LionSteel Jack 3

DE STIJLVOLLE LIONSTEEL’S JACK-3, “THE BEST A MAN CAN GET”.  By Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Dat het Italiaanse messenmerk LionSteel erg goede messen en accessoires van allerlei groottes en in diverse uitvoeringen maakt, was mij en ook “mijn volgers” allang genoegzaam bekend, maar hun Jack 3 Slipjoint zakmes verrast me toch te zeerste. Dit door een geüpdatet klassiek zakmes met een lemmet uit High-end lemmetstaal. Ik heb namelijk destijds een aantal hun vaste messen, Folding Hunter en Slipjoint getest en in een aansluitend review voor zeer goed bevonden. Mij laatste LionSteel review ging over de LionSteel GitanO. Ja, Gudy ik weet het nog steeds! Bekijk a.u.b. daarvoor deze LionSteel review op: http://www.bushcraft.nl/lionsteel-gitano. Deze fraaie Jack-3 lijkt qua uiterlijk ook veel op mijn jaren geleden te Canada, in Ontario’s grootste messenzaak “On the Edge” gekochte klassieke Grohmann jagerszakmes met hertshoorn greep platen, waarvan twee lokale jagers & skinners “ er bij zworen”. En dat model stamt weer van de oude Duitse Klassiekers af.

LionSteel Jack 3

DE HISTORIE VAN LIONSTEEL. De Italiaanse messenfirma LionSteel Knives werd in 1969 door Gino Pauletta en zijn vrouw Cesarina te Maniago opgericht. Het fraaie LionSteel embleem stamt overigens af van een sculptuur met een leeuw afbeelding, welke destijds door de grootvader van Gino met de hand gemaakt werd. Het familiebedrijf LionSteel wordt na al het harde werken en na hun pensionering nu geleidt door hun zonen Gianni, Daniele and Massimo Pauletta. Om een hoge kwaliteit te waarborgen heeft LionSteel veel tijd en geld geïnvesteerd in hoogwaardige High-Tech CNC machines. De LionSteel messen worden door zeer goede designers ontworpen en daarna met behulp van hoogwaardige CNC machines geproduceerd. Door deze CNC bewerkingen zijn de precisie en de toleranties altijd hetzelfde en zeer goed op maat. Het spreekt voor zich dat voor de montage, de afwerking en de kwaliteitscontrole “scherpe ogen en gouden handjes” van de vaklieden benodigd zijn. Want om maar eens de woorden van de filosoof Nietzsche te herhalen” Zonder vakmanschap is inspiratie niet meer dan riet dat wuift in de wind”. De LionSteel filosofie is om de beste messen met de beste materialen te maken, om deze met de beste kwaliteitscontroles te controleren. Door hun fraaie design, de gebruikte hoogwaardige materialen, de afwerking en de uitmuntende kwaliteitscontroles vallen de LionSteel messen regelmatig in de prijzen, LionSteel heeft namelijk op diverse internationale Messenshows belangrijke prijzen gewonnen. En voor mij als echt langdurig testende Mil Spec. veldtester en reviewer sta ik voor deugdelijk uitgevoerde kwaliteitsgebruikstesten zonder de BS slooptesten.

DE BESCHRIJVING VAN DE LIONSTEEL JACK 3 SLIPJOINT FOLDER (JK3 ST). De stijlvolle LionSteel Jack 3 is een fraai gepimpt maar nog steeds klassieke uitziend driedelig medium-size slipjoint zakmes met vier functies. Er zijn ten opzichte van vroeger modernere technieken en modernere materialen gebruikt. Je wordt naast de looks van de Jack-3 ook echt gelukkig van de lemmetactie met zijn “Walk and Talk” geluiden, wanneer je de lemmeten tweehandig met behulp van de duimnagelgleuf  (Nail Nick) opent en weer sluit. TIP: Houdt bij het sluiten van het zeer scherpe lemmet, je vingers weg tussen het “roterende/klappende” lemmet en de handgreep want het heeft geen 90 graden stop en laat je daarbij niet afleiden.     

          DE INGEBOUWDE LEMMETEN/TOOLS:                                                                                                                                                       

1. Het zeer scherpe vlakgeslepen hoofdlemmet met zijn zeer sierlijke klippunt vormig klippunt is uit het High-end M390 gesinterde roestvaste  lemmetstaal vervaardigd en heeft een lange eveneens erg sierlijk schijnscherpte en lange nagelsleuf aan beide zijden, dit ter tweehandige opening van het lemmet. Het lemmet zit spelingsvrij tussen de Titanium montageplaten (Liners) geplaatst en de lemmetpunt van het gesloten lemmet zit & wijst daarbij mooi naar het midden. Mooi in het midden dus en dat zonder “schavende zijkanten / Blade Rub”.

2.  Het combi-lemmet met normale sleufschroevendraaierpunt & flessenopener is eveneens uit   het High-end M390 gesinterde roestvaste lemmetstaal vervaardigd en heeft een lange nagelsleuf ter tweehandige opening van het combi-lemmet. Ook dit lemmet zit spelingsvrij tussen de Titanium montageplaten (Liners) geplaatst en de lemmetpunt van het gesloten lemmet zit & wijst daarbij ook weer naar het midden.          

3.  De kurkentrekker is uit het goede AISI 420C roestvaststaal vervaardigd en heeft een scherpe punt en vier “golvende slagen”. Deze kurkentrekker is eigenlijk ook een combi-tool, je kunt er naast het uittrekken van kurken uit de wijnflessen, deze ook gebruiken voor het ontknopen van een lastige knopen uit touwen en schoenveters.

Jack 3 kurkentrekker           

Gereedschap                

                             DE LEMMET / GEREEDSCHAP CONFIGURATIE VAN DE JACK 3.

OPMERKING: Om het fraaie zakmes geschikt te maken voor ECHT links en rechtshandig gebruik, zijn zowel het lemmet als de gecombineerde schroevendraaier& flessenopener aan elke kant van twee nagelsleuven/ Nail Nicks voorzien. En om het fraaie lemmet design nog verder te onderstrepen en het gebruikscomfort tevens te vergroten, zijn van deze de lemmet ruggen en de lemmet rug veren van de Jack 3 op de typische LionSteel wijze fraai afgerond.

DE GECOMBINEERDE HANDGREEP MET DE TITANIUM BOLSTER. De samengestelde handgreep bestaat uit de Titanium montageplaten / Liners, de twee fraaie Titanium bolsters en de twee sierlijke greep platen uit fraai exotisch hout, namelijk Santos Wood. De genoemde Titanium bolsters zitten ook met de doorgaande sierlijke lemmet Torx-bout op de montageplaten/ Liners bevestigd, terwijl de exotisch houten greep platen elk met drie Torx boutjes op de veelvuldig genoemde montageplaten bevestigd zijn. Uiteraard is de ligplaats voor de ingeklapte kurkentrekker in de montageplaat/Liner en greep plaat uitgespaard en zijn de zijkanten van de handgreep en de bolsters voor een comfortabele grip fraai wat gerond. Deze handgreep is voor mijn maat 9,5 hand zeer comfortabel en past dus precies.                 

LionSteel Variatie 

                 DE VARIATIE AAN GREEP MATERIALEN VOOR DE JACK SLIPJOINT FOLDER.

 

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE LIONSTEEL JACK 3 SLIPJOINT FOLDER.

GEBRUIKSDOEL:

EDC, herenzakmes, picknick, leuk voor thuis.

RECHTS EN LINKSHANDIGE TE GEBRUIKEN:

Ja.

MATERIAAL LEMMET EN COMBI SCHROEVENDRAAIER & FLESSENOPENER:

Böhler M390 gesinterd roestvaststaal.

BIJZONDERHEDEN LEMMET EN COMBI SCHROEVENDRAAIER & FLESSENOPENER:

Afgeronde rug.

MATERIAAL KURKENTREKKER:

AISI 420C roestvaststaal.

FIXATIE LEMMET/GEREEDSCHAPPEN:

Slipjoint.

BIJZONDERHEDEN LEMMET RUGVEREN:

Afgeronde rugveer.

OPENINGSWIJZE LEMMET EN TWEE GEREEDSCHAPPEN D.M.V.:

Nagelsleuf / Nail Nick aan beide zijden van het lemmet.

LEMMET SLIJPING:

Vlak, met kleine secundaire V-snede.

LEMMET AFWERKING:

Satijn.

VORM LEMMETPUNT:

Clippoint.

LEMMET HARDHEID:

61 HRC.

LEMMET LENGTE:

7,5 cm.

LENGTE SNIJKANT:

7,1 cm.

LEMMET BREEDTE:

15,2 mm.

LEMMET DIKTE:

2,2 mm.

AANTAL FUNCTIES/GEREEDSCHAPPEN:

4, inclusief het genoemde lemmet.

MATERIAAL GEREEDSCHAPPEN:

RVS.

VERGRENDELING GEREEDSCHAPPEN:

Slipjoint.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN/LINERS:

Titanium.

MATERIAAL BOLSTER:

Titanium.

MATERIAAL HANDGREEP:

Micarta (in mijn lievelingskleur groen).

LENGTE ZAKMES MET LEMMET OPEN:

17,4 cm.

LENGTE ZAKMES GESLOTEN:

9,9 cm.

DRAAGGEWICHT:

Circa 70 gram.

 

ONTWERP EN PRODUCTIELAND:

Italië (het land van de mooie messen, goede wapens, lekkere wijnen, mooie dames en mooie vergezichten).

In het bos 

MIJN EERSTE INDRUK VAN DE LIONSTEEL JACK 3.

TOP: Het gehele zakmes.

TIPS VOOR HET LIONSTEEL R&D DEPARTEMENT:

1. Verleng de middelste montageplaat/Liner aan de achterkant met een stukje, dit voor een 1,5 mm klein gaatje voor een kleine sluitringetje voor een vangkoord.

2. Maak een fijn geribbelde snijkant aan de gecombineerde schroevendraaier& flessenopener, waardoor het een handige sinaasappel & citroenen snijder/ “ontpeller” wordt. Zie ook het voorbeeld bij deze Victorinox Classic.

 Victorinox voorbeeld

DE EDC/VELD TESTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE EDC/VELD TESTEN:  Bij het falen en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de sales manager van LionSteel, de heer A. Mazzoli de LionSteel Jack 3 aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze nieuwe LionSteel review over de Jack 3 voor u. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

DE BUITEN TESTDAGEN. Dit klassieke zakmes kan in geval van een noodsituatie je survival mes kunnen zijn. Want het mes dat je bij je draagt, kan je leven redden en is in NOOD dan dus je survival mes. Ik testte het lemmet en de gereedschappen van LionSteel Jack 3 tijdens EDC-taken en tijdens mijn lange Hike’s.

HET LEMMET: 

* Het rondom doorsnijden van duimdikke takken ging zeer goed. Bedenk daarbij wel dat je een slipjoint zakmes gebruikt (zonder vergrendeling).

* Het maken van vuurstokjes ging ook zeer goed. Zo kan ik altijd een levensreddend en motivatie verhogend kookvuurtje maken.

Vuurstok maken

* Het doorsnijden van duimdikke takken voor Basha haringen ging ook zeer goed. Gebruik daarbij je gezond verstand en snij rustig 360 graden rondom.

* Ook het aanpunten van die gesneden Basha haringen ging zeer goed.

* Op een lange Hike kwam het scherpe lemmet erg goed van pas om de broodworst in dunne plakjes te snijden, dit om de “inwendige mens” te versterken.                        koffie tijd                        

DE KURKENTREKKER: 

* De kurkentrekker werd slechts voor het ontwarren van knopen in de  schoenveters in het veld gebruikt en NU eens niet voor de ontkurken van een wijnfles. Jammer genoeg was mijn schoenveter van mijn zeer oude outdoor laarzen naast onbedoeld ineen geknoopt ook nog gerafeld door die rottige bramenstruiken.

* Later werd thuis er wel een fles ermee ontkurkt, zonder kurkstukjes  in de fles achter te laten. De handgreep was sterk genoeg en had voldoende grip om kracht bij het ontkurken te kunnen zetten.   

HET COMBO LEMMET MET:

1. DE SCHROEVENDRAAIER: Deze conventionele 4 mm brede sleufschroevendraaier werkte zeer goed, mits je niet vergat dat deze slechts gefixeerd dus niet vergrendeld is, druk dus niet te hard op de schroef.

2. DE FLESSENOPENER:  Deze flessenopener werkte zeer goed op een flesje Hertog Jan bier, maar andere merken “lust hij natuurlijk ook”. Net als ik trouwens, maar ik prefereer eigenlijk stevige rode Italiaanse wijn van het Dolce Vita type.    

fles openen                                                                 

DE EDC TESTDAGEN.
Natuurlijk moet een klassiek zakmes ook de klusjes in en om het huis, dus ook ik de keuken aankunnen en dat deed het ook. Het was mijn beurt om de aardappels te schillen, uien te snijden, dik touw en verpakkingen te snijden en dat deed ik zeer goed met de Jack-3, dit dankzij zijn zeer scherpe lemmet en de hanteerbaarheid van het gehele zakmes.

Aardappels schillen

Touw snijden

Verpakking snijdengadgets

DE PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE LIONSTEEL JACK 3 SLIPJOINT.

WOW GEHALTE:

Uitmuntend goed / ****half.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Uitmuntend goed / ****half.

FIT & FINISH:

Uitmuntend goed / ****half.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Uitmuntend goed / ****half.

 

 

STAALKWALITEIT LEMMET:

Uitmuntend goed / ****half.

CENTERING GESLOTEN LEMMET:

Uitmuntend goed / ****half.

HARDHEID LEMMET:

Uitmuntend goed / ****half.

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

Uitmuntend goed / ****half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed / ****half.

FUNCTIE LEMMET:

Uitmuntend goed / ****half.

OPENEN / SLUITEN LEMMET:

Uitmuntend goed / ****half.

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD LEMMET:

Uitmuntend goed / ****half.

 

 

HARDHEID COMBO SCHROEVENDRAAIER & FLESSENOPENER:

Zeer goed / ****.

WERKING COMBO SCHROEVENDRAAIER & FLESSENOPENER ALS FLESSENOPENER:

Uitmuntend goed / ****half.

WERKING COMBO SCHROEVENDRAAIER & FLESSENOPENER ALS SCHROEVENDRAAIER:

Zeer goed / ****.

OPENEN / SLUITEN COMBO SCHROEVENDRAAIER & FLESSENOPENER:

Zeer goed /****.

 

 

WERKING KURKENTREKKER:

Zeer goed /****.

OPENEN / SLUITEN KURKENTREKKER:

Zeer goed / ****.

 

 

ROBUUSTHEID VOUWMES:

Zeer goed / ****.

ERGONOMIE & SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed /****.

HANTEERBAARHEID VOUWMES:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

DE PERSOONLIJKE BEOORDELING LIONSTEEL JACK 3 SLIPJOINT: UITMUNTEND GOED / 4,5 out of 5  Stars / ****half.

Een plaatje 

RESUME. Dat de Italianen naast vriendelijke personen ook zeer goede messenmakers zijn, was mij allang genoegzaam bekend, maar LionSteel behoort tot een van de besten daarvan. Ik houd  bij het openen en sluiten van het lemmet van de Jack 3 van de “als muziek in de oren klinkende Walk and Talk”.  De LionSteel Jack 3 slipjoint is “klein van gestalte, maar groot van daden”, mede door High-End lemmetstaal en zijn nuttige gereedschappen.

TIP: “HIT THE ROAD JACK, TO GET ONE JACK”.

HOUD MOED, HET RECHT ZAL ZEGENVIEREN: Voor alle burgers die net als ik schoon genoeg van de onderdrukkende dictatoriale QR-maatregelen hebben, zoals  vooral in Italië, Frankrijk, Australië, Nederland en eigenlijk bijna overal, dit muziekfilmpje om de moed er in te houden en “hun eigen stip op de horizon zien”.  Van dat streven naar Liberta en het zien/horen deze plaat wordt je echt blij. Want het is echt de hoogste tijd voor Liberta! https://www.youtube.com/watch?v=mG05YzmmiCU.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de Sales Manager van LionSteel de heer Andrea Mazzoli voor het beschikbaar stellen van deze fraaie LionSteel Jack 3. Zonder dit had deze review niet tot stand kunnen komen. Voor meerdere LionSteel producten zie a.u.b. hen omvangrijke website op: https://www.lionsteel.it/.

Ik hoop dat ik over een tijdje weer een ander LionSteel product kan reviewen zoals bijvoorbeeld een vaststaand LIONSSTEEL bushcraftmes.

www.bushcraft.nl