LionSteel Gitano

THE LIONSTEEL GITANO, A GRAND DUTCH DESIGN BY GUDY VAN POPPEL.  By: Henk Kraaijvanger.

 

HET GITANO ONTWERP VOLGENS GUDY VAN POPPEL. 

Gudy van Poppel " Mijn idee achter de Gitano was om een groot vouwmes te maken dat is gebaseerd op oude Zuid-Europese vouwmessen, maar in een nieuwe stijl. Wat ik leuk vind aan deze messen zijn de elegante lijnen en vaak grote lemmeten in relatie tot de handgrepen ".

LionSteel hield van Gudy's idee en besloot in deze om een nieuwe samenwerkingsverband met hem en de Duitse firma Tools For Gents te starten, die hen hielp de definitieve versies te ontwikkelen. Gitano is een EDC (Every Day Carry) vouwmes dat deel uitmaakt van de collectie “Tradition by LionSteel”.

Gudy van Poppel      

        GUDY VAN POPPEL.

DE START VAN DE MESSENSMEED CARRIERRE.

Gudy van Poppel begon zo’n kleine 20 jaar geleden met het smeden en het vervaardigen van messen en zwaarden. Eigenlijk heeft iedereen om vakkundig te kunnen groeien een mentor/medestander nodig, waardoor Gudy bij de kunstsmid Juul Baltussen terecht kwam. Vanaf het begin van zijn carrière bouwde Gudy een breed repertoire van allerlei stijlen en soorten lemmeten & messen. Vanaf die tijd begon hij ook messen en zwaarden naar oude historische voorbeelden van de “oude” Saksen, Franken en Vikingen te smeden en begon hij ook specifieke messen te ontwerpen en ook te maken. Gudy van Poppel die wegens zijn mes ontwerpen en vervaardigde creaties bekend geworden is “in de binnenste cirkel” van de eerst Nederlandse en daarna globale messen gemeenschap, begon ook de vraag naar vouwmessen in zijn specifieke stijl te beantwoorden en dus ook te maken. Daarvoor kwam hij zelfs met zijn messen naar de DKE shows om deze messen te promoten en alwaar hij onlangs met de zeer fraaie Gitano ook de 1e prijs won. Wat zijn meeste lemmeten gemeen hebben, is het feit dat ze groot en meestal zijn gemaakt uit O2 of Damascusstaal zijn. Damaststaal dat hij ook zelf gesmeed heeft. En ook maakt hij zijn de gestructureerde Titanium handgrepen en gepatineerde bronzen onderdelen zelf, die Gudy’s kenmerken zijn. Hij maakt overigens alle delen van zijn messen zelf, inclusief handgrepen; stootplaten; pommels; schedes; schroeven; sluitringen enzovoort, enzovoort. Gudy staat in Nederland, Europa en de Verenigde Staten van Amerika erg goed bekend om het feit dat hij een hoge kwaliteit kan leveren en heeft hij daardoor onder zowel de messenverzamelaars als ook serieuze messengebruikers een gestaag groeiende groep klanten en liefhebbers. Als bewijs van echtheid gebruikt Gudy een logo met een gestileerd popje met een hoofdletter L er achter, wat dan Pop L = Poppel wordt. Tja, toen bestond het mijns inziens “doorgeslagen genderbeleid” gelukkig nog niet.                   Lion Steel Gitano                                                                                                              

CUSTOM DESIGNED PRODUCTIE MODELLEN. De laatste tijd hebben zogenaamde “derden” zoals vooruitstrevende messenfabrikanten zijn ontwerpen dus ook ontdekt en zijn er daardoor verschillende goede samenwerkingen tot stand gekomen. Wat overigens ook voor de messenliefhebbers een goede zaak is.  Want daardoor kunnen ook de messenliefhebbers na drie Rutte Kabinetten en daardoor nu met een wat smallere beurs, toch een vouwmes van Gudy’s eigen design en bedoeld karakter veroorloven. Hoe peppie is dat?

NATUURLIJKE HANDGREEP MATERIALEN:  De handgrepen van Gudy’s messen zijn naast Titanium ook vaak afgewerkt met natuurlijke materialen zoals mammoet ivoor, walrus ivoor, exotisch hardhout, gewei/stag en alle soorten botten/bone. Op deze manier kan Gudy van Poppel moderne messen maken met een klassieke “Touch of design.” De pasvorm en afwerking van zijn lemmeten in de handgrepen is van de hoogste beschikbare normen. Zijn vakmanschap is onbetwist en zijn reputatie in de interne messengemeenschap en ook onder collega's neemt vrij snel toe! En na een lange periode van hard werken en soms van teleurstellingen bereikte hij zoals ik destijds al verwachtte, de verdiende messentop. Dat moge ook duidelijk zijn geworden door het feit dat zijn Custom gemaakte grote Gitano vouwmes op de afgelopen DKE, de prijs van beste handgemaakt vouwmes won. Deze Gitano (ja, ja Gudy, ik weer het nu wel, met een O) heeft een aantal kenmerken in zich die mij sterk aan de oude Spaanse Navaja vouwmessen doen denken.

Maar de naam Gitano stamt eigenlijk af van de Spaanse afdeling van het Roma zigeunervolk en die mochten destijds in het oude Spanje geen zwaarden of andere wapens openlijk dragen. Dus droegen ze de grote Navajas verborgen onder hun veel gelaagde kleurige kleding. Uiteraard is de huidige Gitano wel fabrieksmatig in een modern uiterlijk en met Hightech materialen vervaardigd. En zowel die fraaie LionSteel Gitano als ook de genoemde DKE Messenshow www.dkeshow.nl. zijn een echte aanrader.

DE LIONSTEEL MESSENFIRMA. Deze gerenommeerde Italiaanse messenfirma is voor mij en onze volgers nu geen onbekende messenfirma, want in de loop van de tijd heb ik een aantal fraaie messen van hen langdurig getest en in een aansluitende LionSteel review “voor zeer goed bevonden”. Zie voor de historie van de befaamde messenfirma LionSteel daarvoor a.u.b. mijn oude LionSteel review: http://www.bushcraft.nl/lionsteel-m7. LionSteel is mijns inziens op het moment erg goed bezig met hun fraaie nieuwe slipjoints. Derhalve stuurde de (voor mij nieuwe) LionSteel marketing manager Andrea, dit fraaie LionSteel Gitano slipjoint vouwmes met zijn groene Micarta greep platen voor een veldtest en review op. Een op zijn Jan-Kees/ Yankees “slipjoint” test dus. Of op het goed in de oren klinkende Frans een “Couteau a Cran Forcé” test.

Gitano

DE BESCHRIJVING VAN DE LIONSTEEL GITANO GT01 CVG.

HET LEMMET: Het zeer scherpe, hoog sabelgeslepen lemmet met zijn zeer sierlijke Navaja vormige lemmet/lange clippunt is uit het High-end  Niolox lemmetstaal gemaakt en heeft een lange eveneens erg sierlijk schijnscherpte. Om het fraaie lemmet design nog verder te onderstrepen en het gebruikscomfort ook te vergroten, is de lemmet rug van de Gitano op de typische LionSteel wijze fraai afgerond. Het lemmet heeft ook een kleine uitsparing / lemmet Choil, maar deze is voor mijn wijsvinger te klein & te weinig functioneel. Of is deze uitsparing bedoeld als grote slijpaanslag? In ieder geval is het wel een fraaie optische “pimp up”. Het zeer scherpe lemmet zit met behulp van twee fosforbronzen lemmetplaatjes en de sierlijke “karrewiel” achtige lemmet as spelingvrij tussen de titanium montageplaten / Liners bevestigd. Zoals gezegd is de Gitano een slipjoint en heeft het derhalve GEEN lemmetvergrendeling, maar wel een erg sterke lemmetfixering, die sluit met een luide “Walk en Talk”. De roestvaststalen geharde rug veer met zijn afgeronde rug draagt zorg voor die sterke lemmetfixatie. Het openen van het lemmet gaat daardoor vrij zwaar en het sluiten van het geopende lemmet gaat tot de half-stop stand eerst bewust iets zwaarder, daarna door de veerdruk wat lichter. 

TIP: Houdt bij het sluiten van het zeer scherpe lemmet, je vingers tussen het lemmet en de handgreep weg en laat je daarbij niet afleiden.

HERKENNING:

Op de linkerzijde van het fraaie lemmet van de LionSteel Gitano staat geërdst: Italy NIOLOX Terwijl op de rechterzijde broederlijk het Tools For Gents logo (links)  en het merkteken van Gudy van Poppel (rechts) staan. 

   Merkteken van Poppel                                                                                                                                                               

NIOLOX LEMMETSTAAL:  Wat is nu dat Niolox lemmetstaal ? Niolox staal is een Duitse staalsoort en is hetzelfde semi-roestvaste staal als SB1 als ook 1.4153.03 als ook X80CrVMo13-2 en wordt in de wandelgangen ook wel “Super D2 staal genoemd. Dit meer-namige Niolox lemmetstaal is na de juiste hardingsprocedure, hard, taai, fijnkorrelig, robuust, scherp, en ondanks 12,7 % chroom toch erg goed roest traag. Het lemmetstaal kan overigens onder langdurige zilte omstandigheden wel wat gaan vlekken, dus na gebruik een oliehoudend doekje over het lemmet halen, helpt daartegen. Het genoemde lemmetstaal heeft ook een hoge stand tijd en is tevens ook nog gemakkelijk te slijpen. Het heeft tevens een veel fijnere structuur dan bijvoorbeeld D2 lemmetstaal en is derhalve ook beter bestand tegen schokbelasting die optreden tijdens het hakken en het batonneren. Om deze redenen is deze NIOLOX / SB1 / 1.4153.03 en X80CrVMo13-2 staalsoort geschikt voor een zeer breed scala van hoog belastbare kwaliteitsmessen. Het lemmetstaal is een extreem gelegeerde staalsoort en is daardoor een echte Allround lemmetstaal! Het is echter officieel net niet als echt roestvrij staal te kwalificeren.

JUISTE WARMTEBEHANDELING: Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat niet anders.

PRODUCTIEPROCES NIOLOX / SB1: Om nu de grootte en het aantal (kwetsbare) van deze grote chroomcarbiden te verminderen, wordt bij de productie van Niolox /SB1 lemmetstaal kleine hoeveelheden niobium toegevoegd. Indien tijdens de hardingsprocedure na de correcte hittebehandeling ook het “diep koelen” onder nul graden Celsius correct is uitgevoerd, wordt het roestvaste Niolox / SB1 lemmetstaal extreem flexibel, taai, scherp, robuust en gemakkelijk te slijpen. En dat ofschoon het Niolox / SB1 lemmetstaal een hardheid van circa 59 – 60 HRc. kan bezitten.

DE GECOMBINEERDE HANDGREEP MET DE TITANIUM BOLSTER.
De samengestelde handgreep bestaat uit geskeletteerde roestvaststalen montageplaten / Liners; twee fraaie Titanium bolsters (met twee strakke groefjes en kleine vingerstop) en twee groene canvas Micarta greep platen. Deze handgreep is voor mijn maat 9,5 hand zeer comfortabel en past precies. Het bolvormige eind van de handgreep doet mij ook wat aan de gevestknoppen van in de Renaissance tijd gebruikte messen en dolken denken. De genoemde Titanium bolsters zitten elk met een klein Torx boutje op de montageplaten/ Liners bevestigd, terwijl de Micarta greep platen elk met drie Torx boutjes op de veelvuldig genoemde montageplaten bevestigd zijn. Uiteraard  zijn de zijkanten van de handgreep en de bolsters voor een comfortabele grip fraai afgeschuind.   

DE KLEDINGKLIP:
De gematteerde vrij kleine kledingklip zit aan het eind van de handgreep en aan de rechterzijde bevestigd en daardoor wijst de lemmetpunt omhoog / tip up. Deze kledingklip is wel demonteerbaar, doch echter niet om te zetten naar een andere handgreep positie.  

 Kledingclip

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES & DE SCORE.

ITEM.

SPECIFICATIE.

 

ONTWORPEN DOOR:

Gudy van Poppel in samenwerking met de Duitse webwinkel Tools voor Gents en de Italiaanse LionSteel messenmanufactuur.

PRODUCTIE DOOR:

LionSteel / Italië

SOORT VOUWMES:

Speciale slipjoint (sluiten m.b.v. “twee traps” veerkracht).

OPENEN /SLUITEN M.B.V.

Twee handen.

LEMMETSTAAL:

Niolox roest traag lemmetstaal.

LEMMET AFWERKING:

Satijn.

LEMMETLENGTE:

85 mm.

BRUIKBARE LEMMETLENGTE:

81 mm.

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:

25 mm.

LEMMETDIKTE:

3 mm.

TYPE LEMMETPUNT:

Lange clippunt.

SOORT LEMMETSNEDE:

Conventioneel en sabelvormig / Plain.

SNEDE DIKTE:

Circa 0,57 mm.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN:

Grijs 6AI4V Titanium (geskeletteerd) .

MATERIAAL BOLSTERS:

Grijs 6AI4V Titanium (gegroefd) .

MATERIAAL LEMMETPLAATJES:

Fosforbrons (2x).

MATERIAAL VEER:

Roestvaststoel (verend en gehard).

MATERIAAL GREEP PLATEN:

Groen canvas Micarta.

LEVERBARE ANDERE GREEP PLAAT MATERIALEN:

Zwart carbonfiber; zwarte G10; Santos hout; olijf hout.

BRUIKBARE GREEPLENGTE:

10 cm.

MAXIMALE GREEPBREEDTE:

21 mm.

GREEPDIKTE:

Zonder Kledingklip: 11 mm.

Met kledingklip:  15mm.

MATERIAAL KLEDINGKLIP:

Grijs

DRAAGWIJZE MES AAN KLEDINGKLIP:

Lemmet punt omhoog / tip-up (rechts).

LENGTE GESLOTEN MES:

10,8 cm.

LENGTE GEOPEND MES:

19,2 cm.

DRAAGGEWICHT:

91 gram.

KOSTPRIJS:

Circa 130 Euro.

GEBRUIKSDOEL:

Heren vouwmes; E.D.C. vouwmes; verzamelobject; hebbedingetje.

 

GARANTIE TERMIJN:

Levenslang op materiaal en fabricage fouten. Geen garantie bij ondeskundig gebruik en slijtage.

 

MIJN EERSTE INDRUK VAN DE LIONSTEEL GITANO.
+  Excellent fraai Gudy van Poppel design.
+  LionSteel heeft gebruik gemaakt van moderne High-end materialen.
+  Wettelijk bijna overal “mee te voeren” slipjoint vouw mes, met uitzondering van vliegtuigen e.d.
+  Zeer krachtige uitgevoerde klippuntvormig, ”af fabriek” zeer scherp geslepen lemmet.
+  Zeer krachtige rugveer.
+  Comfortabele handgreep, ondanks zijn slanke uiterlijk.

-  De kledingklip klemt bij dunne gladde broekenstof slechts redelijk tot goed, maar klemt bij dikke broekenstof wel goed tot zeer goed.

 

DE VOORWAARDEN VOORAFGAANDE AAN DE VELDTESTEN.

Bij het falen van de vergrendeling/rugveer en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                  

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

TIP 1: Houdt bij het open en sluiten van het scherpe lemmet ondanks de zeer goed werkende half-stop stand, na deze half-stop stand toch de vingers weg tussen het lemmet en de handgreep. Mogelijk dat je het lemmet door het gladde lemmetoppervlak loslaat en de sterke rug veer doet dan pijnlijk de rest.

DE E.D.C.;  DRAAG EN DE VELDTESTEN.

DE KARTONSNIJTEST: Deze kartonsnijtest werd op het dikke karton van de in de weg liggende oude bananendozen uitgevoerd en het zeer scherpe Gitano lemmet klaarde deze snijklussen zeer goed (****) en dat zonder bot te worden.

karton bewerken

HET LICHT BATONNEREN: Tja, het moeten batonneren met een vouwmes is “niet de beste  daad van de dag”, edoch mijn stelling is namelijk deze: “Het mes dat je bij je hebt, is (of hoort) namelijk je survivalmes onder alle omstandigheden” te zijn. ELK mes is namelijk beter dan GEEN mes of dat gemiste peppie (survival)mes thuis aan de muur. Daarbij moet je bij het licht batonneren wel verschillende zaken in je achterhoofd houden, zoals niet te dikken takken gebruiken, liever geen takken met noesten nemen, zoek alvast zwakke plekken/barsten in het hout om daar het midden van je lemmet te plaatsen en let op het onbedoeld kunnen dichtklappen van het zeer scherpe lemmet. Deze lichte batonneertest lukte goed tot zeer goed (***half) en dat zonder zichtbare schade aan het mes.

batonneren

DE TOUWSNIJTESTEN: Het doorsnijden van allerlei touwtjes en touwen, waaronder het taaie bergtouw, lukte met het zeer scherpe lemmet zeer goed (****).

 

HET SNIJDEN VAN HOUT EN TONDEL: Ook het snijden van tondel en kleine Feathersticks uit droge takken, lukte met het Gitano lemmet zeer goed (****). Ook het aanpunten van mijn wandelstok en het maken van haringen lukte daarmee zeer goed. Na afloop van de veldtest bleek bij de scherptetest met het testpapiertje thuis, dat het Gitano lemmet nog zeer scherp (****) gebleven was.

aan het werk

Bij een latere veldtest moest het lemmet een “Old school” katapult houtje uit een afgewaaide tak snijden, wat ook zeer goed (****) ging. Na afloop was het testpapiertje nog zeer goed door te snijden.

 Ziet er goed uit

DE E.D.C.; SNIJTESTEN IN DE KEUKEN.

TIP 2: Om bij deze snijklusjes naast het LionSteel vouwmes, Siciliaanse rode wijn nog meer in de echte Italiaanse stemming te komen, een video-muziekplaatje op YouTube voor u: zie en luister a.u.b. https://www.youtube.com/watch?v=f-GMYDoTfI0  . Tevens als bewijs dat goede Italiaanse muziek net als hun messen en de heerlijke rode wijn ook door de jaren heen goed blijven. En weet dat Italiaanse rode wijn in mate goed voor je gezondheid is.

TOMATEN EN UIEN SNIJDEN: Het snijden van uien en tomaten voor de “Italiaanse hap” ging ook zeer goed (****). En nee, echte A-mannen huilen daarbij niet.

scheermes scherp

TUIGLEDER SNIJDEN: Voor het maken van een schede gebruikte ik het zeer scherpe lemmet om de benodigde stukken 3,5 mm dikke leer uit te snijden. Dat ging zeer goed (****) en kostte ook zeer weinig kracht. 

leer snijden 

OUDE KAAS SNIJDEN: Een scherp lemmet moet ook in staat zijn om een bolletje oude kaas met een harde korst goed door te kunnen snijden. Dit waren naast Scho-Ka-Kola uit het rode en blauwe blikje mijn energieblokjes op de veld Hike’s. Het lemmet van de Gitano was in staat om dat doorsnijden van oude kaas zeer goed te doen (****).

Oude kaas

WERKING KLEDINGKLIP: Tja, dat is het enige item waarbij de LionSteel Gitano jammerlijke punten laat liggen. In de broekzak van dunne gladde stof zit het vouwmes niet erg stevig, waardoor de kans op verlies van dit zeer fraaie mes groter is geworden. Derhalve scoorde het slechts redelijk tot goed  (**half). In het veld droeg ik het E.D.C vouwmes in een lederen HKD foedraal. Maar thuis met dikke broekenstof klemde de kledingklip goed tot zeer goed (***half)

Gitano in HKD foedraal                                                                                                                                            

EEN TIP VOOR HET LIONSTEEL R&D DEPARTEMENT: maak aan de binnenzijde van de kledingklip enkele dwarsrillen voor meer weerstand op gladde stoffen.

 

DE PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE LIONSTEEL GITANO:

WOW GEHALTE:

*****.

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD LEMMET:

****.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

*****.

CENTERING GESLOTEN LEMMET:

****.

FIT & FINISH:

****half.

ROBUUSTHEID VOUWMES:

****.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

****

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

****.

ERGONOMIE HANDGREEP:

****.

STAALKWALITEIT:

****half.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

 

HARDHEID LEMMET:

****half.

HANTEERBAARHEID VOUWMES BIJ KLUSJES:

****.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

****.

KLEMMING KLEDINGKLIP BIJ DUNNE GLADDE BROEKENSTOF:

**half.

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

***.

KLEMMING KLEDINGKLIP BIJ DIKKE BROEKENSTOF:

***half.

OPENEN / SLUITEN LEMMET:

***half.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

****.

SCHERPTE LEMMETPUNT:

****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

DE PERSOONLIJKE TOTAALSCORE VAN DE LIONSTEEL GITANO: Zeer goed / very good / ****.

 

RESUME: Dat de Italianen naast vriendelijke personen ook zeer goede messenmakers zijn, was mij allang genoegzaam bekend, maar LionSteel behoort tot de beste daarvan. Zo zie je waartoe het Nederlandse design gezamenlijk met de Duitse ondersteuning en Italiaans vakmanschap allemaal toe leidt, namelijk tot de zeer goede LionSteel Gitano. Deze Gitano is een zeer fraai ontworpen en dito vervaardigd, veelal overal legaal te dragen slipjoint vouwmes met een groot stevig fixeerbaar lemmet uit een high-end lemmetstaal in een comfortabele slanke handgreep. Ook met het oog op de toekomst een zeer goede aankoop.

 Pauze

DANKBETUIGING: Met dank aan de Sales Manager van LionSteel de heer Andrea Mazzoli voor het beschikbaar stellen van deze fraaie LionSteel Gitano. Zonder dit had deze review niet tot stand kunnen komen. Voor meerdere LionSteel producten zie a.u.b. hen omvangrijke website op: https://www.lionsteel.it/.

Ik hoop dat ik over een tijdje een ander heren vouwmes kan reviewen zoal bijvoorbeeld de klassieke Two blade Barlow.

MIJN TIP VOOR MESSENLIEFHEBBERS.

Op 26 september 2020 is er weer de jaarlijks terugkerende DKE messenshow. Normaliter vindt dit evenement altijd plaats in april, maar uit voorzorg in verband met het Corona virus is het nu toch verplaatst later in het jaar. Voor de liefhebbers van handgemaakte en fabrieksmessen; bijlen en Gear “The  Place to be there”. Zie daarvoor onderstaande reclame afbeelding en tot dan!

                                     

                     VOOR DE ECHTE MESSENLIEFHEBBER, DE KOMENDE DKE SHOW!

 

www.bushcraft.nl