable Hatchet en goede betaalbare “starters” producten op de markt heeft gebracht voor beginnende jonge Jacht en Outdoor liefhebbers, maar natuurlijk zijn de XP producten ook voor gevorderde oudere Jacht en Outdoor liefhebbers. Zoals kampeerders, jagers, bushcrafters, fieldcrafters en eigenlijk allen die voor een gebruik mes en dito bijl niet te veel geld kunnen of willen betalen.                                      

Voor het gevraagde geld zijn deze beide PUMA’s mijns inziens erg goede Outdoor producten , dit dankzij hun prijs & kwaliteitsverhoudingen en de comfortabele en schok absorberende elastomeer rubberen handgrepen. 

Voeg om vuur te kunnen maken echter wel zelf een gehard en gekarteld stukje zaagblad als vuurschraper voor het vuurstaaltje in het vuurstaal tasje er bij!

zinvolle combinatie

Ook zijn beide PUMA’s wegens het kostenplaatje en de genoemde eigenschappen ideale Tools als Back-up en/of voor BOB opslag in je wagen/truck of voor “in Case That” voor je Bail Out Bag. Mijn BOB ( Condor Urban Go Pack) staat altijd gepakt en ik ben Ready To Go (RTG). Controleer de inhoud echter wel periodiek, zodat deze en u altijd inzetbaar zijn.

GOEDBEDOELDE TIPS VOOR PUMA R&D DEPARTEMENT:

  • Voeg een stukje getand zaagblad bij als schraper voor het vuurstaal.  
  • Maak een combinatie-set voor deze bijl en het survival mes.                                             

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer Hendrik H. Hiepass-Aryus van PUMA voor het zonder voorwaarden beschikbaar stellen van beide XP outdoor producten. Zonder zijn hulp was deze nieuwe PUMA review niet tot stand gekomen.

Bekijk daarbij ook maar eens de fraaie en omvangrijke PUMA website en zet daarbij wel een kwijlbakje op het toetsenbord, omdat het kwijlvocht daarop voor kortsluiting zorgt. Zie a.u.b. https://www.pumaknives.de/.

www.bushcraft.nl