LionSteel M7

THE BIG LIONSTEEL M7 MS CHOPPER & CUTTER.
By: Henk Kraaijvanger

 

Als de R weer in de maand geschreven staat en het weer wat kouder wordt, is het tijd om net als de trekvogels doen, van het koelere Noorden naar het warme Zuiden te gaan. Door mij figuurlijk dan wel, maar toch. Daar in het zonnige Italië kwam ik weer een van mijn favoriete Zuidelijke messenmerken tegen, namelijk LionSteel. Met hun fraaie grote chopper& cutter voor de komende harde veldtesten en een nieuwe review. Ik heb na een wat teleurstellende veldtesten van een groot vouwmes uit een ander land, een nieuw en hard testcriterium in mijn/onze beoordelingen toegevoegd (zie daarvoor de veldtesten). En een beloofd groot survival mes van de nieuwe Amerikaanse firma FirstEdge laat al een tiental maanden op zich wachten. Toch wat watervrees voor mijn niets ontziende veldtesten?

DE LIONSTEEL HISTORIE.
De Italiaanse messenfirma LionSteel Knives werd in 1969 door Gino Pauletta en zijn vrouw Cesarina te Maniago opgericht. Het fraaie LionSteel embleem stamt overigens af van een sculptuur met een Leeuw afbeelding, welke destijds door de grootvader van Gino met de hand gemaakt werd. Het familiebedrijf LionSteel wordt na al het harde werken en na hun pensionering nu geleidt door hun zonen Gianni, Daniele and Massimo Pauletta. Om een hoge kwaliteit te waarborgen heeft LionSteel veel tijd en geld geïnvesteerd in hoogwaardige High-Tech CNC machines. De LionSteel messen worden door zeer goede designers ontworpen en daarna met behulp van hoogwaardige CNC machines geproduceerd. Door deze CNC bewerkingen zijn de precisie en de toleranties altijd hetzelfde en zeer goed op maat. Het spreekt voor zich dat voor de montage, de afwerking en de kwaliteitscontrole “scherpe ogen en gouden handjes” van de vaklieden benodigd zijn. Want om maar eens de woorden van de filosoof Nietzsche te herhalen” Zonder vakmanschap is inspiratie niet meer dan riet dat wuift in de wind”. De LionSteel filosofie is om de beste messen met de beste materialen te maken, om deze met de beste kwaliteitscontroles te controleren. En wij reviewers zijn voor kwaliteitstesten ook zeker voor.

MULTI AWARDS.
Door hun fraaie design, de gebruikte hoogwaardige materialen, de afwerking en de uitmuntende kwaliteitscontroles vallen de LionSteel messen regelmatig in de prijzen. LionSteel heeft op diverse internationale Messenshows belangrijke prijzen gewonnen, zoals voor hun SR1 vouwmes op de Blade Show te Atlanta (2010) als de "Most Innovative Imported Design 2010". Dit onder meer wegens de integrale eendelige Titanium handgreep. Met hun T3 mes, welke in samenwerkingsverband met DPG Gear was ontwikkeld, “deden ze dit nog een dunnetjes over” en wonnen  de titel "Most Innovative Imported Design 2012". En ze bleven “hun lat maar weer hoger leggen” met  in 2014 op de Blade Show als resultaat: twee Awards, namelijk die van  "Best Manufacturing Quality Award 2014" and "Over All Knife of the Year 2014". De jaren daarop was het weer raak, in Blade “Over All Knife of the Year”  2015 (met de T.R.E) en Blade “Over All Knife of the Year 2016 (met de KUR Metamorphosis). Congratulations LionSteel You did it again!

VELDTESTEN & REVIEW.
De compact LionSteel M5 is enige tijd geleden ook door mezelf met succes getest en voor goed bevonden. Zie daarvoor mijn review (met medewerking en dank aan de webmaster): http://www.bushcraft.nl/lion-steel-m5.  Nu zult u zeggen dat daarin ook de LionSteel geschiedenis staat, wat klopt, ik ben nog niet seniel, maar de kracht van de boodschap zit hem namelijk in de herhaling ervan. Want dit Italiaanse merk “timmert erg goed aan de (messen) weg”!

 

DE BESCHRIJVING VAN DE LIONSTEEL M7 MS.

Ook de LionSteel M7 MS is door de bekende Italiaanse ontwerper Michele Pensato, bijgenaamd “ MOLLETTA” ontworpen. De M7 MS is een “multipurpose” / survival vaststaand mes met zeer grote messen eigenschappen, dit doordat het lemmet & tang uit het High- End gereedschapsstaal Sleipner (van het Zweedse Uddeholm) is gemaakt. De M7 is een vernieuwde uitvoering komende uit een oud project (Carthago) van enkele jaren geleden.  De LIONSTEEL M7 MS komt met een Kydex schede met een Cordura nylon draagplatform. Er bestaat overigens ook een zwarte uitvoering van de M7 namelijk de M7 MB.

LionSteel M7

HET LEMMET.
Het “nagenoeg vlakgeslepen” robuuste lemmet uit het High-End Sleipner gereedschapsstaal heeft een stevige droppointvormige lemmetpunt; een geïntegreerde korte enkele stootplaat; een diepe vingeruitsparing (Choil); een gladde wat afgeronde lemmetrug met dito duimrust op die lemmetrug; een brede doorgaande angel (Tang ) en een eveneens afgeronde bovenzijde van deze handgreeptang. De vingeruitsparing in het lemmet (Choil) is speciaal bedoeld om het lange lemmet/mes korter vast te kunnen pakken, dit om het lemmet extra nauwkeurig te kunnen sturen tijdens het snijden. Tevens heeft de brede doorlopende angel aan het eind een verlengd deel met een stompe punt en polsriemoog (circa 7 mm rond), dat uiteraard als slagstuk voor diverse taken dienst kan doen. Zeer geschikt om de steeds meer voorkomende negatieve activiteiten van lange vingers of ergere criminelen te doen stoppen. Mede door het lange robuuste lemmet en de brede doorgaande angel ligt het zwaartepunt ter hoogte van het begin van de lemmetpunt. Het lemmet is in satijn finish afgewerkt en vernauwt / verjongt zich op circa vier centimeter vanaf de scherpe lemmetpunt.                                                   

HERKENBAARHEID:
Op de linkerzijde van het lemmet staan het merk/tekst: LionSteel, het productieland Italy en de gebuikte lemmetstaal, in dit geval Sleipner. Op de rechter lemmetzijde staat de (bij)naam van de ontwerper/designer namelijk MOLLETTA.

DE STAAL SAMENSTELLING VAN UDDEHOLM SLEIPNER GEREEDSCHAPSTAAL. 
Naast de onderstaande elementen in de tabel, bestaat het gelegeerde gereedschapstaal voor het grootste gedeelte uit ijzer.

Koolstof (C)       :  0,9 %

Chroom (Cr)        :  7,8 %

Silicium ( Si)       :  0,9 %

Mangaan (Mn) :  05,%

Molybdeen (Mo):  2,5 %

Vanadium (V)     :  0,5 %

 

DE ELEMENT EIGENSCHAPPEN OP EEN RIJTJE.

Koolstof (C): Verhoogt snede retentie en verhoogt de treksterkte. Verhoogt de hardheid en verbetert de weerstand tegen slijtage.

Chroom (Cr): Verhoogt de hardheid, de treksterkte en de taaiheid. Geeft weerstand tegen slijtage en corrosie.

Silicium (Si): Verhoogt de treksterkte. Ook verwijdert het tijdens “het staalproces” zuurstof uit gesmolten metaal. 

Mangaan (Mn): Verhoogt de hardbaarheid, slijtvastheid en treksterkte. Ook verwijdert het tijdens “het staalproces” zuurstof uit gesmolten metaal. Verhoogt de hardheid (en in hoge percentages ook de broosheid). 

Molybdeen (Mo): ): Verhoogt de treksterkte, de corrosiebestendigheid en bestendigheid tegen temperatuurwisselingen. 

Vanadium (V): Verhoogt de treksterkte, de slijtvastheid en verhoogt de taaiheid.

JUISTE WARMTEBEHANDELING.

Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat niet anders.

UDDEHOLM SLEIPNER (UIT ZWEDEN:

Uddeholm Sleipner is een Chroom-Molybdeen-Vanadium gelegeerd gereedschapsstaal dat gekenmerkt wordt door:

goede slijtage weerstand.

• goede weerstand tegen uitbrokkelen.

• hoge compressie weerstand.

• hoge hardheid (>60 HRC) na hoog ontlaten.

• goede doorhardbaarheid.

• zeer maat stabiel tijdens harden.

• goede ontlaatweerstand.

• goede draadvonk eigenschappen.

• zeer goed verspaanbaar en slijpbaar.

• goede basis voor oppervlakte behandelingen.

ONDERHOUD:
Volgens het Zweedse Uddeholm: het profiel van de eigenschappen van Uddeholm Sleipner is veelzijdiger en superieur aan de 12% Cr-stalen (zoals AISI D2 of W.-Nr. 1.2379. ).  

U ziet dus dat Uddeholm Sleipner een gereedschapstaal is dat zich kan meten met de semi-roestvaste lemmetstalen, maar dus niet roestvast (vrij) is en dus enig onderhoud met een oliedoekje benodigd is. Of neem een Tuf Cloth van Sentry Solutions.

DE HANDGREEP.
De ergonomisch gevormde gestructureerde zwarte handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) bezit een brede enkele vingerbescherming & stootplaat, een comfortabele en nuttige flinke handpalmvorm (Palmswell) en aan het eind een hand stoppende beschermstuk “Birdshead”. Deze eendelige handgreep is uit het fraaie sterke Micarta vervaardigd / gefreesd. Voor een bomvaste verbinding zijn deze greepplaten door middel van drie speciale RVS Torxbouten op de brede doorgaande angel (Tang) bevestigd. Deze Micarta handgreep is dankzij de gestructureerde wat afgeronde rillen goed slipvast en comfortabel en ligt aan de bovenzijde keurig tegen de afgeronde angel aan. Zoals reeds gezegd is deze handgreep zeer comfortabel en slipvast, ook met olijfolie op de greep. In deze toestand in de hand, bleef de grip goed tot zeer goed greepvast (***half). Ik heb overigens voor de gebruiksveiligheid wel direct een pinkriem uit rood parakoord door het polsriemoog gedaan.   

HET SCHEDE-SYSTEEM.
Dit schede-systeem bestaat uit een zwarte Cordura nylon draagplatform met een zwarte Kydex schede en is M.O.L.L.E compatibel.

Schede

Deze Kydex schede bestaat uit twee schededelen die warm om het lemmet heen zijn gevormd en daarna pasgemaakt zijn. Daarna zijn deze twee schededelen door middel van donker gekleurde holle nieten en acht speciaal schroeven (Gunmetal) met elkaar en gedeeltelijk met het Cordura nylon draagplatform verbonden. Aan de Kydex schedemond vormen beide omgevormde delen de fixatieplaats van de handgreep en deze is tevens  aan een kant van een geribbelde duimrust voor het snel en comfortabel trekken van het grote vaststaande outdoormes voorzien. Door de geribbelde duimrust is het grote vaststaande outdoormes dus snel te pakken/trekken, dit door eerst de drukknop van het zekeringsriempje op het draagplatform los te maken, dan gelijktijdig met je duim op geribbelde duimrust te duwen en tegelijkertijd aan de handgreep te trekken en nu ben je dus inzet gereed. Deze schedemond heeft wel een wat scherpe rand, die het Micarta van de handgreep iets kan bekrassen/beschadigen, maar dit is dan ook een gebruiksmes.  Aan de onderhand ter hoogte van de lemmetpunt zit een circa 5 mm groot afwatering gat (Drainhole) met in de onderste holle nieten een zwart beenkoord. Het grote M7 MS vaststaande mes zit zeer goed passend (****), positief gezekerd (****) en nagenoeg rammelvrij (***half) in deze goed gemaakte Kydex schede. Af fabriek is de M7 MS schede voor rechtsdragers gemonteerd, maar deze Kydex schede is uiteraard ook links op het draagplatform te monteren. Hoe? Dit door die acht speciaal schroeven & rondmoeren los te schroeven, de Kydex schede van het Cordura nylon draagplatform te nemen, om te draaien en daarna weer vast te schroeven. Het Cordura draagplatform is zoals reeds gezegd M.O.L.L.E compatibel en heeft aan de bovenzijde, voor de brede draagkoppel of de PALS van een OPS-vest twee van drukknopen (en aan binnenkant van Velcro-strip/ “klittenband”) voorziene draagriemen.

DRAAGPLATFORM AAN KOPPEL BEVESTIGEN: Deze twee drukknopen zitten overigens aan de achterkant van de schede en om de draagriemen van het draagplatform nu aan/om een koppel te kunnen bevestigen moet je deze twee stevig vastzittende drukknopen eerst lostrekken. Dan trek en zwenk je een van deze draagriemen naar boven, waardoor de Velcro / ”klittenband” strip mee lostrekt. Plaats nu de koppel in het bovenste gladde deel van de draagriem onder de Velcro-strip en klap/zwenk deze Velco-strip weer op terug zodat hij weer tezamen “klit”. Druk daarna de drukknop weer vast (controleer de bevestiging) en herhaal deze procedure voor de tweede draagriem.

Aan de achter/onderzijde van het draagplatform zitten ook twee van drukknopen (en aan binnenkant van kunststof verstevigingsplaatjes) voorziene draagriemen. Dit voor extra bevestiging aan een OPS-vest.

Om het grote vaststaande mes extra & positief te zekeren heeft het draagplatform zoals reeds gezegd een extra en demontabele (verwijderbaar) zekeringsriempje (met drukknop) met ook een drukknop op het draagplatform zitten. Dubbele zekerheid tegen verlies van je kostbare en levensreddende mes dus!

 

DE SPECIFICATIES VAN DE LIONSTEEL M7 MS.

LEMMET STAAL:

Uddeholm Sleibner (Sweden).

MATERIAAL HANDGREEP:

Zwart Micarta (uit een stuk gefreesd).

LEMMET SLIJPWIJZE:

Nagenoeg vlakgeslepen.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,7 cm.

VORM LEMMET PUNT:

Droppoint.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

5 cm bij stootplaat.

 

3,7 cm bij Palmswell.

LEMMET HARDHEID:

60-61 HRC.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

22 mm.

LEMMET AFWERKING:

Blank, iets gemateerd.

MATERIAAL SCHEDE:

Kydex (tweedelig).

LEMMETLENGTE:

17,99 cm

MATERIAAL RIEM/ KOPPEL DRAAGSTUK:

Demontabel  Cordura nylon draagplatform.

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:

44.3 mm.

DRAAGGEWICHT: (mes in schede).

637 gram (met extra pinkriem).

LEMMETDIKTE:

5,5 mm.

LAND VAN ONTWERP:

Italië.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

15,1 cm.

PRODUCTIELAND:

Italië.

GEWICHT MES:

423 gram.

GARANTIETERMIJN:

Levenslang op materiaal en fabricagefouten.

TOTALE LENGTE MES:

31,5 cm.

ADVIESPRIJS:

Euro 240,-

 

 

>>>Klik Hier voor de Test resultaten van de LionSteel M7<<<