Peli Ledlampen

DE NIEUWE FUNCTIONELE PELI LED LAMPEN.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Na mijn veldtesten en review over de Tactische PELI Tactische zaklamp 7100 kwam vanuit het Europese PELI hoofdkwartier een verzoek om meerdere veldtesten van hun functionele PELI Gear. En op een zonnige zaterdag kwam er die grote kartonnen doos met de fraaie testitems. Voor de liefhebbers onder u, zie a.u.b. voor de PELI geschiedenis en die tactische zaklamp op:  http://www.bushcraft.nl/peli-7100-tactische-zaklamp.                            

 

GEEN BELANGENVERSTRENGELING: 
Uiteraard zonder belangenverstrengeling zoals mijns inziens wel in de D-66 politieke top van “Aaltje Pang Pang Pechtold” gebruikelijk is. Dus even voor de duidelijkheid, dat alles zonder belangenverstrengeling, het zogenaamde ambassadeurschap en/of stalorders. Want daar trap ik echt niet in, zeker ook doordat ik onafhankelijk en objectief in het testen en reviewen blijven wil. Want ik zie ook in de Outdoor reviews genoeg voorbeelden van “een slager die zijn eigen vlees keurt”!

Waarom? Daarom:  Vleesleverancier Willie Selten testte destijds in plaats van de NVWA zijn te koop aangeboden vleeswaren zelf wel en u en ik weten wat een puinhoop dat vleesverhaal was! Ook onze webmaster en de Big Chief himself moeten niets van opgedragen stalorders hebben en laat mij vrij in het testen van die items.

DE ONTVANGEN GEAR: 
Er zat een oplaadbare kunststof PELI 7060 LED zaklamp bij, die naar zeggen in gebruik is bij de Amerikaanse politie van Los Angeles (LAPD). En die gebruiken daar echt geen rommel, want heel lang geleden gebruiken hun SWAT teams daar de fameuze Gerber Mark II Combat/survival knives. Ook zat er de Key-chain 1810 LED lampje bij, die onmiddellijk de ook best fijn werkende Lidl lampje aan mijn EDC sleutelring verving. Als grootste item was er die bijna “bom-proof” kunststof PELI 1520 medium-size beschermkoffer in Desert Tan kleur.  Deze Peli koffer is overigens goed voor een eigen separate review.                                                                                                                                                

 Pakket gearriveerd

HET PELI KEY-CHAIN 1810 LED (EDC) LAMPJE.

DE BESCHRIJVING:
Lekke banden, een zoekgeraakte koptelefoon, een naald in een hooiberg, met dit zaklampje voor alledaags gebruik kunt u dag en nacht vooruit.                                                                                      

Met zijn 16 lumen aan licht en een bevestiging voor aan de sleutelhanger, komt dit LED lampje altijd van pas. Het PELI 1810 LED lampje voor aan de sleutelhanger verdrijft de duisternis en u ziet het licht.                               

DE BOUWWIJZE:

Het PELI Key-chain/ sleutelring lampje is gemaakt uit lichtgewicht vliegtuigaluminium en bestaat uit twee hoofdonderdelen te weten:

-          het voorste lampdeel met het LED lampje, inpandige draaischakelaar en verlengingsstuk met inpandige schroefdraad voor de batterijhouder van het achterste lampdeel.

-          Het achterste lampdeel met inpandige batterijhouder met schroefdraad en twee O ringetjes, de stalen veerring met medaillon en stalen sleutelhaakje.

De knoopbatterijen worden inpandig in de lamp  meegeleverd. Het lampje is overigens ultracompact en licht van gewicht. Het lampje is IPX4 - waterbestendig wat wil zeggen: beschermd tegen opspattend water (dus spatwaterdicht).          

De twee onderdelen                                                                                                                                    

HET IN EN UIT SCHAKELEN: Het in- en uitschakelen gebeurt m.b.v. een inpandige draaischakelaar in het voorste lampdeel en de rotatie tussen beide hoofdonderdelen.                                                                                                      

HOE?

* Je pakt eerst de van uitsparingen voorziene lampkop van het voorste lampdeel en het eveneens van uitsparingen voorziene einddeel van het achterste lampdeel vast.

* Dan draai je de lampkop met de wijzers van de klok mee (rechtsom) waarbij je het achterste lampdeel vasthoudt en het LED lampje zal aan gaan. 

* Om het lampje nu uit te schakelen, draai je de lampkop tegen de wijzers van de klok in (linksom) en het LED lichtje gaat uit.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE PELI KEY-CHAIN 1810 LED:

-          Lengte: 3,8 cm.

-          Gewicht met batterijen: 14,2 gram.

-          Materiaal lichaam / body: aluminium.

-          Materiaal Klip: staal.

-          Kleuren: zwart; blauw; rood; groen; zilver en goud (het testmodel).

-          Power: 4 x LR41 knoopbatterijen (inclusief.)

-          Schakelaar: draaischakelaar (aan/uit). 

-          Soort LED licht: wit met een vleugje blauw.     

 

        

             

 

DE DRAAGTEST VAN HET KEY-CHAIN 1810 LED (EDC) LAMPJE.
Op een donkere vrieskoude avond met mijn vrouw naar buiten om te wandelen. NEE, Nee niet naar de Carnavalskroeg! Het kleine lampje was dankzij zijn draaischakelaar gemakkelijk in te schakelen en gaf voor zijn “David formaat een Goliath licht”. Wel zat er in het licht van deze LED een vleugje blauw. Maar dat was eigenlijk niet van invloed op de korte lichtbundel afstand en functie van dit fraaie sleutelhangerlampje.

Ideaal voor aan de sleutelbos

De dagen daarop heb ik veelvuldig van dit kleine, maar super handige EDC sleutelhanger lampje gebruik gemaakt. Hij is licht en ook stevig genoeg om aan mijn EDC sleutelring met zijn flexibel koord en “bundeltje” EDC Gear te kunnen, zonder daarbij defect te raken. Dat zegt wel genoeg over zijn stevigheid. En met het lichtbundeltje kun je in het pikkedonker genoeg zien om je uit een lastige situatie te halen.

OPMERKING: Maak het haakje van de klip iets groter zodat deze klip (en dus het lampje) ook gemakkelijker aan stevige sleutelringen en er ook weer af kan.

PERSOONLIJK TESTOORDEEL PELI KEY-CHAIN 1810 LED (EDC) LAMPJE: ****/ zeer goed / very good.

 

DE PELI 7060 OPLAADBARE LED HANDLAMP. 
Zoals reeds verteld gebruikt het Los Angeles Police Department (LAPD) naar zeggen de PELI 7060 LED oplaadbare handlamp. En die kunnen daar echt geen rommel gebruiken, zeker niet met hun best effectieve optreden tegen die heersende drugsbendes aldaar.

Peli 7060

Ik weet dat destijds hun zeer effectieve SWAT TEAM op militaire wijze was getraind en uitgerust. Derhalve raakte ik in 1975 al bekend met het nu legendarische Gerber Mark II Combat/survival knife. 

Derhalve hebben de LAPD en PELICAN PRODUCTS  in een zeldzame samenwerking tussen de publieke en privésector hun krachten gebundeld voor de ontwikkeling van de 7060 LED als de tactische/patrouillelantaarn bij standaardoperaties voor het hele politiekorps. He, he, deden dat maar meer Bobo’s van publieke sectoren, het luisteren naar de mensen op de werkvloer!

DE BESCHRIJVING VAN DE PELI 7060 LED HANDLAMP:
De slip en rolvaste Peli 7060 LED handlamp is vervaardigd van een achtkantige Xenoy kunststof lichaam/body en dito achtkantige lamp kop met gekartelde tactische bezel met een slagvaste polycarbonaat lens. Deze handlamp bestaat uit 4 hoofdonderdelen en is demonteerbaar.

DE BOUWWIJZE: 
Deze handlamp gebruikt tevens een nieuwe technologie namelijk een dubbele schakelaar, waarbij de handlamp of door de patrouilleschakelaar op de behuizing of door de tactische schakelaar aan de achterzijde ingeschakeld kan worden. Het ruitvormige patroon van rubber schakelaar afdekkingen zijn wegens hun grootte ook zeer geschikt met handschoenen aan. Deze dubbele schakelaars die allebei een vier standen schakel/lichtstand modus hebben, maken het voor de gebruiker mogelijk om de handlamp afhankelijk van de heersende situatie in verscheidene standen met of zonder handvuurwapen vast te houden en hem steeds afhankelijk van de tactische situatie in en uit te kunnen schakelen. De schakel / lichtstanden zijn: hoog/ high; flitsen/stroboscoop; middel/medium en laag/low.

Deze lantaarn werkt op oplaadbare Lithium-Ion batterijen voor een maximale helderheid en deze zijn eveneens heel licht van gewicht in vergelijking met standaard batterijen. Voor het opladen van deze handlamp wordt naast de genoemde batterijen ook een specifieke wandhouder met oplader bijgeleverd.                                                             

OPMERKING: lees voor het in gebruik nemen altijd de bijgevoegde gebruiksaanwijzing!  En door zijn specifieke lichaamsvorm rolt deze Peli patrouille handlamp ook niet snel van het dashboard vakje van de LAPD patrouillewagen, behalve als de bekende Arnold” Alois” Schwarzenegger rijdt natuurlijk.

DE SPECIFICATIES VAN DE PELI 7060 LED HANDLAMP.             

-          Lengte handlamp: 22cm

-          Diameter kop: 31,8 mm.

-          Diameter lichaam: 26,8 mm.

-          Materiaal kop/lichaam/eind kap: Xenoy kunststof.

-          Materiaal lens: polycarbonaat.

-          Soort LED licht: wit licht.

-          Batterij: Lithium-Ion (wordt meegeleverd)

-          Kleur handlamp: zwart.

 

DE VERKORTE GEBRUIKSAANWIJZING:

WAARSCHUWING:
Voordat u deze handlamp geheel of gedeeltelijk wilt demonteren dient u deze lamp zeker  5 minuten uitgeschakeld te laten rusten alvorens u met het demonteren begint. Een ingeschakelde LED lichtmodule wordt namelijk extreem heet en kan derhalve voor verbrandingen zorgen.  

                       Licht specificaties

        Licht specificaties

HET IN EN UIT SCHAKELEN VAN DE HANDLAMP:                                                                                                                         

OPMERKING: Deze onderstaande procedure geldt voor beide genoemde schakelaars.

GEBRUIK MOMENT LICHT / OGENBLIKS LICHT :

Druk de gewenste schakelaar voor een moment licht slechts half in. Laat u de schakelaar weer los dan dooft het licht.

DE JUISTE LICHTMODUS KIEZEN: 
Om de juiste lichtmodus/lichtsterkte te krijgen dient u snel (binnen 0,5 seconden) de drukknopschakelaar half in te drukken en bij de juiste gevonden lichtmodus / lichtsterkte drukt u daarna deze drukknopschakelaar volledig in (hoor/voelbare klik). U heeft nu de gewenste vaste lichtsterkte! Af fabriek is deze lichtmodus standaard dus Hoog > Flitsen = Stroboscoop > Middel > Laag ingesteld.

IN EN UIT SCHAKELEN PERMANENT/CONSTANT LICHT: 
Druk de gewenste schakelaar na de gekozen lichtstand geheel in (voel en hoorbare klik) en u heeft permanent/constant licht. Wilt u de handlamp weer uitschakelen, druk dan de gewenste schakelaar weer geheel in (voel en hoorbare klik) en de lamp schakelt uit.

OPMERKING: Je kunt bijvoorbeeld de handlamp met de patrouilleschakelaar inschakelen en naar keuze met de patrouilleschakelaar of de tactische schakelaar weer uitschakelen!

Patrouille schakelaar

 

HET OPLADEN MET DE ORIGINELE PELI TOEBEHOREN:

  • Plaats eerst de enkelvoudige contactstekker van de oplader in de contactplaats aan de achterkant van de specifieke bijgevoegde 7060 wandhouder.
  • Wikkel het snoertje via het sleufje aan de achterkant om klemming en daardoor slijtage daarvan te voorkomen.
  • Hang daarna de wandhouder met twee daarvoor geschikte schroeven aan de wand, met de tekst 7060 LED PELI CHARGER, Peli Products, SA naar boven gericht.
  • Plaats nu de uitgeschakelde handlamp correct hangend met de lens naar boven in de wandhouder. Zorg ervoor dat de metalen contactpunten van de wandhouder en handlamp contact maken.
  • Plaats het stekkerdeel van de adapter in een 220V wandcontactdoos.
  • Het opladen van de handlamp zal ongeveer 5 uren in beslag nemen, waarbij de oplaadindicatielampje rechtsbovenop de wandhouder afhankelijk van de oplaadstatus zal branden en/of knipperen conform onder:

-          Permanent rood licht: oplader niet correct met de handlamp verbonden / geen contact.

-          Knipperend rood licht: de handlamp wordt opgeladen.

-          Permanent groen licht: de handlamp is volledig opgeladen en “ready for action”.

Laadstation

OPMERKINGEN:

- De handlamp hoeft niet volledig leeg te zijn alvorens hem opnieuw te kunnen opladen.          

- De handlamp kan wegens het speciale oplaadsysteem nooit overladen worden.                         

- De li-Ion batterij gaat ongeveer 500 opladingen mee en zal daarna mogelijk voor een nieuwe vervangen moeten worden. Lees daarvoor eerst de gebruiksaanwijzing en de WAARSCHUWING boven.

 Laadcontacten

HET VERVANGEN VAN DE LI-ION BATTERIJ MODULE. 

- Laat de uitgeschakelde handlamp conform de waarschuwing minimaal 5 minuten rusten.

- Schroef de eind kap met tactische schakelaar linksom / tegen de wijzers in los. De lamp zal daarbij “een moment” aangaan.

- Vervang de lege batterijmodule door een nieuw en vol exemplaar en zorg ervoor dat deze batterij precies in de geleide nok van de batterijmodule valt. 

- Controleer nu u toch bezig bent de O ring op het schroefstuk van het lamplichaam op werking/goede staat en vet deze O ring indien voorhanden, met siliconenvet in. 

- Check indien mogelijk ook visueel de andere O ringen.

- Schroef nu de eind kap met tactische schakelaar rechtsom / met de wijzers van de klok mee hand vast. De lamp zal daarbij weer “een moment” aangaan. 

- Check de werking van de lamp en zijn functies. Doe dat ook voordat u “uw commandopost of wachtruimte” uitloopt.                                                                

OPMERKING/NOOT: Voordat ik tijdens nachtdienst destijds naar buiten ging om uren buiten rond en over het grote donkere Vliegveld te patrouilleren of controle rondes te  houden, was mijn patrouille en IRT uitrusting echt wel gecheckt en voor goed bevonden. Better Safe than sorry!

DE DRAAGTEST VAN DE PELI 7060 OPLAADBARE LED ZAKLAMP.
Ik moest even tijdens duisternis de schuur in en derhalve kwam deze oplaadbare stevige handlamp mij goed van pas. Anders had ik mijn rugzak weer moeten “plunderen”, want daarin zat de geliefde Peli tactische zaklamp 7100. Deze Peli handlamp doorliep de vier lichtstanden zeer goed, maar dat kwam ook dat ik reeds het PELI schakelsysteem ken en waardeer. Een leek heeft even wat oefening nodig! Ik kwam er overigens wel achter dat het moment licht direct aanspringt als de schakelaar iets indrukt, maar dat je voor het volledig inschakelen voor permanent/constant licht de gewenste schakelaar(een van de twee) wel iets harder en dieper moet indrukken.

Dat wat zwaarder en dieper moeten indrukken zal mijns inziens ook komen door de wens van de LAPD:  Dit om te voorkomen dat tijdens een mogelijke stressvolle tactische inzet, deze lampschakelaar NIET per ongeluk te ver (dus volledig) doorgedrukt wordt. Bijvoorbeeld als je op een tactisch moment slechts kortstondig moment licht nodig hebt en je dus per ongeluk onbedoeld permanent/constant licht krijgt. Dan zou je een zogenaamde “Sitting Duck” / Target kunnen worden. Ook is hij voor gebruik met tactische handschoenen ontworpen en daardoor moeten de schakelaar knoppen iets groter en moet ook de veerweerstand van die schakelaars iets hoger zijn, dus daardoor iets harder drukken.

Lichtstanden: Low, Medium, High

Laagste stand

Middelste stand

Hoogste stand

GEBRUIK: Deze handlamp is naast uw “persoonlijke patrouille in de buurt” ook geschikt in & rondom huis, bij het uitlaten van uw hond, voor gebruik in/rond uw boot, auto of camper (wel met de optionele 12 Volt oplader) of gewoon voor de heb.

Ik gebruikte de Peli 7060 gebruikt bij het uitlaten van mijn dochters hond tijdens de koude donkere avonden en die handlamp liet me niet in de steek. De handlamp is gemakkelijk en ook met niet te dikke handschoenen aan naar een hogere of lagere lichtstand te schakelen. Deze tactische politie handlamp is “vrij groot”, maar wel klein als je hem naast een mijns inziens nu gedateerde Maglite-3 Cell zet.  Dankzij zijn twee verschillende schakelaars is hij snel inzetbaar, wat erg handig in het gebruik is. In het “pikdonker” is het met handschoenen aan wel wat “zoeken” naar de patrouille schakelaar op de behuizing, derhalve zou aan beide zijden geconstrueerde beschermvleugels annex geleidingsvleugels duim een oplossing en tip kunnen zijn.   

Wederom en nu met “hondenweer” de hond noodgedwongen in de regen uitlaten. Gelukkig had ik een waterdichte TT regenjas aan en ook de Peli 7060 handlamp was IPX4 waterresistant. Dat betekent dat de handlamp beschermd is tegen opspattend water (spatwaterdicht) en natuurlijk ook regenwater. En dat viel er ook plenty. Gelukkig is regen gewoon water en viel het meeste langs me af. Voor de rest presteerde de handlamp zoals je van een Peli kwaliteitsproduct mag verwachten.

Op een andere avond tezamen met mijn zoon de hond uitgelaten op mijn favoriete buiten het dorp wandel & bospad waarbij tegelijkertijd mijn zoon de foto’s van de lichtbundel gefotografeerd heeft. Zoals gewoonlijk voldeed de lamp zeer goed, mede dankzij de twee onafhankelijke schakelaars. En het aantal lumen in de High lichtstand is voldoende om je potentiele aanvaller& mugger tijdelijk te verblinden, waarna je hem of een flinke ram met de handlamp op zijn hoofd kan geven of je direct weg kunt rennen.

Deze handkamp is ook nog een perfecte huis, tuin en schuurlamp en is met een common sens lichtinschakeling nog verrassend zuinig in energie ook. En mocht hij “leeg” zijn is het opladen dankzij zijn meegeleverd specifieke oplader “een fluitje van een Eurocent”.  Met een optionele 12V auto adapter zou je de handlamp ook in je auto kunnen gebruiken.

Natuurlijk rukt een hond weleens aan de riem en daardoor viel de Peli patrouille handlamp eens op een avond op de straat. Natuurlijk heb ik de handlamp normaal gesproken op de route niet altijd aan, dus moest ik hem even aandoen om te controleren of deze handlamp het nog deed. Alleen op markante punten of als de hond iets wil “snuffelen & eten” schakel ik de handlamp aan en schijn ik rond. Het schijnt dat er in de buurt een laffe honden vergiftiger rondloopt, die gif in sponsen stopt en die dat langs de straten achterlaat. Het spreekt wel voor zich als ik hem “zou snaaien”, wat voor lesje ik hem zou leren. Thuis aangekomen de handlamp verder gecontroleerd, maar op een klein krasje na was er niets aan de handlamp te zien.

Vanaf nu is deze LAPD patrouille handlamp ’s avonds dus ook mijn honden uitlaatlamp geworden, want wat goed genoeg is voor de LAPD agenten is zeker goed genoeg als handlamp bij dat uitlaten van de hond. Hij (de lamp dus) blijft ook onder natte omstandigheden keurig zijn taak volbrengen.

PERSOONLIJK TESTOORDEEL PELI 7060 OPLAADBARE LED ZAKLAMP: ****/ zeer goed / very good.

 

TIP AAN HET PELI R&D DEPARTEMENT: Make a molded Xenoy belt hanger for this Peli 7060 to adapt the LAPD Belt.

DANKBETUIGING: Mijn dank gaat wederom uit naar mevrouw Maria Sistachs van Peli Europa voor de ondersteuning en het geleverde PELI producten. Thank you for the great service!                                                                                                                                    

De Nederlandse PELI importeur is de bekende firma Lambert & Company uit Berkel en Rodenrijs. Zie a.u.b. hun website met fraaie en vooral nuttige PELI producten:  https://www.lambert-co.com/.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.